Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 33 минути, killchain написа:

И сега съм с два (даже са три, но третият е само информация, не е bootable). На NVMe-то (с Windows-а) не съм променял нищо - и преди, и сега; просто на старото дъно си се виждаше native и можех да избера от менюто на BIOS-а от кое да зареди. Сега не мога и затова се чудя как да "излъжа" GRUB да го види.

GRUB Customizer специално пита кой дял да гледа (ако не намери сам), по подразбиране гледа текущия системен (т.е. или на инсталираната система, или този на живия диск/флашка - в зависимост как е пуснат). Каквото съм правил с него през жив диск, съм внимавал да избера дяла на Pop OS.

Защо не опиташ обратното - от Windows boot-a да стартираш Windows и Linux.

https://www.groovypost.com/howto/dual-boot-windows-10-linux/

Th9rtsm.png

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

току-що, vpvelev написа:

Защо не опиташ обратното - от Windows boot-a да стартираш Windows и Linux.

https://www.groovypost.com/howto/dual-boot-windows-10-linux/

Th9rtsm.png

'Щото нямам буутващ Windows в момента, дъъъ :D

Мерси иначе, бях го видял това и може да е полезна алтернатива на GRUB.

Май в "междучасието" ще бягам до магазина за още едно SATA SSD - да си прехвърля временно на него Windows инсталацията и да се свършва с грижите (поне засега).

SSD-тата не са излишни, а и сега са доста евтини. И аз си взех още едно за всеки случай :)

Явно тоя преходник с който си сега е проблема.

'Щото нямам буутващ Windows в момента, дъъъ [emoji3]

Не бях чувал за „небуутваща” инсталация на Уин?
SSD-тата не са излишни, а и сега са доста евтини. И аз си взех още едно за всеки случай [emoji4]
Те - и Бентлитата не са „излишни”, ама … не ги купуват много.
преди 31 минути, jhoro написа:

Не бях чувал за „небуутваща” инсталация на Уин?

BIOS не вижда SSD-то с Windows-а, съответно не мога да го задам като буутващо, следователно нямам използваем Windows. Иначе стой, та гледай колко още възможни начини има да се счупи :D

преди 34 минути, vpvelev написа:

SSD-тата не са излишни, а и сега са доста евтини. И аз си взех още едно за всеки случай :)

Ами той освен да добави някакъв слой на емулация на ниво фърмуер, едва ли може да помогне (а в случая май е просто физически преходник без никаква логика). За NVMe (не SATA) май че няма такива, които биха ми помогнали, така че native SATA устройство би трябвало да запали.

Някаква идея с какво е най-добре да клонирам дяловете на Windows, така че да мога после безболезнено да ги върна обратно на NVMe-то?

Редактирано от killchain (преглед на промените)

преди 4 минути, killchain написа:

BIOS не вижда SSD-то с Windows-а, съответно не мога да го задам като буутващо, следователно нямам използваем Windows. Иначе стой, та гледай колко още възможни начини има да се счупи :D

И как очакваш GRUB да го види след като BIOS не го засича? То на базово ниво щом като има проблем вероятно се касае за хардуерен проблем вероятно лоша свръзка или друго

преди 18 минути, petie1 написа:

И как очакваш GRUB да го види след като BIOS не го засича? То на базово ниво щом като има проблем вероятно се касае за хардуерен проблем вероятно лоша свръзка или друго

Ами по някакъв начин да му се подаде драйвера за NVMe и така да види устройството. Пак казвам - при вече заредена система устройството се вижда и чете без проблеми, т.е. не е проблем с преходника.

на 8.10.2020 г. в 11:37, petie1 написа:

Така..... Май съм оплескал зареждането но сме на прав път

menuentry "Windows 10" {

insmod ntfs
	insmod chain

search --no-floppy --fs-uuid --set=root YOUR UUId

chainloader +1
}

Обикновено UUID на ntfs са четири или пет цифри без тирета и се вземат с

sudo blkid

и накрая се завърва с

sudo update-grub

:)

Ето точно два клика са

И ще тръгне ли Уиндоса после като изтрия Линукса   от тука.

Ами по някакъв начин да му се подаде драйвера за NVMe и така да види устройството. Пак казвам - при вече заредена система устройството се вижда и чете без проблеми, т.е. не е проблем с преходника.
Като си си навил на пръста „драйвер”, та драйвер!
Я виж определението:
При компютрите, драйвер се нарича компютърна програма, която позволява на програми от високо ниво да взаимодействат с хардуерно устройство.
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%B2%D0%B5%D1%80

Какъв драйвер за BIOS? Драйверите са за Операционни системи.
Може би преходника не е читав и не разпознава SSD-то правилно.
преди 3 часа, killchain написа:

BIOS не вижда SSD-то с Windows-а ...

