Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Токсични хора. Нарцистичен характер.


Препоръчан отговор

Цитат

Психопат е човек с патологични отклонения на психиката, т.е. настъпила е някаква патология във физиологията му, която е обременила психиката му до невъзможност да възприема другите като нормални човешки същества. 

Поведението на такива са пряко свързани с директни нападки към другите без основание. = Най-лесно се разпознават след като им се противопоставиш. Това обаче не ви съветвам да го правите, защото в повечето случаи е опасно за вашето здраве. 

 

Начини, по които връзката с нарцис унищожава самочувствието ви.  Как започвате да се чувствате ...

 

6 неща, които нарцисите не правят.  Нарцисът никога няма да бъде „лошото момче“

 

Сигурни знаци, че той е нарцис.  Нарцисът изпитва постоянен глад за комплименти и похвали 

 

Предполагам, че по- характерът и държанието имам родител 

 

Въпросът е какво Аз да направя оттук нататък?

 

Какво бъдеще и какви взаимоотношения ме очакват, като остарее родителя.

 

Цитат

И на какво отгоре се надува българския мъж, като и джоба му празен, и в панталоните нищо няма, и е безотговорен...

 

 

 

Цитат

ей с такъв бях, много е трудно

 

 

 

Цитат

Двоумих се дали да го причисля към егоцентичните или към нарцисите, като клонях към нарциси. След като прочетох, че нарцисите имат чувството, че всички им завиждат - вече съм 100 % сигурна , че е такъв. Беше казал, че освен аз му завижда и майка му - отврат. Така ми се иска да му извадя червен картон.

 

 

 

Цитат

Нарцисът изпитва постоянен глад за комплименти и похвали. Ето защо трябва да му кажете нещо наистина голямо, защото той няма да се задоволи с малък комплимент. За да го спечелите, флиртувайте не само с усмивка и маниери, но и с комплименти.

Нарцисът разбира от всичко и неговите твърдения винаги са истинни, защото той винаги е прав. Ако случайно възникне интересна дискусия, в която не сте на едно мнение, подгответе се за „война“.

 

 

 

Цитат

Той не е в състояние да приема критики, особено за вашата връзка и отношението му към вас, защото нарцисът смята, че всички недоразумения се случват по ваша вина. Той просто е твърде самовлюбен, за да признае грешките си и да се извини.

Нарцисът се доближава много до егоиста, защото често се фокусира върху собственото си удоволствие, особено по време на секс. Възможно е да прескочи любовната игра без да се замисли дали сте достатъчно възбудени, но в същото време очаква да получи големи комплименти за представянето си между чаршафите.

 

 

 

Цитат

Да се освободите от връзката с нарцис няма да ви бъде никак лесно, защото той не обича да губи. В тези моменти на раздяла той е готов да ви каже „Обичам те“ само защото егото му страда. Не се залъгвайте, на по-късен етап той ще бъде този, който ще ви обърне гръб и няма да ви каже, че си тръгва, защото е нарцис.

 

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, Misoury написа:

...невъзможност да възприема другите като нормални човешки същества...

Ми нормално - те повечето са далеч от такива. Пълно е с изруди! Нормални хора почти не са останали (в България говоря, по Европата е далеч по-добре).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

всеки ден се сблъскваме с изроди и долни хора, но това едва ли е нарцисизъм. Това си е просто долен характер и нищо повече.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 29.04.2022 г. в 23:00, Yavo написа:

каква е целта на тази тема.

Да се изходят поредните глупости, събрали се в някого. Минат, изцвъкат, олекне им... и после идват други и те да опитат същото

Някой си се фантазира, че като прочете чалгата по нета, съставена за чалгари (потребителите на чалгата) и вече ги разбира нещата...

А иначе:

на 1.05.2022 г. в 16:15, Веси Филипова написа:

всеки ден се сблъскваме с изроди и долни хора, но това едва ли е нарцисизъм.

...е синдромът, описан по народному в разказа "не съм от тях, как' Сийке" и явлението е също част от нарцисизма - другите са изроди и долни хора... защото аз съм си ок.

ВИНАГИ АЗ - съм си ок, аз виждам правилно нещата, знам истината, аз съм добър... е израз на типична човешка самозаблуда, в стремежа да се осигури вътрешен психичен баланс.

Не е по-различна заблудата от типа "АЗ СЪМ ИЗРОД... и не заслужавам да живея"...

Или пък типа - АЗ съм грешен, защото съм направил злини, но вярвам в бог и той ще ми прости"...

