Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

гугълнеш

Гугъл - пръв приятел на политическия трол.

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

Благо 72, общо взето съм забелязала, че пишеш смислени постове, но когато се увличаш, наистина доста се увличаш.

Много пъти съм казвала, че не може, отричайки един строй, да се отрече и всичко добро в него.

Не знам дали си наясно, че България не е само София и че има хора в покрайнините на страната ни, които мизерстват. И това не е защото са лоши и неспособни хора, а защото просто такива са им възможностите и не са учени интелектуалци, за да се изнесат в големите градове. Те работят в сферата на услугите, но поради конкуренцията и безпаричието, ако едно подстригване в София е 15 лв, в Елхово примерно е 3 лв в гаражчето на улицата. Има хора от големите градове, които отиват в малките градчета да си ремонтират колите, защото ремонта плюс пътя им излиза по-евтино. А тези, които работят в малко по-големи чужди фирми, взимат заплати от по 500 лв в пликове, без фиш, без да знаят кога и за какво могат да бъдат глобени с удръжки, с по 5 дни отпуска и работно време от по 10 часа. Не преувеличавам. Познавам лично доста хора на това дередже.

Образованието е право, а не привилегия. Но тук още не сме достигнали до етапа, в който работата регулира и отсява наистина можещите и подплатилите дипломата със съответните знания. Някой ден и тук ще стане така, че с дипломи от определени университети, ще може да се става само секретарка и обслужващ персонал и ще има университети, чието име ще е достатъчна гаранция за качеството на дипломата, както като се каже, че е от Харвард. До тогава всеки завършил Сульо, който си е платил, ще се прави на онеправдан гений, каквито ги има и в темата.

Относно живеенето под наем. Защо си мислиш, че американците живеят под наем. Аз си мисля, че е заради икономиката и действителността им, а не защото така им е приятно. След като всяка фирма има офиси на територия, по-голяма от континента ни и след като може днес да работиш в един град, а утре да те пратят в офиса, намиращ се в град на разстояние хиляди километри, нормално е да се премести цялото семейство, защото ежедневното пътуване е абсурдно. Проблем, който в България изобщо не стои или поне не в такива измерения, а като изключение.

Относно ипотеките - и по време на социализма ги имаше. И тогава беше трудно плащането им. Но... Нямаше ужаса на хората, че утре може да останат без работа и да не могат да обслужват кредита. А това е една огромна разлика.

Някак си някои хора мислят по американски и европейски стандарти, без да вземат предвид, че в България само цените са европейски, а заплатите са си български, както и бюрокрацията ни, както и цялото ни устройство във всяка една сфера на живота. В страната ни фактор стана Господари на ефира, защото нещата се оправят тогава, когато се извика телевизията на място. Не е за вярване! Факт е!

Та такива ми ти едни популистки работи.

Напротив - тъкмо парите обезцениха образованието. В момента почти всеки платежоспособен идиот, може да завърши университет. Сега сульо и пульо с висшо - това преди го нямаше.

Преди сульо и пульо, дете на активен борец против фашизма и висшите партийни членове, влизаха одма в езикови, математически гимназии, а след това автоматично започваха и в университет…В останалите училища изучаването на западни езици бе забранено…

Моля, придържайте се към правилото :

2.1 Писането на български език с кирилица е задължително. Теми и съобщения, написани на латиница, само с главни букви или със заместени символи вместо Ч-4, Ш-6 и т.н. се изтриват без предупреждение.

Редактирано от shefkata (преглед на промените)

Преди сульо и пульо, дете на активен борец против фашизма и висшите партийни членове, влизаха одма в езикови, математически гимназии, а след това автоматично започваха и в университет…В останалите училища изучаването на западни езици бе забранено…

О, Боже... Глупости, пълни...

Ама като решиш да ментиш като баба ни яга, поне го прави качествено! Било забранено да се учат западни езици. Боже, боже! Аз съм учил английски, имахме и френски в училището, а не ми е приоритет било да се интересувам, но май и немски имаше и това в едно СОУ в малък провинциален град. 

