Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коронавирус - масова истерия или реална опасност?

Featured Replies

Съжалявам, рамус, но сега не ми е до теб. Пия си и си слушам музика... АЛИСА - Небо Славян (AlisA - The sky of Slavs) - YouTube

• Отговори 55,5k
  • Прегледи 2,7m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не е удобен. Наблюдавайте и езика на тялото на Генерала- нервен и знае, че лъже. Пък Борисов- нищо не може да направи и нищо няма да отвори скоро. Освен да даде добавки на полицаите да ни страхуват по

• Мангъров : Има заповед в България да има 5000 болни до вторник!   От министерството на здравеопазването Заповед към РЗИ България : На 02.08.2022

• Просто не усеща дъното. Прави намеци, дава квалификации използва избирателно цитиране с единствената цел да създаде интрига и предизвика отсрещната страна към някои по-хапливи забележки. Ясен е, ясно

Публикувани изображения

преди 3 минути, _ramus_ написа:

На същия почин - и други мантри се повтарят:

https://webcafe.bg/analiz/lazhite-na-ruskata-propaganda-za-koronavirusa.html

Много ви изостанало инфото бе момци. Руска помощ беше изпратена и в САЩ. И беше приета. Трябват ви нови опорки, тези вече не стават.

Анализ... :lol6:

преди 8 минути, _Belial_ написа:

Руска помощ беше изпратена и в САЩ. И беше приета.

така ли - от кои го прочете, че ти пак вече си забравил какво се изписа напред в темата. Че отново се заповтаря и мантрата с 5г мрежите и вируса. Едно и също се папагали, на вълни... И си карате квото се дочуе и дочита. Иначе сте гоуеми независими мислители... Що не - клипчетата с Джаро-папагала, са си весели :)

Човек - виж кака Гинка Билобова. Ако не върши работа - има и други лекарства, но здравата ще изтрещиш така. :) Смяната на аватарите не помага, интересно - картинките няма ли и тях за заповтаряш? 

преди 4 минути, M.Николов написа:

Супер! Да удължим мерките с още 3 месеца. А в същото време, над 2 и половина милиона са умрели от рак!  Логика. Ракът е смъртоносен, няма смисъл да се лекува.

преди 6 минути, _ramus_ написа:

така ли - от кои го прочете, че ти пак вече си забравил какво се изписа напред в темата. Че отново се заповтаря и мантрата с 5г мрежите и вируса. Едно и също се папагали, на вълни... И си карате квото се дочуе и дочита. Иначе сте гоуеми независими мислители...

Човек - виж кака Гинка Билобова. Ако не върши работа - има и други лекарства, но здравата ще изтрещиш така. :)

Не обсъждай мен ами вижте да си синхронизирате опорките.

преди 9 минути, skalata_73 написа:

Има напредък.

да бе - че те така и така си пийват. Чудя се дали и водката е руска, или само на лаладжийстване по форуми. Че поне на руски клипчета се нагледахме в темата. Няма по-умни, по-важни, по-мъдри и увлекателни - от руските клипчета, руските песни. Няма по-истинни от руските новини... Що е руско - сичко е супер и велико. С плаката на Влади ли спите нощем ( в тия самотни дни)? :)

преди 3 минути, _Belial_ написа:

Не обсъждай мен ами вижте да си синхронизирате опорките.

що  пак да си повториш рецитацията ли? Ти така и така си я повтаряш, кво ти е? Отгоре на всичко - не е и твоя, а само си я папагалиш. През най-много два дни - и айде отново.

преди 4 минути, _ramus_ написа:

Иначе сте гоуеми независими мислители.

А ти от кои мисУители си?Харесващите сегашното положение и оптимист че шъ съ упраим...!

преди 3 минути, Димитър 59 написа:

А ти от кои мисУители си

има разлика. Типичния двоен дуален стандарт - щом не харесваш, значи мразиш - е доста плосък. Като за плоскоземци, плоско говорещи, плоско мислещи... Не че нещо - толкова е тавана на повечето народ. Всъщност - за някаква Плосколандия - си е естествено. Но е весело ревльовците как се надвикват - недоволни били от положението. Въх - ми как смее светът да ви отнема свободите бре? Гадния вирус - тоя ще да е от нов вид Изкуствен интелект в него кодиран.

