Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Следващото управление на България - предложенията на ИТН

Featured Replies

Е, какво да направи Борисов конкретно за това, като има наложени санкции срещу Русия още от 2014-та. И се налагаха/налагат нови и нови. Има една приказка, че русофобията е за богати хора. 

• Отговори 3,7k
  • Прегледи 165,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Резултатите на пожарникаря- 1 во място по смъртност и най- бързо топяща се нация, никой не може да ги стигне! Не актьори, кукли от мъпет шоу биха се справили по- добре.

• Не зная защо си решил ,че твоите фантазии и мокри сънища могат да се сбъднат . Ти може да искаш , но има едни 80 процента българи ,които не само , че не искат Гроб ,но и не могат да ги понасят . Тоест

• Michigan111
    Michigan111

Направо ги срина баце боко 😆 След като нахока комунистите (покрай които влезе в държавните структури), дойде ред на царистите (покрай които влезе в политиката). Утре го очакваме да почне да обижд

Публикувани изображения

преди 13 часа, lsmurf написа:

ГЕРБ е проект на Русия както и повечето от партиите в България.

преди 13 часа, Реджеп Иведик написа:

Ти уби рибата с бомба. ГЕРБ е германски проект. Руски са ДПС и БСП.

Хм, а що не ходят на крака до посолството на Русия, ами в това на САЩ?

преди 15 минути, васил козарев написа:

Е, какво да направи Борисов конкретно за това, като има наложени санкции срещу Русия още от 2014-та. И се налагаха/налагат нови и нови.

Именно че има санкции можеше да промени доставчика на част от стоките които внасяме от Русия . Но това не се случи нали.

преди 18 минути, васил козарев написа:

Има една приказка, че русофобията е за богати хора. 

Явно затова ни държат бедни за да сме русофили а не русофоби. 😀

преди 3 минути, lsmurf написа:

Че то, отрицателно салдо, означава, че повече внасяме от Русия, отколкото изнасяме. :D 

Може би, искаш да кажеш, да бе намерил пазар за пропуснатия износ. :D 

току-що, васил козарев написа:

Че то, отрицателно салдо, означава, че повече внасяме от Русия, отколкото изнасяме. :D 

Може би, искаш да кажеш, да бе намерил пазар за пропуснатия износ. :D 

Не ,искам да кажа че трябва да внася по малко от Русия. Мисля че бях пределно ясен.

Нали. Тя една Германия си прави алъш-вериша с Русия, ама ние понеже сме тарикати големи, трябва да го одрежем. :D 

О то без да сме чули икономическата обосновка за това мнение. И то в най-важната му част - същите стоки можем ли да ги намерим от по-близък доставчик, на по-ниски цени. Защото чисто теоретично можем да заменим руския газ с втечнен хамерикански, ама цената не е много ОК... :D 

преди 16 минути, васил козарев написа:

Нали. Тя една Германия си прави алъш-вериша с Русия, ама ние понеже сме тарикати големи, трябва да го одрежем. :D 

О то без да сме чули икономическата обосновка за това мнение. И то в най-важната му част - същите стоки можем ли да ги намерим от по-близък доставчик, на по-ниски цени. Защото чисто теоретично можем да заменим руския газ с втечнен хамерикански, ама цената не е много ОК... :D 

А какво стана с газопровода с Гърция дето трябваше да получаваме азерски газ по него. Май не е изгодно на Газпром и отново сроковете се отлагат и отлагат. Колко по ясна икономическа обосновка искаш след като ти показвам данни от статистиката според които огромен процент на отрицателния търговски баланс на България се дължи на отрицателния с РФ.

преди 1 час, lsmurf написа:

И като знаем какво точно направи Борисов за да пречупи тази тенденция - нищо , не е ли близо до акъла че ГЕРБ си е по скоро руски проект.

