Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да пишем правилно

Featured Replies

Няма правило, за всяка дума си е индивидуално.

• Отговори 527
  • Прегледи 268,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Mistress Linda
    Mistress Linda

пунктУация

• Дефис се казва. В цялата тема.

• Trichocephalus
    Trichocephalus

ПО въпроса с пълния и празния член  :   Сутринта някой във Фейсбук беше постнал (цитирам дословно): „И сам война е войн“.  Отдолу никой не беше написал: „Моля?!“ В смисъл - войната е мъж и е сам, и е

Търся помощ по въпроса. Благодаря :)

Представка – морфема, която стои преди корена и служи за образуване на нови думи. Променя лексикалното значение на думата.

Представка "О"

1. Към действие, което засяга повърхността на предмета (обелвам)

2. Към действие, което следва очертанията на предмета (ограждам, осмивам)

3. Към действие,което се разпростира върху целия предмет (оглеждам)

4. Към прилагателни или съществителни, за да се означи, че обектът на действието получава качеството на произвеждащото име (оздравявам).

Представка "У"

1.Към глаголи, за да се означи, че действието се насочва към:

- дълбочина (ужилвам)

- към центъра на обекта (убода, уцелвам)

- надолу (увисна, упадък).

Търся помощ по въпроса. Благодаря :)

Няма правило, за всяка дума си е индивидуално.

Не си прав ! Има правила. Обаче са много.

Ако след първата буква следват словосъчетанията ТИВАМ, БУВКА, ВЦА, ЧЕВИДЕЦ, ЧИЛА, ЛИГОФРЕН и т.н и т.н пред тях се пише О.

Ако словосъчетанията са ЧИЛИЩЕ, ЛИЦА, СМИВКА, СЪРДНО и т.н. и т.н. се пише У.

Пълния списък на "правилата" може да се намери в речника на българския език.

Здравейте...

Тази тема е свързана с един урок от учебник по български език :wors: ...

Нека тук всеки поства примери за отклонения от книжовния език ( по табели, реклами, статии...) и ако може да пише откъде ги е взел .

Можете да качвате картинки от интернет , да цитирате от пресата ( само пишете от кой вестник и.т.н.) , да давате линкове на клипчета , или да дадете пример с табели от улиците ( опишете къде сте я видяли ... ) и др. , каквото се сетите.

Хайде ето и един пример от мен :

Публикувано изображение

Здравейте!Голяма каша ми е в главата с тези изречения с въпросителни думи,по-точно сложни съставни с въвеждащи въпросителни думи.Чела съм правила и уж ги запомням,но на тестовете,които правя,се появяват грешки,а нашият учител по български език и литература явно няма намерение да отдели и един час по български език,всеки се спасява както може(малко "лирическо" отклонение,ама се наемам много като се сетя :wors: ) Тук някъде намерих това правило: 7. Когато подчиненото изречение е в началото, задължително се отделя със запетая от главното дори когато започва със съюзна връзка, която не изисква запетая. Не знаехме дали е лесно. Дали е лесно, не знаехме. Той се чудеше как да й каже. Как да й каже,се чудеше той. Защо тогава в изречението "Всеки ядеше,каквото му попадне." има запетая преди въпросителната дума"каквото"? Защо пунктуацията в изречението "Дали ще учи или ще работи,за него нямаше никакво значение" не е вярна?

Има ли правописно правило кога да се слага О или У в началото на думата?

Търся помощ по въпроса. Благодаря ;)

Правиш си проверка:

ако се чудиш например как да напишеш Усмивам или Осмивам,думата е усмивка,следователно правилно е да напишеш усмивам

Правиш си проверка:

ако се чудиш например как да напишеш Усмивам или Осмивам,думата е усмивка,следователно правилно е да напишеш усмивам

Не е вярно..за тези специално мисля,че са изключение -

усмивка, но осмивам,

украса, но окраска

Езиковата култура не се учи за един ден. Необходима е упоритост и постоянство.

