Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Имаше хорица, които в ранни зори заминаваха на полето и се прибираха по тъмно в къщи. Те, същите грухаха по десет часа с мотиката за 50 стотинки надник в ТКЗС-то. За тях тези два лева си бяха химера, както и да го погледнеш.

от ученическа есенна бригада бяха първите спечелени от мен пари - 50 лв. с част от тях си купих канадка!а ученическата брегада беше най ниско платена!

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 243,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

от ученическа есенна бригада бяха първите спечелени от мен пари - 50 лв. с част от тях си купих канадка!а ученическата брегада беше най ниско платена!

50 лева браво браво

аз помня едни 14 лева с които си накупих чернобели картички на певци и артисти и познайте как ми се караха

е кво пък бе мои са си парите не ли

:shy11:

Не виждам нищо общо с твоите 50 лв. и това, което съм написал за да ме цитираш. Тогава изобщо не си бил роден и си нямаш представа какво е било. Ама както и да е - и без това паметта на българина е доста къса (не се отнася конкрето за теб).

Имаше хорица, които в ранни зори заминаваха на полето и се прибираха по тъмно в къщи. Те, същите грухаха по десет часа с мотиката за 50 стотинки надник в ТКЗС-то. За тях тези два лева си бяха химера, както и да го погледнеш.

Това да не е било непосредствено след 9 септември? :rolleyes:

Тези, които са работели много са имали, мързеливците са нямали и са се оплаквали, че са бедни.

Пазя тефтерчето на дядо ми, бил е бригадир в ТКЗС.

В това тефтерче фигурират имената на хората, кой какво е работил, колко работни дни има за месеца и съответно надницата - е, не е 50ст, а 5 лв.

Тефтерчето е от 1972г.

Отделно всички получаваха купони за хляб, десетки литри олио, десетки килограми захар и брашно, освен това имаше и премии.

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

Явно е, че някои помнят някак си избирателно и все това което е най-слабо място за политическия противник. Обаче темата е в история, а не в политика, така че моля да се въздържате от пропагандни глупости в нея! Все пак наистина полската ръчна работа на неквалифицираните работнички, беше най-малко заплатената в онези времена, в сравнение с останалите работни места.

Отделно всички получаваха купони за хляб, десетки литри олио, десетки килограми захар и брашно, освен това имаше и премии.

Че защо са били необходими купони ?

Не е ли било разрешено всеки да си купи, колкото хляб иска ?

Че защо са били необходими купони ?

Не е ли било разрешено всеки да си купи, колкото хляб иска ?

Купоните бяха за безплатен хляб и бройката им зависеше от членовете на семейството.

Можеше да се купи хляб, ако очакваш много гости, но се заявяваше ден предварително, за да може хлебаря да направи и заявеното количество хляб, защото той винаги правеше точно толкова, колкото е нужно за хората в селото, т.е. провеждано е проучване на потреблението. :)

Всеки ден се печеше хляб и никой не ядеше вчерашен.

Купоните бяха за безплатен хляб и бройката им зависеше от членовете на семейството.

Можеше да се купи хляб, ако очакваш много гости, но се заявяваше ден предварително, за да може хлебаря да направи и заявеното количество хляб, защото той винаги правеше точно толкова, колкото е нужно за хората в селото, т.е. провеждано е проучване на потреблението. :)

Всеки ден се печеше хляб и никой не ядеше вчерашен.

Има ли такова нещо като "безплатен хляб" ? Я пак помисли !

Кен, не е безплатен в този смисъл. Те хората са си го изработили. Просто вместо да се включва в заплатата като "пари за храна" или както там се казва сега, се даваха купони. Ама се иска логика, каквато не че не притежаваш, ама пак биеш с нея в посока да изкараш бялото черно. Ако искаш да го правиш пак, има си политически теми, да се"изтропаш" там, върху "червените чугуни".

Наричаха го безплатен, въпреки че знаеха истината.

Изработвали са си го хората, както брашното, олиото и захарта, но са им го плащали не с пари, а в натура.

И сега някои фирми дават на служителите си  част от заплатите под формата на купони за храна.

Но има и фирми, които дават на работниците си продукти, които произвеждат да ги продават сами, защото видите ли, нямали пари за заплати.

За мен това е извращение!

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

Това да не е било непосредствено след 9 септември? :rolleyes:

Тези, които са работели много са имали, мързеливците са нямали и са се оплаквали, че са бедни.

Пазя тефтерчето на дядо ми, бил е бригадир в ТКЗС.

В това тефтерче фигурират имената на хората, кой какво е работил, колко работни дни има за месеца и съответно надницата - е, не е 50ст, а 5 лв.

Тефтерчето е от 1972г.

