Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Точно, ако се намери начин благата да бъдат разпределяни по-справедливо строят би бил поносим! :)

Еми, трудно. Опити много, от хиляди години, никой не е успявал дългосрочно да го постигне.

За мен, неравенството трябва да се приема за даденост (с оглед изказаната от мен хипотеза, че и през соц-а равенството е било привидно - всички сме били по-скоро еднакво бедни) и да се търсят максимално широки възможности за влизане в групата на успелите.

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 243,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

За мен, неравенството трябва да се приема за даденост и да се търсят максимално широки възможности за влизане в групата на успелите.

Грешка. В света на богатите трудно се допускат хора от по-ниските прослойки. Или както се казва "Пари при пари отиват"

Еми, трудно. Опити много, от хиляди години, никой не е успявал дългосрочно да го постигне.

За мен, неравенството трябва да се приема за даденост (с оглед изказаната от мен хипотеза, че и през соц-а равенството е било привидно - всички сме били по-скоро еднакво бедни) и да се търсят максимално широки възможности за влизане в групата на успелите.

Когато 80% от финансите са в ръцете на 85% от населението/да ги наречем средна класа/, други 15% от финансите в ръцете на 5% от населението/да ги наречем богати/ и останалите 5% от финансите са в ръцете на останалите 10% от населението/да ги наречем бедни/, тогава бих казал, че хората ще живеят добре!

Редактирано от M.Николов (преглед на промените)

Грешка. В света на богатите трудно се допускат хора от по-ниските прослойки. Или както се казва "Пари при пари отиват"

Колко да е грешка, в съвременната икономика на технологиите има редици примери на супер богати хора, от студенти - милиардери. Ако трябва, ще давам и конкретни примери.

В България дори, примери много - Телерик, Сребрин Ватралов, Мони Дочев, Христо от XS Software ако искаш - собственика на този форум. Успели хора. Мога доста да продължа списъка, ако настояваш.

Когато 80% от финасите са в ръцете на 85% от населението/да ги наречем средна класа/, други 15% от финансите в ръцете на 5% от населението/да ги наречем богати/ и останалите 5% от финансите са в ръцете на останалите 10% от населението/да ги наречем бедни/, тогава бих казал, че хората ще живеят добре!

Нали писахме по темата, трябва писмо до Дядо Коледа.

Не става така, няма подобни примери.

Аз познавам подобни хора.

Подобни хора има,0.000001 процент от тези 5,останалите са станали такива(УСПЕЛИ) с измами и кражби.Алчността към парите разрушава всичко човешко в хората,имаш пари-нямаш приятели.Аз познавам много,които откраднаха от други без свян и срам и станаха заможни,чак да им завиди човек,познавам и хора,които бяха комунисти и след разпада на соц строя те направиха с труда си цехове,които осигуряват препитание на доста работници и към тези работници се отнасят с уважение.Точно тази е разликата между капитализма и социализма---уважението към работника.Да има как работника да ти работи 24 часа,хе хе.Ама кой го е грижа.

Колко да е грешка, в съвременната икономика на технологиите има редици примери на супер богати хора, от студенти - милиардери. Ако трябва, ще давам и конкретни примери.

Редицата примери са единици, предимно с опити за иновации, често с някакъв гръб и в не конкурентни сектори, където големите риби ще направят всичко възможно да те смажат и отстранят от пътя на своите печалби, включително рекет и нелоялна конкуренция. Всичките ти примери са в бранш IT и са доста неадекватни, предвид факта че не всичко е IT.

Подобни хора има,0.000001 процент от тези 5,останалите са станали такива(УСПЕЛИ) с измами и кражби.Алчността към парите разрушава всичко човешко в хората,имаш пари-нямаш приятели.Аз познавам много,които откраднаха от други без свян и срам и станаха заможни,чак да им завиди човек,познавам и хора,които бяха комунисти и след разпада на соц строя те направиха с труда си цехове,които осигуряват препитание на доста работници и към тези работници се отнасят с уважение.Точно тази е разликата между капитализма и социализма---уважението към работника.Да има как работника да ти работи 24 часа,хе хе.Ама кой го е грижа.

