Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мислите ли, че има живот след смъртта?

Featured Replies

Смъртта не е край, тя е само друго начало.

• Отговори 835
  • Прегледи 132,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Противоречията са в главите ни.

Сигурно е че ще умрем.

Въпроса е: какво правим с живота си докато сме живи?

Толерантни ли сме? Или се опитваме на всяка цена да наложим собствените си виждания на другите?

Има ли единство на думите, мислите и делата ни?

Какво мислят другите за нас?

Кое ръководи действията ни: егоизма, гордостта, ревността, гнева ... или алтруизма и любовта?

Можем да търсим и подчертаваме противоречията помежду си, можем да търсим и намираме нещата, които ни свързват и обединяват.

Усилието е едно и също.

Избора е наш.

Вало, усеща се особена мъдрост в това което казваш - много силно и много добре казано.

Не съм веща в тази област и затова досега не бях се осмелявала да пиша тук. Но съм изкушена да ви разкажа една моя история. Бях 5 курс задочна студентка в Пловдив - последен семестър. Не можех да ползвам квартирата, в която обикновено отсядах, но собствениците ми дадоха една стаичка в мазето. Запознах се една семейна двойка, която живееше на 1-я етаж. След 2 дни, те ме приютиха и аз изкарах практиката си при тях. Разказаха ми, че преди много години, още като младо семейство, с една дъщеря, им се наложило да придружат своя роднина при Ванга. Без да има намерение да влиза, Ванга я вика и й казва, че ще забременее с момче и тя не бива да го маха. Това наистина се потвърдило. Дълги години са се чудили каква е причината. На 20 години тяхната дъщеря умира. Преживяват много тежко нейната загуба и за да си я обяснят се обръщат към различни религии. Най-удовлетворяващо обяснение откриват при будизма. Според него, човешката душа се преражда докато не се изчисти напълно и достигне последната фаза - на алтруизъм /спомням си, че те бяха вегетарианци/. Тогава тя се слива с космоса. И така те ришили да ми помогнат. Една вечер, докато си спяхме, в същите тези мазета, влязоха крадци и разбиха всички стаички. Тази, в която трябваше да бъда аз, беше обърната наопаки. Не мога да си представя какво би ми се случило, ако не бях срещнала тези хора и ако не бяха ми помогнали. Не знам дали съществува задгробен живот, но знам, че трябва с достойнство да изживееш настоящия и да помагаш винаги, когато можеш.

Не съм веща в тази област и затова досега не бях се осмелявала да пиша тук. Но съм изкушена да ви разкажа една моя история.

Бях 5 курс задочна студентка в Пловдив - последен семестър. Не можех да ползвам квартирата, в която обикновено отсядах, но собствениците ми дадоха една стаичка в мазето. Запознах се една семейна двойка, която живееше на 1-я етаж. След 2 дни, те ме приютиха и аз изкарах практиката си при тях. Разказаха ми, че преди много години, още като младо семейство, с една дъщеря, им се наложило да придружат своя роднина при Ванга. Без да има намерение да влиза, Ванга я вика и й казва, че ще забременее с момче и тя не бива да го маха. Това наистина се потвърдило. Дълги години са се чудили каква е причината. На 20 години тяхната дъщеря умира. Преживяват много тежко нейната загуба и за да си я обяснят се обръщат към различни религии. Най-удовлетворяващо обяснение откриват при будизма. Според него, човешката душа се преражда докато не се изчисти напълно и достигне последната фаза - на алтруизъм /спомням си, че те бяха вегетарианци/. Тогава тя се слива с космоса.

И така те ришили да ми помогнат. Една вечер, докато си спяхме, в същите тези мазета, влязоха крадци и разбиха всички стаички. Тази, в която трябваше да бъда аз, беше обърната наопаки. Не мога да си представя какво би ми се случило, ако не бях срещнала тези хора и ако не бяха ми помогнали.

Не знам дали съществува задгробен живот, но знам, че трябва с достойнство да изживееш настоящия и да помагаш винаги, когато можеш.

Здравей, Карина!

