Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да се справим с емоционалните си тригери

Featured Replies

:offtopic_s: Чета и какво съзирам ..... Натискат си двама "емоционални тригери" ... :) Ползват се ко ... ко ... кокоооошки, за да се изразят емоциите които са нахлули в единия ... е ... отключиха емоцията смях в мен ... :) Определено не мога да се справя с тази емоция ... :)

Без значение какъв е "тригера" за дадена емоция, то тя след време затихва до появата на "тригер", който да доведе до нова емоция.

Сега си представете (след като нямате въображение (образ)), чрез само ум (мисъл) какво би представлявал човек без емоция?! Определено тогава ще се наложи да се справя с какво?! Може би със себе си?!

По-добре изживявайте емоцията си, а не я анализирайте и не се справяйте с нея. Тя, така или иначе ще изчезне в някакъв бъдещ момент от само себе си. За какво да полагате усилия?! Полагайте усилия някъде, където ще ви достави удовлетворение от живота ви.

Бъдете щастливи! Именно тогава не ще ви се налага да се справяте с някакви си емоции ... :)

п.п. Еупареунията е универсалния начин за избавление от всякакъв вид емоционално неудовлетворение. След въпросното изживяване е гарантирано, че няма да имате емоция. 

• Отговори 509
  • Прегледи 30,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Отново липсва думичката АЗ, липсва първо лице, ед. число в изказа и израза, Липсва заявка че става въпрос за някого, за когото нещо си е "дрън-дрън, празно, мисли... както и някакво съждение... Чие е

• 😳 Правилно ли ви разбрах, че темата е пусната с единствената цел да си натискаме бутончетата и да си гледаме сеира? Наистина ли смятате това за предизвикателство? Защо?  (Допълненията в с

• Силата на клишетата е поразителна, но специално за себе си не намирам, че ако би се сбъднало такова 'пожелание' би било 'добро'. Обаче от друга страна - аз съм си "крив човек" в сравнение с "прав

Публикувани изображения

на 19.06.2021 г. в 6:33, dioib написа:

Без значение какъв е "тригера" за дадена емоция, то тя след време затихва до появата на "тригер", който да доведе до нова емоция.

Сега си представете...

А, бре, нали се разбрахме елементарните пропагандатори да се сдържат?!? Или за теб уговорки не важат?!? Ти "карма не трупаш" и те боли фара?!? Аре спри се, поне в тая тема!

Пишеш нещо еднопосочно - "затихвала емоцията"?!!! Не бива да е само една по едно време?!?!

Не бива да разбра каква е същността на "тригера", та го включи в изказване на мнение...и то само дето не го вкара в страдателен залог - "до появата на друг тригер"?!? Ми че то "всеки сигнал" от външната среда може да предизвика човек да си "произведе тригър"(да интерпретира ситуацията така, че да си оформи мисловна конструкция, съдържаща препратка към спомен, чрез открита някаква аналогия между състояния). Още повече, че доста от моментно "реализираните тригери", тяхната форма, си е унаследена или е запаметена(условни рефлекси) още от детството и задействането им е автоматизиран процес(щото протича в несъзнаваното).

И това се случва ежемоментно!

Въпросът е кои от "действащите мисловни потоци" минават "прага на съзнаване"(subliminal threshold), т.е. се свеждат до съзнателната част от вниманието ни.

А на точно кои от тези "потоци" се "отдава предпочитание" вече беше споменато, че е с уклон към "негативното"(заплашителното) и в болшинството от случаите този мисловен процес протича изцяло в несъзнаваното. Като съответства на "преките пътища" от средния мозък, които "заобикалят" съзнателната обработка от по-висшите дялове на мозъка.

Елементарна визуална аналогия с "тригера"

В целия съзнателен поток от информация, който изживяваме като наша "лична история"( нашио си филм, дето все сме положителните герои), съответстващ на водната струя, "задействането на тригера" пък е аналогично на включването на генератора на звукови вълни.

