Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

С тогавашни 140 лева можех например да си купя 424 бири Загорка - по половин литър в стъклено шише.  Сегашните 380 лева не стигат за толкова бири Загорки.  При цена 1.20 лева сега бирите са само 316.

То ако сравняваш всичко само в алкохол, цигари и казина нито тогава нито сега няма да ти стигат парите за нищо.

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 243,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

Кино тогава - 50 стотинки, сега e 8 -12 лева.   Подстригване тогава   - 50 стотинки, сега 5 -15 лева.  Дини съм купувал по 2-4 стотинки за килограм...  Нормално кисело мляко в стъклено бурканче бе 23 стотинки - сега такова дето да се вкисва няма.  Стига спомени.

Пълна мешана скара (пържола, кюфте,кебапче,шишче и гарнитура) в Балкантурист на екстра категория беше 2,72 лв. Това става ли за сравнение :D Сведенията ми са от първа ръка.

Става. Сега, в средна ръка заведение в столицата - за 10-на лева. На далавера си с твоето съотношение (1800/300; 1:6)

С тогавашни 140 лева можех например да си купя 424 бири Загорка - по половин литър в стъклено шише. Сегашните 380 лева не стигат за толкова бири Загорки. При цена 1.20 лева сега бирите са само 316.

Ама ти сега вземаш към 1800, нали така? Колко щеше да вземаш по соца, с твоя стаж - да кажем, 300.

Т.е. с коригирани данни - 1500 бири сега и 424 тогава. Наздраве :)

Кино тогава - 50 стотинки, сега e 8 -12 лева. Подстригване тогава - 50 стотинки, сега 5 -15 лева. Дини съм купувал по 2-4 стотинки за килограм... Нормално кисело мляко в стъклено бурканче бе 23 стотинки - сега такова дето да се вкисва няма. Стига спомени.

Кино, кино, колко да е кино. Опашката за първите Междузвездни войни на паметника Левски си я спомням ясно. Не успяхме да се вредим :)

Спомням и си панорамите в НДК. И не бяха по 0,50лв точно тези филми.

Кисело мляко на село се намира, в големия град - 4К плазма и гледаш като на живо :D

Сега 1800 лв се приравняват към 450 лв от 1989 -та...  Хайде без грешки или стъкмистики.

Става. Сега, в средна ръка заведение в столицата - за 10-на лева. На далавера си с твоето съотношение (1800/300; 1:6)

Ама ти сега вземаш към 1800, нали така? Колко щеше да вземаш по соца, с твоя стаж - да кажем, 300.

Т.е. с коригирани данни - 1500 бири сега и 424 тогава. Наздраве :)

Кино, кино, колко да е кино. Опашката за първите Междузвездни войни на паметника Левски си я спомням ясно. Не успяхме да се вредим :)

Спомням и си панорамите в НДК. И не бяха по 0,50лв точно тези филми.

Кисело мляко на село се намира, в големия град - 4К плазма и гледаш като на живо :D

Сравняваш заведение средна ръка у софето, където ти сервират подмладено 30 годишно ирландско ГМО, с луксозно заведение(като за онези времена) в което всичко беше истинско и твърде меко казано с отлично качество.. Благо, не ме карай да се съмнявам в здравия ти разум. Дали там  вътре няма настанени известен брой приони, именно от консумацията на някоя луда крава?

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Ама ти сега вземаш към 1800, нали така?

Благо, спри с тая демагогия. И виж в статистиката колко голяма част от българските семейства имат по над 3600лв доход. Двама работещи родители - 3600лв. Ама друг път! А кисело мляко и на село скоро няма да се намира, гражданче голямо. Защото циганите откраднаха кравите.

Май ти не ме разбра... опитвам се да намеря някаква логика в примера ти с Ладата.

Идеята с колите е, че сме голяма работа пишман европейци в момента. Въпросът е - "Какво получихме"? Нови коли, нови апартаменти? Май нищо. В момента и пари за една Лада нямаме, която е един от най-евтините автомобили.

След 20 годни работа, развитието предполага примерен доход от да кажем 3000 лв. 