Само да припомня т.нар. колективизация - кой каквото имал, държавата му го е прибрала и всички стават еднакво бедни. И колкото и да работиш няма как за кратко време да имаш много. И няма как с надник от 5 лв. да получиш 20-25 лв. "текезарска" пенсия. И тези десетки литри от олио, захар и брашно лично на мен ми се губят, защото редовно ходех в магазина с мазното шише, увито с вестник "Работническо дело" за олио. И тези премии не бяха изобщо премии, а изравняване на заплатите в края на годината, защото 10-11 месеца се плащаха около 80 % от тях. И накрая много интересно се получава - чета постове в които има тотално разминаване в тогавашната действителност, а сме живяли по едно и също време и няма как да се получи това.

Имаше !

И безплатно кисело мляко в заводите , и работни дрехи...Задължително при това !!!

И здравеопазването беше , ама съвсем безплатно .

И образованието , че и стипендии даваха (вярно - малки , по-скоро за поощрение и според успеха).

И транспорта беше почти безплатен (ако 3ст. за билетче в градския транспорт е плащане през 70-те години) , пък ние ученици тогава , пак без билети пътувахме.....нарочно !  :)

И ел.тока беше 2.5ст. киловата нощна и 3.5ст. дневна....Почти всичко с ел.печки се отопляваше , щото кой ще ти мъкне миризлива нафта , за въглища да не говорим .....и т.н.

При всички случаи гладни и без покрив нямаше ! Каквито и да бяха ! 

Месечният наем на стая за бекяр беше 5-6лв., хайде да са 10....

Вярно , при минимална150-200 лв. заплата (говоря за града). 

Но смятайте !

Около 80-та година при средна заплата от 300 лв. , кафе с кока-кола и ВТ(кутийка - 60ст.) с кибрит стуваше 1 лв.....

Родителите ми си купиха едностаен апартамент за 4500 лв. , но на изплащане по 16 лв.на месец и за 20 години...От тогава мнозинството имат собствен дом и лозе (с къщичка някаква) .Някои и повече.

Пък лозето , ако искаш (!) и то доход може да носи....

Сега с една заплата не мога и да си го помисля ! Тя минималната пак е 300лв , ако има от къде да я заработиш........Тогава едни ходеха по кафенетата и "ловяха" безработни , да ги агитират да работят - не говоря за лагери. Беше голям срам да не работиш ! (но това е друга тема)

Сега знам ! Маркови маратонки , якета , коли и лъскавинки всякакви.....образно казано.....

Оу ! Щях да забравя ! GSM-и като компютри и компютри като изчислителен център , Мрежата.....

Но това е заслуга на времето и технологийте ! Тази "подробност" трябва да се има предвид когато се правят категорични оценки !

Преди 2000г. само на Цезар са му танцували голи пред "екрана" и само отбрани са карали колесници ....от по 4 конски сили ! За вода и баня у дома да не говорим...! То на някои места по света и днес е така...  :) 

Бе , нека да си строят капитализъм или каквото е там ! 

Ама на добитък ни обърнаха !

При това безпризорен и в разграден двор !

Кой разбойник от де мине , само дои без да храни ! То вече кръв тече , ама той не пуска вимето....

А толкова е просто ! За да доиш , трябва и да храниш....

За това ми е думата !

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

И накрая много интересно се получава - чета постове в които има тотално разминаване в тогавашната действителност, а сме живяли по едно и също време и няма как да се получи това.

Знаеш ли защо се разминават? - Защото няколко дами и господа тук само са слушали приказки и дори и не са разбрали докрай всичко, което им е разказано. Като за купоните за хляб :D . Тези купони, скъпи приятели, нашите бабки и дядковци си ги плащаха, даваха им по 30 купона за месец(на човек и то работещ в ТКЗС-то, респективно АПК в по-късните години), всеки купон струваше 20 ст.(за сравнение хляб "Добруджа"-1 кг. струваше 26 стотинки).

Да ви призная, не знам как можете да пишете неща, които явно не знаете или в спомените са ви останали някакви идеалистични картинки, които са свързани най-вече с детството ви, а не със социализма.

Аз също имам такива идеалистични спомени, които ме умиляват и до ден днешен, но те са свързани с близките, някои от които вече ги няма, с невръстните ми години и безгрижието. Доста по-късно си дадох сметка за жертвите и на бабите и дядовците, на майките и бащите ни и нашите... които дадохме(и даваме), за да живеят охолно сега онези, които най-силно развяваха знамената на непостижимия идеал.

Ама няма лошо - залъгвайте децата и внуците си, че в тоталитарен режим се живее лесно и безгрижно... :(

:D  Вярно ли?