И е съвсем ясно видимо как се променя формата на "протичане на потока/струята".

А "по-дълбоката" асоциация, която според мен съвсем основателно може да се направи, е че "тригерът" има вълнова форма, т.е. има "виртуална" компонента (както всяка мисъл), а проявата на въздействието се установява на физиологично ниво.

Ала форма'та на анализиране - разглеждане на процесите като енергиен обмен, е доста труден за разбиране, поради Принципа на неопределеността на Хайзенберг. И за това е по-лесно да се ползва форма'та - информационни записи. Така или иначе си има разработена Теория на информацията

Те таман в последния линк към теорията на информацията си има кратко и просто описани различните функции, аспекти и характеристики на информационните съобщения. (Голяма част, от които са "подпрагови" - subliminal messages image.thumb.png.c4640882b96f551f062e5cb792561507.png

А пък "тригерът", бидейки мисъл-форма(във формата му на информационно съобщение), която генерираме при интерпретирането, след възприемането ни на входящата информация от заобикалящата среда, е по-лесно да бъде определен като същност и евентуално значение. (Разбира се, ако се приеме твърдението ми, че "тригърът" е мисъл-форма, а не някаква ситуация, което е подвежащо, според мен, и както вече си изразих мнението - е продукт на неразвито умение за различаване в случая)

А предложението ми е във връзка с това, че претенцията на темата, пък и раздела, е че е "сериозна"...не е за "деца"...

Ми като ще е, да е! Аз мога да бъда "сериозен", както съм декларирал вече, независимо че това се прие от някои с насмешка.

Иронизирах, за тукналични "пропагандатори на академична скопеност", и като ще се "стиска темата" в тези "рамки", то поне да се ползват установените правила за структуриране при научните теми.

Първо е дефиницията, в която  би следвало да се съдържа определянето на същността и значението на разглеждания обект, а последствие целите, задачите и обхватът на въздействие. 

.... и то при направен труд да се определи целта на самото изследване, дето все пак, а пък и съвсем очаквано беше подмината от изживяяващите се като "проповедници", дето веднага започнаха с дежурния си репертоар какво "ТРЯБВА", "СЛЕДВА", "Е ДОБРЕ" да се прави ... дежурните опити "да се дава наклон на ..уя", след като се изказват подвеждащи интерпретации за кво "иде реч"...

Дадох дефиниция на "тригер", ако някои има да изрази съществено различна такава, да го направи! А не да си "бъркаме у личните дупки" или да правим поредни, нефелни опити за индоктриниране!

преди 1 час, kipen написа:

Въпросът е кои от "действащите мисловни потоци" минават "прага на съзнаване"(subliminal threshold), т.е. се свеждат до съзнателната част от вниманието ни.

Според теб човек постоянно би следвало да мисли ... :) ОК, и за какво да мисли?! За какво да изпитва ли?! Каква да му е емоцията?! :) Тук трябва да се засмея, а тук да се нацупя, а там да проявя безразличие ... :) 

Считам, че ограничаваш човешкото съзнание до = да бъде роб. Да се подчинява на правила. 

Папата прояви вид хумор по отношение на Протокола ... :) Лелей ... колко си строг ... пъ и нареждаш ... спри се и поради какво и/или защо?! 

Проблема не е в този който предизвиква вниманието на другия и/или другите, а на тези които не могат да предизвикат вниманието, т.е. да задействат емоционалния тригер на другия ... :) 

И поради каква причина другият позволява да бъде разсеян от момента и прояви емоция, след като към въпросния момент се занимава с нещо което е сериозно за него?! 

Може би наблягаш на това, че мнозина лесно се разсейват ... :) 

преди 57 минути, dioib написа:

Според теб човек постоянно би следвало да мисли ... :) ОК, и за какво да мисли?!

Спри се, бре! Ся с подвеждащи въпроси ли почна?!?

Мисловният процес си има отражение в дейността на нервната система!!!

