Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Не съм щастлив. Чувствам се като в затвор!

Featured Replies

преди 21 минути, Търсещ истини написа:

Защо нещастливи помагат на нещастливи?

Защото нещастния на щастливия не вярва! ;) 

Ако тръгнем с клишета, то определено няма да стигнем до никъде.

Има едно елементарно нещо - съпричастност се казва. Де факто автора на темата не търси помощ, а някакъв вид съпричастност или по скоро да види до колко хора ще бъдат съпричастен към хипотетичната тема. Твърде класически случай е темата, но все пак възрастта му - 30 г. е някак си "издърпана" във времето.

Както виждам Вие и Дон Рамус ... сте на едно мнение - Темата е "куха" в която започвате да наливате Вашите си теории и т.н., т.е. тя е изчерпила самата проблематика върху която определено до наливате Ваши теории и прочие. Няма да се изненадам, ако някой от Вас не е сътворил тоя профил и т.н. и понеже самата тема "залязва" наливате в нея вече основния замисъл на Вашите тези и т.н. ...

Не давате възможност да "умре" въпросната, защото явно имате някаква полза от нея.

Продължавайте да се чудете ... макар и спрямо моите разбирания - това не е чудене, а друго Ваше деяние.

• Отговори 149
  • Прегледи 19,3k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 44 минути, Търсещ истини написа:

Та, 
наистина  хвърлят се "усилията на толкова много хора, други да са "щастливи"... Защо го правят, след като те НЕ СА такива",
защото ВСИЧКИ сме НЕ ТАКИВА.

Това не е тема за форум, а за задълбочен анализ, който всеки трябва да направи по отношение на себе си. И да, малко ще го направят и то в необходимата дълбочина и с необходимото разбиране. Самоанализ по отношение на това доколко мотивите ми са егоистични или не, аз поне мога да изисквам само от себе си и от никой друг.  Някой си е направил подобен самоанализ, стигнал е до определени изводи и очаква същото и от другите. Ами не. Всеки сам си решава дали и кога. Тук може да се наблюдава и надценяване на важността на подобен анализ. Който си го е направил сам за себе си счита, че това е важно за всички. Нещо повече - такъв човек може да започне да се самозаблуждава, че без неговото участие другите няма да могат да стигнат до същото осъзнаване. Но пропуска, че важното за него не е чак толкова важно за повечето от останалите хора и че това, което прави могат да направят и много други хора, ако решат за уместно и в някои случаи далеч по-добре от него.

преди 25 минути, ДиоиД написа:

Няма да се изненадам, ако някой от Вас не е сътворил тоя профил

Отричам категорично да съм сътворил този профил и тема. Вж. по- нагоре мненията ми. Все пак, преди няколко часа авторът е посетил темата, но не е изразил още благодарност. Това не говори добре за качеството на коментарите ни ;) или може би за вежливостта му. :( 

преди 20 минути, Shiniasu написа:

важното за него не е чак толкова важно за повечето от останалите хора и че това, което прави могат да направят и много други хора, ако решат за уместно и в някои случаи далеч по-добре от него

В средата в която сме- форум, съм убеден, че тези, които професионално МОГАТ са малцина- до хич. Ние, миналите успешно(?) тази възраст, излагаме мнения за казуса, но НЯМА единствено правилно мнение. Дори в друга тема, прим. "Копая яма. Опрях на камък. Какво да правя?"  ще има много мнения, според опита (и самооценката за важността му) у коментиращия. А по отношение възрастова криза мненията са безброй, субективни и ненадеждни. При отсъстващ диалог, мерим съвсем извън случая.

Заради това- две действия- Насърчаване и Съпричастност са достатъчни. 

От самоанализ се отказвам. Аз не съм преживял тази криза, бях зает с други грижи.

преди 8 минути, Търсещ истини написа:

Все пак, преди няколко часа авторът е посетил темата, но не е изразил още благодарност.

