Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

http://www.theglobaleconomy.bg/Bulgaria/indicator-NY.GDP.PCAP.PP.KD/

Ако може да се вярва на горното , сме някъде на края на първата третина , или в началото на втората третина .

Което според мен сочи един не лош световен стандарт.Пък даже и да сме по средата....

Често се чудя , от къде на някои им минава изобщо през ум постоянно да се сравняват със САЩ , Великобритания .....и т.н., могъщи империи от близкото минало и сега , грабили и грабещи от целия свят !

На каквото ни отгоре ?

На гол тумбак - чифте пищови !

Напротив ! Трябва да сме горди със себе си , че само със собствени сили сме на това положение , завидно от гледна точка на някои по света....

Друг е въпросът , че само заради себе си , със сигурност и увереност потъваме надолу...

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

Учудва ме твърдението ти.

Моите спомени за "имането" са други. Хората ходеха до града, за да си купят траен или малотраен колбас, кайма, шоколад или шоколадови бонбони и куп още неща, които в селските магазини рядко(или никога) не се намираха.

Колкото до циганите... около 1960 година в северна България партията разселва(внася) калдераши и далари с цел подпомагане на селското стопанство...

Може и да ти е чудно, но така беше.

Както вече писах, всичко зависи от това, какви хора живеят в селото, а в селцето на баба и дядо живееха честни, справедливи и работливи родолюбци.

В съседните села беше пълно с крадливи цигани, но те бяха допускани само на събора, за да продават разни джунджурийки.

Кайма и месо се купуваха два пъти седмично, когато колеха животно от стопанството, млякото също беше местно производство, колбаси се продаваха в кръчмата, която беше и нещо като гастроном.

Сладкарницата се зареждаше веднъж седмично и никога не са липсвали бонбони, шоколади, пасти и пр. изкушения.

През лятото всяка вечер прожектираха различен филм, а салонът винаги беше пълен.

Имаше и радиоточка, по която често съобщаваха местни новини. :D 

Такъв си го бяха направили живота хората, добър.

Може и да ти е чудно, но така беше.

Както вече писах, всичко зависи от това, какви хора живеят в селото, а в селцето на баба и дядо живееха честни, справедливи и работливи родолюбци.

В съседните села беше пълно с крадливи цигани, но те бяха допускани само на събора, за да продават разни джунджурийки.

Кайма и месо се купуваха два пъти седмично, когато колеха животно от стопанството, млякото също беше местно производство, колбаси се продаваха в кръчмата, която беше и нещо като гастроном.

Сладкарницата се зареждаше веднъж седмично и никога не са липсвали бонбони, шоколади, пасти и пр. изкушения.

През лятото всяка вечер прожектираха различен филм, а салонът винаги беше пълен.

Имаше и радиоточка, по която често съобщаваха местни новини. :D

Такъв си го бяха направили живота хората, добър.

Не знам де е била тази сладкарница, ама в нашата по рафответе имаше само няколко вкочанени от седене локума и нищо друго.

Витрините бяха празни и наплюти от мухи, а продавачката беше една лелка в бяла манта от която стърчаха циците и, дето ни дърпаше за ушите, ако се загледаме повечко.

Кифли караха веднъж седмично, марамалада беше прокиснал и задължително се осирахме до ушите, ако ги ядяхме.

бозата също не ставаше за пиене.

Общо взето там ходехме единствено заради бозките на лелката.

В Наркопа пък бонбони имаше само един вид, бисквити -само обикновени ( и то не винаги), пасти ?! Какви пасти - такова нещо ядяхме само по празниците.

А по радиоточката пускаха програма Хоризонт, дето можеше да се слуша със всяко радио.Само вече след 7 часа излъчваха местен бюлетин, ама за сметка на това трябва да се плаща такса за нея и дядо все ги попържаше за тази "екстра", ама беше задължително да я имаш и да си плащаш.

А по радиоточката пускаха програма Хоризонт, дето можеше да се слуша със всяко радио.Само вече след 7 часа излъчваха местен бюлетин, ама за сметка на това трябва да се плаща такса за нея и дядо все ги попържаше за тази "екстра", ама беше задължително да я имаш и да си плащаш.

Много я обичах тази радиоточка, защото новините ги съобщаваше една жена, която беше невероятно артистична и много емоционална, а мъжът и я питаше за всичко, което я караше да побеснява.

Случвало се е вместо новини, да чуем по радиоточката достойни за Сатиричния театър семейни скандали. :lol6:

Много я обичах тази радиоточка, защото новините ги съобщаваше една жена, която беше невероятно артистична и много емоционална, а мъжът и я питаше за всичко, което я караше да побеснява.

Случвало се е вместо новини, да чуем по радиоточката достойни за Сатиричния театър семейни скандали. :lol6:

И все пак, всяко нещо с времето си.

