Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Кое няма да ми се получи, държавата да подпомага по-бедни ученици, които желаят да учат медицина, но нямат финасова възможност, в замяна на задължение да работят в БГ определен срок?

Смятам, че 80% от младите, бедни или не учат тук, за да се реализират другаде. Защото тук не могат да получат добър живот. И ако ги наричате пиявици, то от мизерният ни БВП над 1 милиард идва от български емигранти.

Уважение към лекарите няма. Нито ние ги уважаваме, нито една немалка част от лекарите вече уважава хората. Това е действителността. Проблеми има и от двете страни, но някой да те бие, защото си дошъл навреме(в минути, тоя автомобил трябва да дойде), а не си се телепортирал за секунда или за други абсурдни ситуации - това е факт в България. За това около всяка болница има по няколко охранителя и понякога патрулка.

Симчо, освен че възпитанието и доходите ти куцар е видно, че и логиката не е от силните страни. Откъде знаеш аз в какво виждам полза?

В повечето западни страни няма понятието "работещ беден". Това е наш патент. Искам да работя и да получавам достойно заплащане за труда си, който не е хамалски, а силно интелектуален.

Някак си някои хора мислят по американски и европейски стандарти, без да вземат предвид, че в България само цените са европейски, а заплатите са си български, както и бюрокрацията ни, както и цялото ни устройство във всяка една сфера на живота.

Ето това е 1000% истина и подкрепям абсолютно безусловно.

При условия на отворена икономика (малко от нещата си произвеждаме сами), не можеш да имаш различни очаквания за цените - ще са световните, с малки разлики в сферата на услугите.

Отбелязвам, че няма никаква връзка между доходи и цени, освен в силно автархична икокомика.

Въпросът е, защо не можем да произведем продукт с голяма добавена стойност и къде трябва да се фокусираме, за да намерим мястото си. Ето това е задачата на нашите политици.

Много здраве ще имаш. Такива политици няма, а цените на много стоки са изкуствено завишени. Близо 45% от цената на горивата се формира от акциз, над 80% от цената на цигарите, близо 50% от цената на електричеството се плаща на ЕРП, които не инвестират, а само изнасят за Чехия пари.
  • Отговори 3,5k
  • Прегледи 243,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

Ще ти отговоря - филология(българска, западна и източна) се учеше само в СУ и филиала му във Велико Търново(да, за който не знае - Великотърновския университет беше филиал на СУ).

Но за средните училища не си права. Навсякъде имаше часове по западен език, разбира се крайно недостатъчни и поради тази причина родителите ни няма как да го владеят дори говоримо, камо ли писмено.

Западен език се учеше и в някои от Висшите институти(сега университети).

Тезата ти за забрана за изучаване на западен език по времето на соца е невярна. Друг е въпросът доколко ни се вменяваше, че няма да ни трябва. Но който вярвал-вярвал, другите учехме по 1-2 западни и... руски, разбира се.

Ето го отговора - как ще се изучава чужд език без учител? Само два университета са подготвяли кадри. А колко са общо училищата в цяла България? Това, ако не е забрана, то каква дума би била по-подходяща? Получава се така - можете свободно да изучавате чужд език в училище, но не можем да ви намерим учител. А когато го намерим, по спуснатия от Министерството на просветата материал, цяла година ще се учите да броите до 10 и да казвате май нейм из Пенка… айм а стюдент. 

Да живее социализма!

Еденици са хората, които не са завършили езикова гимназия или друго елитно училище, имали късмета да изучават чужд език в училище в течение на 7 години. Проблемът съвсем не е в тъпотата или нежеланието на българина да учи чужд език. Проблемът беше самата система, която не стимулираше изучаването на западни езици, а правеше всичко възможно да го ограничава. Но да, на хартия забрана не е имало. Резултатът от тази политика е факт. Българи, владеещи западен език до 1990, бяха по-малко около 3 % от населението.

...В повечето западни страни няма понятието "работещ беден". Това е наш патент. Искам да работя и да получавам достойно заплащане за труда си, който не е хамалски, а силно интелектуален...

