Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Байче, заплатата ми не е 300 лв.

Посочвам числото 300 , защото това е държавния стандарт за минимална работна заплата , не за друго .

Но статистиката сочи , че за мнозинството от народа - това е положението !

А за не малко е и мечта....

Това , че 15 -20 % от населението се справят значително по-добре , никак не променя факта , че днес и сега държавата ни е скапана от всякъде....ако изобщо има държава !

Пак повтарям - само посочвам фактите !

Или като в оня виц за САЩ :

- Ей ! Хората каква полиция имат ....!

- Ама пък и какви гангстери...!

Ние имаме само една шайка от бездарни разбойници , дето самите те не съзнават разораната целина...

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 243,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

И преди беше лошо и сега е лошо. Ми те сега са децата им, как да е различно.

Само не ми обяснявайте, че лошо няма себеприрода. Ясно че е сравнително лошо. Но да сравнявате преди и сега не е много уместно.

Не в това сравнение е ключа за бараката, а защото друго е правилното сравнение, макар и сравненията да нямат себеприрода.

Думата ми е, че трябва да се сравняват България и чужбина. Това е правилният възглед. Но да не се дискриминират чужбините. Всичките чужбини.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Това да не е било непосредствено след 9 септември? :rolleyes:

Тези, които са работели много са имали, мързеливците са нямали и са се оплаквали, че са бедни.

Пазя тефтерчето на дядо ми, бил е бригадир в ТКЗС.

В това тефтерче фигурират имената на хората, кой какво е работил, колко работни дни има за месеца и съответно надницата - е, не е 50ст, а 5 лв.

Тефтерчето е от 1972г.

Отделно всички получаваха купони за хляб, десетки литри олио, десетки килограми захар и брашно, освен това имаше и премии.

А я поискай на дядо си другото, по-старо тефтерче - от 1962 година.  За да повярваш на ""gips"  Между другото 1972 година се живееше доста сносно, ама откъде да знаете!!!! Аз примерно тогава получавах заплата между 500/600 лева като настройчик на радиоприемници във Великотърновския радиозавод. С 5 лева се напиваш до козирката, а едно кило суджук беше само...1.80 ст.

Има ли такова нещо като "безплатен хляб" ? Я пак помисли !

ДА! Имаше го и това!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

...

Думата ми е, че трябва да се сравняват България и чужбина. Това е правилният възглед. Но да не се дискриминират чужбините. Всичките чужбини.

Не тръгвай в тази посока :) Нали пуснах тема за заплащането и къде е всеки стрямо заплащането в света и бях яко оплют :)

Иначе и може и не може да се сравнява минало и настояще. Прекалено различни са. А и отскотро живеем в настоящето. След 100 години ще има по-точен поглед...

и толкова си свикнал с това положение, че чак си обикнал виновниците(Пикаса :*)
а Пикаса кой да обича сега бе
:lol6:

Не виждам нищо общо с твоите 50 лв. и това, което съм написал за да ме цитираш.

за да те подсетим че говориш глупости!по 0.50 ст надница?колко е била заплатата!15 лв?

а Пикаса кой да обича сега бе
:lol6:

Как кого, Бат Бойко, разбира се! :D

Малък съм за да помня какво е било по времето преди 89-та, но спомени на:

- дядо ми(лека му пръст), на който са му взели всичко при колективизацията, та се наложило да отиде да живее в друго село. Според него Тодор Живков е най-великия човек и през комунизма е било много по-добре отколкото сега.

- вуйчо ми - по Живково време, в предприятието, в което е работил са имали взаимоспомагателна каса(това не е точното име, но). Когато са му трябвали пари е теглил от тази каса, а предприятието след това му е удържало от заплатата, докато възстанови сумата. Ако си спомням правилно, почти всеки е внасял някаква сума в тази каса всеки месец. Който не е внасял пари не е имал прави да получава от тях. С такива пари е построил къщата си в Пловдив. И според него, точни поради тази причина, преди 89-та е било по-добре отколкото сега.

