Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спечели или загуби България на 09.09.1944год. Ако нямаше 09.09.1944год. как щеше да изглежда България сега.

Featured Replies

преди 2 минути, AntiAlGor написа:

Аз бих заложил, на друг индивид. Дето го няма, от известно време. Ама ще се разбере. :ph34r: Стой и гледай, километрични писания и цитирания, без осмисляне.

Аз ви представям анализи, факти и данни с цитирани източници. Вие трябва да осмисляте. Но не мисля, че ще ви е възможно, процесът на осмисляне изисква мислене. У путиноидите обаче,  органът, който нормалните хора използват за разсъждения е закърнял. Затова те само въпроизвеждат опорните точки на Кремъл и наричат опонентите си тролове, въпреки че те са тези, които не спорят, не поднасят аргументи и доводи,  а само нападат и плюят опонентите си. Точно това е дефиницията за тролене. 

• Отговори 788
  • Прегледи 41,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Колкото и да се пънете, американофили и маймунофили, няма да можете да омаловажите руските и съветски герой от ВСВ и това, че именно СССР изнесе на плещите си тази война! 

А на новото тролче ще му кажа, че добре са го подковали, но и ние не пасем трева. И да каже на господарите си, че ние защитаваме убежденията си безплатно, но ако ще и 100 трола да вкарат в темата, ние пак ще се изправим срещу им!

преди 4 минути, Vremeto написа:

Аз ви представям анализи, факти и данни с цитирани източници. Вие трябва да осмисляте. Но не мисля, че ще ви е възможно, процесът на осмисляне изисква мислене. У путиноидите обаче,  органът, който нормалните хора използват за разсъждения е закърнял. Затова те само въпроизвеждат опорните точки на Кремъл и наричат опонентите си тролове, въпреки че те са тези, които не спорят, не поднасят аргументи и доводи,  а само нападат и плюят опонентите си. Точно това е дефиницията за тролене. 

А у кретеноидите вообще отсъства! Иди да си го намериш!

преди 1 час, Agentpat™ написа:

Както и очаквах. Ниво на мислене у новия -0. Дори сам си го доказва, с един от източниците си. И без да иска, опроверга другия трол, дето разправяше за 1.5 пъти повече техника, от произовдството на СССР. Ей го източника, на двата трола.

http://statehistory.ru/35/Lend-liz--Mify-i-realnost/

Още в началото, се вижда диаграма. Там СССР заема 10%, от помощта на САЩ. :D Която както и самите руснаци казват, а Путин благодари в речите, е била от значение за тях. Всяка помощ, има своята стойност. Та може да се види, и какви са количествата на различните военни машини. И като разбереш, че само руския танк Т-34 е построен над 40 хиляди броя, разбираш за какво става дума. За човек, лишен от мислене.

Този цитат, поставя точка на напъните, на новия 'миро'. И както завършва цитат, руснаците трябва да благодарят, на съюзницете. И те благодарят, не са забравили.

Цитат

По данным, сведенным в диаграмму №2 видно, что даже по основным типам поставок доля ленд-лизовской продукции в общем объеме производства и поставок в СССР не превышает 28%. В целом же доля ленд-лизовской продукции в общем объеме произведенных и поставленных в СССР материалов, оборудования, продовольствия, техники, сырья и проч. Обычно оценивается в 4%. По моему мнению, эта цифра, в общем, отражает реальное положение дел. Таким образом, можно с определенной долей уверенности заявлять, что ленд-лиз не оказал никакого решающего воздействия на возможности СССР по ведению войны. Да, по ленд-лизу поставлялись такие типы техники и материалов, которые составили большую часть от общего производство таковых в СССР. Но стало ли бы критичным отсутствие поставок этих материалов? На мой взгляд, нет. СССР вполне мог перераспределить производственные усилия так, чтобы обеспечить себя всем необходимым, включая и алюминий, и медь, и локомотивы. Мог ли СССР обойтись вообще без ленд-лиза? Да, мог. Но вопрос в том, чего бы это ему стоило. Не будь ленд-лиза, СССР мог пойти двумя пути решения проблемы дефицита тех товаров, которые по оному ленд-лизу поставлялись. Первый путь – просто закрыть на этот дефицит глаза. В результате в армии наблюдался бы недостаток автомобилей, самолетов и еще ряда наименований техники и оборудования. Тем самым, армия, безусловно, была бы ослаблена. Второй вариант – увеличить собственное производство поставлявшейся по ленд-лизу продукции посредством привлечения к процессу производства лишней рабочий силы. Силу эту, соответственно, можно было взять только на фронте, и тем самым опять же ослабить армию. Таким образом, при выборе любого из этих путей РККА оказывалась в проигрыше. Как следствие – затягивание войны и лишние жертвы с нашей стороны. Иными словами, ленд-лиз хоть и не оказал решающего влияния на исход войны на Восточном фронте, но, тем не менее, спас сотни тысяч жизней советских граждан. И уже за одно это Россия должна быть благодарна своим союзникам.