Не може да се изисква от автора някаква благодарност и/или някакъв друг коментар по темата. Твърде ясно е описал проблематиката. Само един лек "манипулативен" изказ има в тезата му с която оставя четящия да се сети за какво иде реч (Какво може да се случи при такъв случай ...) ;)

Някак си ми прилича на курсова работа. 

Аз съм се изказал по темата и по точно - по конкретната проблематика, но това не означава, че не я следя ... 

Напълно Ви разбирам, че Ви интересува нещастието, но деянията Ви ми приличат по скоро на "мародерско" отношение, ще прощавате, ако както натъртвате, че не сте направели този профил. Само автора на темата може да я насочи или пренасочи към детайли свързани с конкретното нещастие.

Нещо може би искате да ставате модератор ли... :) или какво ... :) Аниматор ... или пък Продуцент ... :), хм ...

п.п. Нищо лично!

преди 56 минути, ДиоиД написа:

Няма да се изненадам, ако някой от Вас не е сътворил тоя профил и т.н.

Най-накрая да си дойдем на думата

преди 1 час, Търсещ истини написа:

Аз не съм преживял тази криза, бях зает с други грижи.

Всеки по различен начин минава през тази типична "криза на средната възраст" ... Дори принципно, да не е класическото чувство на нещастие в следствие на предишно щастие, то рано или късно човек ще си зададе въпроса: "А сега на къде?!" Да, индивидуален е изхода.

Въпроса се свежда до това: Набелязаната "цел" постигната ли е или не?! И тук вече идва индивидуалното нещастие - Аз си мислих, че така, а то иначе .... леле какво стана и т.н. Или - Постигнах целта си, но не знам как да продължа и усета на умора .... да, на психична умора ... която де факто не осъзнаваме залисани в ежедневните грижи и т.н.

Никога не е късно да я изживеете и Вие ... ;) 

По скоро превантивно се мисли .... т.е. имате мечта - осъществявате, но преди самото осъществяване трябва да имате мечта и за след това... ;) 

По ваша логика - грижите са вид нещастие, но не е така ... нещастието идва от "криворазбрани" мечти ... разбирате, че към това което сте се стремили в миналото де факто е било една илюзия, която уви към сегашния момент трябва да платите с вид отговорност, а уви разбирате, че нямате такава. Следва разочарование и прочие ...

Уви някъде като се приближите към 50 или 60 разбирате, че Вашите родители са били прави, но вече е късно ... мда ... прочие ...

Да, на много млади хора им липсва елементарното уважение към по-възрастните, но така са .... "млади лъвове", които на 30 и прочие разбират, че са били "агнета за курбан" .... Това ги довежда по-рано до демотивация и т.н. ...

п.п. Та, по скоро темата има и един скрит манипулативен замисъл според мен. Да се намери как отново определения "типаж " да бъде мотивиран ....

ами то, в първия пост автора ясно си го казва че е недоволен най- вече от себе си. От постиженията си във всеки един аспект и именно това го кара да се чувства нещастлив. Странното е, че хем се усеща че нещо с него самия не е наред , хем търси панацеята извън себе си. Даже е готов на първата крачка- да се раздели с жена си. Странно, да не би да я обвинява за собствената си невъзможност, да се справи с инфантилните си цели? Щото да си се представяш на 30 като "собственик на успешен малък бизнес", е такова малоумно клише, че няма накъде повече...

За мен темата е абсолютен фейк, с плах опит за манипулация- чакай да видя колцина ще ми кажат браво, когато съм решил да прехвърля отговорността от болната, на здравата глава.

преди 17 минути, Радул написа:

За мен темата е абсолютен фейк....

Признака, че темата е фейк го забеляза Търсача още из онези дни. Ако автора верно бе в положението описано от него, то нямаше само да наднича през ключалката, ами щеше да бъде активен, пък то цяла седмица мина, а ни вопъл, ни стон от него. Но понеже ние сме печени, немаме нищо против да му съдействаме на щуротиите и да си лафим в темата, каквото ни щукне на акъла - те много изследователи са така, цял живот изследват живота и че накрая се досещат, че са забравили да го живеят, само гледали как другите го правят. За това е речено - който има яде и пиЙе, който нема глЪда и мига.