Предлагам още утре сутринта - всичката проруска рецитация отново да се извади цялата. И да не забравите нещо - вижте, нещо ново да не сте пропуснали, ако има така да се посъберат версиите, да се преподредят. И много-много не си позволявайте импровизации, че се отклонявате от зададената посока и линия...

преди 27 минути, _Belial_ написа:

Много ви изостанало инфото бе момци. Руска помощ беше изпратена и в САЩ. И беше приета. Трябват ви нови опорки, тези вече не стават.

Анализ... :lol6:

Коя помощ ? Тази дето си я купиха ли :) :)  

Иначе няма спор за това кой разпространява и експлоатира темата за дезинформация, всяване на съмнения  и разединение.

Тях това им е работа. Всичко се използва по подобен начин.

Сещам се как се бяха засилили с кофите да оправдават Иран когато свали самолета... Ама онея за 3 дни си признаха и..... рашистката пропаганда, подготвена с лъжи за години орпавдания....  хлъцна и увисна като в небрано лозе... :) :)

Забавно беше... 

преди 21 минути, M.Николов написа:

Няма оттърване.

ОСтава като слепоците тук да обявим "няма вирус има лека настинка" ... и да не го мислим .

Ето отново за леката настинка

https://www.svobodnaevropa.bg/a/30546047.html

3514449C-5CD9-4A38-959A-F5B8522A6C45_cx7

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

преди 2 минути, miro20 написа:

и да не го мислим .

чакай сега - те са недоволни. Ти някак си неглижираш драмата. :) Не може така... Театрото е велика сила. 

Посоката на света вече си сложи трети аватар за месец - що да не е от зор, заради житейската си драма. Той ги сменял често, ама малко забравя и като нищо може отново да ги заповтори и тях.

преди 4 минути, _ramus_ написа:
преди 7 минути, Димитър 59 написа:

А ти от кои мисУители си

има разлика. Типичния двоен дуален стандарт - щом не харесваш, значи мразиш - е доста плосък. Като за плоскоземци, плоско говорещи, плоско мислещи...

В тази тема уж на майтап плюеш плоскоземците вече няколко пъти.Ми тя си е плоска,а ти се търкаляш още на кълбото.

преди 3 минути, miro20 написа:

"няма вирус има лека настинка"

Господин 50 % пак се опитва да мисли. Бре не може да има настинка, ако няма коронавирус да я причини.

Ясно, че си нямаш понятие от темата, ма не знаех, че си баннат от Гугъл

Леките настинки се причиняват от коронавирус

преди 16 минути, _ramus_ написа:

що  пак да си повториш рецитацията ли? Ти така и така си я повтаряш, кво ти е? Отгоре на всичко - не е и твоя, а само си я папагалиш. През най-много два дни - и айде отново.

За теб винаги.

Премиерът на Италия към ЕС: Не се бъркайте в отношенията ни с Русия!

преди 13 минути, Реджеп Иведик написа:

:) водката е вече почната. То като че и е ракиено време, май. Тепърва сега ще се почне с глупостите и простотията. И повторенията... Поредната вечерна доза скука...

http://istinata.net/премиерът-на-италия-скочи-на-ес-не-се-б/?fbclid=IwAR0RCHvfROh582VwlCmdrd920Z-LBXoAEpUQcHmPwh4wkiH7rpVKyl_kj6o

Точно - точната медия, липсващия автор, съдържанието - като за малоумници. Няма по скочил на ЕС от премиерът на Италия... ПОчна се с алкохола - ако въобще е спирал, че то какво да се прави цял ден. Значи тоя на Италия - вече е напуснал ЕС, даже и война се кани да му обяви. Ми да - помощи кой даде - великодушния Влади. Германците са виновни за жертвите. Истинските руски лекари=гении, не можаха много да допринесат за отказа на ЕС да помогне на Италия. Гадовете-европейци.... Мръсници и лъжци. Да здраствует Раша - само тя ще спаси света.

