Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на рутер

Featured Replies

Здравейте! Ползвам кабелен интернет на Близу – цифрова, интернет и телефон. Решил съм да си закупя wifi рутер към модема, който е cisco epc3212. Тъй като наскоро си купих лазерен принтер canon 4410 съм го вързал към компа с usb кабел. Имам и PS3 и идеята ми е да ползвам с безжична връзка конзолата за игри, разглеждане на снимки/картинки от компа, които да разпечатвам от PS3 с принтера, както  и за слушане на музика пак от компютъра. Филмите ще ги гледам от телевизора посредством hdmi кабела. Така съм го решил, защото имам и дистанционно на PS3 и с него, а и с помощта на PS3 media server ми е много удобно да слушам музика и да разглеждам изображения, към момента с lan кабел, а впоследствиено със закупуването на подх. wifi рутер безжично.

Въпросът ми е , как да направя безжична мрежа между PS3, телевизора (Samsung LE46D550), принтера и компа съответно, и възможно ли е въобще това. Ако да, за съотв. модем, какъв безжичен рутер е подходящо да взема. 

P.S. Прочетох една тема пак в този форум, където подробно са дадени основните настройки на безжичен рутер, при вързването му към модем thompson пак към кабелен интернет на blizoo, но аз питам за мрежа и за подходящ рутер за посочения модем. И възможно ли е също компа да е вързан с usb кабел към принтера, а конзолата безжично да се свържи с принтера, след създаването на мрежата и изтеглянето на съотв. драйвер сигурно.

Редактирано от chrisj (преглед на промените)

• Отговори 1,2k
  • Прегледи 182,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Здравейте! Ползвам

кабелен интернет на Близу – цифрова, интернет и телефон. Решил съм да си закупя

wifi рутер към модема, който е cisco epc3212. Тъй като наскоро си купих лазерен принтер canon 4410 съм го вързал към компа с usb кабел. Имам и PS3 и идеята ми е да ползвам конзолата за

игри, разглеждане на снимки/картинки, които да разпечатвам от PS3 и за слушане на музика. Филмите ще ги гледам от

телевизора посредством hdmi кабела. Така съм го решил, защото имам и дистанционно на PS3 и с него, а и с помощта на PS3 media server ми е много удобно да слушам музика и да

разглеждам изображения, към момента с lan кабел, но съм решил със закупуването на подх. wifi рутер безжично.

Въпросът ми е , как да направя безжична

мрежа между PS3, телевизора (Samsung LE46D550), принтера

и компа съответно, и възможно ли е въобще това. Ако да, за съотв. модем, какъв

безжичен рутер е подходящо да взема. 

P.S. Прочетох една тема пак в този форум, където подробно са дадени основните

настройки на безжичен рутер, при вързването му към модем thompson пак към кабелен интернет на blizoo, но аз питам за мрежа и за подходящ рутер за посочения модем. И възможно ли е също компа да е вързан с usb кабел към принтера, а конзолата безжично да се свържи с принтера, след създаването на мрежата и изтеглянето на съотв. драйвер сигурно.

Аз бих ти предложил ето това

• 2 седмици по-късно...

И аз да се намеся в темата. Имам опит с по голямата част от рутерите които се продават на пазара. Говоря като марки. На повечето съм запознат с 3 и повече модела в различен ценови клас.

tp-link - Кошница. За нищо не става. Който се е прекарал да си го сложи в рамка да си го гледат на дизайн е красив.

D-link - Това вече е друго нещо. Вече си говорим за рутери. Работи стабилно. Слаб обхват в сръвнение с други от същия ценови клас. Неприятно меню. Поради някаква причина при настройка му е необходимо 2-3 минути за да се осъзнае.

huawei - Работи добре. Кофти меню. Не работи добре с карти на repote. Не се продава vivacom си го пробутват тук таме.

ZyXEL - Учудващо добър рутер. Приятно меню. Безпроблемна работа. Не може да се сменя firmware работи само с оригиналния. Тръгва от раз на всяко устройство.

linksys (cisco) - Има само една функция да дава нет. Обаче тя работи. Недостатък е само Цената. Ако някой има 150 лева излишни силно съветвам. Имам монтиран работи 6 години и захранва 32 устройства. Рестартиран е само двапъти.