Кви са тия простотии - "според мен?!?! ТРЯБВА ЛИ  или БИ СЛЕДВАЛО ЛИ" човек да мисли постоянно?!?

Човекът, като организъм постоянно "мисли"! И не е според мен!

Ходи пий една бира в кръчмата и си говорете! Недей, моля те да дрънчотиш поне в тази тема! Втори жълт картон имаш от мен! Предупреждавам те!

преди 1 час, kipen написа:

(Разбира се, ако се приеме твърдението ми, че "тригърът" е мисъл-форма, а не някаква ситуация, което е подвежащо, според мен, и както вече си изразих мнението - е продукт на неразвито умение за различаване в случая)

An emotional trigger is anything — including memories, experiences, or events — that sparks an intense emotional reaction, regardless of your current mood.

https://www.healthline.com/health/mental-health/emotional-triggers

An emotional trigger could be an item, subject, word, or even memory that evokes very strong negative feelings for you. Things that trigger people often affect a person regardless of their overall situation, which makes them especially distressing for people living with mental health conditions.

преди 1 минута, kipen написа:

Човекът, като организъм постоянно "мисли"!

Аз си мислих, че докато спи не мисли ... :) Това чрез съзнанието си ли съм го установил или съм го прочел или някой ми е казал?! :) 

Определено успя да свържеш мисленето със сетивното. :)  

Не винаги съзнанието е плод на някаква мисъл.

Емоцията е изразно средство, чрез което показваш на другия своята реакция на неговата акция. О, да към мнозина ситуации не би следвало да проявиш първична реакция, но това не означава, че не изживяваш някаква емоционалност. Не би следвало да е плод на съзнанието и/или на твоята мисъл към възникналата ситуация, защото в тоя случай няма да е емоция, а проява на отношение. 

Примерно: Някой ти говори сериозно, а ти се хилиш ... :) НО, то е поради факта, че това което говори за теб е несериозно. И, ъпс ... става "обратен емоционален тригер" ... оня почва да се гневи и да се ядосва ... е как се справя с въпросния тригер?! = Почва да му вика ... Спри да се смееш ... говоря сериозно и хоп .... къде е негативната емоция?! В кого? 

Определено се бърка адекватното поведение със справяне с дадена емоция. 

Примерно: Ти се опитваш да се пошегуваш и другия да се усмихне, а той започва да плаче ... И що ли?!  

• Автор
преди 6 часа, kipen написа:

Аре спри се, поне в тая тема!

ни мой. Той е говорител на алтернативните наивници. Те щот си нямат говорители и се цани в тая роля кой където свари. На инат малко... но то отвътре като му цъка, кво да прай.

преди 3 часа, kipen написа:

Спри се, бре!

въобще не се занимавай с него - просто си търси кенеф за изхожданията си. Миризмата не го интересува - както и прасенцата в кочинката живеят с идеята че по принцип всичко е кочинка.

Просто е - игнор и... край с миризмата на кенеф в циганската махала.

преди 5 часа, kipen написа:

Аз мога да бъда "сериозен"

нека преминем от декларациите в дела - пък да видим какво следва.

преди 3 часа, dioib написа:

Считам, че ограничаваш човешкото съзнание до = да бъде роб.

преди 1 час, dioib написа:

Аз си мислих, че докато спи не мисли ... :) Това чрез съзнанието си ли съм го установил или съм го прочел или някой ми е казал?! :) 

Ти изглежда не правиш разлика между "лично съзнавано" и "съзнание"! И няма как да вденеш, че личното съзнавано наистина е "роб" на "личното несъзнавано" и това което сме "поели" или си е "налично" там.

За кво изобщо пишеш тук, в тази тема, при подобна базова липса на осъвременено познание?!? Все пак има теми за "религия", за "политика", за "изпростяване"...