Ааа - ми тая медия още не е научила райтърите си да пишат грамотно. Чудех се аз защо се срещат и други списващи из форумите с този стил - сред заглавието всяка дума е с главна буква. А заглавията са... чудо и приказ - всичките до едно. От една друга вселена са съставени - като за плоскоживеещи...

Майтапа настрана - не съм предполагал колко е дълбока мрежата от лъжи, които се плетат преднамерено и се облъчват непрекъснато.  Сега ги разбирам плоскомислещите... горките.

Един опит за нещо забавно - понеже все пак това си остава IT форум да поговорим за вирусите (човешки) и вирусите (компютърни).

Вторите, вероятно знаете, съвсем не са най-разпространения клас зловредни програми днес и ако не бяха рансъмуер заплахите щяха да са по-скоро повей от миналото (макар че в някои части на Азия все още се регистрират инциденти с Coficker и неговите варианти). Просто много хора са свикнали да наричат всяка компютърна заплаха "вирус". Което е технически неправилно. Троянските коне, и особено банковите троянци са доста по-предпочитани (което е логично) от престъпниците, шпионските програми, безфайловите заплахи и тъ нъ. Днес не съм сигурен - да допълни някой - но освен криптовирусите - почти няма други останали известни вируси. Което е лесно обяснимо по няколко причини, една от най-важните е начина им на действие - влизат с гръм и трясък и нанасят повсеместен потрош в системата (вместо като един банков троянец например, да си се загнезди нейде и тихичко да следи кога аджиба ще се логнеш в банковата си сметка, за да ти я ошушка, а след това също така тихичко да си напусне).

Разпространение:

Компютърните влизат и aатакуват/заразяват определен файлов тип или всички файлове (Sality, Conficker, рансъмуер), точно, както и човешките вируси влизат в теб и атакуват клетките, да речем. Докато системата се срине (помните: "с гръм и трясък") и в крайна сметка стане неизползваема.

Що се отнася до асоциациите при първоначалния вектор на зараза и тук има забавно сходство - физически контакт. Conficker беше ужасна гад, която мъчеше години наред интернет потребителите. Един от най-честите първоначални вектори беше с използване на уязвимост в начина, по който Windows обработва .inf файловете, които обикновено може да се намерят в кореновата системата на флашките (друг често използван метод беше уязвимост при обработката на .lnk файловете). Пъхаш "заразена"  чужда флашка в компа си, нямаш антивир или програма за защита, прас, айде. След това бучкаш своята си флашка в usb-то, твоята флашка става Conficker оръжие, бучваш я в компа на твой приятел, айде чао. По това време, понеже по подразбиране Windows XP му беше зададено да самостартира флашки (и съдържанието в тях), се появиха програми (то можеше и ръчно от системата да го направиш), с които забраняваш автостартирането, както и забрана за промяната на .inf файла - ръкавиците и маските на доброто, старо Екс Пи. 😆 Най-добре си беше обаче да не бучваш никакви чужди флашки в компа си - социалното дистанциране. Но оставаха други начини да те опраскат.

Лечение:

Когато започна тая ковид... не знам какво е, разбрах нещо, което не съм знаел - медицината няма лечение за вируси. Няма. Изолация, сън, витамини, антивирусни медикаменти, които обаче действат според зависи. И разбира се ваксини (помните - забрана за автостарт на флашките - в случая, когато за метод на разпространение се използва inf файла - действа). Ваксините са това, в което при компютърната сигурност му казват проактивен метод. Изолацията и карантината - тук ще импровизирам... Е да си махнеш кабела на Интернета от машината. Ако имаш вече вирус в нея, няма да я излекуваш. Ако нямаш... какво правим? Нали все някога трябва да влезеш отново в Интернет?

И подобно на тези човешките, и компютърните се видоизменят - чрез ...полиморфация (така ли се казва), което го правят обикновено авторите на заплахите, за да избегнат засичане от антивирусните програми - преди беше по-успешно. Днес имат евристики, поведенчески модули, супер хайпнатия изкуствен интелект и други похвати. Уж... Та, да се върнем на лечението.