Не, Мойре - онези, които крадяха - имаха(също като сега) и не визирам циганите, а като почнем от властимащите от различните нива и можем да стигнем до снабдители, домакини, магазинери, склададжии и т.н., иначе казано онези, които са до или близо около "кацата с мед".

Не знам как си позволяваш да наречеш почти целият народ "мързеливци" обаче... 

Да. Точна така - баба и дядо бяха "мързеливци", трудно им беше, но никога не са се оплаквали, че са бедни. Майка и татко - също. И аз не се оплаквам. Дори и сега, особено сега, когато ги няма платените партийни и комсомолски секретари, на които им плащаха заплата, за да слухтят и да докладват, да налагат партийни и комсомолски поръчения(които обикновено бяха някакъв "доброволен" непривлекателен труд).

Байче, ами то и сега раздават работни дрехи и кисело мляко, друг е въпросът, че нито преди е било, нито сега е безплатно :D но това вярно е друга тема.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

:D  Вярно ли?

Да, вярно. :)

Само да припомня т.нар. колективизация - кой каквото имал, държавата му го е прибрала и всички стават еднакво бедни.

За колективизацията може да се спори, но не виждам смисъл.

Ако зависеше от мен, бих колективизирала земите само на желаещите, а другите бих оставила сами, без държавна помощ да обработват земите си и да отглеждат животните си.

Как мислиш, щяха ли да се справят?

Едно е да ореш земята с трактор, друго е с волски или конски впряг, нали?

Рано или късно те сами щяха да влязат в кооператива, както и стана с мнозина, които след връщането на земите след 10 ноември направиха безуспешен опит да обработват сами земите си и да продават продукцията си.

Моите наследствени земи, които не са малко, се обработват от фирма и съм доволна, независимо от сумата, която получавам, защото иначе щяха да пустеят, а се намират в златната Златия.

Да, вярно. :)

Не. Твърдението ти е абсолютно невярно. Защото:

1. Имаше уравновиловка - нямаше как някой да се оплаква, че е беден когато другите бяха като него(освен, разбира се, перманентните мрънкалници, но за тях няма определен строй, те винаги си мрънкат)

2. Мързеливци(по онова време) бяха разни мамини синчета и дъщерички, разбира се мама и тате имаха връзка с партията ни любима и то силна връзка :D . А тези мързеливци със сигурност не бяха бедни, жадни, гладни и т.н.

3. Масата от хора нямаха никакъв допир до чужбина, слушаха какво им разказват онези малко избрани, които можеха да излязат(най-вече като гастарбайтери в Либия) или международни шофьори и разбира се едно е да ти разказват за отрупаните магазини, друго е да си представиш и трето е да повярваш, но дори и да повярваш... ти си в тиквите - гледаш лъскавите стоки в Корекома и празните рафтове в родните магазини, висиш по опашки за банани, чакаш с дни за цветен телевизор или търсиш връзки я за готварска печка, я за хладилник... и толкова си свикнал с това положение, че чак си обикнал виновниците(Пикаса :*)

4. Имаше и една друга категория мързеливци, които не работеха, но въртяха разни далавери, незаконни в повечето случаи... те също не се оплакваха от нямане.

Така че... хайде да престанеш да ръсиш някакви си твои категоризации, които нямат нищо общо с тогавашната действителност. Моля!

Не обиждай няколко поколения българи с недомислените си приказки!

Моля!

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Така че... хайде да престанеш да ръсиш някакви си твои категоризации, които нямат нищо общо с тогавашната действителност. Моля!

Не обиждай няколко поколения българи с недомислените си приказки!

Моля!

Офффф...

Оставям те да манипулираш хората на воля!

:*

Ама на добитък ни обърнаха !

При това безпризорен и в разграден двор !

Кой разбойник от де мине , само дои без да храни ! То вече кръв тече , ама той не пуска вимето....

А толкова е просто ! За да доиш , трябва и да храниш....

За това ми е думата !

Да... За мен притеснително и преди, и досега е, че разговорът винаги завива в такава някаква посока, сякаш не говорим за общество на хора, а за ферма.

Като казах ферма, си спомних с умиление как като бях втори клас, баща ми ме заведе в една кравеферма да видя жива крава, защото не бях виждала - срамота. Сигурно докато е правил репортаж за вестника, те репортажите тогава бяха от този сорт... много депресиран човек беше баща ми.

И тогава - само статистики за потребление, и сега. Каква е разликата?

Може би, че като пуснеш телевизора (ако изобщо има смисъл да го правиш) по половината канали някой садистично измъчва друг без всякаква логика. Е в това вече има напредък определено, не останаха мъчения, непреминали през болното въображение на сценаристите по света.

