Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Те можеха да ни пуснат и без условия, ма не щяха. Иначе нямаше да си ликвидираме производството и малките блокове на АЕЦ-а. Целта беше да станем помийна яма. Да не сме им конкурентни, да си самодепонираме у нас техните отпадъци и третокачествени стоки, че и да плащаме за това.

Не споделям мнението, че някой е искал от нас да ликвидираме производството си - справихме се със задачата да опоскаме каквото има натрупано чудесно и сами. Няма и друг пример за бивша соц държава, в която да е затваряно производство на нещо - обратното, всичко, което струваше се купи и сега се развива.

Блоковете на АЕЦ Козлодуй са затворени, защото е имало както технологични притеснения (по-скоро необосновани), така и по линия на управлението на проекта, че ще можем да се справим без да се стигне до пореден Чернобил (още е бил пресен спомена, малко преди това излиза и втория доклад за причините за катастрофата, който определя като част от виновен грешния дизайн на реакторите).

Та, хората връзват попа, да им е мирно селото. Ако си мислиш, че на някой му е пукало за икономически ефекти от спирането на АЕЦ в България, уверявам те, че си далеч-далеч от истината. Чиста екология.

PS. Забравих - ти при какви условия би пуснал сирийците у нас?

Редактирано от Blago72 (преглед на промените)

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 243,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

Да де, екология. И за това каката дето затвори реакторите в Козлодуй, като и изтече мандата, стана консултант в банката собственик на Черна вода в Румъния  :D

Де-де, дребни клюки. Целият ЕС против няколко реактора в България. Стига.

За кариерното развитие на тази дама не знам, даже не знам коя е, но може и да има и други обяснения.

Не виждам много да сме пречили на европейския пазар на ток :)

Плаках. Плаках! като го гледах това видео. Чувствам се щастлив, че поне за малко съм живял в бившия ни справедлив строй. Колко жалко, че нямаме ни платформа, ни гръб, да променим нещо  ;)

:) :) :) 

И аз..  :) 

А за Чернобил, мисля имаше и документален филм , виновен е преди всичко оня главния дето си е правел експеримент до колко ще издържи реактора при някакви натоварвания... или без охлаждане ли беше... 

Но ... може и контрукцията да е също фактор. Едното не отменя другото.

Първо условие за промишленост- евтин ток. Няма ли го него- няма промишленост. А евтиният ток не се получава от зелените централи и Американските ТЕЦ-ове. Елементарно, Уотсън.

Де-де, дребни клюки. Целият ЕС против няколко реактора в България. Стига.

За кариерното развитие на тази дама не знам, даже не знам коя е, но може и да има и други обяснения.

Не виждам много да сме пречили на европейския пазар на ток :)

Не омаловажавай истината. Така нищо няма да постигнеш. Че и клюки я водиш даже. Всичко е мислено премислено, как да се осъществи още след като купиха Горбачов, за цяла Източна Европа. Планът да се направи разсипията да изглежда "естествен" процес, беше идеално изигран и точното време за започване на преговори и за приемането, целия театър...

Не омаловажавай истината. Така нищо няма да постигнеш. Че и клюки я водиш даже. Всичко е мислено премислено, как да се осъществи още след като купиха Горбачов, за цяла Източна Европа. Планът да се направи разсипията да изглежда "естествен" процес, беше идеално изигран и точното време за започване на преговори и за приемането, целия театър...

Защо другите социалистически държави "пропуснаха" да се разсипят?

Първо условие за промишленост- евтин ток. Няма ли го него- няма промишленост. А евтиният ток не се получава от зелените централи и Американските ТЕЦ-ове. Елементарно, Уотсън.

Промишленост? Задънена улица в икономическото развитие на България. То не става - от улицата - в гората, после в министерството и да знаеш индустрия как се прави.

Ако се налага да ползваш евтин ток, не си добре. Не застъпвам тезата, че е трябвало да защитаваме индустриализцията на България. Не мисля, че и някой се е плашил особено от продуктите на индустрията ни. По-скоро - няма ги, иначе щяха да ги купят (Шкода, Дачия?)

