Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Без съмнение, и тогава и сега, Русия е имала ресурсите да бъде напълно независима.

Но, даваш ли си сметка как щяха да живеят гражданите й? Не че потребителските стоки са най-важни, ама все пак Русия не успяваше да задоволи потребностите на гражданите си от елементарни битови стоки. Плюс, по-важно, съшественото изоставането в технологиите, което води до изоставане в конкурентен план на (отново) икономиката.

Не е практически приложимо, освен ако не си готов на брутални крайности и геноцид срещу населението. Примери - Северна Корея, донякъде - Куба.

Добре е нещата да се мислят в цялост и по възможност - да се отделяме от личните си пристрастия. Само така можем да сме обективни, мисля си.

PS. За премахването на парите няма да го коментирам. Не е сериозно, честно. Никой никога не е бил даже близо до това (визирам що-годен развито общество, да кажем с размер от голямо село нататък), дори и концептуално. Дали ще е сол, камъни, мъниста, злато, долари или електронни записи, пари като концепция винаги (в контекста на моя живот) ще има - те са основен елемент на нашия живот, самата му тъкан.

Редактирано от Blago72 (преглед на промените)

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 243,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

Без съмнение, и тогава и сега, Русия е имала ресурсите да бъде напълно независима.

Но, даваш ли си сметка как щяха да живеят гражданите й? Не че потребителските стоки са най-важни, ама все пак Русия не успяваше да задоволи потребностите на гражданите си от елементарни битови стоки. Плюс, по-важно, съшественото изоставането в технологиите, което води до изоставане в конкурентен план на (отново) икономиката.

Не е практически приложимо, освен ако не си готов на брутални крайности и геноцид срещу населението. Примери - Северна Корея, донякъде - Куба.

Добре е нещата да се мислят в цялост и по възможност - да се отделяме от личните си пристрастия. Само така можем да сме обективни, мисля си.

А коя страна от капиталистическия лагер успява да задоволи всички нужди на гражданите си, още повече че ролята на държавата в капиталистическите страни въобще не е такава.

А коя страна от капиталистическия лагер успява да задоволи всички нужди на гражданите си, още повече че ролята на държавата в капиталистическите страни въобще не е такава.

Никоя. Защото няма нужда. Всяка държава трябва да прави това, в което е най-добра. Специализация, водеща до по-голяма ефективност, водеща до по-голямо производство на човек от населението.

Разпределителните процеси (кой колко получава и как го получава) са много важна част от процеса, но не смятам, че развития комунизъм даде отговор на този проблем - Китай е отличен пример, как не можеш да избягаш от икономическите закони. Те са като природните, докато основните човешки характеристики са натрупване на повече и повече и стремеж към растеж във всичко. Ако успееш да промениш тях, ще отвориш вратата към нова икономика.

Никоя. Защото няма нужда. Всяка държава трябва да прави това, в което е най-добра. Специализация, водеща до по-голяма ефективност, водеща до по-голямо производство на човек от населението.

Разпределителните процеси (кой колко получава и как го получава) са много важна част от процеса, но не смятам, че развития комунизъм даде отговор на този проблем - Китай е отличен пример, как не можеш да избягаш от икономическите закони. Те са като природните, докато основните човешки характеристики са натрупване на повече и повече и стремеж към растеж във всичко. Ако успееш да промениш тях, ще отвориш вратата към нова икономика.

Цяла една държава да се специализира да бъде отделна бурмичка. Честно и на теб ти липсва сутрешното кафе. Бурмичка в машината на капитализма могат да са отделни хора, ама цели държави да играят по нечия свирка, само с БГ и други васали на ФАЩ може да се случи.

аз си искам онзи рай не този ад

Нямаш никакъв проблем отиваш и си признаваш примерно за убийство което уж си извършила и получаваш всички жадувани права: Сиурна квартира до края на живота . Осигурена прехрана. Сигурност и свобода на нивото на това време - опиташ ли да напуснеш - стрелят. Същото добро отношение на надзирателите. Същото право да избираш началника на затвора. Същото добро снабдяване с необходимите ти стоки. Същото ниво на здравоопазване и образование. И Бъди щастлива . Успех!