Мисля, че достатъчно сме говорили по въпроса дали има живот след смъртта. би трябвало от това, което е писано, сама да стигнеш до някакъв извод. Но трябва да подходиш много внимателно. Изборът, който ще направиш, може да те доведе до вечен живот или до вечна смърт. Ние , хората, не сме се самосъздали за да можем да имаме нещо, което да минава от едно тяло в друго. Освен това не разполагаме и с души. Това е неправилно разбиране на случилото се при Сътворяването на човека. когато Бог сътворява Адам, той взема кал, прави тялото и му дава живот. Когато тялото оживява, то е вече живо и се нарича ЖИВА ДУША. С други думи в тялото не е вкарана "душа", а то представлява душата. Когато тялото умре, животът престава, гтялото се разпада на пръст и от човека не остава нищо. Разликата между Библейското схващане за състоянието на починалите и схващането на атеистите е, че Библията говори за едно съживяване на починалите, а не за окончателно изчезване. Но иначе от смъртта до възкресяването човекът просто не съществува. Сатана лъже хората, че те са в Рая или в "ада, или пък че се прераждат, за да всява заблуди сред тях. Вероятно си чула за разни "светци", които помагат на хората, или за "явявания на "Дева Мария". Нито починалите християни, нито Дева Мария са в Рая. Те ще бъдат възкресени чак при Второто пришествие. А в момента просто не съществуват. Ако искат да си наясно с истината, чети Библията и не се залъгвай с езически вярвания.

Поздрави!

Здравей, Карина!

Мисля, че достатъчно сме говорили по въпроса дали има живот след смъртта. би трябвало от това, което е писано, сама да стигнеш до някакъв извод. Но трябва да подходиш много внимателно. Изборът, който ще направиш, може да те доведе до вечен живот или до вечна смърт. Ние , хората, не сме се самосъздали за да можем да имаме нещо, което да минава от едно тяло в друго. Освен това не разполагаме и с души. Това е неправилно разбиране на случилото се при Сътворяването на човека. когато Бог сътворява Адам, той взема кал, прави тялото и му дава живот. Когато тялото оживява, то е вече живо и се нарича ЖИВА ДУША. С други думи в тялото не е вкарана "душа", а то представлява душата. Когато тялото умре, животът престава, гтялото се разпада на пръст и от човека не остава нищо. Разликата между Библейското схващане за състоянието на починалите и схващането на атеистите е, че Библията говори за едно съживяване на починалите, а не за окончателно изчезване. Но иначе от смъртта до възкресяването човекът просто не съществува. Сатана лъже хората, че те са в Рая или в "ада, или пък че се прераждат, за да всява заблуди сред тях. Вероятно си чула за разни "светци", които помагат на хората, или за "явявания на "Дева Мария". Нито починалите християни, нито Дева Мария са в Рая. Те ще бъдат възкресени чак при Второто пришествие. А в момента просто не съществуват. Ако искат да си наясно с истината, чети Библията и не се залъгвай с езически вярвания.

Поздрави!

И Господ Бог създаде човека от пръст из земята, и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа

И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде.

OCHAKVANE, това са двата цитата за човешкото сътворение. Какво според теб е жизненото дихание? И освен това, след като го създава "по Своя образ", би следвало да му даде това, което и той(Бог) притежава. Нима Бог е без душа? Под каква форма все пак са запазени Дева Мария и останалите християни, защото ,ако са "починали" (както твърдиш), отново ли ще ги сътворява, за да ги възкреси? :cant believe:

Редактирано от марги (преглед на промените)

И Господ Бог създаде човека от пръст из земята, и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа

И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде.

OCHAKVANE, това са двата цитата за човешкото сътворение. Какво според теб е жизненото дихание? И освен това, след като го създава "по Своя образ", би следвало да му даде това, което и той(Бог) притежава. Нима Бог е без душа? Под каква форма все пак са запазени Дева Мария и останалите християни, защото ,ако са "починали" (както твърдиш), отново ли ще ги сътворява, за да ги възкреси? :ph34r:

Здравей, Марги!

Много пъти са давани сравнения какво е жизнено дихание. Има и различни примери. Може да го оприличиш с електрическия ток. Когато включиш компютъра си, в него протича ток(живот, жизнено дихание) и той започва да работи(да живее). Когато се съберат двата компонента(компютър и ток) се получава действащ(живеещ) уред.

Вторият стих пък е обяснение не за това, че човекът е хермафродит(ако това намекваш), а се обяснява , че Бог е сътворил мъж и жена.. Освен ако приемеш, че мъжът е човек, а жената - не... :).

