Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коронавирус - масова истерия или реална опасност?

Featured Replies

преди 52 минути, _ramus_ написа:

Не знам къде точно живеете - в Тракийската низина домати виреят навсякъде - съвсем ранните са в парник, от лятото навън  - си карат чудесно.

Само дето по европрограми и други пари, се добират основно едрите земеделци, а те не садят домати. Площи, на които преди в околността на града в който живея се садеше всичко, сега се садят основно житни култури, слънчоглед, картофи, има и лук, макар и по-малко, арпаджик(който не знам дали е субсидиран, но е рентабилен и има вече някакви традиции в семейства които го отглеждат от 15+ години). А преди  "демокрацията" се садяха и зеле, домати, пипер, карфиол, моркови и т.н.. Които, не че и сега ги няма, но са толкова пъти по-малко от времето на социализма, че е изключено да са достатъчни дори за местният пазар, ако се реализират само на него...Ако това стане и действително се спре вносът, майна ни жална на потребителите, цените ще станат златни.

• Отговори 55,5k
  • Прегледи 2,7m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не е удобен. Наблюдавайте и езика на тялото на Генерала- нервен и знае, че лъже. Пък Борисов- нищо не може да направи и нищо няма да отвори скоро. Освен да даде добавки на полицаите да ни страхуват по

• Мангъров : Има заповед в България да има 5000 болни до вторник!   От министерството на здравеопазването Заповед към РЗИ България : На 02.08.2022

• Просто не усеща дъното. Прави намеци, дава квалификации използва избирателно цитиране с единствената цел да създаде интрига и предизвика отсрещната страна към някои по-хапливи забележки. Ясен е, ясно

Публикувани изображения

преди 21 минути, _ramus_ написа:

Масово в темата не се интересуват от нищо, освен да се хейти и реве, с недоволства от всичко и всички дето е възможно.

По-добре тук, отколкото на улицата...

преди 11 минути, ncl написа:

ми... щом казваш. Не знам - кое му е "по-добре"то. Но да - в някакъв смисъл, така е.

Въпросът е, че реването не е никакво решение. емоционалното разтоварване е с твърде тесни параметри, с краткотраен чувствен аспект. После - пак се иска поредната доза... и пак, и пак... Така се заживява с него. И В НЕГО. Вместо да е само разтоварване, се превръща в постоянно състояние и се зацикля в повторения.

преди 12 минути, sliderum написа:

се добират основно едрите земеделци, а те не садят домати.

Не садят, но на други места по европа и света - садят. Те пък не садят онова, което тук се сади. Живота сега не се мери само по "околността на града". Работя сред фирма, която дистрибутира и внася замразени храни, основно зеленчуци. Европа дава пари, за да се получи едно "европейско стопанство". А не да се гледа на "наши и ваши".

Искамм да напомня че когато беше "нашето" - като падне реколтата и цените скачаха до небето. няма как сред днешния свят да се оцелява само на "нашето". Никой не го прави, защото е безполезно. Също така - да напомня, че когато ги нямаше "големите интернационални народни вериги маркети", като дойдеше време за всеки празник и за Никулден, примерно цената на шарана скачаше до небето. На великден - яйцата. На гергьовден - агнешкото... Сега има всичко, винаги. Когато няма тук - се внася и пак го има за ядене. На други места - пак е така, защото те пък взимат от "нашето".

А това не пречи, който иска на село да си гледа. Да, не се печели и това е тежък и много често - неблагодарен труд. Ако не беше - нямаше градът да е привлекателен, нали? Няма как селото да изхранва цяла държава. Няма смисъл да се дават примери от миналото, защото вече нищо не е същото... Да припомня ли че се чакаше за банани и портокали по ден, само на нова година и не достигаше до всеки. До селяните - въобще.

преди 7 минути, _ramus_ написа:

Смисъла на кризата е измененията и растежа.

Измененията ще са по-големи данъци,защото трябва да се  покрият дълговете,породени от кризата.Работодателите ще казват,криза е,не можем да плащаме по-големи заплати.Разтежа ще е в цените на всичко.