И аз да се намеся в темата. Имам опит с по голямата част от рутерите които се продават на пазара. Говоря като марки. На повечето съм запознат с 3 и повече модела в различен ценови клас.

tp-link - Кошница. За нищо не става. Който се е прекарал да си го сложи в рамка да си го гледат на дизайн е красив.

D-link - Това вече е друго нещо. Вече си говорим за рутери. Работи стабилно. Слаб обхват в сръвнение с други от същия ценови клас. Неприятно меню. Поради някаква причина при настройка му е необходимо 2-3 минути за да се осъзнае.

huawei - Работи добре. Кофти меню. Не работи добре с карти на repote. Не се продава vivacom си го пробутват тук таме.

ZyXEL - Учудващо добър рутер. Приятно меню. Безпроблемна работа. Не може да се сменя firmware работи само с оригиналния. Тръгва от раз на всяко устройство.

linksys (cisco) - Има само една функция да дава нет. Обаче тя работи. Недостатък е само Цената. Ако някой има 150 лева излишни силно съветвам. Имам монтиран работи 6 години и захранва 32 устройства. Рестартиран е само двапъти.

Аз съм с TP-LINK от 1 година и досега никога не съм имал проблеми.

Редактирано от sks1897 (преглед на промените)

И аз съм с ТъпЛинк. За 4 години е рестартиран веднъж (изключая случаите, в които от енергото спират тока). Па понеже за нищо не става според колегата, ше си го окача на стената.

Добре е , че имате наблюдения над някои модели рутери. Добре е и това, че споделяте опита си в работата им като такива устройства. Не е добре, когато на някоя фирма известна по света казвате че е произвела "кошница" А и темата е....."

Избор на рутер"

Вие кой модел предложихте, че не го виждам?

Добре е , че имате наблюдения над някои модели рутери. Добре е и това, че споделяте опита си в работата им като такива устройства. Не е добре, когато на някоя фирма известна по света казвате че е произвела "кошница" А и темата е....."

Избор на рутер"

Вие кой модел предложихте, че не го виждам?

При финансови възможности съветвам Linksys. За по ограничен бюджет е добър ZyXEL. Най евтиния модел на ZyXEL е с 10 лева по скъп от най евтиния на tp-link. Сега колега всички знаем че в огромната част от случаите най-продаваното не означава най-добро. Тp-link често забива. При обхват на 50% не успява да даде IP. Ако към него се вържат повече от 3 машини към безжична става мазано. При някой операционни системи се вързваш но плюе limited connection. С някой устройства казва undefined network. При обхват 25-30 % local network only. При две машини вързани за безжична всеки 10 пинг е загуба.

За колегите които го ползват от 1-2 години. Ако имате една машина вързана с кабел сигурно работи. Но при тази ситуация не ви трябва рутер. За останалите които разчитат на рутера за да си вадят хляба това си е наистина кошница.

При финансови възможности съветвам Linksys. За по ограничен бюджет е добър ZyXEL. Най евтиния модел на ZyXEL е с 10 лева по скъп от най евтиния на tp-link. Сега колега всички знаем че в огромната част от случаите най-продаваното не означава най-добро. Тp-link често забива. При обхват на 50% не успява да даде IP. Ако към него се вържат повече от 3 машини към безжична става мазано. При някой операционни системи се вързваш но плюе limited connection. С някой устройства казва undefined network. При обхват 25-30 % local network only. При две машини вързани за безжична всеки 10 пинг е загуба.

За колегите които го ползват от 1-2 години. Ако имате една машина вързана с кабел сигурно работи. Но при тази ситуация не ви трябва рутер. За останалите които разчитат на рутера за да си вадят хляба това си е наистина кошница.

