Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Тези ,които организираха така нареченият преход ,така са искали. Сценарият на "Държавна Сигурност" (сбирщина тренирани предатели) е написан така ,че да си мислиме ,че това е демокрацията. Сега техните поставени лица дърпат конците ,а дъртаците се тюхкат ,и си викат: "на ви сега демокрация ,при Тошо си бехме добре". Има над 2 милиона емигранти ,които много добре знаят как се живее в демократичните държави ,работиш ,добре си ,не работиш ,мизерстваш.

Ае човек, в САЩ като е нямало преход от соц към капитал, що има 4М бездомници? Още не знам си колко си соц.слаби, които едва кретат с наема на единичка колкото кибритена кутия. Не ми разправяй. Самият капитализъм е разложена работа и е хубав само за тия малко на брой паразити, които са успели да ескплоатират масите.

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

Ае човек, в САЩ като е нямало преход от соц към капитал, що има 4М бездомници? Още не знам си колко си соц.слаби, които едва кретат с наема на единичка колкото кибритена кутия. Не ми разправяй. Самият капитализъм е разложена работа и е хубав само за тия малко на брой паразити, които са успели да ескплоатират масите.

Ние говорим за България . Защо ме пращаш в Америка ? Да не би "демокрацията" в България да има нещо общо с тази в Америка ? До колкото знам ,в оная система който работи си има всичко необходимо ,а бездомниците за които говориш ,не искат да работят ,и живеят от помощите.

Редактирано от KiriL Cox (преглед на промените)

В САЩ има много неща, които не са ок, ама само САЩ ли е ? А цялата Западна Европа ?

В САЩ има много неща, които не са ок, ама само САЩ ли е ? А цялата Западна Европа ?

Която поради убавината  на капитализъма, се нуждае от десетки милиони гастербайтери, които да работят повече или по-малко квалифицирана работа, щото западна европа пращи от качествено масово образование(не броя скъпите колежи за богаташки деца) и да оправят проблема с раждаемостта в същата "златна" все по-одъртяваща европа, щото местните не щат да правят дяца. Па в същата златна западна европа, народа се е претрепал горе-долу като в САЩ, да не притежава собствено жилище, камо ли нещо повече, изключая пак онези известен брой милионери и милиардери. Та съм 100% убеден какво точно искаш да кажеш, в смисъл че си съгласен с мен. 

Която поради убавината  на капитализъма, се нуждае от десетки милиони гастербайтери, които да работят повече или по-малко квалифицирана работа, щото западна европа пращи от качествено масово образование(не броя скъпите колежи за богаташки деца) и да оправят проблема с раждаемостта в същата "златна" все по-одъртяваща европа, щото местните не щат да правят дяца. Па в същата златна западна европа, народа се е претрепал горе-долу като в САЩ, да не притежава собствено жилище, камо ли нещо повече, изключая пак онези известен брой милионери и милиардери. Та съм 100% убеден какво точно искаш да кажеш, в смисъл че си съгласен с мен. 

И да, и не - но не по принцип, а за конкретни неща.

Снощи не ми се пишеше. Имам познати - живеят в САЩ. Те ми казваха - човек работи на 3 места, но все парт тайм - губи разните там бонуси. Искаш това - плащаш, искаш онова - плащаш. Искаш да учиш в колеж - плащаш много, в университет - е те там ще ти се завие свят. За колеж са десетки, за уни - стотици хиляди долари.

В сравнение със САЩ - Европа е много по-социална. България си е джунгла.

И да, и не - но не по принцип, а за конкретни неща.

Снощи не ми се пишеше. Имам познати - живеят в САЩ. Те ми казваха - човек работи на 3 места, но все парт тайм - губи разните там бонуси. Искаш това - плащаш, искаш онова - плащаш. Искаш да учиш в колеж - плащаш много, в университет - е те там ще ти се завие свят. За колеж са десетки, за уни - стотици хиляди долари.

В сравнение със САЩ - Европа е много по-социална. България си е джунгла.

А който не може да плаща? Да, знам  - студенстски кредит, ама надали, който преди това някак си е изкарал основното си образование в тамошните училища и едвам срича като чете, ще успее да завърши скъпо платеното образование с отличие и да си намери добре платена работа, че да изплати кредита. Едва ли. Затова повечето не рискуват и се налага да течат мозъци от бившите(и настоящи) соц страни, които някои колеги тъй усърдно плюят, защото тук все още има някой и друг кадър, получил образованието си по него време(на бае Тошо) или наскоро след преврата, когато образованието ни още не беше сринато, както е сега.

