Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

ПП Възраждане и новия месия

Featured Replies

И каква е разликата, дали ще приемем еврото или ще си стоим с лев, но вързани към него ? :) 

• Отговори 21,9k
  • Прегледи 945,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Филипов
    Филипов

Днес е Денят на победата над нацизма във Втората световна война. През последните години се забелязва все по-силна "ревизия" на историческите факти и все по-брутален натиск за фалшифициране на българск

• Joss Bomon
    Joss Bomon

❗️ГТП - Днес, внасяме предложение за нужните промени в Наредбите на Министерство на транспорта и Министерство на екологията, за да се реши този проблем, а ако това не се приеме сме готови да започнем

• Където се появят Костадинов и Йорданов т.н. журналисти ги обзема странна метаморфоза и вместо да мълчат и да слушат,започват да задават тъпи въпроси.Започват да прекъсват госта,да провокират и да се н

Публикувани изображения

преди 33 минути, N1K17Y написа:

И каква е разликата, дали ще приемем еврото или ще си стоим с лев, но вързани към него ? :) 

Ами на прост език, по добре е да не приемаме еврото

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

Ние сме в борд бре. Защо ни е еврото. Ей не ви увират главите и туй е.

Стив Ханке каза, че влизането на България в еврозоната е простотия, която смърди силно на корупция.

Ти наистина ли вярваш на този човек ? На мен ми се повръща като чуя името му.

преди 18 минути, lsmurf написа:

Ти наистина ли вярваш на този човек ? На мен ми се повръща като чуя името му.

Нямам за какво да се хвана. Не намирам случаи да са лъгали и да са се отмятали. 

преди 9 минути, N1K17Y написа:

Аха, по-добре било, скачате срещу приемането, ама нямате представа защо.

Странен начин на водене на диалог. 

Не съм от възраждане. Гласувах на последните избори за тях. Съгласен съм с идеята да не приемаме еврото и обясних по горе защо.

Ти се направи на глупак, отговорих ти като на глупак. Ужким ти вярвам. Явно се заяждаш, но нямам намерение да се повтарям.

• Автор
преди 2 часа, Реджеп Иведик написа:

Ние сме в борд бре. Защо ни е еврото. Ей не ви увират главите и туй е.

Стив Ханке каза, че влизането на България в еврозоната е простотия, която смърди силно на корупция.

Приемането на еврото е глупав ход отвсякъде. 

Ако се преборим с корупцията и постигнем добри финансови показатели, можем да премахнем и борда. Но влезем ли в еврозоната, при сегашните нива на корупция ще ни заробят с огромни дългове.

Да, ако има ниски нива на корупция и добри финансови показатели, борда не е необходим.

Абе всички държави в европа, които не са приели еврото не искат и да чуят за това. 

Ние пак по католици от папата.

В наш интерес е не да приемем еврото, а да се преборим с корупцията и мафиотските схеми.

Приемането на еврото с нищо няма да ни помогне, напротив, ще го използват да ни вкарат в астрономически дългове, ако оставим апаши на власт

Евала Реджепе 🤣

Костадин да спечели изборите и финансов министър да те направи,  ще бъдеш достоен представител на експертния му екип 😆

Абе може ли толкова глупости да изпишеш без дори да се замислиш,  че и сега сме потънали в корупция и потъваме в дългове и с левчето.  Кого плашиш с корупция и дългове - гербаджиите,  дето вярват че Боко се борил с корупцията и достигнал рекордно нисък външен дълг? 

преди 2 часа, N1K17Y написа:

Сериозно ли задаваш подобен въпрос? Приемането на еврото в най- безобидния случай се равнява на парична реформа. Парична реформа от която в момента няма никава нужда.

• Автор
преди 53 минути, N1K17Y написа:

Аха, по-добре било, скачате срещу приемането, ама нямате представа защо.

Ей там е тънкия момент.

Иначе недостатъците са, че губим валутната си идентичност.  Технически, ако нещо се случи с еврото,  примерно Германия реши да върне марката (какъвто разработен план германците имат от години) и еврото тръгне да се сурва,  винаги можем да вържем лева за долара примерно, и да не потънем с цялата еврозона. Но този вариант е твърде малко вероятен. 

