Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Ае не знам що вие двамата се дъвчете, като мненията ви не се различават особено относно темата. Дали женската тролка не успя да ви изманипулира, или неопределения пол, с лъжите си? 

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

както и държавата да може да си изисква парите, ако студентът държавна поръчка не работи разумно време по специалността си, в държавата,  след дипломирането му.

Това би изисквало респективно държавата да гарантира работа на съответния студент след завършване за конкретния период, знаеш... При това за стандартното заплащане иначе за мен ще си е форма на студентски кредит - каквито има и сега. При това един кредит е къде къде по-гъвкаво решение, пък било и по-скъпо.

Което от своя страна може да стане или ако има достатъчно държавни места (което не е вярно, поне не за повечето специалности)

Или държавата да принуди фирмите да взимат квоти от държавните висши училища, което ще е проблематично, ако качеството на обучение не е достатъчно(което за доста специалности е баш така)

И в двата случая може да имат проблеми с обвинения за нелоялна конкуренция.

Точно такава е схемата при военните, ама ако армията не е пример за държавен монопол, то аз не знам кое е. Някъде другаде прилага ли се? На мен не ми е известно, но не съм и проверявал.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Ако съм един от двамата - интересно ми е да чуя мнение, без изобщо да имам намерение да дъвча някого.

А и не сме толкова лесни за манипулация :)

Не си един от двамата :) Те ще се сетят кои са, не ща да ги цитирам, много явно ще е.

Всичко друго ясно, само за това ми стана интересно - как е финансирано образованието по време на социализма, според теб?

Добавям, че за мен принудителната работа (с източник на принудата - държавата) срещу ниско възнаграждение е форма на косвен данък.

Ами то всичко е двустранно - заплатите са били ниски, но пък е нямало ДДС върху стоките и услугите, здравеопазването е било безплатно, държавата е дотирала почти всяка област... Износът е бил предимно за СССР, където не се е придиряло за качеството на стоките. Както се казваше в онзи стар социалистически виц - ние лъжем държавата, че работим, тя ни лъже, че ни плаща. В крайна сметка плановата икономика се оказа неработеща и пазарната икономика и свободните отношения успяха във времето да сложат нещата на място.

..

Точно така. Няма смисъл!

Това би изисквало респективно държавата да гарантира работа на съответния студент след завършване за конкретния период, знаеш... При това за стандартното заплащане иначе за мен ще си е форма на студентски кредит - каквито има и сега. При това един кредит е къде къде по-гъвкаво решение, пък било и по-скъпо.

Което от своя страна може да стане или ако има достатъчно държавни места (което не е вярно, поне не за повечето специалности)

Всъщност... липсват доста кадри, Флеър, колкото и налудничаво да звучи. И то не защото увиверситетите не бълват стотици млади дихатели, а поради недотам доброто заплащане в някои от отраслите, в държавния сектор също(визирам медици и учители). Аз също работя в отрасъл, "гладен" за кадри - машиностроенето - труден, тежък, мръсен отрасъл и(разбира се) не толкова атрактивен. Така, че едни предварителни договори биха били добро начало както за младия специалист(включително среднист), така и за работодателя(особено ако държавата намери начин да поощри подобно обвързване). Така беше и през соца, с изключение на елемента "доброволност".

С други думи само тук има грешното разбиране, че държавата може да изисква нещо

Не е държавата, а законите в държавата. Те изискват. Ти какво лошо намираш в един такъв предварителен, доброволен договор? Държавата така и така субсидира университетите, нека поне да има положителен икономически ефект от тези пари, които се наливат в обучението на децата. Но трябва изключително стриктен закон. И никакви държавни субсидии за частните университети - там ще учат онези, които имат възможности и/или нямат желание да остават в България(примерно за 5 години). Болднах "частните университети" защото съм за държавна субсидия на детските градини и училища. Университетът не е задължителен.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Всъщност... липсват доста кадри, Флеър, колкото и налудничаво да звучи. И то не защото увиверситетите не бълват стотици млади дихатели, а поради недотам доброто заплащане в някои от отраслите, в държавния сектор също(визирам медици и учители). Аз също работя в отрасъл, "гладен" за кадри - машиностроенето - труден, тежък, мръсен отрасъл и(разбира се) не толкова атрактивен. Така, че едни предварителни договори биха били добро начало както за младия специалист(включително среднист), така и за работодателя(особено ако държавата намери начин да поощри подобно обвързване). Така беше и през соца, с изключение на елемента "доброволност".

