Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на рутер

Featured Replies

Благодаря за бързия отговор. Имам въпросче, ако взема този рутер и аз ли трябва да сменям софтуера и трудно ли става това. Има ли някъде упътване или видеоурок как да се направи (от човек с познания , разбира се)?

simtech е прав, че е добре да се провери дали не прегрява и дали има обновление за софтуера. 

Не е задължително да се сменя софтуера на повечето рутери включително и на този, който споменавам. Аз съм го направил от други съображения. А и дори и опитен човечец може да се изправи пред сериозни трудности при смяната на софтуера. Така че такива действия се препоръчват само ако човек е напълно наясно какви ползи получава от подобни действия и какви рискове носи съответно. Щом не си запознат какво представлява DD-WRT, не си прави труда да търсиш информация по този въптос.

Аз съм сигурен че и с фабричния софтуер, рутерчето ще се справя чудесно. Разбира се, при употребата на всеки един рутер трябва да се имат предвид ред фактори, които могат да повлияят на скоростта на интернета, но това е обширна тема, която може и да е коментирана вече някъде във форума.

• Отговори 1,2k
  • Прегледи 182,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

simtech е прав, че е добре да се провери дали не прегрява и дали има обновление за софтуера. 

Не е задължително да се сменя софтуера на повечето рутери включително и на този, който споменавам. Аз съм го направил от други съображения. А и дори и опитен човечец може да се изправи пред сериозни трудности при смяната на софтуера. Така че такива действия се препоръчват само ако човек е напълно наясно какви ползи получава от подобни действия и какви рискове носи съответно. Щом не си запознат какво представлява DD-WRT, не си прави труда да търсиш информация по този въптос.

Аз съм сигурен че и с фабричния софтуер, рутерчето ще се справя чудесно. Разбира се, при употребата на всеки един рутер трябва да се имат предвид ред фактори, които могат да повлияят на скоростта на интернета, но това е обширна тема, която може и да е коментирана вече някъде във форума.

Имам същия маршрутизатор като твоя, с фабричен фърмуер, две машини закачени за него, работи без прекъсване 24/7 под товар и досега не ми е правил проблеми. За мен DD-WRT е напълно излишно да се прави, защото просто няма особен смисъл, освен ако фабричния не прави проблеми на устройството.

Благодаря ви за съветите! Проверих рутера, ако под загряване се разбира дали е топъл - не е. Освен това сега си давам сметка, че рестартирането се налага не през време на работа , а сутрин когато пускам компа, или през деня , ако е бил спиран, защото съответно нямам интернет. Аз сега като се замисля не Ви казах за какво се ползват компютрите -2 бр стационарни. Разглеждане на сайтове. Фейсбук, скайп, теглене на филми. Игри малко и то от типа онлайн Шах и Конквистадор, мисля ,че не е кой знае какво голямо натоварване. То аз и толкова разбирам де. Ще го поизтрая моя рутер още известно време, ако не откаже напълно....:)

Благодаря ви за съветите! Проверих рутера, ако под загряване се разбира дали е топъл - не е. Освен това сега си давам сметка, че рестартирането се налага не през време на работа , а сутрин когато пускам компа, или през деня , ако е бил спиран, защото съответно нямам интернет. Аз сега като се замисля не Ви казах за какво се ползват компютрите -2 бр стационарни. Разглеждане на сайтове. Фейсбук, скайп, теглене на филми. Игри малко и то от типа онлайн Шах и Конквистадор, мисля ,че не е кой знае какво голямо натоварване. То аз и толкова разбирам де. Ще го поизтрая моя рутер още известно време, ако не откаже напълно.... :)

Щом ползваш само настолни машини, и не се ползва безжична връзка, тогава по-добре е да си закупиш суич вместо маршрутизатор защото се губи смисъла от него.

D-link често страдат от проблеми със захранващите адаптори. Ако имате възможност тествайте с друг адаптор.

Щом ползваш само настолни машини, и не се ползва безжична връзка, тогава по-добре е да си закупиш суич вместо маршрутизатор защото се губи смисъла от него.