След като се добавят в сметката недостъпните тогава апартаменти,

Много ти здраве с 3000лв! Я виж колко % от населението на страната получава такива заплати! А защо пък апартаментите са толкова недостъпни, след като повечето жилища, в които хората живеят днес в България са наследство от комунистическа България?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Сега средната брутна заплата у нас е 880 лв и са добре домакинствата с поне 1500 лв чист месечен доход.  Над половината ни сънародници за съжаление получават по-ниски доходи.  

KALINA хечбек, Бензин, Ръчни скорости  струва  16,660 ЛЕВА

За по-малко пари има модели Шкода и Дачия  - те и са по-добри от Ладите!     За нова Лада сега са нужни 19 брутни заплати.  През 1989-та са били нужни 29 средни брутни заплати за Лада струваща 8000 лв тогава.    

Тогава, едно билетче за градкия транспорт беше 6 стотинки. Със заплата от 140лв.можеше да си купиш около 2200 билетчета. Сега билет за градския транспорт е 1 лев. За да си купиш 2200 билета, в момента трябва да получаваш 2200 лева заплата.

А в момента над 50 процента от хората в България работят за минимална заплата. Има и много безработни.

Тогава нямаше безработица.

Ама като започнете да сравнявате по този начин... :) В онези години и билета за метрото в Париж беше 5 франка, което се равняваше на 1 лев. И качването на Айфеловата кула беше 11 франка, което беше около 2 лв. Забравили сте да спомене бозата от 6 ст.

Та нали има още безброй фактори, които определят качеството на живот, а не само цената на билетчето за рейса.

Трябва ли да споменаваме, че сега билета за кино струва повече от 10 лв, а билетите за театър се пускат в Грабо-то за по 4 или 6 лв. Защо не се правят изводи в тази посока... Качеството на живота не се определя само от жизнения стандарт и покупателната способност!

Сега средната брутна заплата у нас е 880 лв и са добре домакинствата с поне 1500 лв чист месечен доход.  Над половината ни сънародници за съжаление получават по-ниски доходи.  

KALINA хечбек, Бензин, Ръчни скорости  струва  16,660 ЛЕВА

За по-малко пари има модели Шкода и Дачия  - те и са по-добри от Ладите!     За нова Лада сега са нужни 19 брутни заплати.  През 1989-та са били нужни 29 средни брутни заплати за Лада струваща 8000 лв тогава.    

Ако погледнеш в старите ми коментари, в едно друга тема съм показал цени на руски автомобили в момента, които са невероятно изгодни поради курса на рублата и гладът за долари на Русия... Симтеч знае за какво става въпрос, дали  шкода и дачия са по-евтини, може доста да се поспори, а по-луксозните шкоди са на съотвестваща си цена, макар през последните една две години шкодите, всичките им модели, да скочиха сериозно нагоре като цена, явно не си следил положението и си малко неподготвен.

Защо не се правят изводи в тази посока... Качеството на живота не се определя само от жизнения стандарт и покупателната способност!

Безсмислено Merryl. Ненужно връщане на мъртво време - свършено и невъзвръщаемо. Сравненията са смислени за количествени разлики. При положение, че има качествени такива и в двете страни на равенството, може ли да се сравнява изобщо?

П.П. през 89та и двамата ми родители работеха и при все това не можех дори да си мечтая за екскурзия в чужбина, един единствен път сме били на море през живота ми... Разправяй ми ти за Париж...

Колега. Интересно е как като малък аз почти десетина години, като 6 от тях поредни, съм бил на море. Не по-различно е положението с всичките ми връстници и приятели от квартала на малкото градче в което живея и сега. А това че не съм бил в Париж, нищо не съм изгубил. Не ти знам личната история и по какви причини си бил само един път на море, но явно не е било по финансови, освен ако принципно не сте от хората с по-широки пръсти и да сте се харчели за други луксове, или пък да сте събирали за закупуване или строеж на жилище(или няколко жилища) точно в този период.

Колега. Интересно е как като малък аз почти десетина години, като 6 от тях поредни, съм бил на море.

По същия начин колега, както аз ви се чудя как ви е зле сега - просто е - тогава вие не сте виждали тези, дето са живеели зле...