Това "чрез съзнанието" не си ли го установил? Или просто е поредната тема, в която не осъзнаваш, че баш по Байганьовски драпаш да привличаш внимание към собствените си изцепки. Изобщо имаш ли някакъв "усет за граници на приличие" и че ги "нарушаваш" често.  ....в несъзнателните ти опити да "излееш нещо твое си".... поне да беше качествено, а то - собствените ти вътрешни конфликти....   Пък пишеш за некви етични норми, кое било "адекватно поведение".... па и даваш оценки на процеси... тва е наглост, бре!!! Не изпитваш ли неудобство??!

Заслужен червен картон! (вече не мисля да проявявам задръжки...предупредих те!)

Докато сънуваш съня на собствената ти "липса на мислене докато спиш", нема и да вденеш че просто си невежа, но за сметка на това си нагъл и с посредствено ниво...домашно говедо е селскостопанско животно, което осира навсякъде, където му се присере. Ни го интересува, че има засята нива, нито дали е залесено с дръвчета от хора. Обикаля, намира си паша, яде, преживя, пърди, пикае и сере. Рядкост е стопанин на подобно животно да има култура, по-висока от на самото говедо, сравнено с еталони за нормален културен човек.

Ако пишеш нещо по съществото на темата пиши, ако не - не ме занимавай с теб, ако обичаш!, ами ходи си "свързвай мисленето" И със сетивното, в некой специализиран кабинет. Там ще разбереш отговора на въпроси като този, в края на предния ти пост и какво е "несъзнавано прекрачване на граници"(или трансгресията като термин)!

преди 3 часа, Shiniasu написа:

An emotional trigger is anything — including memories, experiences, or events — that sparks an intense emotional reaction, regardless of your current mood.

https://www.healthline.com/health/mental-health/emotional-triggers

An emotional trigger could be an item, subject, word, or even memory that evokes very strong negative feelings for you. Things that trigger people often affect a person regardless of their overall situation, which makes them especially distressing for people living with mental health conditions.

Преди да правиш повторни препратки към статията-интро на темата(в английския й оригинал, а не българския превод), поне помисли върху цитираното!

"Какво може да бъде" не е "Какво е всъщност", но пък, че "евокира"(предизвиква) емоционална реакция вече е факт! Обаче не е представително твърдението, че предизвиква много силни "негативни" чувства.

"Тригерът", който активира емоции на радост и умиление, когато една жена гледа малко дете да не би да са "негативни"?!?

Още повече, "тигерирането"(разпалването емоционално на хората) е процес. "Zoom"-ни малко повече, за да се различат различните етапи от реализирането на процеса. Не вярвам да не "откриеш" самият "тригер" като мисъл-форма в процеса на интерпретиране на информацията от възприемането на "item, subject, word, or even memory"!

преди 39 минути, _ramus_ написа:
преди 7 часа, kipen написа:

Аре спри се, поне в тая тема!

.....

преди 4 часа, kipen написа:

Спри се, бре!

....

Аз мога да бъда "сериозен"

нека преминем от декларациите в дела - пък да видим какво следва.

Ти сега що "наливаш масло в огъня"? Некво "освободено" "сеирджийстване" ли е? Хайде малко по-културно, че и аз "олабя" ли хептен изпростяване ще стане! Язък ти и за темата....макар, че малко се подразбра колко ти е Надеждата с това

на 18.06.2021 г. в 18:03, _ramus_ написа:

в 'тема' някаква си, някъде си... сред тия "списващи"