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Айде ся сатинзации. Не знам твоите спомени от кога са. Но! В 138мо (обикновено квартално училище - до 1982 г. беше основно, а после стана ЕСПУ) училище, още от втори клас (считано от 1978 г.) се изучаваше задължително английски език. Останалите училища в района (Емилян Станев и Владимир Башев), включваха в програмата си задължително изучаване на втори (освен руския) чужд език (френски или английски) след седми клас. В техникумите задължително се изучаваше поне един западен език (в Киров се преподаваха Английски, Немски и Френски - човек можеше да запише по два езика едновременно - един в редовните часове и един в избираемите часове)! По думи на майка ми и баща ми, те са започнали да изучават задължително западни езици (тя френски, той немски) в курсовете след осми клас (тук вече се връщаме към програмите на обикновените средни училища в ранните 1960+ години). Децата на селата ми (в селските училища) също изучаваха задължително западен език (там поради кадрови дефицит наблягаха на френски). В университетите пак така в - ТУ (тогава ВМЕИ) задължително е изучаван немски език!

Айде ся сатинзации. Не знам твоите спомени от кога са. Но! В 138мо (обикновено квартално училище - до 1982 г. беше основно, а после стана ЕСПУ) училище, още от втори клас (считано от 1978 г.) се изучаваше задължително английски език. Останалите училища в района (Емилян Станев и Владимир Башев), включваха в програмата си задължително изучаване на втори (освен руския) чужд език (френски или английски) след седми клас. В техникумите задължително се изучаваше поне един западен език (в Киров се преподаваха Английски, Немски и Френски - човек можеше да запише по два езика едновременно - един в редовните часове и един в избираемите часове)! По думи на майка ми и баща ми, те са започнали да изучават задължително западни езици (тя френски, той немски) в курсовете след осми клас (тук вече се връщаме към програмите на обикновените средни училища в ранните 1960+ години). Децата на селата ми (в селските училища) също изучаваха задължително западен език (там поради кадрови дефицит наблягаха на френски). В университетите пак така в - ТУ (тогава ВМЕИ) задължително е изучаван немски език!

Уау! Чудя се тогава от къде ли се беше взел този недостиг на кадри, поназнайващи западни езици в годините след промяната? Или ще кажете, че всички млади люде, поназнайващи западен език, са си взели багажа и са се изнесли и това е породило недостига?

Уау! Чудя се тогава от къде ли се беше взел този недостиг на кадри, поназнайващи западни езици в годините след промяната? Или ще кажете, че всички млади люде, поназнайващи западен език, са си взели багажа и са се изнесли и това е породило недостига?

Я си признай, че или си детко с никакви спомени от едно време, или ти плащат по висока ставка да пускаш дезинформации, т.е. трол на квадрат, щото обикновените троли, чак толкова не лъжат.

Тука е лесно да се отговори. Изключвайки езиковите гимназии, ти нали не смяташ че 2-3 часа език седмично без среда за практика (визирам западни телевизии/интернет/компютри и повсеместното разпространение на английски днес) ще те научат наистина?

Тука е лесно да се отговори. Изключвайки езиковите гимназии, ти нали не смяташ че 2-3 часа език седмично без среда за практика (визирам западни телевизии/интернет/компютри и повсеместното разпространение на английски днес) ще те научат наистина?

Не, аз друго си спомням. Че нямаше часове по западни езици. Нямаше дори СИП! Като спомените ми са от София, не от провинцията.

А 2-3 часа седмично в течение на години са напълно достатъчни. При завършване децата ще владеят доста сносно определен език.

Я си признай, че или си детко с никакви спомени от едно време, или ти плащат по висока ставка да пускаш дезинформации, т.е. трол на квадрат, щото обикновените троли, чак толкова не лъжат.

Викаш ти си говорел свободно западен език, след като си завършил средното си образование? Кой беше номенклатурчик от вашите - мама или тате? 

Не, аз друго си спомням. Че нямаше часове по западни езици. Нямаше дори СИП! Като спомените ми са от София, не от провинцията.

А 2-3 часа седмично в течение на години са напълно достатъчни. При завършване децата ще владеят доста сносно определен език.

Нищо не помниш, ама нищо! Освен да си бил в някое спортно училище, където да са ти развивали мускулите за сметка на сивото вещество.

Нищо не помниш, ама нищо! Освен да си бил в някое спортно училище, където да са ти развивали мускулите за сметка на сивото вещество.

Попитах те нещо, ти реши да се напънеш и да ме обидиш? Очевидно не само знанията, но и възпитанието са ти номенклатурни. Очевидно и отговора на въпроса ми е положителен. Тогава си признай. Кажи просто: "да, мама и тате бяха номенклатурчици". 

Не, аз друго си спомням. Че нямаше часове по западни езици.

Майка ми (р. 1958г) беше учила френски в гимназията (обикновена гимназия в малък провинциален град) Учеше ме да броя като малък...