Друг минус е, че ако държава от еврозоната тръгне да фалира трябва и ние да помагаме солидарно. Ако това стане то можеш да си сигурен, че ще помагаме на по богати от нас държави, но такива са механизмите.  

А големите позитиви от въвеждане на еврото, които се обещават, аз не смятам, че са нещо повече от празни приказки и не мисля, че ще има такива.  И в общи линии ше сме си в същите л@йна,  в които сме и сега + че ще има един период на объркване сред популацията,  + че ще има и хора, които ще опитат да спекулират със ситуацията (Но свободния пазар бързо ще ги върне на място, но все пак...), заради това в общи линии съм по скоро против въвеждането на еврото. И щото си обичам лева все пак. 

преди 6 минути, Радул написа:

Парична реформа от която в момента няма никава нужда.

Много ясно

Обаче като играят кюлчета и пачки, се появяват странни нужди.

Бате Бойко ни засили към еврото с 200 на изпроводяк. Ся Радев се ошумулява...

преди 16 минути, Радул написа:

Сериозно ли задаваш подобен въпрос? Приемането на еврото в най- безобидния случай се равнява на парична реформа. Парична реформа от която в момента няма никава нужда.

Да, сериозно питам. Щото 90% от скачащите против еврото нямат представа за абсолютно нищо по темата (не твърдя че аз съм вещ). Нивото е, "хляба от 1 лев, ще стане 1 евро, а заплатите ще останат същите" И това е.

преди 1 минута, Реджеп Иведик написа:

Много ясно

Обаче като играят кюлчета и пачки, се появяват странни нужди.

Бате Бойко ни засили към еврото с 200 на изпроводяк. Ся Радев се ошумулява...

Ами тук интересния въпрос е, защо на Бойко му е толкова зор да приемаме еврото? Щото от Европа не ни дават зор. Дават ни дата, защото ние се натискаме. А приемането на еврото има и друг рисков момент за нас- отпада валутния борд. Упс, дали не е това причината Герберския финансов тръст, толкова да иска еврото?

преди 1 минута, N1K17Y написа:

Да, сериозно питам. Щото 90% от скачащите против еврото нямат представа за абсолютно нищо по темата (не твърдя че аз съм вещ). Нивото е, "хляба от 1 лев, ще стане 1 евро, а заплатите ще останат същите" И това е.

След като ти не си вещ по темата, как аджеба преценяваш кой си има представа и кой си няма? Все едно ми казваш- Аз не знам как се ремонтира двигател, ама не е така.

• Автор
преди 1 минута, N1K17Y написа:

Няма такова нещо. Ти ако имаш фурна, и хляба от 1 лев го направиш 1 евро никой няма да го купува, защото повечето конкуренти ще са го направили 0.51 евро.  И 3 дена като не продаваш, ще го сложиш и ти на нормалната цена. Свободния пазар регулира цените, не държавата или централната банка. То ако има картел и сега не е проблем да се направи хляба 2 лв. 

преди 4 минути, Радул написа:

Упс, дали не е това причината Герберския финансов тръст, толкова да иска еврото?

Герберите отлично знаят, че песента им е изпята вече.  За тях е по скоро да се хвалят пред простолюдието,  че толкова сме стабилни станали при тях, че ни приеха в еврозоната и видиш ли, европейци станахме,  наравно в другите 😆

преди 3 минути, Радул написа:

Ами тук интересния въпрос е, защо на Бойко му е толкова зор да приемаме еврото? Щото от Европа не ни дават зор. Дават ни дата, защото ние се натискаме. А приемането на еврото има и друг рисков момент за нас- отпада валутния борд. Упс, дали не е това причината Герберския финансов тръст, толкова да иска еврото?

След като ти не си вещ по темата, как аджеба преценяваш кой си има представа и кой си няма? Все едно ми казваш- Аз не знам как се ремонтира двигател, ама не е така.

Защо да отпада валутния борд ? Естония ли беше, коя балтйиска държава си останаха до приемане на еврото.

Цитат

Все едно ми казваш- Аз не знам как се ремонтира двигател, ама не е така.