В крайна сметка "тюфлеците", простотията им, е докато не осъзнаят, че ги игнорваш заради поведението им, а не че се опитват да мислят и живеят. После се обажда и "сапиенса" и "горивото им свършва". Примера ми е, че на подобен му дадох два "жълти картона" и сам си изпроси "червения" - обидих го, според моите устои. Вече ми е в забвение и не бих коментирал сякаш присъства с пост в темата. За мен това е достатъчно, таман толкова колкото ми е "здравословно" да му дам като внимание...той за тва се бори в самотата си, която обуславя липсата на съзнателен контрол на желанието му "да се впие кът пиявица", с тва "се храни" докат чака "Да отлети" или "Господ да си го прибере", него - блудния син...тва му е филма, в който не ми се влиза, а той драпа ли, драпа, навсякъде да го възпроизведе па и ако мое и други да повлече. И болшинството от пишещите в раздела за Религията, езотериката и мистиката са с идентичен модел на потисната сексуална енергия, която "се е задръстила" некъде около пубертета във "вихрите" на преживените "любовни травми", чиито паметови записи последствие в живота обуславят построяването на "въздушни кули", от живеене(преживявания) в които не им "остава време" да живеят и в действителността. Това ли трябва да коментираме в тази тема?!?

Не изпитваш ли неудобство??!

Не.

В действителност се сблъскваш с неизвестност. Не разбираш каква е целта ми. 

О, да позволяващ си характеристика 'наглост". = Няма проблем. 

Казваш, че привличам внимание, а в действително само констатираш, че привличам твоето внимание и/или отклонявам вниманието от някой. 

Примерно: Рамус направо ми каза, че ме игнорира. Що не го направиш и ти?!

Разбирам, че според теб повечето са тук, за да привличат внимание. Реално проблем има този който не може да привлече внимание, а не този който привлича въпросното. 

За да ти стане напълно ясно да ти скажувам: Нямам и съвест. :) Остави съзнателното и/или несъзнателното. 

Успех!

преди 9 часа, Shiniasu написа:

which makes them especially distressing for people living with mental health conditions.

Това ми навява мисълта, че за справяне с емоционалните дразнители е особено важно да се взимат редовно хапчетата. :) 

От еволюционна гледна точка човек реагира по схемата "бягай или нападай". Като се появи емоционалният дразнител или го прогонваш, или се спасяваш. Търпежът да стоиш на едно място с тоя, дето те дразни е специално умение, от което някои искат да издоят пари. Те са и прави, де. За пусти пари човек търпи близки дразнители- в работата, в семейството, в превозното средство дори. Справя се и без психолози.

преди 10 минути, Търсещ истини написа:

справяне с емоционалните дразнители

Ето в това има повече смисъл, отколкото в справяне с емоционалните си тригери ... :) 

той за тва се бори в самотата си, която обуславя липсата на съзнателен контрол на желанието му "да се впие кът пиявица", с тва "се храни" докат чака "Да отлети" или "Господ да си го прибере",

За теб явно всеки тук е, за да се изяви.... 

Не си "вдянал", че съм като: Някакъв пенсионер, който сутрин докато си пие кафето си чете модерния вестник. 

Разликата е, че може да коментира публично изявата на "журналистът". 

Да, интернет е съвременна медия, чрез която на първо място може да се информираш, но и да коментираш, а така също и опонираш на публикувана информация.

Когато свършат аргументите на някой започва с обиди. Защо си позволявам "наглост" ли?! :) Защото тук е виртуално. 

И пак да повторя: За мен всеки потребител в интернет е един изкуствен интелект = ИИ. 

Тук съм само заради информацията, а не да давам информация! Това, че съм привличам внимание не зависи от мен. ;) 

Ти сега що "наливаш масло в огъня"?

Заприличвате на вица за бащата и сина които са в кръчмата и си търсят повод да се напият. :) 

Що не си общувате в реалността?! 

на подобен му дадох два "жълти картона" и сам си изпроси "червения" - обидих го

Изявата ти на някакъв съдия в някаква игра между два тима е показател, че не си в състояние да управляваш екип. 

Мисълта ти, че може да обидиш някакъв виртуален образ показва, че не умееш да разграничаваш реалния човек от способността му да е образ който далеч може да няма нищо общо с личността му. 

Определено не умееш да боравиш с информация. мда ... :) Няма истинска или фалшива, а някаква ... :) Не умееш да се възползваш от същата, о, то това не е проблем на този който я публикува, а на този който създава лъжовен образ на другия в своето пространство между ушите.

