Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Ако кажа на компа дай една бира. Едва ли ще ми даде?

Ще! Обаче … zip-ната!
  • Отговори 9,2k
  • Прегледи 765k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Това е  от състояние на системата, може ли да се е скапала  видео картата за тоя Линукс като му дам -   нормално стартиране се куми малко и има като едно цветно прескачане.

Киберкоп каза за такова нещо.

20201007_                                       141041.jpg

20201007_                141413.jpg

преди 16 минути, ript написа:

Това е  от състояние на системата, може ли да се е скапала  видео картата за тоя Линукс като му дам -   нормално стартиране се куми малко и има като едно цветно прескачане.

Киберкоп каза за такова нещо.

Да се скапе само за Линукса? Изключено! Нали под Уиндоус си работи добре?

Прескачането по-скоро е от някоя калпава връзка, надут кондензатор или нещо подобно (дребно).

Пп. Като гледам данните на системата ... доста старичко нещо (не помня, дали го каза в началото). При мен е T4400 - 2 х 2200 MHz и пак е „дърво“! Уин отказа още преди години.
Обаче Лубунту (вече 20.04.1) - няма проблеми.

https://translate.google.com/translate?hl=bg&sl=en&u=https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php%3Ft%3D293163&prev=search&pto=aue

тук има тема за проблема и говорят за  графична карта.

~Моят лаптоп изпълни командата и се рестартира, но все още имам "_" и на tty 7 няма страница за влизане ~

Проблем : Имате черен екран вместо приятелския графичен екран за вход в края на последователността за зареждане на Linux Mint .

Показването на неправилно поведение включва:

1. Мигащ курсор в горния ляв ъгъл
  2. Центрирани изкривени линии от цветни квадратчета
  3. Обикновен черен екран (но това може да е свързано с други проблеми)
  4. Любезно, но лепкаво съобщение, което X11 е стартирало n пъти за n минути
  5. Иконата на Linux Mint, въртяща се „в процес“

Не ми казвайте защо, но открих този проблем в няколко инсталации или преинсталации на Linux Mint (и други дистрибуции) в предишни работещи системи. Свързано е с неуспешно откриване на хардуер или с модернизирани драйвери (nouveau, пролет 2011). Текущите видеокарти са готови да генерират резолюции / честоти над възможностите на вашия монитор.

Видеото се е скапало.

Ще забележите, че компютърът работи добре, тъй като се рестартира грациозно, ако щракнете върху [Ctrl] + [Alt] + [Del], което означава, че имате работеща система, но с проблем с видео. Той имитира компютър, обесен (мъртъв), но не е така!

Ето една проста и кратка корекция, която ще позволи да се стартира и конфигурира системата от графичен потребителски интерфейс (в Linux Mint ще бъде Gnome).

1. Рестартирайте и изчакайте да видите началния екран за стартиране на GRUB със списък с операционни системи. Докоснете курсорен клавиш, за да избегнете автоматичното зареждане.
  2. Изберете своя избор (pe. LInux Mint) с курсора и след това натиснете клавиша [tab], за да получите пълния ред за закрепване на grub. Не се страхувайте: това е дълга команда. Избягвайте да го променяте.
  3. Отидете на реда, започващ с думата linux и завършващ с думите : тихо пръскане
  4. Добавете един от следните параметри '????. Modeset = 0' в края на дългия команден ред grub, както е (въведете интервал 1 преди). Използвайте параметъра, свързан с марката или чипсета на вашата видеокарта. pe .: използвайте nouveau  или nvidia за карти, базирани на nvidia (патентован драйвер, просто nv в някои дистрибуции на linux, nouveau драйверът е по подразбиране в Mint)), използвайте radeon за карти amd / ati, i915 за дънни платки базирани на intel, ,,, тези са най-често срещаните примери.
    1. nvidia.modeset = 0
    2. nouveau.modeset = 0
    3. radeon.modeset = 0
    4. i915.modeset = 0 
    5. r128.modeset = 0   (за много стари карти ati rage 128 ...)
    6. Ако не знаете марката, можете да използвате само една дума:   nomodeset
    7. Ще намерите пълната гама от драйвери и повече информация на Xorg.org wiki
  5. Натиснете [Ctrl] + [X], за да стартирате с този добавен параметър. Този параметър няма да бъде запазен, просто се използва в това единично зареждане и нищо не е повредено. За да отмените без промени, натиснете [Esc].
  6. Надяваме се, че системата ще се зареди в графична среда по подразбиране и ще можете да инсталирате / преинсталирате драйвери или конфигурационни пакети. В моя случай реших проблемите си в стари nvidia карти (Quadro NVS 280 и geforce 7300LE), използвайки съответно стари драйвери nvidia 96 или 173, вместо nouveau. И пакет за настройки на nvidia.

