Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на рутер

Featured Replies

Това до обаче е когато си на пряка видимост и до 3 метра 9мб/с на 5-6м скоростта вече се върти около 6мб/с а на около 12м зад дървена врата понякога губи и обхват но ако не изгуби скоростта на данни ми е около 1мб/с а понякога даже и avi филми не мога да гледам от сървара. Надявам се да не ми е от картата на лаптопа. Но и с друга външна усб карта N стандарт положението е подобно.

Имах предвид етернет връзката (с кабел) колега. По Wi-Fi никога не е гарантирано колко ще постигнеш. :)

• Отговори 1,2k
  • Прегледи 182,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Отново имам нужда от вашата помощ за правилната пукупка на рутер. Нов от магазин ми се вижда скъп, за това намерих в сайтове като за моя джоб.

Оказа се, че на някои рутери пише, че имат wi-fi - на други пише, че работят само на Б Т К. Сега не знам на мен какъв ми трябва. Имам компютър свързан през лант кабел.

Рутер ми трябва за да пусна интернет чрез wi-fi на телефона Nokia Lumia 520 и

Lenovo IdeaPad S100

. Какъв модел рутер ми трябва? Или всички ще ми свършат работа.

На компютъра няма как да пусна  wi-fi, трябва да се свърже с кабел. Много съм на зад с този материал и се извинявам ако пиша безсмислици.

Намерих 2-ва рутера.

Kingnet kn-s1060s 

Втория не виждам модел за това давам линк към обявата. По късно ще го редактирам.

http://prodavalnik.com/prodavam-ruter-wi-fi-btk-adsl-i31758669

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

Не знам, кой какво ти е казал. Кажи на кой доставчик си и каква услуга използваш. Всеки един рутер има WI-FI и може да работи на всеки доставчик.

Най-обикновен ще ти свъше работа. Примерно ето този д-линк. Не се набутвай с втора ръка устройство, тъй като не се знае дали ще сработи с твоята мрежа.

Отново имам нужда от вашата помощ за правилната пукупка на рутер. Нов от магазин ми се вижда скъп, за това намерих в сайтове като за моя джоб.

Оказа се, че на някои рутери пише, че имат wi-fi - на други пише, че работят само на Б Т К. Сега не знам на мен какъв ми трябва. Имам компютър свързан през лант кабел.

Рутер ми трябва за да пусна интернет чрез wi-fi на телефона Nokia Lumia 520 и

Lenovo IdeaPad S100

. Какъв модел рутер ми трябва? Или всички ще ми свършат работа.

На компютъра няма как да пусна  wi-fi, трябва да се свърже с кабел. Много съм на зад с този материал и се извинявам ако пиша безсмислици.

Намерих 2-ва рутера.

Kingnet kn-s1060s 

Втория не виждам модел за това давам линк към обявата. По късно ще го редактирам.

http://prodavalnik.com/prodavam-ruter-wi-fi-btk-adsl-i31758669

И какво не ви хареса в първата важна тема в раздела?

Най-обикновен ще ти свъше работа. Примерно ето този д-линк. Не се набутвай с втора ръка устройство, тъй като не се знае дали ще сработи с твоята мрежа.

Моят е същият модел http://dlinkshop.bg/ruteri/18-go-rt-n150.html ,само дето изглежда по различен начин (от новите е който вече са с вградена антена).

В момента в Карфур е 24 лв. промо.

Извинявай капитане, че съм оплел конците. Не съм сигурен дали ще отговоря правилно на въпроса, с каква прежа сам.

В настройките пиши, че съм свързан със локална мрежа. Един пише, че всички ще модели ще ми свършат работа, другия пише, че има вероятност и да не стане.

В нашия град има рутери по 25-35лв. Мислех, че ще мина на половин цена.

Извинявай капитане, че съм оплел конците. Не съм сигурен дали ще отговоря правилно на въпроса, с каква прежа сам.

В настройките пиши, че съм свързан със локална мрежа. Един пише, че всички ще модели ще ми свършат работа, другия пише, че има вероятност и да не стане.

