Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 10 Впечатления и проблеми (2)

Featured Replies

преди 1 час, Gaming_Solutions написа:

За жалост вече всичко под 2000лв. се води бюджетна геймърска конфигурация 

Недей казва така  и тебе ще оплюе той си знае неговата под 2000 е за сърф и работа над 2000 лв се води геймърска или полугейъмърска 

• Отговори 14,2k
  • Прегледи 1,3m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Относно "модата" да се инсталира най-новата ОС, без да се осмисля необходимостта, е следствие от действията на самите създатели на ОС. Дълго време "господстваше" ХР и относително дълъг период Майкросо

• Да ви разправя един майтап под Windows 10 днес. Трябваше ми да печатам, нооо...принтерът не го правеше. След 2 часа на диагностикка/ремонти/преинсталиране на драйвър,подмяна на win32spl.dll, минах под

• Това ви е проблема - вярвате на някакъв, който бил видял "руски хакер" да разбива криптирането на телеметрията и в пакета имало снимка на екрана. Пълни глупости, целящи медийно внимание. Пакетите на т

Публикувани изображения

преди 47 минути, Rudy M. написа:

Отговори ми на един прост въпрос :mad: :

Какъв модел ти е процесорът на тази 32-битова машина? 

Престани да окъкваш форума с тия ИИ простотии!!! 

Pentium 4 - Wikipedia + Дъно на ASUS +  Де лукс ... някакво. Проблемният драйвер е за звуковата карта, т.е. там нещо на седмицата не е както трябва. 

п.п. Машината ми е в София. При първа възможност ще споделя, защото ще сменям и диска със SSD. ;) = > "Иначе" е лесно = слагам този, но той е на машина 64-товЪ. 

Проблемът не е в драйвъра или операционната система а усуканата защита и необходимост от привилегии и права за достъп и използване на режим за съвместимост + Администраторски привилегии или доверен инсталатор

преди 33 минути, (:IdioibI:) написа:

Pentium 4 - Wikipedia + Дъно на ASUS +  Де лукс ... някакво. Проблемният драйвер е за звуковата карта, т.е. там нещо на седмицата не е както трябва. 

п.п. Машината ми е в София. При първа възможност ще споделя, защото ще сменям и диска със SSD. ;) = > "Иначе" е лесно = слагам този, но той е на машина 64-товЪ. 

Е ти сериозно ли си решил да се мъчиш повече от машината? Това и на Windows 7 ще се тормози, особено ако е без HT едноядрен процесор, какво остава за 10. Евентуално може да се пробва някоя олекотена версия, но аз не бих се занимавал. Подари го на някой и си вземи нещо поне с 2, 3, 4 поколение интел или по-ново. От първите конфигурации се намират за под 100 лева.

преди 1 минута, Raze написа:

Е ти сериозно ли си решил да се мъчиш повече от машината? Това и на Windows 7 ще се тормози, особено ако е без HT едноядрен процесор, какво остава за 10. Евентуално може да се пробва някоя олекотена версия, но аз не бих се занимавал. Подари го на някой и си вземи нещо поне с 2, 3, 4 поколение интел или по-ново. От първите конфигурации се намират за под 100 лева.

Да! = При направа ще споделя! ;) 

преди 1 час, (:IdioibI:) написа:

Някой от тук на 32-битова машина надграждал ли е до 10-ка, въпреки, че машината е за XP? 

преди 37 минути, (:IdioibI:) написа:

Айде сега питай любимия си ИИ - машина, която има процесор от серията Pentium 4, дали е 32-битова? :angry:

току-що, (:IdioibI:) написа:

Подари го на някой и си вземи нещо

Е, по твоята логика трябва да подаря и Правец 8Ц. :) НО, благодаря ти за съвета! = Не ще го взема на сериозно! ;) 

преди 2 минути, Rudy M. написа:

:cool: 

:offtopic_s:

:) = Не съм с "опънат" AI. ;) :) 

Една защита по малко

Деактивиране на driver signuture enforcement

Да им се не види пак осраха ядрото на уиндоус след поредния ъпдейт

Оставям го перманентно да не се карат рууткитовете и ядрото -  PEACE

преди 2 часа, Raze написа:

Въпроса е дали си правил чиста инсталация, че като гледам се търси информация за ъпгрейд? Кое е бавно, имаш ли SSD?

Чиста инсталация на Win10 32-bit от флашка направена с руфъс на хард диск. 

Упси...вчера е имало Patch Tuesday. Просто този месец е имало 5 вторника и затова съм пропуснал. :)

3HrQ3YH.png

https://support.microsoft.com/en-us/topic/july-22-2025-kb5062649-os-build-19045-6159-preview-86aa67e1-195e-41c8-9cb5-bc27c17d5c5d

преди 23 часа, цър-вул написа:

И? Избираш да игнорира съобщението или да надградиш до Win 11.