Ако става дума за обикновен адуер (нежелан рекламен софтуер), нещата са ок. При сериозни заплахи обаче, каквито са вирусите (а също руткитите и др.), специалистите по компютърна сигурност съветват едно и само едно: Ако системата е била вече компрометирана, то тя трябва да се счита за недоверена и да бъде изградена наново от нулата. Точка. И тук имаме съвпадение-попадение, нали? Дали ще е отворен порт, скрит ключ в регистъра, незабелязана промяна в груповите политики или другаде, много често зловредните програми, като цяло (и вирусите в частност) си оставят вратички, за да те посетят пак. Затова - от нулата. Как става това обаче с един човешки организъм, нямам понятие. А с клетки, още повече?

Друго. Подобно на имунитета (всъщност тук сравнението куца, сори), за да се предпазите от вируси, програмата, която използвате за защита трябва да има знание/дефиниция за заплахата. И понеже поведението на комп. вируси и повечето от тях е добре известно вече, шансът да ви прасне известна заплаха е минимален. И даже да е непозната, днес има достатъчно методи, с които може да се спре (споменатите евристики, поведенчески модули, хипс, използване на бели списъци за стартирането единствено на доверени процеси и програми - или комбинацията от всичко това). Риск винаги има. И той идва най-вече от ЗКУ-то. :) При човешките - движение, слънце (витамин Д и поначало живот), питателна храна, витамини, лична хигиена, внимание - са едни от най-добрите проактивни методи. И тук има риск. Както между другото един мит за компютърната защита: "аз не стартирам нищо непознато, не отварям атачмънти в подозрителни имейли, за какво ми е антивирусна. Само два от методите може да потърсите в чичо Гошо - малвъртайзинг/malvertising, drive-by download. Има достатъчно.

"Лечението" - лично и въпрос на информиран избор

Дойдох в този форум, кацайки в антивирусния раздел преди повече от (страх ме е да кажа) години, понеже антивирусната ми беше изпищяла, спирайки атака, но исках да се уверя, че всичко е ок. Беше си ок. Беше готино в секцията, а и другаде не участвам, онлайн, освен сураттефтера, но то го нямаше тогава май или аз нямах рег. Както и да е. Темата ми беше интересна и понаучих това онова. Есенцията от това, което научих за толкова години - не само от секцията, но четейки, тествайки, играейки си с гадини и всякакви такива неща - е съсредоточена в подписа ми. Наистина, хора. Може да съм си ЛАИК, но това е непоклатимо. Който си мисли, че не е така... Тук също може да се направи паралел и позицията ми по темата - настоящата. И в компютърната защита, като потребител, трябва да мислите не: "ако стане...", а "като стане". Нека не става. Чукам на дърво, инцидент с вируси и зловредни програми не съм имал - освен когато съм си самозарязавал нарочно  машината при тестове и то съвсем умишлено (на виртуалка основно и веднъж истинската). Това, че не съм имал, нищо не значи за бъдещето, и съм го приел (ти си опечи питката, пък да става каквото ще). Е, споменавайки лечението... всъщност не посещавам толкова секцията вече защото тя е почти изцяло за Уиндоус сигурност, а аз преди няколко години отплавах към Линукс. Няма да се спирам на това защо направих миграцията - като почнеш от търсенето на ключенца и ключета и регове и не знам какво, минеш през дизайна и концепцията на привилегиите и разрешенията в едната и другата система и тъ нъ, и тъ нъ. Не, че няма заплахи за Линукс. Освен това, системата няма как да ме предпази да си дам имейла и паролата на сайт, който ще ми ги открадне и ще ми направи ежедневието лудо. Определено обаче, след толкова години след рега ми във форума и знанията, които натрупах (колкото и скромни да са те) четейки, опитвайки, научавайки, аз направих информиран избор на промяна, именно заради сигурността и в същото време, защото вярвам в подписа си все още. Дано сте разбрали какво искам да кажа (после ще се прочета и аз ще се опитам да се разбера :biggrin: - шегичка .).