Мдааа те на запад като работят нискоквалифициран труд като сервитьори, бармани, миячи, в Макдоналс и т.н. си купуват вили на Бахамите и поне 2-3 апартамента по земното кълбо, защото дават извънредни часове и остават след раб.време :)

Симтеч наистина не можеш да проумееш едно - ако не те мързи в България могат да се вадят много прилични пари, вярно в големите градове, но от много години има една ниша наречена "freelancer" може и от село да си работиш стига да имаш нужните знания, техника и интернет. Сега ще кажеш от къде да ги вземеш - аз ще ти ги набавя само ми докажи, че точно ти си заслужаваш инвестицията!?

Човек ако ще и стотинка в джоба да няма в момента в който започне да показва, че разбира от нещо много (било то и от крави или слънчоглед) веднага се намират хора които имат ресурса, но пък не разбират колкото него и го наемат или направо инвестират в него.

Навсякъде по света с нискоквалифициран труд няма да преуспееш, може да живееш по - добре от колкото тук наистина, но не вярвайте на всичко, което ви говорят гурбетчиите...

Получава се тогава един парадокс. Да речем, че моите спомени са погрешни и всеки е можел свободно да учи чужд език. Защо тогава се получава така, че много голям процент от българите в онова време, не са владеели някакъв западен език? Казваш, разполагали сме с кадри, с база, дори с възможност за допълнителни уроци. Причината дали е предимно мързел, неспособност или на хартия е било едно, а на практика съвсем друго? Недостък на кадри, некачествено обучение, умишлено свиване на бройките в университетите специалност филология, репресии спрямо учители, владеещи западни езици, недостиг на литература, недостиг на други канали за усвояване на чужд език и самостоятелно обучение…Колко семейства са били в състояние да откъснат от заплатата си, за да плащат за частни уроци? И защо е трябвало да плащат за частни уроци при положение, че както твърдите, свободно са се преподавали западни езици в училищата?

Ей такива едни въпроси ми се въртят в главата. По думите на колегите ще се окаже, че българинът явно е повсеместно тъп и недоразвит идиот, щом такава колосална възможност за изучаване на западни езици, предоставена му от държавата, той е сколасал да научи масово само руски…

Курсовете в читалищата (тъй наречените езикови алианси или просто алианси) бяха абсолютно свободни за посещаващите ги и бяха заплатени от ЦИЧЕ (Център за Изучаване на Чужди Езици)...

Ще ти отговоря - филология(българска, западна и източна) се учеше само в СУ и филиала му във Велико Търново(да, за който не знае - Великотърновския университет беше филиал на СУ).

Но за средните училища не си права. Навсякъде имаше часове по западен език, разбира се крайно недостатъчни и поради тази причина родителите ни няма как да го владеят дори говоримо, камо ли писмено.

Западен език се учеше и в някои от Висшите институти(сега университети).

Тезата ти за забрана за изучаване на западен език по времето на соца е невярна. Друг е въпросът доколко ни се вменяваше, че няма да ни трябва. Но който вярвал-вярвал, другите учехме по 1-2 западни и... руски, разбира се.

Отговорих. Втълпяваха ни, че не ни трябва, макар аз лично да помня как зам.директорката на основното училище, в което учех, ни правеше на луди калинки с изискванията си-преподаваше ни немски и изключително много държеше каквото научим да е качествено.

Малко бяха онези, които не можеха, но... не е това причината - повечето родители смятаха, че е безполезно.

А в читалищата таксите бяха като всички останали(цигулка, пиано, балет, народни танци и т.н) - т.е по 30 лв. на година.

Не съм виждал или чувал някой да го вменява експлицитно. По-скоро сред учениците си цареше безхаберие и калпазанщина. Никой не вярваше, че някога ще му трябва истински за да го учи (включително и аз). Тези, които си го имаха като идея, си ходеха на алианси и влезнаха в езикови гимназии. Такова беше положението и с математиката. В десети клас се застъпваше малко висша математика - граници на функции, производни и изследване на функции. Айде питай колко човека си спомнят, че въобще са учили такова нещо. На обикновен техник от техникума или канцеларски плъх от гимназията, кога ще му потрябва такова нещо? Та хората съвсем безхаберно са пропуснали (сигурно с право) да усвоят и този, както и другия материал от "практичност"...