Моята оценка за мен е, че имам компетенции и познания в секторите, които се занимавам. Но заплащането е унизително ниско. Аз не съм се реализирал в чужбина, защото не живея там. Свързано е с относително голям риск преместването, както и трябва да преборя предубежденията за нашият народ и образователна система, според които тяхната си система и граждани са най-добри. Често се изисква буквално наново да се учи специалност и да се държат приравнителни.

Лесно е да заминеш на запад да работиш, но е трудно да си намериш работа в друг сектор, освен ниско квалифициран труд. Другаде чужденци трудно се толерират.

А мислите за планетата трябва да те интересуват. Като дойде време не само под моето дупе ще запари, по твоето също.

И тук има. Макар да е доста по-тежко положението. Обикновено там хората си знаят приоритетите и подпомагат младите, защото утре им трябват квалифицирани инженери. Не го правят от доброто си сърце в името на благотворителността. А има много изритани бездомници и там. Иначе например за ФАЩ ми става много неприятно, че да учиш в обществено училище едва ли не е долно и мизерно. Много високомерни. Цял живот когато съм учил съм бил в такова и въпреки всичко знам повече от много от тях.

Предпочитам нова Лада пред 20годишен VW.

Какво значи "унизително ниско заплащане"? То не се ли определя от платежоспособното търсене и предлагането? Ако например си пилот на самолет или известен лекар, защо не ти плащат "унизително"?

Ако съм много добър общ работник, следва ли да очаквам "достойно" възнаграждение? Умишлено избирам крайни примери, за да съм ясен, не за да те обиждам, моля за разбиране на това.

Може би, трябва да смениш сектора, не знам с какво се занимаваш.

Откъде знаеш колко са високомерни американците? Много повече високомерие бих очаквал от Европейците, като тук могат да говорят емигрантите.

Аз пък предпочитам 20 годишен Мерцедес, пред нова Лада ;)

Ти карал ли си нова Лада или стар Фолксвафен, за да изградиш предпочитанията си?

И аз не застъпвам тезата, че някой се е плашил особенно от продуктите ни. Моята теза е- тотална зависимост от всички и за всичко. И според мен добре се е получило.

И аз не застъпвам тезата, че някой се е плашил особенно от продуктите ни. Моята теза е- тотална зависимост от всички и за всичко. И според мен добре се е получило.

Това не е теза - това е наблюдение. Правилно. Моята теза, на база това и други наблюдения - никой не ни е виновен (ще пропусна част от размислите си, които се отличават в интерес на хората, които явно засягам с тях). Сами успешно си разграбихме държавата и създадохме благоприятна почва да цъфтят фигуранти в нея.

Но трябва да се търсят истинските причини, не да се обвиняват лошите богове (капитализъм?!, САЩ?!).

Лайкнах те, защото съм съгласен почти напълно с теб. Уточнението е, че фигурантите които споменаваш и наистина ги има, и ни управляват, са на лошият бог, които уж го няма. Лично мое мнение с което не ангажирам другите. Иначе няма от къде да дойдат тези фигуранти и на кого да са подставени фигури. И по делата им може да се съди за кого работят.

Сами успешно си разграбихме държавата и създадохме благоприятна почва да цъфтят фигуранти в нея.

Фактът, че това се е случило веднага след 89-та ме кара да се замисля сериозно. Ще ми се да живеех преди този страхотен период. В България, където да си к*рва, гей и престъпник е срамно, а не повод за гордост и телевизионни изяви.

Защо другите социалистически държави "пропуснаха" да се разсипят?

А не за всички се отнася "пропуска". Но в някои навреме се усети народа и някои по будни политици. Може би защото там има(ше) и свестни такива.

Фактът, че това се е случило веднага след 89-та ме кара да се замисля сериозно. Ще ми се да живеех преди този страхотен период. В България, където да си к*рва, гей и престъпник е срамно, а не повод за гордост и телевизионни изяви.

Какво е мнението ти за Георги Димитров, Васил Коларов, Вълко Червенков? Ако искаш, и за Тодор Живков, че е по темата. 

Да напомня, това се е случило непосредствено след 09.09.1944г.

Това не те ли кара да се замислиш сериозно?

А не за всички се отнася "пропуска". Но в някои навреме се усети народа и някои по будни политици. Може би защото там има(ше) и свестни такива.

