Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мислите ли, че има живот след смъртта?

Featured Replies

Май май приказката, Кой се е върнал, че да каже е актуална.Само един.Кой, сетете се сами. :question:

• Отговори 835
  • Прегледи 132,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Едва ли има нещо такова.

Няма доказателства за това дали душата умира или остава жива след физическата смърт.

Много неща са казани и написани по този въпрос, има и много въпроси на които няма отговор и в опит да бъдат доказани и тези две тези.

Независимо коя от тях е вярната мисля че човек трябва да вярва в нещо, така поне има някаква надежда към доброто.

Колкото до това дали има хора които са се върнали според книгите на Майкъл Нютон душата е безсмъртна:

Ето и трите му издадени книги:

Пътят на душите

Следите на душите

Живот между преражданията

Майкал Нютон

Май май приказката, Кой се е върнал, че да каже е актуална.Само един.Кой, сетете се сами. :yanim:

Не е само един,alesys,а къде забравяш Лазар? Публикувано изображение

Едва ли има нещо такова.

Тия хора които са го преживяли също са смятали като теб преди това.

Не е само един,alesys,а къде забравяш Лазар? Публикувано изображение

Не съм го забравил :yanim: .Но Лазар умря пак, а Христос е жив и днес.То и други възкресения има описани, не е само Лазар.

Никой не се е върнал за да ни каже, така че смятам, че може само да седяваме. Не се опирам на митологии, затова, по-скоро не! :yanim:

Не съм го забравил :yanim: .Но Лазар умря пак, а Христос е жив и днес.То и други възкресения има описани, не е само Лазар.

Mat 27:51 И, ето, завесата на храма се раздра на две от горе до долу, земята се разтресе, скалите се разпукаха,

Mat 27:52 гробовете се разтвориха и много тела на починалите светии бяха възкресени,

Mat 27:53 (които, като излязоха от гробовете след Неговото възкресение, влязоха в святия град, и се явиха на мнозина).

А какво ще кажеш за тази група хора? Аз не смятам че те са умрели пак, по скоро са били взети при Бога като пръв плод след Христос

Mat 27:51 И, ето, завесата на храма се раздра на две от горе до долу, земята се разтресе, скалите се разпукаха,

Mat 27:52 гробовете се разтвориха и много тела на починалите светии бяха възкресени,

Mat 27:53 (които, като излязоха от гробовете след Неговото възкресение, влязоха в святия град, и се явиха на мнозина).

А какво ще кажеш за тази група хора? Аз не смятам че те са умрели пак, по скоро са били взети при Бога като пръв плод след Христос

Ееее няма да влизмае чак до там да тълкуваме Библията.Защото ще опрем и до други религии и ще започнем да си спорим заради самия спор.

В подбрания от теб цитат има една дума "явиха",която може да се тълкува по няколко начина:дали са се явили в плът и кръв,или само като безтелесни души...и т.н. можем да си тълкуваме до безкрай.

Освен това в останалите евангелия не се говори за възкресение на светии.Само Матей споменава за това.

А като зачесохме евангелията-в "Евангелие на Юда" Публикувано изображение се говори,че и Юда е възкресен,като награда за постъпката си-да освободи Бог от тленните окови.

Можем да споменем и пресвета Богородица и да си поспорим за ортодоксалното виждане за успението и,за католическото виждане-че е в плът и кръв до Отца,или за протестантските идеи относно майката божиия.

А ако искаш-да видми и вижданията на фарисеите по въпроса-тъй като те допускат възкресението, макар и не точно в християнския му вид

Може да разгледаме и богомилското виждане по въпроса,защото те казват :"Да се отбива при всяка проповед учението за небесния ад и за небесния рай, за които говорят проповедниците на лъжечеловеческото възкресение, защото ние знаем и учим, че Раят и Адът са само на Земята и за человека; Адът, това е человечеството при господари и роби, а Раят, това е всечеловеческото общиарство, основано на равенство и братство."