Колкото за сравнението, че ако Бог има душа, то и хората трябва да имат, доста е неправилен начинът ти на разсъждение. Както една мравка не може да разбере какво представлява слонът, такаи ние не можем да знаем всичко за Бога. Той ни е създал "по Свой образ и подобие", но това означава, че ни е създал мислещи и морално отговорини същества, а не еднакви с Него. Все едно да нарисуваш един часовник по образа на друг и да искаш той да ти отмерва времето.

Дева Мария и останалите хора, които Бог смята за праведни не се пазят като в калъп . Бог пази информацията по начин, който само Той знае. За да си представиш това, можеш да си помислиш как е сътворил всеки от нас. Не е трябвало да има някаква "душа", за да направи хората, а сътворява телата и им дава живот. При Второто пришествие починалите ще бъдат възстановени съвсем същите(макар че за нас е необяснимо това!!!) и ще продължат живота си така, като че никога не са умирали. За тях смъртта ще бъде същото каквото изпитва човек, който е бил на операционната маса под пълна упойка. Той ще се събуди като от сън, който е продължил само миг. Но относно начина на запазване пак повтарям: само Бог знае как става това. Мога да ти дам още един пример. Ние можем да разбираме как един СД събира огромна информация. Но ако отидеш в джунглата и започнеш да обясняваш на хората това, дали ще те разберат?

Ето защо когато се говори за информацията относно живота на всеки , Даниил например я представя като записана в книги. Мислиш ли, че преди 2600 години някой би разбрал, ако му се каже, че животът му е записан на ДВД? А кой знае колко по-съвършени начини има Бог за запаметяване на информация...

Поздрави!

Според мене не трябва да се тълкува като краи на живота и живот.Според мен смърта е оште един път по който всички

трябва да поемат по него рано или късно.Не съдете смърта като нешто страшно,което то не е.Живота няма край нито начало.

Тои е безкраен като вселената.Но разбирасе всичко опира до религия. Публикувано изображение

..... Ако искат да си наясно с истината, чети Библията и не се залъгвай с езически вярвания.

....

Коректно е да се каже : "Ако искаш да си наясно с истината от християнска гледна точка, чети Библията"

Хората са различни и за различните хора са подходящи различни обяснения за света.

Бибилията не е единствен и абсолютен източник на информация.

Вероятно някои не-християни имат същата идея : всичко, което е извън нашата гледна точка е езическо.

Можем да сме по-отворени и по-малко догматични.

Ето един кратък откъс от книгата на Станислав Гроф „Психология на бъдещето” :

Организираните религии обикновено създават йерархични системи, фокусирани върху преследването на власт и контрол, политика, пари, собственост и други светски интереси. При тези обстоятелства религиозната йерархия като правило не харесва и обезсърчава преките духовни преживявания на членовете си, защото те подхранват независимост, освен това не могат ефективно да ги контролират. Когато това стане, истинският духовен живот продължава единствено в мистичните клонове, монашеските ордени и екзалтираните секти на съответните религии.

Брат Давид Щайнъл Раст - бенедиктински монах и християнски философ – използва красива метафора за да илюстрира тази ситуация. Той сравнява оригиналното мистично преживяване със светещата магма на експлодиращ вулкан , която е възбуждаща, динамична и жива. След като сме имали такова преживяване, изпитваме нужда да го поставим в концептуална рамка и да формулираме доктрина. Мистичното състояние представлява ценен спомен и бихме могли да създадем ритуал, който да ни напомня за това монументално събитие. Преживяването ни свързва с космическия ред и това има фундаментално и пряко влияние върху нашата етика – системата от ценности нравствени стандарти и поведение.

По най-различни причини в хода на съществуването си организираната религия е склонна да разхлабва връзката си с първоначалния духовен източник. Когато тя се изключи от своята преживелищна матрица, доктрините ù дегенерират в догми, ритуалите в празен ритуализъм, а космическата етика в морализаторстване. В сравнението на брат Давид останките от онова, което някога е било жизнена духовна система, сега приличат повече на вкаменена лава, не на наелектризиращата магма на мистичното преживяване, която я е създало.

............

Дълбокото мистично преживяване обикновено разтваря границите между религиите, докато догматизмът и организираните религии са склонни да подчертават разликите и пораждат антагонизъм и враждебност.

Коректно е да се каже : "Ако искаш да си наясно с истината от християнска гледна точка, чети Библията"

Хората са различни и за различните хора са подходящи различни обяснения за света.

Бибилията не е единствен и абсолютен източник на информация.

