Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Промениха ги, към адски по-зле за народа. Мошенгиите, дебеловратите(мутро-мафиотите) и сервилните продажници, почти винаги са били достатъчно добре материално, че да хвалят всеки строй, в който в момента живеят.

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 243,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

Около  50 USD - приблизително 200 лв  беше заплатата ми през 1989 г.   Сега е около 1000 щатски долара - обаче това не означава, че сега ми е 20 пъти по-добре.   Българският лев от 1989 -та е равен на около 4 сегашни лева - през 2015-та.  Сегашни 1800 лв са с покупателни възможности равняващи се на 450 лв от бай Тошовите...Повече стоки и услуги съм могъл да си купя с онези 200 лева  - значи лично аз още не съм догонил покупателните си възможности отпреди 26 години.

Около  50 USD - приблизително 200 лв  беше заплатата ми през 1989 г.   Сега е около 1000 щатски долара - обаче това не означава, че сега ми е 20 пъти по-добре.   Българският лев от 1989 -та е равен на около 4 сегашни лева - през 2015-та.  Сегашни 1800 лв са с покупателни възможности равняващи се на 450 лв от бай Тошовите...Повече стоки и услуги съм могъл да си купя с онези 200 лева  - значи лично аз още не съм догонил покупателните си възможности отпреди 26 години.

Можеш да бъдеш напълно уверен, че през `89 , един американец е живял с пъти  по-добре с $1000, отколкото един американец в момента живее пак така с $1000.

Все пак, не. Експериментът е бил планиран, действително са допуснати редица нарушения на експлоатационните норми, но и реакторът е имал опасна особеност (positive void coefficient, не знам как е на български :)) Коментирахме го в една друга тема, мисля, че преди да ме захапят дежурните специалисти по подтискане на различните мнения :)

Нямало е никакви експерименти. Как ви е дошло на ум че някой би експериментирал с новобранци оператори на реактор.

Имало е планирано обучение (рутинен тест) целящ да провери дали резервните генератори са в изправност.

От там поредица от некординирани действия (повишаване мощноста понеже му е паднала , в следствие нагрято ядро и за капак спиране на помпите)  на операторите води до авария.

Можеш да бъдеш напълно уверен, че през `89 , един американец е живял с пъти  по-добре с $1000, отколкото един американец в момента живее пак така с $1000.

Разбира се. То от тогава що долар се напечата и излезе в обръщение ...

Около 50 USD - приблизително 200 лв беше заплатата ми през 1989 г. Сега е около 1000 щатски долара - обаче това не означава, че сега ми е 20 пъти по-добре. Българският лев от 1989 -та е равен на около 4 сегашни лева - през 2015-та. Сегашни 1800 лв са с покупателни възможности равняващи се на 450 лв от бай Тошовите...Повече стоки и услуги съм могъл да си купя с онези 200 лева - значи лично аз още не съм догонил покупателните си възможности отпреди 26 години.

Това е доста...ммм...неточна сметка. Съмнявам се, че с 200 лева образец 1989 си могъл да си купи повече отколкото с 1800 лв. сега, по всякаква потребителска кошница.

Нямало е никакви експерименти. Как ви е дошло на ум че някой би експериментирал с новобранци оператори на реактор.

Имало е планирано обучение (рутинен тест) целящ да провери дали резервните генератори са в изправност.

От там поредица от некординирани действия (повишаване мощноста понеже му е паднала , в следствие нагрято ядро и за капак спиране на помпите) на операторите води до авария.

Обучение не е имало, а експеримент (ако искаш - тест) според всички официални източници, които съм чел, включително и официалния доклад.

Нямам достъп до някаква специална информация, която вероятно ползваш.

Като това е пореден тест, целящ да установи дали остатъчния разгон на турбините ще може да компенсира подаването на ток за охладителните помпи за времето на запалване на резервното захранване (дизелови генератори, по спомен 80"). Предишните два опита са неуспешни.

Описанието на конкретиката, довела до взрива също не е съвсем точно, но не е важно.

Редактирано от Blago72 (преглед на промените)

Не ме разбра. Казвам, че е по-добре да си цар на село, отколкото просяк в града. С други думи не мисли, че ладата е синоним на комунизъм или че по някакъв начин в по-горното мнение едното е свързано с другото.

Това, което казвам е, че преходът, после преходът и ЕС май по никакъв начин не промениха нещата. Най-бедната държава в ЕС сме и обираме боклуците и сметта на запада. Неща, които хората там са решили, че не стават за нищо живеят втори живот тук или по-скоро доизживяват. Не ти ли е обидно, че се налага да доизнасяме чужди дрехи, а не можем да си купим нови?

