Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

имам някои въпроси за религията

Featured Replies

преди 20 минути, Емил Костов написа:

Нима нашите кардинали са бедни и дават всичко на вярващите. Ма като взема една лопата......

За твоите не знам ... хм ... при моето вероизповедание няма кардинали ... ;) Или пак ще наблегнеш на пловдивския митрополит ... :) 

Огромна грешка правиш, че сравняваш митрополиите с кардиналите ... но, е разбираемо, защото не си запознат с клира при православните ... 

Вземи прочети устава на БПЦ ... хм .. 

• Отговори 336
  • Прегледи 18,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Водил Мойсей евреите през пустинята 10 години. Заведе ги някъде и ги пита: - Харесва ли ви тука? Евреите отвръщат: - Не, тук много смърди. Води ги още 10 години. Стигат някъде и ги

• 🤣 ....пловдивския митрополит Николай носи на ръката си платинен  часовник с брилянти" Константен Вашерон" равняващ се на три  твои колиби в планината...фейслифта на резиденцията му в центъра на Пловди

• Емил Костов
    Емил Костов

Викаш символично е да те гонят, убиват, горят на клада, преследват защото не вярваш в Християнството. 

преди 5 минути, dioib написа:

За твоите не знам ... хм ... при моето вероизповедание няма кардинали ... ;) Или пак ще наблегнеш на пловдивския митрополит ... :) 

Огромна грешка правиш, че сравняваш митрополиите с кардиналите ... но, е разбираемо, защото не си запознат с клира при православните ... 

Вземи прочети устава на БПЦ ... хм .. 

Много добре знаеш какво съм написал. Това, че не съм сложил "Кардинали" в кавички, не значи че тукашните са по различни от другите.

преди 10 минути, Емил Костов написа:

Много добре знаеш какво съм написал. Това, че не съм сложил "Кардинали" в кавички, не значи че тукашните са по различни от другите.

Не, не зная, а не желая да правя предположения ... :) Щото не съм хазартен тип .... ;) = Докажи, че знам!!! = Нв можеш ... :) Щото тъй както аз не мога да те убедя, то има същото от моя страна ... И сега к'во ... :) 

преди 18 минути, dioib написа:

Не, не зная, а не желая да правя предположения ... :) Щото не съм хазартен тип .... ;) = Докажи, че знам!!! = Нв можеш ... :) Щото тъй както аз не мога да те убедя, то има същото от моя страна ... И сега к'во ... :) 

Ма верно ще дойда с лопатата!!!!

преди 3 часа, _ramus_ написа:

А байдъуей ти също имаш вярвания и когато се преживееш в неговата роля - да са сред дисонанси, също хвърляш къчове до съседната галактика.

Идея си нямам за какви вярвания говориш, но има някои положения, които са толкова очевидни и подразбиращи се, че да се търси под вола теле, означава единствено, че ме предизвикват, от което насетне оплаквания не приемам.

преди 15 часа, insec написа:

но има някои положения, които са толкова очевидни и подразбиращи се

Е, там е работата - и на него му изглеждат неговите по този начин. Затова, когато му опонирам или иронизирам той го приема лично, защото повярваното вече е трансформирано като "очевидно и подразбиращо се". :) Дори имаше и друг повторяем рефрен от форумния "мадхямик" - "безспорна истина"... Така е с магията на самозаблудата.

Затова той хвърля къчове и става толкова остър, колкото и ти, или друг - в същото положение. И се стига до крайна нетърпимост - когато границата на приемливост бъде премината, а дисонанса с това че на Повярвалия неговите вярвания не му изглеждат въобще условни, а "очевидни и подразбиращи се", не се решава, не се избягва и става нетърпим... А аз не спирам да му държа плашилото срещу самия него, въпреки че той прави всичко възможно да се върне на любимия си филм и да се кротне спокойно, докато си проповядва "безспорните си заблуди".