Това не е характеристика на капитализма. В развития свят нищо подобно няма, освен, разбира се, ако самите работници не искат да работят много. Подобни изключения (вероятно, така би ги погледнал) има в Япония и Германия, където хората за 20 години, успяват от сериозно разрушени държави да догонят много по-слабо разрушените си съседи. 

Европейските държави се характеризират с много сериозни права на работниците, като къса работна седмица (Франция), Германските работници, идващи и тръгващи си по часовник, Италианските и Испанските, които, хм, повечето време така или иначе не работят. Така че, митът за капиталиста, заграбващ отработеното от хората е изцяло несъстоятелен. 

Виж, ако търсиш голям принудителен труд, можеш да се обърнеш към примери като бригадирското движение в България, където уверявам те, нещата изобщо не са били доброволни. Все още се търси историкът, който ще развенчае този мит, но в мен има голяма доза увереност относно доброволния му характер. 

Аналогични примери можеш да търсиш и в Русия и до известна степен в другите комунистически държави от онова време. 

Малките сладости на разлагащия се социализъм през 70-те и първата половина на 80-те (защото през втората вече започна да се усеща зор), когато можеше никак да не се напрягаш и за нищо да не мислиш и все пак да разполагаш с някакви блага, макари доста от тях със съмнително качество, всъщност павираха пътя към това, което сме сега. 

Защото в икономиката забавения ефект от едно сериозно въздействие е няколко години, а в обществото - няколко десетки. 

Европейските държави се характеризират с много сериозни права на работниците, като къса работна седмица (Франция), Германските работници, идващи и тръгващи си по часовник, Италианските и Испанските, които, хм, повечето време така или иначе не работят. Така че, митът за капиталиста, заграбващ отработеното от хората е изцяло несъстоятелен.

Имаш лек проблем, че западният просперитет се базира на колониализъм, робство и заграбване на блага. Не знам къде ги видя тези права на работниците в България, които са различни от на хартия. Митът за капиталистите, които грабят май е тук. И освен всичко на запад се поддържа стандарт и със задлъжняване.

Благо, малко забравяш колко сериозно в "правовите" еврейски държави експлоатираха българите, още когато работеха нелегално, а вероятно и сега продължават при легална работа, по твърдения от познати в чужбина, макар и вече не навсякъде и не във всички професии. Къс работен ден и прочие глупости. Тия неща може би се отнасят и на относително висок процент за месните работещи, граждани на съответната държава, макар и там да не съм достатъчно убеден. Всъщност честите и многобройни митинги на различни гилдии против експлоатацията, против орязване на заплати и привилегии, достигащи понякога до обхващането в стачки в мащаб заплашващ блокирането на цялата икономика на дадена страна, никак не говорят в полза на твърденито ти.

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Редицата примери са единици, предимно с опити за иновации, често с някакъв гръб и в не конкурентни сектори, където големите риби ще направят всичко възможно да те смажат и отстранят от пътя на своите печалби, включително рекет и нелоялна конкуренция. Всичките ти примери са в бранш IT и са доста неадекватни, предвид факта че не всичко е IT.

Електронната търговия броим ли я за IT? Освен това, какво му е на IT сектора - там милионите и милиардите не могат да купят нещо ли?

Спомням си един спор в другата тема - Русия и Индия щели да правят съвместен АЕЦ проект, за 15 млрд. щатски долара. Ми то това е едно средно по размер IPO на технологична компания като Facebook или цената на Whats App. 

И парите, които се генерират в този бизнес са съвсем реални - Зукърбърг ако иска, може да си построи АЕЦ, или по-точно да си плати да го построят.

Google-ни си следните имена и чакам коментар с какъв гръб са започнали: 

Elizabeth Holmes, Nathan Blecharczyk, Ryan Graves, Brian Chesky, Sean Parker, Mike Cannon-Brookes, Garrett Camp, Travis Kalanick, Lawrence Ho, Jan Koum (роден в Украина, гадни капиталисти!!!), Nicholas Woodman, 

Да добавим и малко стари муцуни: 

Warren Buffett, Bill Gates, Larry Ellison, Charles Koch....

