Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 10 Впечатления и проблеми (2)

Featured Replies

Няма сериозни пречки да бъдат ползвани предишни ОС.   

• Отговори 14,2k
  • Прегледи 1,3m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Относно "модата" да се инсталира най-новата ОС, без да се осмисля необходимостта, е следствие от действията на самите създатели на ОС. Дълго време "господстваше" ХР и относително дълъг период Майкросо

• Да ви разправя един майтап под Windows 10 днес. Трябваше ми да печатам, нооо...принтерът не го правеше. След 2 часа на диагностикка/ремонти/преинсталиране на драйвър,подмяна на win32spl.dll, минах под

• Това ви е проблема - вярвате на някакъв, който бил видял "руски хакер" да разбива криптирането на телеметрията и в пакета имало снимка на екрана. Пълни глупости, целящи медийно внимание. Пакетите на т

Публикувани изображения

преди 26 минути, Idvaivo написа:

Верно ли е, че след 14.10.2025 година Майкрософт ще спре ъпдейтите за Windows 10? Малко реторичен въпрос е това, защото май след има няма 5 месеца ще трябва да преминем към windows 11. 

Това е гадна перспектива! Много гадна и го казвам като човек, който се е мъчил като грешен дявол повече от година на 11-ката. Така и не свикнах и накрая ми писна от тоя мазохизъм и се върнах на 10-ката. 

Как ви звучи на вас тази перспектива? Добре знам, че много малък процент от хората са преминали на windows 11. Това е в световен мащаб, а във България предполагам я има 5-6 души на 11, я не! Просто цял живот живея в България и знам какви тарикати сме и как все напипваме мекия .....хляб! 😁

преди 22 минути, attj написа:

Няма сериозни пречки да бъдат ползвани предишни ОС.   

Варианта е да се ползва ОС без ъпдейти или да се плати за допълнителна поддръжка, каквато ще предлагат microsoft, но няма да е евтина.

Win 11 е на служебния ми компютър от  3  години.  Win XP от 2009 година още си работи на един стар компютър.  Сега на домашния е  Win 10.     Win 8.1  е на един лаптоп от 2014 година.     Мога сам да си ги преинсталирам при необходимост.   Няма никакви непредвидени разходи.  Работят си. 

преди 42 минути, Idvaivo написа:

Верно ли е, че след 14.10.2025 година Майкрософт ще спре ъпдейтите за Windows 10? Малко реторичен въпрос е това, защото май след има няма 5 месеца ще трябва да преминем към windows 11. 

Това е гадна перспектива! Много гадна и го казвам като човек, който се е мъчил като грешен дявол повече от година на 11-ката. Така и не свикнах и накрая ми писна от тоя мазохизъм и се върнах на 10-ката. 

Как ви звучи на вас тази перспектива? Добре знам, че много малък процент от хората са преминали на windows 11. Това е в световен мащаб, а във България предполагам я има 5-6 души на 11, я не! Просто цял живот живея в България и знам какви тарикати сме и как все напипваме мекия .....хляб! 😁

Windows 10 Home and Pro - Microsoft Lifecycle | Microsoft Learn

Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 - Microsoft Lifecycle | Microsoft Learn

image.png.8fb152e2f3656cbb5e56f5e2af8273cf.png

image.png.9eea46d16a0d2bed353320b1eed882ef.png

Искам да попитам дали някой знае как може да се направи бекъп на настройките на Windows 10 Pro? Обяснявам: след чиста инсталация на ОС човек си прави един куп настройки. Като се почне от подредбата на иконките на таскбара, мине се през часовата зона и езика и се стигне до големината и вида шрифтове. Абе да не изброявам, но всеки добре знае, че след нова инсталация си следва голяма играчка, което на моменти е досадно. Много ми се иска да има начин сега да ги запаметя някъде всички тези настройки. След това да си направя пълната преинсталация и да ресторна настройките бързо и лесно. 

Ако някой знае и даде идея ще е супер. Ако не ще се наложи да правя 2-3 дена преинсталация стъпка по стъпка. Първо ще опиша всички настройки в една голяма тетрадка и после ще гледам от нея и ще действам след инсталацията.  

преди 29 минути, Idvaivo написа:

Искам да попитам дали някой знае как може да се направи бекъп на настройките на Windows 10 Pro?