Не, не говорим за бурмички и свирки. Говорим всеки да си намери мястото и силните страни. Швейцария няма тежка индустрия, но има банков сектор и луксозни стоки. Зле ли им е? Има Китайски градове, които произвеждат основно копчета или ципове, като в един град произвеждат примерно половината от световното производство.

Американците водят пред всички в икономиката, основана на познанието - те са лидери в електронната търговия, която е изключително ефективна. Зад нея стоят купчини технологии и по-важното, приложението им в реалния живот.

Независимо кой създава знанието на Америка, по-важно е кой го използва.

Усещането ми на моменти е, че за кой ли път в историята сме в ролята на варварите, гледащи завистливо отдалеч бляскавия град. Но този път, без войните.

Чакай бре. Кой е казал, че фалшификацията е направена примерно `60-та година. А между впрочем Горбачов се продаде `83 и от следващата година започна "перестройката", така че още тогава има пробив и може разните фалшификации, наистина да имат исторически гръб, та като се проверят документите по радиовъглеродния метод, да не се окаже че са от вчера, или от само няколко години.

:) :) 

Сега и радиовъглероден метод му требе... :) :) 

Оф, стига с тази икономика. Поне спрямо СССР. Знаеш много добре, че и сега и тогава Русия има и е имала всички необходими ресурси, изключая не непременно критични хранителни(някои южни плодове и зеленчуци) че да задоволява напълно своите потребности(и тези на другите страни в съюза) без да се налага търговия с капиталистическия свят. Те ако желаеха, можеха да направят истински комунизъм на своя територия, като напълно премахнат парите и наистина натам се вървеше. Ако ФАЩ на бяха успели навреме, просто никога нямаше да успеят да променят нещата.

Имала ресурси и икономика ? хм.. гледал ли си от горбачово време  "прожектор на перестройката" , който съм гледал и в СССР и тук докато препредаваха руската телевизия.

Там драги, показваха хода на "преустройството" със репортажи на проблемните стопанства, заводи и производства.

От всичката разруха , неефективност, некадърно управление и т.н.. най ми се запомни едни кадри на цяло стадо ходещи скелети , което се оказа стадо овце.... 

точка. занавес.

Второ - изречението ти не е "те ако желаеха , можеха да..." а по рпавилно е... "ако можеха , желателно бе да направят.... "   ама уви.. просто защото НЕ МОЖЕХА.

Задай си въпроса - ако тези с които оправдаваш фалита на соц системата - САЩ , западна Европа и т.н.. не съществуваха , та, дали СССР нямаше да има същите проблеми ?

Аз твърдя че ПАК щяха да стигнат до '85-та. и нуждата от перестройка, просто защото такава икономическа система и абсолющтно неграмотно некадърно  партийно управление не може да съществува в природата.

Другата скоба която също искам да ти припомня е периода още рпеди войната, авторитарния режим , милионите жертви и т.н.. 

Американците водят пред всички в икономиката, основана на познанието - те са лидери в електронната търговия, която е изключително ефективна. Зад нея стоят купчини технологии и по-важното, приложението им в реалния живот.

Ето, че намери начин пак да си похвалиш господарите. На тях сигурно мед им тече на черните душички, а на теб още и още приходи в електронната кесия.

Ами, не. За съжаление, проявяваш примитивизъм в мисленето си, водещ до поставяне на всичко в много просто и нереалистично клише.

Както искаш, лесна плячка си за всякакви манипулатори с подобно еднопосочно мислене.

Ами, не. За съжаление, проявяваш примитивизъм в мисленето си, водещ до поставяне на всичко в много просто и нереалистично клише.

Както искаш, лесна плячка си за всякакви манипулатори с подобно еднопосочно мислене.

Ако бях лесна плячка, щях отдавна да съм ти се вързал и само да те лайквам.

Мерси, но няма нужда - не се боря за форумни лайкове. Помисли. Ама без да те дърпа клишето и носталгията.