Ами да, мога да го кажа. Не знам как се ремонтира, ама знам че не се изсипва шкембе чорба вместо масло вътре. 

А ако не си забелязал, нито съм оспорвал аргументите на някой, нито се заяждам, а питам. Реджепа не може да отговори.

преди 4 минути, Michigan111 написа:

Няма такова нещо. Ти ако имаш фурна, и хляба от 1 лев го направиш 1 евро никой няма да го купува, защото повечето конкуренти ще са го направили 0.51 евро.  И 3 дена като не продаваш, ще го сложиш и ти на нормалната цена. Свободния пазар регулира цените, не държавата или централната банка. То ако има картел и сега не е проблем да се направи хляба 2 лв. 

Това аз го знам, ама я отвори коментарите под новина за това България да приеме еврото и ще срещнеш подобни глупости. А защо ще стане така, нямат представа, ама така ще стане.

преди 4 минути, Michigan111 написа:

Герберите отлично знаят, че песента им е изпята вече.  За тях е по скоро да се хвалят пред простолюдието,  че толкова сме стабилни станали при тях, че ни приеха в еврозоната и видиш ли, европейци станахме,  наравно в другите 😆

Тук си в голяма грешка. Изобщо не им е изпята песента. Мафията владее цялата държавна администрация- отгоре до долу. За да им се изпее песента е нужда такава чистка, каквато и на 9 септември не е имало.

• Автор
преди 4 минути, N1K17Y написа:

Това аз го знам, ама я отвори коментарите под новина за това България да приеме еврото и ще срещнеш подобни глупости. А защо ще стане така, нямат представа, ама така ще стане.

Демократично право на всеки е да си живее в заблуда  :)

преди 2 минути, Радул написа:

Тук си в голяма грешка. Изобщо не им е изпята песента. Мафията владее цялата държавна администрация- отгоре до долу. За да им се изпее песента е нужда такава чистка, каквато и на 9 септември не е имало.

Мафията е ясно, че владее държавата. Но това, което те притеснява не го владее.  Ако не са на власт няма да се домогнат до него.  Министерствата са важни. 

А иначе мафията в администрацията достатъчно бели и в условията на лев под борд,  тя трябва така или иначе да се мете, без значение ще влизаме ли в еврозона или не. 

преди 3 минути, N1K17Y написа:

Защо да отпада валутния борд ? Естония ли беше, коя балтйиска държава си останаха до приемане на еврото.

Ами да, мога да го кажа. Не знам как се ремонтира, ама знам че не се изсипва шкембе чорба вместо масло вътре. 

А ако не си забелязал, нито съм оспорвал аргументите на някой, нито се заяждам, а питам. Реджепа не може да отговори.

Валутния борд отпада, защото сменяме валутата бре! Нама как да има валутен борд върху еврото. И ще можем да си фалираме на воля, почти безконтролно. Това което държи лева стабилен не е щото е "вързан" към марката, а защото се спазват стриктно инструкциите на валутния борд.

Е аз ти дадох два аргумента "против", които намирам за достатъчно смислени. КОментирай ги ако искаш.

преди 9 минути, Michigan111 написа:

Демократично право на всеки е да си живее в заблуда  :)

Мафията е ясно, че владее държавата. Но това, което те притеснява не го владее.  Ако не са на власт няма да се домогнат до него.  Министерствата са важни. 

А иначе мафията в администрацията достатъчно бели и в условията на лев под борд,  тя трябва така или иначе да се мете, без значение ще влизаме ли в еврозона или не. 

И кво им е толкова важно на министерствата? КОгато надолу няма кой да изпълнява заповедите. Какво ще направи министъра? Ше им се скара?

• Автор
преди 7 минути, Радул написа:

И кво им е толкова важно на министерствата? КОгато надолу няма кой да изпълнява заповедите. Какво ще направи министъра? Ше им се скара?

Ами защото от там идва контрола. Ако в една държава администрацията ще прави каквото си иска а министъра на финансите ще гледа... €бем ти и държавата. 

Отделно нещата във финансите не са толкова прости, нямаш едни 40-50 млрд в бнб,  които при падане на борда да са на разположение на банката,камо ли на администрацията.  Физически ги няма.  А и с въвеждането на еврото (може да стане и без да го въвеждаме) бнб минава под наблюдение на ецб и там няма лабаво.  

