Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Що? Малко пресилва някои неща, но като цяло е доста точен. Зависи къде е живял човек по тези години...

И зависи на колко години е бил тогава ,също така зависи в какво семейство е бил. Дали са били мазни ,или бунтари...

Радой Ралин : "От както свят светува ,мазният винаги от горе плува .." :)

Редактирано от KiriL Cox (преглед на промените)

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 243,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

Що? Малко пресилва някои неща, но като цяло е доста точен. Зависи къде е живял човек по тези години...

Според мен доста ги е пресилил. Ако го чете човек са го хранили само със салам кучешка радост и ляб. А салам Камчия само по празниците е ял.

Заговорихте за саламите по социализма, та...

Ядях филета, луканки, суджуци и пр. деликатеси, а Камчията не беше лош салам.

Сигурно заради това, че не съм знаела какво съдържат. :)

Съпругът ми и сега пълни хладилника с такива неща, но аз не ги ям заради консервантите, оцветителите и другите добавки.

консервантите, оцветителите и другите добавки.

Единствената причина, поради която тогава ги нямаше тези неща е, че или производството им беше по-скъпо или не ги бяха открили. Тоест, това е бонус на годината, а не на тогавашния строй/форма на управление.

сега,след толкова години няма нито един салам да се мери по качество с кучешка радост!

а че магазините били празни откъм телевизори,банани,коли и др може да се види каква е била покупвателната способност на хората!за лада може да се чака 9 год.,защото се изкупуваше веднага!но москвича беше 3 700,но от завод,а не от гробищата на европа!някой ще каже-ама те руснаците са помагали!те и сега искат да помагат,но миналата седмица парите за земеделие ни прескочиха и отидоха в сърбия!после ще се чудиме защо нашта плодородна земя прилича на пущиняк,а като минеш границата е райска градина!

Единствената причина, поради която тогава ги нямаше тези неща е, че или производството им беше по-скъпо или не ги бяха открили. Тоест, това е бонус на годината, а не на тогавашния строй/форма на управление.

Сигурна съм, че е имало особено в последните години преди 10 ноември, но са били много по-малко, защото производството на консерванти, оцветители и пр. не беше толкова развито.

Това важи не само за България.

някой ще каже-ама те руснаците са помагали!те и сега искат да помагат,но миналата седмица парите за земеделие ни прескочиха и отидоха в сърбия!после ще се чудиме защо нашта плодородна земя прилича на пущиняк,а като минеш границата е райска градина!

Тогава "гадните" комунисти от селата обработваха земята, затова имахме развито земеделие, а сега никой не иска да отиде на село и да стане земеделец.

А пари за земеделие отпускат и от ЕС, само че не отиват по предназначение.

Ако по социализма се е крало, сега се краде пет пъти повече поради липсата на контрол.

• 2 седмици по-късно...

Спомените ми от (НЕ)развития социализъм

През останалото време се продаваше един горчив и противен марципан.
Кореком бяха магазини, в които човек (ако има ... западна валута) ...

Само една малка корекция - и на мен ми купуваха един субпродукт под името "малципан". След години, когато ми попадна истински марципан - разбрах истината . Онова си е било долнопробен кувертюр. 

Истинския марципан е толкова добър, колкото и истинския шоколад.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%86%D0%B8%D0%BF%D0%B0%D0%BD

За Кореком си пропуснал, че освен валута човек трябваше да имаи документ как я е придобил.

Най-голямата простотия беше към края - при влизане в България прибираха валутата и даваха бонове - измислени разписки, с които се пазаруваше в Кореком.

тоя автор васков може да си разпринти спомените и при липса на тоалетна хартия,така както е нямал през соца  да си ги използва! :)

Изобщо не пресилва - просто на вас не ви се вярва.

всъщност може и да се шегува!няма как да разбереме!да е жив и здрав!

Има един израз - "Майтап, майтап, ама на голо майтап не бива - на голо си е просто секс."

