Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Ех Трихо, Трихо.Действително с много тайни, пропаганда ,полуистини, откровенни лъжи и планини жив идиотизъм съпътстваха соца.Сега обаче се отива в другата крайност, а полуграмотни дебили и първосигнални говеда бълват нови планини от простотия.Статийката, която си цитирал е прекрасен пример за подобна изява.

.............

Подобна неграмотна помия  се лее в изобилие.Толкова тъпо говедо какви разследвания ще прави?

Я да видим полурамотните дебили и първосигнални говеда бълваща планини от простотия от ... източника - архивите на БНБ какво казват :

:)

.................При решаването на този въпрос се имаше пред вид заключението на специалисти от минис-

терството на вътрешните работи относно сградата на Централното управление на Българската на-

родна банка, че тя не може да издържи „пряко попадение на фугасна авиобомба от 250 килограма,

а така също и срещу ударна вълна на въздушен атомен взрив близо до сградата“.

Ние считаме, че по отношение на златото и наличните пари трябва да се вземат мерки не в

момента, когато започне общата евакуация, а много по-рано, за да може да се осигури спокойно-

то им транспортиране, настаняване и опазване на новите места.

По отношение на златото, което е един от елементите осигуряващи нашата национална ва-

лута и с което по тази причина не се правят текущи операции, най-целесъобразно е извозването

му на депо в Госбанк.

Независимо от хода на междурнародните събития ние бихме могли да вземем много по-от-

рано тези предохранителни мерки, които с нищо не биха увреждали на нашата работа нито по ре-

гулиране на паричното обръщение нито по международните плащания.

Ако Правителството би решило при някои обстоятелства да черпи от златните резерви, то

и тогава очевидно местонахождението на златото в СССР не би попречило, тъй като СССР е един

от крупните износители на злато, без мнението на който не би трябвало да се предприемат опера-

ции от такъв род.

За да се пренесе златото на депо в Госбанк очевидно ще е необходимо съгласието на Съ-

ветското правителство.

...........

И постановлението

ПОСТАНОВЛЕНИЕ No 187

НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

от 6 септември 1958 г.

Протокол No 35 от 5.IХ.1958 г. на Бюрото на МС

ЗА: евакуацията на ценностите на Българската народна банка и строеж на запасен трезор

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ПОСТАНОВИ:

1. Приема се предложението иа Министъра на финансите и държавния контрол златната

наличост да бъде пренесена на депо в Госбанк, Москва, а паричната наличност да бъде децентра-

лизирана за пазене в хранилищата..........................

.............

и продажбата

Заверява се

парт. No 21 – „Злато на кюлче и монети

депозирани на хранение“

бруто 21.846.989,20

нето 20.153.524,35

по 1,32 лева за грам чисто злато.

С оп. б. No 729 от 30 април 1960 г. бе заделено в

специална сметка 14/21 предаденото на хранение

злато, съгласно спесификации от No 1 до 7 вкл. и п/мо

No 4039 сс от 22 май 1959 г. на Госбанк.

С преписка ... се съобщава, че депозираното на

хранение злато, е продадено на Госбанк.

Взето от публикуваните архиви :

http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_publication/p_history_archives_doc5-4_bg.pdf

Според мен, цитираната статия е само едно частно мнение на журналиста от DW и то не много обективно. ,,,,,,,,,,,,,,,,,,

.............

Започнах четенето на статията с интерес, но цитираните данни са доста нереални и това ме отказа да я дочета до края.

......................................

Мисля, че журналист от такава уважавана медия би трябвало да поровери фактите по-обстойно. Не оспорвам историческите оценки дадени в статията, те са право на всеки в условията на демокрация. Казвам само, че когато става въпрос за факти и цифри, те лесно могат за бъдат проверени и установени, а не съм сигурен, че това е направено коректно от автора на татията.

Да, фактите са понякога стряскащи и нереални, просто защото хем има вече документи , хем никой не ги чете...

И очевидно , мнението на журналиста е обективно, и очевидно си е проверил фактите.

Аз само цитирах неща които всеки като мен може да гугълне за 1 мин. в нета.