Типологиите са невъзможни за изброяване и са част от "тъмната  страна" на колективното съществуване и процесите в него.

Сред човешкият свят е пълно със самозаблуди, защото те са част от начина на всеки човек да намали екзистенциалния си стрес и избяга от конфликтите. Но самозаблудите не само "помагат"... а довеждат до проблеми когато 'дозата премине определена граница' се превръща в "отрова"

Излизането от спиралата на заблудите в личен и колективен план е най-голямото предизвикателство за всеки човешки субект... Но е част от развитието - за тия, които им стиска...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 22.04.2022 г. в 9:24, Misoury написа:

Въпросът е какво Аз да направя оттук нататък?

 

Какво бъдеще и какви взаимоотношения ме очакват, като остарее родителя

Приеми ги каквито са. Това е вече сформиран стил на поведение, който отвън не може да се промени. А и за самият човек е трудно, дори и да го осъзнава и желае. Още повече с напредване на възрастта, когато при повечето хора рефлекторното (автоматично) мислене и поведение вземат превес. 

В случай като този с родителите, избягването на взаимоотношения с тях не е добро решение според мен, каквото би било спрямо други хора, които не са важна част от живота ни. Затова, приеми родителите си с тази им слабост. Разбери позицията в която са намират. Не ги оправдавай, но опитай и да не ги съдиш. Токсичността е зависимост. Зависимост от това да нарушаваш личното пространство на другия, да предизвикаш дискомфорт, дисонанс. С това се създава фалшиво чувство за (само)контрол, спокойствие, в някаква степен на успешност, изпъкване... В същото време токсичните хора винаги насочват вниманието далеч от себе си, към избраната жертва. Тя, жертвата, разбира се, е подбрана по определени характеристики, които да дадат възможност за реализиране на търсения ефект. Т. е. докато токсичният човек е скшонен да атакува определен тип хора, той няма да си позволи същото с други. Към тях тактиката ще е различна. Пак ще търси някакъв вид контрол върху тях, но с други средства. А и в тях ще търси подкрепа (или поне да не му пречат), а не жертви. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Що се отнася до нарцисизма, то може би трябва да се вземат под внимание две възможности. Има хора за които е по-важно да изглеждат добре в собствените си очи и такива, за които е важно да изглеждат добре в очите на другите. Тук вероятно може да се направи връзка с интровертността/екстровертността на характера. За интровертния човек като че ли е приоритет как го възприемат другите и обратно. Но така или иначе можем да имаме нарцистична натура за която от значение е само това как тя възприема себе си и цялото и самочувствие е базирано на тази самооценка. Това според мен е и случаят когато нарцисизмът най-често е съчетан с токсичността. Хората за които приоритет е чуждото мнение и самооценката им зависи в голяма степен от това, как другите ги възприемат, като че ли не проявяват токсичност във взаимоотношенията си с останалите. Но тяхното също е нарцисизъм. 

Какво е липсата на нарцисизъм? Това май е по-трудният въпрос, тъй като почти всеки е в някаква степен зависим от образа - си пред другите или пред себе си. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Just a Stranger написа:

За интровертния човек като че ли е приоритет как го възприемат другите и обратно.

Отново това са глупости, в смисъл е точно обратното. :) Поне сме свикнали и... просто никой друг няма да му направи впечатление... Поне това е знак за две неща - никой не те чете смислено, и самият ти също не се четеш...

преди 3 часа, Just a Stranger написа:

можем да имаме нарцистична натура за която от значение е само това как тя възприема себе си и цялото и самочувствие е базирано на тази самооценка.

Е - това са думи точно на такава "натура". Всеки човек, който се потапя сред вътрешната си фантазна реалност става точно "такава натура". Макар че и това не е точно така, защото няма нарцисизъм, който да е независим от социалният контекст и сигналите му. Както се вижда "фантазните бегълци" и сред форума имат силна нужда от рефлексия - дали само от монитора, дали през другите акаунти...

Тънкият момент - "между двата свята", е трудна работа... А пък това е само една от първите "малки стъпчици". Какво останало за "по-нататък"?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, _ramus_ написа:

Отново това са глупости, в смисъл е точно обратното. :)

Кое е точно обратното? Обоснови се. Вероятно не си съгласен със съвета ми за приемането, но все пак ти кажи и предложи друг, ако можеш. Иначе се получава поредната глупава провокация от твоя страна. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

не ме интересува "какво се получава", нито кое как ти изглежда, как трябвало да е... Отдавна не ме интересуват провокациите към теб, защото вече няма смисъл - ти си го играеш провокиран по инерция, заради съвсем емоционални моделни неизживяности.