преди 2 минути, insec написа:

Признака, че темата е фейк го забеляза Търсача още из онези дни. Ако автора верно бе в положението описано от него, то нямаше само да наднича през ключалката, ами щеше да бъде активен, пък то цяла седмица мина, а ни вопъл, ни стон от него. Но понеже ние сме печени, немаме нищо против да му съдействаме на щуротиите и да си лафим в темата, каквото ни щукне на акъла - те много изследователи са така, цял живот изследват живота и че накрая се досещат, че са забравили да го живеят, само гледали как другите го правят. За това е речено - който има яде и пиЙе, който нема глЪда и мига.

Ами аз всъщност съм доволен от темата и развитието и- рефрена "следвай мечтите си" не беше подет масово. Което за мен означава, че или списващите са доловили колко клиширани и нищонезначещи са т. нар. "мечти", или калдейта цом наистина е пълна с мъдреци... Все пoлезни неща. :)

преди 7 часа, Радул написа:

следвай мечтите си" не беше подет масово.

мдаааа - за жалост на един тук просветител на 'сбъдването на мечти". Много кофти си го написал... Това няма да го направи щастлив... :) Лоша работа... Но той няма да се спре пред нищо, той е силен,  щото ако ги нямаше мечтите му (дори и мечтата му да му се сбъдват мечтите)... какъв щеше да е той самия...?

чудих се какво да коментирам и идеализма, изписан в един друг пост - относно спомагателството и алтруизма. На колегата бих му обърнал внимание

- какво точно написаха няколко човека, с което 'помогнаха' на някого си?

- с какво се изфантазираха че "помагат".

- защо първият им импулс за онова, което те самите НЕ са направили и самите те НЕ СА - е да посъветват друг точно това, което те НЕ ПОЗНАВАТ?

- защо се опитват да имитират някаква помагане през тая психологическа плява която им е в главите, а никой дори не посъветва въпросния да се обърне за психологическа компетентна помощ, която именно е с най-голяма вероятност да свърши работа - РЕАЛНО.

Вместо всичко това се представи чисто емоционален театър в който много хора се изиграха театрално на помагачи - чрез прости инстинктивни проекции.

А знаете ли защо ролята на ПОМАГАЧА на някого е толкова привлекателна и толкова популярна сред плебса? И сред форума е "любима" на доста хора.

Не стигна това, ами и се почнаха пълни глупости като че темата е в БГ-мама, в която се заля с плявата за 'лошите мъже'... отговориха подобаващо... и... Едно голямо НИЩО!

Аз лично имам предположение че някой периодично подхвърля някакви истории с цел - просто да се драска по форума и увеличава активността. Това не е единствената тема с такива излияния, които след това самите им автори не поглеждат. Кои ли са "авторите", ТОЧНО?

преди 10 минути, _ramus_ написа:

Едно голямо НИЩО!

лат. поговорка казва "Направих/ме това, което можах/ме. Който може по- добре, нека го направи сам" Feci quod potui, faciant meliora potentes.

По този повод се сетих случай с припаднала жена в автобуса. Спешната помощ се състоеше в това, да я свестим... невежите го направихме от съпричастие.

Поддържам идеята, че на викове за помощ трябва да се отзоваваме. Това, че има Лъжливи Овчарчета е малък проблем. Не зная по какви белези си личат. Допускам, че и тук бяхме извикани от Лъжливо Овчарче, но по- добре да реагираме социално, отколкото с отчуждение и безразличие.

преди 21 минути, Търсещ истини написа:

но по- добре да реагираме социално

за кого - е "по-добре"? И въобще - защо социалната реакция да е "добро, при всички случаи" ако ще и да загроби някого...

И въобще - припадналата жена в автобуса не се свестява от невежи. Невежите са основата на риска тя да се спомине генерално.

