Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 10 Впечатления и проблеми (2)

Featured Replies

здравейте реших да ъпдейтна windows до 20H2 но наместо първо да дойде същинския ъпдейт дойде първо ъпдейт на 20H2 и аз по невнимание го инсталирах и сега ми омаза системата тотално така че внимавайте какво инсталирате

• Отговори 14,2k
  • Прегледи 1,3m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Относно "модата" да се инсталира най-новата ОС, без да се осмисля необходимостта, е следствие от действията на самите създатели на ОС. Дълго време "господстваше" ХР и относително дълъг период Майкросо

• Да ви разправя един майтап под Windows 10 днес. Трябваше ми да печатам, нооо...принтерът не го правеше. След 2 часа на диагностикка/ремонти/преинсталиране на драйвър,подмяна на win32spl.dll, минах под

• Това ви е проблема - вярвате на някакъв, който бил видял "руски хакер" да разбива криптирането на телеметрията и в пакета имало снимка на екрана. Пълни глупости, целящи медийно внимание. Пакетите на т

Публикувани изображения

От 10. ноември актуализирането на драйвърите под Win 10 ще става по нов сценарий:
https://winaero.com/beginning-november-5th-2020-windows-10-will-have-a-new-driver-update-scenario/

това за старите версии не се отнася
жалко че съм с 1809

Цитат

Microsoft сега променя начина на обслужване на драйвери за машини с Windows 10, версия 2004 и по-нови .

преди 2 часа, ninov написа:

здравейте реших да ъпдейтна windows до 20H2 но наместо първо да дойде същинския ъпдейт дойде първо ъпдейт на 20H2 и аз по невнимание го инсталирах и сега ми омаза системата тотално така че внимавайте какво инсталирате

Това нещо не го доразбрах..............дошъл е ъпдейт за 20H2 без още ти да си с него,така ли?Това възможно ли е въобще да стане?!

преди 23 минути, Слави Маринов написа:

Това нещо не го доразбрах..............дошъл е ъпдейт за 20H2 без още ти да си с него,така ли?Това възможно ли е въобще да стане?!

да преди да дойде ъпдейта идва ъпдейта на 20H2 за втори път ми се случва това но този път май е фатално не знам според сърварите на майкрософт аз с кой билд съм

преди 12 часа, ninov написа:

да преди да дойде ъпдейта идва ъпдейта на 20H2 за втори път ми се случва 

На компютър с 1909, който упорито отказваше да премине към 2004, преди дни се обнови до октомврийския 20H2. Но му отне над час време, Тоест, допускам, че е теглил 2004 + 20Н2.

В същото време ми се обнови друг компютър, който бе с 2004, до 20H2. На него му отне десетина минути.

И на двата няма омазано. Единственото, което спазвам е да не ги пришпорвам, а чакам сами да си се обновят. През пролетта прибързано насилих едно HP, сетне не ми тръгна една игра и го върнах към старо състояние.

От компютър до компютър има огромна разлика. Над час - бавен механичен диск, слаб и стар/мобилен процесор, малко RAM памет... Без да се знае какъв е хардуера, това HP е само марка, може и да е всякакъв хардуер.

преди 1 час, Iztre6tel написа:

На компютър с 1909, който упорито отказваше да премине към 2004, преди дни се обнови до октомврийския 20H2. Но му отне над час време, Тоест, допускам, че е теглил 2004 + 20Н2.

В същото време ми се обнови друг компютър, който бе с 2004, до 20H2. На него му отне десетина минути.

И на двата няма омазано. Единственото, което спазвам е да не ги пришпорвам, а чакам сами да си се обновят. През пролетта прибързано насилих едно HP, сетне не ми тръгна една игра и го върнах към старо състояние.

въпроса е че помислих че е лош превода то си пишеше че е ъпдейт на 20H2 но аз мислех че е ъпдейта 20H2  и го инсталирах и сега ми омаза GRUB

преди 2 часа, Raze написа:

От компютър до компютър има огромна разлика. Над час - бавен механичен диск, слаб и стар/мобилен процесор, малко RAM памет... Без да се знае какъв е хардуера, това HP е само марка, може и да е всякакъв хардуер.