А който не може да плаща? Да, знам  - студенстски кредит, ама надали, който преди това някак си е изкарал основното си образование в тамошните училища и едвам срича като чете, ще успее да завърши скъпо платеното образование с отличие и да си намери добре платена работа, че да изплати кредита. Едва ли. Затова повечето не рискуват и се налага да течат мозъци от бившите(и настоящи) соц страни, които някои колеги тъй усърдно плюят, защото тук все още има някой и друг кадър, получил образованието си по него време(на бае Тошо) или наскоро след преврата, когато образованието ни още не беше сринато, както е сега.

Който не може да плаща - не плаща, ама и на получава. Отива на строежите.

Моите приятели са там от 15-тина години - синът им израстна и завърши средното там. Сега е в колеж. За висше ... ???

Тези - от времето на бай ти Тошо - вече са почти всички пенсионери. Аз наближавам 50, а не успях да завърша по онова време (не ми стигна времето до 89 г.)

Моя син си учи ( доскоро ) до 12 клас в България. Не съм съгласен, че само сринатото образование  е проблем за някой, който иска да учи.

Който не може да плаща - не плаща, ама и на получава. Отива на строежите.

Моите приятели са там от 15-тина години - синът им израстна и завърши средното там. Сега е в колеж. За висше ... ???

Тези - от времето на бай ти Тошо - вече са почти всички пенсионери. Аз наближавам 50, а не успях да завърша по онова време (не ми стигна времето до 89 г.)

Моя син си учи ( доскоро ) до 12 клас в България. Не съм съгласен, че само сринатото образование  е проблем за някой, който иска да учи.

Ае той учи, ама какво учи сега. Да се друса?! Че османците просто са присъствали, ей така на гости са ни били 5 века. Не ми говори че сегашното е образование. Дезинформационно обслужване, ако го наречеш и място за убиване на интелекта, който хората имат по рождение. Ето това е масовото "образование" в България днес. Както и в останалите капиталистически страни. Да и, все пак , тия които излязат от това "образование", наистина стават за строежите.  :D

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Ае той учи, ама какво учи сега. Да се друса?! Че османците просто са присъствали, ей така на гости са ни били 5 века. Не ми говори че сегашното е образование. Дезинформационно обслужване, ако го наречеш и място за убиване на интелекта, който хората имат по рождение. Ето това е масовото "образование" в България днес. Както и в останалите капиталистически страни. Да и, все пак , тия които излязат от това "образование", наистина стават за строежите.  :D

Учеше - в БГ , завърши с 6,00 и национален плакет. Една камара първо и втори места в регионални, национални и международни олимпиади.

В момента ще прави магистратура и вариантите му са Оксфорд, Кеймбридж, Уестминстър и още 2-3 университета.

Учеше - в БГ , завърши с 6,00 и национален плакет. Една камара първо и втори места в регионални, национални и международни олимпиади.

В момента ще прави магистратура и вариантите му са Оксфорд, Кеймбридж, Уестминстър и още 2-3 университета.

Аз говоря общи приказки, ако не си забелязал. Дори в капитализма има гении, които не могат да бъдат спрени с икономически мерки. :D

https://www.youtube.com/watch?v=J1BaUYjjcvY

Документален пълнометражен филм, посветен на 70-годишния юбилей на  Тодор Живков

да ви питам тук лябителите на миналото време:

Кой е виновен за това че след гръмването на АЕЦ Чернобел - България не е от страните най засегната от радиационния облак, но е страна № 1 в Европа по погълната радиация на глава от населението

http://novanews.bg/news/view/2014/04/26/74019/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D1%8A%D0%BB%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB-%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%B8-%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81-/

това надълго и нашироко го говорихме в другата тема-Какво се е крило по времето на ......... :)

• 3 седмици по-късно...

25 години по-късно спомените за социализма избледняват

photo_verybig_1354590.jpg

25 години след началото на демократичните промени в България, колективната памет за социалистическа България постепенно избледнява, а познанието за този период изчезва.

Това сочат данните на национално представително проучване на социологическа агенция "Алфа рисърч", проведено през октомври сред всички възрастови групи над 16 години.

Данните бяха представени от Боряна Димитрова на пресконференция в рамките на инициативата "25 години свободна България".

По думите на Димитрова 94% от най-младото поколение (16-30г.) споделят, че не знаят почти нищо за този период. 40 процента от тях не могат да посочат дали краят на комунизма е белязан от рухването на Берлинската, Московската, Софийската или Китайската стена. 92 на сто не познават нито в реален, нито в метафоричен смисъл границите на комунистическия блок.