Тезата ти за забрана за изучаване на западен език по времето на соца е невярна.  - не е теза, а нарочна тролска дезинформация

Отговорих. Втълпяваха ни, че не ни трябва, макар аз лично да помня как зам.директорката на основното училище, в което учех, ни правеше на луди калинки с изискванията си-преподаваше ни немски и изключително много държеше каквото научим да е качествено.      - `ся хем били втълпявали че не трябва, хем фактите са нещо различни...не са ни втълпявали че няма да ни трябва, гарантирам го лично - това е нагла лъжа, напсана в полза на ти настрадин ходжа, замазваш зад лъжите пускани от хитър петър  - мохини

това пък което отговаряш по отношение на частните уроци, не беше нормална и разрешена практика, ама у софето, големите "граждани" все нещо бяха по-спИциални и сега и тогава и се бутаха в такива истории, а понеже и по-онова време бяха по-паралии, им се даваше нелегалната възможност.

Ето го отговора - как ще се изучава чужд език без учител? Само два университета са подготвяли кадри. А колко са общо училищата в цяла България? Това, ако не е забрана, то каква дума би била по-подходяща? Получава се така - можете свободно да изучавате чужд език в училище, но не можем да ви намерим учител. А когато го намерим, по спуснатия от Министерството на просветата материал, цяла година ще се учите да броите до 10 и да казвате май нейм из Пенка… айм а стюдент. 

Да живее социализма!  - Супер си! :)

Еденици са хората, които не са завършили езикова гимназия или друго елитно училище, имали късмета да изучават чужд език в училище в течение на 7 години. Проблемът съвсем не е в тъпотата или нежеланието на българина да учи чужд език. Проблемът беше самата система, която не стимулираше изучаването на западни езици, а правеше всичко възможно да го ограничава. Но да, на хартия забрана не е имало. Резултатът от тази политика е факт. Българи, владеещи западен език до 1990, бяха по-малко около 3 % от населението.    - ЕдЕш, не едеш борчетата бивши спортяги, си личи от километри колко са напред в мат`риала. Между другото, поредната лъжа с процентите, намерени може би нейде в някоя фейк стъкмистика.

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Мерил, какво правя - добре го правя :)

Така и увличането :)

Ама тук вече въпросът малко се измества. За това, че много от плодовете, които сега берем, са следствие от случилото се по време на социализма, няма спор. Но пък управлението през преходния период /който продължава тъжно дълго и който аз вече не вярвам, че някога ще свърши/, много нагло използва тази теза като оправдание за всички глупости, които самото то натвори. Неконтролируемото крадене и нагласяването на обществените поръчки, краденето на европейски пари, баталясването на банки и още куп неща, за които сега не се сещам, са си продукт точно на новото време.

Верно е, че народът е обезверен и че няма гражданско общество, което да поеме функциите си, но пък и българските нрави са си такива, че дори и да има някой работещ, все му се намират кусури от нищо неправещите кибици. Ей като в онзи виц, дето си нямаме пазач до казана в ада, защото сами си бутаме главите.

Ако всичките пари от тези европейски средства, бяха вложени правилно и за възраждане на производството, може би после щеше да има смисъл и от правенето на градинки и харченето на пари по облагородяване на зоопаркове, които не са безполезни, разбира се, но биха били аксесоар към една стабилна икономика. Не като сега - на голо дупе чифте пищови.

Ама кой да направи всичко това, като всеки един политик, без изключение, се е захванал със съдебната реформа... Още един болезнен проблем, който се превръща в популистко политическа разменна монета и цел на всеки нереализиран и нещастен адвокат, превърнал се в политик. А очевидно е фундамента, на който трябва да се гради.

Едит - и да, знам че парите идват по предназначение и по пера и не може, ако са за кукли да се дават за парцали... Но... Това също са неща, които са зависели от нашето европейско поведение, когато са се правели договорките и народът само трябваше да ръкопляска, че сме затворили и тази глава от преговорите, и онази глава от преговорите, и не знам си още какво, защото и аз не съм специалист по темата естествено.