- дядо ми(лека му пръст), на който са му взели всичко при колективизацията, та се наложило да отиде да живее в друго село. Според него Тодор Живков е най-великия човек и през комунизма е било много по-добре отколкото сега.

- вуйчо ми - по Живково време, в предприятието, в което е работил са имали взаимоспомагателна каса(това не е точното име, но). Когато са му трябвали пари е теглил от тази каса, а предприятието след това му е удържало от заплатата, докато възстанови сумата. Ако си спомням правилно, почти всеки е внасял някаква сума в тази каса всеки месец. Който не е внасял пари не е имал прави да получава от тях. С такива пари е построил къщата си в Пловдив. И според него, точни поради тази причина, преди 89-та е било по-добре отколкото сега.

Човек е безкритичен към това, което абсолютизира. Повечето хора поне. Опорните точки са абсолютна истина, въпреки че са относителна истина. На това разчита пропагандата от памтивека до сега. Важното е таргетите да приемат определени критерии, това е същността на манипулацията. След това, изманипулираните таргети си мислят, че мислят критично и самостоятелно, защото имат критерии. Мислят си, че са рационални, каквото и да означава това, а в същност са зомбирани. 

Критериите не са критерий за критично мислене. Критичното мислене е критично, защото е критично към критериите. Към собствените критерии, не само към чуждите.

В поста на колегата, който цитирам, визираните хора не са заблудени защото са им глупави критериите. Всички критерии са глупави. Заблудеността идва от безкритичността към собствените критерии. Критичността към критериите не може да се рационализира, защото се получава постоянно влагане до безкрайност. Това е чувство, инстинкт, който се придобива с опита, а може и да не се придобие. 

Защо не може да се рационализира критичността към критериите. Защото се опираме на едни критерии за да сме критични към други. А после трябва да използваме трети критерии, с които сме били критични към едните критерии, които сме използвали за да бъдем критични към другите критерии. И така нататък до безкрайност.

Имаше социализъм, а не комунизъм, но това, което са ти разказвали е вярно.

Почти всички ползваха взаимоспомагателната каса, аз също, за жалост за кратък период от време, защото дойде 1989 и много неща се промениха.

Заемите от тази каса бяха безлихвени и хората ги предпочитаха пред заемите от банка.

за да те подсетим че говориш глупости!по 0.50 ст надница?колко е била заплатата!15 лв?

Постът ти сам по себе си показва, че си хванал последните години на соца и си нямаш понятие изобщо какво е били в малко по-далечното минало. Погледни няколко поста над твоя и прочети какво е написал @lz4jw, а не да четеш избирателно каквото ти хареса. Пък, ако имаш все още някоя жива баба, може да я поразпиташ за това-онова. Ти и както част от пишещите  в темата имат частични спомени от социализма от последните му 10-15 години, но той социализма и управлението на Т.Ж. е няколко пъти от това, което ти знаеш. Тъй, че не вземай отношение по неща, за които изобщо не знаеш, пък най-малко да ми правиш опити за подсещания.

Как кого, Бат Бойко, разбира се! :D

и за какво по-конкретно да го обичам тоз хайдук

малко магистрала се сещам че построил ама аз колата я продадох отдавна та не ми треба неговата хмагистрала

друго кво направил

:ohmy:

малко магистрала се сещам че построил ама аз колата я продадох отдавна та не ми треба неговата хмагистрала

друго кво направил

:ohmy:

Е , как какво ?!!!

Легализира мафиотските структури и мафиотизира легални структури !

В полза на него , не на ползу роду !

Това малко ли е ?!!!

Според мен това е велико !

Дон Корлеоне ряпа да яде !  :)

Макар моите очаквания преди време бяха други - да го направи в ползу роду !