И трите упоменати са HP, с SSD, I7-4790 12 ГБ, I3-6100 8 ГБ и I7-4770 16 ГБ, тоест, с приблизително близки параметри. Първата е, която отказваше 2004 и направо след 1909 скочи за час на 20Н2.  Допускам. Повтарям, само допускам, понеже съм несведущ, че се дължи ОС, понеже само тя не е PRO, a enterprise. Но може и да бъркам. Затова писах преди няколко дни, но никой не сподели, явно е банална ебавка.

Нещо важно - при другите обновявания, и на трите им отнемаше почти еднакво време. Е, не засичам с хрононетър, но искам да кажа, че са с близки параметри. Хардовете им са САТА3, видеата 2 х 1030 и едно 640 на nvidia. 

преди 52 минути, ninov написа:

въпроса е че помислих че е лош превода то си пишеше че е ъпдейт на 20H2 но аз мислех че е ъпдейта 20H2  и го инсталирах и сега ми омаза GRUB

Едва сега те разбрах, сутринта съм те прочел прибъразано.

Странен проблем се случи снощи. Преди да си легна реших да видя до къде съм стигнал с писането по ССД-то, на което е инсталирана само OС-а(Windows 10 Enterprise 1909, 18363.1139 ). Отварям Samsung Magician и... 3,1ТБ изписано по ССД-то. Вчера приключих на 0,7ТБ. Зачудих се как така за само 6 часа работа са направени 2,4ТБ записи. Отворих таск менджера и видях ето това:

TaskManager-eventLogSSDssage.thumb.png.55e74d1cc1b0d70a93868fae826ff969.png

Windows Event Log пишеше като луд. Спрях го. След около 1-2 минути пак се стартира и пак започна да пише по диска със същата скорост. За около 5 минути натрака над 30ГБ. Не видях да се стартира друг процес, само Windows Event Log се появи и започна да пише.

Порових в нета за решение, ама не намерих такова. Рестартирах компютъра и проблемът изчезна. Обикновено, за ден работа правя около 3-4ГБ записи. Обаче, това снощи си беше извращение. :)

SSDUssageFull.png.ef4ffc813813fa467d6847125a61ac0b.png

Някой знае ли как да разбера заради кой процес/програма Windows Event Log пишеше с такава скорост по диска?

Възможно ли е да преместя всички записи, които Windows Event Log създава на друг диск(HDD), за да избегна подобни случки в бъдеще?

В кой  от компонентите е писано  - Application или System
Виж тук
Application:

reg add "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\EventLog\Application" /f /v "File" /t REG_EXPAND_SZ /d "%%SystemRoot%%\system32\winevt\Logs\Application.evtx"

Заместваш 
"%%SystemRoot%%\system32\winevt\Logs\Application.evtx"
с пътя до новото място на лог файла Application.evtx

System:

reg add "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\EventLog\System" /f /v "File" /t REG_EXPAND_SZ /d "%%SystemRoot%%\system32\winevt\Logs\System.evtx"

Заместваш 
"%%SystemRoot%%\system32\winevt\Logs\System.evtx"
с пътя до новото място на лог файла System.evtx

И в двата скрипта пътят  е заграден  с кавички!!!

преди 1 минута, цър-вул написа:

В кой  от компонентите е писано  - Application или System
Виж тук

Благодаря.

Писано е и в двете:

sys-01.png.effe40ba721200b58806a079ceb52840.pngApp-01.png.fc96461d42f0955391b978877ae1c345.png

току-що, цър-вул написа:

Последният пост е редактиран...

Благодаря.

Така ще преместя EventLog файлвоете да се записват на друг диск, нали?

Предполагам, че няма начин да се разбере заради кой точно процес/програма се пишеше с такава скорост по ссд-то?