Глупости. Суичът действа на ниво 2 на OSI модела, действа като прозрачен мост за присъединяването на устройства в мрежа, потокът от информация се разпределя по MAC адресите, има си функционални MAC таблици. Няма NAT функции, не раздава IP адреси, свързва сегменти на мрежи. Рутерът действа на ниво 3+, има функция да създава частна мрежа,, притежава NAT функции, раздава IP адреси, рутира трафик. Има суичове, които действат и на повече нива и може да свършат работа, но чистият суич изисква някой да раздава IP-та на всички устройства, в разклонената мрежа, които практически се виждат като в една мрежа, прозрачно се препраща информацията от адресата към получателя и не може да раздава IP на устройствата в мрежата.

Здравейте,

Наскоро си закупих Smart TV и от тогава искам да му шерна интернет.За тази цел вече се нуждая от рутер.Четох,четох и накрая като цена/продукт се спрях на Cisco E1200(60лв) и Tp-link WR842(около 60лв).Връзката ми към доставчика на нет е PPPoE (40-50mbps) и ще вкл.-1-2 лаптоп-а,ТВ,1-2 gsm-a.Ще се гледат филми през DLNA.Може ли да искажете мнение отностно двата продукта "+" и "-".

Благодаря

Здравейте,

Наскоро си закупих Smart TV и от тогава искам да му шерна интернет.За тази цел вече се нуждая от рутер.Четох,четох и накрая като цена/продукт се спрях на Cisco E1200(60лв) и Tp-link WR842(около 60лв).Връзката ми към доставчика на нет е PPPoE (40-50mbps) и ще вкл.-1-2 лаптоп-а,ТВ,1-2 gsm-a.Ще се гледат филми през DLNA.Може ли да искажете мнение отностно двата продукта "+" и "-".

Благодаря

Multi-functional USB 2.0 port convenient for wireless printing and FTP server - това има в повече tp-link-а.

Аз лично ниските серии на cisco не ги долюбвам, защото нямат общо с високите и дефакто са ребандрирани linksys.

Ако не ти е проблем да дадеш 10-15лв. - можеш да вземеш по-добър вариант с гигабитови портове (което е важно за dlna) - tp-link wr1043nd.

За tp-link wr1043nd прочетох добри и не толкова добри(идвал малко слаб процесора му)отзиви,но след няколко сравнения цена/характеристики точно този като,че ли излиза най-изгодно. :)

Btw от снощи се мъча с една USB stick wireless (a/b/g/n) джаджа.Подкарах видео без да накъсва,но интернета който стига до TV-то най-много стигa до 4mbps.Пробвах да я включа и на n-стандарт,но пак същият резултат - 1-2mbps.Някакви предложения?

Препоръчайте ми рутер , който да издържа голямо натоварване.

Ще се врзъват около 15-16 устройства едновременно, казвам устройства защото освен лаптопи ще се връзват телефони и таблети(даже и един телевизор :-D).

Ще се тегли много торенти, както и се ползват облачни услуги (iCloud, Google Drive...). По възможност да има USB портове, имам принтер, които да направя мрежов, а и външен хард за автоматичен backup (Time Machine, Win8 File History).

В момента ползвам някакъв китайски оборотен, който просто не издържа. Преди това съсипах поне 2 рутера LinkSys/Cisco , които уж са стабилна марка , но...

Редактирано от grandpa (преглед на промените)

Препоръчайте ми рутер , който да издържа голямо натоварване.

Ще се врзъват около 15-16 устройства едновременно, казвам устройства защото освен лаптопи ще се връзват телефони и таблети(даже и един телевизор :-D).

Ще се тегли много торенти, както и се ползват облачни услуги (iCloud, Google Drive...). По възможност да има USB портове, имам принтер, които да направя мрежов, а и външен хард за автоматичен backup (Time Machine, Win8 File History).

В момента ползвам някакъв китайски оборотен, който просто не издържа. Преди това съсипах поне 2 рутера LinkSys/Cisco , които уж са стабилна марка , но...

Компютър с линукс за рутер (има такива дистрибуции) с поне 1гб памет и поне 2ghz процесор. С безжична карта.

Вариант 2 с ограничения откъм хардуер и възможности - рутербоарт от 1000+ серия с вградена wi-fi - минус е все пак ограничението откъм хардуер и портове като бройка, което се решава с допълнителен switch. Както и че всичко идва комплектовано и готово за работа, освен твоите настройки (няма да се налага да го изграждаш от нулата).