Големи риби, рекет, нелоялна конкуренция, рекет....грешни програми гледате, хора. Тровят Ви с глупости. 

Съберете малко пари, хванете влак и обиколете Европа с раница на рамо. Ще си отворите очите. 

Достатъчно е само да видите как изглеждат и се държат най-обикновените хора, да видите как изглеждат градовете. 

Elizabeth Holmes Elizabeth Holmes

Имаш лек проблем, че западният просперитет се базира на колониализъм, робство и заграбване на блага. Не знам къде ги видя тези права на работниците в България, които са различни от на хартия. Митът за капиталистите, които грабят май е тук. И освен всичко на запад се поддържа стандарт и със задлъжняване.

Ти да видиш, колко интересно. Кои блага заграбват тези лоши капиталисти - дай и ние да грабим нещо?!

В България работниците си имат супер уредени права, друг е въпроса, че самите те са готови да се откажат от тях, за да бъдат наети за някаква мизерна надница, тъй като няма какво да работят с наличните си умения. 

Както те посъветвах - разходи се повече на Запад и после пиши. Виж как живеят обикновените хора, виж как се държат с теб, разгледай наоколо просто. 

Благо, малко забравяш колко сериозно в "правовите" еврейски държави експлоатираха българите, още когато работеха нелегално, а вероятно и сега продължават при легална работа, по твърдения от познати в чужбина, макар и вече не навсякъде и не във всички професии. Къс работен ден и прочие глупости. Тия неща може би се отнасят и на относително висок процент за месните работещи, граждани на съответната държава, макар и там да не съм достатъчно убеден. Всъщност честите и многобройни митинги на различни гилдии против експлоатацията, против орязване на заплати и привилегии, достигащи понякога до обхващането в стачки в мащаб заплашващ блокирането на цялата икономика на дадена страна, никак не говорят в полза на твърденито ти.

Чакай малко сега - въпреки всички усилия напр. на немската държава да блокира опитите за използване на ниско платените (основно) строителни работници в Германия, при наличието на ясно изразено желание в ДВЕТЕ страни това се оказа трудно. Никой никого не е лъгал (изключвам редица български фирми), работниците получаваха това, което им беше обещавано и което беше различни от минималната ставка. 

Точно митингите и стачките ясно показват колко са силни правата на работниците и какви невероятни условия за работа имат, което мен откровени ме отвращава - не можеш да искаш 35 часова работна седмица. По-добре ми звучи 70 часова, а още по-добре - неограничена. За колкото часа се разберете с работодателя ти, толкова ще получите. 

Точно по тези причини се изнася производството в държави, където ще ти работят 14 годишни деца за без пари - защото в противен случай тези деца няма да имат какво да ядат. 

Явно няма как да Ви убедя, че нещата се постигат с работа - нито самите Вие сте такива (не визирам, че не работите, а че не сте постигнали това, което искате, с работа), нито познавате подобни хора. Моят житейски път е различен и аз постигам целите си с много работа и такива хора познавам. Няма как да бъда убеден от някой, че не е така - нали това е моят живот. Това е накратко. 

Електронната търговия броим ли я за IT? Освен това, какво му е на IT сектора - там милионите и милиардите не могат да купят нещо ли?

Спомням си един спор в другата тема - Русия и Индия щели да правят съвместен АЕЦ проект, за 15 млрд. щатски долара. Ми то това е едно средно по размер IPO на технологична компания като Facebook или цената на Whats App. 

И парите, които се генерират в този бизнес са съвсем реални - Зукърбърг ако иска, може да си построи АЕЦ, или по-точно да си плати да го построят.

Следващият голям балон, който като се спука пак обикновените хорица ще страдат!

Благо, стига плямпа глупости. Авторчетата на Гугъл щяха да ровят днес в кофите, ако не бяха си намерили и не бяха им ударили едно рамо инвеститори. Истината е, че Бил Гея открадна DOS или по-точно го препакетира. Купил го от някакъв си друг, модифицирал го леко и го пробутал на IBM. Иначе и Бил Гея щеше да е посредствен кабелен техник някъде - да опъва каиша, жиците и модемите. Айде не ми говори повече, понеже са много малко тези, които са направили нещо сами. Много от успелите са "фасада".