Забравих да спомена,  че трябва да се рестартира, за да влезе в  сила  промяната.

Може да преместиш и Security:
reg add "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\EventLog\Security" /f /v "File" /t REG_EXPAND_SZ /d "%%SystemRoot%%\System32\winevt\Logs\Security.evtx"
като заместиш пътя:
"%%SystemRoot%%\System32\winevt\Logs\Security.evtx"

преди 25 минути, A.com написа:

ще преместя EventLog файлвоете

директно в кошчето с помощта на този инструмент:

EvenetVieverClean.bat

току-що, NEVADA написа:

директно в кошчето с помощта на този инструмент:

EvenetVieverClean.bat 265 B · 0 изтегляния

Това не е решение. Целта е повече да не се запазват на ССД-то, че ако пак се повтори същото като снощи и не използвам компютъра диска може и да умре преждевременно. :)

преди 16 минути, NEVADA написа:

директно в кошчето

Сега ако обясниш и как това решава проблемам с големия обем записвани на ssd данни...
Нали не мислиш, че в папката има 3ТБ данни.

Зададох новите пътища, рестартирах и RegEditor-a изглежда така:

eventLogsNEwLocation.png.bf68f261259c144d497d60cb8eadf221.png

Засега в E:\WindowsEventLogs\Application\ няма създаден никакъв файл. :) Дано да се появи по някое време. :)

преди 29 минути, цър-вул написа:

Сега ако обясниш

Имах пред вид, след като се отстрани проблема, да си изчисти диска.

А когато изчезнат хард дисковете къде ще местим да се записват логовете?

По-добре е за домашна употреба да не се използват корпоративни версии на Windows. Предполага се че фирмите имат повече пари да си сменят ssd-та. И затова  Enterprise пише по диска та се къса. Уж за добро го прави.

преди 2 минути, NEVADA написа:

Имах пред вид, след като се отстрани проблема, да си изчисти диска.

Ето как е при мен, след като се върнах на 2004 и забраних автоматичната актуализация.

44.jpg

преди 2 минути, vpvelev написа:

да не се използват корпоративни версии на Windows.

Това не отговаря на истината-имам десктоп и лаптоп с LTSC, при които няма никакъв проблем-и двата са на ССД-Самсунг. При момчето явно има повреда-дали софтуер или хардуер, трябва да я намери.

преди 1 минута, vpvelev написа:

А когато изчезнат хард дисковете къде ще местим да се записват логовете?

По-добре е за домашна употреба да не се използват корпоративни версии на Windows. Предполага се че фирмите имат повече пари да си сменят ssd-та. И затова  Enterprise пише по диска та се къса. Уж за добро го прави.

В какъв смисъл да изчезнат?

Това писане по ССД-то се случва за първи път. До сега подобно нещо не е ставало.

Ако пък утре откача диска, на който преместих логовете и Уин-а не иска да зареди - използвам Macrium Reflect за създаване на резервни копия на системата като съм си добавил възможност Macrium да се зареди преди ОС-а, та по всяко време да мога да възстановя дори и текущата версия на Уин да се е омазала.

преди 11 минути, NEVADA написа:

Това не отговаря на истината-имам десктоп и лаптоп с LTSC, при които няма никакъв проблем-и двата са на ССД-Самсунг. При момчето явно има повреда-дали софтуер или хардуер, трябва да я намери.

Така е. Докато няма проблеми е добре. Щом пише логове, значи има защо. Въпроса е че като се е появил тоя проблем (софтуерен, хардуерен) и в опита си Windows да помогне ще развали по-бързо ssd-та.

A.com сега трябва да разбере какво е искал да му каже Windows с това интензивно писане на логове.

преди 1 минута, vpvelev написа:

ще развали по-бързо ssd-та

За това съм си създал навик-преди да гася компа, преглеждам записите в EventViewer, анализирам ги (до колкото мога) и ако трябва, взимам мерки. Там е невидимото лице на нещата.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.