Нищо интересно не написахте. Единственото ви изречение, което аз приемам е това: "При финансови възможности съветвам Linksys" А за тези, които я нямат тази финансова възможност какво им препоръчвате? И питащият не е споменавал ни най-малко, че ще си "вадят хляба"    с рутера. А и как вие решавате на кого му трябва рутер и на кого не?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Ако към него се вържат повече от 3 машини към безжична става мазано.

на моя 740n v1 се връзват 6! на безжична и един кабел (моя)....и всички имат стабилен интернет дори и двама да теглят торрент едновременно (разбира се скоростта тогава пада) - така беше и със стандартния firm, така е и сега с dd-wrt

личните ви неприятни изживявания не значи че рутерите на фирмата са лоши - възможностите които предлагат за цената си са напълно задоволителни за домашна (повтарям домашна!!!) употреба

никоя сериозна фирма няма да тръгне да си вади хляба с бюджетен рутер.....въпреки че на работа сме именно с такъв обслужващ двата баркод терминала и през около 3 дебели стени и 20 метра се справя прекрасно

Явно не си ползвал хубав TP-Link и явно не си попадал на DIR-3xx серията на D-Link.

А след като Zyxel за тебе е учудващо добър рутер, вероятно ще те учуди и това, че Zyxel е една от водещите компании за мрежово обурудване на пазара...

Всяка една компания има евтини модели рутери, от които единствената полза може да бъде, да си човъркаш с антенката в нослето... Разбира се, не всички евтини рутери са боклуци, но както е при всяка друга техника, човек трябва да има едно наум, когато дава прекалено малко пари за дадена стока.

...

Добре де. Налага ми се да сменя интернет доставчика си и за съжаление трябва да сменя модема и рутера.. Новия доставчик ще ми доставя нет до 5Мb/s. Знам че е бавен, ама вече ми писна от надписани сметки и подобни трикове. Ето и линк  от рутерите предлагани в магазина (от където ще се пазарува). www.canadacomputers.com/index.php?cPath=27_1046

Моля модераторите да не го приемат за реклама, защото е извън БГ. Ако е проблем ще го тагна по-късно, че не знам как се тагва. Модема който са ми изпратили е Thomson DCM425 . http://www.canadacomputers.com/product_info.php?cPath=27_1059_358&item_id=046521

Не съм поръчал по-скъп, защото още не знам новият доставчик що за стока е. И ако пак трябва да го сменям , ще трябва да продам модема на 1/3 от цената. Тъй като е конфигуриран да работи само със този доставчик.

Давайте съвет, че Четвъртък ще идват да инсталирват новата връзка. До тогава трябва да съм купил.

P.S. Забравих да кажа, че трите компа в къщи са със външни ЛАН карти(2x D-Link DWA-130  и  1x DWA-160) 

[[www.canadacomputers.com/index.php?cPath=27_1046|линк]]

Редактирано от julienalexandrov (преглед на промените)

Добре де. Налага ми се да сменя интернет доставчика си и за съжаление трябва да сменя модема и рутера.. Новия доставчик ще ми доставя нет до 5Мb/s. Знам че е бавен, ама вече ми писна от надписани сметки и подобни трикове. Ето и линк  от рутерите предлагани в магазина (от където ще се пазарува). http://www.canadacomputers.com/index.php?cPath=27_1046

Моля модераторите да не го приемат за реклама, защото е извън БГ. Ако е проблем ще го тагна по-късно, че не знам как се тагва. Модема който са ми изпратили е Thomson DCM425 . http://www.canadacomputers.com/product_info.php?cPath=27_1059_358&item_id=046521

Не съм поръчал по-скъп, защото още не знам новият доставчик що за стока е. И ако пак трябва да го сменям , ще трябва да продам модема на 1/3 от цената. Тъй като е конфигуриран да работи само със този доставчик.

Давайте съвет, че Четвъртък ще идват да инсталирват новата връзка. До тогава трябва да съм купил.