Вижда се до колко са развити твоите познавателни способности. (когнитивни умения.... :) ) 

• Автор
на 21.06.2021 г. в 0:27, kipen написа:

Това ли трябва да коментираме в тази тема?!?

темата не обуславя коментарите в нея - нито като ниво, нито като посока. Това се обобщава с лекота.

Онова, което обуславя всеки коментар е неговият автор. Няма как глупака в нея да се изцигли на мъдрец, без значение колко силен е напъна за подражава и имитира според идеалния си фантазен образ на такъв.

Темите... са само формални и пожелателни вектори. Особено в "калдата"... Именно невежите се надпират с все сила по всяка тема, защото това им спомага за театъра и разтушката през монитора. Няма как да промениш това, но се усмихвам как фантазираше за 'благост и търпение" с които да се обсъждало сериозно... :)

Всъщност визираният това никога не го е интересувало... не само сред форума. В замяна на това виж вляво представянето под акаунта, в секция 'интереси' - за да се посмееш колко най-несретните, най-много усилия влагат в маскировката. До степен че е като афиш за какво точно е невежеството и синдрома на комплексаря.

От друга страна - това спомага за манифестацията на най-невежествената част от народа - с право на трибуна, и така - на представителство. Няма нищо че всеки се цани "говорител" на тия сред които той самият е сроден, но с играта и театъра си предлага "нещо повече"...  :) 

Допреди да се потопя сред виртуала... въобще си нямах представа за размера и мащаба на "тази народна масовка". Все още имам някаква съпротива да приема "колко е мащабна глупостта"...  но, доказателствата са неоспорими. :) И не оставят никакво място за идеализъм...! 

Зачетох се в темата, надявайки се да науча нещо интересно. С ужас установих, че вместо да се обсъжда поставената тема от психологична гледна точка, потребителите бълват епитети и сравнения един към друг, надпреварвайки се по оригиналност и употреба на сравнения. 😳

преди 2 часа, marv написа:

Зачетох се в темата, надявайки се да науча нещо интересно. С ужас установих, че вместо да се обсъжда поставената тема от психологична гледна точка, потребителите бълват епитети и сравнения един към друг, надпреварвайки се по оригиналност и употреба на сравнения. 😳

Темата е спорна. Ето, аз смятам термина тригер за ненужен. Достатъчно е да се използва понятието "стимул", разработено в бихейвиоризма след Павлов.

Моля, споделете своето мнение по темата. Не се ограничавайте само да оценявате потребителите, с което да допълвате числото. Имам предвид "потребителите  бълват епитети и сравнения един към друг, надпреварвайки се по оригиналност и употреба на сравнения. 😳"

• Автор
преди 2 часа, marv написа:

Зачетох се в темата, надявайки се да науча нещо интересно.

не се учат "интересните неща". За тях си има места за удоволствия и интересности. Темата, раздела или форума не са нито детска градина, нито кът за интересности и цел да забавляват някой си.

От друга страна - материал за учене е сред всяко написано. Дали на някого е "интересен' зависи от него, а не от материала.

Глупости от рода "ми ужасно съм разочарован/а, щото очаквах нещо интересно, пък то..." означава съвсем очевидно че въобще нямате отношение към този раздел на форума. Други раздели са за съответния цирк и в тях клоуните чудесно се забавляват помежду си.

преди 23 минути, Търсещ истини написа:

споделете своето мнение по темата.

А то вече не е ли "споделено"? След като е написано съвсем ясно? Ако имаше налице повече компетенция нямаше да се списва горното...

Имам и друго питане:

Та според вас - защо е толкова важно и нужно всеки да има мнение по даден казус, особено когато е некомпетентен в него? Например Стрина Мара - дето е на 94 години и живее с Вуйчо Пено дали няма да има някакво "мнение" относно атомната и зелената енергия, примерно? Обаче имат право на глас в референдум, наравно с ония които са експерти, учили и практикуъвали в посоката на този условен казус...