но москвича беше 3 700,но от завод,а не от гробищата на европа!

1979 г. цената на Москвич 2138 (купе на 12-так и двигател 408) от Мототехника беше точно 5000 лева.

И 15-годишна вноска от 1500 лева, без нито стотинка лихва.

Когато давате "мъдри умотворения" за как е било тогава - за да не стане "имало едно време ..." да си пишете на колко години сте били 1989 година.

Аз съм роден 1966 и на 10 ноември бях на 23 години (ненавършени). А вие ???

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

.....

Тогава "гадните" комунисти от селата обработваха земята, затова имахме развито земеделие, а сега никой не иска да отиде на село и да стане земеделец.

А пари за земеделие отпускат и от ЕС, само че не отиват по предназначение.

....

Да бе, да .....

Така я обработваха, че  : 

Delo1web.jpg

....България стана ежегоден вносител на карто­фи, фасул, зеле, лук, фураж и други сел­скостопански стоки за стотици милиони долари.....

.....От 1983 г. сме с отрицателен прираст, нужни са ни най-малко по 2, 6 млрд долара заеми годишно от Запада.....

....Ликвидирани бяха много села, обявени за безперспективни и със „затихващи функции“.....

Цитатите са  от в-к Работническо дело, доклада на д-ря Петър Младенов на 11.12.1989 г.

15-годишен.

Помня всичко и все още ми е добра паметта.

И да, бях забравил да спомена за бележките в Кореком и какво унижение изпитвах когато съучениците, синове и дъщери на партийни величия,  се хвалеха с касетофони, дънки и маратонки от там, а аз дори "шоколадово яйце" не бях имал .....

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

15-годишен.

Помня всичко и все още ми е добра паметта.

И да, бях забравил да спомена за бележките в Кореком и какво унижение изпитвах когато съучениците, синове и дъщери на партийни величия,  се хвалеха с касетофони, дънки и маратонки от там, а аз дори "шоколадово яйце" не бях имал .....

Все се каня да те питам, 15 годишен ! Тия години не са ли малко малко да имаш представа за политическата картина в страната при такова ниво на дезинформация тогава.

Аз бях малко по голям и за разлика от нашия президент помня къде бях като го съобщиха по новините. В един моторжийски бар се плюнчех над една кола и едни общи фъстъци на масата. Та като го казаха по новините понеже имаше телевизор изобщо не си дадох сметка че новината е толкова сериозна. Малко по късно го осъзнах кога ни казаха че ни отменят договорите за работа след като завършим и ми спряха една степендийка от ТЕЦ-а 130 лева.

Също нямам спомен да съм имал приятели или съученици синове на партийни величия така че не се различавах особено от останалите.

... опс аве степендийката доста добре ми идваше в ония времена. Нашите не знаеха че имам договор и майка ми кога можеше ми даваше по 30 или 50 стотинки. Баща ми беше твърд. Щом имам мотор и пари за бензин значи от там ще заделям за храна. Такива ти ми битовизми бяха ония времена ама хич не се оплаквам. Само дето сега не се вписвам никак на работа в ТЕЦ.

Да бе, да .....

Така я обработваха, че  : 

В селото на баба ми и дядо ми хората работеха и не бяха никак бедни..

Недоволстваха единствено от закриването на ТКЗС-тата, защото при АПК-тата нещата се били влошили.

Това са ми разказвали, това знам.

Но работеха и имаха.

Когато давате "мъдри умотворения" за как е било тогава - за да не стане "имало едно време ..." да си пишете на колко години сте били 1989 година.

И аз вече бях пълнолетна. :D

Така, че мога да потвърдя думите ти, а "Лада"1500S струваше 7000 лв., родителите ми чакаха повече от 15 год. за да купят Лада 1200, с по-популярното наименование "Жигули".