Само на настройките не може.

Като искаш толкова - правиш си чиста инсталация, настройваш я, и след това правиш бекъп на външен носител, като ISO файл. След това в случай на нужда възстановяваш от него.

Само от любопитство - кои са ти другите профили тук в ... Калдата? :)

преди 1 час, Idvaivo написа:

Ако някой знае и даде идея ще е супер.

Има и по-мързелашки вариант - плащаш си за направата и рестор на бекъп, а ти през това време вършиш по-важни дела и не си губиш времето.

преди 45 минути, Rudy M. написа:

Само на настройките не може.

Като искаш толкова - правиш си чиста инсталация, настройваш я, и след това правиш бекъп на външен носител, като ISO файл. След това в случай на нужда възстановяваш от него.

Само от любопитство - кои са ти другите профили тук в ... Калдата? :)

Жалко. Имам една програмка (AOMEI Backupper) и се надявах тя да има подходящите опцийки. Но в момента ми хрумна, че мога да снимам всички важни екрани с настройки с телефона си. То дори може да си спретна едно видео с мой коментар на глас, ама кой да се сети. Само говоря по този смартфон, а той си има един куп екстри, които не използвам. Доста скъпичък беше само заради двете  камерки, които са доста сносни и е логично да ги използвам, за да се "изплатят". Рядко пиша, но виждам че подобно "зрително мислене" не е за пренебрегване и поне на мене в случая  ми помогна. Не знам защо ме питаш, но нека ти кажа, че нямам друг профил и не намирам логика от подобно "раздвояване"?   

преди 2 часа, Idvaivo написа:

подредбата на иконките на таскбара

https://www.tenforums.com/tutorials/3157-backup-restore-pinned-apps-taskbar-windows-10-a.html

преди 2 часа, Idvaivo написа:

мине се през часовата зона и езика и се стигне до големината и вида шрифтове.

Преди да започнеш да настройваш създаваш снимка на регистратурата, след като завършиш настройките, стартираш сравняване на текущата регистратура със създадената снимка. Примерно с RegistryChangesView

За Старт менюто - Backup Start Menu Layout

Хайде аз започвам инсталация на Windows 10 от нулата така да се каже. Пожелайте ми успех.🙏 Ако не се появя до 3 дни значи работата се е оплескала! :tease2:

преди 1 час, Idvaivo написа:

Хайде аз започвам инсталация на Windows 10 от нулата така да се каже. Пожелайте ми успех.🙏 Ако не се появя до 3 дни значи работата се е оплескала! :tease2:

И защо не ползваш опциите за възстановяване на  Win ?     Става за 10 минути -запазват се всичkи папки и файлове.   Недей да ходиш по мъките.

преди 21 часа, Idvaivo написа:

Не е задължително. Има версии на 10, които ще се поддържат още доста време (дори да се наложи чиста преинсталация към тях). А и това, че поддръжката ще спре не означава, че самата ОС ще спре да работи. Да. ще е по-рисково, но за потребители ползващи превантивни програми (HIPS/IDS, sandbox) и т.н. векторите на атака се свеждат то минимум.

преди 22 часа, Idvaivo написа:

Как ви звучи на вас тази перспектива? Добре знам, че много малък процент от хората са преминали на windows 11. Това е в световен мащаб, а във България предполагам я има 5-6 души на 11, я не!

Нещо си в грешка. Доста са мигриралите на 11 вече. Първите години не беше така, но вече дори Steam charts го показват това. А в България поне повечето, които аз познавам всички са на 11.

преди 18 часа, Idvaivo написа:

Искам да попитам дали някой знае как може да се направи бекъп на настройките на Windows 10 Pro?

Системен Image - един на чист Win и един след настройките. Примерни програми - Macrium Reflect Free, AOMEI Backupper, Hasleo Backup Suite Free и т.н.

След това тези образи си ги складираш поне на още едно място (копираш ги да речем със софтуер проверяваш хеша, битовете и т.н. за да си сигурен, че са коректно копирани). Можеш да им поставиш и някаква парола или друга опция за защита (криптиране, архив и т.н.). При нужда възстановяваш.

Ако ще сменяш диск тогава макар че IMAGE опциите пак вършат работа, но по-удобно би било да вържеш диска като втори и да клонираш от първия към втория и т.н.