Никой вярващ човек не търпи дисонанс и именно това е чудесен и недвусмислен лакмус. А няма хора, които да не вярват в нещо, което в даден момент от живота им е важно за тях. Ако моментът от живота е критичен - става критично важно за тях, дори спасително важно. Точно тогава те трансформират повярваното в "очевидна и подразбираща се истина" защото психичното спасение и прекратяване на усещането за "разцепване", което идва с дисонанса, става крайно наложително.

Тук идва и големият проблем - в критичните важни етапи от развитието, когато в даден момент не е възможно да се преодолее по друг начин - идва "решението" с повярване. Направо инстинктивно си идва - защото целия социум го излъчва и "стои" навсякъде в готовност. Това е психичен спасителен пояс, заложен още от "пещерния период" и оттогава не спира да се ползва.

Не е проблемът че някой вярва в нещо. Проблемът идва от потъването в заблудата че това е истина, че тя е "безспорна истина" и е такава и трябва да е такава за всеки друг. Още повече се стабилизира заблудата, когато от сходни линии по социалните канали пристигат сигнали от "себеподобни", защото заблудите си имат типология и не са чак толкова индивидуални и различни...

Тук сред форума има религиозен човек, който не е показал че има такива проблеми и за всичките ми години от проучвания и наблюдения е единствен такъв по рода си. Заради него се наложи да преразгледам цялата си типологична обща картина и да я коригирам. Изглежда че когато психичният план по принцип е стабилизиран, религиозното начало идва без сътресения, без 'спасителни пориви' и винаги е налично че е "повярвано" и личността няма проблем с това. Вече е узряла и стабилна, а въпросният човек е много интелигентен, прям, отработен, с много качества и дадености. И си личи - по поведението на този човек. Ето заради това не е проблем никоя религия, а проблемите са в самите "религиозни". 

Съвсем друга е картината на мнозинството други, за които религиозното и разни повярвани филми е спасителен пояс и упорит опит да се скрият в тяхната черупка, да намерят стабилност, в опит да закърпят "разкъсаната психична тъкан".  На тях въобще не им изглежда така, дори нещо повече - задържането в утробата на самозаблудата за тях е спасителен момент, свързан с усещането за оцеляване. И колкото това е по-остро се приемат дадени "насрещни сигнали", толкова повече се "изправят бодлите" и се почват защитните сработвания, вкл и до агресия (тиха или остра).

Фанатизмът е явление, което идва заради проблеми и тежки психични сътресения и "спасение чрез самозаблуди"... Неизбежно е, като отгоре на всичко е и капан, който е като черна дупка. Но това е капан само за "наблюдател", който гледа "отстрани". За потъващият - въобще не е така, като усещането му за ползи е непрекъснато, мощно и с него се засилва стабилността на заблудата...

преди 8 часа, _ramus_ написа:

Е, там е работата ....

че трябва да ти се пише, като на буквалист от първи клас - говори с примери, а не да мяташ своеволни обвинения, които вече си знаеш, че не чета: многото текст не компенсира липсата на съдържание рамусе.

Приказката за Рапунцел

https://bg.wikipedia.org/wiki/Варвара_(светица)

Отличавала се е с особена и впечатляваща красота. Ревнивият ѝ баща я затваря в кула - далеч от похотливи очи.

През времето, когато е била затворена, Варвара изучава външния свят от прозореца и има много време да размишлява за Бога. Когато баща ѝ разрешава да излиза, за да си намери жених и да се омъжи, Варвара се запознава с християни и приема свето кръщение.

Когато бащата научава, че дъщеря му е станала християнка, той нарежда да я бичуват и получава съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт. По нареждане на бащата Варвара е обезглавена. Поверието говори, че Божието възмездие настига бащата на Варвара и управителя на града – те двамата са поразени от мълния. Тя е погребана от християнина Валентин и гробницата и става източник на чудеса на вярата.

на 10.09.2022 г. в 21:43, АСПЕКТ написа:

През времето, когато е била затворена, Варвара изучава външния свят от прозореца и има много време да размишлява за Бога.