Аз лично не бих казал, че герб е руски проект,  нито бсп,  дпс и т.н, нито пък, че са немски или някакви други проекти. Това са си проекти на номенклатурата на бкп,  които гушкат рушвети от всеки, който дава, без значение Ханс ли се казва, или Сергей.  То вноса от Русия няма много как да бъде ограничен, внасяме природни ресурси.  Но могат да накарат Лукойл да плащат някакви данъци,  щото май всяка година са на кантар, а "експертите" не виждат, че или гледат в небето, или са заети да ловят рецидивисти,  които вземат по 1 лв на танцуващите хоро, без да издадат касов бон.

Смешна държава сме, в която политическия елит е толкова евтин и лесен,  че чуждите служби даже нямат нужда да си създават свои партии . 

преди 29 минути, васил козарев написа:

Да де, но Германия май купува руския газ доста по евтино от нас. Тука като се заговори активно за азерски газ,  тогава имаше някакво актуализиране на цените, и не съм сигурен дали се доближиха до немските.  

преди 8 минути, lsmurf написа:

А какво стана с газопровода с Гърция дето трябваше да получаваме азерски газ по него. Май не е изгодно на Газпром и отново сроковете се отлагат и отлагат. Колко по ясна икономическа обосновка искаш след като ти показвам данни от статистиката според които огромен процент на отрицателния търговски баланс на България се дължи на отрицателния с РФ.

Откъде, какво, на каква цена ще се внесе. По тая логика можем да съкратим всеки внос/износ, ама не и на принципа да го направим заради самото правене. Па да не говорим, че като съкратим вноса от Русия, а го увеличим от другаде, няма да намалим търговския дефицит. За тая цел трябва да увеличим ИЗНОСА. Отрицателното салдо означа, най-просто казано, че повече ВНАСЯМЕ, отколкото произвеждаме стоки за ИЗНОС. 

преди 9 минути, Michigan111 написа:

Да де, но Германия май купува руския газ доста по евтино от нас.

А защо го купува по-евтино?

Онзи  ден, Меркел се срещна с Байдън, за да си говорят за северен поток. От самото начало на сделката, хамериканците дават отпор, но Европа и Меркел си гонят интереса. не мога да разбера, защо, реши ли българско правителство, да го направи, се скача срещу него?   Само защото сме сменили Големия брат?

Бай Тошо, навремето, правеше  всичко възможно да заобиколи КОКОМ и да търгуваме, и да внасяме технологии от Запада. Веднага след обръщането на палачинката, безумците затвориха руския пазар за нас по идеологически причини. И вместо да се осъзнаем, че нашите интереси са най- важни, някои първо гледат дали нямало да се обслужат и интересите на руснаците!? Че, те ако нямат интерес, за чий  бяс ще правят каквото и да било? За всички важи и американците си го казват в   прав текст. Пример е закона Магнитски- заради себе си не пуснаха списъка, а не заради сините ни очи. затова не разбирам призивите да се затваря нашия пазар за когото и да било, само защото Големият  брат защитавал своя си интерес. досатъчно се наведохме с базите, с купуването на самолетите и куп други неща. 

преди 9 минути, Michigan111 написа:

Аз лично не бих казал, че герб е руски проект,  нито бсп,  дпс и т.н, нито пък, че са немски или някакви други проекти. Това са си проекти на номенклатурата на бкп,  които гушкат рушвети от всеки, който дава, без значение Ханс ли се казва, или Сергей.  То вноса от Русия няма много как да бъде ограничен, внасяме природни ресурси.  Но могат да накарат Лукойл да плащат някакви данъци,  щото май всяка година са на кантар, а "експертите" не виждат, че или гледат в небето, или са заети да ловят рецидивисти,  които вземат по 1 лв на танцуващите хоро, без да издадат касов бон.

Смешна държава сме, в която политическия елит е толкова евтин и лесен,  че чуждите служби даже нямат нужда да си създават свои партии . 

Да де, но Германия май купува руския газ доста по евтино от нас. Тука като се заговори активно за азерски газ,  тогава имаше някакво актуализиране на цените, и не съм сигурен дали се доближиха до немските.  

