Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на рутер

Featured Replies

TP-LINK TL-WR1043ND е добър избор. Аз съм с него и не ме е предавал до сега :)

• Отговори 1,2k
  • Прегледи 182,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Благодаря за отговора :)

Някъде прочетох, че разликата между 1043ND и 842ND била в гигабитовите портове на първия, но те били излишни ако нямаш гигабитова връзка. Ако това е така, дали 842ND не е по-добър избор ?

И второ питане. USB порта може ли да се ползва за флашка за мобилен интернет ?

Някъде прочетох, че разликата между 1043ND и 842ND била в гигабитовите портове на първия, но те били излишни ако нямаш гигабитова връзка. Ако това е така, дали 842ND не е по-добър избор ?

В общия случай USB порта може да се ползва за сторидж или принтер. Има специални маршрутизатори за мобилни мрежи

В общи линии за вашия случай с толкова 'малко' устройства и сторидж аз бих препоръчал използването на гигабитови портове за локалната мрежа - предвижда се едновременно натоварване на локалната мрежа и връзката към интернет - така имате запас от скорост.

Здравейте,

искам да си купя нов рутер  защото старият с който бях даде фира и нормално дойде време за нов.

Препоръчайте ми нещо до 40 лв.

За сега съм се спрял на този http://pcplus.bg/TP-LINK-TL-WR741ND-Wireless-N-Router 

Здравейте,

искам да си купя нов рутер  защото старият с който бях даде фира и нормално дойде време за нов.

Препоръчайте ми нещо до 40 лв.

За сега съм се спрял на този http://pcplus.bg/TP-LINK-TL-WR741ND-Wireless-N-Router

Добро рутерче е и добре работи.Имаше преди известно време серия от този модел, който "прегряваше" и често даваше прекъсвания. Затова обезателно Ви трябва някаква гаранция, защото не можете да бъдете сигурен на какъв сте попаднал.И още нещо! Ако не знаете как се настройва и за да нямате проблем, по е добре тази процедура да се извърши от Вашият интернет доставчик.Така всички обвинения евентуално в по-късни дни отпадат от ВАС! Успех!

Добро рутерче е и добре работи.Имаше преди известно време серия от този модел, който "прегряваше" и често даваше прекъсвания. Затова обезателно Ви трябва някаква гаранция, защото не можете да бъдете сигурен на какъв сте попаднал.И още нещо! Ако не знаете как се настройва и за да нямате проблем, по е добре тази процедура да се извърши от Вашият интернет доставчик.Така всички обвинения евентуално в по-късни дни отпадат от ВАС! Успех!

Аз съм със 740н модела, и досега проблем не съм имал. Идея си нямам по какво се различават със 741н, но предполагам че не е нещо съществено. Може би е и до бройката.

Аз съм със 740н модела, и досега проблем не съм имал. Идея си нямам по какво се различават със 741н, но предполагам че не е нещо съществено. Може би е и до бройката.

Предполагам, че 740 е базов модел и въз основа на него различията биха били повече софтуерни отколкото хардуерни.Сам се досещаш - пример: 740Н версия на софтуера 1.0, 741 примерно 2.0 или нещо такова. Ако има хардуерни различия, то биха били че единият има само ръчни настройки а вторият има бутон "един клик" и всичко автоматично се настройва без намесата на собственика. Поне така предполагам. Трябва да се сравнят моделите от една серия /740 / и да се види. Има за всеки модел подробно описание и софтуер за обновяване по години , като отзад на рутера се гледа каква версия е написана на него.Важното е да ти върши работа и да си доволен.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Здравейте

Така аз съм малко боса в темата.Решихме да си вземем рутер за вкъщи,ще се отказвам от услугите на глобул.

Имам стационарн компютър и лаптоп.Апартамета ни е тристаен а и искам да има нет из целия апартамент,а не само в хола например.Четох че по-слабите рутери(по-евтините варианти правят проблем при наличието на стени?)Изобщо не съм наясно.Та въпроса ми е какво да купя и наистина да ми върши работа.

Ценовия лимит ми е 200лв.

Благодаря предварително на всички за отговорите.

Здравейте

Така аз съм малко боса в темата.Решихме да си вземем рутер за вкъщи,ще се отказвам от услугите на глобул.

Имам стационарн компютър и лаптоп.Апартамета ни е тристаен а и искам да има нет из целия апартамент,а не само в хола например.Четох че по-слабите рутери(по-евтините варианти правят проблем при наличието на стени?)Изобщо не съм наясно.Та въпроса ми е какво да купя и наистина да ми върши работа.

Ценовия лимит ми е 200лв.

Благодаря предварително на всички за отговорите.

200 лв за рутер си е доста солидна сума!

Ето за това аз ще ти предложа нещо друг - моят рутер, а останалите парички ти ще си помислиш в какво да ги вложиш :)

TP-LINK TL-WR1043ND - 91,62 лв.