преди 10 минути, Димитър 59 написа:

Измененията ще са по-големи данъци,защото трябва да се  покрият дълговете,породени от кризата.Работодателите ще казват,криза е,не можем да плащаме по-големи заплати.Разтежа ще е в цените на всичко.

добре, щом казваш. няма как да водим диалог, при положение че настояваш как животът е черен, че живеенето е само нещастие. Е, в моят живот не е така. Но и не настоявам че "аз не съм виновен, а всичко останало е причината и вината". Виновността и отговорността са две качествено различни положения, при все че за повечето хора, сред битовизма са като синоними.

Аз съм отговорен за живота си. Не кризите - така са при мен нещата. От мен зависи как ще ги възприема и отразя. От мен зависи какъв ще ми е вътрешния живот и пространството отвътре. Не държавата, не ББ, не генерали, форум, не заговори и фантастични приказки от всякакъв вид - от мен зависи. От мен зависи дали ще погледна на чашата дали е пълна или празна... или пък ще я взема в цялост, заедно с чашата...

ЖИвота ми - това съм аз. Не света, не това или онова, не оня или тоя. Свързаността не е причина, нито е присъда. Когато си съзрял - значи че си в някакво ниво на самостоятелност. Не друг е отговорен за разградения двор, за неуспехите, за проблемите и конфликтите. Ето така са при мен нещата.

Приспособяването е част от живота, по принцип. Няма време за сантименталности, при все че понякога са приятни и са също част от живота. Но не и да си вкопчен в каквото и да е - от всяко вкопчване се спира развитието . Може би изглежда твърде идеалистично, дори утопично... Може би - за мен това е живота МИ. Думите са точно отражение на нещата, каквито са. Няма изхвърляния, няма сугестии и заучени фрази. И никъде не съм написал че проблеми няма... Точно проблемите са нещо като "кризи" - те са летва за прескачане. Ако паднеш - ставането е много по-важно. Провала е много по-добър учител от всеки успех - това е въпрос на отношение на самия човек към неговите неща в живота му. 

преди 7 минути, _ramus_ написа:

Въпросът е, че реването не е никакво решение. емоционалното разтоварване е с твърде тесни параметри, с краткотраен чувствен аспект. После - пак се иска поредната доза... и пак, и пак... Така се заживява с него. И В НЕГО. Вместо да е само разтоварване, се превръща в постоянно състояние и се зацикля в повторения.

Разбира се, че не е решение. Но стресът убива хиляди пъти повече отколкото т.нар. вирус.

Що се отнася до гледането на село. Ти някога гледал ли си нещо?! Защото ми се струва, че не си...

преди 2 минути, M.Николов написа:

И решението е?

За това си има хора, които взимат хиляди лева на месец. Нека ги оправдаят.

преди 5 минути, _ramus_ написа:

добре, щом казваш. няма как да водим диалог, при положение че настояваш как животът е черен, че живеенето е само нещастие.

Не съм настоявал това.Ще ми се да вярвам като теб,че ще се оправи положението за 6 месеца.Ще се радвам да излезнеш прав.Времето ще покаже.

преди 13 минути, ncl написа:

Защото ми се струва, че не си...

струва ти се... :) Да изреждам ли - в младостта ми гледахме и обработвахме какво ли не - от тютюн, през корнишони, до мента и фъстъци. Двора дори не беше голям - малко под декар, но родителите ми гледаха всичко на него. Разбира се - аз само помагах, не твърдя че всичко съм правил сам. А по-мащабните неща - се взимаха под аренда на нивите... Тютюна, например.

Това е тежък труд - неблагодарен. Тютюна се бере само рано сутринта, ръцете цял ден смърдят на катран, защото растението го изпуска. Берат се само "долните листа", защото са най-големи, наведен си до земята почти през цялото време. Като стане заник - айде обратно, и се почва реденето, низането... После сушенето и навесите за това...