В темата е същото - както се вижда некомпетентните по раздела и темата хора се състезават да се изхождат с глупостите си, въпреки че нищичко не разбират, а и не ги интересува нещичко да научат. Кое прави нужно такова "богатство на мнения" ? Броим пилци, овце, брой на списващи ли е важен или да върви купона сред форума?

преди 17 минути, Търсещ истини написа:

Темата е спорна. Ето, аз смятам термина тригер за ненужен. Достатъчно е да се използва понятието "стимул", разработено в бихейвиоризма след Павлов.

Все пак може да се направи разграничение между "стимул" и "тригер". Аз поне правя. Тригерът (спусъкът) носи представата, че е премината точката на обратимост. Докато стимулът насочва към въздействие, но въздействие на което човекът все още може да се противопостави с воля и решение. При животните където решенията са инстинктивни, двете понятия се припокриват почти изцяло.

преди 14 минути, _ramus_ написа:

Та според вас - защо е толкова важно и нужно всеки да има мнение по даден казус, особено когато е некомпетентен в него? Например Стрина Мара - дето е на 94 години и живее с Вуйчо Пено дали няма да има някакво "мнение" относно атомната и зелената енергия, примерно? Обаче имат право на глас в референдум, наравно с ония които са експерти, учили и практикуъвали в посоката на този условен казус...

В темата е същото - както се вижда некомпетентните по раздела и темата хора се състезават да се изхождат с глупостите си, въпреки че нищичко не разбират, а и не ги интересува нещичко да научат. Кое прави нужно такова "богатство на мнения" ?

Смятам, че щом колегата е проявил интерес, значи има някаква представа за проблема. Примерно аз никога няма да отворя да чета тема за китайската граматика, писана с йероглифи. Ако той, колегата, пати от някой, който "му създава нерви", много е интересно, как се е справял до сега. Опитът на всеки е индивидуален и си струва да бъде изразен.

• Автор

Колеги - сигурни ли сте че помните заглавието на темата?

"Стимул-реакция" е описателна схема касаеща цялата гама на реактивност и регулация сред живите системи, като отразява свойството на живите организми да се адаптират към изменения в средата и така да оцеляват в нея.

В темата става въпрос за емоционални сработвания и стимулите които ги задействат. Понеже "запускат" е синонимно в случая и е производно на "спусък" (пуска в движение, стартира действия). Няма никаква разлика с анлийското "тригър" и българското "спусък".

Малко повечко компентенция в темата не би навредила никому, но изглежда че нуждата всеки да има мнение и да потъне сред форумното състезание по отстояването му - е основния му мотивационен фактор.

преди 5 минути, Търсещ истини написа:

Опитът на всеки е индивидуален и си струва да бъде изразен.

Вие досега можете ли да посочите пример на някой, който да  е изразил опита си - дори не само в контекста на тази тема?

преди 5 минути, Търсещ истини написа:

Ако той, колегата, пати от някой, който "му създава нерви",

но темата няма нищо общо с подобен казус. Какъв е проблема да се направи специфична тема точно по това? Особено ако "точно това ви е интересно" - да станете неин автор.

преди 7 минути, Shiniasu написа:

Тригерът (спусъкът) носи представата, че е премината точката на обратимост.

Не разбирам каква обратимост. Емоциите, мисля, са необратим процес. Шурват хормони, изменя се активността на съответни органи. Това не може да бъде спряно с премахване на стимула, както не могат и хормоните да се върнат в жлезите. 

Прим. Стадо. Натрапва се самец. Водачът започва да рие, да пръхти, натрапникът си отива, но самецът се върти и подгонва някое женско да си го изкара на нея.

преди 8 минути, _ramus_ написа:

Какъв е проблема да се направи специфична тема точно по това? Особено ако "точно това ви е интересно" - да станете неин автор.