Ползвал съм го в къща, като стоеше на 1-вия етаж в единият ъгъл. Точно на противоположният ъгъл на 2-рият етаж с лаптоп с G стандарт хващах 2-3 чертички. Покриваше и двора или поне бесетката за отдих, което ми беше предостатъчно. Може и да му се сложи DD-WRT, което е нещо като операционна система за рутери с много опции. Но ако не знаеш какво правиш - по-добре не. Има и USB порт в който можеш да включиш флашка или външен HDD като NAS и да го шернеш към всички устройства в мрежата. Не съм 100% сигурен, но май имаше възможност и да шернеш принтер през него. Но не съм сигурен!

Доволен съм от рутера, а от както смених и доставчика спря и да забива. От последното спиране на тока минаха около 3 месеца и няма забиване, а на рутерите това е присъщо от вр на вр. При старият ми доставчик, който беше от калпав по-калпав забиваше веднъж на около 2 месеца.

Чудесно е за парите си, има 3 антени, стабилен обхват. Препоръчвам ти го.

Естествено ако държиш - можеш да си изразходваш и целият бюджет, но аз не виждам смисъл.

Поздрави!

..

За тази сума според мен може да се вземе нещо което ще върши чудесна работа: Mikrotik RB951G-2HnD - 146.40лв. Аз смених няколко рутера, докато достигна до истината - предния модел - RB751G-2HnD. Откакто съм го сложил не съм го пипал. Отнася сериозен трафик и торенти. Намалил съм му мощността на 10mW (от 1000mW възможни) и чудесно покрива моите нужди. Единствен недостатък - малко трудно се настройва.

Докато пишех се сетих, че това май няма да е удачен вариант, защото ще ви е трудно да го настроите, но пък веднъж настроен ще забравите за него.

За тази сума според мен може да се вземе нещо което ще върши чудесна работа: Mikrotik RB951G-2HnD - 146.40лв. Аз смених няколко рутера, докато достигна до истината - предния модел - RB751G-2HnD. Откакто съм го сложил не съм го пипал. Отнася сериозен трафик и торенти. Намалил съм му мощността на 10mW (от 1000mW възможни) и чудесно покрива моите нужди. Единствен недостатък - малко трудно се настройва.

Докато пишех се сетих, че това май няма да е удачен вариант, защото ще ви е трудно да го настроите, но пък веднъж настроен ще забравите за него.

Доста сериозна машинка... DD-WRT далис е поддържа?

А и тия 1000 mW за домашна употреба може съвсем спокойно да те изпържат :D

Интересно ми е при тази мощност какъв радиус поддържа? При N стандарт естествено! Дали ще има 500-600 метра?

Колко трудна е настройката?

По трудно от преинсталиране на уидолс или прогама/игра?

С това се оправям по компютъра общо взето.

quickJO, освен WEB интерфейса има и SSH kaто за тебе  ;) както и Winbox .

То и DD-WRT няма толкова опции... Направо...

Иначе да се ориентира човека: ето симулатор на настройките на TL-WR1043ND и на DD-WRT v24-sp2. А и за сравнение с горното :)

• 2 седмици по-късно...

Здравейте, дойде ми време да сменям рутера (WRT54GL) понеже сдаде бого дух, та какво бихте ми препоръчали? Искам нещо ново, с външни антени (поне 2) на N стандарта и ако може да му се слага DD-WRT ще е супер. Парички до около 90лв съм намислил, но ако може да се мине малко по-тънко най-добре. Ако може и да е с по-силен сигнал, че се ползва в къща на няколко етажа и ликсисчето на места умаляваше.дайте идейки моля ;)

• 1 месец по-късно...

Здр,

след като снощи окончателно ми се скапа стария рутер (wan порта), реших да си взема нов.

Ще се ползва в апартамент през 4 стени и предимно през безжична връзка. Към рутер-а ще бъдат включени безжично 1-2 лаптопа (n-стандарт), евентуално 1-2 телефона. Жично ще бъде включен един настолен компютър, като основните дейности по сваляне ще се извършват от него. Доставчика ми е лимитирал скоростта до 100Мбит/с, което може би обезмисля рутер с гигабитови портове (или пък не). Изискването ми е да има и възможност за бъдеща връзка с телевизор и поточно видео през мрежата (рутер-а). USB порт на рутер-а би бил + към покупката.Поддръжка на VPN , ама то май всички го имат вече. Бюджет - 150 лв.

Надявам се на вашата помощ, да ме ориентирате към правилния модел.

Лично аз се колебая между tp-link WR841N и tp-link WR1042ND или 43ND. Варианта с Microtik отпада, щото не искам да се чуствам в къщи като на работа (не ми се занимава да настройвам).

Здр,

след като снощи окончателно ми се скапа стария рутер (wan порта), реших да си взема нов.