Ментата - да ти обяснявам ли - в голяма нива мента по обяд ако влезеш, толкова са изпаренията, че можеш да загубиш съзнание от етеричното масло. В лавандуловите ниви - същото. Много ми е весело като се загледам в разни снимки по нета - за някакви фръцли с народни носии, с токчета и гиздави премени... насред нива с цъфнала лавандула. :)

Редовете на нивата с фъстъци, са няколко километра. ... И... няма никаква романтика в копаенето им :) Няма и как да мрънкаш, често няма дървета за да се скриеш на сянка... Бачкаш и това е. При все че това не означава че ще прибереш читава реколта и времето няма да ти изиграе вечните си шеги.

преди 1 час, _ramus_ написа:

Аз самият съм в това положение

Е, ся я фтасахме. Ти като си на работа бактисахме. Върви там, търси, не се отказвай

преди 37 минути, ncl написа:

Хм...

преди 3 минути, Реджеп Иведик написа:

фтасахме

чак сега ли - при толкова мрънкане би трябвало отдавна да сте... "втасали", щото е кисело отвсякъде. :) Това са нещо като "психични дрожди" и те виреят сред всеки климат и условия - само човек да има.

преди 18 минути, M.Николов написа:

И решението е?

Да пуснат хората от домашен арест, да ги оставят да работят и да вадят кинти.

И да се извинят за наглата лъжа, с която насадиха истерия и паника в обществото

преди 19 минути, Реджеп Иведик написа:

също така - понички за закуска, с кисело мляко по БДС, поклон на всеки от папата и далай-лама. Помощите да се увеличат до 5000 евро на човек, за месец. За най-недоволните - на седмица.

Не знам за гладните, но по някакъв магичен начин затлъстяването е доста разпространено явление. Може би е от мръсния въздух. Но и гледам че "сред кризата да си стоиш вкъщи" доста се оплакват главно от качване на килограми, а не от глад.

Цигарите, алкохола, кафенцата... са навсякъде. Автомобилите са вече над всеки възможен праг за да се движат по непрекъснато разширяващите се булеварди. Пък колата не е ефтина играчка, отгоре на всичко - вече е нещо като потребност, макар че и без кола, и с кола - все я карах и имах възможности да виждам свят.

Та щях да питам - "гладни" но за какво точно?

Имах моменти в живота, в които за ден имах отделени 2 (два) лева в джоба. А съм оставал и без тия 2 лева... и сметките стигаха за боза с парче хляб. Пак намирах начина, намирах възможности и съм ги преживял. Да, трудности винаги има, но са преходни... Кризите (за мен, през моите очи) са нещо чудесно, защото чрез тях се променя всичко - като дъжд, който измива старото и служи за възраждане на новото.

Всичко и всички сме преходни. Някои предпочитат да живеят сред драма, сред черни фантазии, чрез обяснения колко е гаден живота, като че не става въпрос за "ЖИВОТА ИМ". Тяхна работа и техен избор... и отговорността - която съпровожда всеки избор, дори и когато е само "игра че избираш нещо си".

преди 2 часа, ncl написа:

Е, в магазина има всичко... :)

Не се знае докога, а и в магазина всичко е с пари (засега).

преди 2 минути, Реджеп Иведик написа:

А ако тогава се сбъднат прогнозите от разиграните модели и се заразят 70% от населението тоест в България около 4.9 млн. човека, от които 20%  ще имат нужда от лечение средно над 14 дена това са 980 000 човека, от тях около 5% ще имат нужда от респиратори, това са почти 50 000 човека, а до колкото знам в България има доста по-малко такива уреди да не говорим, че освен апарати трябва да има изолирани помещения, медицински екипи, материали и лекарства.

Как ти се вижда?

преди 3 минути, M.Николов написа:

Как ти се вижда?

който както избере - "да му се вижда". Че и статистики се разиграват - сред всички вариации.

Това е психична магия - несъзнателно първо имаш "виждане" - после идват задължителните към него "защитавания" и "валидации", в копане на "обяснения",  "доказателства" и "аргументи". Това не се разбира, но и не е лесно защото всеки би открил че преди всичко театъра се разиграва вътре в него. Уж - със защитни цели.

преди 13 минути, _ramus_ написа:

Кризите за нещо чудесно, защото чрез тях се променя всичко - като дъжд, който измива старото и служи за възраждане на новото.

Ама ти сериозно ли мислиш така?Няма ли да се засрамиш накрая и да се спреш.