П.П На новия трол, нещо му се спихна ентусиазма. Сега се чуди, какво да извърти. :D

Редактирано от AntiAlGor (преглед на промените)

За разлика от путинистите, аз представям фактите обективно, без да ги нагаждам според както ми изнася, както правят те. Затова на първо място сложих точно този линк, с надеждата, че все някой руски трол ще се напъне да си заработи рублите и ще прочете този материал. Разбира се, същия този трол няма в никакъв случай да цитира друга част от същия анализ, на същия автор, онази, в която се описва как и колко всъщност са плащали руснаците за помощта по Ленд-Лийза:

Цитат

Оплата ленд-лиза

Это, пожалуй, главная тема для спекуляций людей, пытающихся как-то очернить программу ленд-лиза. Большинство из них считают своим непременным долгом заявить, что СССР, мол, платил за все поставляемые по ленд-лизу грузы. Разумеется, это является не более чем заблуждением (или сознательной ложью). Ни СССР, ни какие-либо другие страны, получавшие помощь по программе ленд-лиза, в соответствии с законом о ленд-лизу во время войны за эту помощь не платили, так сказать, ни цента. Больше того, как уже писалось в начале статьи, они не обязаны были платить и после войны за те материалы, технику, вооружение и боеприпасы, которые были израсходованы во время войны. Платить нужно было лишь за то, что оставалось после войны в целости и могло быть использовано странами-получательницами помощи. Таким образом, никаких оплат ленд-лиза во время войны не было. Другое дело, что СССР действительно отправлял в США различные товары (в том числе 320 тыс. тонн хромированной руды, 32 тыс. тонн марганцевой руды, а также золото, платину, древесину). Делалось это в рамках программы обратного ленд-лиза. Кроме того, в ту же программу входил бесплатный ремонт американских судов в русских портах и прочие услуги. К сожалению, мне не удалось найти, на какую общую сумму союзникам было предоставлено товаров и услуг в рамках обратного ленд-лиза. Единственный, найденный мною источник, утверждает, что эта самая сумма составила 2,2 млн. долларов. Однако лично я не уверен в аутентичности этих данных. Тем не менее, их вполне можно рассматривать в качестве нижнего предела. Верхним же пределом в таком случае будет являться сумма в несколько сотен миллионов долларов. Как бы то ни было, доля обратного ленд-лиза в общем ленд-лизовском товарообороте между СССР и союзниками не будет превышать 3-4%. Для сравнения, сумма обратного ленд-лиза из Великобритании в США равняется 6,8 млрд. долларов, что составляет 18,3% от общего объема обмена товарами и услугами между этими государствами.

Итак, никакой оплаты ленд-лиза во время войны не происходило. Счет американцы предоставили странам-получательницам помощи лишь после войны. Объем долгов Великобритании перед США составил $4.33 млрд., перед Канадой - $1.19 млрд. Последний платеж в размере $83.25 млн. (в пользу США) и $22.7 млн. (Канада) был проведен 29 декабря 2006. Объем долгов Китая был определен в 180 млн. долларов, и долг этот до сих пор не погашен. Французы расплатились с США 28 мая 1946 года, предоставив Штатам ряд торговых преференций. Долг СССР был определен в 1947 году в размере 2,6 млрд. долларов, однако уже в 1948 году эта сумма была снижена до 1,3 млрд. Тем не менее, СССР платить отказался. Отказ последовал и в ответ на новые уступки США: в 1951 году сумма долга вновь была пересмотрена и на этот раз составила 800 млн. Соглашение о порядке погашения долга по оплате ленд-лиза между СССР и США было подписано лишь 18 октября 1972 года (сумма долга вновь была снижена, на этот раз до 722 млн. долларов; срок погашения – 2001 год), причем СССР пошел на это соглашение только при условии предоставления ему кредита Экспортно-импортного банка. В 1973 году СССР произвел два платежа на общую сумму 48 млн. долларов, но затем прекратил выплаты в связи с введением в действие в 1974 году поправки Джексона-Веника к советско-американскому торговому соглашению 1972 года. В июне 1990 г. в ходе переговоров президентов США и СССР стороны вернулись к обсуждению долга. Был установлен новый срок окончательного погашения задолженности – 2030 года, и сумма – 674 млн. долларов. В настоящий момент Россия за поставки по ленд-лизу должна США 100 млн. долларов. 