Ще се ползва в апартамент през 4 стени и предимно през безжична връзка. Към рутер-а ще бъдат включени безжично 1-2 лаптопа (n-стандарт), евентуално 1-2 телефона. Жично ще бъде включен един настолен компютър, като основните дейности по сваляне ще се извършват от него. Доставчика ми е лимитирал скоростта до 100Мбит/с, което може би обезмисля рутер с гигабитови портове (или пък не). Изискването ми е да има и възможност за бъдеща връзка с телевизор и поточно видео през мрежата (рутер-а). USB порт на рутер-а би бил + към покупката.Поддръжка на VPN , ама то май всички го имат вече. Бюджет - 150 лв.

Надявам се на вашата помощ, да ме ориентирате към правилния модел.

Лично аз се колебая между tp-link WR841N и tp-link WR1042ND или 43ND. Варианта с Microtik отпада, щото не искам да се чуствам в къщи като на работа (не ми се занимава да настройвам).

Здравей, аз бих ти предложил  TP-LINK TL-WDR4300, но малко излизам извън бюджета, ако не е проблем.

Ето и още предложения:

TP-LINK TL-WDR3600

TP-LINK TL-WDR3500

Аз лично бих избрал първия, който е над бюджета, но другите също са много добри.

Поздрави !!!

ЕДИТ: Не взимай TP-LINK TL-WR1042ND, понеже той е малко по-орязан спрямо 43ND. Така и така ще инвестираш, така че бих предпочел 43ND

Здравейте, дойде ми време да сменям рутера (WRT54GL) понеже сдаде бого дух, та какво бихте ми препоръчали? Искам нещо ново, с външни антени (поне 2) на N стандарта и ако може да му се слага DD-WRT ще е супер. Парички до около 90лв съм намислил, но ако може да се мине малко по-тънко най-добре. Ако може и да е с по-силен сигнал, че се ползва в къща на няколко етажа и ликсисчето на места умаляваше.дайте идейки моля ;)

TP-LINK TL-WR1043ND

TP-LINK TL-WR940N

TP-LINK TL-MR3420

За този бюджет и тънкостта, която желаеш това са най-добрите предложения.

Поздрави !!!

Редактирано от DD-WRT (преглед на промените)

Много ти благодаря за предложенията - ще ги огледам обстойно...

Не знаех, че са измислили това с конкурентноста на двете честоти - беше ново за мене...

Много ти благодаря за предложенията - ще ги огледам обстойно...

Не знаех, че са измислили това с конкурентноста на двете честоти - беше ново за мене...

Бих Ви посъветвал пак да помислите, защото според моите наблюдения(опит) тъплинка се справя добре при нормално ползване,но при по-сериозни натоварвания често забива. Микротика не е чак толкова труден за настройка, при наличие на основни познания, е по-споецифичните настройки изискват малко четене, но всичко е написано в интернет. Малко по-горе съм дали линк към "емулатор"(демо) на микротик, можете да го "разцъкате" и ако имате въпроси да питате. Във форума има и колеги които са на "ти" с тези рутери и ако аз не мога, съм сигурен че те ще се отзоват и ще помогнат.

Краси! 

Аз ти препоръчвам  TP-Link 1043ND !

Здравейте!

Търся си рутер, който е Dual-band и силен сигнал. Трябва ми сигнала да минава през 2-3 стени (панелки).

Бях с TP-LINK 1043ND, но идва слабичак, слабо се хваща.

Бюджета ми се още не знам колко е, понеже не съм решил колко ми се дават :D

Има ли смисъл да се взема "Refurbished" рутер?

За сега главно съм се спрял на този www.amazon.com/Refurbished-Cisco-E2500-Simultaneous-Wireless-N/dp/B005S0BYQ6/ref=sr_1_2?s=electronics&ie=UTF8&qid=1373143980&sr=1-2&keywords=linksys+e2500

В момента съм в САЩ и до към 60тина $ може би ще дам за рутер :)

Благодаря!

Здравейте!

Търся си рутер, който е Dual-band и силен сигнал. Трябва ми сигнала да минава през 2-3 стени (панелки).

Бях с TP-LINK 1043ND, но идва слабичак, слабо се хваща.

Бюджета ми се още не знам колко е, понеже не съм решил колко ми се дават :D

Има ли смисъл да се взема "Refurbished" рутер?

За сега главно съм се спрял на този www.amazon.com/Refurbished-Cisco-E2500-Simultaneous-Wireless-N/dp/B005S0BYQ6/ref=sr_1_2?s=electronics&ie=UTF8&qid=1373143980&sr=1-2&keywords=linksys+e2500

В момента съм в САЩ и до към 60тина $ може би ще дам за рутер :)

Благодаря!

Колега, 1043 не е двубандов, справка. Двубандов означава да може да работи както на 2.4GHz, така и на 5GHz, а 1043 е само на 2.4GHz. В такъв случай Ви препоръчвам да погледнете поста ми и да прецените кое Ви удовлетворява. Ако имате въпроси питайте. :)

Успех !

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.