Емоционалните импулсивни "социални реагирания" са част от социалните инстинкти. В някои социални процеси и събития - те са доста важни. Но отвъд това - реагиранията за "помагане" се основават на някои съвсем първосигнални алгоритми. И съвсем не са "спасяващи" по дифоулт...

Един пловдивски полицай спаси дете, което си гълта езика и го направиха полицай на годината... Само малцина, които го познавахме от много години знаехме кое, как и къде го е научил... и то с практически тренировки... за да се случи този резултат...

И накрая - да напомня нещо важно - СПАСЯВАНЕТО и ПОМАГАНЕТО - са доста различни пълнежи на човешки явления. И не са само човешки - инстинкта е наличен сред всички висши животни - особено социалните... Понякога дори врагове в природата, попадат под импулса да се спасяват. Понякога под напора на обща заплаха... и т.н.

Чудя се понякога защо е толкова малка разликата в интелигентността между социалните животни и животното ХОМО. И въобще - защо се самонарича САПИЕНС?

преди 30 минути, _ramus_ написа:

И въобще - припадналата жена в автобуса не се свестява от невежи. Невежите са основата на риска тя да се спомине генерално.

Това не е така.

В НОВА ситуация, всички са невежи. Започва активност, може да се каже хаотична и се отсяват действията, които помагат. По- важно е да се действа на момента, отколкото да се чака. Да, има риск за генерална грешка, но такава е еволюционната правда- Действай, прави проби и преценявай кое е добро и кое грешно.

преди 35 минути, _ramus_ написа:

защо социалната реакция да е "добро, при всички случаи" 

А кой твърди това, което сте поставил в кавички? По- добре той да обясни.

преди 1 час, _ramus_ написа:

Един пловдивски полицай спаси дете, което си гълта езика и го направиха полицай на годината... Само малцина, които го познавахме от много години знаехме кое, как и къде го е научил... и то с практически тренировки... за да се случи този резултат..

Значи аз, като не знаех - защото наистина никаква идея си нямах как и какво въобще да направя с някой, който си е глътнал езика - да си бях стоял по- добре и да гледам как човека умира с пяната на устата си? Страхотна логика нема що, рационалност та дрънка - странно само, как така успях в крайна сметка да му помогна.

п..п. е - неам медал на годината за това, но и няма нужда.

преди 21 часа, insec написа:

който си е глътнал езика - да си бях стоял по- добре и да гледам как човека умира с пяната на устата си

Дребните лъжи са толкова показателни за фантазьорите - но и няма как да знаеш че когато дете си гълта езика не излиза никаква пяна от устата му.  :)

Не че нещо... но - пълни глупости и фантазии на обикновен невежа. Понеже аз също съм участвал в тренировките на въпросния пловдивски полицай... нямаш си понятие какво говориш и лъжеш като дърт циганин.

Много са весели тия закачки с будизма от хора които, дето извън будистките си мечтания дрънкат на народна сива матрица. Но жадуват с все сили да са нещо, да са направили неща, дето никога няма да направят. Да живеят по начин по който никога няма да живеят... Щото мечтанията никога не включват "цената"...  и изминаване на пътя за постигане. По този начин се опитва да се прескача именно той... И се изживяват на нещо, което не са... И колкото повече се изживяват толкова повече НЕ СА това което имитират и са по-далеч от "оригинала"

преди 21 часа, Търсещ истини написа:

В НОВА ситуация, всички са невежи. Започва активност, може да се каже хаотична и се отсяват действията, които помагат.

и поредния пример за невежество и чисти фантазии... Идеалите са нещо чудесно, но само за фантазьора.

В реалността никоя тълпа не сработва така, както го описвате. За да се получи по този сценарии се изисква подготовка, организираност, опитност в това... Има си хора специално обучени за работа в тълпа. Някои са си просто талант. Но процесите в тълпата са основани на инстинктивни положения...

Дори не си давате сметка, че докато се "пробва нещо си', при погрешен още втори опит "условно" и... въпросната вече ще е на "оня свят". Просто е имала късмет.