Аз не съм казвал нищо за липсата и наличието на кадри, оспорвах ефективността от подобна мярка спрямо текущото положение в държавните университети. Заплащането и атрактивността няма магически да се подобрят, ако държавата се намеси в сектора, като обвърже студентите с задължаващи договори:

1. Заплащането. Ако има кадри но те не искат да работят у нас заради ниското заплащане, по-скоро биха взели кредит да покрият ниските (а те са ниски) текущи държавни такси и после да си го платят за два-три месеца в чужбина, вместо да се задължават да работят залудо тук. Поне добрите така ще направят. Тия дето като някои плачещи по сигурността едно време ще останат де. Щото дето ти е сигурна работата, е сигурен и лошия резултат.

2. Атрактивността. Ако пък не е атрактивна една професия, не мисля, че ако държавата ти покрива цената на висшето (което както се разбрахме не е толкова скъпо) ще я подобри много - то е относително на цената на образованието. Още повече, че по традиция в неатрактивните специалности влизат (естествено има изключения) тези дето искат висше, а не могат да се класират в атрактивните, така че кандидати за там ще си има. Аз когато кандидатствах (и то и за гимназия и за университет беше така) поне, хора като мен които попълваха една-две дисциплини в молбата бяха рядкост. Повечето написваха де що има специалности и училища. Тоест логиката е ясна - искам да вляза, пък какво ще уча не е толкова важно.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Аз не съм казвал нищо за липсата и наличието на кадри, оспорвах ефективността от подобна мярка спрямо текущото положение в държавните университети. Заплащането и атрактивността няма магически да се подобрят, ако държавата се намеси в отрасъла, като обвърже студентите с задължаващи договори:

1. Заплащането. Ако има кадри но те не искат да работят у нас заради ниското заплащане, по-скоро биха взели кредит да покрият ниските (а те са ниски) текущи държавни такси и после да си го платят за два-три месеца в чужбина, вместо да се задължават да работят залудо тук.

2. Атрактивността. Ако пък не е атрактивна една професия, не мисля, че ако държавата ти покрива цената на висшето (което както се разбрахме не е толкова скъпо) ще я подобри много - то е относително на цената на образованието. Още повече, че по традиция в неатрактивните специалности влизат (естествено има изключения) тези дето искат висше, а не могат да се класират в атрактивните, така че кандидати за там ще си има. Аз когато кандидатствах (и то и за гимназия и за университет беше така) поне, хора като мен които попълваха една-две дисциплини в молбата бяха рядкост. Повечето написваха де що има специалности и училища. Тоест логиката е ясна - искам да вляза, пък какво ще уча не е толкова важно.

То и аз не съм казвала, че заплащането и атрактивността автоматично ще се подобрят, но няма да има "дупки", каквито в момента(смешно е), но има, а уж безработицата е голяма и най-вече при младежите. Съгласи се, че не всеки иска и не всеки напуска България, въпрос е и на ценностна система, на характер, Мисля си и друго... ако едно бедно дете иска да учи, а няма средствата, знаейки, че ще има работа и че бъдещият му работодател е заложил на него... не знам... идеалист съм и вероятно греша, но мисля, че и по-качествено ще учи.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

но няма да има "дупки", каквито в момента(смешно е),

ще ги запълниш с хора дето искат сигурна работа и могат да избутат висшето, не такива дето са мотивирани и искат да го работят. Това ли ти е целта? А дали тези фирми ще са конкурентноспособни?