Макар и да ми беше ясен , бил съм наивник , но претърпях растеж и съзряване ! :yanim:

Боко нищо не е построил. Някой да го е видял да гребе и полага асфалт. Единствената му продукция, за разлика от на Тато, са няколко стотици похабени прерязани лентички

Как за какво?! :ohmy:

За това, че е хайдук, казват, жените си падали по такива. :P 

А че нищо не е направил, или ако е направил, то е некачествено, е факт.

Заради такива като него сме на това дередже, но и ние сме виновни, че гласуваме за тях.

Как за какво?! :ohmy:

За това, че е хайдук, казват, жените си падали по такива. :P

А че нищо не е направил, или ако е направил, то е некачествено, е факт.

Заради такива като него сме на това дередже, но и ние сме виновни, че гласуваме за тях.

бай Тошо повече ме кефеше

че и весел човек беше, не кат тоз темерут

"....Тази година полупроводници , до година цели проводници..." . Знаменито !  :)

На откриването на туристически комплекс " 100 воеводи " в Сливен :

- Като са 100 , нека да са 300...

- А бе , Тошо ! Не са ли много 300 воеводи ? (Станко Тодоров)

- Нека да има ! Народът иска да има ! ...... :)

И още :

http://www.webmiastoto.com/8134.html

(Вижте и клипа най-отдолу - които търсят истината , може и да намерят нещо)

бай Тошо повече ме кефеше

че и весел човек беше, не кат тоз темерут

Темерут ,ама с амбиции и то какви!

Темерут ,ама с амбиции и то какви!

малии тия и Господ замесили даже

малии тия и Господ замесили даже

Господ си знае работата - да пази България от такива управленци, а не да им помага.

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

Господ си знае работата - да пази България от такива управленци, а не да им помага.

Ей сега  не изборите ще видиш как тая измишльотина "господ" си знае работата :)

Дядо Тошо, дядо Тошо,
ти ни управлява лошо,
Но каква след теб настана
майката ни - разкатана.
Вместо пълна демокрация
пак е пълно с бюрокрация.
Пълни са ни магазините,
пълни са и лимузините,
пълно с хиляди съблазни,
но джобовете – пак празни.
Уж дъската ни не хлопа -
пак сме си за смях в Европа.
Пак управниците днешни
ни са криви, ни са грешни.
Обещаваха: “България
ще е новата Швейцария!”
Но не казват от амвона,
колко получават бона.
Пак с усилена охрана
ту са в Банкя, ту в Бояна,
пак със суми многозначни
си купуват безгръбначни.
Пак за министерски вили
цял народ напряга сили,
колко върли кожодери
пак са си милионери.
Пак във зоните секретни
зимни хижи, хижи летни,
като бели гълъбици
все от нашите парици.
На оградите изправени
надписи стоят поставени,
че при всякакво движение,
стрелят без предупреждение.
Няма само Асамблея,
няма го и Мавзолея,
но за новите фондации,
пак се труди цяла нация.
Нямаме си вече мини,
някой бързо ги зарина,
И за сделката изгодна
тлъста хапка някой бодна.
Где е нашето богатство? -
пак си пита наш’то папство.
Пак продадено в чужбина!
В чужди каси пак премина!
Де са ни сега хотелите,
де заводите, де резервите?
Борд до борд и все с роднини -
що да ходят във чужбина? -
като с долари в Швейцария,
пак ограбват си България.
А народът гладен, беден –
той кому ли е потребен?
Само данъчните власти
го залъгват с празни ясли.
Леят пак в калъпи нови
стари данъчни окови.
Който имаше преди,
той и днес се нареди.
НАТО още не видели,
пак конците сме оплели −
Армия по бели гащи
демонстрира яки плещи
с коридори и канали −
нас пак кучета ни яли.
Ей я близката чужбина,
кой ли вече не замина!
Уж, ще ходиме в Европа,
а опело пее попът,
че след някоя година
вече няма да ни има –
младите ще са заминали,
старите − ще се споминали!
Нацията от преди −
НЕЯ − Бог да я прости!