Вариант 3: Cisco от ниските серии - може и нещо работещо втора употреба - там нямам идея и не мога да дам насоки.

Това - поради очакваното голямо натоварване.

Все пак и доставчика може да се яви тясна точка - помислихте ли за това?

Компютър с линукс за рутер (има такива дистрибуции) с поне 1гб памет и поне 2ghz процесор. С безжична карта.

Вариант 2 с ограничения откъм хардуер и възможности - рутербоарт от 1000+ серия с вградена wi-fi - минус е все пак ограничението откъм хардуер и портове като бройка, което се решава с допълнителен switch. Както и че всичко идва комплектовано и готово за работа, освен твоите настройки (няма да се налага да го изграждаш от нулата).

Вариант 3: Cisco от ниските серии - може и нещо работещо втора употреба - там нямам идея и не мога да дам насоки.

Това - поради очакваното голямо натоварване.

Все пак и доставчика може да се яви тясна точка - помислихте ли за това?

Здравей,

благодаря ти за изчерпателният отговор. За късмет, днес ми се обади един познат с готово устройство за 3-тият предложен от теб вариант. Утре вечерта ще го получа и ще напиша кой точно е модела и как се държи.

С доставчика се понасяме от доста години и не ограничават по брой сесии, там са железни :)

Оказа се Cisco 871 W Series. Доволно, макар , че двте USB-та на гърба му са за boot  на Cisco iOS ... не за консумер нужди, което е малко греда... но засега държи на натоварването. :-)

Редактирано от grandpa (преглед на промените)

Скоро ще си купувам рутер на Tp-link ако може да ми кажете някой хубав модел да е от 60-90лв

благодаря предварително

Скоро ще си купувам рутер на Tp-link ако може да ми кажете някой хубав модел да е от 60-90лв

благодаря предварително

И какво не ви хареса в първата важна тема в раздела?

"Може ли да препоръчате рутер до 40лв. от Техномаркет/Технополис, който да свърши работа за апартамент с 4 стаи (само в 2 ще се ползва Wi-Fi, рутера ще стои по средата им в коридор). Тухлени стени, за сваляне на филми/музика (не за игра онлайн). Благодаря предварително."

=============

Препоръчан ми беше:

http://www.tenda.cn/tendacn/product/show.aspx?productid=395 за ~20лв от един онлайн магазин

-----------------------------------

Казахте да споделя мнение - СВЪРШИ ЧУДЕСНА РАБОТА, благодарен съм. Даже играх на wifi из цяла Европа и малко Русия без проблем. Ето пример, че най-евтиното не е най-лошото.

Здравейте,

нужен ми е рутер, с който да мога да гледам без накъсвания клипове от интернет на SMART TV. Според Вас този рутер би ли вършел добре тази работа: TL-WDR3500Скоростта ми на интернет е около 2.5mb/s. 

• 2 седмици по-късно...

Здравейте! Не знам дали поуствам темата на правилното място, извинявам се, ако не е. Търся си евтин рутър - до 60 лв., който да работи добре. Не е за мен, а за приятелката ми, затова ми се иска да препоръчам някакъв читав. Вкъщи имам D-link dir 300 и работи добре вече повече от 3 години, но по-скоро мисля, че това е късмет, защото преди това имах 2 рутъра d-link dir 524, които дефектираха и накрая от Стемо ми дадоха този.Отворен съм към всякакви предложения и благодаря предварително! 

Ето и един модел от мен, който е тестван многократно

Благодаря Ви, сега ще ги разгледам :) 

Благодаря Ви, сега ще ги разгледам :)

Аз също мога да потвърдя за ТП-Линка, но бих Ви препоръчал Д-Линка защото ще е с по-голям обхват.

Ето и един модел от мен, който е тестван многократно

+1 и от мен за рутера.

+1 и от мен за рутера.

Да не флудя темата с излишни коментари, но в момента го ползваме такива рутери на 5 места и работят безотказно.

Да не флудя темата с излишни коментари, но в момента го ползваме такива рутери на 5 места и работят безотказно.

Wi-Fi скорост: 150 Mbit/s

Нещо не ме кефи това!!!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.