Вероятно някои не-християни имат същата идея : всичко, което е извън нашата гледна точка е езическо.

Можем да сме по-отворени и по-малко догматични.

Ето един кратък откъс от книгата на Станислав Гроф „Психология на бъдещето” :

...........................

От друга страна-дори и да "езическо"-това означава ли,че е лошо? :sobbing:

Аз пък се замислих и за самия въпрос на темата "Мислите ли, че има живот след смъртта?"

Смъртта си е антипод на живота.Живот<---->смърт.

Иска ни се да вярваме,че има нещо след това,обаче........

Здравей, Марги!

Много пъти са давани сравнения какво е жизнено дихание. Има и различни примери. Може да го оприличиш с електрическия ток. Когато включиш компютъра си, в него протича ток(живот, жизнено дихание) и той започва да работи(да живее). Когато се съберат двата компонента(компютър и ток) се получава действащ(живеещ) уред.

Вторият стих пък е обяснение не за това, че човекът е хермафродит(ако това намекваш), а се обяснява , че Бог е сътворил мъж и жена.. Освен ако приемеш, че мъжът е човек, а жената - не... :clap:.

Колкото за сравнението, че ако Бог има душа, то и хората трябва да имат, доста е неправилен начинът ти на разсъждение. Както една мравка не може да разбере какво представлява слонът, такаи ние не можем да знаем всичко за Бога. Той ни е създал "по Свой образ и подобие", но това означава, че ни е създал мислещи и морално отговорини същества, а не еднакви с Него. Все едно да нарисуваш един часовник по образа на друг и да искаш той да ти отмерва времето.

Дева Мария и останалите хора, които Бог смята за праведни не се пазят като в калъп . Бог пази информацията по начин, който само Той знае. За да си представиш това, можеш да си помислиш как е сътворил всеки от нас. Не е трябвало да има някаква "душа", за да направи хората, а сътворява телата и им дава живот. При Второто пришествие починалите ще бъдат възстановени съвсем същите(макар че за нас е необяснимо това!!!) и ще продължат живота си така, като че никога не са умирали. За тях смъртта ще бъде същото каквото изпитва човек, който е бил на операционната маса под пълна упойка. Той ще се събуди като от сън, който е продължил само миг. Но относно начина на запазване пак повтарям: само Бог знае как става това. Мога да ти дам още един пример. Ние можем да разбираме как един СД събира огромна информация. Но ако отидеш в джунглата и започнеш да обясняваш на хората това, дали ще те разберат?

Ето защо когато се говори за информацията относно живота на всеки , Даниил например я представя като записана в книги. Мислиш ли, че преди 2600 години някой би разбрал, ако му се каже, че животът му е записан на ДВД? А кой знае колко по-съвършени начини има Бог за запаметяване на информация...

Поздрави!

Здравей, OCHAKVANE!

Не мога да приема за истина тива, което ми обясняваш. В природата енергията не се губи - доказано е. Тогава какво става с жизненото дихание (енергията), което е задвижило човека? Или и това е божа работа и на нас, смъртните, не ни е дадено да знаем? А останалите ти обяснения ми звучат като научна фантастика - някъде се съхранява база с ДНК на всички, родени през вековете, и те очакват да ги клонират. Извинявай! Не се заяждам, просто за мен е неприемливо. Предпочитам да си вярвам, че настоящият ми живот ще свърши със смъртта. А може би жизнената ми енергия ще получи възможност за нова материална обвивка и пак ще съществува. Но няма да съм аз, а някой по-съвършен от мен или пък по-несъвършен!- каквото съм заслужила.

Редактирано от марги (преглед на промените)

Мислите ли, че има живот след смъртта? :clap:

Има дуци! Мреш си и тва си е! FIN

Много ми беше приятно да установя, че има мислещи хора :rolleyes:

Интересно ми беше да прочета мненията ви.

Ще ви дам линк към един много интересен материал, който промени възгледите на много хора и се ползва с популярност и уважение от занимаващите се с наука. Преводът е на руски, но май в сайта го има и на английски.

http://www.sinor.ru/~che/stevenson.htm

Интересен е и самият сайт, на който е публикувано това изследване - http://www.sinor.ru/~che/

Можете да го четете и на руски и на английски

Редактирано от Dioia (преглед на промените)

Много ми беше приятно да установя, че има мислещи хора :ph34r:

Интересно ми беше да прочета мненията ви.