Този напън да списваш каквото ти падне само и само да имаш рефлексия през монитора за фантазиите ти - е просто твоя фикция и сред форума положението е твърде различно от това в главата ти.

преди 6 часа, Just a Stranger написа:

За интровертния човек като че ли е приоритет как го възприемат другите и обратно.

Не си наясно въобще как са нещата и кое, какво се обобщава с тия две условни категории. Дали заради това или не - това изречение е далеч повече адекватно ако вместо втората думичка "интровертния" се замени с "екстравертния" тип. Хем ти обръщам внимание и вместо да опиташ да се замислиш, да видиш дали не си сгрешил, да прецениш и информираш адекватно - се почва "обоснови се, щото иначе ми изглежда на ..."

Целия ти свят се върти около вярванията ти за него, усвоени от напълно неадекватни "източници" спрямо същата днешна реалност. Не че това те интересува, защото сред фантазния свят човек може да си живее без оглед на физическата и социална действителност. Но именно когато фантазния удавник вземе че си повярва колко е "адекватен" обратното на това става съвсем очевидно сред контекста "извън неговите фантазии".

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, _ramus_ написа:

Този напън да списваш каквото ти падне само и само да имаш рефлексия през монитора за фантазиите ти - е просто твоя фикция и сред форума положението е твърде различно от това в главата ти.

Аз мога да кажа, че в случая ти правиш точно това. Хвърляш някакво фантазно твое твърдение, но и упорстваш в налагането му, с желанието то да има ефект, пък бил той и негативен. 

Темата е точно за хора като теб. Чудесен пример си за много от това, което написах. Да бях само аз, който мисли така - ок, може да се предположи, че се заблуждавам. Но доста хора тук мислят същото. А токсичността не се ли проявява всъщност в ефекта, който нечии действия предизвикват в обкръжаващите? В случая изобщо няма значение какви са му намеренията и целите. Определящ е единствено ефектът и в твоя случай той е всяване на раздразнение, дисонанс и др. под. отровни състояния. Няма значение и това, че за тези състояния отговорността си я носи главно допусналият ги, и ако той има контрол над себе си всякакви провокации са безсилни. Фактът, че се търси такъв ефект, без оглед на необходимост, реален резултат и ползи, и наличие на други алтернативи, показват, че става въпрос не за избор, а за зависимост. Когато внасянето на отрова работи, то е първият избор. Алтернативни варианти за взаимодействие не се търсят. Така е по-удобно - другият да бъде поставен в позицията на жертва. Тази позиция може да е действителна или изфантазирана - няма значение. А до различен тип отношения от токсичните се стига при наличието на доста специфични условия, много различни според случая и са по-скоро рядкост. Това е един вид елитарност, разграничаване от масите, обявяването им за глупави, недорасли, неадекватни и др. под. ... 

преди 2 часа, _ramus_ написа:

Не си наясно въобще как са нещата и кое, какво се обобщава с тия две условни категории. Дали заради това или не - това изречение е далеч повече адекватно ако вместо втората думичка "интровертния" се замени с "екстравертния" тип.

На пръв поглед изглежда така. Интровертността обаче показва известни затруднения при общуването - повишена тревожност свързана именно с притеснение какво впечатление се оставя в другите. Екстровертният човек може да е загрижен за образа, който изгражда за пред другите, но при интровертния често имаме и страх. Страхът как ще го възприемат е наличен именно при интроверта. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Just a Stranger написа:

Аз мога да кажа

можеш да си казваш... каквото ти фантазията и стъкмистиката ти диктуват.

Не ме интересува - нито ти си "масите", нито си им говорител, нито представител, нито си нещо повече от обикновено фантазно момче, търсещо липсващите му неща от живота чрез разтягане на локуми и стъкмистики от клишета, отгоре на всичко - недодялани и недомислени. "Масите" не са черупка в която да се скриеш оправдателно че си доникъде, не си учил, не си вниквал, не си мислил, не си изминал път... докато си съставяш фантазния си свят сред който да се преживяваш колко си точно това, което извън него не си и няма да бъдеш.

Форумът не е длъжен да ти ги предоставя мегдан за липсите, въпреки че упорито си го привиждаш именно в ролята на това. И отговорността да си изхождаш фантазиите по темите, говори за това колко е далеч фантазната ти реалност от действителността извън нея.