Редактирано от flare (преглед на промените)

По същия начин колега, както аз ви се чудя как ви е зле сега - просто е - тогава вие не сте виждали тези, дето са живеели зле...

Какво точно не съм виждал. В нета има всичко, а ако отида там, какво точно в повече ще получа? Няма каквато и да е стока, която да  се продава само и единствено там и да не мога да си я закупя дистанционно, стига да ми е по джоба. Нито знам френски, нито английският ми е кой знае колко перфектен. Да дам една шапка пари, да ида на място при някоя френска жрица на любовта ли, че с нея ще се разбирам без думи и ще ми направи истински спомен? Че това и тук мога да си го уредя, само дето няма да е баш французойка :D но пък ще е на доста по-изгодна цена, дори без да диря най-евтините оферти.

Благо, спри с тая демагогия. И виж в статистиката колко голяма част от българските семейства имат по над 3600лв доход. Двама работещи родители - 3600лв. Ама друг път! А кисело мляко и на село скоро няма да се намира, гражданче голямо. Защото циганите откраднаха кравите.

Идеята с колите е, че сме голяма работа пишман европейци в момента. Въпросът е - "Какво получихме"? Нови коли, нови апартаменти? Май нищо. В момента и пари за една Лада нямаме, която е един от най-евтините автомобили.

Много ти здраве с 3000лв! Я виж колко % от населението на страната получава такива заплати! А защо пък апартаментите са толкова недостъпни, след като повечето жилища, в които хората живеят днес в България са наследство от комунистическа България?

Колега Симтех, спри с непремислените изказвания. Водим си дискусия с г-н attj, който твърди, че сегашният му доход от 1800 лв. е по-малко (или равно, хайде) на доходът му от 200 тогавашни лева през 1989г.

За теб вече си съставих престава - ти чакаш някой да ти даде. Дал съм ти и мнение - ако не промениш това в себе си, няма да си добре, ще се вечно недоволен.

Ако трябва да коментираме строителството, не съм сигурен, че е строено малко, за качеството няма какво да говоря.

Ако погледнеш в старите ми коментари, в едно друга тема съм показал цени на руски автомобили в момента, които са невероятно изгодни поради курса на рублата и гладът за долари на Русия... Симтеч знае за какво става въпрос, дали  шкода и дачия са по-евтини, може доста да се поспори, а по-луксозните шкоди са на съотвестваща си цена, макар през последните една две години шкодите, всичките им модели, да скочиха сериозно нагоре като цена, явно не си следил положението и си малко неподготвен.

Citigo MPI / 55 kW / 75 к.с., 5М, Бензин, Ръчни скорости от 14,796 ЛЕВА 

Имал съм една лада и три шкоди досега - напоследък ползвам два нови форда - Фокус и Фюжън.   Фордовете са по-скъпи и по-добри.   Най-малката Шкода е прекрасна луксозна и икономична възможност - мой познат я ползва вече година  http://www.cars.bg/?go=catalogue&cat_brandId=73  

Не казвам, че не е добра. Базовата цена, т.е. най-ниската възможна, е горе-долу поносима. Обаче това не може да бъде да речем семейна кола или удобна за дълъг път, още повече ако трябва да се пътува относително често. Тази малка въшка, е примерно за жена в среден или голям град, да седне в нея и да иде да си напазари някаква стока до някои по-отдалечени магазини от дома й, когато става въпрос да се купува нещо, което е в повече от това което е удобно да се носи през системата на градския транпорт.

Ненужно връщане на мъртво време - свършено и невъзвръщаемо. Сравненията са смислени за количествени разлики. При положение, че има качествени такива и в двете страни на равенството, може ли да се сравнява изобщо?

И аз това имам предвид. Дори да сравняваме еднакъв жизнен стандарт, качеството на живота може да бъде различно в зависимост от редица други фактори. 

А примера с Париж точно за това го дадох, за да се види, че са безсмислени тези примери с билетче за 4 ст. и боза от 6 ст. Какво от това, че към онзи момент билета за метрото в Париж е бил 1 лв и малко или много е бил по джоба на всеки българин, при положение, че 90 процента от населението дори не е можело да припари до там, камо ли да си го позволи като разход във всички останали аспекти.