Ще ви дам линк към един много интересен материал, който промени възгледите на много хора и се ползва с популярност и уважение от занимаващите се с наука. Преводът е на руски, но май в сайта го има и на английски.

http://www.sinor.ru/~che/stevenson.htm

Интересен е и самият сайт, на който е публикувано това изследване - http://www.sinor.ru/~che/

Можете да го четете и на руски и на английски

Посетих линка и разбрах от къде се е взела "Науката "Егология"" така добре известна ни от едни предавания по "Скат",а сега по "МСат" :rolleyes:

Посетих линка и разбрах от къде се е взела "Науката "Егология"" така добре известна ни от едни предавания по "Скат",а сега по "МСат" :)

Леле-мале!!! Ти сигурен ли си, че си разбрал нещо или се майтапиш?????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Майтапя се,разбира се Публикувано изображение Като видя някой да се занимава родилни петна първата ми асоциалция е такава. Публикувано изображение

А колкото до сайта-по-добре да не си казвам мнението :eek:

Ако ми позволите-само един цитат от сайта и коментара ми:

Почти полное отсутствие пальцев руки (односторонняя брахидактилия) у индийского мальчика. У мальчика были воспоминания о жизни мальчика из другой деревни, который попал рукой в агрегат фуражной машины и получил травматическую ампутацию пальцев.

Брахидактилията се дължи на хромозомен дефект-мутация.

Това,че в другото село на някое момче фуражомелката е откъснала пръстите,някакси не мога да възприема,че се е преродило в това момче....

А че на родителите на починалото дете им се иска то да се е преродило и да живее-това е друг въпрос.

Майтапя се,разбира се Публикувано изображение Като видя някой да се занимава родилни петна първата ми асоциалция е такава. Публикувано изображение

А колкото до сайта-по-добре да не си казвам мнението :eek:

Ако ми позволите-само един цитат от сайта и коментара ми:

Брахидактилията се дължи на хромозомен дефект-мутация.

Това,че в другото село на някое момче фуражомелката е откъснала пръстите,някакси не мога да възприема,че се е преродило в това момче....

А че на родителите на починалото дете им се иска то да се е преродило и да живее-това е друг въпрос.

Чудех се дали да ти отговарям. Най-много обичам хора, на които всичко им е ясно и громят с устрем противника.

Двадесет минути след като бях пуснала линка / а не си влязъл светкавично след мен/, ти вече го беше прочел / мателиалът е на чужд език, дълъг е и е предназначен за научна конференция/, осмислил и разпердушинил.

А, да, пък успя да прегледаш и целия сайт и да го убиеш с презрение.

Браво!

Скъпа,този сайт го бях чел още преди година......и отдавна съм отхвърлил тези неща.

Ако има нещо да казваш относно критиката ми-кажи го,но с аргументи и цивилизовано.А не

А, да, пък успя да прегледаш и целия сайт и да го убиеш с презрение.

Защото с това просто нищо и на никого не казваш.!

Не съм видяла какво точно пише в този сайт, но съм чела много литература по въпроса. Смутиха ме физическите прилики. Преражда се душата, а не тялото (ако вярваме на написаното), така че се учудвам, че подобна информация може да бъде обект на разглеждане на сериозна научна конференция.

марги,

Стивънсън е много уважаван учен и никой от неговите колеги не се съмнява в коректността на изследването.

Той самият не твърди със сигурност, че става въпрос за прераждане. Разглежда / в "Обсъждане"/ и други възможни причини за тези факти. Но фактите са си факти, проверени по всякакви възможни начини, и в тях наистина никой не се съмнява.

Ако прочетеш внимателно / жалко, че не е преведено на български/, ще видиш колко точно и прецизно Стивънсън и сътрудниците му провеждат изследването.

А самият сайт е на учен от Сибирския отдел на Руската академия на науките. Сигурно знаеш, че те много отдавна се занимават с по-нестандартни изследвания. Там са публикувани доста интересни разработки.

Напоследък в научните среди /дори и в тях :rolleyes: / се обсъждат много факти, които се констатираха официално, но до сега не се вместваха в съществуващата научна парадигма и затова се оставяха настрана и не се обсъждаха.

Сега обаче те станаха толкова много, че не могат да се отминат просто така. Затова упорито в научните среди се говори за необходимостта от смяна на парадигмата. А това си е един естествен процес. Затова на научни конференции се поставят и такива въпроси.