Изучаването на руски език започна в трети клас. Вече не си спомням броя на часовете, но не е бил по-малко от 3 седмично, и продължи до 12-ти клас включително, вече при 4 часа седмично. Изучаването на немски език започна в четвърти клас, като до 7-ми клас го учехме по 3 до 4 часа седмично, след което в 8-ми клас часовете бяха 9 седмично, а след това от 9-ти до до 12-ти включително - осем. Не беше езикова гимназия, но училището се водеше със засилено изучаване на западен език. Не пожелах да вляза в езикова гимназия, въпреки че бях приет, защото трябваше да пътувам всеки ден в продължение на 5 години. И това без да имам "номенклатурчици" (каквото и да означава това) в семейството - раснал съм само с майка-учителка, бащата го е хванала липсата, когато съм бил на две годинки. Всички приемни изпити са издържани по надлежния ред, без връзки.

Не знам кой какви спомени има, но аз съм раснал на село. Там скитах по цял ден с едно колело чак до съседните села, играех баскетбол, събирах се с приятели и т.н. Къщата и гаражът, в който си държах колелото, стояха отключени по цели седмици (всъщност нямам спомен да съм ги заключвал някога). И никога никой не открадна нищо, макар през няколко къщи от нашата и до ден днешен да живеят цигани.

Като малък и като по-голям съм работил в селскостопанските дворове на село - товарил съм камиони, носил съм чували и т.н. И не помня да е имало безработица. Напротив, през лятото не достигаше персонал и се чудеха откъде да намерят хора да свършат цялата работа. В момента нищо от това не работи и повече от половината земя пустее. Въпросното село, което тогава беше над 5000 жители, в момента е 1800, основно цигани-преселници отнякъде.

Редактирано от Wankata (преглед на промените)

Не знам защо уаукаш, програмата на училищата се одобряваше в Министерството на Народната Просвета, протоколите са публична информация, учебните програми си седят по архивите. Отиваш, заявяваш, гледаш и цъкайки се уверяваш, че не само, че не е било забранено, но е било задължително изучаването! На какво ниво и с какъв успех е усвояван материала - това е друга тема...

То и математика се преподава по училищата повече от век, но хората поназнайващи математиката, са в недостиг и до днес. Ще рече, толкова са били заинтересовани учениците да го учат този език.

Айде ся сатинзации.

Не точно сатинизация. Донякъде е права, с твърдението си.

Защо донякъде? - Защото преди 1985 год. наистина имаше няколко езикови гимназии, в които влизаха деца, определено с партийна принадлижност(гледал ли си "Вчера"). Та в тази английска гимназия във Видин(единствена за България, в която се учеше както трябва английски) влизаха обикновено деца на висшата партийна номенлатура, които се подготвяха за бъдещата си политическа и дипломатическа кариера.

Едва след 1985-а започнаха да функционират езикови гимназии по големите градове,със западен език и математически, с разширено изучаване на западен език, дотогава езиковите гимназии бяха само с руски език.

Викаш ти си говорел свободно западен език, след като си завършил средното си образование? Кой беше номенклатурчик от вашите - мама или тате? 

Имаше, Мохини, но твърдя, че с 2-3 часа седмично няма как да научиш добре езика, получаваш(разбира се) някаква езикова култура, но дотам.

Иначе имаше курсове по читалищата и никой на никого не е забранявал да учи западен език.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Майка ми (р. 1958г) беше учила френски в гимназията (обикновена гимназия в малък провинциален град) Учеше ме да броя като малък...

Достатъчно е човек да погледне през онези години колко души са завършвали годишно университет със специалност филология/западен език/ и педагогика. Т.е. бъдещи учители. И колко са училищата в България, за които твърдите, че свободно са се преподавали западни езици. 

В колко книжарници се продаваха книги на чужди езици и в какви бройки?

Колко от нас,  пишещите тук, честно могат да се похвалят с родител, владеещ западен език писмено и говоримо?

Благо 72, общо взето съм забелязала, че пишеш смислени постове, но когато се увличаш, наистина доста се увличаш.

Много пъти съм казвала, че не може, отричайки един строй, да се отрече и всичко добро в него.

Не знам дали си наясно, че България не е само София и че има хора в покрайнините на страната ни, които мизерстват. И това не е защото са лоши и неспособни хора, а защото просто такива са им възможностите и не са учени интелектуалци, за да се изнесат в големите градове. Те работят в сферата на услугите, но поради конкуренцията и безпаричието, ако едно подстригване в София е 15 лв, в Елхово примерно е 3 лв в гаражчето на улицата. Има хора от големите градове, които отиват в малките градчета да си ремонтират колите, защото ремонта плюс пътя им излиза по-евтино. А тези, които работят в малко по-големи чужди фирми, взимат заплати от по 500 лв в пликове, без фиш, без да знаят кога и за какво могат да бъдат глобени с удръжки, с по 5 дни отпуска и работно време от по 10 часа. Не преувеличавам. Познавам лично доста хора на това дередже.

