Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коронавирус - масова истерия или реална опасност?

Featured Replies

преди 2 минути, ncl написа:

Сигурен ли си?! Защото аз съм сигурен, че няма да тръгна на тази работа, от която ме съкратиха...

No comment...

п.п. в твоя случай е много голямо постижение,че все пак ще тръгнеш на някъде...

• Отговори 55,1k
  • Прегледи 2,6m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не е удобен. Наблюдавайте и езика на тялото на Генерала- нервен и знае, че лъже. Пък Борисов- нищо не може да направи и нищо няма да отвори скоро. Освен да даде добавки на полицаите да ни страхуват по

• Мангъров : Има заповед в България да има 5000 болни до вторник!   От министерството на здравеопазването Заповед към РЗИ България : На 02.08.2022

• Просто не усеща дъното. Прави намеци, дава квалификации използва избирателно цитиране с единствената цел да създаде интрига и предизвика отсрещната страна към някои по-хапливи забележки. Ясен е, ясно

Публикувани изображения

преди 8 часа, miro20 написа:

мач с трупове ?

хмм.. и с един по малко човек да сме , един спасен живот, който може да е на твой или мой роднина, това означава праивлност на позицията за карантина. Лично мнение.

Оставам с впечатлението, че има една група хора на която, като че ли много им се иска кризата да е истинска, да продължи колкото се може по дълго и да повлече , колкото е възможно повече народ /фирми/ в бездната, за да имат и те оправдание за собствената си несрета. За другите държави не знам, но при нас - много се страхувам, че тия които оцелеят от корана вируса ще се превърнат в гробари на умиращите от глад и следващата зима и от студ. И мога да се обзаложа, че това ще са същите ония хора, miro20, които така жертвоготовно браниш. Всички цени ще скочат - включително и на лекарства. Пенсиите НЕ. И дървата за огрев - пенсиите НЕ и т.н и т.н. Ще им се прииска да бяха умрели! Тежко им и горко!

Аз искрено се надявам да е масова истерия и по скоро всички да се освестят и да приключи.

преди 2 минути, Велена написа:

Всички цени ще скочат - включително и на лекарства. Пенсиите НЕ. И дървата за огрев - пенсиите НЕ и т.н и т.н.

Е,сега поне управниците ще имат някакъв мотив.

Една поправка. Цените вече скочиха. Вчера купих една бутилка олио. 2,60 и очаквам още да се вдига...

Велена, не се надявай. Вече нищо няма да е като преди...

преди 13 минути, Велена написа:

много се страхувам, че тия които оцелеят от корана вируса ще се превърнат в гробари на умиращите от глад и следващата зима и от студ.

Неоснователни страхове. Времената когато някой се управляваше чрез насаждане на страх - приключиха.

За разлика от цивилизацията, която счита себе си за водеща, то на ниско ниво, на елементарно - все нещо което положиш в земята ще го събираш на есен.

Та, дали трупове ще копам или домати, картофи и прочие, то аз в момента се подготвям към така наречения от теб страх към следващата зима....

Гладен селянин няма .... има неграмотни граждани, които само и единствено се занимават с вид страхове, за да подчертаят своето значение към прогреса на цивилизацията, но историята, т.е. артефактите показват, че има изчезнали цивилизации, та може би и тази е наред да изчезне ... божа работа ... след 4000 години ще видим до де е стигнала ....

преди 1 минута, iИ.дИоNд.Ni написа:

Времената когато някой се управляваше чрез насаждане на страх - приключиха.

Защо лъжеш?! За другото си прав.

преди 1 минута, ncl написа:

Защо лъжеш?! За другото си прав.

То като се е почнало, да продължи ли, а?!

Не лъжа, просто казвам една неистина .... но тя е вид процент ....

На тоя свят има начало и край .... Въпроса е кога ще реши да спре даден човек или да продължи ....

От това ме е страх. Жертвите вече са повече от милион... само дето не го знаят още.

