Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Генерал Румен Радев - новият президент на България

Featured Replies

преди 4 часа, miro20 написа:

Да де.. доставени и поддържани от руснаците.

Ако предположим някаква обективност, какво ти е мнението след тези индийски перипетии, ти дали би купил МИГове ?

Обективност може да има когато говорим за еднакви самолети. В случая ти ми даваш статия за МиГ-29K,  а това е "морския" вариант на МиГ-29. Там и двигателя е друг и част от елементите на самия планер са от други материали, и изискваният за самия самолет(при проектирането и производството) му са други. Как индийците си го ползват е отделен въпрос.На нас никой няма да ни предложи МиГ-29К, защото нямаме самолетоносач. Обективно погледнато ние си имаме МиГ-29 и знаем какво може и какво не може, къде са му проблемите, как да се решават, как СССР/Русия е действала, когато се е налагало да участва в поддръжката на този самолет.

Ако трябва да купуваме руски самолет личното ми мнение - бих купил някоя от модификациите на Су-27. Не защото МиГ-29 е неблагонадежден, просто са различен клас самолети и предоставят различни възможности на авиацията.

За втората употреба, мисля отпада като вариант, защото чета че били купени от Румъния . Интересно , при тях какъв е бил дебата преди закупуването ?

ББ пък дава едно рамо май на грипените, казвайки че за него е важно какъвто и да е самолет , ама да е нов :)

За толкова пари ако купим втора употреба си е, меко казано, простащина.

• Отговори 20,8k
  • Прегледи 846,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• communismatic
    communismatic

Между другото, тоя @Борил е пак акаунт на тира. Веднъж се обърнах към него, а след 10 минути ми отговори @ДзВяРа!. Беше се объркало момчето пак...

• Успех на генерала! Според мен ще е много по-добър президент от американската подлога Плевню.

• Госпожо или госпожице, добре че в постулатите на сериозната политика "симпатията" не стои на дневен ред. Не сме на първа среща, не сме на банкет, не сме на дискотечка. Нормално е да мислите прека

Публикувани изображения

преди 8 минути, A.com написа:

когато говорим за еднакви

Е значи опираме пак до параметри необходими по офертата , както даде пример с електромобилите.

Очевидно  няма руска оферта която да ги покрива.

преди 10 минути, A.com написа:

За толкова пари ако купим

То всъщност май не е уточнено колко пари и за колко самолета.

преди 4 часа, Lumberman написа:

А да мислиш как ще харчиш пари за въоръжение, скъпо при това, без да си си вдигнал на крака икономиката, е поставяне на каруцата пред коня.

Разбира се. Нали затова прибалтийските републики например, нямат собствена, а позлват натовска авиация за опазване на небето си .

Нищо не пречи и ние да сме така. Иначе нещата са както казваш .. на гол тумбак чифте пищофи :)

Spoiler

преди 39 минути, язе написа:

Една патка, от много мислене умряла...:(

Споко. При теб няма такава опасност :)

преди 37 минути, miro20 написа:

Е значи опираме пак до параметри необходими по офертата , както даде пример с електромобилите.

Защо няма руска оферта не знам. Или нямат какво да предложат или ние не искаме да ни предлагат нищо.

То всъщност май не е уточнено колко пари и за колко самолета.

Нали се говори за 1,5 млрд лева. Броят на самолетите зависи от офертата на продавача. Но в тези пари влизат не само самолети, влиза и въоръжение, обучение и т.н.

Разбира се. Нали затова прибалтийските републики например, нямат собствена, а позлват натовска авиация за опазване на небето си .

Затова прибалтийските републики няма да имат и пилоти и традиции няма да изградят. Ние сме едни от първопроходците, що се отнася до авиация, в Европа. Историята на българската военна авиация е на повече от 100 години. Проектирали сме и сме произвеждали самолети. След ВСВ обаче, вместо самолети започваме да правим велосипеди. Но авиация имахме, и къде да се обучават пилоти имаше и все още има. Минем ли на прибалтийския вариант може да стане така, че само да си спомняме за родната авиация.

преди 1 час, A.com написа:

или ние не искаме да ни предлагат нищо.

Не съм чул за ограничения при офертите.

Нали се говори за 1,5 млрд лева

Както при много други далавери, цената мисля, ще бъде многократно завишена.

Но авиация имахме, и къде да се обучават пилоти имаше и все още има. Минем ли на прибалтийския вариант може да стане така, че само да си спомняме за родната авиация.