Просто казано наистина всеки ще ви свърши работа. Но просто някои модели не са толкова стабилни и нещо бързо се развалят.  И не мисля че е разумно да е втора ръка

Те рутерите по 29-35лв не са от най-добрите, макар и да работят, а ти искаш от най-евтиното още по-евтино. Ами тоя ADSL модем никаква работа не ти върши. С трици маймуни не става. Най-евтиното относително сносно е Repotec. Взех два за 29лв от Ардес - един за мен и един за мой познат, който искаше йофтино устройство, но без големи очаквания за надеждност.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Взех си нов рутер, модел edimax wireless br-6204wg. Не знам колко е стока, но целта е да издържи до февруари- Март.

Тогава ще прекарат оптичен интернет със скорост нат 100мбт. За сега скоростта ми е 40 мегабита.

Поне реших проблемите с останалите устройства. Опитах да поткарам настройките сам, но без успех.

За това се обадих на интернет доставчика- Слет 20-ет минути дойдоха и го нагласиха. Сега имам интернет на всякъде. :)

• 2 седмици по-късно...

Здравейте!

Решил съм да правя сериозен ъпгрейд на домашната безжична мрежа.

Изискванията към рутера са:

1.Два USB порта - за мрежови принтер и за преносим хард за шерване и съхранение на файлове у дома;

2.Гигабитов LAN порт - плейване на HD филми на телевизора;

3.Безжично прехвърляне на HD филми от лаптоп на рутера и от там гледане на телевизора;

4.Двубандов - бъдещ телевизор с безжична карта;

5.Желателна е поне една допълнителна мрежа за гости - ще я дам на комшията и ще си избия част от таксата за интернет;

Харесал съм:

http://www.amazon.de/TP-Link-TL-WDR4900-Dualband-Gigabit-WLAN-Router/dp/B00A0VCJ3K/ref=sr_1_5?s=computers&ie=UTF8&qid=1388212618&sr=1-5&keywords=router&tag=fczbkkcom01-21

http://www.amazon.de/dp/B00897IKWG?tag=fczbkkcom01-21

http://www.amazon.de/AirLive-450Mbps-Wireless-N-Gigabit-N450R/dp/B007MNVESA/ref=sr_1_3?s=computers&ie=UTF8&qid=1388249289&sr=1-3&keywords=router+airlive&tag=fczbkkcom01-21

Горната подредба е според цените. Иначе личните ми предпочитания са:

1.AirLive   2.ASUS     3.TP-Link

Досега не съм взимал рутер от такъв висок клас и затова моля за съвет. Ако някой посочи друг модел от който е доволен ще му бъда благодарен.

...

Досега не съм взимал рутер от такъв висок клас и затова моля за съвет. Ако някой посочи друг модел от който е доволен ще му бъда благодарен.

Да ти кажа, аз преди няколко месеца си взех WDR3600 и за моят не особено голям апартамент, като го сложих в средата ми върши перфектна работа.

На него си закачам 4 лаптопа, 2 смартфона (евентуално 4) и телевизора. Единствено се рестартира, когато спре тока :D. Вярно сигнала е много силен, но мисля, че и така е по-добре да не излиза много от апартамента.. Старият ми рутер WR1043ND го фащах на 400-500м от нас, но файда.. :) Така, че според мен си помисли дали 4900 няма да ти дойде в повечко, а и по този начин да спестиш някой лев.

EDIT: Сега се сетих, най-голямата гъзариика според мен е това, че можеш да си направиш FTP server, което и други рутери го могат, но до сега примерно аз не бях го използвал. Другото, което ми хареса, че с новият фирм има приложение за телефона да можеш да спираш нета на определени клиенти без да ги махаш от мрежата, най-малкото за наблюдение колко устройства има закачени.

Редактирано от Nikolay Penchev (преглед на промените)

помисли дали 4900 няма да ти дойде в повечко.

Благодаря за бързия отговор.

Мислил съм, но ако ще е TP-Link то ще е 4900. И без това е най-евтиният. Даже мислих за http://www.amazon.de/dp/B00BUSDVBQ?tag=fczbkkcom01-21 и все още се колебая за него. Не знам защо съм останал с мнението, че TP-Link са купувани, но не и уважавани. Надявам се във високия си клас да нямат проблеми.

Харесаният от мен ASUS не е най-бързият, но има два USB 3.0 порта и поддържа NAS.

AirLive поддържа BitTorrent. Мисля, че е добре за лийчване и нонстоп сийд, ако на USB порта се сложи голям преносим хард. Рутера в нас работи денонощно.

...

Рутера в нас работи денонощно.

