Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна

Това е част 1 от дискусията Войната в Украйна.

Featured Replies

преди 57 минути, Тhе Monstеr написа:

Викаш толкова са пияни, че си мислят че завладяват... собствения си кораб. Нормално- Русия никой не я е стрелял от 77 години и тя пак си потъва.

няма нячин да потъне Русия щом ние сме  оцеляли  2000 години  а има и варнеско  съкровище на 6000 години лъжат ни за историята 

• Отговори 202,9k
  • Прегледи 7,7m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Идва Лавров при Путин и съобщава,че през нощта са изнасилили Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Путин пита "Цяла Русия ли обвиняват или само мен?"

• Колев 74
    Колев 74

Я да Ви почерпя  та белким се успокоите поне на празника. Пожелавам ви живот и здраве и от дясно и от ляво. 24 часа - МИР И ЛЮБОВ

• crazy katon
    crazy katon

Днес укроуродите отново убиха хора в Донбас ... с тяхно или мериканско оръжие, няма значение, има значение, че убиват предимно беззащитни хора. Но това не е новина, новина е, че руснаците са избомбили

Публикувани изображения

преди 2 минути, Banesc написа:

няма нячин да потъне Русия щом ние сме  оцеляли  2000 години  а има и варнеско  съкровище на 6000 години лъжат ни за историята 

Коя история? А и от къде знаеш, че това съкровище, не е дошло от друго място?

току-що, NewRedDragon написа:

Коя история? А и от къде знаеш, че това съкровище, не е дошло от друго място?

и ти не знаеш от къд е дошло

аз съм пръв

приема се моята теза 

и да е дошло от друго място са го дали щото ние  сме им дали  нещо равностойно 

или сме го откраднали

а за да сме го откраднали 

заначи не са се пазили добре

а за да  не се пазят добре значи сме по умни 

преди 18 часа, miro20 написа:

Защото е фейкомет насаждащ омраза .

Дали за това гледам вече филипов не е модератор ?

николофффф знаеш защо нали ?

Нелепост е писането на имена с малка буква.Случва се човек да сгреши, но ти нарочно си го написал с малка, както и Николов.Може някой да не ти харесва, но това не бива да бъде повод за такова отношение. 

Филипов е професионалист с заслужен авторитет . Кой и защо е, или не е, част от екипа няма да коментирам с теб.

преди 1 час, bigiadri написа:

И защо ,този който цензурира да обясни ?

Има си подфорум, в който може да попиташ.Тук не е мястото за изясняване на такъв проблем

преди 8 минути, badr написа:

Нелепост е писането на имена с малка буква.Случва се човек да сгреши, но ти нарочно си го написал с малка, както и Николов.Може някой да не ти харесва, но това не бива да бъде повод за такова отношение. 

Филипов е професионалист с заслужен авторитет . Кой и защо е, или не е, част от екипа няма да коментирам с теб.

Има си подфорум, в който може да попиташ.Тук не е мястото за изясняване на такъв проблем

Чудя се, дали си забелязал че сам си изписал името си с малка буква...

преди 20 минути, Banesc написа:

приема се моята теза 

От гого? АЗ не приема, чужди тези!

преди 21 минути, Banesc написа:

и да е дошло от друго място са го дали щото ние  сме им дали  нещо равностойно 

или сме го откраднали

Ами то и първия в терорист, пак е ваш - оня дето завзел круизен кораб по Дунав

преди 2 минути, NewRedDragon написа:

От гого? АЗ не приема, чужди тези!

Ами то и първия в терорист, пак е ваш - оня дето завзел круизен кораб по Дунав

първия  терорист  е Кайн убил Авел

първа  украйна уби домбаски жители 

преди 2 минути, Тhе Monstеr написа:

Чудя се, дали си забелязал че сам си изписал името си с малка буква...

Може би съм забелязъл, но в арабския език няма малки и големи букви и заради това не държа, моето да бъде изписвано с главна.

преди 2 часа, Богатир написа:

Здравей!

Редно е да се публикува и линк към източника на новината...

Поляците провъзгласиха разделянето на Украйна

Украйна вече никога няма да съществува в границите в които беше..Всичко на юг и изток ще стане Русия.

Полша ще вземе своето ..

Зеленски е глупав комедиант!

Странно как източниците, как Полша "ЕЙ СЕГА" ще си вземе половин Украйна все идват... от Русия. 3 месеца стана ви слушаме тая опорка. Кога да го очакваме най-сетне? 

преди 2 минути, badr написа:

Може би съм забелязъл, но в арабския език няма малки и големи букви и заради това не държа, моето да бъде изписвано с главна.