Разгледай историята на античността, ако искаш. Не се е променило много от тогава. Едва в последните години, заради технологиите, позволяващи съхранение на (практически) неограничен обем данни, бърз пренос и практически мигновен достъп до тях от всеки човек (стига собствената му държава да не го ограничава), виждаме и ще видим непознато като динамика развитие на човечеството.

Някой би казал, че ставаме все по-зависими, моята оценка е, че ставаме все повече част от нещо цяло, а цялото работи добре, само когато всичките му части са в идеален синхрон.

Само се надявам въпросното развитие да не е към по-зле. Щото с нарастването на възможностите за достъп до информация, всъщност все по-лесно се достъпва до всякакви глупости, на които зомбитата вярват ли вярват.

Само се надявам въпросното развитие да не е към по-зле. Щото с нарастването на възможностите за достъп до информация, всъщност все по-лесно се достъпва до всякакви глупости, на които зомбитата вярват ли вярват.

Да, така е. 

Пример - социалистическите лъжи  и путиснка пропаганда  и всичките зомбита които и вярват.

И които с готовност наричат "земята плоска" и като щрауси си завират главата в пясъка за да не чуят видят далеч по логичните истини и факти.

Конкретно за теб - отричането на българската история, филми,  архиви и всичко останало с детиснкото "тва е фалшифициране от злите хамериканци" е показателно за какво говоря

Да, така е. 

Пример - социалистическите лъжи  и путиснка пропаганда  и всичките зомбита които и вярват.

И които с готовност наричат "земята плоска" и като щрауси си завират главата в пясъка за да не чуят видят далеч по логичните истини и факти.

Конкретно за теб - отричането на българската история, филми,  архиви и всичко останало с детиснкото "тва е фалшифициране от злите хамериканци" е показателно за какво говоря

Аз не отричам българската история, но съм съгласен че има сериозна работа в полза на удобната й промяна. В чия полза оставям на теб да ни осведомиш.

Аз не отричам българската история, но съм съгласен че има сериозна работа в полза на удобната й промяна. В чия полза оставям на теб да ни осведомиш.

Не отричаш ? а кой иска радиовъглероден анализ на "фалшифицираните документи" ? :)

За съжаление единствените лъжи и фалшификации се оказват излезли от помпозните соц пленуми , лъжещи за реалното състояние на България.

И защо аз  да осведомявам ? помогни на темата и почни да боравиш с документи, а не с празнословия, утопии и носталгии.

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

Не отричаш ? а кой иска радиовъглероден анализ на "фалшифицираните документи" ? :)

За съжаление единствените лъжи и фалшификации се оказват излезли от помпозните соц пленуми , лъжещи за реалното състояние на България.

И защо аз  да осведомявам ? помогни на темата и почни да боравиш с документи, а не с празнословия, утопии и носталгии.

Документи ще боравя, когато имам реален достъп до такива, а не "някакви"  намерени с Гугъл. 

Ми  те как са попаднали в гугъл ? :) :) :) сайта и документите на БНБ е фалшифициран ли или другите разсекретени документи и статистики за реалната ни "процъфтяваща соц икономика" :) :)

Ей не спираш да ме удивяваш с бисери :)

А иначе по темата - някой спомня ли си какво е станало 20-21 август '68 ?

Годишнина е все пак  

Aз съм малък и не помня. Обаче всеки по-възрастен човек, който съм питал за ония години, говори с умиление, носталгия и си личи, че хората са били щастливи и доволни. 

Системата е вторична, въпроса е до хората, които боравят с нея. Около Живков - включително и самия той - бе пълно с некадърници, но безспорен факт е, че искаха България да бъде, колкото се може по- респектираща. Сега и кадърни хора да са - имат хъс само колкото да пълнят джобовете си. И онези  бяха жалки, ама след тях са още по- жалки.

Системата е вторична, въпроса е до хората, които боравят с нея. Около Живков - включително и самия той - бе пълно с некадърници, но безспорен факт е, че искаха България да бъде, колкото се може по- респектираща. Сега и кадърни хора да са - имат хъс само колкото да пълнят джобовете си. И онези  бяха жалки, ама след тях са още по- жалки.