Добра идея. Още утре. 

• Автор
преди 35 минути, Търсещ истини написа:

Това не може да бъде спряно с премахване на стимула, както не могат и хормоните да се върнат в жлезите. 

хормоните не се връщат в жлезите, а са налични антагонистични хормони и така се управлява баланса в поведението (макар че има и други механизми).

след старт на оцеляващо поведение, след адреналина е налице т.н. "постадренинов синдром" - колкото по-дълго или дълбоко е стартиран адреналиновият шок, аналогичен е и "пост-" периода... При хората вече е налице изменение на този механизъм, заради неговата неадекватност в най-голяма част от случаите на сработването му. Именно заради тази неадекватност, обаче, възникват значителни психични проблеми и дават отражение сред цялото психично поле...

А при стрес се отделя кортизол... при който за съжаление няма антагонистичен механизъм за регулацията му( като не са невромедиаторите за 'удоволствие' или радост" ). Още по-зле стават нещата защото при стрес, в днешните хора се задействат мощни негативни преживявания, които от своя страна още повече засилват кортизоловите нива, те от своя страна - задържат негативизма в преживяването... и така се поддържат едно спрямо друго.

Посоченият пример за 'самеца в стадото' е неверен. Щом "натрапникът" си отива, престават и стимулите за дадено поведение. Ако въпросният Алфа в стадото се насочи към женска, не е заради "инерцията" на хормоните. А и едни хормони отключват други - дори и при хората... :)

Вярно е, че по принцип успокояващото поведение идва с известно забавяне, докато стартиращите са с изключително бързи сработвания... Но това също е оцеляващ фактор.

за разлика от механизмите при животните, при малка част от ХОМО е наличен напълно различен контролен механизъм. В даден момент на повишаване на невронната организация възниква нова възможност, която в началото е само зачатък. А през битието следва да се развие... ако... при наличие на... евентуално до...

Да, за съвсем малка част от ХОМО, която съвсем адекватно може да се нарече  САПИЕНСНА, но не си заслужава да се говори за нея, сред контекст от непринадлежни към тази разновидност на ХОМО.

преди 55 минути, _ramus_ написа:
преди 1 час, Търсещ истини написа:

Това не може да бъде спряно с премахване на стимула, както не могат и хормоните да се върнат в жлезите. 

хормоните не се връщат в жлезите

Тъй, де. процесът е необратим

преди 57 минути, _ramus_ написа:

Посоченият пример за 'самеца в стадото' е неверен. Щом "натрапникът" си отива, престават и стимулите за дадено поведение. Ако въпросният Алфа в стадото се насочи към женска, не е заради "инерцията" на хормоните. А и едни хормони отключват други - дори и при хората... :)

Прибързваш и не четеш внимателно. Може би си представяш, че водачът на стадото отива да качва самката. Не съм писал подобно нещо, то е плод на твои си интерпретации.. може да е либидозно оцветено :) . Става дума за пренос на агресията. В етнопсихологията също е отбелязано, как, когато мъж е заплашен от друг, от друг клан на племето, заплашеният хвърля копие срещу сестрите си, т.е. жени от неговия клан. А за това " Щом "натрапникът" си отива, престават и стимулите за дадено поведение", това не значи, че е прекратена реакцията. Повтарям, хормоните са шурнали... С пример- жена ти ти е подпалила фитила, а след това ти се е извинила. Ама дълго още ще й пилиш.

преди 1 час, Търсещ истини написа:

Не разбирам каква обратимост. Емоциите, мисля, са необратим процес.

Стимулът не в задължително да предизвика реакция (в случая емоционална). Може да бъде предпоставка за една евентуална проява на емоция, но може и да се окаже недостатъчен. Или пък човекът може да го игнорира или отслаби въздействието му. Когато обаче емоционакната реакция вече се е проявила, то и стимулът вече не е стимул. Бил е стимул преди да се задейства механизмът на реакция. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.