А проблемът с ниското заплащане не е липсата на умения, че хората не могат да работят нищо друго, освен нискоквалифициран труд. Проблемът са високи изисквания, лошите работни условия комбинирани с ниско заплащане. Честа е тази комбинация, където Трудовият Кодекс не значи нищо. А трябва да се работи нещо, защото иначе вечеря на масата няма да има. Не филе Елена от 40лв/кг, ами и хляб с кренвирши от 3лв/кг няма да има.

Нещо искаш да кажеш, че тук не сме любезни или приветливи с това за хората на запад ли?

По-добре ми звучи 70 часова, а още по-добре - неограничена. За колкото часа се разберете с работодателя ти, толкова ще получите.  Точно по тези причини се изнася производството в държави, където ще ти работят 14 годишни деца за без пари - защото в противен случай тези деца няма да имат какво да ядат.

Ама ти сигурен ли си, че като се разберете с работодател за неограничена работна седмица, ще получиш нещо повече или просто ще бъдеш роб? Според теб добре ли е да се експлоатира детски труд за без пари? Нещата се постигат с работа. Искам да работя и да получавам добро заплащане и условия. Нямам проблем с работенето, имам проблем с другите условия. И все пак човек не живее, за да работи, а работи, за да живее. Неограничена работна седмица да не можеш да си видиш децата или да починеш. Еб..м ти и работната седмица, отивам да садя картофи в Родопите тогава.

И какво като се изнася производството в държави с ниско платен труд? Основно ниско квалифицираната работа се изнася там. Хората там работят като роби. Значи току-що показа какви грозни робовладелци са в Западна Европа, нищо друго.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Големи риби, рекет, нелоялна конкуренция, рекет....грешни програми гледате, хора. Тровят Ви с глупости. 

Съберете малко пари, хванете влак и обиколете Европа с раница на рамо. Ще си отворите очите. 

Достатъчно е само да видите как изглеждат и се държат най-обикновените хора, да видите как изглеждат градовете. 

Както те посъветвах - разходи се повече на Запад и после пиши. Виж как живеят обикновените хора, виж как се държат с теб, разгледай наоколо просто. 

Ходили сме до Европа, видели сме хората там!Хора като нас, единствената разлика, която аз виждам е това, че по-добре си отстояват правата!Ето наскоро имаше статия в бг пресата за мисля, че беше холандец в някакво българско село, който беше окупирал кметството в знак на протест за нерешен проблем с водоснабдяването в селото.

Редактирано от M.Николов (преглед на промените)

Ходили сме до Европа, видели сме хората там!Хора като нас, единствената разлика, която аз виждам е това, че по-добре си отстояват правата!Ето наскоро имаше статия в бг пресата за мисля, че беше холандец в някакво българско село, който беше окупирал кметството в знак на протест за нерешен проблем с водоснабдяването в селото.

Далеч по-добри хора от нас, уви. Пак, лично мнение. 

Далеч по-добри хора от нас, уви. Пак, лично мнение. 

Ми те нещата са свързани, по-добър живот, по-добри хора!Трудно е да си благороден, когато си беден!

Благо, стига плямпа глупости. Авторчетата на Гугъл щяха да ровят днес в кофите, ако не бяха си намерили и не бяха им ударили едно рамо инвеститори. Истината е, че Бил Гея открадна DOS или по-точно го препакетира. Купил го от някакъв си друг, модифицирал го леко и го пробутал на IBM. Иначе и Бил Гея щеше да е посредствен кабелен техник някъде - да опъва каиша, жиците и модемите. Айде не ми говори повече, понеже са много малко тези, които са направили нещо сами. Много от успелите са "фасада".

А проблемът с ниското заплащане не е липсата на умения, че хората не могат да работят нищо друго, освен нискоквалифициран труд. Проблемът са високи изисквания, лошите работни условия комбинирани с ниско заплащане. Честа е тази комбинация, където Трудовият Кодекс не значи нищо. А трябва да се работи нещо, защото иначе вечеря на масата няма да има. Не филе Елена от 40лв/кг, ами и хляб с кренвирши от 3лв/кг няма да има.