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 243,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

а сега какво става а

младостта на колко не е в България, родителите ни с нищожни пенсии....

баси дъното няма повече накъде

Оптимистът - има, има! Можеше границите да са още затворени - дори и вече да не стреляха в гръб по онези, които се опитваха да избягат от онзи рай.

А за нищожните пенсии - питайте Виденов, "Поразяващата уста", Р. Овч. и други отговорни другари...

Оптимистът - има, има! Можеше границите да са още затворени - дори и вече да не стреляха в гръб по онези, които се опитваха да избягат от онзи рай.

А за нищожните пенсии - питайте Виденов, "Поразяващата уста", Р. Овч. и други отговорни другари...

аз си искам онзи рай не този ад

Опасявам се, че вече нямате голям избор: Венецуела(живеят в много "интересни времена"), няколко -станове от Централна азия, Куба(предстои им Перестройка)... Ако ви мразех, щях да Ви предложа и Северна корея.

Някой беше казал, че социализмът рухва, когато свършат чуждите пари за преразпределяне.

Те и големите не знаеха какво става.. пък за малките ли.. нещо повече много от възрастните вече, и до сега не знаят какво е ставало.

Други пък отказват да приемат какво е ставало, и се ограничават с "върха на айсберга"... 

То и аз си спомням с умиление детските години... спомените ни са еднакви почти. но... ?

Но фалиралия соц си е фалирал и то многократно. другото е ... умиление и утопия... 

Ти щом си видел Путина, трябва да си с пълна уста - не болтай :D

Ти щом си видел Путина, трябва да си с пълна уста - не болтай :D

Видам че почти правилно си разбрал иронията,осмиването  и посланието на аватара и подписа ми към таквиа като теб :)

Рано или късно.. разбирате защо и към кого съм ги  сложил :) :)

Това не променя факта че пак се заяждаш абсолютно неоснователно , в разрез със всякакви елементарни правила и морал и колкото да злобееш и хейтърстваш. да не се повтарям за комплексите на "феновете" ми

https://www.kaldata.com/forums/topic/243898-положението-в-украйна-част-5/?p=3182200

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

Я да видим полурамотните дебили и първосигнални говеда бълваща планини от простотия от ... източника - архивите на БНБ какво казват :

:)

Разбираемо е желанието да надскочиш себе си.Избрал си и правилния метод - да се опитваш да дискутираш с по-умните от теб.Но само желанието няма да е достатъчно.Ще трябват и малко усилия.

Ако положиш малко от тия последните щеда разбереш, че никъде не съм твърдял, че златото не е продадено.

Възражението ми е с/у твърдението, че с това злато сме можели да платим някакви огромни наши задължения.

Тук става въпрос за съвсем други неща.Например не може дългът ни да е бил 10% от БВП и да сме били във фалит.А ако този дълг около 1,7 млрд е бил над 100% от БВП то що за размери ще е имала икономиката тогава, а гоним покупателна от 89г.Сега имаме икономика от над 100млрд.лв.Ами това означава 100-на пъти разлика.

Не съвпадат не просто цифрите ами техните порядъци.Така че не бързай.

Ами не ми харесва, когато някои ми плюят социализма и го изкарват нещо което не е било. 

Проблема е че именно показвам по документи какво Е БИЛО

А дали това ти харесва или не, извинявай, си е твой личен , не мой , проблем :)

Разбираемо е желанието да надскочиш себе си.Избрал си и правилния метод - да се опитваш да дискутираш с по-умните от теб.Но само желанието няма да е достатъчно.Ще трябват и малко усилия.

Разбираемо е желанието да опонираш на развенчаните ти "епитети" и гаменски език.

Това не знам дали правилно си го нарекъл "по умните от теб" , никога не съм се из амислял, и няма да.

Но си прав - трябват и малко усилия...

За съжаление повечето тук ръсят мозък и епитети на принципа "чукча писатель , чукча не читатель"...

И за още по голямо съжаление, реагират много болезнено когато получат опровержение :)

Проблема е че именно показвам по документи какво Е БИЛО

А дали това ти харесва или не, извинявай, си е твой личен , не мой , проблем :)

Разбираемо е желанието да опонираш на развенчаните ти "епитети" и гаменски език.