Сравняваш заведение средна ръка у софето, където ти сервират подмладено 30 годишно ирландско ГМО, с луксозно заведение(като за онези времена) в което всичко беше истинско и твърде меко казано с отлично качество.. Благо, не ме карай да се съмнявам в здравия ти разум. Дали там вътре няма настанени известен брой приони, именно от консумацията на някоя луда крава?

Проблемът с храната има съвсем просто обяснение - не може пет пъти по-малко хора да хранят два пъти по-голямо население и да няма промяна в качеството й.

Ако сме готови 25% от населението да се занимават (неефективно) със земеделие, то пак ще се върне онова качество.

Но няма да имаме много други неща. Въпрос на избор, който всъщност правим всеки ден, стоейки си по канцелариите в градовете.

Проблемът с храната има съвсем просто обяснение - не може пет пъти по-малко хора да хранят два пъти по-голямо население и да няма промяна в качеството й.

Ако сме готови 25% от населението да се занимават (неефективно) със земеделие, то пак ще се върне онова качество.

Но няма да имаме много други неща. Въпрос на избор, който всъщност правим всеки ден, стоейки си по канцелариите в градовете.

Определено няма нищо общо с това което обсъждаме, защо храната е такава каквато е тогава и каквато е  сега. Това е обект на друга тема. Не се изнизвай по терлици от правилната посока :)

Определено няма нищо общо с това което обсъждаме, защо храната е такава каквато е тогава и каквато е сега. Това е обект на друга тема. Не се изнизвай по терлици от правилната посока :)

Коя е правилната посока?

Между другото, някак ми прави впечатление идентичната формулировка и начини на използване в ситуациите на тази конструкция.

Тя веднага ми напомни за Синбад, за който си нерационално си мисля, че ще видим днес.

Тц! Хората и досега искат да си обработват земята и да си продават продукцията... Козят ги обаче, с цените на импортните боклук зеленчуци, с изедническите цени на прекупвачите и с мутренските подходи, ако някой реши да си пласира стоката сам... Ей тъй...

Коя е правилната посока?

Между другото, някак ми прави впечатление идентичната формулировка и начини на използване в ситуациите на тази конструкция.

Тя веднага ми напомни за Синбад, за който си нерационално си мисля, че ще видим днес.

Знаеш много добре, че и сега можеш да консумираш добра храна, просто съответната в големите градове в ресторантски условия се предлага на доста солени цени. Тъй като обаче сравняваме цените, в луксозно за време оно тип заведение, трябва да направиш паралела в цените с тези в луксозно заведение в днешно време на определено меню, а именно на мешаната скара.

Тц! Хората и досега искат да си обработват земята и да си продават продукцията... Козят ги обаче, с цените на импортните боклук зеленчуци, с изедническите цени на прекупвачите и с мутренските подходи, ако някой реши да си пласира стоката сам... Ей тъй...

Може. Аз познавам такава само една баба, която сега е в старческия дом в Липница.

Все пак, като градско чедо нямам много впечатление и работя по-скоро с някакви предразсъдъци по темата.

Но имам категориченото убеждение, че самодтоятелно, без сериозни инвестиции, няма да стане, каквито митнически правила да обвиняваме или дължина на прекупваческата верига.

Харесах те поради признанието за предрасъдъците. Останалите неща са прозаични. Не са нужни сериозни инвестиции, защото те обикновено се поемат от големите лъвове, в това число и от такива, които са земеделци само по документи и до обикновените хора достига твърде малко или нищо. Единственото което е нужно, е осигуряването на истинска конкурентна обстановка, нормален достъп до всички пазари и нормален достъп(без чиновническо изнудване от типа, "ще ти дадем каквото ти се полага, ако го разделиш с нас(или "да разделим парите, ще ти ги дадем, ако ще и да не ти се полагат, само да стане сделката с поделянето")) до европейските доплащания за всички кандидати(без измамниците) както и тези европейски доплащания, да са в размер(или с процент) равен с този, който се полага за селските стопани в старите страни членки на ЕС.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.