Да де, ама защо го купува по-евтино от нас. Причини, както субективни, така и обективни. Обективната е една огрооомна като мачта на кораб, и е в това, което наричаме пазар, пазарен принцип, ценообразуване и т.н. 

преди 2 минути, васил козарев написа:

Отрицателното салдо означа, най-просто казано, че повече ВНАСЯМЕ, отколкото произвеждаме стоки за ИЗНОС. 

Ммм, изнасят се стоки за които има търсене, изнася се там където се очаква печалбата да е най-висока. Така действа пазара. В Русия, не е като да няма търсене, но очевидно фирмите/търговците там, са намерили предлагане на по-изгодни от нашите цени. Дали от собствено производство, или от Китай и Турция, за нас тук няма значение.

Не знам защо някой си прави илюзията, че ние с нашето една шепа потребление, можем да договорим цена като германската. Ами, ни е сме в ресора "търговия на дребно", а те- на едро. От друга страна- голям вой, че този или онзи интерконектор не бил заработил още. Ами, нали вече ги има и е въпрос на време да тръгнат. Забравиха някои как бяхме вързани и зависими от една единствена тръба.

преди 9 минути, васил козарев написа:

Да де, ама защо го купува по-евтино от нас. Причини, както субективни, така и обективни. Обективната е една огрооомна като мачта на кораб, и е в това, което наричаме пазар, пазарен принцип, ценообразуване и т.н. 

Не може да говориш за пазарен принцип, когато имаш монополна ситуация.  Очевидно Германия е договорила по добри условия,  защото се е договаряла.  При нас договаряне не е имало, имало е подписване.  Как става това, всички знаем,  няма нужда да се правим на наивни.  Азерския газ като алтернатива трябва да го има, за да го има и пазарния принцип.

Винаги цената на големия пазар е по-ниска от тази, за малкия. Илюзия е да очакваме цена като на Германия. Голяма част от проблемите с цените у нас, се дължат на малкия мащаб. 

преди 9 минути, васил козарев написа:

Винаги цената на големия пазар е по-ниска от тази, за малкия. Илюзия е да очакваме цена като на Германия. Голяма част от проблемите с цените у нас, се дължат на малкия мащаб. 

Илюзия е да вярваш,  че цените се определят на пазарен принцип. Освен ако не вярваш, че мащаба в Латвия и Литва е по голям. Но дори да го вярваш, пак е илюзия. Цените са високи за държави,  които нямат алтернатива на руския газ, и по ниски за такива, които имат някаква алтернатива, без значение тръба ли е, собствени източници някакви, или пък запаси.  

преди 35 минути, Michigan111 написа:

Не знам , може и прав да си няма как да знаем със сигурност кой ги е създал и под чие влияние. Но трябваше да има някаква диверсификация на ресурсите които ползваме . Това освен че е важен елемент от националната ни сигурност няма как да не доведе до конкуренция и падане на цените . За другото съм напълно съгласен с теб.

Цените на газа, са такива каквито са...И да, навсякъде се договорят. Газа за Германия минава през тръби, които са на територията на различни държави, за България минава през Украйна, а тия се сдърпаха с Русия знаете за какво и си избиват пари от транспортни такси на наш гръб, вероятно задкулисно има заплахи да прекъснат доставките, ако не им уйдисаме. Та цената  е в резултат от много фактори, ние дори не знаем истинската цена, на която се доставя на фирмата посредник от наша страна и каква печалба си слага, само щото се е настанила да паразитира там където е. Публично съобщената цена, не мисля че е истинската.