Не знам, каква е играта? Но ако политиците искаха да се справят не беше ли най - лесно всичко да спре за две три седмици в целия свят? Както през отпускарския август примерно. Какви загуби? Какви сътресения? И всички тия трилиони за помощи да се бяха налели в изследователските инстититути и да намерят лек и ваксина.  

Какви милиарди похарчени? За какво? Тестове няма. Петдесет човека от пневмония лекуваха за по милиард всеки. За фирмите няма адекватна помощ.

А това, че не се лекува нищо друго в момента не прави ли зверски икономии. Какво става? Къде са парите?

преди 15 минути, Велена написа:

Оставам с впечатлението, че има една група хора на която, като че ли много им се иска кризата да е истинска...

Аз пък съм с вЧепатлението,че има една група,за която всичко което не може да се пипне с пръст и да се види с просто око не съществува.За тази група някакви вируси и епидемии изобщо не съществуват,камо ли да е възможно човек да умре от тях.За тази група хора,мерките срещу някакъв "мор" трябва да се взимат след като този "мор" вече е преминал напълно-земетресение,цунами /те поне се виждат и усещат/.Вземане на предпазни мерки за тях е като да си сложиш презерватива след секс.

преди 2 минути, Велена написа:

От това ме е страх. Жертвите вече са повече от милион... само дето не го знаят още.

Не знам, каква е играта? Но ако политиците искаха да се справят не беше ли най - лесно всичко да спре за две три седмици в целия свят? Както през отпускарския август примерно. Какви загуби? Какви сътресения? И всички тия трилиони за помощи да се бяха налели в изследователските инстититути и да намерят лек и ваксина.  

Какви милиарди похарчени? За какво? Тестове няма. Петдесет човека от пневмония лекуваха за по милиард всеки. За фирмите няма адекватна помощ.

А това, че не се лекува нищо друго в момента не прави ли зверски икономии. Какво става? Къде са парите?

Играта е повече от ясна. Само трябва да се преименува "Търсете жената" на "Търсете парите".

преди 11 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Неоснователни страхове. Времената когато някой се управляваше чрез насаждане на страх - приключиха.

За разлика от цивилизацията, която счита себе си за водеща, то на ниско ниво, на елементарно - все нещо което положиш в земята ще го събираш на есен.

Та, дали трупове ще копам или домати, картофи и прочие, то аз в момента се подготвям към така наречения от теб страх към следващата зима....

Гладен селянин няма .... има неграмотни граждани, които само и единствено се занимават с вид страхове, за да подчертаят своето значение към прогреса на цивилизацията, но историята, т.е. артефактите показват, че има изчезнали цивилизации, та може би и тази е наред да изчезне ... божа работа ... след 4000 години ще видим до де е стигнала ....

Тази ти философия няма нищо общо с това, което казвам.

Страхувам се не защото някой ме е уплашил, а защото мога да предвидя есенната реколта.

По скоро, тази която ще събираме назима.

И да - гладни селяни е нямало по твоето време, когато са живели по 10 души в къща и са си помагали.

Сега има само болни, бедни и самотни селяни, които не могат и семена и разсад да си купят даже.

Да не говорим за препарати, без които нищо не става. А забравих и оранжерия! Даже и доматите искат карантина.

На открито почти не виреят. 

преди 1 час, ncl написа:

но безработните вече гонят 70 000.

да светна пишещите тук за този казус - защо безработните стават толкова. Аз самият съм в това положение, сред фирмата в която работя. 

Самия работодател ми обърна внимание, че е в моя полза да ме съкрати за да взимам пари от бюрата по труда. 80 % са все пак нещо, пред версията 60/40, сред която аз съм в неизгодно положение, защото осигуровките се делят, неговите ги покрива държавата и той не ги дължи, докато моята част ще си я плащам от тия 60%. Така, че много хора излизат на борсата именно заради това. Тази тактика за 4 месеца съкращение на позицията - не е нова, нито се ползва сега оригинално, защото се прилага от доста работодатели. сега просто е бум, едновременно става, заради ситуацията.