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

Отговорих. Втълпяваха ни, че не ни трябва, макар аз лично да помня как зам.директорката на основното училище, в което учех, ни правеше на луди калинки с изискванията си-преподаваше ни немски и изключително много държеше каквото научим да е качествено.

Има ли сте късмет, Нел. В много други училища нямахме този късмет. По принцип, и ние следваше да започнем изучаване на английски от 5-ти клас, а на френски или немски от 7-ми клас. Стоеше ни в програмата. Но нашето училище, както и много други, не успя да се уреди с даскали. И ни запълниха "дупката" с часове по руски. За учители по руски недостиг нямаше.  :D

Та това е положението. Дали ще му кажем "забрана", или ще го наречем "недостиг", политиката на партията е повече от очевидна. Това е моето мнение. Но за да бъда политически коректна, понеже някои хора много държат на буквализма, ще кажа, че забрана де юре не е имало, та да им се мирнат духовете. Така или иначе в живота са важни познанията ни и ако някой смята, че не е бил ощетен от партията-майка в образованието си, нека това да е така. Но всяка монета има две страни.

Мдааа те на запад като работят нискоквалифициран труд като сервитьори, бармани, миячи

Объркал си държавата. Freelancer и аутсорсинг е изключително програмирането. И телефонният секс. Нещо, което не може по жица не може да се работи дистанционно.

Ниско квалифициран труд на запад работят хора които нямат висока квалификация. Тук работиш труд, който изисква висока квалификация и отново ти плащат колкото плащат на ниско квалифицираните работници на запад. Ако имаше толкова много пари да се направят, нямаше 83% от българското население да е със заплата до 1000лв.

Другото е, че можеш да забравиш абсолютно за това, че някой като те види колко си кадърен тук ще те обсипе с адмирации. Ще те използва за 300лв ако може или ще те унищожи. Защото бизнесът ни е мутри.

Ставаше въпрос за 2000лв заплата(виж си поста). Не за 2000лв семеен доход

83% от българите получават заплати по-малки от 1000лв според НСИ.

Ако всичките пари от тези европейски средства, бяха вложени правилно и за възраждане на производството,

Ако-то цапа и мирише. Истината е, че си права, но няма да стане.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Да те допълня: Имаше освен задължително изучаване на чужди езици, също и ЗИП(това пак бяха задължителни часове, но можеше да избираш предмета(от ограничен брой предмети, в това число и по езикова подготовка)) и СИП, които часове пък си бяха напълно свободно избираеми между всички предмети за съответният клас и пак можеше да се избере език.

Ей ся като ми е тоя идеален пример от Гугъл и от игрален филм в ролята на аргумент. Нел, излагаш се бе, не се ли усещаш поне малко?

Няма какво да ме допълваш, това го казах няколко поста по-нагоре.

Да живее социализма!

Еденици са хората, които не са завършили езикова гимназия или друго елитно училище, имали късмета да изучават чужд език в училище в течение на 7 години. Проблемът съвсем не е в тъпотата или нежеланието на българина да учи чужд език. Проблемът беше самата система, която не стимулираше изучаването на западни езици, а правеше всичко възможно да го ограничава. Но да, на хартия забрана не е имало. Резултатът от тази политика е факт. Българи, владеещи западен език до 1990, бяха по-малко около 3 % от населението.

Глупости! Учителите си бяха филолози. Квалифицирани. Тия с пишман тапиите за учители по чужди езици, дойдоха след соца. Ако пъкси направиш труда да хванеш учебниците, ще видиш, че езиците си се изучаваха систематично. Стига разбира се, ученка да е имал поне малко желание!

Няма какво да ме допълваш, това го казах няколко поста по-нагоре.

Глупости! Учителите си бяха филолози. Квалифицирани. Тия с пишман тапиите за учители по чужди езици, дойдоха след соца. Ако пъкси направиш труда да хванеш учебниците, ще видиш, че езиците си се изучаваха систематично. Стига разбира се, ученка да е имал поне малко желание!

Ти си го казал, ама явно не влиза в главите на опонентите, пък и съм го поспретнал за по невъзприемчивите от гледна точка на възможности на гръбначният им мозък, след като в главите им не влиза, поне там да влезе.

