Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мислите ли, че има живот след смъртта?

Featured Replies

Раят и Адът са на Земята според мен. Тук можем да изпитаме такава болка и страдание, които са по-страшни от всеки ад. От друга страна има толкова красиви и незабравими моменти, емоции и чувства, които никой рай не може да ни даде. За мен животът е нещо уникално и безгранично, което няма начало, няма и край. Мисля, че негов източник и творяща сила са единството, любовта и здравата връзка между всички и всичко, където и най-малката частичка е нужна и играе своята роля. Ние като част от тази сила продължаваме да живеем заедно с нея. Така наречената смърт е просто една промяна, преминаване в друга форма, в друга реалност и според мен именно душата е универсалната връзка и преносител на информация между световете, тялото е просто един инструмент, смъртта може да е негов край, но не и на живота ни.

Редактирано от myd (преглед на промените)

• Отговори 835
  • Прегледи 132,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Няма смърт,има Дом,в който всички се завръщаме И там сме по-живи отвсякога,там сме най-истински,там сме себе си И там сега е Хайдук Пикасо и гони гълъби заедно с Джеки и тичат ли тичат щастливи Знам че когато се завърна у Дома,те миличките,ще ме посрещнат първи

Раят и Адът са на Земята според мен.

Тук можем да изпитаме такава болка и страдание, които са по-страшни от всеки ад.

От друга страна има толкова красиви и незабравими моменти, емоции и чувства, които никой рай не може да ни даде.

Доста несмислено е това което си написал. Все едно си бил в ада или рая и знаеш как е там че да ги сравняваш със земята.

Доста несмислено е това което си написал. Все едно си бил в ада или рая и знаеш как е там че да ги сравняваш със земята.

Според мен раят и адът не съществуват под формата, представена от религии и различни вярвания, казвам че светът, в който живеем е наш ад и рай едновременно и от нас и действията ни зависи, към кое ще клони повече, сега фана ли ?

Според мен раят и адът не съществуват под формата, представена от религии и различни вярвания, казвам че светът, в който живеем е наш ад и рай едновременно и от нас и действията ни зависи, към кое ще клони повече, сега фана ли ?

Няма нужда да се изясняваш. Изразил си се достатъчно ясно.

Ясно е, че всеки има някакво мнение по този въпрос, но освен това според мен е интересно защо мислите така.

Няма нужда да се изясняваш. Изразил си се достатъчно ясно.

Ясно е, че всеки има някакво мнение по този въпрос, но освен това според мен е интересно защо мислите така.

Ами аз мисля така, защото ми идва някак си отвътре това убеждение.

Винаги съм мислел, че тук на Земята сме с някаква цел, целият ни живот е едно изпитание, което трябва да преодолеем, за да продължим напред.

Като цяло са доста сложни и необятни тези работи, трудно могат да бъдат възприети в истинска светлина, без нашият ум да ги изкриви до някаква степен, тъй че не вярвам напълно и на мойте си теорий :)

Хем казваш че ада и рая са тук на земята хем после твърдиш че тука имало такива емоции и страдания които никой ад и рай не можел да ни представи, забелязваш ли противоречието.. както и да е, тва е без значение

Ами аз мисля така, защото ми идва някак си отвътре това убеждение.

Винаги съм мислел, че тук на Земята сме с някаква цел, целият ни живот е едно изпитание, което трябва да преодолеем, за да продължим напред.

Като цяло са доста сложни и необятни тези работи, трудно могат да бъдат възприети в истинска светлина, без нашият ум да ги изкриви до някаква степен, тъй че не вярвам напълно и на мойте си теорий :lol6:

Щом това убеждение, както казваш, ти идва отвътре, значи то не е изкривено от ума ти. :lol6:

Глупости на търкалета!Няма живот след смърта.А някой дава ли си сметка какво точно означава думата "душа"?Според мен тя се гради на гени който приемаме от прадедите ни и от друга страна на това което придобиваме от живота.Хората около нас,в точно определени моменти какво ни се е случило и т.н.Всичко е организъм,в основата на който са мозака и сърцето.Душата всъщност е човешкото тяло,а не нещо отделно от него.Това нещо съвест също е част от човешкото тяло.Ако не е така тогава защо някои път ни трябва време да осмилим какво точно е станало и чак тогава започва да ни гризе съвеста или да ни боли "душата"?