И от двата рутера би трябвало да останеш доволен. Преди време имах WR841N, след това WR1043ND и накрая WDR3600, и разликата още от слагането му я усетих. По-добре като ще купуваш вземи C7 понеже е с повече антени и също така е AC, а не само N, което предразполага за подобрения някой ден.

Едно приятелче има Асуса и  зад него има окачени 20 машини . Ръчках го 2-3 дена тоя рутер и  работи на пушка.  И той като тебе се чуди  какво да си вземе заради Mac Pro -то дето има,че стария му  рутер не държеше скорости стабилно  и след като умувахме какво има  на пазара до 200 лева реши да е Асуса. Ефира на 5 GHz  е много по чист и стабилен.  Толкова много  неща са наблъскани в тоя рутер ,че ме заболява главата. Кат почнеш от торент клиента та свършиш до данлоуд мениджъра . Има  възможност за сваляне на притурки и добавяне на още екстри. Дву ядрения процесор  определено му дава  възможност за пренос на голям трафик без да забива и е специално насочен за торент  сийдване.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

... до 200 лева реши да е Асуса.

На повечето хора компютрите им не струват колкото рутера бре!

По-добре като ще купуваш вземи C7 понеже е с повече антени и също така е AC, а не само N, което предразполага за подобрения някой ден.

Те повечето потребители нямат гигабитова връзка, дори 100Mpbs нямат, за да използват Gibabit WLAN рутер. Да не говорим, че много потребители дори N технологията не са интегрирали все още, а карат с G.------Общо взето - превземки.

....за да използват Gibabit WLAN рутер......------Общо взето - превземки.

Никъде не споменавам WLAN. В изискванията си съм записал, че ми трябва гигабитов LAN порт за плейване на HD /BlueRay/ филми намиращи се на преносим хард свързан към единият USB порт на рутера.
Връзката между рутера и ТВ е с кабел Cat5e. Старият ми рутер е слаб и насича на HD филми.
Ако имаш възможност и време можеш ли да ми посочиш рутер, отговарящ на горните изисквания?

....  Толкова много  неща са наблъскани в тоя рутер....

Благодаря! Точно преки впечатления ме интересуват. 

Редактирано от terlica (преглед на промените)

За много години колеги!

От година и половина съм с безжичен рутер TP-Link TL-WR841N. Моделът е с 2 антенки, напълно безмислено, защото лаптопът ми, както и настолната машина се намира в една, и съща стая с рутера, но не мислих като го купувах или по-скоро бях на принципа - колкото повече, толкова по-добре...

Много рядко се е налагало да го рестартирам, може би веднъж седмично, но в последно време започна да забива по-често и да изисква по 1-2 пъти дневно или по над 10 пъти рестарт. Търсих по-нов firmware в сайта, но такъв нямаше, а преинсталацията има ефект в първите няколко часа и след това пак си забива чесичко. Днес, например почти целият ден съм без интернет. На всеки 5 мин. връзката спираше, а най-интересното е, че когато набера връзката без рутера, интернет има, но през рутера не. Защитната ми стена на уиндоуса и нищо друго. Антивурусните няма да ги коментирам, тъй като съм сигурен, че проблема не е в тях.

Моля, да ми препоръчате читав безжичен рутер, поддържащ N стандартa.Максимум мога да отделя 70 лв. и нито лев повече, а ако го има и в емаг ще е повече от страхотно заради безплатната доставка.

пс интернета ми е оптичен с план 50 Мбита и връзката се осъществява с raspppoe

пс2 един колега ми препоръча този мъник, какво мислите?

Редактирано от Иван Бонев (преглед на промените)

За много години колеги!

От година и половина съм с безжичен рутер TP-Link TL-WR841N. Моделът е с 2 антенки, напълно безмислено, защото лаптопът ми, както и настолната машина се намира в една, и съща стая с рутера, но не мислих като го купувах или по-скоро бях на принципа - колкото повече, толкова по-добре...

Много рядко се е налагало да го рестартирам, може би веднъж седмично, но в последно време започна да забива по-често и да изисква по 1-2 пъти дневно или по над 10 пъти рестарт. Търсих по-нов firmware в сайта, но такъв нямаше, а преинсталацията има ефект в първите няколко часа и след това пак си забива чесичко. Днес, например почти целият ден съм без интернет. На всеки 5 мин. връзката спираше, а най-интересното е, че когато набера връзката без рутера, интернет има, но през рутера не. Защитната ми стена на уиндоуса и нищо друго. Антивурусните няма да ги коментирам, тъй като съм сигурен, че проблема не е в тях.

