Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

На прясно инсталиран Mint 19.1 , след търсене на начини за инсталиране на viber и добавяне на хранилища и различни начини за проба по някаква причина от терминала не мога да инсталирам нищо по стандартния начин. Давам пример с unetbootin, но и с други приложения не се получава. На какво се дължи и как да га оправя... Ето изход от командата:

User-desktop:~$ sudo apt-get install unetbootin
Четене на списъците с пакети... Готово
Изграждане на дървото със зависимости       
Четене на информацията за състоянието... Готово
Възможно е да изпълните „apt --fix-broken install“, за да коригирате тези неизправности.
Следните пакети имат неудовлетворени зависимости:
 unetbootin : Зависи от: libqt4-network (>= 4:4.5.3) но той няма да бъде инсталиран
              Зависи от: libqtcore4 (>= 4:4.7.0~beta1) но той няма да бъде инсталиран
              Зависи от: libqtgui4 (>= 4:4.5.3) но той няма да бъде инсталиран
 viber : Зависи от: libcurl3 но той няма да бъде инсталиран
E: Неудовлетворени зависимости. Опитайте „apt --fix-broken install“ без пакети (или укажете разрешение).

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

viber

За unetbootin ти трябва хранилище, не е ясно има ли го. Грешната инсталация на вайбъра ти плюе грешката, не Ю-то. Ако продължиш да "инсталираш" вайбъра може да си заминат доста пакети покрай счупената зависимост.

преди 1 минута, бат'начо написа:

viber

За unetbootin ти трябва хранилище, не е ясно има ли го. Грешната инсталация на вайбъра ти плюе грешката, не Ю-то. Ако продължиш да "инсталираш" вайбъра може да си заминат доста пакети покрай счупената зависимост.

Оправих се, да, вече всичко е наред благодаря!

sudo apt-get install -f

Здравейте с линукс минт 19,1 мате на Системния отчет ми изкарва грешка не знам как да се коригира 

https://termbin.com/hx8x

Тази програма как е инсталирана? Според системата, mintreport файла е повреден или неразпознаваем.

даже не знам каква е програмата която съм се опитал да инсталирам.

В синаптиката гледах има доста неща които могат да се инсталират които още не ги разбирам пробно се опитах да инсталирам пакет с името "0ad Real-time strategy game of ancient warfare" срещнах проблем с инсталирането после малко с помоща на терминал инсталацията стана.

Нямам под ръка минт да видя. Тази грешка е много странна. Сякаш файлът е подменен. Може да е някое от следните неща:

1. От минт са пуснали повреден пакет.

2. Някакъв вирус.

3. Фйлът е повреден.

4. Омешани са репозиторитата.

5. Нещо друго, което не ми идва наум засега.

преди 33 минути, sc0rpion написа:

пробно се опитах да инсталирам пакет с името "0ad Real-time strategy game of ancient warfare" срещнах проблем с инсталирането после малко с помоща на терминал инсталацията стана.

Не изглжда да има нещо общо.

Имали начин да открия какъв е пакета за да се опитам ръчно да оправям проблема.

Трябва ли да си търся някаква анти вирусна програма

В системния дял var\crash  имам два текстови фаила 

InterpreterPath: /usr/bin/python3.6 да не би трябва да убновя python гледам в нета има по нова версия  Python 3.7.2 

_usr_lib_linuxmint_mintreport_mintreport.py.1000.crash

_usr_bin_apport-unpack.1000.crash

преди 1 час, sc0rpion написа:

Имали начин да открия какъв е пакета за да се опитам ръчно да оправям проблема.

Определено има, но не съм ползвал DEB пакти отдавна. Ако потърсиш в мрежата, ще откриеш как да питаш системата за това кой файл към какъв пакет е. Почти всички дистрибуции поддържат тази функционалност.

Трябва ли да си търся някаква анти вирусна програма

Не, 100% антивирусна не ти трябва. По-скоро трябва да следиш откъде си смъкнал ISO файла и дали хеш проверката минава нормално.

В системния дял var\crash  имам два текстови фаила 

InterpreterPath: /usr/bin/python3.6 да не би трябва да убновя python гледам в нета има по нова версия  Python 3.7.2 

Смятам че горното няма нищо общо с проблам който търсиш. Първо, грешката изглеждата доста невинна на този етап. Сигурно е някаква дреболия и няма смисъл да се тревожиш. Второ, ако пуснеш в терминала тази команда "file /usr/bin/mintreport" ще те насочи какъв е проблема. Поне що се отнася до файла конкретно. Възможно е някакво обновление да е било прекъснато и файла да е повреден.

Не става ли с sudo apt-get install -f да махне строшените неща ?

преди 7 часа, petie1 написа:

Не става ли с sudo apt-get install -f да махне строшените неща ?

Става с много неща. Строшената функционалност е съвсем незначителна и няма да попречи на нормалната употреба на дистрибуцията. А, ако ще го поправя, трябва да види точно какво е. Нямам същата дистрибуция за да видя. Търсенето в нета също не даде резултат. Засега, това което е дал @borovaka изглежда най-достоверно. Ако това е вярно, програмата поначало е дефектна и трябва да се изчака ъпдейт с който да я поправят.