Ааа, това кърти, просто! :lol6:Че тя освен почитателка на бог, се явява и размислителка бре - изучаваща "външния свят през прозореца" ( демек през Уиндоуса или браузъра). Ми тя е предвестник на днешните виртуални и форумняшки "размислители". Ашколсун!

То легенди и митове... ама толкова фантасмагории и нагласации... "Чудесата на вярата" нещо като "вяра в чудесата" ли е?...

на 9.09.2022 г. в 9:53, _ramus_ написа:

Никой вярващ човек не търпи дисонанс и именно това е чудесен и недвусмислен лакмус.

Те ти глупост ... :) -> Никой свръх религиозен!! :) Не прави тъждествено равно между вярващ човек и набожен!!! 

Да при някои свръх религиозността довежда до набожност, но при други до фанатизъм, но дали са вярващи??? Във всяка религия е различно, т.е. при някои именно вярата не те довежда до когнитивен дисонанс. ... Пак употребяваш (папагалстваш) думи не в контекста на тематиката ... :) 

Самия ти си в някакъв когнитивен дисонанс. ... :)  

• 5 месеца по-късно...
на 6.08.2022 г. в 4:45, Banesc написа:

значи  тук много голям проблем

какво ще стане ако 

има милост към хилядно  коляно но пък от това хилядно  коляно започне някой да го мрази

и се изпада в противоречие хем милос хем наказание 

Това ,по скоро е , ,, за греха се наказва три пъти , а за добрините се награждава 1000 пъти " . Или , когато някой потъпква ,,божите заповеди " с което показва омраза към Бог и ако следващите поколения не изкупват греха чрез добро и вяра - тогава ще ги наказва ,примерно ако се отдадат само на печалбарство - тогава ще бъдат наказвани . А тези ,които са направили много добро и с това са доказали обичта си към Бог , Бог ще показва милост върху следващите поколения дори и да са се отдали на печалбарство ,но не правят злини и лошотии. 

• Автор
преди 3 минути, Anzhel Dimitrov написа:

Това ,по скоро е , ,,

аз го разбрах

грехът се отпечатва в днк и рнк

за прочистване се пие вода и се практикува глад за да се изчисти днк то и да дойде нова информация.

преди 48 минути, Banesc написа:

аз го разбрах

грехът се отпечатва в днк и рнк

за прочистване се пие вода и се практикува глад за да се изчисти днк то и да дойде нова информация.

а водата дестилирана или във формата на лед върху уйски

• Автор
преди 2 минути, Търсещ истини написа:

а водата дестилирана или във формата на лед върху уйски

може и лед от гледчер 

преди 49 минути, Banesc написа:

може и лед от гледчер 

Точно! Магическото изискване за подобие налага водата да е на лед от преди грехът да е изменил ДНК. Тя тогава е така кристализирала, че възстановява старото ДНК. Трябва да отворим бизнес. Кубче- левче.

:) 

преди 48 минути, Търсещ истини написа:

Точно! Магическото изискване за подобие налага водата да е на лед от преди грехът да е изменил ДНК. Тя тогава е така кристализирала, че възстановява старото ДНК. Трябва да отворим бизнес. Кубче- левче.

Подигравките ви се считат за празни думи , за които ще бъдете съдени от Отца.

преди 45 минути, Anzhel Dimitrov написа:

Подигравките ви се считат за празни думи , за които ще бъдете съдени от Отца.

Първо, празните думи не се осъждат. Те са с нулево съдържание, не тежат на везните. Евентуално враждебните могат да бъдат съдени, но тук идва:

Второ. С Отеца сме се разбрали да не се бъркаме в работите на другия. Аз не се бъркам в неговите- нагло е който и да е да му бърка как се разпорежда със стадото си, а той не се бърка как аз си подреждам живота.

Третото е конкретно за иронията, че грехът се отразява в ДНКи РНК. Там настоявам, че това са смешни неща, които си заслужават присмеха.