P.S. Забравих да кажа, че трите компа в къщи са със външни ЛАН карти(2x D-Link DWA-130  и  1x DWA-160) 

Защо мислите че трябва да сменяте и маршрутизатора, просто слагате новия модем и настройвате маршрутизатора да приема динамично ИП на WAN порта

Защо мислите че трябва да сменяте и маршрутизатора, просто слагате новия модем и настройвате маршрутизатора да приема динамично ИП на WAN порта

Ами защото така ми бе казано от представител на новия интернет доставчик. Т.е. че със стария модем няма да стане работата. Да съм си купел/поръчал друг. И ми предоставиха списък от няколко модема. И аз избрах нещо не много скъпо, защото както казах не знам колко ще остана със тези новите ( доставчици).

Даже ми искаха MAC номера (от долната страна на модема).  Казаха ми че той определял ....нещо което така и не разбрах, а и не съм се и опитвал.  Ако си сигурен че чте мога да карам и със стария модем, не е проблем този новия да го върна обратно.

настройвате маршрутизатора да приема динамично ИП на WAN порта

Това сложно ли е ? В смисъл аз ли трябва да го правя или техническото лице което ще дойде да осъществи новата инсталация ?

Ами защото така ми бе казано от представител на новия интернет доставчик. Т.е. че със стария модем няма да стане работата. Да съм си купел/поръчал друг. И ми предоставиха списък от няколко модема. И аз избрах нещо не много скъпо, защото както казах не знам колко ще остана със тези новите ( доставчици).

Даже ми искаха MAC номера (от долната страна на модема).  Казаха ми че той определял ....нещо което така и не разбрах, а и не съм се и опитвал.  Ако си сигурен че чте мога да карам и със стария модем, не е проблем този новия да го върна обратно.

Това сложно ли е ? В смисъл аз ли трябва да го правя или техническото лице което ще дойде да осъществи новата инсталация ?

Вие обърквате нещата, модем и маршрутизатор (рутер) са две различни неща. Това, което видях на втория линк е модем (DOCSYS), маршрутизатора се слага след него. И настройката е елементарна, малко прочитате и можете сам да го направите

Вие обърквате нещата, модем и маршрутизатор (рутер) са две различни неща. Това, което видях на втория линк е модем (DOCSYS), маршрутизатора се слага след него. И настройката е елементарна, малко прочитате и можете сам да го направите

Добре, сега разбрах че рутер и маршр... са едно и също нещо.
Ами ще пробвам със стария (ако наистина няма никакво значение към кой доставчик ще работи рутера ), пък ако не стане ще купувам нов. А иначе от първия линк със рутерите, кой би ми препоръчал ? Определена марка / модел или при тая ниската скорост която ще имам, няма да усетя някаква разлика.

Добре, сега разбрах че рутер и маршр... са едно и също нещо.
Ами ще пробвам със стария (ако наистина няма никакво значение към кой доставчик ще работи рутера ), пък ако не стане ще купувам нов. А иначе от първия линк със рутерите, кой би ми препоръчал ? Определена марка / модел или при тая ниската скорост която ще имам, няма да усетя някаква разлика.

Има цяла тема за избор на маршрутизатор, хвърлете й едно око

Здравейте, интернет манияци!

Пиша ви относно избор на рутер. Значи при нас е една голяма дупка, а единствената фирма, която слага нет с кабел, явно прави някакви шашми, измами и тен подобни, защото в интернет страницата й се пише за еди си кой пакет интернет еди си каква бързина, а то въобще не отговаря на истината. Та, сега се намирам в германия, но скоро ще се прибирам. В офиса на интернета, където плащам, съм чул от разни хора, че продавали рутер за 40 лв. нов, купихме заедно за една фр. преди 6-7 месеца от там, настройха го и всичко ок, но после дойдоха проблемите, не е от него ми от някакви настройки дойде проблема, нз.. Та мога да купя и от тук нещо (Германия), мога и като се прибера, основния проблем е, че не искам да давам цало състояние (познавам френд дето даде над 120 лв. за някакъв си специален рутер, и до колкото знам още не може да се разбират двамата). Та, имам 2 лаптопа, 2 таблета и нокиа н8 с лай фай. Искам рутер, с който да си нямам проблеми. Няма значение дали ще мога да ползвам всичко едновременно (лаптоповете, таблетите и прочие). Искам да има голям обхват, 50-80 метра, (ако това е голям обхват).