Я да започнем отначало!

Стартирай машината, отвори BIOS и виж (или снимай и покажи) менютата.

На първо място - това  bcb392d247edb0a54871cec602aaf99f.webpили нещо подобно.

Тук са описани физическите устройства, които се виждат. Primary/Secondary & Master/Slave (Основен/вторичен и главен/подчинен)- ако ги „вижда“!

Пп. Я виж това видео - Use newest NVMe SSD (Booting Device) on old UEFI Mainboards! Full Video with all Steps! и тази статия - Инсталирайте NVMe SSD на по-стари дънни платки

преди 1 час, jhoro написа:

Като си си навил на пръста „драйвер”, та драйвер!
Я виж определението:

Какъв драйвер за BIOS? Драйверите са за Операционни системи.
Може би преходника не е читав и не разпознава SSD-то правилно.

Добре, моя грешка - не е драйвер, а е модул. Така или иначе пак цели да направи връзка между желязото и софтуера (в случая GRUB) - поне аз така го разбирам.

Може би съм се объркал като съм чел на тема Clover - там точно за драйвери се говори.

преди 1 минута, jhoro написа:

Я да започнем отначало!

Стартирай машината, отвори BIOS и виж (или снимай и покажи) менютата.

На първо място - това  bcb392d247edb0a54871cec602aaf99f.webpили нещо подобно.

Тук са описани физическите устройства, които се виждат. Primary/Secondary & Master/Slave (Основен/вторичен и главен/подчинен)- ако ги „вижда“!

В BIOS няма никаква след от NVMe-то - единствено се виждат 850 Evo-то, един WD твърд диск, който също е закачен, Realtek мрежа (network boot), и евентуално флашка/четец на карти (ако има нещо включено към USB). Има CSM (Compatibility Support Module), което ако е на Disabled, не вижда никакви устройства (Pop OS ми е в legacy mode). Обърнал съм го с краката нагоре общо взето.

Опитвах пак с Clover - и с последната версия, и с 4428, и все не иска изобщо да го зареди - просто си прескача до следващото bootable устройство.

Както и да е. Взех оборотно още едно SATA SSD, довечера ще клонирам на него C:\ и останалите системни неща от NVMe-то и се надявам да запали. Някакви съвети с какво е най-добре да клонирам сега дяловете от NVMe към новото SSD и след това (като си взема обратно дъното с M.2 или като купя ново) в обратната посока (т.е. след това каквото ще е променено, да се върне обратно на NVMe-то, без да засегне D:\, което също е там)? Засега съм си набелязал GParted, евентуално за после нещо ръчно с dd.

преди 10 минути, killchain написа:

Някакви съвети с какво е най-добре да клонирам сега дяловете от NVMe към новото SSD и след това (като си взема обратно дъното с M.2 или като купя ново) в обратната посока (т.е. след това каквото ще е променено, да се върне обратно на NVMe-то, без да засегне D:\, което също е там)? Засега съм си набелязал GParted, евентуално за после нещо ръчно с dd.

Не съм правил такива неща и не мога да ти кажа нещо по въпроса. При такива случаи инсталирам начисто :)

Вярвам че нямаш (и не би трябвало да имаш) важни неща и данни на Windows дяла. Защото ако сега го инсталираш на новото ssd, GRUB вярвам че ти е на другия ssd, така ако стане нещо с един от двата диска ще можеш да си стартираш директно от другия.

А и нали писах по-горе, че поне при мен, ако Windows 10 няма собствен boot на диска, не изпълнява ъпдейтите.

преди 19 минути, vpvelev написа:

Не съм правил такива неща и не мога да ти кажа нещо по въпроса. При такива случаи инсталирам начисто :)

Вярвам че нямаш (и не би трябвало да имаш) важни неща и данни на Windows дяла. Защото ако сега го инсталираш на новото ssd, GRUB вярвам че ти е на другия ssd, така ако стане нещо с един от двата диска ще можеш да си стартираш директно от другия.

А и нали писах по-горе, че поне при мен, ако Windows 10 няма собствен boot на диска, не изпълнява ъпдейтите.