преди 44 минути, Търсещ истини написа:

Първо, празните думи не се осъждат. Те са с нулево съдържание, не тежат на везните. Евентуално враждебните могат да бъдат съдени, но тук идва:

Второ. С Отеца сме се разбрали да не се бъркаме в работите на другия. Аз не се бъркам в неговите- нагло е който и да е да му бърка как се разпорежда със стадото си, а той не се бърка как аз си подреждам живота.

Третото е конкретно за иронията, че грехът се отразява в ДНКи РНК. Там настоявам, че това са смешни неща, които си заслужават присмеха.

И казвам ви, че за всяка празна дума, която кажат човеците, ще отговарят в съдния ден.

Матей 12:36

преди 22 минути, Anzhel Dimitrov написа:

И казвам ви, че за всяка празна дума, която кажат човеците, ще отговарят в съдния ден.

Матей 12:36

Глей сеа, аз вярвам, че си се срещнал с Отеца и имаш някакви отношения с него. Това не пречи той да има и други отношения с други. Вярваш ли ми?

Представи си, че си взел пари от Гобсек при някаква лихва и за определен период. Нищо не му пречи, по отношение на мен да иска друга лихва за друг период.Не искам да кажа по- опрощаващи, но други.

Та, моят договор е друг и ще бъда съден с други теглилки на неговите къпони.

Няма специално отношение, просто ти пиша, че не ме плаши писаното в Библията. Аз си чета моя договор, а в него пише да не се бъркаме в работите на другия, а ДНК просто не е от света на бога, иначе щеше да го има в документацията- Библията.

преди 3 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Подигравките ви се считат за празни думи

А глупостите - за какво се считат? Ти голям стожер стана и май позабрави старите си изцепки из форума тук. Нещо новия ти и излъскан герой бог му изтри паметта ли? :)

Това с "водата" е обикновен народен фейк. Почина Масару Емото, но и по негово време, той се превърна в милионер (според някои версии - милиардер). Имаше награда от 100 000 долара ако той поне веднъж опита да повтори своите "опити с вода", но той защо да си разваля имиджа и книжките му да спрат да се продават. И никой не ги е повторил тия... "опити".

Фейкове се оказаха и всички филмчета, клипчета и нахъсани митологични народни приказки, които си свършиха работата да подадат на жадните риби от "тяхната водица". :) На младини и аз се вързах за известно време...

Хитър се оказа човвекът, с тънък усет, пък най-често тия тарикатщини се крият зад клишираната кауза "ми искам да направя добро, да направя хората добри"... Щото с лъжи и измишльотини са направени всички "добрини", евентуално :)

Преди повече от 15 години бях на 7 те рилски езера и в новата хижа имаше серия от презентации. Трима души от БАН се емнаха да обясняват как щели да направят от водните молекули "цифрова памет" и щели да направят световен фурор... После се оказа че не са точно от БАН и всичкото се оказа обикновен нечий блян. Всъщност годините от тогава подадоха много изследвания на водата и се оказа че водните молекули образуват клъстери съвсем под влияние на произволно съчетание на моментни фактори и няма как това да се "подреди" по никакъв начин... Същите клъстъри са и непредсказуеми относно стабилността си и се разпадат бързо и свободно...

А колкото до образуването на красиви и симетрични кристали по влияние на мантри или добрини - е пълен фейк... Пълен и тотален - но особено на народните фейкове най-много се лепят битовите популисти, щото на това резонират най-лесно.

---------------

Всеки тарикат може да е "добър" ... и да "прави добрини" щото си чака да го възнагради бог (хилядократно). Що не пробвате същото без участието и намесата на бог? :)

С патеричките ходят само сакатите, пък те се вживяват на спринтьори. Ми махнете патеричките - да видим кой, колко... добър ли е, лош ли е... куца ли, бяга ли, лети ли...

С моркова и тоягата всеки може да плаши и да си живее - що не пораснете вече бре?

преди 1 час, Търсещ истини написа:

Глей сеа, аз вярвам, че си се срещнал с Отеца и имаш някакви отношения с него. Това не пречи той да има и други отношения с други. Вярваш ли ми?