Да се пробваш да имитираш как правиш психичен профил, е най-веселата част, но мен вече дори не ми е весело, а само безкрайно скучно... Профил - ти, точно, дето нищичко не схващаш, нито разбираш, нито знаеш... но понеже глупостите от които се фантазираш колко ги "разбираш" психологическите работи довежда и до следните опити за ученически оправдания:

преди 2 часа, Just a Stranger написа:

На пръв поглед изглежда така.

Не думай - искаш да кажеш че "имаш други погледи" и те са някакви от на духовния свят ли? Щото си наясно кои точно са категориите и колко разновидности и аспекти са налице при обобщенията относно Екстровертната и Интровертната типологии...

Няма пред кого да ти минат вече номерата... Просто няма как да минат и няма да минат. Това е положението и не ме интересува нито колко ще драпаш, нито заиграваш или недоволстваш.

Имаш толкова общо с познанието, колкото гарга с коралов риф, но толкова напираш да имитираш на замислен и духовен мъдрец, с лично мнение... пък то е празен балон от шарен микс от заемки, клишенца и модели за подражание.

Това може да мине само пред огледалото но си избрал грешно място и от монитора вече идват и други сигнали... Вероятно е кофти... но и никъде не е отбелязано че форумът е място за доставка на кеф на един или друг. Особено пък - място за отражение на празни претенции, заявки и изхвърляния.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, Just a Stranger написа:

Темата е точно за хора като теб.

Темата е и за двама ви. :) 

преди 6 часа, Just a Stranger написа:

Страхът как ще го възприемат е наличен именно при интроверта. 

Страхът няма нищо общо с ин или екс ориентацията ... :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 часа, dioib написа:

Темата е и за двама ви. :) 

Дай пример за токсичност от моя страна. 

Колкото до нарцисизмът, има го но мисля, че е умерен. В темата предполагам се визират крайните случаи. Аз също така знам какво съм променил в себе си в годините и какво още имам и се стремя да променя. Тези неща няма как да се знаят във форума. И сега съм интроверт въпреки че работата ми е свързана с много контакти ежедневно. И сега в някаква степен се стремя да оставям добро впечатление в другите, но спрямо това, което бях в миналото - изключително затворен, притеснителен и срамежлие, разликата е огромна. Освен това целта ми не е да отида в другата крайност, а да постигна определен баланс. Написаното обаче касае мен и не мисля, че е важно за темата. 

преди 5 часа, dioib написа:

Страхът няма нищо общо с ин или екс ориентацията ... :)

Такива крайни заключения обикновено правят хора които съдят единствено по себе си. Разбира се не са само страховете, които я определят, но те мисля, че са винаги силно изразени в по-екстремните случаи. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 часа, _ramus_ написа:

Форумът не е длъжен да ти ги предоставя

На фона на написаното предхождащо цитираното: ти не си форума. Крайно време е да го осъзнаеш и спреш да се навираш тамм където нямаш място и си нежелан. Никой не е длъжен да търпи комплексите ти. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Just a Stranger написа:

Колкото до нарцисизмът, има го но мисля, че е умерен.

Принципно самият нарцисизъм е токсичен, но има "дядова мъдрост': На човек му е необходимо и малко отрова ... ;) 

Минимума нарцисизъм е суетата. При теб е в повечко ... колко ... е "малко" в повечко е ...  :) 

В действителност ти препоръчвам да прочетеш 'Нарцис и Голдмунд". 

Херман Хесе е специфичен писател. Доста тънка психология има във всяко негово произведение. 

преди 2 часа, Just a Stranger написа:

Никой не е длъжен да търпи комплексите ти. 

Имаш възможност да го блокираш. ;) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 31 минути, dioib написа:

Принципно самият нарцисизъм е токсичен,

За кого? Аз под "токсичен човек" разбирам по отношение на другите. А нарцисът не е задължително да вреди на обкръжаващите. Нито пък токсичността е задължително проява на нарцисизъм. 

преди 39 минути, dioib написа:

Минимума нарцисизъм е суетата. При теб е в повечко ... колко ... е "малко" в повечко е ...  :) 

Ето пример за токсичност. Започваш коментари на личността ми ни в клин, ни в ръкав, и без да е необходимо за темата. И какво целиш? - помисли си добре. Реално споделих нещо, което е толкова недостатъчно за който и да е тук да направи някакво заключение, но пък опитите не закъсняха. Какъв шанс имат те, след като не се знае какво съм премълчал? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Just a Stranger написа:

За кого? Аз под "токсичен човек" разбирам по отношение на другите.