Имам важни неща, но иначе си имам и резервни копия. Просто не ми се занимава сега с чиста инсталация, че са много неща. Така или иначе с това дъно ще съм временно - надявам се да си взема ново заедно с Ryzen 5000 след месец; ако ще правя чиста инсталация, ще е тогава.

Четох иначе, че реално важен е EFI дялът - и че той трябва да е на bootable устройство, но не задължително и C:\. Ако така стане (да клонирам или да направя наново EFI дяла на новото SSD и от него да посоча към NVMe-то), реално може да ми спести сега клониране на C:\ в едната посока и после - в другата.

https://superuser.com/questions/1318478/booting-nvme-drive-with-a-bootloader

преди 4 часа, jhoro написа:

Те - и Бентлитата не са „излишни”, ама … не ги купуват много.

Да бе, ама SSD-тата не са да бачкаш цял живот и пак да не изкараш да си купиш едно. Не говорим за Intel Optane :P

Редактирано от killchain (преглед на промените)

Нищо няма да успееш да клонираш  защото диска ти не работи правилно и то се вижда от факта че BIOS-а не го вижда и не е до драйвери а е по скоро както казва Жоро хардуерен проблем вероятно от преходника

преди 16 минути, petie1 написа:

Нищо няма да успееш да клонираш  защото диска ти не работи правилно и то се вижда от факта че BIOS-а не го вижда и не е до драйвери а е по скоро както казва Жоро хардуерен проблем вероятно от преходника

Deepin-Screenshot-select-area-2020100916

По-бавен от обикновено, 'щото преходникът е на PCIe 2.0 слот, ама работи.

преди 1 минута, killchain написа:

По-бавен от обикновено, 'щото преходникът е на PCIe 2.0 слот, ама работи.

Ок, работи - ама като „сторидж“ диск, не като буутъбъл.

Ето още нещо - Can't boot from M.2 NVMe SSD/Не може да се стартира от M.2 NVMe SSD

Цитат
The NVMe M.2 drive should be the only storage drive connected.
NVMe SSDs do not appear within the BIOS until Windows creates the system partition with the EFI Boot Sector. Your M.2 SSD contains UEFI driver information within the firmware. By disabling the CSM module, Windows will read and utilize the M.2-specific UEFI driver
Go into the BIOS, under the boot tab there is an option for CSM. Make sure it is disabled.
Click on the secure boot option below and make sure it is set to another OS, not windows UEFI.
Click on key management and clear secure boot keys.
Insert a USB memory stick with a bootable UEFI USB drive with Windows 10 Setup* on it, USB3 is quicker but USB2 works too. A Windows DVD won’t work unless you’ve created your own UEFI Bootable DVD.
Press F10 to save, exit and reboot.
Windows 10 will now start installing to your NVME drive as it has its own NVME driver built in.
When the PC reboots hit F2 to go back into the BIOS, you will see under boot priority that windows boot manager now lists your NVME drive.
Click on secure boot again but now set it to Windows UEFI mode.
Click on key management and install default secure boot keys
Press F10 to save and exit, Windows will finish the install. Once you have Windows up and running, shutdown the PC and reconnect your other SATA drives.
*How to create a bootable UEFI USB drive with Windows 10 Setup
https://winaero.com/blog/how-to-create-a-bootable-uefi-usb-drive-with-windows-10-setup/
The Windows 10 ISO link is broken in the above. You can obtain the ISO file here:
https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10

Устройството NVMe M.2 трябва да е единственото свързано устройство за съхранение.
NVMe SSD не се появяват в BIOS, докато Windows не създаде системния дял с EFI Boot Sector. Вашият M.2 SSD съдържа информация за драйвера UEFI в рамките на фърмуера. Като деактивира модула CSM, Windows ще прочете и използва специфичния за M.2 драйвер UEFI.
Влезте в BIOS, в раздела за зареждане има опция за CSM. Уверете се, че е деактивиран.
Кликнете върху опцията за безопасно зареждане по-долу и се уверете, че е настроена на друга операционна система, а не на Windows UEFI.
Кликнете върху управлението на ключове и изчистете защитените ключове за зареждане.
Поставете USB флаш памет с стартиращо UEFI USB устройство с Windows 10 Setup *, USB3 е по-бърз, но USB2 също работи. DVD с Windows няма да работи, освен ако не сте създали свой собствен UEFI стартиращ DVD.
Натиснете F10, за да запазите, излезете и рестартирате.
Windows 10 вече ще започне да се инсталира на вашето NVME устройство, тъй като има вграден собствен NVME драйвер.
Когато компютърът рестартира удари F2, за да се върне обратно в BIOS, ще видите под приоритета на зареждане, че мениджърът за зареждане на Windows вече изброява вашето NVME устройство.
Кликнете отново върху защитеното зареждане, но сега го задайте в режим UEFI на Windows.
Кликнете върху управлението на ключове и инсталирайте ключовете за безопасно стартиране по подразбиране
Натиснете F10, за да запазите и излезете, Windows ще завърши инсталирането. След като Windows стартирате и стартирате, изключете компютъра и свържете отново другите си SATA устройства.
* Как да създам стартиращо UEFI USB устройство с Windows 10 Setup
https://winaero.com/blog/how-to-create-a-bootable-uefi-usb-drive-with-windows-10-setup/
Връзката на Windows 10 ISO е прекъсната в горното. Можете да получите ISO файла тук:
https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10