Май ти не ме разбра... опитвам се да намеря някаква логика в примера ти с Ладата.

Припомни си какво ти казах по горе - абстрахирай се че марката е руска , или западна или източна... 

В момента имаме представителства на всички видове марки , включително и на ЛАда. 

защо истъкваш нова Лада, за сметка на другите , не разбирам.

Принципа тук е изцяло пазарен. 

Има пазар на нови коли, в които е и Лада, имаме пазар и на втора употреба коли, където също може би има и Лада.

Изтъкваш че носим износените дрехи на запада... а дали не на изтока ??

КАкво искаш да кажеш с тази лада, не те разбирам. Колкото втора употреба  лада МОЖЕ да се купува, толкова МОЖЕ и западни и ИЗТОЧНИ - Хюндай, Кия, Деу... Хонда... ?

Вярно е че носим и НОВИ /защото има пазар и за нови коли/  носим и износени дрехи ... но нивото  и стандарта ни са такива - да втория пазар безспоро е по голям .

Та какво пак за ЛАдата би казал ? 

Обучение не е имало, а експеримент (ако искаш - тест) според всички официални източници, които съм чел, включително и официалния доклад.

Нямам достъп до някаква специална информация, която вероятно ползваш.

Като това е пореден тест, целящ да установи дали остатъчния разгон на турбините ще може да компенсира подаването на ток за охладителните помпи за времето на запалване на резервното захранване (дизелови генератори, по спомен 80"). Предишните два опита са неуспешни.

Описанието на конкретиката, довела до взрива също не е съвсем точно, но не е важно.

Тя СССР доста разграден двор трябва да е била щом остава централата в ръцете на четирима оператора "да си експериментират".

Не ползвам никаква специална информация а пиша на спомени от този документален филм

National Geographic Мигове от катаствофата Чернобил STORM от avetorrent.

(ако няма сийд мога да го сиидна)

Не знам за какви неуспешни опити говориш но никъде не се споменават подобни.

Едва ли ползват източници за възпроизвеждане на фактическата обстановка от уикита и подобни доклади от нета на които се базираш

п.п.

Ядрената мощ е давала на СССР безгранична енергия. Чернобил е бил най-новият проект - истински триумф на науката, но това се променя. За час и 24 минути рутинен тест излиза от контрол. 31 души загиват, стотина са отровени, а токсичните облаци достигат САЩ и Азия. Ще се завърнем в Чернобил със свидетели и технология, която ще ни разкрие какво се е объркало?!

.

Редактирано от BMW Маниак (преглед на промените)

Няма нужда от торент. Има го, а доста други филмчета по темата във vbox.

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

http://www.world-nuclear.org/info/Safety-and-Security/Safety-of-Plants/Chernobyl-Accident/

"On 25 April, prior to a routine shutdown, the reactor crew at Chernobyl 4 began preparing for a test to determine how long turbines would spin and supply power to the main circulating pumps following a loss of main electrical power supply. This test had been carried out at Chernobyl the previous year, but the power from the turbine ran down too rapidly, so new voltage regulator designs were to be tested."

http://www-pub.iaea.org/MTCD/publications/PDF/Pub913e_web.pdf

На различни места в документа се говори за planned test, по-специално т. 5.2.2 и другаде.

http://www.un.org/ha/chernobyl/docs/report.pdf

Стр. 27, 2.01 и други места в текста

http://www.nirs.org/mononline/nm724.pdf

Страница 3, детайлно е обяснено какво и защо.

Мога да ти извадя още няколко десетки линка, но не смятам да ти нарушавам гледането на филми.

Чакам някой от колегите да уведоми модераторите, защото не смятам да превеждам нищо.

Не визирам него (не знаех, че така се казва) и не визирам това. Ако имах съмнения, че не го знае, щях да преведа.

Благодаря и за финалния акцент, беше любезно да ми го кажеш (нищо, че е истина :))

Редактирано от Blago72 (преглед на промените)

Не визирам него (не знаех, че така се казва) и не визирам това. Ако имах съмнения, че не го знае, щях да преведа.

Благодаря и за финалния акцент, беше любезно да ми го кажеш (нищо, че е истина :))

Спокойно. За съжаление езика на Шекспир не ми е силна страна. Виж ако беше на Лев Толстой или на Мигел де Сервантес щях да се оправя без проблем.

Макар че винаги съм предпочитал да е на езика на Алеко Константинов.

http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=250&aid=6054

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

Ето и една друга енциклопедична справка. Отдоло има една камара посочени източници, в това число и на руски.