83% от българите получават заплати по-малки от 1000лв според НСИ.

1. Аз не съм задал обсъжданите числа. Ти ги каза.

2. Ставаше въпрос за жилище в София (пак по твоя пост). Използвай статистика за заплатите в този град, не националната.

Ти си го казал, ама явно не влиза в главите на опонентите, пък и съм го поспретнал за по невъзприемчивите от гледна точка на възможности на гръбначният им мозък, след като в главите им не влиза, поне там да влезе.

Виж ся. Аз споделям, какво е било при мен и какво съм чул от родителите си. Страната ни макар и малка, все пак е достатъчно голяма за да е била картинката по-различна в някои училища. Ето мохинито се поправи, че и те е трябвало да изучават чужд език, но не са имали учител. Това е доста по-различно от забранено, но пък по една или друга причина е довело до пропуски в образованието и. Не знам доколко за това е виновен соца, но факт е (аз поне и вярвам за това), че се случило в този период. Не разбирам, защо държиш, някому да влезне в главата нещо, това е въпрос на персонално виждане, личен избор и/или възможност.

Виж ся. Аз споделям, какво е било при мен и какво съм чул от родителите си. Страната ни макар и малка, все пак е достатъчно голяма за да е била картинката по-различна в някои училища. Ето мохинито се поправи, че и те е трябвало да изучават чужд език, но не са имали учител. Това е доста по-различно от забранено, но пък по една или друга причина е довело до пропуски в образованието и. Не знам доколко за това е виновен соца, но факт е (аз поне и вярвам за това), че се случило в този период. Не разбирам, защо държиш, някому да влезне в главата нещо, това е въпрос на персонално виждане, личен избор и/или възможност.

Да, то като "влезе коня у ряката", после каруцаря все някак трябва да излъже мелничаря, че не той е виновен, че му е измокрено брашното. Поправил се бил. Ако пишеше истината, щеше да я е написал още от първият път, а не да губи толкова време да гласи нещо, което да изглежда достоверно, след като няколко пъти поред беше опровергаван и натискаше на лъжовното си твърдение.

Не съм виждал или чувал някой да го вменява експлицитно.

Няма да е вменяване, ако някой категорично ни е казвал: Не го учи, няма да ти трябва!

Записах английски в читалището до нас, за да си превеждам английските песни, които слушах и харесвах. Бях дете и амбициите ми стигаха само дотам. Все пак границите за такива като мен бяха затворени към английскоговорящите държави, а руския и немския можех да ползвам - в соц.лагера. Тази е причината много от тогавашните деца да не наблягат особено на английски, френски и испански. 

Ей ся като ми е тоя идеален пример от Гугъл и от игрален филм в ролята на аргумент. Нел, излагаш се бе, не се ли усещаш поне малко?

И защо реши, че филмът(респективно романът на Владо Даверов) е аргумент? Той обаче е ретуш на връзкарството по онова време.

Има ли сте късмет, Нел. В много други училища нямахме този късмет.

Е, все пак съм учила в един от големите градове(тогава) на България. Интересното обаче беше, че в гимназията от десет класа випуск, пет бяха с френски език, два бяхме с немски и три с английски-от селата идваха масово с френски, вероятната причина е липса на преподаватели по немски и английски, така че имаш известно право, но не бива да казваш-беше забранено!

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Няма как да изучавам един език систематично в училище, ако няма кой да ми го преподаде.

Няма как един ученик, ако му се преподава систематично един език, който е и задължителен, както ти твърдиш, да не е в състояние да проведе обикновен разговор на чужд език след завършване на училище. Или да не може да се справи с обикновена кореспонденция.

Както няма българин, който да не знае колко прави 2 по 2, така, ако твоите твърдения бяха истина, българинът щеше масово да говори чужди езици. Вярно, с грешки и акцент, но сносно. А не някой англоговорящ, да речем, да го попита как да стигне от точка А до точка Б и той да гледа умно и бъкел да не може да му каже.

Твоята теза с безхаберието може да хване дикиш само в един случай - когато езиковата система на обучение е под всякаква критика. Което де факто твърдя. Изключения винаги има, в момента не обсъждаме тях. Масово българинът не говори чужд език. Както и да се върти и усуква, фактите са факти. Това започна да се променя едва в края на 80-те, началото на 90-те. За щастие. Можеше и да не се стигне до тази промяна.