Представи си, че си взел пари от Гобсек при някаква лихва и за определен период. Нищо не му пречи, по отношение на мен да иска друга лихва за друг период.Не искам да кажа по- опрощаващи, но други.

Та, моят договор е друг и ще бъда съден с други теглилки на неговите къпони.

Няма специално отношение, просто ти пиша, че не ме плаши писаното в Библията. Аз си чета моя договор, а в него пише да не се бъркаме в работите на другия, а ДНК просто не е от света на бога, иначе щеше да го има в документацията- Библията.

Моят договор е същият ,като твоят - ,, Библейският ". Този договор трябва да го имат всички ,за да се радват на вечността и благодатта ,която Бог дава за отплата на хората  ,които имат вяра и изпълняват заповедите Му . Вярно ,че понякога има разколебани , и изпитания по пътя , но си струва ,защото човешкия живот е даден ,за да може Бог да прецени ,как ще си прекарваме вечността( дали на палатка ,или с изпълняващи се мечти )  . Радвам се ,че си повярвал в Бог и вечността.

преди 6 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Моят договор е същият ,като твоят ... . Радвам се ,че си повярвал в Бог и вечността.

Разбирам, че си щастлив в своя път. Пожелавам ти добруване. 

Е, по бъбрихме малко, а сега всеки по своя.

преди 10 часа, Търсещ истини написа:

Няма нищо смешно, защото генетичните болести са заложени в човека и в неговата ДНК по рождение и това е кармичното наказание.

http://www.sounedelino.com/docs/materiali it/nasledstveni bolesti.pdf

преди 23 минути, _Aumi_ написа:

Няма нищо смешно, защото генетичните болести са заложени в човека и в неговата ДНК и това е кармичното наказание.

http://www.sounedelino.com/docs/materiali it/nasledstveni bolesti.pdf

Да, темата е за религията, не за науката и "кармично наказание" е термин точно за тук, но по- често генетичните заболявания са от случайни изменения или закономерно следствие от вредна среда или нездравословни жизнени необходимости. Каква е кармата на живеещи сред радиация, болестоворни вещества, глад, бледо слънце и лоша вода или въздух? 

Ами загинали семейства при земетресение? 

преди 1 час, _Aumi_ написа:

... кармичното наказание

"Кармичното наказание" на човек е само едно = Смъртен е!!! Определено същото не е в ДНК-то му, а именно, че в ДНК-то му липсва нещо. ;) Все пак да припомня, че ДНК-то е оригинала, а РНК е някакво копие. ;)

Цитат

По своята същност РНК нормално е копие на малък сегмент на ДНК, но само на едната от веригите на тази двойноверижна структура. Веригата от ДНК, която служи за шаблон, от който се копира РНК се нарича Матрична верига, а нейната комплементарна (некопирана) – Кодираща верига. Поради факта, че РНК веригата няма своя комплементарна в клетката и е „самотна“, тя не формира дълга двойноверижна структура като ДНК. Вторичната структура на РНК често е случайно навиване или е продиктувана от взаимодействието на РНК молекулата с протеини.

Понякога, в молекулата на самата РНК верига има малки комплементарни участъци, които взаимодействат помежду си и се образува двойноверижно стъбло, което завършва с несдвоен участък подобен на примка. Тази структура (подобна на игла и „ухото“ ѝ), обикновено се среща при транспортната РНК (тРНК).

Прилики и разлики между ДНК и РНК | Puls.bg

Сама по себе си една ДНК или РНК разпадне ли се, то няма как да се появи в този свят отново. Отделно това, то, да, има способ за съхранение на клетки, т.е. по някакъв начин да се запазва ДНК-то, но без взаимодействие с друго ДНК, то няма как да се получи нов живот. Той определено не ще е същия като на двамата родители. 

Хипотетично кога може да има някаква карма: Когато има "кръвосмешения", т.е. родителските индивидите да са роднини. Иначе не може да се говори за някакъв вид карма, а се знае, че из повечето религии това не се толерира!!!   

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.