Образованието е право, а не привилегия. Но тук още не сме достигнали до етапа, в който работата регулира и отсява наистина можещите и подплатилите дипломата със съответните знания. Някой ден и тук ще стане така, че с дипломи от определени университети, ще може да се става само секретарка и обслужващ персонал и ще има университети, чието име ще е достатъчна гаранция за качеството на дипломата, както като се каже, че е от Харвард. До тогава всеки завършил Сульо, който си е платил, ще се прави на онеправдан гений, каквито ги има и в темата.

Относно живеенето под наем. Защо си мислиш, че американците живеят под наем. Аз си мисля, че е заради икономиката и действителността им, а не защото така им е приятно. След като всяка фирма има офиси на територия, по-голяма от континента ни и след като може днес да работиш в един град, а утре да те пратят в офиса, намиращ се в град на разстояние хиляди километри, нормално е да се премести цялото семейство, защото ежедневното пътуване е абсурдно. Проблем, който в България изобщо не стои или поне не в такива измерения, а като изключение.

Относно ипотеките - и по време на социализма ги имаше. И тогава беше трудно плащането им. Но... Нямаше ужаса на хората, че утре може да останат без работа и да не могат да обслужват кредита. А това е една огромна разлика.

Някак си някои хора мислят по американски и европейски стандарти, без да вземат предвид, че в България само цените са европейски, а заплатите са си български, както и бюрокрацията ни, както и цялото ни устройство във всяка една сфера на живота. В страната ни фактор стана Господари на ефира, защото нещата се оправят тогава, когато се извика телевизията на място. Не е за вярване! Факт е!

Та такива ми ти едни популистки работи.

Мерил, какво правя - добре го правя :)

Така и увличането :)

Отлично познавам реалността и съчувствам и помагам на хората (няма как да стигнеш до този извод от постовете ми), но страшната истина е, че нищо няма да промени положението, освен усилията на същите тези хора.

В никакъв случай не мога да отрека исторически факт - съществуването на цял период, в който аз съм роден. Не ми допада трудността, с която хората се сблъскват при адресиране на основните причини за сегашното положение. Те се коренят в "онзи" строй. Вероятно, това ме кара да съм по-краен и необективен.

Животът под наем е комплексна тема, предлагам да се обединим около това, че не е еднозначен индикатор кой колко качествено живее.

Да, по време на социализма нямаше притеснението. Но за сметка на аналогично отрязване отгоре - колкото и както и да работиш, нищо особено няма да направиш. Това е едно от най-страшните уродства на системата, с толкова дълъг хоризонт, че и в момента го виждаме - хората искат стабилност (която в тези времена никой строй, държава или управляващ не може да им даде) и са загубили тотално (голямата част от тях) способността си да се борят и да имат инициатива и роля в собствения си живот.

При условия на отворена икономика (малко от нещата си произвеждаме сами), не можеш да имаш различни очаквания за цените - ще са световните, с малки разлики в сферата на услугите.

Отбелязвам, че няма никаква връзка между доходи и цени, освен в силно автархична икокомика.

Въпросът е, защо не можем да произведем продукт с голяма добавена стойност и къде трябва да се фокусираме, за да намерим мястото си. Ето това е задачата на нашите политици.

Попитах те нещо, ти реши да се напънеш и да ме обидиш? Очевидно не само знанията, но и възпитанието са ти номенклатурни. Очевидно и отговора на въпроса ми е положителен. Тогава си признай. Кажи просто: "да, мама и тате бяха номенклатурчици". 

По-скоро твоите, не ми знаеш историята, но наистина в някои училища се влизаше и с привилегии, не само с постижения.

Защо донякъде? - Защото преди 1985 год. наистина имаше няколко езикови гимназии, в които влизаха деца, определено с партийна принадлижност(гледал ли си "Вчера"). Та в тази английска гимназия във Видин(единствена за България, в която се учеше както трябва английски) влизаха обикновено деца на висшата партийна номенлатура, които се подготвяха за бъдещата си политическа и дипломатическа кариера.

Едва след 1985-а започнаха да функционират езикови гимназии по големите градове,със западен език и математически, с разширено изучаване на западен език, дотогава езиковите гимназии бяха само с руски език.