Пп. Превода е автоматичен и не гарантира 100% точност.

здравейте има ли някой който да е с mxlinux да каже да ли му работи коректно аудио картата защото при мен на живо сд аудиото не работи

преди 7 часа, killchain написа:

(Pop OS ми е в legacy mode).

https://www.dell.com/support/article

Ето цитат:

"Поддържани типове BIOS:

Понастоящем UEFI BIOS е единственият, който поддържа тези устройства.

Винаги се уверете, че имате инсталирана последната версия на вашия BIOS.

Уверете се, че вашият BIOS е конфигуриран да използва EFI boot loader.

U.2 адаптерна карта и кабел, които са свързани към M.2 слот или дънна платка с вграден U.2 конектор. (за 2.5 "форм-фактор с PCIe интерфейс.)

M.2 PCIe SSD дисковете могат да се използват с адаптерна карта M.2 към PCIe слот."

Има много особености и ограничения.

Дъното ми е това в подписа и има 2 броя М.2 сокета. Но само единия е bootable. А другия пък е "шернат" с SATA3_3 и т.н.

cvYrv97.png

Windows изгря най-сетне директно от NVMe-то. Използвах image на rEFInd (явно нещо, направено на база Clover) от тук - изпекох го на SD карта, заредих от нея, и ми показа избор с всичко, което намира по дискове и SSD-та (след като си зареди нужните драйвери - а този image е с включен NVMe драйвер в него).

Мисля засега да го ползвам така (по този начин си спестявам нуждата да клонирам образи напред-назад).

P.S. Знаех си, че съм бил на прав път с Clover - виждал съм да се ползва за Hackintosh например, а там е още по-голяма лудница с всичките неща по фърмуера, които трябва да се емулират.

преди 22 минути, killchain написа:

Windows изгря най-сетне директно от NVMe-то. Използвах image на rEFInd (явно нещо, направено на база Clover) от тук - изпекох го на SD карта, заредих от нея, и ми показа избор с всичко, което намира по дискове и SSD-та (след като си зареди нужните драйвери - а този image е с включен NVMe драйвер в него).

Мисля засега да го ползвам така (по този начин си спестявам нуждата да клонирам образи напред-назад).

P.S. Знаех си, че съм бил на прав път с Clover - виждал съм да се ползва за Hackintosh например, а там е още по-голяма лудница с всичките неща по фърмуера, които трябва да се емулират.

Не ми се беше налагало да ползвам тия неща (rEFInd и Clover) и не знаех за тях. Даже щях да те питам за Clover, защото често го споменаваше.

Имам нов Linux Mint , вчера го израждахме с vpvelev  за  което съм му много  благодарен!!🙂

преди 14 минути, vpvelev написа:

Не ми се беше налагало да ползвам тия неща (rEFInd и Clover) и не знаех за тях. Даже щях да те питам за Clover, защото често го споменаваше.

Ами накратко доколкото разбирам представлява някакъв допълнителен boot manager, който можеш да си инсталираш на диск/SSD, но можеш и да го заредиш и в движение. Може би нормално в стандартния си вид се нуждае от някаква по-специална конфигурация и затова не съм успявал да го заредя, а сега свалих нещо готово, направено от някой друг.

Ами накратко доколкото разбирам представлява някакъв допълнителен boot manager, който можеш да си инсталираш на диск/SSD, но можеш и да го заредиш и в движение. Може би нормално в стандартния си вид се нуждае от някаква по-специална конфигурация и затова не съм успявал да го заредя, а сега свалих нещо готово, направено от някой друг.
За това ли говориш? - https://download.cnet.com/Clover/3000-2248_4-75732861.html

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.