Та можем да разглеждаме тези тези една по една,а ако искаш и вкупом-да си направим един турлю-гювеч от всичко това и да се замеряме с цитати от Библията,Тората и т.н. и да си тълкуваме както си искаме,до края на света..........

Ееее няма да влизмае чак до там да тълкуваме Библията.Защото ще опрем и до други религии и ще започнем да си спорим заради самия спор.

В подбрания от теб цитат има една дума "явиха",която може да се тълкува по няколко начина:дали са се явили в плът и кръв,или само като безтелесни души...и т.н. можем да си тълкуваме до безкрай.

Много ясно си пише че телата на починалите светии са вили възкресени, тук дори няма нужда и от тълкуване, но наистина верно е това слово Mar 4:12 тъй щото гледащи да гледат, а да не виждат, и слушащи, да слушат, а да не разбират, да не би да се обърнат и да им се прости [греха].

Това което е извън библията като разни богохулни "евангелия" пресвети боготодици или отявелни лъжеучители не представляват никакъв интерес за мен, така че спорът е напълно излишен

Вчера гледах едно предаване по National Geographic и ми хареса как тълкуваха Апокалипсиса и Евангелието на Матей. Защо да не приемем че Йоан е писал просто за това което се е случвало около него, а не че трябва да се случи някога в бъдеще. Така че Библията може да се тълкува по много начини.

Мисля, че животът след смъртта е резултат от мозъчните напъни на хората, които не могат да се примирят с факта, че някой ден ще умрат и толкоз. Изобщо, хората не обичаме нещата да са прости.

Живот след смърта има.Имено затова се води битка между доброто и злото, затова и Христос е дошъл на земата за да спаси нашите души. Ако нямаше душа то нямаше нужда нищо да бъде спасявано.Именно и наличието на душа е и причината да има живот на Земята.Това се вижда не само в християнската религия, но това е и в основата на други религии или системи за дъховно и физическо развитие на личността.Който иска повече информация по въпроса да се обърне към даоизма и книгите на Мантак Чиа.Нашата църква е прекалено догматична и не дава вярна и реална информация за тези неща. Все още повечето хора вярват в архаичния модел за за нещата, който църквата разпространява, мислейки си че раят и адът са физическо място, а не състояние на духа и съзнанието. Това е един погрешен подход, който е бил налаган през последните векове и все още не е променен. Разбирането за бога трябва да се променя с променямето на разбирането на хората за света и вселената.Той винаги си там , но за да се стигне до него трябва да се развие нашето съзнание и пробудят нашите способности.

Мисля, че животът след смъртта е резултат от мозъчните напъни на хората, които не могат да се примирят с факта, че някой ден ще умрат и толкоз. Изобщо, хората не обичаме нещата да са прости.

Нищо в света не е просто, огледай се... или гледаш всичко през призмата на промитият си мозък която прави нещата да изглеждат прости?

Нищо в света не е просто, огледай се... или гледаш всичко през призмата на промитият си мозък която прави нещата да изглеждат прости?

не знам чий мозък наричаш промит?Като цитараш само Библията.И си позволяваш дори и да тълкуваш казаното там ли?

Редица учени са изразявали учудването си, че у историка Иосиф Флавий няма и следа от Исус Христос, защото днес всички сериозни изследователи са на мнение, че малкият пасаж от историята на Иосиф, където става дума за Исус, е допълнително вмъкнат*. А бащата на Флавий, Иосиф, е трябвало да бъде един от свидетелите на всички чудеса на Исус. Иосиф е произхождал от свещенически род; бил е роднина на царица Мириамна, жена на Ирод. Той описва с най-големи подробности всички постъпки на този принц, но не казва нито дума за живота и смъртта на Исус. Този историк, който не скрива нито една от жестокостите на Ирод, не говори за изтреблението на децата, което царят заповядал, когато му съобщили, че се е родил цар на юдеите. Гръцкият календар говори за четиринадесет хиляди деца, заклани по този повод. Това е най-ужасната от постъпките на всички тирани. Друг подобен пример не съществува в цялата световна история. А най-добрият писател, който някога са имали юдеите, единственият, който е бил уважаван от римляните и гърците, не споменава никъде за това колкото странно, толкова и ужасно събитие. Той не казва нищо за новата звезда, която се появила на Изток след раждането на Спасителя. Това изумително явление не би трябвало да убегне на толкова просветен историк, какъвто е бил Иосиф. Той премълчава също за мрака, настъпил посред пладне над цялата земя в продължение на три часа, когато Спасителят издъхнал; не казва нищо за многото гробове, които се разтворили в този миг, нито за големия брой възкръснали праведни.