Ако някой пък реши да ми обясни съществото на това рутерите, как работят, как се настройват и т.н. направо ще разбие всички представи в мен..

Препоръчайте ми конкретно име, марка, модел, колко струва и също така, ако е възможно да мога да си го поръчам от нета, когато се прибера, че града ми е малък..

Благодаряяя!

Няма смисъл да даваш пари за рутер, който ще покрива 80 метра, а и е опасно за здравето. Връзката може да се направи с помощта на рутер и рипитъри, които могат да покрият района, който искате.

Здравей,

Има цяла тема за препоръка на рутери тук във форума разгледайте я .

Има цяла тема за избор на маршрутизатор, хвърлете й едно око

Добре. Къде е тая тема за маршрутизатор ?

Гледам че на доста хора е препоръчана. Прегледах всички форуми и освен тази ( в която пиша в момента) друга за избор на рутер не видях. Питам защото се двоумя между два рутера :

1. Asus RT-N12  http://ca.asus.com/en/Networks/Wireless_Routers/RTN12/#download

2. D-Link 636L http://www.dlink.com/ca/en/home-solutions/connect/routers/dir-636l-cloud-gigabit-router-n300

По принцип вече съм купил Asus RT-N12. Още не е отворен така че мога да го върна. Питам понеже като отидох в друг магазин, продавача ми каза че нямало да може да поддържa 3 устройства наведнъж, скоростта щяла да падне и да съм купел D-Link 636L

моите изискавания са :
1. покритие до 8 метра
2. да не крашва по 10 пъти на ден
3. да поддържa бърза скорост
4. да може да обслужва 3 устройства (два настолни и един ХБОХ 360 или IPAD) по едно и също време без да му пада скоростта

Та да си оставам със ASUS или да го заменям за  D-Link

Модема ми може да поддържа максимум 8Мб/с
Предварително благодаря на всички които ще отговорят

...

Поже да се закрива моя случай. То не че са се избили да отговарят и да дават съвети ама все пак.

В момента съм със рутер Asus Asus RT-N12     B1revision
Ето и първи впечатления. Може да бъдат полезни на някой който си избира рутер.

Публикувано изображение

Рутера е на около 10 метра от мен.
Останалите ПЦ-та, таблети и XBOX-a още не са включени към рутера. Събота когато всички сме в къщи и сме се включили в нета,  ще видя дали ще падне скоростта.

Нещо мога ли ,,пипна'' за да увелича скоростта или да карам така ?

След половин час ще направя още един тест за скорост.

..

В момента съм със рутер Asus Asus RT-N12     B1revision
Ето и първи впечатления. Може да бъдат полезни на някой който си избира рутер.

Публикувано изображение

Рутера е на около 10 метра от мен.
Останалите ПЦ-та, таблети и XBOX-a още не са включени към рутера. Събота когато всички сме в къщи и сме се включили в нета,  ще видя дали ще падне скоростта.

Нещо мога ли ,,пипна'' за да увелича скоростта или да карам така ?

След половин час ще направя още един тест за скорост.

Может да проверите в околност около вас какво е натоварването на каналите и да изберете най-малко натоварения. И във форума не се толерира бъмп на теми!!!

Может да проверите в околност около вас какво е натоварването на каналите и да изберете най-малко натоварения. И във форума не се толерира бъмп на теми!!! 

А бъгове със форума толерират ли се ?
Правя така защото не ми изписва цялото мнение та се ижитрявам да цитирам някой друг за да го покаже цялото. ето например в момента това получавам от теб. Хайде кажи това също ли се толерира ?
Публикувано изображение

Случайно да си виждаш мнението. Аз го виждам kакво си писал, ама чак когато кликна на отговор. Като видя черните точки около цитирай, докладвай и редакция и ми  е вече ясно че форума се е бъгнал.

Ето за тия черни точки става въпрос. Като кликна на редакция си го виждам цялото. Като го поствам изчезва 2/3 от него.
Публикувано изображение

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.