Нищо по различно от това в документалния филм. С тая разлика че го превеждат като експеримент.

Вярно ли е че войници са давали органите си заради  аварията Чернобил ?

Не мога да те разбера какво имаш в предвид но доста жива сила впрегна тогава СССР за оправяне на последствията от взрива.

Японците с Фикушима направо си бяха пелиначета във сравнение с хвърления човешки ресурс.

Нищо по различно от това в документалния филм. С тая разлика че го превеждат като експеримент.

Не мога да те разбера какво имаш в предвид но доста жива сила впрегна тогава СССР за оправяне на последствията от взрива.

Японците с Фикушима направо си бяха пелиначета във сравнение с хвърления човешки ресурс.

Както писах, отдолу има една камара сериозни източници. Иначе какво очакваш от енциклопедия в научно-популярен стил. Намираш си описаните източници, сядаш  да четеш и ставаш поне професор :D

Това е доста...ммм...неточна сметка. Съмнявам се, че с 200 лева образец 1989 си могъл да си купи повече отколкото с 1800 лв. сега, по всякаква потребителска кошница.

Има доста фрапиращи примери.  Сега с 1800 лв мога да си купя 1800 билета за градски транспорт или 750 000 литра питейна вода.  А през 1989-та с 200 лв съответно 3333 билетчета или 1 667 000 литра.    Зависи какво ще сложиш в кошницата.  

Има доста фрапиращи примери. Сега с 1800 лв мога да си купя 1800 билета за градски транспорт или 750 000 литра питейна вода. А през 1989-та с 200 лв съответно 3333 билетчета или 1 667 000 литра. Зависи какво ще сложиш в кошницата.

Не виждам особени проблеми с потребителската кошница на НСИ, нито концептуални, нито практически.

Можеш да споделиш какво в повече си можел да си купиш с 200лв през 1989, отколкото сега с 1800лв., за да е по-просто.

Комуналните услуги са били дотирани, това е ясно, но дори и там има разлика - сега градският транспорт е по-добър.

А защо за по-обективно не сравните тогавашната минимална заплата (140 лв.) със сегашната :D 

Литър нафта за отопление струваше 8-10 стотинки.  Може да сравнявате  и други стоки и услуги  http://alexs.blog.bg/politika/2013/11/10/1989-predi-i-sega.1203065

Чудесен ресурс, но за съжаление, неправилни изводи. 

Защо - в анализите към (тенденциозно) подбраните продукти се прави сравнение на МРЗ. 

Но, тогава (1989г.) всеки ново-дипломирал се висшист или среднист стартираше с, да кажем, 200лв., които след 20 години стандартен трудов стаж, без някакви специални екстри ставаха...350 лв.?

Друг проблем е качеството на някои продукти тогава и сега. Напр., цигарите по време на соц-а си бяха пълен боклук. Съотношенията на цените на потребителските стоки и консумативи са в границите от 4 пъти до 10-12 пъти. 

Според моето скромно виждане, човек, който е завършил университет и не може след 3-4 години да си намери работа за поне 1500 нето, не е пример за добро развитие. Или е избрал финансово лош (безперспективен) сектор или не е искал да учи или не може. 

След 20 годни работа, развитието предполага примерен доход от да кажем 3000 лв. 

След като се добавят в сметката недостъпните тогава апартаменти, автомобили, битова техника, перилни препарати, луксозни стоки - парфюми, дезодоратни, сапуни, дрехи и обувки (бяха ужасни), екскурзии (само нашето море), избор от потребителски стоки и т.н. и т.н., ме кара да не гледам никак тъжно към тези минали унили времена. 

На който както му харесва и който за каквото се бори. 

По мои собствени спомени нафтата за отопление беше 7ст, преди моето време, вероятно е била и по-евтина. След началото "перестройката" цените действително се повишаваха един или два пъти, с някакви проценти, които не мога да уточня, не ми е било приоритет по онова време точно това.

Пълна мешана скара (пържола, кюфте,кебапче,шишче и гарнитура) в Балкантурист на екстра категория беше 2,72 лв. Това става ли за сравнение :D  Сведенията ми са от първа ръка.

А защо за по-обективно не сравните тогавашната минимална заплата (140 лв.) със сегашната :D

С тогавашни 140 лева можех например да си купя 424 бири Загорка - по половин литър в стъклено шише.  Сегашните 380 лева не стигат за толкова бири Загорки.  При цена 1.20 лева сега бирите са само 316.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.