Учените продължават да се учудват, че нито един римски историк не е говорил за тези чудеса, станали по времето на император Тиберий, пред очите на цял римски гарнизон и един римски губернатор, който би трябвало да изпрати на императора и на сената подробен и обстоятелствен доклад за най-чудодейното събитие, за което хората някога били чували. Самият Рим е трябвало да бъде обхванат от непроницаем мрак в продължение на три часа. Това чудо би трябвало да се отбележи в летописите на Рим и на всички народи. Бог обаче не пожелал тези божествени неща да бъдат описани от нечестиви ръце.

Аз ти говоря спокойно и съвсем сериозно те питам-къде,освен в евангелието от Матея се говори за големия брой възкръснали "светии".И какви са били тези светии?Християнски?Та тогава християнсктво не е съществувало.

Юдейски?Ами нали ако не са повярвали в Христа те няма да познаят Рая?И как тогава ще бъдат възкресени?А може би са повярвали в Христа?Ама как са успели,като са умрели преди това?

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Мислите ли, че има живот след смъртта? :)

Каквото и да мисля все тая...един ден ще разбера истината или просто ще изчезна...

Аз ти говоря спокойно и съвсем сериозно те питам-къде,освен в евангелието от Матея се говори за големия брой възкръснали "светии".И какви са били тези светии?Християнски?Та тогава християнсктво не е съществувало.

Юдейски?Ами нали ако не са повярвали в Христа те няма да познаят Рая?И как тогава ще бъдат възкресени?А може би са повярвали в Христа?Ама как са успели,като са умрели преди това?

Повярвай ми страшно малко мислене се иска за да си дадеш отговор сам.

Колкото до раждането смъртта и възкресението на Исус никой не може да го отрече, това че на някой не му отърва не е аргумент :). Един ден всички ще умрем и тежко на хората които се задоволявят с ефтини отговори и не търсят истината а си живуркат безцелнно.

Абсолютно съм съгласен с написаното от Sithrow.Хората, които са били възкресени при възкресението на Христос са били най-вероятно старозаветните светии, които са вярвали в Бога, преди Христос да се роди.И нещо интересно, всички апостоли на Исус са били убити по особенно жесток начин.Само Йоан е умрял от старост.Мислите ли, че тези хора са дали живота си за някаква лъжа?Те са били в зряла възраст, когато са срещнали Исус и са били с Него, само 3 г. и половина.Мисля, много малко време за промиване на мозъка и то на хора на възраст.И в един момент са платили с живота си за вярата си.А какво да кажем за хилядите други избити от римските императори Нерон, Диоклециан и др.И те ли са били заблудени?Ами празния гроб?И ако искаме да узнаам истината, ще е доста глупвао да не се заровим по-надълбоко, а не да се задоволяваме с повърхностен прочит на нещата.Както се казва в един филм: Не всичко дето е така, е точно това.Капиш :angry22:

И все пак отговор на въпросите ми не видях.както и не виждам къде съм отричал Исус. :angry22: Недей така.Ако не можеш да ми отговориш-покажи въпросите ми на някой който може да отговори.Но не ме нападай на лична основа и да ми казваш че съм заблуден. като съм заблуден-проясни ме.