преди 20 минути, Реджеп Иведик написа:

Господин 50 % пак се опитва да мисли. Бре не може да има настинка, ако няма коронавирус да я причини.

Ясно, че си нямаш понятие от темата, ма не знаех, че си баннат от Гугъл

Други прозрения ? :lol6:

преди 11 минути, _Belial_ написа:

Конти говори че не е поставяно условие за промяна в политиката на санкциите.

Само че има една маааалка подробност..

Песков например, ни в клин ни в ръкав, също отрича да е свързана помощта със санкциите.

https://www.interfax.ru/russia/700468

То хуб у, ама  представи си вземаш от комшията пари на заем, и той кога те срещне ти повтаря - приятелю , не ми връщай онези пари които  ми дължиш... ама пак ти казвам - не ми ги връщай... да не си помислиш че искам да ми ги връщаш... не разбира се... Въобще не ги мисли онези пари дето ти дадох... аз въобще не ги мисля, даже съм забравил за тях ...

Та.. ти какво би си помислил ? :) :)  

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

преди 30 минути, miro20 написа:

Конти говори че не е поставяно условие за промяна в политиката на санкциите.

Само че има една маааалка подробност..

Песков например, ни в клин ни в ръкав, също отрича да е свързана помощта със санкциите.

https://www.interfax.ru/russia/700468

То хуб у, ама  представи си вземаш от комшията пари на заем, и той кога те срещне ти повтаря - приятелю , не ми връщай онези пари които  ми дължиш... ама пак ти казвам - не ми ги връщай... да не си помислиш че искам да ми ги връщаш... не разбира се... Въобще не ги мисли онези пари дето ти дадох... аз въобще не ги мисля, даже съм забравил за тях ...

Та.. ти какво би си помислил ? :) :) 

И защо е ни в клин ни в ръкав? Конти казва, че за руската помощ няма поставени условия. Руската страна в лицето на Песков, казва същото. Не разбарх, защо трябва да си представям нещо? Предубеденост се нарича това... Мирко. :)  Тя рядко е рационална.

Най- обичаме да си серем на метено. Все трябва да опре ножа до кокала, макар че и тогава пак бойко, нато, ес, сащ и фед ще са виновни.

преди 4 минути, M.Николов написа:

https://www.24chasa.bg/novini/article/8440417

Надявам се да издържим до края на април.

Дръж се! Ти па сега ли намери да падаш духом?

Благодарното свойство на човешката памет да забравя е изтрило от колективния спомен това, че например в една полуръкопашна битка с прилагане на иприт и артилерия през Първата световна война, по думите на един френски генерал Поанкаре с прозвище “Войната”, ако в един ден са загинали само 40 000 напълно здрави млади мъже, това е “един добър ден” за командването. Нито че, ако за около две години -1918-1919 г, са загинали от испанската инфлуенца поне 50 милиона предимно млади хора, (освен убитите в самата война), това означава, поне 80 000 европейци всекидневно загиващи от ужасяваща мълниеносна пневмония. Няма дори нужда да се споменава за ужасите на Втората Световна война, които макар и също вече почти забравени, са още по-ужасяващи и апокалиптични. Както се казва, дори само да си припомним за убийствата и екзекуциите на комунизма и нацизма на невинни и то не в битка и не на война, а извършени от палачите в тила в лагери и душегубки, сравнено с жертвите на Ковид 19 епидемията, днешните беди на човечеството бледнеят при сравнение. Дори само един единствен сталински палач, Блохин, собственоръчно е убивал с изстрел в тила в Катинската гора, а и не само там, по 300 души дневно с изстрел в тила, общо през целия си живот 20 хиляди невинни жертви. Бил награден с орден Герой на СССР и Червено Знаме за дейността си…

преди 1 минута, M.Николов написа:

Аз се държа, ама други ме съмнява да не окъкат работата.

Денков например. Ей го над теб си мисли че се е маскирал на някой друг. :)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.