Никъде не съм твърдяла, че учителите не са били квалифицирани. Не ми вменявай неща, които не съм писала, не е почтено. Казах, че програмата, която се спускаше, беше за идиоти. Логично е, когато цяла година повтаряш май нейм из, да не напреднеш особено.

Пример с нещо задължително и систематично е казармата. За година и половина, две, систематично и задължително обучение, няма войник, който да не знае как да сглоби и разглоби автомат. Но се оказва, че за същото време, при задължително и систематично обучение по чужд език, българинът не може да сколаса няколко изречения?!

Хайде, стига с тази носталгия по прекрасния социализъм, където свободно всеки можел да изучава в училище западен език, но понеже не му трябвал, не си бил налягал парцалите и за това нищо не знаел. Смешно е да се привежда подобна аргументация.

Да, то като "влезе коня у ряката", после каруцаря все някак трябва да излъже мелничаря, че не той е виновен, че му е измокрено брашното. Поправил се бил. Ако пишеше истината, щеше да я е написал още от първият път, а не да губи толкова време да гласи нещо, което да изглежда достоверно, след като няколко пъти поред беше опровергаван и натискаше на лъжовното си твърдение.

Тая па. Къде, кога и с какво си ме опровергала?

Номенклатурчицата ми тя сладка. Иля да ти щипна розовите бузки, на ерудираната ти кратунка, полиглотке мила. :D

Хахахаха. Ей, чи кат' се пална тази ми ти мокра слама, кат 'зе да пуши, ще ни окапят сълзите за три години напрет! Ей!

Колкото и да ти е неприятно, езици се учеха задължително по програма и който искаше ги научаваше. Не беше забранено. Калпазаните и сега не ги научават макар, че пак са задължителни! И не само чуждите езици. Не могат просто уравнение да съставят. Думите си не могат да подредят. Пак ли е заради забрани? Или просто да се говори език не е като да знаеш колко е 2 и 2...

Автомата също се учи да се сглабя и разглабя за 10 минути и няма нищо общо с дългия процес по овладяването на езика. Виж, самата стрелба не е така. Всеки знае да натиска спусъка, но не всеки се научава да попада в мишената с всеки изстрел, макар че теоретично, всеки годен за служба е способен. И с езиците е така. Учи се, учи се, а не ги научава всеки. Просто е...

А! И оше нешо! Аз носталгия по соца нямам. Който ме познава, знае зашо :D

Това е извън контекста - как е в момента е ясно, ти твърдеше, че "преди" е било много по-добро нивото, а аз - че не е било.

Е много по- добро е било - това, че две- три партийни синчета са изкарали висшо е достатъчно нисък процент, за да не се брои. Сега излизат от университетите и нищо не знаят - майка ми, като е завършила, директно на работа, няма кой да й обяснява, няма кой да я учи, а и няма за какво. А сега как е - през половин година нови кадри, счетоводители ще работят и какво научили ..... нищо, нула и ко прайм ся. Имам и роднини, и познати, които преподават във висши учебни заведения - абсолютно, тотална незаинтересованост и неангажираност на масата ученици, относно предмета, който изучават. Че що изобщо се занимават - щото дипломата ...... Та така с платеното образование - съсипия голяма е. Да се превръща образованието в бизнес е престъпление. Всички хора трябва да имат еднакъв достъп до образованието - всички без изключение. Който не иска да учи, да хваща пътя, да се занимава/ учи каквото му е интересно, а не да се държи, само защото си е платил.

Автомата също се учи да се сглабя и разглабя за 10 минути и няма нищо общо с дългия процес по овладяването на езика. Виж, самата стрелба не е така. Всеки знае да натиска спусъка, но не всеки се научава да попада в мишената с всеки изстрел, макар че теоретично, всеки годен за служба е способен. И с езиците е така. Учи се, учи се, а не ги научава всеки. Просто е...

Викаш, по-лесно е човек да бъде обучен да убива, от колкото да проговори чужд език? Уви, допускам, че може и да си прав…въпреки че в малкото европейски държави, разположени предимно на Север, нещата стоят различно.