Егасимуси и калпавите преводи

преди 10 часа, petie1 написа:

Егасимуси и калпавите преводи

Problem : You got a black screen in place of the friendly graphical login screen at the end of the Linux Mint boot sequence .

Display misbehaving presentation includes:

1. Blincking cursor at top-left corner
  2. Centered garbled lines of colorful squares
  3. A plain black screen (but this may be related to other issues)
  4. A kind but sticky message that X11 has re-started n times in n minutes
  5. The Linux Mint rotating 'in process' icon

Don't tell me why but I have found this issue in several installations or reinstallations of Linux Mint (and other distributions) in previously working systems. It is related to failed detection of hardware, or by upgraded drivers (nouveau, spring 2011). Current video cards are willing to generate resolutions/frequencies over your monitor's capabilites.

You will end your first install (and/or reboot procedure), with a black screen after several normal messages or disk activity just before getting the normal user prompt (it will never come out).

It may even happen with the installation CD/DVD of some new distributions (Mint Mate 16, 17)

You will notice that the computer is working fine as it reboots gracefully if you click [Ctrl]+[Alt]+[Del] meaning that you have a working system but with a video problem. It mimicks a computer hanged (dead) but is not the case !

If the monitor is smart enough it will complain about wrong frequency or no signal.

Here is a simple and short fix that will allow to boot and configure the system from a graphical user interface (In Linux Mint will be Gnome).

1. Reboot and wait to see the initial boot screen of GRUB with a list of operating systems. Tap a cursor key to avoid automatic boot.
  2. Select your choice (pe. LInux Mint) with the cursor and then press the [tab] key to get the full boot grub commad line. Don't be afraid: is a long command. Avoid modifying it.
  3. Go to the line starting with the word linux and ending with the words : quiet splash
  4. Add one of the following '????.modeset=0' parameter at the end of the long grub command line as is (type 1 space before). Use the parameter related to the brand or chipset of your video card . pe.: use nouveau or nvidia for nvidia based cards (proprietary driver, just nv in some linux distributions, nouveau driver is the default in Mint) ), use radeon for amd/ati cards, i915 for intel based motherboards, ,,, These are the most common examples.
    1. nvidia.modeset=0
    2. nouveau.modeset=0
    3. radeon.modeset=0
    4. i915.modeset=0
    5. r128.modeset=0 (for very old ati rage 128 cards...)
    6. If you don't know the brand you may use just one word: nomodeset
    7. Your will find the full range of drivers and more info at Xorg.org wiki
  5. Press [Ctrl]+[X] to boot with this added parameter. This parameter will not be saved, just used in this single boot and nothing is damaged. To cancel without changes press [Esc].
  6. Hopefully, the system will boot into a default graphical environment and you will be able to install/reinstall driver or configuration packages. In my case I solved my issues in a old nvidia cards (Quadro NVS 280 and geforce 7300LE) using a legacy nvidia 96 or 173 drivers, respectively, in place of nouveau. And nvidia-settings package.

А така това вече по се разбира :)

Значи като го хвана тоя Linux и като го засиля в стената... :D

Някъде по трасето нещо ми е пипнало /etc/default/grub и е променило в него GRUB_TIMEOUT_STYLE="menu" на GRUB_TIMEOUT_STYLE="hidden" и наш Камен се чуди защо меню не се показва (но въпреки това си зарежда нормално). Някой има ли представа кого да соча с пръст (т.е. за какво да внимавам)?

Впрочем Windows все още не иска да се пусне, казва ми, че устройство с това ID не може да намери.

menuentry "Windows 10" {
	insmod ntfs
	set root='(hd0,0)'
	search --no-floppy --fs-uuid --set D64B-7634
	chainloader +1
}

В горния код как да разбера какви са тези нули в "(hd0,0)"? Преди беше "(hd0,1)" и пак не искаше. Къде да ги търся?