Нещо искаш да кажеш, че тук не сме любезни или приветливи с това за хората на запад ли?

Ама ти сигурен ли си, че като се разберете с работодател за неограничена работна седмица, ще получиш нещо повече или просто ще бъдеш роб? Според теб добре ли е да се експлоатира детски труд за без пари? Нещата се постигат с работа. Искам да работя и да получавам добро заплащане и условия. Нямам проблем с работенето, имам проблем с другите условия. И все пак човек не живее, за да работи, а работи, за да живее. Неограничена работна седмица да не можеш да си видиш децата или да починеш. Еб..м ти и работната седмица, отивам да садя картофи в Родопите тогава.

И какво като се изнася производството в държави с ниско платен труд? Основно ниско квалифицираната работа се изнася там. Хората там работят като роби. Значи току-що показа какви грозни робовладелци са в Западна Европа, нищо друго.

"Авторчетата" на Google са хора с акъл, както можеш да разбереш от научните им разработки, преди да станат голямото добрутро. Ето, можеш да си почетеш:

http://infolab.stanford.edu/~backrub/google.html

http://ilpubs.stanford.edu:8090/422/1/1999-66.pdf

Ако ги нямаше тези момци, светът щеше да бъде различен. А това, че са намерили финансиране бързо, показва колко добре работи механизмът там, в гадния капитализъм - колко бързо парите намират талантите!

Уверявам те, че когато станеш интересен на потенциалните ти работодатели, ще го разбереш. Ако не усещаш подобен интерес, гледай само в огледалото и мисли какво трябва да промениш. Ако си ми благодарен един ден, значи ще си добре и ще съм ти помогнал с нещо. 

Дали е добре да се експлоатира детски труд? Ами, зависи. Западния свят беше скандализиран, но самите деца и техните родители изключително много искаха да работят, за да сложат нещо в устата. Някак пропускаш, че в държави като Индонезия, Пакистан, Индия, Виетнам и т.н. възможността да работиш на 12 във фабриката и да връщаш пари вкъщи ще се защитава с бой. 

Както е било в развития свят (Англия, ако искаш) допреди 100 години.

Ето ти да си четеш: https://en.wikipedia.org/wiki/Senghenydd_Colliery_Disaster- преди по-малко от 101 години в този тежък инцидент загиват 439 миньора, в това число и ДЕЦА. Защото е нямало кой да храни тези деца, нямало го е чичко Ленин с един хляб да нахрани малък град...или това беше друга история....

Навсякъде по света работят като роби тези, които не могат да правят друго. В момента всеки има прекрасни възможности да се образова, да израства професионално. Стига да му стиска и да иска. 

Ба, и там си има тролове ;)

Естествено. Но масово хората са по-усмихнати, лъчезарни и готови да помагат. 

Пак личен опит - две поредни нощи ходя по болниците с моите ваканционно-таралежки проблеми в Гърция и срещам прекрасно отношение от напълно непознати хора, които след това не искат една стотинка за труда си. 

Усмихнати (в 1 часа през нощта и в двата случая), готови да помогнат и съдействат, знаещи английски, имащи настроение, коментирахме България и българите (уви, далеч не в най-добрата светлина, без да са ни обиждали). 

В България, забрави! Изобщо не знам дали си представяте разликата, която аз виждам, сравнявайки например какво е да отидеш в Пирогов през нощта, с проблем. Дори и да водиш малко бебе с проблем. Колко голяма е разликата във всичко, буквално - отношение, бездушие, простотия и цинизъм. 

Да не говорим в някакъв малък град :)

Ми те нещата са свързани, по-добър живот, по-добри хора!Трудно е да си благороден, когато си беден!

Оправдания. Не виждам никакви подобни трудности и проблеми да се човек, когато си беден - доказано е многократно, описано е в литературата. 

А и ние не сме лоши, гадни и прости хора, защото сме бедни. 

Ако ги нямаше тези момци, светът щеше да бъде различен. А това, че са намерили финансиране бързо, показва колко добре работи механизмът там, в гадния капитализъм - колко бързо парите намират талантите!