Това не знам дали правилно си го нарекъл "по умните от теб" , никога не съм се из амислял, и няма да.

Но си прав - трябват и малко усилия...

За съжаление повечето тук ръсят мозък и епитети на принципа "чукча писатель , чукча не читатель"...

И за още по голямо съжаление, реагират много болезнено когато получат опровержение :)

Аз не съм живял по документи. Явно спомените ми не се покриват с фалшиментираните документации, подправяни или изцяло изготвяни в лабораториите на Пентагона, с които се опитвате да ни измамите за миналото ни.

Аха... архивите на БНБ и разсекретените много други  от службите, казваш са фалшифицирани...

мдобрем :) :)

Нали ми знаеш мнението за туземското мислене

То никой не ти пречи и сега да живееш супер добре - теглиш един бърз кредит, живееш 1 г на корем , пък после .... ти остават "добрите спомени" :) :)

Аз не съм живял по документи. Явно спомените ми не се покриват с фалшиментираните документации, подправяни или изцяло изготвяни в лабораториите на Пентагона, с които се опитвате да ни измамите за миналото ни.

Основният момент в цялата картина е липсата на обективни критерии.Трудно може да се каже че соц лагера и социализма  фалира единствено заради недостатъците си.Социализъм, Комунизъм, Капитализъм, Либерализъм са просто едни клишета.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Основният момент в цялата картина е липсата на обективни критерии.Трудно може да се каже че соц лагера и социализма  фалира единствено заради недостатъците си.Социализъм, Комунизъм, Капитализъм, Либерализъм са просто едни клишета.

Колкото да са клишета, когато качеството на живот на народа е различно?

Виж, нямам нищо против да си социалист или каквто искаш утопист, твоя си работа, но поне гледай напред  и пропагандирай някакво бъдеще.

Носталгията и илюзиите за миналото и историята ви правят просто смешни.

Вица как пентагона всичко фалшифицирал , само показва нивото ти на мислене.

А и какво да фалшифицират, като това са думи на "първите" , стенпограми на "първите" и държавни документи на институции, подконтролни ако не на нас, то със сигурност на Москва.

Аз дори съжалявам че малко документи са публикувани или останали.

То едно че малко са публиквуани , но дори и тях не четете.

Най вероятно по интересните се съхраняват някъде в Москва, каквато е била практиката на някои служби.

Бих се радвал ако повече се разсекретят, тогава картинката става още по ужасна.

Виж, нямам нищо против да си социалист или каквто искаш утопист, твоя си работа, но поне гледай напред  и пропагандирай някакво бъдеще.

Носталгията и илюзиите за миналото и историята ви правят просто смешни.

Вица как пентагона всичко фалшифицирал , само показва нивото ти на мислене.

А и какво да фалшифицират, като това са думи на "първите" , стенпограми на "първите" и държавни документи на институции, подконтролни ако не на нас, то със сигурност на Москва.

Аз дори съжалявам че малко документи са публикувани или останали.

То едно че малко са публиквуани , но дори и тях не четете.

Най вероятно по интересните се съхраняват някъде в Москва, каквато е била практиката на някои служби.

Бих се радвал ако повече се разсекретят, тогава картинката става още по ужасна.

Малко документи са "останали" щото в Пентагона си нямат работа само с нас. Че виж колко успешно фалшифицират данни и доклади. Например тези за наличието на химически и други боеприпаси в Ирак, които са забранени от разни международни конвенции.  Даже и война им спретнаха заради няколко хартишки и доста по-голям брой гласови и други дигитални записи. После какво се оказа за оръжията за масово унищожение на Саддам. Хурки. Нанай си, нейде се изпариха, даже въобще е нямало такива. 

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Малко документи са "останали" щото в Пентагона си нямат работа само с нас. Че виж колко успешно фалшифицират данни и доклади. Например тези за наличието на химически и други боеприпаси в Ирак, които са забранени от разни международни конвенции.  Даже и война им спретнаха заради няколко хартишки и доста по-голям брой гласови и други дигитални записи. После какво се оказа за оръжията за масово унищожение на Саддам. Хурки. Нанай си, нейде се изпариха, даже въобще е нямало такива. 