Источник: http://statehistory.ru/35/Lend-liz--Mify-i-realnost/

Предмет на съвсем друг анализ са твърденията на автора на материала, че СССР би могъл да се справи и без външна помощ, преструктурирайки промишлеността си. Имам сериозни съмнения, че ако помощта беше закъсняла с няколко седмици дори, РККА би удържала Москва и Ленинград. Просто няма как да преструктурираш промишлеността, след като тя е извън строя.

След като немците за няколко месеца завземат голяма част от европейската територия на страната, заводите са или в ръцете на немците, или са разрушени, или са в евакуация. Първите предислоцирани заводи започват да работят едва през пролетта на 1942 г. През критичните месеци на есента и зимата на 41-ва всеки танк, самолет, всяко оръдие, всеки куршум и всеки снаряд са от решаващо значение за запазването на Москва и спирането на немците на подстъпите пред Ленинград.

А дали СССР би оцелял при евентуална загуба на Москва е въпрос на друга дискусия... 

Казах ли, че се чуди как да се извърти? От едно тролско тесто са замесени, с оня другия. :D И тоя взе да върти задница, ама нарочно било. Ама ала-бала. :D

И се вижда, колко елементарно мисли. Драми ми платени тролчета, руснаците оставят Москва, на наполеоновата армия. ;) И после им, еб@ват мамата. Тъй че, пак не вървите в напъните си.

Цитат

Другое дело, что СССР действительно отправлял в США различные товары (в том числе 320 тыс. тонн хромированной руды, 32 тыс. тонн марганцевой руды, а также золото, платину, древесину). Делалось это в рамках программы обратного ленд-лиза. Кроме того, в ту же программу входил бесплатный ремонт американских судов в русских портах и прочие услуги.

Промитите мозъци имат напредък. Вече не спорят че Ленд-лиз не съществувал, а по параметрите му :)

Браво :)

преди 28 минути, Vremeto написа:

А дали СССР би оцелял при евентуална загуба на Москва е въпрос на друга дискусия... 

Аз бях предположил че - да, дори Москва да беше паднала, Хитлер едва ли можеше да удържи с изтощената си армия положението, дори на фона на огромното количество преминали на негова страна съветски войски.

Но доставките и огромното им влияние на статуквото си е факт. Друг е въпроса че в интерес на пропагандата тези неща въобще са изтрити от съветската военна история, и дор се фалшифицират снимки и документи.

Последното е жалка тактика. Голяма работа че запада пратил помощи - оценяваш си го като исторически факт и гледаш напред . А не като комплексар да отричаш и омаловажаваш.

Наглостта на Миро, е известна. Кой е казал, че не е съществувал, този Ленд-лиз? То бива да нагъл и гнусен, ама ти се оливаш. Виждате ли, до къде стига наглостта, на тия? Или както казва шефчето им, те са инакомислещи. :ph34r: Смешници.

Обаче ме кефи, как новият трол с три поста, разби лъжите на Миро. Направо го съсипа. Е после се разбра, че и той не е по-различен. Ама подробности.

преди 1 час, AntiAlGor написа:

Обаче ме кефи, как новият трол с три поста, разби лъжите на Миро. Направо го съсипа. Е после се разбра, че и той не е по-различен. Ама подробности.

Демокрация... конкуренция...пазарна икономика.....смях в залата....Като не им се връзвате,сами почнаха да си опонират....

преди 1 час, AntiAlGor написа:

Обаче ме кефи, как новият трол с три поста, разби лъжите на Миро. Направо го съсипа.

Напротив. Информацията само допълва това което и аз цитирах в началото на темата, единия линк е и моя също.

Останалото са си твои стандартни вече, измишльотини и гърчове :)

Ама докога ще продължавате с тези сайтове тип малък блог? А тва твойто и сайт не е, ами просто някакъв текст...