Вярно е също, че е много важно кой и къде е живял по онова време, защото в София почти нямаше липси на стоки за широко потребление, докато в провинцията ни трябваха яко връзки, за да си купим почти всичко-като се започне от... дамските превръзки, (тази липса толкова много ме озвери към онези, че се налага непрекъснато да си повтарям "Това е минало, минало е"!) и се стигне до хладилник, готварска печка, бойлер, телевизор... Абсурдни липси имаше.

Съжалявам, но това не мога да им го простя.

Момчето от статията изобщо не е драматизирало.

Така си беше.

В селото на баба ми и дядо ми хората работеха и не бяха никак бедни..

То и в селото на баба и дядо имаше богаташи - партийния секретар, председателя на ТКЗС-то... :D  Е, богаташи на фона на всички онези, които блъскаха като луди почти целегодишно за по 50-60 лв. на месец, в добрите месеци, когато имаха повече надници. Малко, преди да се пенсионират, баба и дядо се преместиха в Плевен и помня как се радваха на двойно по-големите си заплати и се питаха защо не са го направили по-рано.

Така се обезлюдиха много от селата.

А иначе не мисля, че сега(поне в нашия район) не се обработва земята. Просто хората работят с нова техника, която не изисква толкова човешки ресурс. За съжаление, голяма част от лозята вече не се гледат, но за тях наистина трябва работна ръка, а тогава ни пращаха(ученици, студенти, войници, служители) на бригади. Брала съм грозде в сняг, Мойре, на "доброволни начала". Ох, не ми ги хвали... моля!

Редактирано от Нел (преглед на промените)

То и в селото на баба и дядо имаше богаташи - партийния секретар, председателя на ТКЗС-то... :D 

Разказвали са ми един случай с последния партиен секретар.

Човекът станал кмет на селото след 10 ноември и завлякъл кооперацията с 3 млн лв.

Това станало по времето на Иван Костов.

Хората не можеха да повярват, че такъв честен и добър човек е могъл да направи подобно нещо.

Не, той не беше от богаташите преди 10 ноември, а стана такъв след това.

Разказвали са ми един случай с последния партиен секретар.

Човекът станал кмет на селото след 10 ноември и завлякъл кооперацията с 3 млн лв.

Това станало по времето на Иван Костов.

Хората не можеха да повярват, че такъв честен и добър човек е могъл да направи подобно нещо.

Не, той не беше от богаташите преди 10 ноември, а стана такъв след това.

Ами... партиен секретар. :D Те всичките бяха "честни" и "добри", "морални" и "отговорни"...

Е, имаше и много добри хора, някои от тях и до днес не могат да повярват, че "другарите" ги насадиха на малките пенсии и обрекоха старостта им на мизерия. За тях ми е мило. Защото не разбират, че този идеал беше потъпкан още докато го развяваха като знаме, че ги лъжеха, че им даваха "партийни поръчения" да работят извънредно(щом е поръчение, се смяташе за доброволен друд), много са нещата, които ме отвращават от онзи режим. Не само материалните липси.

Спомням си по история в V клас учехме за експлоатацията на детски труд в загнилите капиталистически държави и точно тогава директорката съобщи(по училищната радиоуредба), че на другия ден сме на бригада, а аз(бях дете-идиотче) попитах учителката по история: А ние не сме ли деца, бригадата не е ли експлоатация на труда ни? Спомням си, че тя се смути от въпроса и не ми отговори.

Ами... партиен секретар. :D Те всичките бяха "честни" и "добри", "морални" и "отговорни"...

Е, имаше и много добри хора, някои от тях и до днес не могат да повярват, че "другарите" ги насадиха на малките пенсии и обрекоха старостта им на мизерия. За тях ми е мило. Защото не разбират, че този идеал беше потъпкан още докато го развяваха като знаме, че ги лъжеха, че им даваха "партийни поръчения" да работят извънредно(щом е поръчение, се смяташе за доброволен друд), много са нещата, които ме отвращават от онзи режим. Не само материалните липси.