Арабите на латиница ли пишат? Откога бе?

Тук има много поддръжници на Зеленски.След Народното Събрание Украйна се обърна към България за войници.На КПП Дунав Лост се събират желаещите.Русия засега не е поискала помощ от България, защото ползва едва 9% от цялата си военна мощ и си прави ташак с бандеровците.Слава на Русия!Слава на Руската Армия!

преди 3 минути, Banesc написа:

първия  терорист  е Кайн убил Авел

Аз съм чувал, че един брадат балкански субект е отвлякъл с бандата си кораб с почиващи хора. Тия двамата не ги знам и не ме интересуват каин, авел и други

преди 5 минути, Banesc написа:

първа  украйна уби домбаски жители

Не знам какво е "домбаски жител" - къде и кой е признал такава държава Домбас, че да има и жители. Пък, ако нещо не са слушали - яли са шамарите

преди 3 минути, HasXXX83 написа:

Тук има много поддържащи на Зеленски.След Народното Събрание Украйна се обърна към България за войници.На КПП Дунав Лост се събират желаещите.Русия засега не е поискала помощ от България, защото ползва едва 9% от цялата си военна мощ и си прави ташак с бандеровците.Слава на Русия!Слава на Руската Армия!

Слава, слава, ама .... садят картошки....дано парцелите не са в сибир, дето им ги дава пиутлер

До всички!!!

ДокАжетев, че вси руски са българи!!!

преди 6 минути, HasXXX83 написа:

Тук има много поддържащи на Зеленски.След Народното Събрание Украйна се обърна към България за войници.На КПП Дунав Лост се събират желаещите.Русия засега не е поискала помощ от България, защото ползва едва 9% от цялата си военна мощ и си прави ташак с бандеровците.Слава на Русия!Слава на Руската Армия!

Украйна се обърна с молба да я подкрепим за ЕС и да им ремонтираме военна техника.

преди 5 минути, Тhе Monstеr написа:

Арабите на латиница ли пишат? Откога бе?

На този свят, драги ми Радуле, съществува нещо,  което се нарича транслитерация.Предлагам обаче да се върнем към темата.Лингвинистичната проблематика е в друг раздел на форума.

преди 14 минути, NewRedDragon написа:

Не знам какво е "домбаски жител" - къде и кой е признал такава държава Домбас, че да има и жители

ако бях казал пернишки или софийски жители 

също няма такава държава

значи може една ядрена да се пусне  над софия и щом няма такава държава  няма проблем  няма жители 

преди 1 минута, Banesc написа:

значи може една ядрена да се пусне  над софия и щом няма такава държава  няма проблем  няма жители 

Ако убива само русороби, що не

преди 3 часа, Тhе Monstеr написа:
 "Аксаков"

Този ли?

1836159051_.jpg.69a64eb21cf12193607aaed5316e6ba7.jpg

преди 1 час, dimy написа:

Американският кинорежисьор Оливър Стоун се опасява, че САЩ може да взривят в Донбас ядрено оръжие, за да обвинят Русия.

Русия може да взриви в Русия ядрено оръжие и да обвини Украйна, НАТО, САЩ.

Има един малък проблем обаче - да се докаже къде е направена взривената ядрена бомба е лесно, а и няма как да се обърка руска със западна.

Логистично ремонтът на военна техника от Украйна е под въпрос

публикувано на 04.05.22 в 13:26 | обновено на 04.05.22 в 15:04

Двама експерти по бойни припаси и въоръжение коментираха пред Радио Пловдив готовността на страната ни да ремонтира повредена украинска военна техника, както поиска в писмо до Народното събрани днес президентът Володимир Зеленски.

Според Марин Тарев въпросът е сложен, като за Военно-промишления ни комплекс /ВПК/ и военно-ремонтните заводи поръчката ще бъде от полза. От гледна точка на логистиката и в частност на транспортирането ще бъде проблем. Тази техника няма откъде да мине освен от Украйна, Полша и Румъния. Логистиката е изключително сложна. Техниката за ремонт, която се праща едва ли ще бъде мишена, но може да бъде атакувана, когато се връща и тогава рискът ще е много сериозен, коментира Тарев.

Според него основен проблем е, че заводите нямат капацитет и персонал. Наличният персонал е с много ниска квалификация, те нямат необходимото образование. "Сега например в Сопотската професионална гимназия не се изучават специални предмети, а Туризъм и Кетъринг. Напоследък върнаха някои предмети, но кадрите не са подготвени и капацитетът на предприятията е много малък", каза той.