1728863328_1.jpg.544befe330906c73165c109b88a33bd4.jpg

преди 13 минути, Sliderum2 написа:

Цените на газа, са такива каквито са...И да, навсякъде се договорят. Газа за Германия минава през тръби, които са на територията на различни държави, за България минава през Украйна, а тия се сдърпаха с Русия знаете за какво и си избиват пари от транспортни такси на наш гръб, вероятно задкулисно има заплахи да прекъснат доставките, ако не им уйдисаме. Та цената  е в резултат от много фактори, ние дори не знаем истинската цена, на която се доставя на фирмата посредник от наша страна и каква печалба си слага, само щото се е настанила да паразитира там където е. Публично съобщената цена, не мисля че е истинската.

Имаше и такъв момент- украинците спряха транзита, защото не бяха си плащали техния газ и руснаците им врътнаха кранчето. Така и ние увиснахме, и на много места включиха мазута, че и въглищата в помощ. Мисля, че беше някъде 2000+ година, не ми се рови сега. А, ето.

https://3e-news.net/свят/история-на-газовите-конфликти-между-русия-и-украйна_35630

Kметът на Мадара напусна партията на Слави: За Тошко явно сме някакво стадо, което трябва само да ръкопляска

https://radian.bg/2021/07/17/от-нас-се-иска-само-да-ръкопляскаме/

Емблематичният кмет на Мадара Неделчо Неделчев обяви, че напуска партия „Има такъв народ“ заради „обидното отношение на ръководството към редовите членове и опитите на формацията да заобиколи изборния закон, въпреки гръмогласно прокламираните принципи за прозрачност и законност“. Основното му обвинение към ИТН обаче е, че партията на Слави Трифонов е „изменила на твърдо заявените си позиции, че няма да работи със статуквото и с хора от статуквото“.

Оказа се, че в нашата партия понятието статукво е разтегливо понятие, коментира Неделчев и посочва конкретни примери. „Въпреки първоначалните декларации, при нас в ИТН има хора от това статукво – ГЕРБ, ДПС и БСП. Нещо повече, преливането на бивши активисти на ГЕРБ към ИТН продължава тихомълком. И се оказа, че сме в едни редици с хора, срещу които се борехме“, възмущава се Неделчев.

Той недоумява и защо НДСВ, която участва в два кабинета заедно с ДПС, се смята за приемлива от ръководството на ИТН. „За мен Николай Василев е твърдо човек от статуквото, той е работил в две правителства с ДПС, той е отговорен за изграждането на държавната администрация, която по негово време се увеличава два пъти. А ние го предлагаме за премиер. И никой не ни обяснява защо“, коментира Неделчев.

Докато други се опитват да се прикрепят към партията-победител на изборите, Неделчев открито обяви пред сайта Радиан.бг, че формацията на Слави Трифонов е излъгала очакванията и надеждите му. Неделчев обвинява ръководството на ИТН и в това, че не зачита собствените си членове и гледа на тях като на публика, която трябва само да ръкопляска, но няма право на глас и на мнение. 

Кметът на Мадара беше шести в депутатската листа на ИТН и единствен от всички кандидати направи преференциална кампания в последните дни преди вота, но имаше неприятности заради това още преди изборите.

„Ръководството на ИТН даде да се разбере, че на кандидатите не е разрешено да работят за преференции. По този начин пратията се опита да заобиколи Изборния кодекс, в който изрично е посочена възможност за преференциален вот“, заяви Неделчев. И подчерта: Нали видяхте, че никъде в България кандидатите на ИТН не правеха преференциални кампании. Дори самите листи не бяха популяризирани сред хората. Много шуменци, въпреки че ме познават, не знаеха, че съм кандидат за народен представител от ИТН!

„Аз държах на преференциалната кампания и съвсем коректно го заявих на областния председател Петър Петров още преди регистрациите на листите. Помолих го да не ме вписва в листата, ако няма да ни разрешат преференциална кампания. Те обаче ме включиха в бюлетината и аз възприех това като съгласие с моята теза. Но впоследствие се оказа, че изобщо не е така. Забелязах, че в публикациите на ИТН във Фейсбук умишлено ме пропускаха при снимките или не ме отбелязваха на събития, на които присъствам. А след първата ми публикация в медии, в която обявих, че се боря за преференции, прекъснаха всякакви контакти с мен, или ме гледаха накриво, ако се появя на предизборни срещи“, обяснява Неделчев.