Здравейте, кубунту 16 нещо си- инсталирани 2 ос на компютъра кубунту и уиндоус, стартира първо кубунту, но напоследък ми изписва че не може да намери Д-бус, иска да премине към яг-бус, но не става нищо- в смисъл че не зацепва/не тръгва/. Уиндоуса си намира д-буса- а кубунту не може. Ще подскаже ли някой как да го оправя. Искам да премина на линукс, но нещо не ми се получава с този д-бус

Здравейте.

Имам въпрос. Исках да си проверя в какво състояние е ssd-то. Намерих някаква информация в нета и там казват, че е хубаво да се гледа wear-leveling-count, като моите стойности са такива:

https://imgur.com/a/ENwwNBS

В случая Threshold е 50, това повод за притеснение ли е? 

Критика:
При все, че се определяте като Линукс потребители, си влачите вредните Уиндоус привички.
Как пък на всички мигранти все ви хрумва да давате картинка от средата на таблицата от частичен лог, 100% джанджамизъм в действие ...
Поне се напънете да снимате цялата смарт таблица както картинка, щом няма да го давате като лог-текст, защото параметрите на SMART са свързани помежду си повече или по-малко.

Обяснение:
На първо гадаене по картинката от частичния лог има някаквo съмнение за проблем. Но не е това, което си мислиш, value != threshhold и не могат да бъдат сравнявани.
Единствена индикация е, че си получил стойност 8 в параметър 177 само за 486 часа работа на диска, а дали това е проблем може да се разбере от други параметри, които услужливо си скрил.

Допълнение:
Пропуснато е да се даде и основна информация какъв е моделът на SSD-тo - производител, модел/технология, обем.
Защото 177(WLC) се изчислява и интерпретира специфично при  различните производители - още една причина винаги да се прилага пълния лог от SMART диагностиката.

Редактирано от whitepixel (преглед на промените)

@whitepixel, първо благодаря за отделеното време. 

Не съм се определял като Линукс потребител, много далеч съм от тази мисъл. От близо месец и малко съм мигрирал към Линукс и много неща не са ми ясни. 

Пълният лог означава, че трябва да предоставя данните от цялата таблица ли? Може ли малко насоки как бих могъл лесно и бързо да го експортна и съответно прикача тук? Довечера ще дам и повече информация за производителя. Иначе, хардиска е 500GB, M.2.

Още веднъж благодаря.

Да не вземеш да се обидиш, ей? Просто ти се случи да бъдеш  навикан за назидание за Уиндоуски привички. ;)

Иначе по проблема:

1. Отваряш една ужасяваща всички конзола и изпълняваш:

sudo smartctl -x /dev/sda 

( или който ти е там диска)

2. Копираш целия изход от командата някъде по облаците да не пълним тук форума с логове, примерно в https://paste.ee и във формат Access log
Ако пък не ти харесва предложения сайт, избор богат - https://www.rootreport.com/pastebin-alternatives/ , само избери подходящо форматиране за съответния сайт.

3. Пействаш генерирания URL линк тук

:offtopic_s:

преди 3 часа, whitepixel написа:

100% джанджамизъм в действие ...

Бих казал пълна глупост! 

преди 29 минути, DarkEdge написа:

:offtopic_s:

Бих казал пълна глупост! 

Изобщо не е глупост, а напротив - неоспорим факт.
За доказателство прегледай постовете на любимите си Уиндоус потребители в случаите, когато предоставят картинки от смарт хдд/сдд диагностика от великите ви Уиндоус програми. В 95% от случаите не всички параметри се показват на картинката - или програмата е в някакъв тъп диалогов режим и не може да се максимизира, или екранът на потребителя е малък и скролът си остава,  а пък потребителят не се сеща да предостави сам всичките параметри като скролне два пъти за покриване на всичките.

Да попитам - каво си мислиш, че демонстрираш с ненужната жлъч? Няк'во величие?
Бих казал, че това се прави от незнание!
А дали е лайнюкс или влиндолз потребител - това няма никакво значение.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 7 минути, DarkEdge написа:

Да попитам - каво си мислиш, че демонстрираш с ненужната жлъч? Няк'во величие?
Бих казал, че това се прави от незнание!
А дали е лайнюкс или влиндолз потребител - това няма никакво значение.

Нищо не демонстрирам, давам на хората ценна информация и насоки, която вие в Уиндоус или не можете или умишлено не желаете да предоставите.
Това е голямата качествена разлика между Линукс и Уиндоус потребител, ако въобще си в състояние да разбереш.

Леле! К'во величие. к'во себераздаване!
Я посочи някъде в Windows тема нещо такова, за което се опитваш да се възвеличаеш с нищоказването си.
'щот' ми прилича на триене на л;аватура/бърсалка.

Леле! К'во величие. к'во себераздаване!
Я посочи някъде в Windows тема нещо такова, за което се опитваш да се възвеличаеш с нищоказването си.
'щот' ми прилича на триене на л;аватура/бърсалка.
'що, щом си толко велик и добър първо натъкваш в очите на човека грешка, направена от назнание? А не обясни тихо и кротко какво точно си очаквал?
Ама, неее, ти си велик потребител на лаинюкс, т.е. псевдосвободната зона.
И е необходимо първо да уточниш на питащия, че нищ не разбира, защото е ползвал досега не лайнюкс среда.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.