Друго нещо на което искам да обърна внимание е говоренето с хора от отвъдното.Това също са пълни глупости.С две думи един такъв процес представлява всъщност говорене на самата врачка която уж някой от отвъдното говори чрез нейното тяло.Нали се сещате:headphones:При това съм бил свидетел на ситуация в която врачката казва абсолютно невярно нещо което малко хора знаят че не е така, а повечето очакват да е така.Един вид ти казват каквото искаш и очакваш да ти кажат.Може да има някаква телепатия но това вече е област в която нямам много познания.

Още нещо което искам да попитам е как така говорите за края без да се запитате какво е началото?Тука искам да отбележа че не съм прочел всички мнения на 100% и е възможно някой да е засегнал тоя компонент преди мен.Та откъде започва живота?Има си изградена и доказана теория как точно е създадена вселената.Който се интересува повече да чете нужната литература и да гледа Дискавъри;).След формирането на слънчевите системи,галактите и планетите от знанията които имам по Биология съм наясно че зараждането на живот на място където никога не е имало такъв се нарича първична суксцесия.Примерно нашата планета Земя.Известно е че е имало динозаври преди нас.Как обаче се достга от нищото до динозаврите?Първо са нужни някои "природни" условия за създаването на живот.Температура, влага, кислород и т.н.Не е случайно че на много други планети живот няма.Та първо в резултат на някои природни условия се получават лишеи,мъхове и микроорганизми които с течение на много много милиони години и под влиянието на природните условия еволюират и се получават различните организми и същества.В един момент отнякаде си се появява някакав астероид които пада на земята и убива всичко.Всъщност между ерата на динозаврите и нашата земята е била обект на много падания на астероиди.После идва един момент които се нарича вторична суксцесия.Тука вече се появяваме ние:clap:.Всичко започва наново.Други атмосферни и природни условия и следователно поява на други организми.Тъй като обаче явно условията са сходни с тея които са били се появяват и някои същества които имат що годе подобни на тях предшественици.Примерно мамути и слонове.

Всичко е една еволюция.Дори хората не са същите.Ние се изменяме постоянно.Но просто става толкова бавно и постепенно че не можем да го осъзнаем,но бъдете сигурни че сме различни от хората които са живели преди нас.Та така...на фона на всички тея работи тоя живот след смърта ми звучи някак си...:clap: напълно нереално.Може би когато не можем да си обясним нещо оставяме въображението ни да действа и да си представяме.Всичко е Физика, Химия и наука...

Еми това е според мен...не изключвам възможноста да има някой неточности в нещата които съм казъл, но общо взето така стоят нещата....

Има си изградена и доказана теория как точно е създадена вселената.Който се интересува повече да чете нужната литература и да гледа Дискавъри

Малко е офтопик,

Има изградена научна теория и има известни доказателства, но не е абсолютна истина. Затова е теория. Науката обикновено дава добро приближение към реалността. А има и учени, които се занимават с така наречените състояния близки до смъртта. Интересни неща наблюдават. Има един професор Ян Стивънсън - повече 30 години е изучавал възможни случай на прераждане.

С това не искам да убеждавам никого в нищо, но повече знания никога не са излишни.

А нима има живот преди смъртта?

Да,разбира се че има-там,у Дома,където се завръщаме всички някога отново.

Душата е вечно жива,тук намъкваме по някое тяло за да се учим,да падаме и да ставаме,да ни боли.

Защото всеки нов урок,всяко ново знание,е болка.

Според мен е немислимо да няма живот след смъртта. Иначе нищо не би имало смисъл. Рано или късно всички умираме и смисълът от живота се губи, ако няма Небитие. Това е елементарно. Не може във възникването и съществуването на живота да няма смисъл. Същото важи и за смисъла от съществуването на Вселената. Не може в съществуването на Вселената да няма смисъл. Не по-малко важен е въпросът за съществуването на живот преди раждането. Не би трябвало човешката душа да се появява за първи път при раждането. Съвсем логично е тя да е по-стара и съизмерима с вечността.

Има ли живот преди смъртта?

Ако можехме само да си задаваме правилните въпроси...щяхме да сме стъпили на пътя на знанието.

Ето това е въпроса - Има ли живот преди смъртта...вечността.