Разбира се има хора които се съкращават и съвсем "наистина" - те губят работата си. В Пловдив гоним София в едни минали години, отварят се нови предприятия, строи се като за световно и хора никъде не достигат. На практика нямаше безработица, като се внася работна ръка от всички дестинации наоколо.

В общ смисъл най-потърпевш е малкия  бизнес. Да, има проблеми, кризата е налична за всички. ЗАгуби са налице и няма как никой да не загуби нищичко и винаги да излезе на далавера. Аз също ще загубя позиции, пари... и разни други неща, в чисто социален смисъл. Но в живота има и други аспекти - дето не са нито материални, нито социални. Тях няма как да ги загубя с тия събития... Въпрос на приоритети е за всеки човек. Е, да - и до човека е.

преди 38 минути, ncl написа:

мярката 60/40 е неефикасна.

мярката е ефикасна за някои видове предприятия и фирми. За други - не е. Това се знае от всички участници в сделката.

Да напомня нещо просто - "ефикасността" всеки я мери според интереса и защитаването му.

Нека броим безработните след 4, до 6 месеца - да видим дали няма да се получи след тоя срок "бум" в заетостта.

преди 1 час, Велена написа:

И да - гладни селяни е нямало по твоето време, когато са живели по 10 души в къща и са си помагали.

И не - тогава са се събирали и живели така именно защото гладът е надничал отвсякъде. И при срив на реколта по някоя от многото възможни причини - глад и при "десетимата", до всякакви видове болести и смърти.

Не знам къде точно живеете - в Тракийската низина домати виреят навсякъде - съвсем ранните са в парник, от лятото навън  - си карат чудесно. Искат се само стандартните грижи и пръскане тук-там - защото и това зависи от времето (когато са на открито). И досега никой не е внесъл отникъде "биволското сърце", а е невероятен домата... :) Може би най-доброто от всички вариации на този зеленчук.

Домати много хора гледат и в саксии на тераса, сред града....

Моабета сред темата непрекъснато тегли към руслото на оплаквачите от всичко... Това и извън виртуала си е пак така - събират се и почват да се оплакват, най-вече защото това е разтоварващо емоционално.

преди 11 минути, _ramus_ написа:

Нека броим безработните след 4, до 6 месеца - да видим дали няма да се получи след тоя срок "бум" в заетостта.

Ти си много голям оптимист.Предишната финансова криза от 2008, беше повече от една година.Тази я очакват в пъти по-страшна.

преди 3 минути, ncl написа:

нека го напишат в темата...

колкото някой написа в темата и за "временната регистрация в бюро".

Масово в темата не се интересуват от нищо, освен да се хейти и реве, с недоволства от всичко и всички дето е възможно. Именно това им носи ползи. Именно - ПОЛЗАТА. Просто тук е в емоционално-чувствен смисъл. Битовизма си върви, нищо че всеки се дуе да е говорител от типа "ГЛАС НАРОДЕН".

Но недоволните от живота и посоката му хора - са били винаги. Адаптацията към бързо изменящите се условия не е лесна работа и трудността се изразява в съпротиви срещу всякакви промени и изменения. В бум на социални промени винаги се съпътства от бум в съпротивата срещу тях ( разбира се, ако не се получи блясъка на екзалтацията, свързана с подходящият социален маркетинг, който се нарича "пропаганда") . Но сега измененията в живота са трайни и твърде много хора не са способни да наваксват да се приспособяват. Понякога тия изменения идват с пропаганда ( и маркетинг), но унинието че живота някак си бяга по-бързо от много, които не могат да го достигнат - вече е основата на недоволството на голяма маса от хора. И среща съпротивите им, страховете им, недоволството им, техните версии на обяснение на света, на тегленето назад, виждането на всички изходи "някъде в миналото"...

преди 4 часа, Sleda написа:

“Световен възторг: Невиждана революция за котки и кучета в Китай заради COVID-19 Най-добрите приятели на човека стават официално домашни любимци, вече няма да ги ядат.