Problem :

Хубаво, че цитираш и оригинала.
Пак хубаво, ме преди се опита да го преведеш. Но тези бот-транслейтъри имат един сериозен недостатък - не „усещат” контекста. А специално в английския - повечето думи имат много, и то - различни значения, в зависимост от общия контекст.
Когато, при такъв превод, попаднете на странно звучащи словосъчетания - опитвайте да преведете поотделно всяка дума.
Специално „quiet” и „splash” - тук са обяснени като отделни параметри.
„quiet - тихо”. Тоест - всякакви съобщения са подтиснати, за да не се прекъсва работата.
The splash (which eventually ends up in your /boot/grub/grub.cfg ) causes the splash screen to be shown.
At the same time you want the boot process to be quiet, as otherwise all kinds of messages would disrupt that splash screen.
Although specified in GRUB these are kernel parameters influencing the loading of the kernel or its modules, not something that changes GRUB behaviour. The significant part from GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT is CMDLINE_LINUX

Значи като го хвана тоя Linux и като го засиля в стената... [emoji3]
Някъде по трасето нещо ми е пипнало /etc/default/grub и е променило в него GRUB_TIMEOUT_STYLE="menu" на GRUB_TIMEOUT_STYLE="hidden" и наш Камен се чуди защо меню не се показва (но въпреки това си зарежда нормално). Някой има ли представа кого да соча с пръст (т.е. за какво да внимавам)?
Впрочем Windows все още не иска да се пусне, казва ми, че устройство с това ID не може да намери.
menuentry "Windows 10" {insmod ntfsset root='(hd0,0)'search --no-floppy --fs-uuid --set D64B-7634chainloader +1}

В горния код как да разбера какви са тези нули в "(hd0,0)"? Преди беше "(hd0,1)" и пак не искаше. Къде да ги търся?

Ха - „някъде по трасето НЕЩО …”
И какво ще е това нещо? Зелените човечета ли?
За grub показване и пр. - виж тук https://askubuntu.com/questions/1083904/how-can-i-display-the-grub-during-boot.
Пп. Ако си инсталирал Уин след Линукс - понякога се „омазва” grub.
За втория въпрос (hd0,0 hd0,1) - чети тук - https://superuser.com/questions/182161/grub-how-find-partition-number-hd0-x
преди 9 часа, killchain написа:

Значи като го хвана тоя Linux и като го засиля в стената... :D

menuentry "Windows 10" {
	insmod ntfs
	set root='(hd0,0)'
	search --no-floppy --fs-uuid --set D64B-7634
	chainloader +1
}

Пробва ли с Boot Repair? 98% ще оправи нещата и това ID на диска.

https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair

fdN1cy3.png

Цитат

sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y boot-repair && boot-repair

преди 4 часа, jhoro написа:

Хубаво, че цитираш и оригинала.
Пак хубаво, ме преди се опита да го преведеш. Но тези бот-транслейтъри имат един сериозен недостатък - не „усещат” контекста. А специално в английския - повечето думи имат много, и то - различни значения, в зависимост от общия контекст.
Когато, при такъв превод, попаднете на странно звучащи словосъчетания - опитвайте да преведете поотделно всяка дума.
Специално „quiet” и „splash” - тук са обяснени като отделни параметри.
„quiet - тихо”. Тоест - всякакви съобщения са подтиснати, за да не се прекъсва работата.

Ха - „някъде по трасето НЕЩО …”
И какво ще е това нещо? Зелените човечета ли?
За grub показване и пр. - виж тук https://askubuntu.com/questions/1083904/how-can-i-display-the-grub-during-boot.
Пп. Ако си инсталирал Уин след Линукс - понякога се „омазва” grub.
За втория въпрос (hd0,0 hd0,1) - чети тук - https://superuser.com/questions/182161/grub-how-find-partition-number-hd0-x

Ами сега като се замисля, най-вероятно е update-grub - кой знае какво друго не съм ползвал (да не кажа нищо). Евентуално обновленията през Pop Shop или apt, там май имаше нещо засегнато - но пак ми е странно да се променят конфигурационни файлове.

Не съм пипал нищо по Windows-а, иначе щях да го спомена. Иначе дори преди да ми изгори дъното мисля, че минах поне един-два build-а на Windows, без да се засяга GRUB - нали са на различни устройства (Windows на NVMe-то, Pop OS заедно с GRUB - на SATA SSD).