Редактирано от smirena (преглед на промените)

Здравейте!Голяма каша ми е в главата с тези изречения с въпросителни думи,по-точно сложни съставни с въвеждащи въпросителни думи.Чела съм правила и уж ги запомням,но на тестовете,които правя,се появяват грешки,а нашият учител по български език и литература явно няма намерение да отдели и един час по български език,всеки се спасява както може(малко "лирическо" отклонение,ама се наемам много като се сетя :P ) Тук някъде намерих това правило:

7. Когато подчиненото изречение е в началото, задължително се отделя със запетая от главното дори когато започва със съюзна връзка, която не изисква запетая.

Не знаехме дали е лесно.

Дали е лесно, не знаехме.

Той се чудеше как да й каже.

Как да й каже,се чудеше той.

Защо тогава в изречението "Всеки ядеше,каквото му попадне." има запетая преди въпросителната дума"каквото"?

Защо пунктуацията в изречението "Дали ще учи или ще работи,за него нямаше никакво значение" не е вярна?

"Всеки ядеше каквото му попадне." -тук не трябва да има запетая

"Дали ще учи или ще работи,за него нямаше никакво значение"- тук грешаката идва от това, че запетаята е на грешно място, трябва да е така:

"Дали ще учи, или ще работи за него нямаше никакво значение"

За второто изречение има правило:

Когато имаш изречения, включващи ли/или, дали/или, или/или, пред второто се пише запетая

Примери:

Аз ли да дойда, или ти?

Дали да дойда, или не?

Или ти ела, или ще дойда аз! и т.н.

Не е вярно..за тези специално мисля,че са изключение -

усмивка, но осмивам,

украса, но окраска

Taка е, в нашата граматика О или У е най-коварното нещо, дори моят учител много се затрудняваше. Просто трябва да се запомнят изключенията и да се правят проверки

Редактирано от potrebitel (преглед на промените)

За второто изречение има правило:

Когато имаш изречения, включващи ли/или, дали/или, или/или, пред второто се пише запетая

Примери:

Аз ли да дойда, или ти?

Дали да дойда, или не?

Или ти ела, или ще дойда аз! и т.н.

potrebitel,благодаря :yanim:

"Всеки ядеше каквото му попадне." -тук не трябва да има запетая

За това и аз бях сигурна,че не трябва да има,дори проверявах специално в интеренет художествения текст,от който беше част,но и там беше със запетая.Днес ми обясниха набързо,че тези думи 'каквото','каквито' били образувани от 'това което','тези които' - "Всеки ядеше,каквото му попаднеше".("Всеки ядеше това,което му попаднеше"-тук вече със сигурност има запетая,затова и в първия вариант трябвало да има. :help:

За това и аз бях сигурна,че не трябва да има,дори проверявах специално в интеренет художествения текст,от който беше част,но и там беше със запетая.Днес ми обясниха набързо,че тези думи 'каквото','каквито' били образувани от 'това което','тези които' - "Всеки ядеше,каквото му попаднеше".("Всеки ядеше това,което му попаднеше"-тук вече със сигурност има запетая,затова и в първия вариант трябвало да има. :angry22:

Хмм, може и така да е, така има логика, но ще проверя

• 4 седмици по-късно...

Искам да попитам нещо. Ако някой знае отговора, да помага ;) При задаване на въпрос как стояха нещата? Дума от м.р. с пълен член ли се пише, или с кратък? Веднага ще дам пример, за да може да ме разберете: -Мъжът при вас ли е? или -Мъжа при вас ли е? Знам, че, ако това беше съобщително изречение, то "мъжът" щеше да е с пълен член, т.е. изречението би било: "Мъжът е при вас", но при въпроса как трябва да е? -Влакът ли закъсня? или -Влака ли закъсня? :P

Съществителни имана които могат да се заместят с мъжки род се пишеха с пълния член :)

Няма значение дали е въпросително изречението,в примерите и определенията пред мен съществителните,които могат да се заместят с той са с пълен член.Дано да съм била полезна

Редактирано от _sweet_ (преглед на промените)

Искам да попитам нещо. Ако някой знае отговора, да помага :)

При задаване на въпрос как стояха нещата? Дума от м.р. с пълен член ли се пише, или с кратък? Веднага ще дам пример, за да може да ме разберете:

-Мъжът при вас ли е?