преди 1 час, miro20 написа:

Промитите мозъци имат напредък. Вече не спорят че Ленд-лиз не съществувал, а по параметрите му :)

Браво :)

Аз бях предположил че - да, дори Москва да беше паднала, Хитлер едва ли можеше да удържи с изтощената си армия положението, дори на фона на огромното количество преминали на негова страна съветски войски.

Но доставките и огромното им влияние на статуквото си е факт. Друг е въпроса че в интерес на пропагандата тези неща въобще са изтрити от съветската военна история, и дор се фалшифицират снимки и документи.

Последното е жалка тактика. Голяма работа че запада пратил помощи - оценяваш си го като исторически факт и гледаш напред . А не като комплексар да отричаш и омаловажаваш.

Наистина е безинтересно да се спори с некомпетентен и мързелив опонент, затова ще им отговарям когато представят някакви аргументи, доводи, факти. Време да си чеша клавиатурата с кремълски тролове нямам... Добре поне че АнтиАлГор се напъна та попрочете малко... Е, разбира се, само от първия линк, явно не му стига интелектуалния потенциал да изчете и останалите материали, пък и документите на които са базирани...

Ако го беше направил, щеше например да види една интересна снимка - жители на София посрещат съветски войници, качени на английски танк Валънтайн...:) Разбира се, че тази снимка не се разпространява официално от руската пропаганда, за разлика от онзи нелеп и смешен колаж с танка Т34... Това е по повод фалшифицирането на историята...

А що се отнася до това, дали СССР би оцелял след евентуалното загубване на Москва? Да, аз също съм на мнение, че най-вероятно би оцелял. И причината не е в самия СССР, а в това, че по това време Хитлер вече е започнал война срещу прекалено много противници. Такава война трудно се печели, а още по-трудно е да задържиш завоюваното. Факт е обаче, че без помощта на съюзниците, без толкова навременните доставки, особено в първите месеци на войната, СССР вероятно би загубил цялата европейска територия на страната. Което означава, че войната би продължила поне година и половина или две повече. С всички произтичащи от това последствия, най-вече като брой човешки жертви и разруха на икономиката...

1339126528_sofiya1.bbcq9ukahqg44o0wwksgo84wc.ejcuplo1l0oo0sk8c40s8osc4.th.jpeg

преди 36 минути, Vremeto написа:

Наистина е безинтересно да се спори с некомпетентен и мързелив опонент, затова ще им отговарям когато представят някакви аргументи, доводи, факти.

Не си ни интересен, троле!

Убий трола с мълчание!

Новият трол, се усети. Яко се оака, но това е нормално за такива като тия двамцата. И сега, върти и суче да замаже. Смешници. Какъвто им е шефа, такива са му и служителите. :ph34r:

преди 1 час, Vremeto написа:

Факт е обаче, че без помощта на съюзниците, без толкова навременните доставки, особено в първите месеци на войната, СССР вероятно би загубил цялата европейска територия на страната. Което означава, че войната би продължила поне година и половина или две повече. С всички произтичащи от това последствия, най-вече като брой човешки жертви и разруха на икономиката...

Така е. Ключовата дума е "навременни".

Колко е една капка ? или две  ? нищо на фона на цяла чаша. Но е фатално когато с една две капки се прелее нивото...  /образно казано/

Така е и с Ленд-Лиз . 

А тази снимка с танка не я знаех, още едно повтърждение за комплексарската фейк пропаганда за войната .

Лошото е  не че има такава техника и документирани фотографии... проблема е в  комплексите на пропагандата , замазваща тези неща.

преди 25 минути, AntiAlGor написа:

Яко се оака,

ко?? :):)

драги хейтърчо , все по трудно ми става да следя тролската ти мисъл, насочена единствено към опюване на потребителите. А вие друго не правите.

Трудно е човек да следи твоето хейтърско плюене срещу  хората , независимо от темата, и да говори по същество. Последното никога не ви е приоритет на вас, троловете, но все пак ... айде озаптете се малко ... :)

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

преди 3 часа, miro20 написа:
преди 36 минути, AntiAlGor написа:

Яко се оака,

ко?? :):)

драги хейтърчо , все по трудно ми става да следя тролската ти мисъл, насочена единствено към опюване на потребителите. А вие друго не правите

Не им обръщай внимание. Прахосването на време и интелект не си струва постигнатите резултати. По-скоро ще научиш шимпанзе да свири Паганини, отколкото кремълските тролове да мислят...