Това нещо съвест също е част от човешкото тяло.Ако не е така тогава защо някои път ни трябва време да осмилим какво точно е станало и чак тогава започва да ни гризе съвеста или да ни боли "душата"?

Душата тялото и духът са свързани и трите заедно образуват човека, така че е нормално когато имаме проблеми примерно с тялото те да рефлектират и върху душата и обратното. Духът душата и тялото са направени да съжителстват заедно, мисля че би било удачно да ги сравня с едно семейство, тялото е къщата душата е жената а духът е мъжът който снабдява и би трябвало да управлява целият дом чрез Бог, но за съжаление след като връзката с него е прекъсната духът става просто един снабдител в къщата демек носи живот на тялото, диханието, а жената (душата) взима контрол. За това сме и свидетели на толкова душевни хора който биват завличани и водени изцяло и само от чувства и емоции, просто няма и как другак докато мъжът(духът) стои под чехъла на жената

Всичко е една еволюция.Дори хората не са същите.Ние се изменяме постоянно.Но просто става толкова бавно и постепенно че не можем да го осъзнаем,но бъдете сигурни че сме различни от хората които са живели преди нас.

Хмм археологическите разкопки не потвърждават теориите ти дори напротив, да вярно е че в началото хората са живеели много по-дълго от колкото ние живеем в момента и със сигурност са били и по-здрави, но все пак са си били хора без някакви функционални разлики. В момента се наблюдава дегредация а не еволюция и причините за това не са една и две но доста ще излзнем от темата така че няма да задълбавам.

Та така...на фона на всички тея работи тоя живот след смърта ми звучи някак си...:) напълно нереално.Може би когато не можем да си обясним нещо оставяме въображението ни да действа и да си представяме.Всичко е Физика, Химия и наука...

Еми това е според мен...не изключвам възможноста да има някой неточности в нещата които съм казъл, но общо взето така стоят нещата....

На тая земя стават прекалено странни неща а физиката химията и науката попринцип продължават упорито да мълчат то и няма как иначе. Духовният свят не можем да го изследваме по начина по който изследваме физическият, така че науката не ни върши никаква работа там, но тя е добро средство за да разберем че не сме се пръкнали случайно а имаме невероятен Създател, макар че не на всеки му отърва тази реалност..

За това сме и свидетели на толкова душевни хора който биват завличани и водени изцяло и само от чувства и емоции, просто няма и как другак докато мъжът(духът) стои под чехъла на жената

Тук ми се струва че правиш една голяма грешка.Слагаш всички мъже и жени под един знаменател.Мисля че всеки е виждал случаи в които жената е под чехъла на мъжа.

мм археологическите разкопки не потвърждават теориите ти дори напротив, да вярно е че в началото хората са живеели много по-дълго от колкото ние живеем в момента и със сигурност са били и по-здрави, но все пак са си били хора без някакви функционални разлики. В момента се наблюдава дегредация а не еволюция и причините за това не са една и две но доста ще излзнем от темата така че няма да задълбавам.

Както казах изменяме се бавно,много бавно!Няма как да забележим това.Ние се променяме като интелект и издържливост.Защо мислиш че трябва да има някакви функционални разлики?Хората са живели по - дълго преди но тогава условията за живот на земята са били различни от тези които са сега.От една страна планетата не е била замърсена колкото сега,яли са екологични чисти храни ,а не като нашите които купуваме от магазина.Също така обаче не са имали толкова разнообразни храни колкото ние сега и със сигурност не са застоявали пред компютри както правим аз и ти.Не се знае дали ако пуснем човек от нашето време в миналото той няма да живее много по дълго.Както и да е отплеснах се:ph34r:А колкото за деградацията тя може би е резултат именно от еволюцията.

На тая земя стават прекалено странни неща а физиката химията и науката попринцип продължават упорито да мълчат то и няма как иначе. Духовният свят не можем да го изследваме по начина по който изследваме физическият, така че науката не ни върши никаква работа там, но тя е добро средство за да разберем че не сме се пръкнали случайно а имаме невероятен Създател, макар че не на всеки му отърва тази реалност..

Преди време науката не е можела да обясни и гръмотевиците,но сега може.Също така ще може след години да обясни неща които сега не може.Според мен духовния свят както го наричат много хора е резултат от физическия и ако опознаем физическия ще опознаем и духовния.