или

-Мъжа при вас ли е?

Знам, че, ако това беше съобщително изречение, то "мъжът" щеше да е с пълен член, т.е. изречението би било: "Мъжът е при вас", но при въпроса как трябва да е?

-Влакът ли закъсня?

или

-Влака ли закъсня? :wors:

Кой закъсня? - ВлакЪТ. _sweet_ е права :)

Кой закъсня? - ВлакЪТ. _sweet_ е права :)

Благодаря ви и на двете :)

Значи става

-Влакът ли закъсня?

Наистина Ви благодаря, това ме мъчеше от доста време насам ;)

Съществителни имана които могат да се заместят с мъжки род се пишеха с пълния член :)

Няма значение дали е въпросително изречението,в примерите и определенията пред мен съществителните,които могат да се заместят с той са с пълен член.Дано да съм била полезна

Много си права за това, че, ако съществителното може да се замени с той, то се пише със пълен член. Ако ми позволиш, ще допълня, че според правилото съществително, което може да се замени с него или има предлог (пред, над, под, с, в, и т.н.)пред него, винаги се пише кратък член. Аз имам едно друго запитване :speak: . В 8-ми клас писахме едни правила, според които когато се обръщаш към някого с учтива форма, трябва да кажеш Вие и глаголът, ако е в минало време, да е в 3л., ед. ч. Но сега ни казват, че е правилно глаголът да е във 2л., мн. ч., а определението - в ед. ч. Например: правилно било да кажеш: "Вие сте посетили вече тази изложба, нали?", а не "Вие сте посетил/а вече тази изложба, нали?" Кое от двете е правилно? Много ще съм благодарна, ако ми кажете има ли някакво правило и какво е то.

В 8-ми клас писахме едни правила, според които когато се обръщаш към някого с учтива форма, трябва да кажеш Вие и глаголът, ако е в минало време, да е в 3л., ед. ч. Но сега ни казват, че е правилно глаголът да е във 2л., мн. ч., а определението - в ед. ч. Например: правилно било да кажеш: "Вие сте посетили вече тази изложба, нали?", а не "Вие сте посетил/а вече тази изложба, нали?" Кое от двете е правилно? Много ще съм благодарна, ако ми кажете има ли някакво правило и какво е то.

Значи сега ще ти кажа как беше правилото. То не е глагол, а по-скоро причастие. Когато имаш причастие, завършващо на -л, -ла, ли се пише в мн. ч. Ето и пример:

-Г-жо, Вие сте пристигнали?

-Г-не, Вие сте искали това.

Когато имаш страдателно причастие или завършващо на -н, ен, -на, тогава се пише в съответния род. Ето пример:

-Г-жо, Вие сте настанена при нас.

-Г-не, Вие сте наказан, защото...

П.П. Аз само да вметана за запетайките. Всички знаем, че пред "че" се поставя запетая, ама трябва да се внимава, защото може да имаме сложен съюз като "макар че", "въпреки че", "така че"- тогава запетаята се поставя прред първата час на съюза :)

Благодаря много на potrebitel. А и си много прав за сложните съюзи. Добре си отбелязал и това - хубаво е човек да си припомня от време на време тези на пръв поглед прости правила, за да не греши :) .

Значи сега ще ти кажа как беше правилото. То не е глагол, а по-скоро причастие. Когато имаш причастие, завършващо на -л, -ла, ли се пише в мн. ч. Ето и пример:

-Г-жо, Вие сте пристигнали?

-Г-не, Вие сте искали това.

Когато имаш страдателно причастие или завършващо на -н, ен, -на, тогава се пише в съответния род. Ето пример:

-Г-жо, Вие сте настанена при нас.