Всъщност момчетата от гугъл сами пишат в мемоарите си колко трудно са намерили финансиране, въпреки че упорито са опитали да си продадат идеята на редица компании, пък после и готовата търсачка.

Единственото, което показваш с експлоатацията на детски труд е явното неравенство между малкото, но богати като прослойка срещу многото, но бедни - рая.

Нагла лъжа е, че има прекрасни възможности човек да се образова и да израства професионално в момента. Образованието не е безплатно и струва пари. Изказването на висше образование от беден човек струва едно малко състояние, което трудно може да си го позволи. Говорим си колко отпадат в България и Европа по финансови причини от висшето образование. А пък в страните, където децата работят на по 12 всъщност те са обречени да живеят в мизерия, поради липса на образование и практическа невъзможност за придобиването му.

Не знам кои на запад имат настроение. Англичаните са много особени хора, например. Цинизмът в България е поради лошите условия и чувството за безизходица от положението, т.нар фрустрация от ситуацията, което след себе си води до безчувственост, цинизъм, сарказъм.

Като ще ми говориш за ТУК и ЕС - Испания - лекарска заплата средна годишна 135хиляди евро. Толкова ли е тук? В какви условия работят лекарите тук, каква мотивация имат, какво отношение получават, не ги ли бият нещо?

"Авторчетата" на Google са хора с акъл, както можеш да разбереш от научните им разработки, преди да станат голямото добрутро. Ето, можеш да си почетеш:

http://infolab.stanford.edu/~backrub/google.html

http://ilpubs.stanford.edu:8090/422/1/1999-66.pdf

Естествено. Но масово хората са по-усмихнати, лъчезарни

Веднага ще ти покажа защо:

http://vbox7.com/play:3019ee4c45

Защото си изразходват гнева по много ефективни начини. Освен този от видеото, си играят и на серийни убийци, на моментно изперкващи в амок служители, които си изпозастрелват колеги и босове, на футболни ултраси, скинхеди, наркомани, алкохолоци,  ползващи плодовете на най-древната професия и какво ли още не, някои от нещата ги практикуват и на алкохолен, нарко и секс туризъм, в това число и у нас, щото са ограничени в родните си държави от към количество и цена.

Веднага ще ти покажа защо:

http://vbox7.com/play:3019ee4c45

Защото си изразходват гнева по много ефективни начини. Освен този от видеото, си играят и на серийни убийци, на моментно изперкващи в амок служители, които си изпозастрелват колеги и босове, на футболни ултраси, скинхеди, наркомани, алкохолоци,  ползващи плодовете на най-древната професия и какво ли още не, някои от нещата ги практикуват и на алкохолен, нарко и секс туризъм, в това число и у нас, щото са ограничени в родните си държави от към количество и цена.

Ама имаш статистика, че има големи разминавания между подобни прояви ли? Дай да я видим. Аз такива не видях и не съм виждал, честно да ти кажа (изключвам някои по-особени личности в El Barri Gotic през малките часове на нощта).

Ама имаш статистика, че има големи разминавания между подобни прояви ли? Дай да я видим. Аз такива не видях и не съм виждал, честно да ти кажа (изключвам някои по-особени личности в El Barri Gotic през малките часове на нощта).

Ох, статистиките не са ми силна страна. Стъкмистиките още по-малко. Не съм и буквояд, освен ако не ме подведе клавиатурата :)

Всъщност момчетата от гугъл сами пишат в мемоарите си колко трудно са намерили финансиране, въпреки че упорито са опитали да си продадат идеята на редица компании, пък после и готовата търсачка.

Единственото, което показваш с експлоатацията на детски труд е явното неравенство между малкото, но богати като прослойка срещу многото, но бедни - рая.

Нагла лъжа е, че има прекрасни възможности човек да се образова и да израства професионално в момента. Образованието не е безплатно и струва пари. Изказването на висше образование от беден човек струва едно малко състояние, което трудно може да си го позволи. Говорим си колко отпадат в България и Европа по финансови причини от висшето образование. А пък в страните, където децата работят на по 12 всъщност те са обречени да живеят в мизерия, поради липса на образование и практическа невъзможност за придобиването му.

