Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на рутер

Featured Replies

Колеги, здравейте. Ще сменям интернет доставчика и ще ми трябва рутер, тъй като досега ползвах услугите на виваком, а те са там с тяхните модеми. Та желанието ми е да мина възможно най- тънко, неща да се харча мн за рутер, трябва ми нещо обикновено. Смятам да вържа 2 настолни компютъра и 2 лап топа. Намерих из нета на старо една - Tenda W541R ползвана 2-3 години на 15лв. ( http://www.pazaruvaj.com/ruteri-c314...41r-p44821293/ ) и в един магазин намерих чисто нов TP-LINK TL-WR740N на 29лв. ( http://www.altech.bg/bg/product/14930 ) И двата са мн нисък клас, даже тендата вече я няма (само на старо), но дилемата ми е, коя по- малка злина от 2-те да избера ?
Очаквам вашите съвети! Благодаря предварително Публикувано изображение

• Отговори 1,2k
  • Прегледи 182,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ще си вземеш този рутер : http://www.altech.bg/bg/product/14930 понеже има N стандарт и може да развиваш по-големи скорости.

Колеги, здравейте. Ще сменям интернет доставчика и ще ми трябва рутер, тъй като досега ползвах услугите на виваком, а те са там с тяхните модеми. Та желанието ми е да мина възможно най- тънко, неща да се харча мн за рутер, трябва ми нещо обикновено. Смятам да вържа 2 настолни компютъра и 2 лап топа. Намерих из нета на старо една - Tenda W541R ползвана 2-3 години на 15лв. ( http://www.pazaruvaj.com/ruteri-c314...41r-p44821293/ ) и в един магазин намерих чисто нов TP-LINK TL-WR740N на 29лв. ( http://www.altech.bg/bg/product/14930 ) И двата са мн нисък клас, даже тендата вече я няма (само на старо), но дилемата ми е, коя по- малка злина от 2-те да избера ?

За такива колебания има специална тема! И вашата се присъединява към нея

Взимай ТР-Линка, аз също съм с такъв!

Търся рутер - да предава WiFi добре(тоест рутера е в края на едната стая, да хваща интернета телефона ми до противоположната стая края и). Когато гледам филм през DLNA на телевизора да не лаги. Да не ми прекъсва интернета. Да има Firewall, Port Forwading и тн. Да потдържа интернет 150Mbps някъде. Цената около 100-130лв. Какъв можете да ми предложите да отговаря на изискванията и да влиза в тази цена(сега имам рутер TP-Link TL-WR740N и понякога мрежата изчезва, не спира интернета а мрежата изчезва, и когато гледам филм насича и затова искам нов рутер)? Дали този рутер - TP-Link TL-WR1042ND, или пък този - TP-Link TL-WR1043ND ще ми върши работа? Къде могат да се намерят освен в Jar Computers и Varnashop? Technopolis, Technomarket дали ще могат да ги доставят?

Редактирано от radibg2 (преглед на промените)

1043ND е класика и може би най-доказалия се във времето модел на TP-Link. Слагаш му един dd-wrt и заспива работата.

Добре значи ще взимам този, но имам два въпроса - Каква е разликата между оригиналния firmware на TP-Link и dd-wrt? Ако се смени гаранцията остава ли? Също така в сайта на dd-wrt като отворя потдържани устройства/tp-link модел WR1043ND не е написан WR1043ND, а WR1043N(D). В най-крайната колона е WR1043ND, защо така?

Добре значи ще взимам този, но имам два въпроса - Каква е разликата между оригиналния firmware на TP-Link и dd-wrt? Ако се смени гаранцията остава ли?

Разликата е във възможности за настройка и допълнителни демони, които можете да пуснете на маршрутизатора. А гаранцията мисля отпада

Добре, а ако се прецака WiFi на рутера например какво става?

Добре, а ако се прецака WiFi на рутера например какво става?

Шанса да се развали само безжичния модул е малък. Тогава можете да ползвате маршрутизатора като жичен.

Какво трябва да значи "допълнителни демони"?

Какво трябва да значи "допълнителни демони"?