Постепенно социализмът бива забравян, а неуспехите на прехода го митологизират и идеологизират, каза Димитрова и добави, че за значителна част от българските граждани големите политически фигури и събития от края на 90-те - Маргарет Тачър, Хелмут Кол, Михаил Горбачов, Лех Валенса, рухването на Берлинската стена са изместени от битовите спомени.

Оценката за социализма днес е силно поляризирана и детерминирана почти изцяло от идеологическите убеждения на хората. Така например, хората с леви политически възгледи, преди всичко възрастни хора, виждат в този период спокойствие и сигурност, липсата на безработица, безплатно здравеопазване, добро образование и индустриализация на страната, а десният прочит на комунизма е много по-критичен, но и по-хетерогенен: ограничения, безправие, липса на свобода, диктатура, цензура. За хората с десни възгледи, това е строй, при който са ограничавани основни права и свободи, период на утопия и обществени заблуди.

С течение на времето, равносметката за развитието на България в периода 1944 г. - 1989 г. се премества по подвижните пясъци на носталгията и преоценката.

"Алфа Рисърч" сравнява оценките на българските граждани за периода 1944-1989 г. и за Тодор Живков през 90-те години (в изследванията на НЦИОМ) и днес. Две години след падането на комунизма, докато е все още жива и релефна паметта за живота в този период, 76 на сто от анкетираните от НЦИОМ пълнолетни граждани дават отрицателна оценка на Тодор Живков, докато днес е налице рязко преобръщане и идеализация - 55 на сто са позитивните оценки. Оставен на личните спомени, на носталгията по загубената сигурност и изчезващо знание за тъмните му страни, комунизмът постепенно губи политическата си оценка, продължавайки да подхранва стари и нови митове.

dariknews.bg

• 2 месеца по-късно...

10492123_795897623820937_617672650065323

• 3 седмици по-късно...

Да оживим темата:

КОГАТО СЕ НАЛИВАХА ОСНОВИТЕ

……………………………………………………..

Как двадесет и пет годишни бяхме,
а нашата коса се посребри,
как не за дребно щастийце вървяхме

по първата роса в зори. . .

Потомци, вий напразно ще се ровите,
докрай едва ли ще узнайте вий,
когато се наливаха основите —
какъв живот живяхме ний!

О, колко трудности за нас дойдоха!
Завидна беше нашата съдба!
Ний не живяхме дни, епоха —
борба живяхме ний, борба!

П.Пенев

• 1 месец по-късно...

На 1 май: Ретро музей на социализма отвори врати във Варна

0000104328-middle.jpg

http://www.moreto.net/novini.php?n=287736

Цените обаче съвсем не са ретро или соц : Входните билети са по 19 лв.

Специални отстъпки има за деца и младежи - децата до 12 г. влизат в музея с билет от 2 лв.,

а тийнейджърите от 13 до 18 г. – с билет от 12 лв.

Редактирано от ined (преглед на промените)

Цените обаче съвсем не са ретро или соц : Входните билети са по 19 лв.

Специални отстъпки има за деца и младежи - децата до 12 г. влизат в музея с билет от 2 лв.,

а тийнейджърите от 13 до 18 г. – с билет от 12 лв.

Трябва да се избива инвестицията.

20лв за билет много здраве ще имат. Билет за кино 9лв. Билет за проскубан музей на социализма - 20.

Да имаш да вземаш, това е луксозен капиталистически музей, в който показват колко "зле" ни е било през социализма и ни амбицират с мечти, да градим светлото капиталистическо бъдеще, копаейки надолу към американската мечта, под дъното на пропастта. 

20лв за билет много здраве ще имат. Билет за кино 9лв. Билет за проскубан музей на социализма - 20.

Ти и за кино ли даваш пари ? Аз мислех че пиратстваш и гледаш в avi формат на лаптопа.

Интересно е да се види какво е събрал от ония времена Казака.

Ти и за кино ли даваш пари ? Аз мислех че пиратстваш и гледаш в avi формат на лаптопа.

Интересно е да се види какво е събрал от ония времена Казака.

Не, гледам mp4/mkv на лаптопа. Много си ми смешен. Факт е, че за такъв музей пари не давам.

Много си ми смешен. Факт е, че за такъв музей пари не давам.

Ама за какво ти е да даваш като  колите де караш са набори на тия в музея само де тогава ги караха по Чехия и Унгария а това в музея  е което карахме в Бг онези времена. Няма да е зле да го погледнеш няма да обеднееш толкова а и едва ли имаш толкова спомени от тия времена.

...няма да обеднееш толкова...

Само ще направя други богати.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.