преди 18 минути, vpvelev написа:

Пробва ли с Boot Repair? 98% ще оправи нещата и това ID на диска.

https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair

Пробвах през live USB, не помогна (не си спомням каква грешка даваше). Най-вероятно нищо не е променило просто защото всичко си е било наред (с изключение на това, че GRUB менюто се показва само при нужда - което го разбрах в последствие).

От това, което чета обаче, може би все пак няма да е възможно да заредя от NVMe директно от GRUB, щом BIOS не го вижда (и да, рових и там, не се показва) - просто в момента, в който GRUB попита какво да зареди, ги няма драйверите, които отговарят за NVMe, и затова не намира устройството, дори ID-то да е правилно (както най-вероятно е). Поне ще ми е полезно, ако успеят да ми поправят дъното с native M.2 - ще знам там как да действам.

Ще си поиграя с Clover, пък дано излезе нещо.

преди 6 минути, killchain написа:

Ами сега като се замисля, най-вероятно е update-grub - кой знае какво друго не съм ползвал (да не кажа нищо). Евентуално обновленията през Pop Shop или apt, там май имаше нещо засегнато - но пак ми е странно да се променят конфигурационни файлове.

Не съм пипал нищо по Windows-а, иначе щях да го спомена. Иначе дори преди да ми изгори дъното мисля, че минах поне един-два build-а на Windows, без да се засяга GRUB - нали са на различни устройства (Windows на NVMe-то, Pop OS заедно с GRUB - на SATA SSD).

Пробвах през live USB, не помогна (не си спомням каква грешка даваше). Най-вероятно нищо не е променило просто защото всичко си е било наред (с изключение на това, че GRUB менюто се показва само при нужда - което го разбрах в последствие).

От това, което чета обаче, може би все пак няма да е възможно да заредя от NVMe директно от GRUB, щом BIOS не го вижда (и да, рових и там, не се показва) - просто в момента, в който GRUB попита какво да зареди, ги няма драйверите, които отговарят за NVMe, и затова не намира устройството, дори ID-то да е правилно (както най-вероятно е). Поне ще ми е полезно, ако успеят да ми поправят дъното с native M.2 - ще знам там как да действам.

Ще си поиграя с Clover, пък дано излезе нещо.

Както пуснеш fdisk -l имаш ли 100 mb партиция? Иначе нормален запис на Уиндоус в GRUB има вида

menuentry "Windows 7 Install" {

insmod ntfs
	insmod ntldr
	search --no-floppy --fs-uuid --set=root 6C0E5661574542B5
	ntldr /bootmgr
	boot

}

Като се задава UUID на 100 мб партиция и сетне се пише

update-grub

При дебиан базираните

преди 17 минути, petie1 написа:

Както пуснеш fdisk -l имаш ли 100 mb партиция? Иначе нормален запис на Уиндоус в GRUB има вида

menuentry "Windows 7 Install" {

insmod ntfs
	insmod ntldr
	search --no-floppy --fs-uuid --set=root 6C0E5661574542B5
	ntldr /bootmgr
	boot

}

Като се задава UUID на 100 мб партиция и сетне се пише

update-grub

При дебиан базираните

При мен е 99 MB, но да, мисля, че за едно и също говорим.

Сега ще пробвам и така; основно ме чудят ей тези двете неща с insmod отгоре - едното е файловата система, другото е loader-а на Windows, ама ми се струва, че в този момент трябва да се подаде и драйвера за NVMe. Подозирам, че пак ще даде същата грешка, ей сега ще рестартирам да видя.

Edit: почти както предположих:

error: no such device: D64B-7634.
error: file /bootmgr not found.
error: you need to load the kernel first.

Press any key to continue...

Редактирано от killchain (преглед на промените)

на 6.10.2020 г. в 13:13, petie1 написа:

Сложно сложно колко да е сложно? Два клика са

Ми кажи ги, като са 2 клика.

преди 8 часа, killchain написа:

При мен е 99 MB, но да, мисля, че за едно и също говорим.

Сега ще пробвам и така; основно ме чудят ей тези двете неща с insmod отгоре - едното е файловата система, другото е loader-а на Windows, ама ми се струва, че в този момент трябва да се подаде и драйвера за NVMe. Подозирам, че пак ще даде същата грешка, ей сега ще рестартирам да видя.