-Г-не, Вие сте наказан, защото...

П.П. Аз само да вметана за запетайките. Всички знаем, че пред "че" се поставя запетая, ама трябва да се внимава, защото може да имаме сложен съюз като "макар че", "въпреки че", "така че"- тогава запетаята се поставя прред първата час на съюза ;)

И мен винаги ме обърква тва с причастията :) Но вече ще го запомня!Благодаря на Потребител,че го е обяснила :wors:

• 3 седмици по-късно...

Здравейте!Голяма каша ми е в главата с тези изречения с въпросителни думи,по-точно сложни съставни с въвеждащи въпросителни думи.Чела съм правила и уж ги запомням,но на тестовете,които правя,се появяват грешки,а нашият учител по български език и литература явно няма намерение да отдели и един час по български език,всеки се спасява както може(малко "лирическо" отклонение,ама се наемам много като се сетя :) ) Тук някъде намерих това правило:

7. Когато подчиненото изречение е в началото, задължително се отделя със запетая от главното дори когато започва със съюзна връзка, която не изисква запетая.

Не знаехме дали е лесно.

Дали е лесно, не знаехме.

Той се чудеше как да й каже.

Как да й каже,се чудеше той.

Защо тогава в изречението "Всеки ядеше,каквото му попадне." има запетая преди въпросителната дума"каквото"?

Защо пунктуацията в изречението "Дали ще учи или ще работи,за него нямаше никакво значение" не е вярна?

Късно се включвам и поради тази причина едва ли ще ти помогна, но....

"Всеки ядеше, каквото му попадне." Има запетая пред "каквото", защото това е относително местоимение, а не въпросително. Как може "каквото" да е въпрос????!!!!???? Пред относителните местоимения /съставени са от въпросително местоимение + то/ има запетая.

"Дали ще учи или ще работи,за него нямаше никакво значение" - при повтаряне на съюзи /ту-ту, нито-нито, дали-или/ се поставя запетая пред втория, т.е. "Дали ще учи, или ще работи, за него нямаше никакво значение"

Редактирано от GABRIELA (преглед на промените)

"НЕ ОБИЧАМ" се пише отделно :speak: Тук все пак пишат хора, които искат да спазват правилата за писане в българския език

"НЕ ОБИЧАМ" се пише отделно ;)

Тук все пак пишат хора, които искат да спазват правилата за писане в българския език

и кво като се пише отделно, аз пък специално тука съм го слял

в другите ми постове е отделно не-то пред глагол

• 2 седмици по-късно...

Здравейте! Имам въпросче... Знам, че при адресиране на пощенски пратки, не се използват кавички за наименованието на улица, ж.к. и т.н., но това правило важи ли и за името на получателя, когато той е фирма? ;)

Редактирано от innjoy (преглед на промените)

Здравейте! Имам въпросче... Знам, че при адресиране на пощенски пратки, не се използват кавички за наименованието на улица, ж.к. и т.н., но това правило важи ли и за името на получателя, когато той е фирма? :)

Здравейте.

Не е казано, че не се използват - просто може и по двата начина - с и без кавички. Аз обикновено имената на улиците си ги пиша с кавички, когато е компания - ако е латиница, я пиша без кавички, ако е българска - с.

Много важно е да спазиш обаче местата на адресата и на този, който изпраща. Винаги долу вдясно се пише адресата, горе вляво - твоето име или компанията, от чието име пращаш писмото. ВИНАГИ се връщат писмата, където този ред не е спазен. А все пак това е излишно губене на време, което не е изгодно никому. :help:

Също така (мисля, че се знае, но да кажа) когато пращаш до юридическо лице писмо, е хубаво да отбележиш името на човека, до когото точно го пращаш (ако не му знаеш името - поста, който заема), и отдолу - името на съответното юридическо лице, не пропускай юридическата форма на фирмата (ООД, ЕООД, АД и т.н.).

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.