Че кой не пропусна "разсипията"? Дори и Румъния успя да я пропусне повече от нас?

Защо там имаше свестни политици след промяната, а при нас - не?

:) :) :)

И аз..   :)

А за Чернобил, мисля имаше и документален филм , виновен е преди всичко оня главния дето си е правел експеримент до колко ще издържи реактора при някакви натоварвания... или без охлаждане ли беше... 

Но ... може и контрукцията да е също фактор. Едното не отменя другото.

Все пак, не. Експериментът е бил планиран, действително са допуснати редица нарушения на експлоатационните норми, но и реакторът е имал опасна особеност (positive void coefficient, не знам как е на български :)) Коментирахме го в една друга тема, мисля, че преди да ме захапят дежурните специалисти по подтискане на различните мнения :)

Лайкнах те, защото съм съгласен почти напълно с теб. Уточнението е, че фигурантите които споменаваш и наистина ги има, и ни управляват, са на лошият бог, които уж го няма. Лично мое мнение с което не ангажирам другите. Иначе няма от къде да дойдат тези фигуранти и на кого да са подставени фигури. И по делата им може да се съди за кого работят.

Споделям и моето мнение, също без да ангажирам теб или някой друг - обществото ни се оказа слабичко след промяната през 89г. и не можа да изкара навън отровата на комунизма - реално, в България нямаше истинска промяна на властта, а по-скоро подмяна на лицата. 

Икономическата сила си остана в старите муцуни - Луканов, Дойнов, Младенов и още и още. Разбира се, постепенно дойдоха и други действащи лица и нещата се размиха, но "промяната" си остана толкова опорочена и фиктивна, че всичко тръгна накриво. 

Какво е мнението ти за Георги Димитров, Васил Коларов, Вълко Червенков? Ако искаш, и за Тодор Живков, че е по темата. 

Да напомня, това се е случило непосредствено след 09.09.1944г.

Това не те ли кара да се замислиш сериозно?

Че кой не пропусна "разсипията"? Дори и Румъния успя да я пропусне повече от нас?

Защо там имаше свестни политици след промяната, а при нас - не?

Полша и някои други успяха в по-голяма стемен да се опазят, а Румъния е христоматийният пример, не съм и очаквал да пропуснеш да я споменеш, след като бяха в "пакет" с нас :)

Относно цитираните имена на личности. Те си имат своя принос към историята и той е признат и на изток и на запад. 

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Споделям и моето мнение, също без да ангажирам теб или някой друг - обществото ни се оказа слабичко след промяната през 89г. и не можа да изкара навън отровата на комунизма - реално, в България нямаше истинска промяна на властта, а по-скоро подмяна на лицата. 

Икономическата сила си остана в старите муцуни - Луканов, Дойнов, Младенов и още и още. Разбира се, постепенно дойдоха и други действащи лица и нещата се размиха, но "промяната" си остана толкова опорочена и фиктивна, че всичко тръгна накриво. 

По-скоро властимащите се пристрастиха към отровата на капитала. След толкова години и смени на правителства да се оправдаваме с комунизма е смешно вече.

Коментирахме го в една друга тема, мисля, че преди да ме захапят дежурните специалисти по подтискане на различните мнения :)

хаха :) много добре казано :)

Усещат се , вярно е. :)

По-скоро властимащите се пристрастиха към отровата на капитала. След толкова години и смени на правителства да се оправдаваме с комунизма е смешно вече.

Оправдават се с комунизма, или по-скоро със социализма(така и нямахме възможност да извървим пътя до комунизма) защото нямат никакви други оправдания. Не че и тези имат каквото и да е основание, но минават пред тъпите зомбита, в каквито те превърнаха децата ни  :(

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Аз нямам нужда да се оправдавам с нищо - прави впечатление, че доста други се оправдават, с капитализма :)

Иначе, властимащите доста по-рано се пристрастяват към отровата на капитала, някъде от мммм... 60-те години на миналия век и нататък.

Да кажем, от момента, в който само висока стена може да скрие разликата между двете части

Какво значи "унизително ниско заплащане"? То не се ли определя от платежоспособното търсене и предлагането? Ако например си пилот на самолет или известен лекар, защо не ти плащат "унизително"?