Не знам кои на запад имат настроение. Англичаните са много особени хора, например. Цинизмът в България е поради лошите условия и чувството за безизходица от положението, т.нар фрустрация от ситуацията, което след себе си води до безчувственост, цинизъм, сарказъм.

Като ще ми говориш за ТУК и ЕС - Испания - лекарска заплата средна годишна 135хиляди евро. Толкова ли е тук? В какви условия работят лекарите тук, каква мотивация имат, какво отношение получават, не ги ли бият нещо?

Сега пък - много са се мъчили тези от Google :) Последно, кое ти харесва повече - че са имали талант и с голямо упортство са развили проекта си или?

Неравенството е характерно за човешкия род. Тъжно е, ако на тази възраст не си го разбрал - рискуваш цял живот да останеш с проблемно виждане за света, което ще те води към недоволство и субреализация. 

Образованието в България определено е почти безплатно и по силите на всеки - не виждам проблем да работиш нещо през денят и да учиш примерно задочно. Не виждам проблем да учиш през Интернет. Само желание да имаш. 

Никой не е обрекъл децата, просто държавите им са относително бедни - не са достигнали до нивото да могат да си позволят децата на 12 да не работят. За това ти дадох примера с Англия от преди 100 години, но явно не го разбираш. 

Не знам какво значи "особени". Знаеш ли на мен колко "особени" ми се виждат българите?

Няма никакво значение колко получава лекарката - човек работи, за да му плащат добре, а не обратното. Ако не успеем да влезем в този модел, шансът ни е ясен - загуба на суверенитет. Най-добрата опция според мен, най-безболезнена за обикновените хора - реално, дори с постовете си искате това - някой да дойде и да ни оправи, да стане като преди - да имаме малко, но да е гарантирано и сигурно.  

Ох, статистиките не са ми силна страна. Стъкмистиките още по-малко. Не съм и буквояд, освен ако не ме подведе клавиатурата :)

Пускаш линкове към дивотии, които стават във всяка държава (в някои регулирани с по-здрава ръка, като Русия, по-малко, ама не защото не им се иска). Не са масов проблем, поне аз не съм видял нищо подобно. 

Във Франкфурт съм бил няколко пъти, приятен град. 

Редактирано от Blago72 (преглед на промените)

Пускаш линкове към дивотии, които стават във всяка държава (в някои регулирани с по-здрава ръка, като Русия, по-малко, ама не защото не им се иска). Не са масов проблем, поне аз не съм видял нищо подобно. 

Проблема който бистрим, е не какво става, а защо става и защо им се иска на хората в твоите прехвалени и добре уредени капиталистически страни, да ги правят тези "дивотии".

Неравенството е характерно за човешкия род. Тъжно е, ако на тази възраст не си го разбрал - рискуваш цял живот да останеш с проблемно виждане за света, което ще те води към недоволство и субреализация.

Образованието в България за 1 учебна година като разходи струва колкото 12 месечна МРЗ. Забрави удобно, че не всички специално ги има задочно и ми е много чудно как ще изкараш задочно специалност "медицина" например. В частните университети пък е толкова скъпо, че простосмъртни там няма. Задочното обучение или работенето през първата година в страни като Германия просто го забрави. На много места си ограничен откъм часове работа на седмица, докато си студент. На практика ако студентът няма гръб, трудно се издържа сам без да нарушава правила или да не отнема време от учене в съвсем други неща.

Другото е, че ИМА ГОЛЯМО ЗНАЧЕНИЕ колко плащаш на хората, какво уважение получават и при какви условия работят. Хората започват да се ядосват на условията, които ги ограничават дори и да си вършат качествено работата понякога. Дадох пример с България и Испания, ти сам добре помисли къде един лекар ще се чувства по-добре.

НЕРАВЕНСТВОТО НЕ Е характерно за човешкият род, а за една система където по не съвсем легални начини често по-голямата част от богатството изкуствено е преразпределена в относително малка част от обществото.

И да, тези деца са обречени. 12 годишните. Обречени са да живеят зле и да умрат зле без перспектива за друго, защото нямат образование и нямат възможност, условия да излязат от пагубната им среда.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.