Всъщност защо обиждам фермите, обитателите им поне нямат въображение, а ние имаме :D

Офффф...

Оставям те да манипулираш хората на воля!

:*

Манипулира неистината, Мойре(забележи, че не казвам лъжа), аз се опитвам да кажа, че нито социализмът бе толкова "розов", нито хората толкова мързеливи, каквито епитети ти лепиш. Епитети и неистини. Трудно ми е да замълча пред такова нахалство. Честно! :D

И сега някои фирми дават на служителите си  част от заплатите под формата на купони за храна.

Ето... пак нещо, което си чула, но явно не знаеш точно. Това са ваучери(талони), които могат да се използват за закупуването на храна и промишлени стоки в големите наши и чужди вериги. Те не се облагат с данък и това е начин работодателите да повишат заплатата на работниците си, без да дават грешни данъци на тази държава. Такива талони раздават коректните работодатели, те плащат социални и здравни осигуровки върху брутната заплата на хората си и за да е "вълкът сит и агнето цяло", са намерили вратичка за стимулиране на работниците си-практика използвана и в други европейски страни. Ти го представяш като престъпление. :D

Ти го представяш като престъпление.

Къде го представя като престъпление? Като четеш предубедено, все нещо не ти се получава с разбирането...

...Байче, ами то и сега раздават работни дрехи и кисело мляко, друг е въпросът, че нито преди е било, нито сега е безплатно :D но това вярно е друга тема.

Като стана дума за кисело мляко !

Ей, сега се прибирам от магазина .

Цигари , хляб и мляко - 6.50 х 30 дена ~200лв.(че ме заболява главата като започна да смятам)

Ток , вода и интернет (вътре радио , телевизия и телефон) по най-скромни тарифи ~100лв.!

Ето ги 300 лв. !

От тук нататък започваме да се броим !

У вас кой плаща сметките ? 

Въпросът ми е реторичен.....

Един израелец приятел , скоро ми беше на гости . 

Та той постоянно ме питаше :" Бе ти защо още си жив?!".....

Аз само посочвам фактите , без да ги обработвам !

Всеки сам да му мисли ! Както си иска и колкото може !

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Ето... пак нещо, което си чула, но явно не знаеш точно. Това са ваучери(талони), които могат да се използват за закупуването на храна и промишлени стоки в големите наши и чужди вериги. Те не се облагат с данък и това е начин работодателите да повишат заплатата на работниците си, без да дават грешни данъци на тази държава. Такива талони раздават коректните работодатели, те плащат социални и здравни осигуровки върху брутната заплата на хората си и за да е "вълкът сит и агнето цяло", са намерили вратичка за стимулиране на работниците си-практика използвана и в други европейски страни. Ти го представяш като престъпление. :D

Драга Нел, от години пазарувам с такива ваучери, които всъщност са си купони.

Има и по-приятни и здравословни занимания от това, да изливаш злъчта си по форумите.

Приятна вечер!

С най-добри чувства:

Мойрето :D

:)

Къде го представя като престъпление? Като четеш предубедено, все нещо не ти се получава с разбирането...

ето, Слай

част от заплатите под формата на купони за храна.

Ваучерите не са част от заплатите. Те са извън тях! Отделно моят работодател(например) плаща и 75% режийни на храната във фирмения бюфет и стол, ще рече, че ако се храним в тях плащаме 25% от себестойността на храната. При нас супа, ястие с месо(включително пържола) и хляб не минават 1 лв.  Звучи добре и е добре. Работя в частна фирма, която оцеля въпреки ужасната икономическа криза, която ни удари още преди да се разчуе, че я има. Защото работим само за външен пазар.

Байче, заплатата ми не е 300 лв. Искрено съчувствам на хората, които трудно свързват двата края, макар и работейки и искрено се надявам, че това най-накрая ще остане някъде в миналото... Знам, че е трудно, но ако някой трябва да бъде обвиняван това са същите тези наследници на бившите партийни величия, които се самозабравиха отдавна. Това е и заради тежкото наследство, което ни оставиха - да се работи "доброволно" и да се мълчи, защото... безработицата е огромна, производствата едва кретат или съвсем ги няма, селата се обезлюдиха, храната е скъпа, лекарствата, услугите също...

Има и по-приятни и здравословни занимания от това, да изливаш злъчта си по форумите.

:)

Офф... тази злъч е в твоята главица, Мойре, не ми я преписвай. Моля!

Все още не виждам  и намек за престъпление. Чел съм коментара на колежката дори преди теб.

Офф... тази злъч е в твоята главица, Мойре, не ми я преписвай. Моля!

:) Още веднъж ти желая приятна вечер!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.