преди 21 минути, M.Николов написа:

А ако тогава се сбъднат прогнозите от разиграните модели и се заразят 70% от населението тоест в България около 4.9 млн. човека, от които 20%  ще имат нужда от лечение средно над 14 дена това са 980 000 човека, от тях около 5% ще имат нужда от респиратори, това са почти 50 000 човека, а до колкото знам в България има доста по-малко такива уреди да не говорим, че освен апарати трябва да има изолирани помещения, медицински екипи, материали и лекарства.

Как ти се вижда?

Вижда ми се, че Бостанското Плашило те води за носа

Намери си гадже, спри телевизора и не си купувай 24 часа

преди 2 часа, Велена написа:

Сега има само болни, бедни и самотни селяни, които не могат и семена и разсад да си купят даже.

Единия ми братовчед има проблеми със сърцето и негов е лафа: Аз съм беден, болен и нещастен. Сега се е "окопал" в стаята си и не излиза, защото го е страх да не умре.

Та, да, има такива селяни, но когато са яли кюфтета и са правили чака-рака на маси и на пиана ... со ръцете горе - не помнят ...

Иначе - хвала на него .... умее да върти и кирка и лопата и прочие ... но е по-директор от вси де се пишат шефове ...

Проблема му е, че като се събужда някъде към пладне, то Слънцето му изгрява от запад ...

Не знам до колко е урожай ще има на есен, но все тези четири реда картофи де съм посял ще ми стигнат до другата коприва ... а иначе агнета бол ... та ... да му мислят тревоядните ... ил тиквоядните ...

Всяка болест е до време, някоя обаче завършва със смърт....

Та, всеки избира кога да умре и по какъв начин ... а знай, смъртта не е нищо особено .... просто сън ...

До колко си жив и до колко правиш в момента нещо е по-важно отколкото от това дали те е страх или не. Ти избираш!!!

За разлика от страха, то болката, на "загубен" близък човек е по-силна. Циганска му работа да знаеш ...  

преди 41 минути, _ramus_ написа:

струва ти се... :) Да изреждам ли - в младостта ми гледахме и обработвахме какво ли не - от тютюн, през корнишони, до мента и фъстъци. Двора дори не беше голям - малко под декар, но родителите ми гледаха всичко на него. Разбира се - аз само помагах, не твърдя че всичко съм правил сам. А по-мащабните неща - се взимаха под аренда на нивите... Тютюна, например.

Това е тежък труд - неблагодарен. Тютюна се бере само рано сутринта, ръцете цял ден смърдят на катран, защото растението го изпуска. Берат се само "долните листа", защото са най-големи, наведен си до земята почти през цялото време. Като стане заник - айде обратно, и се почва реденето, низането... После сушенето и навесите за това...

Ментата - да ти обяснявам ли - в голяма нива мента по обяд ако влезеш, толкова са изпаренията, че можеш да загубиш съзнание от етеричното масло. В лавандуловите ниви - същото. Много ми е весело като се загледам в разни снимки по нета - за някакви фръцли с народни носии, с токчета и гиздави премени... насред нива с цъфнала лавандула. :)

Редовете на нивата с фъстъци, са няколко километра. ... И... няма никаква романтика в копаенето им :) Няма и как да мрънкаш, често няма дървета за да се скриеш на сянка... Бачкаш и това е. При все че това не означава че ще прибереш читава реколта и времето няма да ти изиграе вечните си шеги.

Съгласих се. При нас земята е високопланинска, за мента, фъстъци, лавандула и подобни не може въобще да става на въпрос. Но и ти не си бил на полето от години, нали?! :)

преди 21 минути, Реджеп Иведик написа:

Вижда ми се, че Бостанското Плашило теводи за носа

Тези сметки не ги е направил той, други специалисти ги обявиха.

преди 20 минути, M.Николов написа:

Тези сметки не ги направил той, други специалисти ги обявиха.

Те тези специалисти, логиката им, като на наш Миро

Дойдоха и помощници от Румъния, за да работят на полето. До 27 май ще има извънредни полети. Защото няма кой да обере немската реколта, зареди Корона.

80000 помощници се очаква.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.