Унизително ниско заплащане е такова, значително по-ниско от колегите ти на запад, като се оказва, че работиш за да оцеляваш, не за да живееш. Явно не знаеш колко струва обучението да пилот на самолет и че там простосмъртни не стъпват.

Другото е, че аз притежавам стар VW. Караме боклуците и скрапа на запада като клошари. Предпочитам нова Лада, които изглежда ти свързваш с Алеко и 7-цата. А сега има Лади с обли черти и климатик.

Другите западни държави защо са пропуснали да разсипят не знам.

А сега има Лади с обли черти и климатик.

Уау ! :)

Айде стига клишета моля ти се.... представи си че не става въпрос за Русия, че автомобила не се казва Лада, и помисли дали би си го купил този модел.

Съпостави цена/качество/удобство/разход със запади или източни модели, и пак кажи дали би си го купил.

аз поне не.

Между другото,някои "чужди" марки  се произвеждат и в самата РФ . сега обаче май си изнасят и това производство.

за "оправданията" със комунизма и обратното със капитализма, трябва малко да се разграничат нещата.

Да, имаме лошо наследство , имаме и нови условия.

Но едното не е оправдание за другото. В смисъл - соца си фалира и това никой не го е отменил. Новата демокрация пък започна със същите управляващи соц муцуни, превърнали се в бизнесмени .

Като практикуващи крадци, лесно се приспособиха и заложиха този мафиотски бизнес модел далеч напред за поколенията.

А е мафиотски защото "мафия" е срастване на престъпен бизнес със държавни структури и лобиране.т.е. точно това което е в момента, и на който модел най добре мисля отговаря "вечните" във властта - ДПС.

НЕ проведохме лустрация.

Това говори ли ви нещо ?

...Айде стига клишета моля ти се.... представи си че не става въпрос за Русия, че автомобила не се казва Лада, и помисли дали би си го купил този модел.Съпостави цена/качество/удобство/разход със запади или източни модели, и пак кажи дали би си го купил. аз поне не.

...НЕ проведохме лустрация. Това говори ли ви нещо ?

Абе човек, ти така ли не разбра, че това е принципна дилема. Предпочиташ да купиш скрапа, който се внася разпадащ се от запада тук и да обираш чуждите лай.а и да се чувстваш голям европеец или да караш нов автомобил? Въпросът е принципен - ти просяк си, който си доволен да обираш огризките на запада или нещо ново искаш. В момента Лада със сите оборудване в България е по-евтина с 5-6 бона от най-евтината Фиеста. Какво, ще си вземеш Фиеста на 6-7години или нова Лада с гаранция?

Знаеш ли една 20 годишна западна кола какви екстри има? Радио примерно. Егаси и екстрата.

А за лустрацията - говори ми нещо. Че комунизмът свърши, но част от племето, което е било крадливо по него време си е намерило почва така че да не бъде отстранено. Де факто комунизмът свърши, но кражбите и мафията - не.

Ми купувай бе :) Никой не те спира.

http://automedia.investor.bg/a/0-nachalo/15165-noviiat-naroden-avtomobil-lada-granta-izliza-ot-dnes-na-ruskiia-pazar/

Аз бих си взел и резервен акумулатор... все пак не пали от веднъж :) 

Само че недей квалифицира така с лека ръка хората, които търсят или купуват автомобили.

Всеки си е преценил , и не всички са "просяци" и толкова глупави и некомпетентни  . :) нали ? 

Само че недей квалифицира така с лека ръка хората, които търсят или купуват автомобили. Всеки си е преценил , и не всички са "просяци" и толкова глупави и некомпетентни . нали ?

Не ме разбра. Казвам, че е по-добре да си цар на село, отколкото просяк в града. С други думи не мисли, че ладата е синоним на комунизъм или че по някакъв начин в по-горното мнение едното е свързано с другото.

Това, което казвам е, че преходът, после преходът и ЕС май по никакъв начин не промениха нещата. Най-бедната държава в ЕС сме и обираме боклуците и сметта на запада. Неща, които хората там са решили, че не стават за нищо живеят втори живот тук или по-скоро доизживяват. Не ти ли е обидно, че се налага да доизнасяме чужди дрехи, а не можем да си купим нови?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.