Без значение е за кого. Дори да те "трови" някой, то дали знаеш защо го прави??? 

Не можеш да разбереш следното: Цианкалият е отрова, но в изключително много малко количество е полезно за сърцето ... ;) = Ползва се за лекарство .. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Just a Stranger написа:

Крайно време е да го осъзнаеш и спреш да се навираш тамм където нямаш място и си нежелан

нямам място?... и "нежелан"... :) 

Мдааам - ето ти го нарциса... Той - нужния, имащ място, и осъзнал се... :lol6:Той - невежия и слепец като новородено къртиче...

Дали е токсичен - мнее! Съвсем безобиден е, освен за такива като него, които също се надпират колко са велики, че знаят мястото на всеки друг и са желани , нужни, важни...  не за друго, а защото вярват в тия глупости. Ако не вярват... пука се балона и отлита магията, а с нея - и театъра им и те самите.

преди 9 минути, Just a Stranger написа:

и без да е необходимо за темата.

:) Аха - и на "темата знаеш кое, какво е необходимо". Вероятно това е смирената духовност, морал, етика... на които се цаниш да си говорител и главен консул.

Ммм колко още глупости можеш да снесеш - ето това е енигмата не само в тази тема. Но предстои да видим "разкриването на тайната" след голямото "завръщане" на посланика на духовното, главен психолог и админ на раздела и темите...

преди 14 минути, Just a Stranger написа:

Аз под "токсичен човек" разбирам по отношение на другите.

адмирации за което. Новото понятие "токсичен човек" - достойно за нивото на невежеството на дежурните кукуригалци сред темите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, dioib написа:

Без значение е за кого. Дори да те "трови" някой, то дали знаеш защо го прави??? 

Въпрос на конкретика. Какво ако знам или пък не знам? Това какво отношение има към токсичността на човека отсреща. Доста странен въпрос задаваш всъщност. 

преди 2 часа, dioib написа:

Не можеш да разбереш следното: Цианкалият е отрова, но в изключително много малко количество е полезно за сърцето ... ;) = Ползва се за лекарство .. 

Защо си мислиш, че не мога да го разбера. То всъщност е елементарно. Не виждам смисъл даа се отклонявам в тази посока, защото темата не е зададена с тази цел (видно е от първото мнение). А и хора, които използват отрова за да лекуват не влизат в категорията токсични. Критерий така или иначе е резултата - търсен и реален. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 часа, Just a Stranger написа:

Това какво отношение има към токсичността на човека отсреща. Доста странен въпрос задаваш всъщност. 

Критерий така или иначе е резултата - търсен и реален. 

Не е странен въпроса, а е едно от толкова редките му проникновения в алкохолния делириум.

Много е просто - антрето на темата е изключително елементарно, емоционарско, невежо и съвсем незряло.

Никой не засегна аспекта, че "токсичен" - всъщност нищо не означава, освен условна оценка на някого, за нещо си. Един и същ човек - за един ще е "токсичен", за друг - не, за трети - без всякакво значение.

Отровеният... винаги е проблемна личност - заради това идва и проблема му с "токсичния". Не че има и кой да засегне този аспект - тук всеки напира да обозначава токсичността "някъде там", че е някой друг...

Уязвимите и неустойчивите винаги някои и нещо са им виновни, докато те са добри, отзивчиви, обичащи, съпричастни. Проблемният винаги е "другият", който бил 'токсичен", но "според тях"...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 17 часа, _ramus_ написа:

редките му проникновения в алкохолния делириум.

Това трябва да е комплимент .. :) НО, що лъжеш??? = Вместо да признаеш, че не знаеш, то слагаш матрица ... мда ... ех че те е страх от този алкохол ... :) = Това е естествен токсин с който организма се справя, но явно ти си на друго умопобъркващо "безалкохолно" ... :)

Ай, моя делириум е разбираем, но ти без алкохол си в дели ри ум ... :) Жалко е това ... :) Та ... да видим до де ще стигнеш ... :)  

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 5.05.2022 г. в 21:53, _ramus_ написа:

Никой не засегна аспекта, че "токсичен" - всъщност нищо не означава, освен условна оценка на някого, за нещо си. Един и същ човек - за един ще е "токсичен", за друг - не, за трети - без всякакво значение.

Нормално е вече и за този раздел никой да не коментира основното постулиране в темата!

А "относителността" пък няма никакво значение....., особено когато е "забрало" и "драпа да избухне".

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...