Важни са ъпдейтите, не ме интересуват 11 ки

преди 23 часа, Raze написа:

Това се знае от много време и е писано много по въпроса, ти сега ли разбра?

Сега!

преди 5 минути, ript написа:

След указаната дата, при повечето потребители на W10 ще спрат да се появяват някои актуализации.

преди 5 минути, ript написа:

Не те интересуват ама нямаш избор. Имаш 3 варианта общо взето. Два вече горе ги казаха.

1. Минаваш на 11.

2. Игнорираш кръпките и гледаш да ограничиш векторите на атака.

3. Използваш ESU (удължената програма) за актуализации за още 1 година - като там има три метода - платен, използване на точки трупани ако се ползва тяхната търсачка Bing (не знам дали е приложим за БГ) и използване на SYNC функцията им.

https://support.microsoft.com/en-us/windows/windows-10-consumer-extended-security-updates-esu-program-33e17de9-36b3-43bb-874d-6c53d2e4bf42

преди 2 минути, цър-вул написа:

След указаната дата, при повечето потребители на W10 ще спрат да се появяват някои актуализации.

Най-вероятно не някои, а направо всички с изключение на дефинициите за Windows Defender-a.

преди 46 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Имаш 3 варианта общо взето

4вариант

слагаш си 10 iot ltsc и печелиш още няколко годинки...:)

Screenshot 2025-07-23 at 11-15-51 Windows LTSC Download MAS.png

Версия на изданието Изграждане Начална дата Край на обслужването
Windows 10 IoT Enterprise, версия 2021 19044 16.11.2021 г. 2032-01-13
преди 1 час, mr. 5r0ff написа:

4вариант

слагаш си 10 iot ltsc и печелиш още няколко годинки...:)

Това щеше да е сносен вариант ако си го сложил от самото начало. За преминаването към тази версия общо взето е нужна преинсталация. А честно казано ако ще правя такава бих минал направо на 11. Но да, съгласен съм, че пак си е вариант. То така или иначе като спрат поддръжката и на самите програми за 10 (като Adobe, Steam и т.н. а съм убеден, че един ден ще го сторят) човек ще - не ще, ще се наложи да мине не 11.

преди 1 час, attj написа:
Версия на изданието Изграждане Начална дата Край на обслужването
Windows 10 IoT Enterprise, версия 2021 19044 16.11.2021 г. 2032-01-13

А, банкоматите още работят с Windows XP, a немските влакове ползват услугите на  Windows 3.1

😀

https://www.techradar.com/news/atm-security-still-running-windows-xp

https://technews.bg/article-69865.html

Близо 90% от банкоматите в Европа са под Windows XP

преди 21 минути, B-boy/StyLe/ написа:

За преминаването към тази версия общо взето е нужна преинсталация.

В същност, с намиране на необходимото ISO и малко промени в регистрите се получава да се мине от Home/Pro към LTSC без да се губят данни и настройки.

Switch Windows 10 to LTSC Without Losing Data.

How to Upgrade Windows 10 to LTSC Without Losing ANY Data (Full Guide)

Upgrading Windows 10 Pro to IoT Enterprise LTSC 2021

Win 10 Pro у дома все ме приканва за ъпгрейд към  Win 11.  Отказвам заради  Comodo Firewall 2020 - защото работи само  на   Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 32|64-bit.    На служебния компютър отдавна е Win 11 - там  e  CrowdStrike Falcon.   Имам работещи също стар компютър с  Win XP и лаптоп с Win 8.1.  Win 7 съм го прескочил -нямам такъв.   Основните приложения си работят и при липсваща поддръжка.  И старите ОС мога да си преинсталирам при необходимост.

преди 44 минути, B-boy/StyLe/ написа:

човек ще - не ще, ще се наложи да мине не 11.

Аз в края на миналата година реших да пробвам някакъв Windows 11 Tiny. И - още съм с него :) . Не ми е създавал никакви проблеми, не товари повече от 10-ката. Естествено, наложи се да му модифицирам интерфейса по мой вкус. Както правя с всеки Windows, впрочем, още от XP-то. 

Преди това бях слагал пълна версия на 11, но товареше машината повече от 10. Не че компютърът ми не можеше да се справи, но има ситуации, в които всяка капка производителност ми е нужна. 

преди 10 минути, Rudy M. написа:

някакъв Windows 11 Tiny

Ако някой реши да го пробва, това е последното: Tiny11 24H2 : NTDEV : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.