Радой Ралин

Вижте ся. Не познавам някой да обича Винету,пък и гледам тук мнението е същото ама я погледнете социалните изследвания на Гълъб,Совъ и Гугутка-Герба отива към 40% вече!!! Що е туй нещо???

Вижте ся. Не познавам някой да обича Винету,пък и гледам тук мнението е същото ама я погледнете социалните изследвания на Гълъб,Совъ и Гугутка-Герба отива към 40% вече!!! Що е туй нещо???

Платили са, това е.

...

Радой Ралин

Отново неистина, Пикаса, Това, което ти си цитирала не е стих на Ралин... римейк по негов стих е, вярно е актуален, но нека проявим малко уважение към автора и оригинала му.

Ето го неговият стих:

Дядо Тошо, Дядо Тошо,

ти ни управлява лошо.

Взе дъската да ти хлопа -

станахме за смях в Европа.

А априлската ти линия,

цял народ сега проклина я.

В твойте томове дебели,

пълни с врели-некипели,

уж бе рекъл, че ще влизаме

утре сутрин в комунизъма.

И ни лъга със съблазни,

а кесиите ни са празни.

Вместо с пълна демокрация,

ни напълни с бюрокрация.

Вместо с пълни магазини -

пълно с шефски лимузини.

Вместо спорт и физкултура -

гъвкава номенклатура.

Вместо за децата дрешки,

само пленуми и грешки,

за да скриеш със решения

свойте тежки прегрешения.

Само някой да ти гъкне,

и от поста си ще хвръкне.

Само нещо да се чуе -

КДС-то в миг нахлуе.

и правата на човека -

нека пръст да им е лека.

Писал се човек народен,

за народа си негоден.

Нито виждаш, нито чуваш,

ти решил бе да векуваш

под усилена охрана,

ту във Банкя, ту в Бояна,

Учило и недоучило,

за историята чучело.

Що не каза от амвона,

колко получаваш бона,

с колко долари в Швейцария,

си ограбил ти България,

с колко думи многозначни

купи свойте безгръбначни?

Колко върли кожодери

станаха милионери.

Колко ни излезе скъпо

твоето момченце тъпо

и с какво горката нация

тъпче твоята фондация.

Не за твоите охрани

мряха смелите шумкари.

Не за да е лев кафето

сте създавали ОФ-то.

Не за твойта асамблея

е и онзи в мавзолея.

Не да храниме ченгета,

правихме ТКЗС-та.

Не за министерски вили

цял народ е впрегнал сили.

Дядо Тошо, дядо Тошо,

ти ни управлява лошо.

Ти съсипа ни земята

и Родината ни свята.

И дошло ни бе до гуша,

затова сега послушай:

току тръгвай си за Правец,

дето без бръшлян и здравец

на баща ти посред двора,

те очаква прокурора!

И нека все пак си спомним, че темата е за социализма, не за предстоящите избори. История, а не политика. Нали така?

Взаимоспомагателната каса(съвсем точно е името) е организация на доброволни начала, с цел финансово, безлихвено подпомагане на членове от трудовия колектив. Размерът на заема, както и размерите на задължителна сума за право на теглене и членския внос се определяха от членовете на ВСКаса. И до ден днешен съществува подобно безлихвено кредитиране по места, където има кой да организира касата. Тя не е социалистическа привилегия, а е въпрос на желание и  организация. Защо я няма навсякъде ли? - Ами защото се ангажира банкова сметка и човек, който да обслужва касата, преди(в соца) имаше такова раздуване на щатовете, че не представляваше никаква трудност някой да е председател и касиер на ВСКаса и дори да не се занимава с нищо друго, сега, в частните фирми е доста по-натоварено в счетоводствата(или счетоводствата са изнесени).

Хубаво е когато говорим за социализма, да не забравяме кой направи пуча на 10-и ноември.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.