Преди време науката не е можела да обясни и гръмотевиците,но сега може.Също така ще може след години да обясни неща които сега не може.Според мен духовния свят както го наричат много хора е резултат от физическия и ако опознаем физическия ще опознаем и духовния.

А не мислиш ли, че е обратно? Че физическият свят е резултат от духовния? Физическия го опознавахме доста дълго и стигнахме дотам, че опознахме някои неща от него /пък и това не е сигурно/. И разбрахме, че има други неща дето не можем да ги опознаем по този начин.

Аксиомите, върху които стъпва науката, са интуитивни, а не логически изведени. Твърдения от рода: "Всичко съществуващо е материално и духовен свят не съществува" или "Съзнанието е продукт на материята" са чисто метафизически, независимо от това, че може да ви си струват очевидни.

Ето как изглежда моделът на света според "науката", за която говорите:

Вселената е комплекс от механични системи, огромен агрегат от пасивна и инертна материя, развиваща се без участието на съзнанието или някаква съзидателна разумност. От Големия взрив през първоначалното разширение на галактиките до раждането на слънчевата система и ранните геофизични процеси, създали нашата планета, космическата еволюция се управлява изключително от слепи механични сили. Според този модел животът се е зародил в първичния океан случайно, в резултат на безпорядъчни химични реакции. По същия начин клетъчната организация на органичната материя и еволюцията към висшите форми на живот са възникнали механично, без участие на разумен принцип, в резултат на случайни генетични мутации и естествен подбор, осигуряващ надмощие на по-приспособените. И в края на краищата това води до разклонение на филогенетичната система на йерархически организирани видове с все по-нарастваща сложност.

След това, според Дарвин, някога, много отдавна, е станало ефектно / и досега необяснено/ събитие: безсъзнателната и инертна материя започнала да осъзнава себе си и заобикалящия я свят. Въпреки че механизмът на това събитие-чудо се намира в пълно противоречие дори с най-разчупените научни разсъждения, правилността на това метафизично предположение се смята за вярна от само себе си, а решението на проблема мълчаливо се преадресира към бъдещи изследвания. Изследоватерите дори не са постигнали съгласие с това, на какъв еволюционен стадий е възникнало съзнанието. Но убеждението, че съзнателността е присъща само на живите организми и че тя изисква високоразвита централна нервна система, е основен постулат на материалистическия и механистически мироглед. Съзнанието се разглежда като продукт на високоорганизирана материя / централната невна система/и като епифеномен на физиологичните процеси в главния мозък.

Вярата в това, че съзнанието се произвежда от главния мозък, не е съвсем произволна. Тя се основава на голям брой наблюдения в клиничната и експерименталната неврология и психиатрия, които сочат тясна връзка между различни аспекти на съзнанието и физиологични или патологични процеси в главния мозък - травми, тумори или инфекции. Например контузията на мозъка или кислородната недостатъчност могат да доведат до загуба на съзнание. Тумори или травма на слепоочната част водят след себе си други изкривявания на съзнателните процеси, различаващи се от тези, предизвикани от префронтални поражения. Инфекциозни заболявания на мозъка или използване на някои лекарствени средства с психоактивни свойства/ стимулатори, сънотворни, психоделици/ също способстват за характерни изменения на съзнанието. В някои случаи измененията на съзнанието при неврологични разстройства са толкова специфични, че могат да помогнат за корекция на диагнозата. Още повече, успешната неврохирургична или друга медицинска намеса може да предизвика отчетливо клинично подобрение.

Тези наблюдение без съмнение демонстрират съществуването на тясна връзка между съзнанието и главния мозък, но не доказват задължително, че съзнанието е продукт на мозъка. Логиката на този извод на механистическата наука е доста съмнителна. Съществуващите данни могат да се обяснят по съвършенно друг начин. За илюстрация може да се използва такъв прост пример като обикновения телевизор. Качеството на изображението и звука строго зависи от правилната работа на всички компонинти, а повреда или счупване на някой от тях ще доведат до специфични разкривявания. Телевизионният техник може да открие повредения компонент по характера на изкриваванията на картината и да отстрани повредата, като смени или ремонтира необходимите детайли. Никой от нас няма да види в това научно доказателство за това, че програмата се генерира в телевизора. Всъщност такъв тип е изводът, получен от механистичната наука по отношение на мозъка и съзнанието. Уайлдър Пенфилд / световноизвестен неврохирург, провел потресаващи изследвания на главния мозък, с огромен принос в съвременната неврофизиология/ в книгата си "Тайната на съзнанието" /Penfield, 1976/, като прави равносметка на работата, на която е посветил живота си, изразява дълбоко съмнение, че съзнанието е продукт на мозъка и може да бъде обяснено с термините на церебрална анатомия и физиология.