"Много ми е интересно откъде ще се вземат резервните части, защото украинците нямат, а руснаците няма да ни дадат. Най- сериозният риск е да не изпълним поръчката", категоричен е експертът.

В момента българските военни заводи работят с лицензите, дадени от бившия Съветски съюз. За да започне ремонтът, ще им трябват поне два – три месеца, като на първо място трябва да се върнат кадрите, които напуснаха. Ако преди за един месец се правеше ремонт на три бойни машини, сега не могат и една машина да поправят. Защото освен всичко друго автоматизация почти няма, голяма част трудът е ръчен, обясни Тарев.

Неговата позиция е, че България няма излишно въоръжение, което може да даде, но няма и ресурс да ремонтира украинската техника. 

На по- различна позиция е бившият директор на ТЕРЕМ Марин Иванов. Според него  заводите ни могат да ремонтират стрелково оръжие и артилерийска материална част. "Можем да се справим. Може да стане в заводите на Хан Крум, в завода във Велико Търново. Колкото е по- едрогабаритна системата толкова по- дълго е времето за ремонт. През последните години нашите заводи само ремонтират, те не произвеждат", каза Иванов. Той също подчерта, че е важно дали има има резервни части. 

преди 4 часа, NewRedDragon написа:

Не! Който каже Президента на САЩ - който и да е той. Само ТОЙ може да каже, кой ще управлява тази територия

Ти и за трол не ставаш, с тия невчесани мисли. Защо не се прегледаш?

преди 2 минути, dimy написа:

Логистично ремонтът на военна техника от Украйна е под въпрос

публикувано на 04.05.22 в 13:26 | обновено на 04.05.22 в 15:04

Двама експерти по бойни припаси и въоръжение коментираха пред Радио Пловдив готовността на страната ни да ремонтира повредена украинска военна техника, както поиска в писмо до Народното събрани днес президентът Володимир Зеленски.

Според Марин Тарев въпросът е сложен, като за Военно-промишления ни комплекс /ВПК/ и военно-ремонтните заводи поръчката ще бъде от полза. От гледна точка на логистиката и в частност на транспортирането ще бъде проблем. Тази техника няма откъде да мине освен от Украйна, Полша и Румъния. Логистиката е изключително сложна. Техниката за ремонт, която се праща едва ли ще бъде мишена, но може да бъде атакувана, когато се връща и тогава рискът ще е много сериозен, коментира Тарев.

Според него основен проблем е, че заводите нямат капацитет и персонал. Наличният персонал е с много ниска квалификация, те нямат необходимото образование. "Сега например в Сопотската професионална гимназия не се изучават специални предмети, а Туризъм и Кетъринг. Напоследък върнаха някои предмети, но кадрите не са подготвени и капацитетът на предприятията е много малък", каза той.

"Много ми е интересно откъде ще се вземат резервните части, защото украинците нямат, а руснаците няма да ни дадат. Най- сериозният риск е да не изпълним поръчката", категоричен е експертът.

В момента българските военни заводи работят с лицензите, дадени от бившия Съветски съюз. За да започне ремонтът, ще им трябват поне два – три месеца, като на първо място трябва да се върнат кадрите, които напуснаха. Ако преди за един месец се правеше ремонт на три бойни машини, сега не могат и една машина да поправят. Защото освен всичко друго автоматизация почти няма, голяма част трудът е ръчен, обясни Тарев.

Неговата позиция е, че България няма излишно въоръжение, което може да даде, но няма и ресурс да ремонтира украинската техника. 

На по- различна позиция е бившият директор на ТЕРЕМ Марин Иванов. Според него  заводите ни могат да ремонтират стрелково оръжие и артилерийска материална част. "Можем да се справим. Може да стане в заводите на Хан Крум, в завода във Велико Търново. Колкото е по- едрогабаритна системата толкова по- дълго е времето за ремонт. През последните години нашите заводи само ремонтират, те не произвеждат", каза Иванов. Той също подчерта, че е важно дали има има резервни части. 

Това го написах преди дни без да съм военен експерт. Малко обща култура трябва, за да го знае човек. 

преди 5 минути, NewRedDragon написа:

Ако убива само русороби, що не

Я, кой пак се е показал...

4874350.jpg

Тази вечер кирийки нема ли?

Хората празнуват...

А ти поне за едно черно Жони изкара ли?

преди 6 минути, absurt написа:

За какво да се преглеждам? И да се пргледам, това, няма да промени отношението ми към раснаците и подобните

преди 11 минути, absurt написа:

Това го написах преди дни без да съм военен експерт. Малко обща култура трябва, за да го знае човек. 

Типичен българин който разбира от всичко.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.