Нали знаеш надписа по баровете в дивия запад "Не стреляйте по пианиста, той толкова може". И с путинистите е така - те толкова могат... Та нали ако имаха интелект поне колкото третокласник, нямаше никога да са фенове на един луд диктатор...  

Само думите "луд диктатор" са достатъчни, да се определи нивото ти- под нулата!

преди 1 минута, язе написа:

Само думите "луд диктатор" са достатъчни, да се определи нивото ти- под нулата!

Вече бях цититирал думите на самия ваш новофюрер от 2004 г, че ако е президент повече от 7 години , може да подлудее :)

https://lenta.ru/russia/2004/02/12/putin/

а сме 2016 г, и той все още е президент :)

Кой е лудия казваш ? :)

преди 40 минути, Vremeto написа:

Не им обръщай внимание. Прахосването на време и интелект не си струва постигнатите резултати. По-скоро ще научиш шимпанзе да свири Паганини, отколкото кремълските тролове да мислят...

Така е. но са толкова лесни опоненти  . Един мислещ и интелектуален опонент може много повече. Би привел далеч по весоми аргументи , освен стандартните повръщаници на тези . :) Дето отричат  всичко , независимо какво е, по единствения начин по който могат :) - с простотия и гаменщина. :)

преди 33 минути, miro20 написа:

Един мислещ и интелектуален опонент може много повече.

Кво риечи? Интелектуален опонент? Неграмотник ми говори за интелект- въх мари мамо.:D

преди 2 часа, Vremeto написа:

Та нали ако имаха интелект поне колкото третокласник, нямаше никога да са фенове на един луд диктатор...  

Не е луд диктатор Путин! Елцин беше смешен просто.

С него може да се говори за разлика от предишните пияници!

Трябва да имаш авторитет! Клинтън се смееше на глупостите на Елцин!

Сещам се как изглеждат диктаторите и не ми прилича на такъв. Може да е хитър примерно!

• Автор

http://spodeli.net/3/story-47788-50.html#h

Изпълни съвета, а той е:-"Подлагай на съмнение всичко, включително това, което аз ти пиша -)

преди 10 часа, Agentpat™ написа:

Колкото и да се пънете, американофили и маймунофили, няма да можете да омаловажите руските и съветски герой от ВСВ и това, че именно СССР изнесе на плещите си тази война! 

ХА! Нали?

преди 14 часа, Agentpat™ написа:

Зависи кого наричаш герои. Ако говориш за обикновения войник, поставен пред дилемата да върви срещу картечните гнезда на немците без оръжие или с една винтовка на двама - да, приемам, че те са герои. Макар че по принцип героизмът е осъзнато действие, проява на свободна воля. При руските войници по време на ВВ2 свободната воля е била заменена от заградителни отряди от НКВД, които с картечници са разстрелвали собствените си войници, ако се опитат да отстъпят. Така че дилемата пред солдатите е била, да бъдат убити от немците, или да бъдат разстреляни от своите. Във втория случай обаче, семействата им ще бъдат екстрадирани, което почти сигурно означава смърт.

Това е доста сериозна мотивация за "масов героизъм", не мислите ли?   

преди 28 минути, Vremeto написа:

Това е доста сериозна мотивация за "масов героизъм", не мислите ли?   

Не бих сложила кавичките. Именно поради "избора", който са имали(нямали) редовите воини на Червената армия. Това също е героизъм, по мое мнение. И то какъв?! Да нямаш избор, да си гладен, въшлив и да знаеш, че си обречен и че всеки следващ дъх може да е последен... не знам как се свиква с това.

Много пъти нашите опоненти тук са ни обвинявали, че сме русофоби, без да си дават сметка, че кланяйки се пред Сталин(сега и пред Путин), всъщност те са русофобите. Защото явно не си дават сметка колко мъка е понесъл(и понася) този народ(правилното е тези народи, да).

Леле леле, двата трола, яко се четкат. :D Как бързо забравиха, лъжите си. На лъжеца Мирослав, за прословутите 1.5 пъти повече доставки. Дето лични новият трол, му разби тъпотиите. А оня Времето или какъвто е там, нали уж руснаците не били платили, за Ленд-лиз? Сам показа, че руснаците са платили със злато, платина и различни ресурси.

Сега като се усетиха, че лъжите им не минават, смениха плочата. 'Умника' Миро, вече не разправя за количества, а че била навремнна помоща. Смешници, толкова жалки същества, едва ли скоро ще видим.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.