А, имаше си доста кадърни, там където трябва. Проблема на България не беше вътрешен, а външен, както е и сега. Целия капиталистически свят.

А, имаше си доста кадърни, там където трябва. Проблема на България не беше вътрешен, а външен, както е и сега. Целия капиталистически свят.

Пак непозна.. проблема бе вътрешен и ако мога да го кажа обрано - цирея толкова набъбна, че не можеше да се крие вече че е цирей.. И този цирей се пръсна от кораба майка - СССР.

Разбира се че винаги може да намерим намеса на злите външни сили.. но защо някой трябва да ни "отглежда" системата без да си гони интереса ? 

И този интерес няма абсолютно нищо общо че "върхушката" управлявала СССР и у нас също са некадърни гнусливи затлъстели прости кадри, които в една нормална икономика и логистика никой не би ги взел за чистачи дори.

И то не заради идеология, а заради качествата им които реално погледнато за нищо не стават.

Между другото , съветсктие служби , вътрешни и външни са били най добрите в света, и много са се учили от тях.

И те наистина са работили доста качествено за провала на злите империалисти.

т.е. ако е имало някакво "външно" влияние в държавите, то съветските служби са били винаги най отгоре.

И е крайно наивно да смяташ че западняците са ръководели някакви супер конспиративни мащабни планове за провала на СССР.

Разбира се че е имало таквиа желания, но нивото спрямо съветсктие служби  е било доста слабо , и това е факт.

Нормално е всички да имат интереси, но да обвиняваш запада че е виновен за провала на соц системата е все едно да обвиняваш злата природа че е виновна за приливите и отливите, които ти събарят пясъчните /соц/  замъци на брега на морето.

PS. За премахването на парите няма да го коментирам. Не е сериозно, честно. Никой никога не е бил даже близо до това (визирам що-годен развито общество, да кажем с размер от голямо село нататък), дори и концептуално. Дали ще е сол, камъни, мъниста, злато, долари или електронни записи, пари като концепция винаги (в контекста на моя живот) ще има - те са основен елемент на нашия живот, самата му тъкан.

Ето тук се разминаваме, за мен парите не са цел, а само средство! :)

И този интерес няма абсолютно нищо общо че "върхушката" управлявала СССР и у нас също са некадърни гнусливи затлъстели прости кадри, които в една нормална икономика и логистика никой не би ги взел за чистачи дори.

И то не заради идеология, а заради качествата им които реално погледнато за нищо не стават.

Сега нали сме нормална икономика и "логистика", кадърни ли са управляващите ни? :)

Редактирано от M.Николов (преглед на промените)

Ето тук се разминаваме, за мен парите не са цел, а само средство! :)

Сега нали сме нормална икономика и "логистика",кадърни ли са управляващите ни? :)

В поста си не визирам какви са парите за мен или за теб, а за обществото. И те са точно средство, но ключово, основно за нормалното функциониране на всички икономически процеси. Бартерната размяна не е оферта, нали :)

Нормална икономика не сме, управляващите ни са...кадърни, но не в това, за което сме ги избрали. 

И за всичко това никой не ни е виновен, еле пък Европейският съюз и НАТО. 

В поста си не визирам какви са парите за мен или за теб, а за обществото. И те са точно средство, но ключово, основно за нормалното функциониране на всички икономически процеси. Бартерната размяна не е оферта, нали :)

Нормална икономика не сме, управляващите ни са...кадърни, но не в това, за което сме ги избрали. 

То ФАЩ хич не си пращат у нас външни министри и други високи кадри около изборите, да диктуват на място кой да бъде назначен...Избран де :D

За мен точно в това е проблема на сега действащия капитализъм прекалената жажда за пари, алчността към парите!Да, парите са средство, но жаждата не трябва да е за пари, а за подобряване живота на хората като цяло, не за единици!Как ще коментираш сегашното положение, при което 5% от населението притежвава повече от 90% от финансовите средства?За теб това нормално ли е?

Редактирано от M.Николов (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.