Но не ме нападай на лична основа и да ми казваш че съм заблуден.

Дет се казва гузен негонен бяга :angry22:

Дет се казва гузен негонен бяга ;)

Trichocephalus беше предназначено за мен :grimace: Но аз няма да се оправдавам...не смятам, че този спор, който сте си заформили тук прави съществуването ви по смислено от моето...Sithrow честно казано теб не те интересува истината по - скоро се стремиш към някаква смислено обяснение за света около теб, което да те удовлетвори. Но това не означава, че то ще е основано на истината и още по - малко, че ще те направи по - смислен. Ако смяташ, че това да цитираш Бибилията е гаранция, че ти не живуркаш, и че живота ти не е също толкова евтин, колкото и моя значи определено някъде в "открията си" нещо определено си объркал.

"Пред мен е книгата разтворена

и денем, и нощя;

все сам, аз не познавам хората,

не зная и света.

Прилитат и отлитат птиците,

изгрява ден, залязва ден:

аз дните си като страниците

прелиствам уморен."

А. Далчев

П.П Аз живея така както съм си избрала и вярвам в това, което съм предпочела. Въздържайте се да ме съдите, защото повярвайте ми и аз мога да бъде хаплива.

П.П Аз живея така както съм си избрала и вярвам в това, което съм предпочела. Въздържайте се да ме съдите, защото повярвайте ми и аз мога да бъде хаплива.

Браво за тези думи.Крайно време беше някой да ги каже.

Не,Dindi.Той се опитва да клинчи.

Нито бягам (ходих да вечерям) нито съм гузен.

Sithrow,ти цитира част от моя пост-и то част,която не е съществената и започна да говориш за заблудени и промити умове.

Единствено alesys ;) направи опит да отговори на въпросите ми,но и той след това се отклони към "повърхностни погледи" и .т.н

Та на въпроса.Аз не питам защо и в името на какво са умрели учениците на Иисус.Питах кои са били възкресените,за които разказа св.првап.Матей.Alesys мисли,че са били старозаветните светии.

Аз никъде не съм откривал потвърждение за това.И кои са тези светии?Също.Не ми посочихте и от какво съдите за това......