...

Глей ся Кака. Аз опонирам, както е видно, на "...В останалите училища изучаването на западни езици бе забранено…". Не само, че не беше забранено, но беше и задължително! За приоритета при приемане нямам спор. Но чак пък да докара до забрани за изучаване... Ей това е сатанизация... Когато излишно се преоплюва нещо...

Имаше, Мохини, но твърдя, че с 2-3 часа седмично няма как да научиш добре езика, получаваш(разбира се) някаква езикова култура, но дотам.

Иначе имаше курсове по читалищата и никой на никого не е забранявал да учи западен език.

Получава се тогава един парадокс. Да речем, че моите спомени са погрешни и всеки е можел свободно да учи чужд език. Защо тогава се получава така, че много голям процент от българите в онова време, не са владеели някакъв западен език? Казваш, разполагали сме с кадри, с база, дори с възможност за допълнителни уроци. Причината дали е предимно мързел, неспособност или на хартия е било едно, а на практика съвсем друго? Недостък на кадри, некачествено обучение, умишлено свиване на бройките в университетите специалност филология, репресии спрямо учители, владеещи западни езици, недостиг на литература, недостиг на други канали за усвояване на чужд език и самостоятелно обучение…Колко семейства са били в състояние да откъснат от заплатата си, за да плащат за частни уроци? И защо е трябвало да плащат за частни уроци при положение, че както твърдите, свободно са се преподавали западни езици в училищата?

Ей такива едни въпроси ми се въртят в главата. По думите на колегите ще се окаже, че българинът явно е повсеместно тъп и недоразвит идиот, щом такава колосална възможност за изучаване на западни езици, предоставена му от държавата, той е сколасал да научи масово само руски…

Не знам защо уаукаш, програмата на училищата се одобряваше в Министерството на Народната Просвета, протоколите са публична информация, учебните програми си седят по архивите. Отиваш, заявяваш, гледаш и цъкайки се уверяваш, че не само, че не е било забранено, но е било задължително изучаването! На какво ниво и с какъв успех е усвояван материала - това е друга тема...

То и математика се преподава по училищата повече от век, но хората поназнайващи математиката, са в недостиг и до днес. Ще рече, толкова са били заинтересовани учениците да го учат този език.

Да те допълня: Имаше освен задължително изучаване на чужди езици, също и ЗИП(това пак бяха задължителни часове, но можеше да избираш предмета(от ограничен брой предмети, в това число и по езикова подготовка)) и СИП, които часове пък си бяха напълно свободно избираеми между всички предмети за съответният клас и пак можеше да се избере език.

Ей ся като ми е тоя идеален пример от Гугъл и от игрален филм в ролята на аргумент. Нел, излагаш се бе, не се ли усещаш поне малко?

Достатъчно е човек да погледне през онези години колко души са завършвали годишно университет със специалност филология/западен език/ и педагогика. Т.е. бъдещи учители. И колко са училищата в България, за които твърдите, че свободно са се преподавали западни езици. 

В колко книжарници се продаваха книги на чужди езици и в какви бройки?

Колко от нас,  пишещите тук, честно могат да се похвалят с родител, владеещ западен език писмено и говоримо?

Ще ти отговоря - филология(българска, западна и източна) се учеше само в СУ и филиала му във Велико Търново(да, за който не знае - Великотърновския университет беше филиал на СУ).

Но за средните училища не си права. Навсякъде имаше часове по западен език, разбира се крайно недостатъчни и поради тази причина родителите ни няма как да го владеят дори говоримо добре, камо ли писмено.

Западен език се учеше и в някои от Висшите институти(сега университети).

Тезата ти за забрана за изучаване на западен език по времето на соца е невярна. Друг е въпросът доколко ни се вменяваше, че няма да ни трябва. Но който вярвал-вярвал, другите учехме по 1-2 западни и... руски, разбира се.

Защо тогава се получава така, че много голям процент от българите в онова време, не са владеели някакъв западен език?

Отговорих. Втълпяваха ни, че не ни трябва, макар аз лично да помня как зам.директорката на основното училище, в което учех, ни правеше на луди калинки с изискванията си-преподаваше ни немски и изключително много държеше каквото научим да е качествено.

Колко семейства са били в състояние да откъснат от заплатата си, за да плащат за частни уроци?

Малко бяха онези, които не можеха, но... не е това причината - повечето родители смятаха, че е безполезно.

А в читалищата таксите бяха като всички останали(цигулка, пиано, балет, народни танци и т.н) - т.е по 30 лв. на година.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.