В Китай обичат да похапват кучешко месо, а "лековитите" екскременти от прилепи са наричани "скъпоценен пясък, светещ в нощта". Сега град Шънджън забрани консумацията на кучета и котки и скъса с една вековна традиция.”

Добре, но такива работи хапват в почти цяла Азия.

Прилепи ядат и в Камбоджа, Лаос, Виетнам, Сейшелите, Индонезия, Филипините, Палау, Тайланд, Гуам...

И не само прилепи. Всичко, което мърда и не е човек.  Други примери освен плъхове, мишки, морски свинчета, кучета, котки, змии, насекоми.....
Във Филипините чакат 17 дни яйцето, така го варят и ядат. В Камбоджа го бучат с една клечка и така го ядат. В Тайланд бучат на една клечка един плъх. Пак там ядат и  пържени тарантули.

Не вярвам че мизерия има само и единствено в Китай, а другите които ядат, продават същети неща са чисти от вируси.

преди 10 минути, Димитър 59 написа:

Тази я очакват в пъти по-страшна.

Който иска да живее в "страшното'. И предишната я преживяхме. Криза - като криза.

Повечето от социалните играчи имат полза ДА НЕ СА В КРИЗА. Кризата е като всичко - идва и си отива. Ние самите - идваме и си отиваме. Изглежда че докато "сме тук", докато " сме живи" някои потъват някъде в 'черния свят' и така го живеят с представата че им е виновен някой друг. Именно това е играта, която рефлектира и сред повечето в темата.

Не знам какво точно се нарича "оптимизъм" и пак зависи от "гледката отвътре". За тия, дето отвътре живеят сред 'черен свят" и са уплашени и фрустрирани - всеки който не е като тях го наричат 'оптимист'. А те самите - естествено че се изживяват на "реалисти". :)

преди 5 минути, acnekt написа:

но такива работи хапват в почти цяла Азия.

Изглежда че не се разбра отново че тук става въпрос за вирус, не за бактерии или лоша хигиена. В конкретната мутация на КОВИД19 се предполага с висока вероятност, че е замесен прилепа. И да не са го яли - има хранителна верига, която пак ще стигне до човека. Неизбежно е. Има значение, да, но е много по-малко и в друга посока от тая, която се спряга в темата тук.

Ето примери какви са евентуалните последствия със и без карантина:

https://news.bg/disasters/kanada-pred-3-stsenariya-za-koronavirusa.html

Същевременно Тръмп се надява САЩ да не надминат 100 000 починали:

https://news.bg/disasters/sasht-se-nadyavat-na-100-000-pochinali-ot-covid-19.html

преди 2 минути, _ramus_ написа:

И предишната я преживяхме. Криза - като криза.

Преживяхме,но след нея не беше същото както преди.Спестяванията на хората се стопиха.Приходите им вече бяха по малко,а цените се вдигнаха и затвъдиха години напред.

преди 8 минути, Димитър 59 написа:

Преживяхме,но след нея не беше същото както преди.

А моите, след въпросната криза - се увеличиха. Сега - ще намалеят, но други неща ще се променят в положителна посока. При други хора пък - сега ще се увеличат... Свят голям и широк, хора ( и съдби) - шарени и всякакви

Нека напомня - че КРИЗАта е явление, което е трансформация. Разбира се че 'след нея нищо не е същото, като преди нея". Така са всички кризи. Кризи има не само социални, а сред всички аспекти на живота и изменчивостта му. Например всяко човешко психично развитие минава през поредица от кризи, през всички "възрасти'. И именно - след всяка криза "нищо не е същото, както е било преди нея". Ако "нещо е останало" - това е проблем... защото се зацикля и "не се израства"...

Смисъла на кризата е измененията и растежа. Кризите са сравнително близки във времето, защото самият живот, самото битие сега, е твърде динамично. На практика в момента, в един единствен човешки живот се случват толкова много и толкова бързи изменения в екзистенцията, колкото в предишни (условно) над 5 поколения. Отгоре на всичкото - се забързват процесите по изменение. А не се наваксва то от все по-голяма част от предишните поколения.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.