В едно село някакъв човек си загубил ума. Денят бил горещ и той вървял по безлюден път. Вървял много бързо, опитвайки се да не се плаши - може да се изплашиш, ако има някой до теб, но от какво да се боиш, когато наоколо няма никой? Всъщност, ние се страхуваме, когато наоколо няма никой. Фактически се страхуваме от самите себе си, затова когато сме сами, този страх е още по-силен. От никого не се боим така, както от себе си. Страхуваме се по-малко, когато някой ни съпровожда, и повече, когато сме сами. Този човек бил сам. Много се изплашил и побягнал. А наоколо всичко било тихо и спокойно - бил горещ следобед, наоколо нямало никой. Когато затичал по-бързо, чул звук на бягащи крака зад гърба си. Изплашил се - може би някой го гони? Тогава в страха си хвърлил бърз поглед с крайчеца на очите си. Преследвала го собствената му сянка, неговата собствена сянка. Но като видял че го преследва някаква сянка, той затичал още по-бързо. Той така и не могъл да спре, защото колкото по-бързо бягал, толкова по-бързо бягала зад него и сянката му. Накрая си загубил ума. Има хора, които дори почитат побърканите. Когато хората видели, как той като стрела се щура между дърветата, и си помислили, че вероятно се занимава с някаква велика аскетична практика. Само нощем, когато сянката изчезвала и той си мислел, че никой вече не го преследва, си позволявал да спре. Но с първия нроблясък на деня отново хуквал да бяга. След време престанал да спира дори нощем - съобразил, че колкото и да е бягал през деня, сянката го е настигнала и на сутринта отново ще го следва по петите. Затова дори нощем не преставал да бяга. Той се побъркал напълно - нито се хранел, нито пиел. Хиляди хора виждайки, как бяга, го обсипвали с цветя, подавали му хляб и вода. Те все повече и повече се прекланяли пред него, хиляди хора му отдавали почести. А човекът все повече и повече полудявал и накрая паднал на земята и умрял. Хората от същото село, в което умрял, го погреб*ли под сянката на едно дърво и попитали стария селски факир, какво да напишат на гроба. Факирът написал няколко строфи. Някъде, в някакво село, все още я има тази могила. Прочетете строфите: "Тук почива човек, който през целия си живот бягаше от собствената си сянка и изразходва напразно живота си, бягайки от нея. Но този човек не знаеше дори толкова, колкото знае надгробният камък - защото надгробният камък почива в сянката, а не бяга и затова не хвърля сянка". Ние също бягаме. Можем да се удивим как този човек е бягал от сянката си, но и ние бягаме от сянката си. А само това, от което бягаме, започва да ни преследва. Колкото по-бързо бягаме, толкова по-бързо ни следва, защото е нашата собствена сянка. Смъртта е нашата собствена сянка. Продължавайки да бягаме от нея, никога не ще можем да спрем и да узнаем, какво е. Ако този човек бе спрял и бе погледнал какво го преследва, може би щеше да се разсмее и да каже: "Какъв човек съм, да бягам от сянката си? Никой никога не може да избяга от своята сянка, никой не може да победи в битката с нея. Това не означава, че сянката е но-силна, затова никога няма да я победим; това просто означава, че няма сянка, а следователно няма и победа. Не можеш да победиш нещо, което не съществува. Затова хората продължават да побеждават смъртта - защото смъртта е просто сянката на живота. Когато животът се движи напред, с него се движи и сянката му. Смъртта е сянката, която възниква зад живота, а ние никога не искаме да се огледаме и да видим какво е това. Толкова пъти стигаме до изнемога, преживявайки това надбягване отново и отново. Не сте за пръв път на този бряг - били сте тук и по-рано, може би не точно на този, но на някой друг бряг. Може би тялото ви не е било същото, но надбягването е било същото. Навярно краката са били други, но надбягването е било същото. Живеем много животи, носейки със себе си страха от смъртта, и все не намираме сили да осъзнаем, нито да видим това. Ошо - "Тук и сега"

Не,Dindi.Той се опитва да клинчи.

Нито бягам (ходих да вечерям) нито съм гузен.

Sithrow,ти цитира част от моя пост-и то част,която не е съществената и започна да говориш за заблудени и промити умове.

Единствено alesys :P направи опит да отговори на въпросите ми,но и той след това се отклони към "повърхностни погледи" и .т.н

Та на въпроса.Аз не питам защо и в името на какво са умрели учениците на Иисус.Питах кои са били възкресените,за които разказа св.првап.Матей.Alesys мисли,че са били старозаветните светии.

Аз никъде не съм откривал потвърждение за това.И кои са тези светии?Също.Не ми посочихте и от какво съдите за това......

Бог не дели светиите на светии преди Христа и светии след Христа, за него те са едно цяло. Христниянството не е нова религия както се опитват да я направят разните попове и църкви, защото тогава прилича на кух дънер без корен, то и за това цари такава нереалност в днешното християнство. То се изгражда върху дървото което е Израел и ние които сме били езичници сме присадени към него а тия които не приемат Христос биват премахнати от него. Божият народ винаги е бил и ще бъде Израел макар че истинските евреи вече не са тези по плът а по дух чрез вяра. Но дори тези по плът които останат преди идването на Христос ще се покаят и обърнат към своя цар(пише го на много места в библията).

С две думи, светии са всички онези хора които са живяли отделен(свят) живот за Бога, от самото начало на човечеството до наши дни, а не разните му канонизирани от църквата личности. Който разбира нека разбира

Явно нещо не си разбрала, изобщо не съм съдил който и да било тук oще повече теб. Aко съвестта ти те изобличава за нещо не обвинявай мен

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.