Беше време, когато с родителите ми в неделя от 16 ч. сядахме до радиоточката, за да слушаме радио-театър.

В по-късните години всеки понеделник вечер по телевизията гледахме телевизионен театър.

Сега, при демокрацията (така желаната свобода от някои) по телевизията гледаме предимно чужди сериали и американски филми (бози разни).

И преди гледахме американски филми, но бяха по-хубави!

И преди гледахме американски филми, но бяха по-хубави!

Да, има такова нещо.

Като че ли нарочно произвеждат неангажиращи мисълта филми.

.

Витрините бяха празни и наплюти от мухи, а продавачката беше една лелка в бяла манта от която стърчаха циците и, дето ни дърпаше за ушите, ако се загледаме повечко.

Лелее, вече знам причината за 2.11. Аз не знам Кал да има цици, ама явно сте се заглеждали по нещо щом дърпа уши :) 

По времето на социализЪма наред с добрите неща имаше и недобри, за които вече писахме.

Допуснати бяха много грешки, една от които е ниското заплащане на земеделския труд, което е една от основните причини за обезлюдяването на селата.

Хората от поколението на майка ми масово са напускали селото за да учат и малцина са се връщали в родния край след завършване на образованието си.

Ако животът в селата е бил като този в градовете, нещата са щели да бъдат различни.

На 10 ноември толкова се радвахме, че нещата ще се променят към добро, но...

Сега младите хора са принудени да напуснат родината си заради къшея хляб, който ще получат като перачи, миячи, сервитьори и пр. в чужбина.

Всички започват така, независимо от образованието си.

Вече не само селата, а и китните малки градчета пустеят.

Бедността, мизерията и отчаянието са спътници на много българи.

Моля, не ми казвайте, че днес обикновения българин живее по-добре, отколкото по времето на Бай Тошо! :(

Моля, не ми казвайте, че днес обикновения българин живее по-добре, отколкото по времето на Бай Тошо! :(

Дефинирай "обикновения", моля.

Дефинирай "обикновения", моля.

Човек, който работи и разчита само на заплатата си. :D

Средната заплата за България, имам предвид.

Човек, който работи и разчита само на заплатата си. :D

Средната заплата за България, имам предвид.

Е ти тук директно поставяш условие за доход. Тоест искаш да кажеш че с средната заплата е недостатъчна. С това съм съгласен.

Но не съм съгласен че всеки който взима над средната заплата е "необикновен".

Щото аз работя и разчитам само на заплатата си и нямам оплаквания - напротив.

Щото аз работя и разчитам само на заплатата си и нямам оплаквания - напротив.

Ако заплатата ти е над 2000, може. :)

В провинцията обаче, такива заплати са рядкост.

В провинцията обаче, такива заплати са рядкост.

Така е, но това какво общо има с "обикновен"-остта на хората?

Като искаш добра заплата се научаваш да правиш нещо което е добре платено и отиваш да работиш там, където може. Ако не искаш или те мързи - това си е твой проблем, не на системата.

Не може да очакваш да се дава голяма заплата за точно твоята професия в точно твоето населено място. Това никъде го няма освен изкуствено т.е. временно. Я ми кажи каква според теб трябва да е разликата в заплащането на един неврохирург, който учи минимум 15 години за това спрямо тази на средностатистически селскостопански работник? През социализма честно ли беше?

Не казвам че сега всичко е цвете за мирисане. Хич и изобщо не е така - зле сме и още как. Но това дет го развивате с Пикасо че в БГ всички сме живи за ореваване или крадци/разбойници - не моля ви. Зле сме щото 80% от хората с проблем, търсят проблема някъде другаде.

И щото способните избягаха вместо да останат и да се борят, но това е друг проблем и няма как да ги обвинявам.

Редакция: След известно време това което работя няма да е толкова търсено/добре платено. Като нищо може и аз да не успея да се адаптирам към новото и да почна едвам да свързвам двата края. Но се надявам че и тогава няма да обвинявам някой друг освен мен. Просто живеем в много динамично време. След 15 години някои професии просто няма да ги има - роботи/ИИ навлизат мощно - кво правим с тези, които ги работят. Е не може да спреш времето, нали? Но забрави това с една професия и едно работно място да изкараш цял живот - сега е мноооого по-малко вероятно от преди 20 години примерно.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Но това дет го развивате с Пикасо че в БГ всички сме живи за ореваване или крадци/разбойници - не моля ви.

Не манипулирай общественото мнение, моля! :D

Аз никога не поставям хората под общ знаменател, същото важи и за Хайдукпикасо, доколкото я познавам.

Не помня България да е била в по-окаяно състояние от сегашното.