Относно образованието в България по време на соц-а и нещата, които казваш, за мен са като дошли от някакъв друг свят. В този свят обаче не съм расла. Като дете на активни борци против комунизма разхождаха семейството ни из майка България на всеки 6 месеца. Колко  училища съм сменила през живота си - вече не помня бройката, но в нито едно от тях така и не случих да се докопам до задължителни часове по западен език със систематично преподаване. Когато най-сетне, през 86-та година, успяхме да се върнем обратно в София, пак не ми се усмихна щастието с езиците. Та така.

...

Всички хора трябва да имат еднакъв достъп до образованието - всички без изключение. Който не иска да учи, да хваща пътя, да се занимава/ учи каквото му е интересно, а не да се държи, само защото си е платил.

Добре де, хубава идея, образованието е достъпно за всички и всички се юрват да учат перспективни специалности. След пет години, какво ще ги правим излишъците? С други думи, кадри има, а работни места по специалността няма? М? Какво прави държавата с този човек, след като тя е заплатила пълния курс на обучение? Какво прави абсолвента, след като той се похарчил пет години от живота си?

Викаш, по-лесно е човек да бъде обучен да убива, от колкото да проговори чужд език? Уви, допускам, че може и да си прав…въпреки че в малкото европейски държави, разположени предимно на Север, нещата стоят различно.

...

Тц! Писах, не да убива човек, а да сглабя и разглабя автомата си. Убиването, е въпрос на мотивация, както и на психическо приспособяване след самия акт. Там вече е мнооооого сложно... Виж, стрелбата по мишени е друга работа. Пуцаш си и не те брига, попаднал ли си или не. Но изкуството да се попада всеки и път се усвоява толкова сложно, колкото и чуждия език...

П.П. Да не си от белогвардейско семейство?

Редактирано от darkterminal (преглед на промените)

....

Всички - всички ще станат професори? Дали има някъде статистика на броя за висшисти по времето на соца и сега - според мен тъкмо сега са излишъците и стоят без работа.

Добре де, хубава идея, образованието е достъпно за всички и всички се юрват да учат перспективни специалности. След пет години, какво ще ги правим излишъците? С други думи, кадри има, а работни места по специалността няма? М? Какво прави държавата с този човек, след като тя е заплатила пълния курс на обучение? Какво прави абсолвента, след като той се похарчил пет години от живота си?

Значи, най-лесно е да забраним висшето образование. Ще спестим и едни пари и всичко останало. Каза човекът, който дистанционно дава акъл за България, докато живее в държава с 10 пъти по-добро положение, макар и 10 пъти по-тъпо население. Една идея какво ще се прави с излишъка - той сам заминава да си търси работа където такава има. Такива генийчета като теб сигурно искат да въведат и квоти за обучение. Неее, няма да учиш каквото искаш и има перспектива. Няма места. Ще учиш каквото държавата ти разреши. За проститутки и бармани има много места в България. За друго май няма.

Как беше ония девиз от соца?

Или ...

Който иска да направи нещо намира начин, който не иска намира причина!

Ограничение в изучаването на западни езици е нямало друг е бил въпроса с каква перспектива би си губил времето за да го учиш. Преводачите на филми по видио касети не се славеха че са материално добре, от там за какво някой да хвърля ресурс да го учи като нямаше да му трябва.

Кой можеше да предположи идването на "демокрацията"? Аз лично даже бях подписал и 5 годишен договор за работа (на заплата) смятай и някой да ме командва, това така а онова инак.

За сравнениие в началото на 90-те ми трябваше човек с перфектен английски за да проведе разговор в щатите и да мине за местен.

Попаднах на един програмист от дълбоката провинция завършил висше в окръжния град и ми свърши тая работа.

Нямам идея що бариери е преминал както казваш за да го научи, явно просто му е трябвал като приоритет имал е желание и го е научил по време на соца.

Аз и сега нямам желание да уча английски защото мога да се оправя и без него в живота.

11898682_669659939801053_563329655313357

Или какво беше ...

Това което направихме вие не можете да го боядисате.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.