Edit: почти както предположих:

error: no such device: D64B-7634.
error: file /bootmgr not found.
error: you need to load the kernel first.

Press any key to continue...

Така..... Май съм оплескал зареждането но сме на прав път

menuentry "Windows 10" {

insmod ntfs
	insmod chain

search --no-floppy --fs-uuid --set=root YOUR UUId

chainloader +1
}

Обикновено UUID на ntfs са четири или пет цифри без тирета и се вземат с

sudo blkid

и накрая се завърва с

sudo update-grub

:)

преди 6 часа, ript написа:

Ми кажи ги, като са 2 клика.

Ето точно два клика са

преди 18 минути, petie1 написа:

Така..... Май съм оплескал зареждането но сме на прав път

menuentry "Windows 10" {

insmod ntfs
	insmod chain

search --no-floppy --fs-uuid --set=root YOUR UUId

chainloader +1
}

Обикновено UUID на ntfs са четири или пет цифри без тирета и се вземат с

sudo blkid

и накрая се завърва с

sudo update-grub

:)

/dev/nvme0n1p2: UUID="D64B-7634" TYPE="vfat" PARTLABEL="EFI system partition" PARTUUID="dcbdef00-b5de-4ecf-bf36-ef9fe18cdfd5"

А да не би да търся изцяло друг дял, например този, който ми отговаря на C:\?

преди 2 минути, killchain написа:

/dev/nvme0n1p2: UUID="D64B-7634" TYPE="vfat" PARTLABEL="EFI system partition" PARTUUID="dcbdef00-b5de-4ecf-bf36-ef9fe18cdfd5"

Може и тва да е

на 5.10.2020 г. в 14:51, killchain написа:

Windows е на Corsair MP600 (с PCIe преходника в момента; инсталацията почти съм сигурен, че беше GPT), а Pop!_OS заедно с GRUB е на 850 Evo (2.5" SATA). По спомен обаче старото дъно беше в UEFI режим и май че показваше малко по-различни опции в GRUB. В момента показва три неща: Pop!_OS, Pop!_OS (advanced options) и Windows 10; при опит да избера Windows ми казваше, че такова устройство не съществува (заедно с някакво ID, най-вероятно на дяла и/или устройството).

Вижте възможностите на Rescatux.
https://www.supergrubdisk.org/category/download/rescatuxdownloads/rescatux-stable/
https://www.supergrubdisk.org/rescatux/

Как стоят нещата във /etc/fstab
След прибавяне на новия диск ,той присъства ли там?

преди 17 минути, nick_dimitrov написа:

Вижте възможностите на Rescatux.
https://www.supergrubdisk.org/category/download/rescatuxdownloads/rescatux-stable/
https://www.supergrubdisk.org/rescatux/

Как стоят нещата във /etc/fstab
След прибавяне на новия диск ,той присъства ли там?

Има един ей такъв запис, да:

UUID=D64B-7634  /boot/efi       vfat    defaults      0       1

... но не знам как това се отнася до GRUB. При заредена система си се виждат всички дялове, но GRUB не го вижда.

Пробвах пак с Clover, пак по някаква причина не иска да зареди от флашка. Ще опитам с по-стара версия.

Сам казваш (ако не греша), че на старото дъно, си бил с два диска.
Виж по-рано какво описах. Два диска, два grub-а. Редактира и ъпдейтва единия, а стартира чрез другия!
И затова някои неща не се виждат.
преди 4 часа, jhoro написа:

Сам казваш (ако не греша), че на старото дъно, си бил с два диска.
Виж по-рано какво описах. Два диска, два grub-а. Редактира и ъпдейтва единия, а стартира чрез другия!
И затова някои неща не се виждат.

И сега съм с два (даже са три, но третият е само информация, не е bootable). На NVMe-то (с Windows-а) не съм променял нищо - и преди, и сега; просто на старото дъно си се виждаше native и можех да избера от менюто на BIOS-а от кое да зареди. Сега не мога и затова се чудя как да "излъжа" GRUB да го види.

GRUB Customizer специално пита кой дял да гледа (ако не намери сам), по подразбиране гледа текущия системен (т.е. или на инсталираната система, или този на живия диск/флашка - в зависимост как е пуснат). Каквото съм правил с него през жив диск, съм внимавал да избера дяла на Pop OS.

Редактирано от killchain (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.