Моля, да ми препоръчате читав безжичен рутер, поддържащ N стандартa.Максимум мога да отделя 70 лв. и нито лев повече, а ако го има и в емаг ще е повече от страхотно заради безплатната доставка.

пс интернета ми е оптичен с план 50 Мбита и връзката се осъществява с raspppoe

пс2 един колега ми препоръча този мъник, какво мислите?

Пробвай да сложиш dd-wrt firmware на рутера.

Пробвай да сложиш dd-wrt firmware на рутера.

От това, което прочетох в интернет, DD-WRT се води къстъм софтуер. Във Router Database | www.dd-wrt.com пише, че за версия 8.х (каквато е и моята) има такъв къстъм, който се поддържа но линк за изтегляне така и не намерих в сайта им. Ще потърся утре сутрин и ако намеря ще пробвам. Ако пък не стане, ще искам съвет за покупка.

Спокойна нощ!

Заповядай: ftp://ftp.dd-wrt.com/others/eko/BrainSlayer-V24-preSP2/2013/12-24-2013-r23204/tplink_tl-wr841ndv8/

Моделите ...N и ...ND всъщност са едни и същи, при ND антените са сменяеми - всичко друго си е същото.Аз също съм с TL-WR841N + DD-WRT. Успех !

Заповядай: ftp://ftp.dd-wrt.com/others/eko/BrainSlayer-V24-preSP2/2013/12-24-2013-r23204/tplink_tl-wr841ndv8/

Моделите ...N и ...ND всъщност са едни и същи, при ND антените са сменяеми - всичко друго си е същото.Аз също съм с TL-WR841N + DD-WRT. Успех !

Сложих му factory-to-ddwrt.bin, тъй като другият не тръгна и изписа грешка за несъвместимост, и след като успешно мина процеса,  рутера увисна и ни рестарт, ни рестор от бутона не помагат. Не мога да вляза в менюто му, за да пробвам с стоков firmware да го флашна на ново. Добре, че имам и друг рутер под ръка, че щях да остана на сухо :D

Не бях многословен, защото смятах, че ще следваш указанията за инсталация, но явно българинът не обича да чете> Ако на третият път отново не се получи, прочети упътването Публикувано изображение

factory-to-ddwrt.bin наистина е този, който ти е трябвал - името само си казва за какво е: фабричен къмто къстъм фърмуер. Използва се само за първоначалната инсталация на DD-WRT, защото фабричния и къстъм фърмуера са много различни. При последващ ъпдейт на DD-WRT към негова по-нова версия, се използва ***-webflash.bin за актуализиране! Препоръчвам ти да почетеш във WiKi-то на DD-WRT преди да си правиш сам експерименти. Във форума също има ужасно много информация, но не е систематизирана толкова добре, колкото във WiKi-то. За всеки модел (или поне за поддържаните) си има отделна тема за спамене от потребителите.

Аз тенденциозно ти препоръчвам първият линк от твоя първи пост.Аргументирам се защо. Тенденцията е към гигабайтов нет.Старите модели са малко или много отживелица вече, не че не могат да вършат работа. А рутер навярно се купува един път на 6-7 години. Вярно, че е малко по- скъп, но отговаря на всичките ти претенции.И защо TP-Link? По простата причина, че в интернет се пише много информация за тази фирма, заедно с драйвери и ъпдейти на устройствата.

4900 е около 200 лева.

......

Нека оставим за в момента флашването на къстъм софт, защото не мога да осъществя връзката между рутера и компютъра, не мога да вляза в настройките му не зависиму колко пъти го реснах и ресторнах от бутона. Станало, каквото станало... Идиот съм, че не съм си направил труда да прочета въобще за какво иде реч и тн. това не го крия. Не ми е за първи път да сгафя с нещо преди да съм се запонал по-отблизо, сигурно няма и да ми е последен, но занапред ще имам едно наум!

До 50-тина лева какъв рутер би ми предложил от наличните в ем@г с една антена и задължително N-стандарт, както и опция за клониране на MAC адресът (освен ако я нямат всички или поне повечето рутери)? Понеже ползвам MAC адресът от старият ми комютър и след преинсталация трябва да го задам в рутера иначе не може да набере връзката.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.