Да, така е. Много не знаят, но например,  тези  кадри, които в момента в Полша ремонтират и облсужват руските самолети и двигатели,  и което стана публичен спор да ремонтират сега нашите самолети... са... стажували и се обучавали у нас.

Паметта ми изневерява, ама дали не беше нещо около Стара Загора или Пловдив ?

Сега поляците имат два ремонтни завода, и печелт от това. Ние духаме супата.

Spoiler

Сега някой пак ще каже ... това е заради "демокрацията" ... но аз бих казал .. не заради нея,  а заради това че тук, за разлика от поляците,  нямахме лустрация, и позволихме всичките ченгесари и червени кадри да съсипят и малкото което имаме.

Именно те. Именно липсата на лустрация.

Бро, направо се оля с тая лустрация.  :D   Иначе, ние също имахме авиоремонтен завод, който последва съдбата на всички останали заводи...

п.п. И едно малко разяснение по темата. По- многоцелеви изтребител от Ф 16, много трудно ще намерите. Това ".дълголетие" никак не е случайно

Редактирано от язе (преглед на промените)

преди 35 минути, язе написа:

п.п. И едно малко разяснение по темата. По- многоцелеви изтребител от Ф 16, много трудно ще намерите. Това ".дълголетие" никак не е случайно

Не и версията, която Португалия ни предлага. То ако зависеше от дълголетие да връщаме МиГ-21, че него няма кой да го мине все още. :)

преди 18 минути, A.com написа:

Не и версията, която Португалия ни предлага. То ако зависеше от дълголетие да връщаме МиГ-21, че него няма кой да го мине все още. :)

Нямах предвид конкретно тези, а по принцип. Ф 16 си е нещо като дефиниция за многоцелеви (универсален)... МиГ 21 е революция за времето си.  :)

Бро, не съм се олял, напротив, даже пак ще кажа че примера е изключително красноречив. Как всички постсъветски държави , които ни дишаха прахта, и които са се учили от нас , сега са по добре.

Но не благодарение, а въпреки червената мафия, която  поне в България май не си е тръгнала или сменила .

Разликата е че поляци и др гледат напред, а не назад. И самолети ремонтират, и газови проекти развиват, и какво ли не. Само тук ревем за .. символично бих казал.. за завода за ЦД-та :)

преди 8 минути, язе написа:

МиГ 21 е революция за времето си

За военна ефективност ли говорим или за демонстрации :)

Не се и съмнявам че модела е издръжлив. За туристически разходки на богати чичковци може би :)

преди 6 минути, miro20 написа:

Как всички постсъветски държави , които ни дишаха прахта, и които са се учили от нас , сега са по добре.

Но не благодарение, а въпреки червената мафия, която  поне в България май не си е тръгнала или сменила .

Сега предполагам разбираш защо комунистите са изтрепали всичко по-влиятелно и интелигентно като са дошли на власт - щото иначе ще пречат. Как точно си представяш лустрация? Аз не я виждам никак.

преди 5 минути, Пaчo написа:

Как точно си представяш лустрация? Аз не я виждам никак.

Това е друга тема, само ще подскажа че не "боли" чак толкова. Как всички други проведоха или провеждат, само ние не ?

И което съм повтарял винаги - трудно или не, които са провели по навреме, сега са в пъти по добре, от тези които по късно или никога /като нас/

преди 13 минути, miro20 написа:

МиГ 21. Ти дори не знаеш какво е това...

преди 8 минути, miro20 написа:

Това е друга тема, само ще подскажа че не "боли" чак толкова. Как всички други проведоха или провеждат, само ние не ?

И което съм повтарял винаги - трудно или не, които са провели по навреме, сега са в пъти по добре, от тези които по късно или никога /като нас/

Единственото вярно тук е, че си повтарял...

само ще подскажа че не "боли" чак толкова.

О, другарю професор, благодаря за подсказката, ще ми пишете ли тройка :D

Първо, през дедовия ми е дали боли. И второ, не оспорвам потенциалните бенефити от лустрация, а изразявам съмнение в осъществимостта на такова нещо у нас.