Аз лично карам така от 2015-та без преинсталация.

преди 7 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Аз лично карам така от 2015-та без преинсталация.

Този страх от преинсталация не го разбирам. Не конкретно за теб, по принцип. 

С времето нещата се променят. Излизат нови версии на програмите, от някои се отказваме, заменяме ги с по-подходящи. Драйверите се ъпдейтват, настройките също ... Като цяло, според мен, е по-лесно и бързо след година-две (примерно) да се преинсталира, и да се качат драйвери, софтуер и настройки от нулата. Отколкото да се възстанови от стар имидж, и след това системата да се привежда към актуално състояние.

Но - това си е лично мое мнение.

Преинсталирам дори при съмнения за непълна функционалност.    Абсурд да възстановявам Уин.    Ще мръкне и пак няма да съм разбрал какво трябва да правя.    И защо - времето си е пари.

преди 54 минути, parmobil написа:

При мен се случва за около 10 мин. Правя го след всеки сериозен ъпдейт на Windows. Имам предвид backup

Сметнѝ колко време ти е отнело това досега. А колко пъти ти се е налагало да възстановяваш от бекъп? 

преди 5 минути, Rudy M. написа:

Сметнѝ колко време ти е отнело това досега. А колко пъти ти се е налагало да възстановяваш от бекъп? 

Пълен бекъп се прави за около 2 мин. и рестор за 4-6.

преди 8 минути, Rudy M. написа:

Аз имам backup и го подновявам. Защо реши, че го ползвам често? Всъщност, на Windows 11 не съм го ползвал още.

на 28.04.2025 г. в 21:38, Rudy M. написа:

Този страх от преинсталация не го разбирам. Не конкретно за теб, по принцип. 

С времето нещата се променят. Излизат нови версии на програмите, от някои се отказваме, заменяме ги с по-подходящи. Драйверите се ъпдейтват, настройките също ... Като цяло, според мен, е по-лесно и бързо след година-две (примерно) да се преинсталира, и да се качат драйвери, софтуер и настройки от нулата. Отколкото да се възстанови от стар имидж, и след това системата да се привежда към актуално състояние.

Но - това си е лично мое мнение.

Не ми се е налагало, нещо което работи не пипам. Затова. Не е от страх. От мързел..но мързел, който си позволих да развия, защото Imaging/cloning софтуера ме разглези. И от части от ЕГН-то. Преди ми беше голям мерак за щяло и нещяло да преинсталирам и да тествам preview версии на различни ОС, дори на приятели, познати и т.н. Но това време мина. Както минава времето на почистващите раздели в момента, както ще мине сигурно и това на други сфери заради AI и т.н. Вече не тествам толкова на реална система, че да се омаже нещо...нито се занимавам с оптимизатори или гадини. За такива неща ползвам или виртуални машини и пясъчници или някакви сенки и то рядко вече. Повече време отделям на работни проекти и гейминг. Единствено тръпката да реша даден софтуерен проблем (без преинсталация) е все още силна. И досега съм успявал. Имало е моменти при които съм се замислял за Repair Install заради счупени BCD записи, проблеми с WinSxS манифести, грешки в логовете на Event Viewer-a и т.н. но всичко съм оправял до последния детайл. Аз съм си такъв. Като почна нещо чопля докрай. Педантичност някаква. Разни хора, разни идеали. :) Иначе освен Imaging-a System Restore-a също ми бе полезен за едни омазани ACLs права и едни счупени манифести.

И защо да се връща стар Image? Аз лично винаги имам 2 + 1 временен (един стар на чиста ОС, който никога не бих ползвал, но ей така да има за спешни случаи, един актуален, който се прави всеки ден и един междинен който държа поне 1 месец докато видя дали всичко е наред (особено след Patch Tuesday) и след това го изтривам (междинния) и остава само актуалния и така до следващия месец, когато актуалния става междинен за сметка на новия актуален. Той си включва всички актуализации на драйвери, програми и настройки (Windows Update, MS Store, Ucheck, PatchMyPC, winget). Т.е. ако трябва да възстановя нещо ще е за минути и всичко ще е актуално. И точно заради тази стратегия не ми се е налагало да преинсталирам. Като се има предвид, че първо съм бил с 8.1, после същия актуализиран до 10, след това същия пренесен на нов хардуер и т.н. При 11 вече бих минал начисто просто, защото щях да искам да го кача без "байпасовете". Да сменя от mbr => gpt, да спра CSM (Legacy-то), да пусна TPM и Secure Boot, дори да обновя BIOS-a (с една бета, която позволява и Resizable BAR - aka C.A.M. - Clever Access Memory). Не, че не може да мине пак без преинсталация, но този път не бих го направил, защото 11 има повече заявки към ядрото, някои програми на 11 като OpenShell, които ползвам биха били пречка (след като MS забрани да барат по таскбара като промениха кода) и отделно, защото ползвам Enterprise, а може би ще искам да сложа LTSC IoT Enterprise този път.