А за това дали се преражда само душата, май още никой не знае. Може би в някои случай тя може да повлияе на материалното тяло. Не знам. Но всичко, което съм прочела досега, и то написано от ръката на "скептични и строги учени" ;) и цялата промяна в научните схващания ме навеждат на мисълта, че животът не е нещо толкова просто, колкото го смятахме досега. Смятам, че е твърде възможно да не живеем само тук и сега.Публикувано изображение:huh:

Някои аргументи за прераждането:

Идеята за прераждането я е имало в християнството и е забранена на Петия вселенски събор (Втори Цариградски) на църквата свикан от император Юстиниан през 553 година. Между другото тогавашния Папа не е присъствал. На този църковен събор са анатемосани вижданията на Ориген (182 –253). Ориген е християнски теолог, един от най-изявените отци на църквата.

Това разбира се не е доказателство за прераждането, просто показва че такива идеи е имало в християнството. Има ги и сега. Някои християнски секти, като Либералната Католическа Църква включват идеята за прераждането в тяхната доктрина. Дори някои текстове от Библията говорят за това.

Лично аз не съм сигурен колко често е редактирана Библията. Щом император свъква събор на който се вземат решения по църковни въпроси - ами всичко е възможно.

Според мен идеята за прераждането е била забранена от църквата по политически причини. Религия и преживяване

Професор Ян Стивънсън е виден психиатър от Университета във Вирджиния. Воденото от него научно проучване в продължение на повече от 40 години показва в над 3000 случая възможно прераждане.

Има един метод наречен холотропно дишане, разработен от Станислав Гроф при който е възможно да се появят спомени от предишни животи, аз познавам хора, които са участвали в такива сеанси и са имали такива спомени. С хипноза също е възможно да се достигне до спомени от предишни животи.

Идеята за прераждането освен в Будизма я има в Хиндуизма, Даосизма, Джайнизма, във вижданията на някои древногръцки философи : Платон и Питагор, някои Суфистки групи, в много от индианските племена, някои евреи също имат тази доктрина, тя се поддържа от някои съвременните философи.

С прераждането могат да бъдат обяснени гении като Моцарт или Айнщайн, може да бъде обяснено защо малки деца се разболяват или умират от неизлечими болести, защо хората не са винаги добри един към друг.

Просто всичко, което правим има значение и рано или късно се връща при нас. Това е т.н карма – причина и следствие.

Отговорността за мислите, думите и действията ни е пълна.

Като всичко друго в Будизма и прераждането не е догма.

Може да се провери лично. Много от хората, които медитират понякога имат спомени от предишни животи, много Будистки Лами също.

Прераждането не е най-важното. Важно е какви сме тук и сега.

Важно е да ставаме по-добри, мъдри, радостни и безстрашни за да можем да работим по-добре за другите.

Вало, Случвало ли ти се е да изгубиш много близък човек? Толкова близък, че никога да не можеш да свикнеш с тази загуба. И независимо колко време е минало да продължаваш да го търсиш? Тогава прераждането и всички въпроси, свързани с живота и смъртта стават много важни.

Вало,

Случвало ли ти се е да изгубиш много близък човек? Толкова близък, че никога да не можеш да свикнеш с тази загуба. И независимо колко време е минало да продължаваш да го търсиш?

Не.

Тогава прераждането и всички въпроси, свързани с живота и смъртта стават много важни.

За мен не са много важни.

пп

Бодхисатва е някой, който живее за другите.

Забравил себе си, с мъдрост и съчувствие минава през живота и работи за останалите.

Винаги е тук и сега и е на разположение.

Без страх, без вкопчване и отблъскване, без надежди и без очаквания.

Безстрашно и радостно.

Такъв се опитвам да съм, но не винаги е лесно.

Сигурно има, но под друга форма, в друго измерение, за което хората нямат и понятие! В крайна сметка живота е тук на земята, като си умреш за какъв живот да говорим след това, редно е да се ползва друго понятие, примерно TO BE CONTINUED...

• 4 седмици по-късно...

Мислите ли, че има живот след смъртта? :help wanted3:

Човешката душа е безсмъртна. Умира само физическото ни тяло и живота ни на тази земя приключва, но продължава на друго място, където алтернативите са 2 - за вярващите в Бога - при Бога, а за невярващите в Бога - на място, наречено Ад - тоест далече от Бога, където душите са осъдени на вечна скръб.

http://www.legaconsult.com

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.