Демон е програма, която се стартира на машина и предоставя някаква услуга, например уеб сървър

Добре. С dd-wrt или tp-link firmware ще има ли разлика в скоростта на интернета(когато се тегли/ъплоудва) и тази на локалната мрежа(когато се гледа филм например през DLNA)? Всички рутери на TP-Link са такива топли(сегашния понякога даже пари)?

Добре. С dd-wrt или tp-link firmware ще има ли разлика в скоростта на интернета(когато се тегли/ъплоудва) и тази на локалната мрежа(когато се гледа филм например през DLNA)? Всички рутери на TP-Link са такива топли(сегашния понякога даже пари)?

За скоростите на теглене/качване може да има разлика, но надали ще е повече от 5-8%. За локалната мрежа нещата са на хардуерно ниво и фърмуера няма никакво значение, освен ако не ползвате безжична мрежа за някое от устройствата

За това, което ще ми трябва рутера(теглене/сийдване, гледане на филми през DLNA, от време на време пускане на game сървъри) ще има ли смисъл да слагам dd-wrt вместо оригиналния firmware?

За това, което ще ми трябва рутера(теглене/сийдване, гледане на филми през DLNA, от време на време пускане на game сървъри) ще има ли смисъл да слагам dd-wrt вместо оригиналния firmware?

Личното ми мнение е че няма нужда.

Добре. Значи няма да му слагам dd-wrt. Мерси за помощта. Ще си взема TP-Link TL-WR1043ND, който казахте.

Поради възможни проблеми с гаранцията не съм му слагал на моя dd-wrt, но ако смяташ да ползваш вградения в рутера DLNA сървър  примерно за диск вързан на USB порта -  мога да ти кажа че тоя с оригиналния фърм за никакъв чеп не става.

Няма да ползвам тоя в рутера. Ще използвам Домашний медиа сервер. Аз главно искам да си взема нов рутер защото като гледам филми през DLNA и лагва на телевизора и понякога мрежата изчезва. Ако му сложа на сегашния dd wrt дали ще се оправят тези проблеми?

всъщност най-новия е   BrainSlayer-V24-preSP2 - 2013 - 02-11-2013 - r20675

аз бих избрал dd-wrt от опита си на 740n

Къде го видя това от 02-11-2013? Може ли линк? На доста места пише, че има проблем с WAN и LAN интернета на WR1043ND след като се флашне dd-wrt, но темите и мненията са от 2010, а най-новия firmware dd-wrt е от 2012 дали са оправили проблема?

Погледнах 1-2 теми за този нов релийз и рутера, който съм избрал и пишеше, че не работи USB-то и светлините не светят и там още някои неща не били както трябва. Така, че като си взема нов рутер няма да го Flash-вам.

Специално 740N не се държи добре с dd-wrt и най-добре е с официалния. Твоя сегашния каква ревизия е, че 1 и 2 не се оказаха много читави, ама виж 4.xx е доста добра - нов процесор, повече RAM, стабилен фърмуер.

С "промоционален" рутер на Networx съм

Публикувано изображение

максималната скорост която развива е 1.5 - 2мб

На години е, чувам че има някакви нови рутери в днешно време и не знам какво трябва да търся

максимално 70лв мога да дам, мога ли да намеря нещо по добро за тази сума?

Трябва ми за домашно ползване, 2-3 лаптопа, kindle wifi, 2 андроид телефона и 1 настолен компютър

като настолния е с кабел към рутера.

Със сегашния като сложа нещо да се дърпа.. всички останали устройства получават ужасен latency и интернета почва да се скапва

допълнително от време на време ми се разкача връзката тотално

настолния ми е с N pci wireless адаптер

и вградена лан карта в дъното

с параметри

- PCIE x1 Gigabit LAN 10/100/1000 Mb/s
- Realtek RTL8111E
- Supports Wake-On-LAN
- Supports LAN Cable Detection
- Supports Energy Efficient Ethernet 802.3az
- Supports PXE

- PCIE x1 Gigabit LAN 10/100/1000 Mb/s
- Realtek RTL8111E
- Supports Wake-On-LAN
- Supports LAN Cable Detection
- Supports Energy Efficient Ethernet 802.3az
- Supports PXE

Редактирано от Lyubomir Nedelchev (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.