Някои не могат да го усетят на гърба си. Има хора които никога не са били гладни, никога не се е налагало да се потят за хляба си и не са работили за жълти стотинки. Всъщност въпросното тяхно "работили", понякога съвсем заслужено може да бъде поставено в кавички.  Странното е че има и такива, коита са били в блатото, някак са успели да изпълзят и сега са първи сноби...

Не манипулирай общественото мнение, моля! :D

Аз никога не поставям хората под общ знаменател, същото важи и за Хайдукпикасо, доколкото я познавам.

Не помня България да е била в по-окаяно състояние от сегашното.

А в момента поставяш цялата страна под един знаменател ?

Аз пък не помня България да е била по добре от сега. Отдавна надмихме по жизнен стандарт 1989 година и "зрелия социализъм"

Членове сме на ЕС и НАТО , нямаме външни врагове , не хрантутим и армия .

Всички достижения на цивилизацията са на наше разположение , няма ембарго , няма "желязна завеса" , нямаме ограничения да живеем както искаме , да работим каквото искаме , да учим , да спортуваме - въобще всичко е на наше разположение .

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Някои не могат да го усетят на гърба си. Има хора които никога не са били гладни, никога не се е налагало да се потят за хляба си и не са работили за жълти стотинки. Всъщност въпросното тяхно "работили", понякога съвсем заслужено може да бъде поставено в кавички.  Странното е че има и такива, коита са били в блатото, някак са успели да изпълзят и сега са първи сноби...

За да видиш чуждото страдание и да разбереш чуждата болка не е нужно да си бил на мястото на другия.

Нужно е нещо друго.

А в момента поставяш цялата страна под един знаменател ?

Аз пък не помня България да е била по добре от сега. Отдавна надмихме по жизнен стандарт 1989 година и "зрелия социализъм"

Членове сме на ЕС и НАТО , нямаме външни врагове , не хрантутим и армия .

Всички достижения на цивилизацията са на наше разположение , няма ембарго , няма "желязна завеса" , нямаме ограничения да живеем както искаме , да работим каквото искаме , да учим , да спортуваме - въобще всичко е на наше разположение .

:)

Дали?

За да видиш чуждото страдание и да разбереш чуждата болка не е нужно да си бил на мястото на другия.

Нужно е нещо друго.

В момента страдащите и бедните са основната маса от циганите и част от пенсионерите , останали сами , защото децата им избягаха в чужбина.

Доколкото на пенсионерите може да се съчувства , то при циганите положението е страшно , но за него сме виновни основно ние , българите със сбърканата си политика към тях

:)

Дали?

Не "дали " , ами си е така .

Не знам преди 89 -та в какво семейство си живяла , но съдейки по постовете ти явно си била от привилигированите.

Е , моето семейство беше много по-зле тогава. И преди съм ти казвал , че тогава са отидем на почивка беше непостижим лукс за нас , нищо че и двамата ми родители са инженери.

Баща ми взимаше три по-малка заплата от комбайнерите , НС които беше началник , баси. В къщи сестра ми износваше моите дрехи .....

Е , сега това е спестено на моето дете !

В момента страдащите и бедните са основната маса от циганите и част от пенсионерите , останали сами , защото децата им избягаха в чужбина.

Доколкото на пенсионерите може да се съчувства , то при циганите положението е страшно , но за него сме виновни основно ние , българите със сбърканата си политика към тях

Нямам предвид циганите, при тях нещата са различни.

Страдат не само пенсионерите, а и по-младите.

Лекар си, знаеш колко тежко болни хора не могат да получат необходимите им лекарства и грижи.

Причините са известни на всички.

Държавата не цени хората си, а това е страшно.

Нямам предвид циганите, при тях нещата са различни.

Страдат не само пенсионерите, а и по-младите.

Лекар си, знаеш колко тежко болни хора не могат да получат необходимите им лекарства и грижи.

Причините са известни на всички.

Държавата не цени хората си, а това е страшно.

чакай малко -  защо мислиш, че преди е било по-добре, особено със здравеопазването  ?

преди 89-та става такива безобразия, та ме побиват тръпки.

И ако сега някой мрънка, че няма безплатно най-съвременно лечение, тогава никой, освен богоизбраните от Политбюро не можеше да се лекува.

Лекарствата бяха само български, забъркани по технология от преди 50 години, само стари молекули, които никой по света отдавна не употребяваше.Леля ми, Бог да я прости - все четеше медицински спсания , въздишаше и викаше "дано доживея и в България да лекуваме болните си така".

Е, не доживя, но аз имам тази възможност

Болниците бяха направо морги, пълни с плъхове и хлебарки.Нямаше апарати за вентилация, рентгените бяха на по 30 години.

Не се спазваха никакви стандарти за лечение или профилактика.А персоналът беше тотално демотивиран да работи.