преди 9 минути, язе написа:

Това е всъщност единствената открадната технология за която се знае. При това не от САЩ открадната. И ми беше индикатор, че онея

преди 10 минути, язе написа:

Радвам се че не си "експерт" към военното министерство  :)

Те може да са зле, ама с теб не могат се мерят.... :)

Ебати тъпата клавиатура и форумна платформа, мързи ме да продължавам

преди 8 минути, Пaчo написа:

а изразявам съмнение в осъществимостта на такова нещо у нас

Е да.. в тази насока и аз имам съмнения... Щом 30 г след прехода имаме в управлението , бизнеса и в НС още агенти на бившите служби ...  кво да говорим...

Някои дори плюят опитите за критика на това положение.

Ми няма как да се оправим още 3х30 г.

преди 7 минути, miro20 написа:

Радвам се че не си "експерт" към военното министерство  :)

Те може да са зле, ама с теб не могат се мерят.... :)

Какво те смущава? :)

преди 5 минути, язе написа:

Какво те смущава? :)

Абсолютно нищо. Би ме смущавало ако си. :)

Абсолютно нищо. Би ме смущавало ако си. :)

В сравнение с теб съм.  :)  Поне съм го виждал... отблизо.

Няма руска оферта защото не ни е разрешено да купуваме руски самолети, иначе руснаците имат чудесни самолети покриващи заложените критерии.

В момента Боко се почесва тъпичко по главицата и си скубе и без това оплешивялата глава от яд, че му се налага да изтегли един кредит, който ще го даде на същия този кредитор!!! Факт, безспорен при това!!! 8 самолета за 1,5 милиарда евро...найс,а !!! За сравнение, един СУ 35 от 5-то поколение струва 17 милиона долара!!! В задачата се пита, колко пари остават до 1,5 милиарда евро!!!

Редактирано от Джугашвили (преглед на промените)

преди 5 часа, Джугашвили написа:

За сравнение, един СУ 35 от 5-то поколение струва 17 милиона долара!!!

Не съм чул за цена под 30-50 млн $ , ама за теб сигурно са с отстъпка :)

преди 7 часа, M.Николов написа:

защото не ни е разрешено

И къде го прочете/чу това ?

" Сметная цена Су-35 составляет от 40 до 65 миллионов долларов, однако цены по экспортным контрактам превышают 80 миллионов долларов за единицу."

https://112.ua/mnenie/smozhet-li-rossiyskiy-istrebitel-su-35-borotsya-s-amerikanskim-f-35-326105.html

преди 21 минути, miro20 написа:

И къде го прочете/чу това ?

За някои неща няма да прочетеш във медиите.

Редактирано от M.Николов (преглед на промените)

преди 9 часа, язе написа:

Нямах предвид конкретно тези, а по принцип. Ф 16 си е нещо като дефиниция за многоцелеви (универсален)... МиГ 21 е революция за времето си.  :)

Удачна конструкция с подходящи двигатели и развитеие на електрониката води само до успехи. И напълно нормално се превръща в многоцелеви.

преди 9 часа, miro20 написа:

Не се и съмнявам че модела е издръжлив. За туристически разходки на богати чичковци може би :)

МиГ-21 се е доказал като ефективен изтребител.

преди 9 часа, Пaчo написа:

Това е всъщност единствената открадната технология за която се знае. При това не от САЩ открадната. И ми беше индикатор, че онея

МиГ-21 го краде иракчанин с помощта на Мосад. Урежда си цялото семейство и много от роднините въпросния пилот. Че и пари в кеш му плащат. :)

преди 6 часа, Джугашвили написа:

За сравнение, един СУ 35 от 5-то поколение струва 17 милиона долара!!!

Цената не е вярна. :)

Ми като гледам цената му е колкото на един Грипен. Разликата е, че Су 35 е нещо като космически кораб, сравнен дори с Ф 18. Кво да говорим за Ф 16 или некъф СААБ. А тези дето разправят, че СААБ са пред фалит, не лъжат чак толкова... доста са закъсали.

преди 4 часа, язе написа:

Ми като гледам цената му е колкото на един Грипен. Разликата е, че Су 35 е нещо като космически кораб, сравнен дори с Ф 18. Кво да говорим за Ф 16 или некъф СААБ. А тези дето разправят, че СААБ са пред фалит, не лъжат чак толкова... доста са закъсали.

Цените може да са горе-долу еднакви, но един час полет със Су-27 е много по-скъп от един час полет с Грипен. Като бедна държава и това трябва да го гледаме - хем нов и модерен изтребител, хем да можем да го "караме", че гориво, поддръжка и т.н. са скъпи. :)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.