На Вас животът Ви е лесен, защото всичко Ви е ясно. :) Даже и какво е общото между "Пентагона"(за Вас сигурно е нещо като Пентаграма) и намиращите се в Москва български архиви...

На Вас животът Ви е лесен, защото всичко Ви е ясно. :) Даже и какво е общото между "Пентагона"(за Вас сигурно е нещо като Пентаграма) и намиращите се в Москва български архиви...

Че сега в Москва ли да ходя да проверявам, или да се доверявам на някой измамник, който уж е бил там и уж нещо е прочел или преснимал?

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Мале, бях тръгнал да отговарям на този сладур miro20. :no-no:  Добре че прочетох няколко поста за него на модераторите в една друга тема за Украйна.  :)

аз си искам онзи рай не този ад

Писмо до Дядо Коледа?

Обаждане до Господ (не мога да помогна с номера му)?

Мейл до г-н Путин (чувал съм руснаци да коментират, че там бил първичен и суров капитализъм в момента)?

Може би е време да се разделим с онази любов, без която никой не може - няма връщане назад и колкото по-рано заместим омразата с производителност, толкова по-добре за самите нас.

Спасението на даващия се е негова работа.

Писмо до Дядо Коледа?

Обаждане до Господ (не мога да помогна с номера му)?

Мейл до г-н Путин (чувал съм руснаци да коментират, че там бил първичен и суров капитализъм в момента)?

Може би е време да се разделим с онази любов, без която никой не може - няма връщане назад и колкото по-рано заместим омразата с производителност, толкова по-добре за самите нас.

Спасението на даващия се е негова работа.

Браво, Бендер!Браво, Остап! :) Харесва ми позитивизма ти!Да се хванем за кирките!

Ако положиш малко от тия последните щеда разбереш, че никъде не съм твърдял, че златото не е продадено.

Възражението ми е с/у твърдението, че с това злато сме можели да платим някакви огромни наши задължения.

Тук става въпрос за съвсем други неща.Например не може дългът ни да е бил 10% от БВП и да сме били във фалит.А ако този дълг около 1,7 млрд е бил над 100% от БВП то що за размери ще е имала икономиката тогава, а гоним покупателна от 89г.Сега имаме икономика от над 100млрд.лв.Ами това означава 100-на пъти разлика.

Не съвпадат не просто цифрите ами техните порядъци.Така че не бързай.

Да вземем калкулатора и да отворим архивите.

На стр. 333 и 334 от цитирания вече документ: http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_publication/p_history_archives_doc5-4_bg.pdf

е описана счетоводна операция, съгласно която 20,153 тона злато са продадени за 26,500 млн. лв. или по 1.32 лв на грам чисто злато, както надлежно е описано.

Интересен е и начинът на разпореждане - устно от някой си. За това, после.

С посочената сума е била заверена сметката на държавата ни в Госбанк.

Ако направим проверка в някой от многото налични в Интернет архиви с историческата цена на златото (и допуснем, че не са били всички данни манипулирани от Пентагона, както с Ирак :) ), то ще установим, че в този момент (края на 1962г.) борсовата цена на златото е била около 35 щатски долара за тройунция.

Пример източници са:

http://www.macrotrends.net/1333/historical-gold-prices-100-year-chart

http://www.kitco.com/charts/historicalgold.html?sitetype=fullsite

Демек, българският лев щедро е оценен на (приблизително) един долар. Направо са се минали руснаците, като се замисля :)

Обаче, има известен проблем, който създава и оптическата измама как може при дълг в размер на 10% от БВП да фалираш - ама реалният курс е бил в пъти по-различен, като не е ясно дали в конкретен момент България изобщо е имала в наличност какво да изнесе, за да получи бързо по-значително количество валута.