Е, в правителствена болница всичко беше различно.Но тя беше една-единствена в цялата страна и то само за определени хора.Единственият лъч надежда беше като Чирков направи клиниката си и всички разбрахме, че по света хората са на светлинни години пред нас.

За сметка на това пропагандата беше на ниво.

Сега поне това го няма и всички нередности излизат наяве веднага.

и се отстраняват.

А тогава всичката мръсотия се замиташе по килима

Не знам преди 89 -та в какво семейство си живяла , но съдейки по постовете ти явно си била от привилигированите.

Е , моето семейство беше много по-зле тогава. И преди съм ти казвал , че тогава са отидем на почивка беше непостижим лукс за нас , нищо че и двамата ми родители са инженери.

Баща ми взимаше три по-малка заплата от комбайнерите , НС които беше началник , баси. В къщи сестра ми износваше моите дрехи .....

Е , сега това е спестено на моето дете !

Не, не бях от привилегированите, дори обратно.

Родителите ми се разведоха, когато бях на 12 години, майка ми ме издържаше сама със заплатата си на счетоводител, която не беше голяма.

Бях на 15 години, когато тя замина за СССР и ме остави у нас с баба ми и семейството на вуйчо ми.

Справих се.

Научих се да шия и плета, пестях от закуски, но се обличах по последна мода. :)

След завръщането си от СССР майка ми постъпи на работа в Министерство на строителството, но заплатата беше малка и стана главен счетоводител на един голям институт, където се пенсионира.

Никога не съм се чувствала бедна, не съм гледала кой какво има, не съм се сравнявала с никого.

И аз спестих на дъщеря ми много неща, от които съм страдала, но те не са в материален план.

чакай малко -  защо мислиш, че преди е било по-добре, особено със здравеопазването  ?

Сигурно защото не ми се е налагало да посещавам болници, но помня, че поликлиниката ни беше супер модерна.

За сметка на това пропагандата беше на ниво.

Сега поне това го няма и всички нередности излизат наяве веднага.

и се отстраняват.

А тогава всичката мръсотия се замиташе по килима

И сега пропагандата е на ниво, но хората вече се усетиха.

Сега излизат наяве най-вече случаи от типа на бебето във фризера. ;)

И сега се замитат много неща под килима.

Док, айде недей да говориш откровени лъжи за здравеопазването навремето и за това кой имал или нямал  право(или възможност) да се лекува. Моля ти се, има хора със собствени спомени, които те четат. И от двете страни на нещата и като лекари и като пациенти.

П.П. Относно почивките и твоята и на семейството ти невъзможност да се възползуваш. Това си е някакво изключение. Съвсем бегло ще спомена, че дядо ми, да е жив и здрав, работеше(по времето когато вече бях достатъчно голям да имам ясни спомени и малко преди това) във вагоноремонтно депо гр. Септември. За около 200лв се вземаше карта за пълен пансион за 4 човека, за две седмици на базата с бунгала в Мичурин(днешно Царево). Ами 6 поредни години от които първите три бях твърде малък, за да са ми ясни спомените, но не е като да нямам никакви + още 3 години когато вече бях човек :D, сме ходили с такава карта на морето...Е вярно 3-ма души. с карта за 4-ма(баба ми(лека й пръст), дядо ми и аз). (А дойде ми на ум, че след това ходихме на почивка и на Добринище, но по това време бях нещо отнесен, въпре и че бях вече доста голямо хлапе и почти нищо не помня освен пътуването с теснолинейката :D )

Относно здравеопазването, спомените ми са, че съм лекуван като дете(а преди това някакви съвсем смътни спомени и като бебе) от пневмонии, вторият път двойна бронхопневмония и от него спомените ми са достатъчно ясни. Условията бяха много по-добри отколкото са в повечето държавни лечебни заведения сега(изключая тези отремонтирани наскоро по разни европейски програми, в които са достигнати условията от едно време и само апаратурата е по-съвременна, което е разбираемо - все пак сме 2014година, техниката напредна). Ами бях си доста болнав като малък...За сметка на това вече не им хващам броя на годините, откакто не съм припарвал при лекар по моя нужда(изключая едно натравяне в началните години на прехода)

Още по-ясни са ми спомените от времето на операция и след оперативното лечение на баща ми, на който беше направена сложна(за времето си, а и дори сега) операция за подмяна на две сърдечни клапи с изкуствени (едната митрална, другата не помня + още някакви пластики) Оперира го професор Начев(тогава още асистент) Ами баща ми дори нямаше (и в последствие също) партийна книжка, а по политикономия завърши с тройка, напук на отличните му резултати по природни науки.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Най-страшното и пагубно нещо за мен е разделението и омразата между хората.

И Ппо времето на социализЪма имаше омраза, но не в такава уродлива форма като сега.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.