Знам, че не беше към мен. Просто исках да изясня моята гледна точка. Която не препоръчвам на всички разбира се.

ПП: Аз дори забравих, че държа и Image-и и поради други фактори. Както знаем, не винаги новото е най-добро и това се отнася с пълна сила за Adobe продуктите. Макар че основно работя с новите версии 2025/26 (легални), държа и 2021, защото след 2022 Adobe махнаха Legacy Titles и други неща като Path Type Tool в Premiere Pro, а имах проекти, които ги ползваха нищо, че има workaround за тези неща с други инструменти или в AE, (както и след Adobe PS 2024 махнаха 3D възможностите и т.н.).

С две думи възстановявам за 2 мин. на nVme и все едно даден проблем никога не е е случвал. За щастие до момента ми се е налагало само 1 или 2 пъти да върна Image за всичките тези вече 9+ години откакто не е преинсталиран. Мисля, че стратегията съм си я проверил достатъчно добре. Отделно 10 и 11 не са чак толкова лесни за "чупене", но за сметна на това предлагат доста опции за възстановяване. Дори един Reset-PC би бил супер полезен да си върнеш работеща система (актуална) със всички запазени програми, настройки и актуализации (и в повечето случаи с поправени проблеми).

Времето за преинсталация през 2 години беше за Vista/7, а за XP този период бе дори по-къс. И разбира се това зависи и от какво точно се бърника и колко често. Но това си е мое мнение. :) Аз бих преинсталирал ако нещо сериозно се е омазало (примерно ако двете ми системи не могат вече да се виждат в локалната мрежа или ако системата е била гарантирано компрометирана и т.н.). За дребни неща по-скоро не бих.

И защо да е страх? Аз масово по форумите виждам, че хората си преинсталират (и то не само в почистващите раздели). Особено в чуждестранните форуми. Дори в reddit. Това си е добър навик особено за тези, които нямат време или познания или търпение да се сблъскват и да правят troubleshooting. Тошко спомена, че нямал време и затова преинсталирал. Ами Тошко, аз ако ти кажа, че възстановяването на Image-a ще е много по-бързо от твоето преинсталиране? Но всеки за себе си. :)

Win XP ми е от 2009 година и не е преинсталиран вече 7-8 години.   Някъде съм забутал инсталационния диск и може да не мога да го намеря.  Навремето го преинсталирах средно 2-3 пъти в годината.   Win 8.1   на лаптопа за 11 години е преинсталиран три пъти. Сега за 4 години Win 10 Pro съм го освежавал два пъти.    За три години Win 11 не ми е преинсталиран - той е на компютър за работа. Все с .CrowdStrike Falcon.   Това са нормални неща.  Има си различни методи. Всичките си работят.

Появи ми се син екран с грешка WHEA UNCORRECTABLE ERROR. Проучих, че това е някаква хардуерна грешка, защото WHEA било съкратено от Windows Hardware Error Architecture. Странно е, че във Event Viewer не се е записала тази грешка. Но в Device Manager има реакция на едно устройство. Става дума за Base system device, което се оплаква от липса на драйвер.(прилагам скрийншот) Не можах да го намеря и инсталирам. Всъщност не знам дали този компонент от системата е чак толкова важен и дали от него идва проблема? На този етап го стопирах, за да видя дали така ще спре появата на грешката от синия екран. Някой имал ли е подобен проблем? Какво бихте ме посъветвали да направя? 