Това е малък цитат от въведението в една от книгите на световноизвестния психиатър Станислав Гроф.

А за появяването на разумност, за която ставаше въпрос по-горе, ето още един цитат:

Вероятността човешкият разум да се развие от химическия или първобитния океан благодарение на някаква случайна последователност на механични процеси, някой много удачно беше сравнил с вероятността ураган, пронесъл се над гигантско сметище, случайно да сглоби "Боинг-747".

Редактирано от Dioia (преглед на промените)

Dioia написа:

Твърдения от рода: "Всичко съществуващо е материално и духовен свят не съществува" или "Съзнанието е продукт на материята" са чисто метафизически, независимо от това, че може да ви си струват очевидни.

Бих казал, по-скоро контра-интуитивни, отколкото интуитивни.

Това, което наричаме "наука" в някой отношения е изключително консервативна и мудна система. Има си определен стереотип и фактите, които не се вписват в него просто се квалифицират като "ненаучни глупости" и не се подлагат на проверка. Често пъти, хората посмели да се отнасят към идеята, че метафизическата реалност подлежи на изследване и може да бъде предмет на науката стават обект на подигравки или просто се игнорира.

Достатъчно е да вземем само една молекула вода и да разгледаме всички химически и физически следствия от наличието на определен ъгъл между валентните връзки на атомите кислород и водород и бихме установили, че "някой" се е погрижил фундаменталните физични константи да са такива, че да може да се зароди живот от типа познат на Земята.

Всъщност науката няма как да не си даде сметка за тази страна на реалността и избягва въпроса по тъч линията, като заявява или че сме късметлии и си задавме въпроса "Защо Вселената позволява разумен живот?" просто защото ако не позволяваше, нямаше да има кой да пита. Или пък заявява, че съществува безкраен набор от Вселени във Мултивселената и щом наборът е безкраен, няма как в някоя от тях условият да не са подходящи за разумен живот.

...

Достатъчно е да вземем само една молекула вода и да разгледаме всички химически и физически следствия от наличието на определен ъгъл между валентните връзки на атомите кислород и водород и бихме установили, че "някой" се е погрижил фундаменталните физични константи да са такива, че да може да се зароди живот от типа познат на Земята.

....

Офф:

Всяко нещо, се нуждае от причини за да се случи.

Ако "някой" се е погрижил за фундаменталните физични константи, кой се е погрижил за този някой, как той е станал такъв какъвто е, какви са причините които го пораждат.

Това също е фундаментален въпрос.

Според мен някои неща могат да бъдат преживявани, да се опитаме да ги разберем логически вероятно е на границата на невъзможното.

Аз пък мисля,че има задгробен живот.Прочетох "Диагностика на кармата" на Лазарев и се убедих,че възможно. :yanim:

• 2 месеца по-късно...

Амии може и да има ама след като аз няма да умра Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение няма и да разбера Публикувано изображениеПубликувано изображение Бъзик мисля че няма Sorry че ви разбих надеждите Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

Редактирано от tedinzeto (преглед на промените)

Ами, честно казано, склонен съм да се съглася с теб. Макар че от болестен оптимизъм и магарешко дебелоглавие продължавам да се вглеждам в очите на хората, с които общувам - току-виж пробляснали искрица живот. Най-често - уви...

Офф:

Всяко нещо, се нуждае от причини за да се случи.

Ако "някой" се е погрижил за фундаменталните физични константи, кой се е погрижил за този някой, как той е станал такъв какъвто е, какви са причините които го пораждат.

Това също е фундаментален въпрос.

Според мен някои неща могат да бъдат преживявани, да се опитаме да ги разберем логически вероятно е на границата на невъзможното.

Мда, някои неща просто нямат обяснение, колкото и да ни се иска...И аз все се надвам,че всичко не свършва със смъртта

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.