Ако въпросната аналогия се опитвате да я ползвате като в случая за темата и "нещастния", тук, то е толкова неуместно, колкото да показвате че сред космоса има вятър, щото някой виждал да духа на земята.

преди 46 минути, _ramus_ написа:

.....

Че къде съм написал дете бре хахахахахахха лъжел съм бил хахахахахахахах иска ти се, ама нъцки -- стой и гледай как умира някой.

преди 26 минути, insec написа:

хахахахахахахах иска ти се, ама нъцки

не, не ми се иска нищо - просто е написано че лъжеш.

И оправданието че не било дете, е без всякакво значение за лъжата, защото и да не е дете, никой, който си гълта езика не му излиза пяна от устата. Това е нещо съвсем обикновено за всеки, който има представа за тия неща. Но и съвсем проста логика - няма как да излезе пяна от устата на човек, който се задушава с обърнат навътре език в гърлото. Пяната от устата е съвсем друга симптоматика, от съвсем други причини

Поведението с "хахахаха" и импулсивната защитна реакция са съвсем незрели и чудесно охарактеризират и допълват лъжата...

преди 2 минути, _ramus_ написа:

....никой, който си гълта езика не му излиза пяна от устата

хахахахха смешко смешко хахахахахах - стой и гледай как умира някой. Прочее да ти кажа и как си глътна езика - щото изяде един шамар. Или викаш и това е невъзможно. ((:  Смешинко Смешинков - какво си смешно фалшименто баце, да не дава господ човек на теб да разчита, че ясно: стой и гледай как умира някой. Туй сте то Рационалистите - шумкари, къде освен да ти развиват лакардии, за друго не ги търси.

п.п. но пък мерси, че ме разсмя!

така, така - продължавай с глупостите... и лъжите, няма проблем, щото не пречиш на никого. Незрелите емоционари са без всякакво значение, освен в театъра пред огледалото им, в което се оглеждат като вселенски дракони.

На какъв се изживяваш се вижда. Защо се изживяваш точно на това - е ясно.

по-горе се написа за "лъжливите овчарчета"... те и овцете на тия овчарчета също се учат да лъжат.

Белгиеца или нещо такова беше, като умря и всички започнаха да го обичат. Обичайте се преди някой да умре. После няма да е споделено.

преди 2 минути, аm-аm написа:

Белгиеца или нещо такова беше, като умря

За мен това събитие е новост. Но и умрял, или не - той си остава това, което си беше, докато беше жив.

Обичанията - са напълно фантазни и лицемерни когато става въпрос за починали субекти. Не че и при :"живите" фантазния момент отсъства, както и лицемерието.

Не че споделеността не се играе, лицемери и фантазира.

преди 17 минути, _ramus_ написа:

....

Само забрави да уточниш нещо съществено - че това само ти го виждаш. Смешничкото човеченце - от много изхвърляне, тъй се получава: паляк на квадрат. Стой и гледай как умира някой .... всъщност що се касае за теб, то може и да е по- добре наистина, че от некадърност верно освен по- голяма беля, едвали друго ще постигнеш.

преди 15 минути, _ramus_ написа:

Не че споделеността не се играе, лицемери и фантазира.

Това не е споделеност, а лицемерие.

Някак така спорите, че не ми се приисква да подкрепя никой от двама ви.

преди 32 минути, аm-аm написа:

Белгиеца или нещо такова беше, като умря и всички започнаха да го обичат. Обичайте се преди някой да умре. После няма да е споделено.

Шо го погребваш?

на 17.04.2019 г. в 0:05, Белгиеца написа:

Миналата година ви бях избягал няколко месеца.
Сега пак дойде време да ви позарежа за неопределено време.
Чао ви

... понякога с едно малко усилие, някой, който иска да помогне може да върне живота. :) 

преди 9 минути, аm-аm написа:

....

Не споря, а откровенно му се присмивам, тъй че спокойно можеш да го подкрепиш.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.