Спомням си по история в V клас учехме за експлоатацията на детски труд в загнилите капиталистически държави и точно тогава директорката съобщи(по училищната радиоуредба), че на другия ден сме на бригада, а аз(бях дете-идиотче) попитах учителката по история: А ние не сме ли деца, бригадата не е ли експлоатация на труда ни? Спомням си, че тя се смути от въпроса и не ми отговори.

Така беше, Нел.

От доста време се опитвам да кажа, че идеалистите си останаха честни и почтени, за жалост сега са бедни и разочаровани от другарите си.

Преди 10 ноември тези, които искаха да направят кариера, а им липсваха професионални качества ставаха комсомолски и партийни функционери.

Института в който работех беше пълен с такива мазници и подлизурковци.

След 10 ноември точно те първи се пребоядисаха и хукнаха да се уреждат по върховете.

Имена няма да споменавам, но част от тези некадърници влязоха във властта и уредиха не само своя живот, а и този на поколенията си.

На такива като тях дължим ограбването и съсипването на държавата ни.

Да, като деца ни задължаваха да ходим по бригади, а сега много деца са принудени да работят през ваканциите срещу мизерно заплащане, за да могат да си купят учебници или нещо друго, защото средствата на родителите им не достигат.

И още нещо искам да кажа.

За мен не е важно коя или кои партии ще ни управляват, важно е да ни управляват най-способните хора от тях, а не връзкарите и приятелите.

От доста време се опитвам да кажа, че идеалистите си останаха честни и почтени, за жалост сега са бедни и разочаровани от другарите си.

По онова време си имаше и приказка - "Идеалистите останаха в Балкана."

А дето каза Нел за дамските превръзки - ето един виц оттогава

Един високо-планински "джентълмен" видял, че в аптеката има опашка, питал жените:
- За какво чакате?
Те какво да му кажат... рекли:
- За кори за баница 
И той си направил сметка, няма да е лошо жена му да изпече баница... Наредил се... дошъл му реда, аптекарката му подала пакета, той рекъл:
- Ми, теке, дай юще малку!
- Колко? - питала аптекарката.
- Ми дай юще два-три пакета! ... На жената ТАВАТА е голема!

1979 г. цената на Москвич 2138 (купе на 12-так и двигател 408) от Мототехника беше точно 5000 лева.

И 15-годишна вноска от 1500 лева, без нито стотинка лихва.

приятелю,твоя москвич може да е бил с климатроник,но нашия баща ми го купи 83та год. без да чака за 3700 лв.чисто ново москве 2140 д!

аз наистина пиша така,защото се минаха години и може да се сравнява какво е било и какво е сега!иначе повече мразех комунистите от всички вас и съм правил безуспешни опити да бягам и съм и бит и съм се радвал най много от всички,че се сменя системата!но сега като погледнеш какво се случва ум не ми го побира!пълна пропадвация,разруха,доизживяване,болен и гладен народ,обезверен,без дух,култура,без вяра в нищо,хранен с турски боклуци и обличан с дрехи от умрели!ти си писал отдолу,че си от софия!поглеждал ли си извън централните улици на какво прилича този красив град?и как да не сравнявам и да се възхищавам на онзи,който само строеше и градеше!?още повече,че никъде няма тема или мнения какво ще правиме?какво трябва да стане,може ли да направиме и ние икономическо чудо или бавно ще мреме?а най лошо е,че ония,които трябва да знаят и управляват и те не знаят!и така-ако трябва да избирам от тая или оная българия,другата повече ме кефи!

приятелю,твоя москвич може да е бил с климатроник,но нашия баща ми го купи 83та год. без да чака за 3700 лв.чисто ново москве 2140 д!