току-що, Michigan111 написа:

Ами защото от там идва контрола. Ако в една държава администрацията ще прави каквото си иска а министъра на финансите ще гледа... €бем ти и държавата. 

И ти не знаеш, че нашата държава е точно това? КОлко месеца вече министъра издирва шефчета на държавни фирми, за да ги уволни? И тя мафията го остави тоя да се вихри, щото само след седмица вече няма да го има.

преди 25 минути, Радул написа:

Валутния борд отпада, защото сменяме валутата бре! Нама как да има валутен борд върху еврото. И ще можем да си фалираме на воля, почти безконтролно. Това което държи лева стабилен не е щото е "вързан" към марката, а защото се спазват стриктно инструкциите на валутния борд.

Е аз ти дадох два аргумента "против", които намирам за достатъчно смислени. КОментирай ги ако искаш.

Мислех, че имаш предвид до въвеждане на еврото, а не след. След това минаваме под европейски регулации и тн и нашите не могат да правят каквото си искат (доколкото съм запознат) 

• Автор
преди 11 минути, Радул написа:

И ти не знаеш, че нашата държава е точно това? КОлко месеца вече министъра издирва шефчета на държавни фирми, за да ги уволни? И тя мафията го остави тоя да се вихри, щото само след седмица вече няма да го има.

Аз знам, че е така. Ама ти май забравяш какво обсъждаме.  Опасностите при влизане в еврозоната.  ЕЦБ няма да остави ганю балкански да прави каквото си иска, защото така би клатил стабилността на цялата валутна система,  колкото и малък да е приноса на българската стабилност към общата стабилност.  

И отделно,  той ги търси шефчетата,  те използват някакви механизми да протакат,  защото е временен.  Ама ако е за цял мандат... могат ли да протакат 4 години- не могат. Има ли време до (евентуалното) влизане в еврозоната - има.  Значи има и време да се изчисти системата.  А ако дойде нова власт и не го направи, на няма голямо значение какво ще стане с валутата,  щото си оставаме в л@йната.

преди 5 минути, N1K17Y написа:

Мислех, че имаш предвид до въвеждане на еврото, а не след. След това минаваме под европейски регулации и тн и нашите не могат да правят каквото си искат (доколкото съм запознат) 

Концентрирай се върху аргументите. А какво след това, говориш общо приказки. Европейски еякулации някакви.

преди 12 минути, Michigan111 написа:

Аз знам, че е така. Ама ти май забравяш какво обсъждаме.  Опасностите при влизане в еврозоната.  ЕЦБ няма да остави ганю балкански да прави каквото си иска, защото така би клатил стабилността на цялата валутна система,  колкото и малък да е приноса на българската стабилност към общата стабилност.  

И отделно,  той ги търси шефчетата,  те използват някакви механизми да протакат,  защото е временен.  Ама ако е за цял мандат... могат ли да протакат 4 години- не могат. Има ли време до (евентуалното) влизане в еврозоната - има.  Значи има и време да се изчисти системата.  А ако дойде нова власт и не го направи, на няма голямо значение какво ще стане с валутата,  щото си оставаме в л@йната.

Май не знаеш какво точно е ЕЦБ. Тя е нещо като Федералния резерв и няма нищо против разни гащници да се увъртят като пате в калчища. Тя не губи нищо от това.

• Автор
преди 11 минути, Радул написа:

Май не знаеш какво точно е ЕЦБ. Тя е нещо като Федералния резерв и няма нищо против разни гащници да се увъртят като пате в калчища. Тя не губи нищо от това.

ЕЦБ не е едно и също за всяка държава. С влизане в еврозоната централната банка на държавата влиза в друго отношение с ЕЦБ и с другите централни банки на страните от еврозоната- евросистемата. Именно тя е регулатора.  Спомни си гръцкото Охи на реферндума и колко бързо взеха решение да започнат процедура за изключване на Гърция от системата, при положение че откаже реформи.  Никой няма да остави една държава да прави каквото си иска, защото така заплашва цялата система. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.