Според него, преференциите негласно са били забранени, за да няма пренареждане на листите и в парламента да влязат само избраните от ръководството хора от техния тесен кръг. „Опитвах се да ги оправдавам пред себе си, да си обяснявам това поведение с факта, че са нова партия. Но трудно можеш да оправдаеш високомерието и арогантността към избирателите, към формации, които би трябвало да са ни партньори и дори към собствените членове“, казва Неделчев.

Той визира последната пресконференция на зам. председателя на ИТН Тошко Йорданов, която окончателно затвърдила решението му да напусне партията. Това беше капката, която преля чашата, възмущава се Неделчев. И обяснява кое от изявленията на Тошко Йорданов го е ядосало. „Един от журналистите попита: След като не сте оповестили намеренията си за правителство пред евентуалните си партньори, казахте ли ги поне пред партията си?. Ето, аз потвърждавам, че ние, членовете на ИТН, бяхме в абсолютно неведение какъв проектокабинет ще предложат и как ще го предложат. И ние като всички останали гледахме изявлението на Слави Трифонов по телевизията, за да разберем какво прави собствената ни партия“, заяви Неделчо Неделчев.

Но това е все още по-малкото зло, коментира кметът на Мадара. Той се възмутил от отговора на Тошко Йорданов на зададения въпрос. „От отговора на Йорданов се разбра, че в ИТН има два вида хора – политическо ръководство и експертен екип. А членовете на партията явно са някакво стадо, което трябва сляпо да вярва в политическото ръководство и в експертите, и да им ръкопляска. А, и да си плаща членския внос“, коментира с огорчение Неделчо Неделчев.

Той посочва, че след разочарованието от „Има такъв народ“ вече е приключил с партиите. „Край! Приключих с партиите! Влязох в ИТН, защото повярвах, че ще работим за законност, за откритост и прозрачност, за пряка демокрация. Нищо от това не видях по време на предизборната кампания. Много съм разочарован от партиите. Може би единствена Демократична България си държи на принципите, но аз не съм с тях поради други, местни причини“, обяви Неделчев.

Той обаче не съжалява за дадената подкрепа към партията на Слави Трифонов. „Въпреки това считам, че Има такъв народ постигна една основна цел – да детронира Бойко Борисов. В този смисъл аз не съжалявам, че съм гласувал и подкрепил ИТН, но очевидно е, че повече не можем да очакваме. Време е за друго, но май ИТН няма да е носителят, а само запалката!“, коментира в заключение Неделчо Неделчев.

преди 1 час, ined написа:

Kметът на Мадара напусна партията на Слави: За Тошко явно сме някакво стадо, което трябва само да ръкопляска

Интересно ми е дали ако беше станал депутат щеше да напусне партията? Очевидно е, че се е разквичал чак когато тези му щения не са се реализирали. Той не е виждал себе си като част от ИТН, а ги е ползвал като ракета-носител за достигане до топлото депутатско местенце. Те тук неволно се изпуска:

„Опитвах се да ги оправдавам пред себе си, да си обяснявам това поведение с факта, че са нова партия. 

Говори за тях в трето лице. Ако не е бил с целта да си оправи джобчето чрез политиката, а наистина се е чувствал като част от ИТН, не трябваше ли да каже "ние сме нова партия", а не "те са нова партия"?

„Въпреки това считам, че Има такъв народ постигна една основна цел – да детронира Бойко Борисов. В този смисъл аз не съжалявам, че съм гласувал и подкрепил ИТН, но очевидно е, че повече не можем да очакваме. Време е за друго, но май ИТН няма да е носителят, а само запалката!“, коментира в заключение Неделчо Неделчев.

Тук до голяма степен съм  съгласен с него, но не напълно. Все пак има шанс ИТН да ни изненадат и да излязат читава партия.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.