Ето и малко подробности за компютъра: 

Processor    Intel(R) Core(TM) i5-10400F CPU @ 2.90GHz   2.90 GHz
Installed RAM    8.00 GB
Storage    932 GB HDD TOSHIBA HDWD110, 932 GB SSD ADATA SWORDFISH
Graphics Card    NVIDIA GeForce GT 1030 (2 GB)
System Type    64-bit operating system, x64-based processor

Edition    Windows 10 Pro
Version    2009
Installed on    ‎21.‎09.‎2024 ‎г.
OS Build    19045.5796

device.jpg

Сигурно се е записала в графата:

Applications and Service logs => Microsoft => Windows => Kernel-Whea => Errors

И да, за съжаление често я дават като хардуерен проблем с някой компонент. Засичаше се навремето при обновяването на микрокода на процесорите като ги пачваха срещу уязвимостите за Spectre/Meltdown атаките.

Виж дали няма и някакви DUMP файлове в папката C:\Windows\Minidump и ако има го прикачи.

Подобно проблеми изискват обаче сериозен troubleshooting - време, търпение и познания. Добър форум в тази насока е този на sysnative.

https://www.sysnative.com/forums/threads/blue-screen-of-death-bsod-posting-instructions-windows-11-10-8-1-7-and-vista.68/

Няма я там грешката и в директорията windows няма папка minidump. 

Но в логовете на Event-a попаднах на една често появяваща се грешка (на ден поне по 1 път). 

Има си и теми за нея и комуникация между потребители и съпорта на Майкрософт.

Pc crashes randomly Event 1796 TPM-WMI. 

Тегава работа, защото попаднах на писание от човек, който е сменял дори дънна платка и правил какво ли не друго по компа. Това обаче не е помогнало. От съпорта на МС казват следното

Събитие с идентификатор 1796 показва, че компютърът ви не е активиран Secure Boot, затова ви препоръчваме първо да влезете в BIOS (моля, вижте ръководството на производителя на вашата дънна платка за подробности) и да активирате Secure Boot в BIOS. 

Относно проблема ви със срива, се нуждаем от minidump файл, за да анализираме по-подробно причината. Ако не сте генерирали minidump файл, той може да е свързан с вашите настройки. Предлагаме ви да опитате следния метод за инсталиране:

Натиснете клавиша Windows + S в лентата за търсене и въведете Control, за да намерите и отворите Контролен панел > Система и сигурност > Система > Разширени системни настройки > Разширени > Възстановяване след стартиране и грешки > Настройки. Изберете „Запис на информация за отстраняване на грешки“. Потвърдете и рестартирайте компютъра си.

След инсталирането, ако отново получите син екран, отидете на местоположението по подразбиране C:\Windows\Minidump, където можете да намерите лог файла за синия екран.

Междувременно можете също да опитате да поправите системата си с Media Creation Tool. Това не е преинсталиране, а ще поправи системата ви, без да изтрива файлове или приложения.

Много много тегава работа и аз не знам дали бих посмял да бърникам в Биоса? 

Уча се в движение така да се каже. Което е опасно и не го правете в къщи ако не сте специалисти. Дори ще бъда малко по-обстоятелствен, за да дам инфо на хората от "моето ниво на компетентност". :angry:

Влезнах в Биоса и включих SECURE BOOT-а в стандартен режим. При тази процедура задължително беше да се даде Enable на опцията Provision Factory Default keys. До тук добре, но защо ми трябваше да пипам TPM Device Selection? Тази функция по принцип не я разбирам, но покрай Windows 11 все пак бях чувал за нея. Говореше се, че ако я нямаш на компа няма да ти тръгне 11-ката.  При мене я има и я бях активирал когато бях на Windows 11. Сега защо се заблудих, че мога да я спра, защото в момента съм на Windows 10. Превключих от PTT на  dTPM и си мислех, че така ще "спестя ресурси".:shock11: 

Оказа се, че така моята операционна система става недостъпна на практика. Стигам до екрана, където трябва да се попълни пин код за вход и ми казва "нещо не е наред ...опитай по-късно". Върнах си го TPM Device Selection към PTT и си пооправих тази каша. Остава да видя откъде се включва EXTREME MEMORY PROFILE(XMD)? Уж не съм пипал други опции, но ми даде че съм го променил от Enabled  на Disabled. Слава Богу за този проблем може да попитам Бай Гугалан! ;)   

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.