И, да, проблемът не е, че съвсем не сме произвеждали продукти, суровини и стоки, годни за износ извън СИВ, а че е имало план за доставката им в рамките му (срещу което сме получавали разни неща, не на последно място - изобилие от ненужна ни военна техника, с която да пазим далечните граници на Русия, ако недай си боже се наложи, но това е трета тема) и не сме могли много-много да се отклоним от него.

А БВП се смята според произведеното - примерно, строиш магистрала, добиваш си материалите в страната, на обекта работят местни работници, които ги хранят местни селяни - голям БВП, но все още нямаш нито цент чуждестранна валута, освен ако не направиш тол такса и някой с долари/марки/франкове да ти я плаща.

Браво, Бендер!Браво, Остап! :) Харесва ми позитивизма ти!Да се хванем за кирките!

Нямам против, само любезно ще помоля аз да си остана на компа, с таблиците ;)

Иначе, да, срамна работа няма.

И аз всъщност не разбрах , как Пентагона или Пентаграма :)  може да фалшифицира нещо зад желязната завеса, до където бе абсурд да има достъп, а в Москва и до момента едва ли.

Сигурно са дирижирали "по сценарий на конци" нашите пленуми, върховни съвети и всичките помпозни соц простотии на върхушката...   :)

И накйрая един мармот завива шоколада в станиол... /това е най реално/ 

Всъщност тази теза е детински фантасмагорична, но щом някои си я харесват, нека не се обиждат на сравненията ми с туземците и племенното "мислене" , оправдаващо целия шарен свят с две неща - злия бог /САЩ/ и бога за омилостивяване и подчинение /РФв лицето на умрелия безвъзвратно СССР/

Че сега в Москва ли да ходя да проверявам, или да се доверявам на някой измамник, който уж е бил там и уж нещо е прочел или преснимал?

Кой е измамник и как го попредели като такъв ? защото казва и пише неща които не ти харесват ? 

Страхотна логика.

Или пак се връщам на документите, които никой освен такива като теб не е оспорил нито веднъж - архивите на службите /много непубликувани все още/  и архивите на БНБ , които и аз цитирах по назад ?

Мале, бях тръгнал да отговарям на този сладур miro20. :no-no:  Добре че прочетох няколко поста за него на модераторите в една друга тема за Украйна.  :)

Да, и аз дадох линк към последната тема за моите "фенове" :) която 5-та поред завършва по един и същ начин - тръгват с помията и обидите към мен , докато се заключи темата.

Всъщност, аз една лоша дума не съм чул от модератор за мен :) странно нали :)

А да.. сетих се - на фона на тоновете помия, имам едно предупреждение от модератор , за това че употребих израза към съфорумец , че ... цитирам,... " имам съмнения за неговата лабилност"

Това е :)

И между другото, не отговаряй на мен , а на документите. 

Чакай бре. Кой е казал, че фалшификацията е направена примерно `60-та година. А между впрочем Горбачов се продаде `83 и от следващата година започна "перестройката", така че още тогава има пробив и може разните фалшификации, наистина да имат исторически гръб, та като се проверят документите по радиовъглеродния метод, да не се окаже че са от вчера, или от само няколко години.

Как дефинираш "продажбата" на Горбачов и какво е направил той, за да разруши съществуващи в Русия болшевишки строй?

Познаваш ли икономическите индикатор от онова време и смяташ ли, че Русия е имала алтернативни варианти? Сподели какви.

Как дефинираш "продажбата" на Горбачов и какво е направил той, за да разруши съществуващи в Русия болшевишки строй?

Познаваш ли икономическите индикатор от онова време и смяташ ли, че Русия е имала алтернативни варианти? Сподели какви.

Оф, стига с тази икономика. Поне спрямо СССР. Знаеш много добре, че и сега и тогава Русия има и е имала всички необходими ресурси, изключая не непременно критични хранителни(някои южни плодове и зеленчуци) че да задоволява напълно своите потребности(и тези на другите страни в съюза) без да се налага търговия с капиталистическия свят. Те ако желаеха, можеха да направят истински комунизъм на своя територия, като напълно премахнат парите и наистина натам се вървеше. Ако ФАЩ на бяха успели навреме, просто никога нямаше да успеят да променят нещата.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.