аз наистина пиша така,защото се минаха години и може да се сравнява какво е било и какво е сега!иначе повече мразех комунистите от всички вас и съм правил безуспешни опити да бягам и съм и бит и съм се радвал най много от всички,че се сменя системата!но сега като погледнеш какво се случва ум не ми го побира!пълна пропадвация,разруха,доизживяване,болен и гладен народ,обезверен,без дух,култура,без вяра в нищо,хранен с турски боклуци и обличан с дрехи от умрели!ти си писал отдолу,че си от софия!поглеждал ли си извън централните улици на какво прилича този красив град?и как да не сравнявам и да се възхищавам на онзи,който само строеше и градеше!?още повече,че никъде няма тема или мнения какво ще правиме?какво трябва да стане,може ли да направиме и ние икономическо чудо или бавно ще мреме?а най лошо е,че ония,които трябва да знаят и управляват и те не знаят!и така-ако трябва да избирам от тая или оная българия,другата повече ме кефи!

Сори май френд, ако нещо ...

Писал съм временно ... София - 47 години съм живял в Габрово. Там нещата са много зле.

Лошото е, че в момента (ако) трябва да избирам - във вариантите няма България.

Сори май френд, ако нещо ...

Писал съм временно ... София - 47 години съм живял в Габрово. Там нещата са много зле.

Лошото е, че в момента (ако) трябва да избирам - във вариантите няма България.

трябва да има някъде изход,може би скрит!лично вярвам на децата,които сега са избягали!

трябва да има някъде изход,може би скрит!лично вярвам на децата,които сега са избягали!

Изход има, не е скрит, даже два - Терминал 1 и 2

Българите са „шампиони“ по носталгия по социалистическия режим и по неодобрение и разочарование от пазарната икономика сред всички бивши социалистически държави. Но защо?

прочетете

Евгения Живкова: Дядо ми беше излъган и предаден

Дядо ми беше изключително огорчен от хората, с които дълги години наред е работил заедно. Дядо ми беше излъган и предаден - това е истината, заяви в ефира на БНТ внучката на Тодор Живков Евгения.

Имаше обаче и международни политици, които му останаха верни - като Андреас Папандреу и Жорж Марше, каза тя.

Евгения Живкова призна, че не е очаквала да има толкова негативно отношение към Тодор Живков и "към цялото семейство" през 90-те.

Ако се напише един обективен учебник за най-новата история на България, ще изпъкнат повече положителните неща, които са направени, строителството на модерна България. По времето на социализма България беше на 29 място в света по социално-икономическо развитие. В момента сме на последно в ЕС. За какво говорим тогава? - попита тя.

А сега няма ли привилегии? Знаете ли с колко коли и охрани се движат хората от властта. Колите и охраната са повече, отколкото бяха по времето на дядо ми, категорична е Живкова.

Аз не съм член на нито една политическа партия, имам леви убеждения. На този етап не желая да се занимавам с политика активно. Аз бях против отцепването на АБВ от БСП, каза Евгения Живкова.

Според нея "БСП има сериозни вътрешни проблеми, които трябва да разреши".

По време на 39-то и 40-то Народно събрание, когато бях депутат, комуникацията на левицата куцаше изключително много с медиите. Аз не бях канена от БСП да коментирам определени теми, мен винаги медиите отделно са ме канили сами, разкри Живкова.

Познавам Бойко Борисов от 93-94 г. - тогава той започна да охранява дядо ми. Бих го поздравила сега - защото успя да създаде едно шарено правителство, дано да успеят да издържат по-дълго време, каза тя.

Същевременно Живкова отбеляза, че е песимистично настроена за бъдещето на кабинета и че малките партии в него ще започнат да бягат.

http://offnews.bg/news/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0_8/%D0%95%D0%B2%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%96%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%94%D1%8F%D0%B4%D0%BE-%D0%BC%D0%B8-%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D1%8A%D0%B3%D0%B0%D0%BD-%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD_417814.html

1467183_852797054752570_5027838949672332

Централни софийски хали, 1970 година.

Не показвайте тази снимка тук, че разбива новият мит за празните социалистически щандове и километричните опашки.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.