Съгласи се, че не всеки иска и не всеки напуска България, въпрос е и на ценностна система, на характер,

Така е естествено, но едно е да не искаш да напуснеш България, друго е да си принуден да не го правиш. Резултатът практически е един - стоиш си тук, но хората сме уникални в това, колко голям проблем може да направим от разликата между тия двете.

не знам... идеалист съм и вероятно греша, но мисля, че и по-качествено ще учи.

Ако му е гарантирана работа, вместо да знае, че трябва да се състезава за нея?

Не знам как така сте тръгнали да запушвате "дупките" на системата, с едва ли не принудителни назначение на кадри по фирмите. По кои фирми, държавни, частни? Кой частник ще остави ей така да му налагат нулев избор, в това как да си провежда фирмената политика?

Не мисля, че държавата може да направи повече от това да предложи на всички безплатно образование. Т.е. еднаква стартова възможност за развитие - безплатно средно и висше образование. В северните европейски държави образованието е предимно безплатно. Малко са частните учебни заведения, а и не се ползват с особена популярност, нито се считат за елитни, за разлика от Британия или САЩ.

За деца от социално слаби семейства има стипендии, работещите студенти ползват много данъчни облекчения и заработват повече нето, възможни са и студенстки заеми. Но не мисля, че е правилно да се ангажира държавата с осигуряването на работно място. Това е лична отговорност на всеки човек. Тя може само да стимулира с различни средства. Ако има отрасли, които спешно се нуждаят от работна ръка, то се  улеснява  заемането на тези работни места от квалифицирани чужденци, дават се специални данъчни и социални отстъпки на работодателите, стимулира се преквалификацията с безплатно обучение. Не мисля обаче, че е правилно да се ограничава свободата на личността или пазарната, задължавайки определени студенти да работят Н на брой години на точно определено място след завършването си.

ще ги запълниш с хора дето искат сигурна работа и могат да избутат висшето, не такива дето са мотивирани и искат да го работят. Това ли ти е целта? А дали тези фирми ще са конкурентноспособни?

Не. Не е това целта. Тези хора ще са предварително мотивирани и то именно в сферата, в която искат да работят, това е целта и на правото им на избора(лекар, учител, машинен инженер, преводач, стругар, кранист и т.н-ако говорим за средно образование), а задължението им ще е договора(все пак той ще съдържа и клаузи за отказ)

Изхождам от постановката, че в частните фирми има различни нива на заплащане и заплатата на всеки е фирмена тайна(поне при нас е така) и това, че ще работиш съвсем не означава, че няма да се конкурираш с някого и/или няма да има движение в заплатата ти нагоре-надолу.

Не знам как така сте тръгнали да запушвате "дупките" на системата, с едва ли не принудителни назначение на кадри по фирмите. По кои фирми, държавни, частни? Кой частник ще остави ей така да му налагат нулев избор, в това как да си провежда фирмената политика?

Първо да ти кажа, че си чешем пръстите по клавиатурата :D .

Второто е, че няма работодател, който да няма избор. Помисли и ще се увериш в твърдението ми.

Първо да ти кажа, че си чешем пръстите по клавиатурата :D .

Второто е, че няма работодател, който да няма избор. Помисли и ще се увериш в твърдението ми.

Да, има избор, като почне да не му изнася, продава бизнеса и с многото парички отива да се развива в някоя по-свестна от нашата държава, с евтина работна ръка, или ако е решил да си почине, си прави дебели банкови сметки в подходяща банка, с договорена тлъста лихва.

Не мисля обаче, че е правилно да се ограничава свободата на личността......

Ако изобщо има свобода на избора !

Пример :

а) Дипломираш се успешно....., а работа няма ;

б) Работа има ......, но успешно дипломирани няма ;

в) Има ги и двете .

Кога и за кого има избор ? Кога е най-доброто ?

Работата на държавата е да се осигури възможност и за двете !

И ако е възможно , да се подкрепя по-слабото звено .

Така се вижда от пръв поглед - в областта на образованието , държавата следва да подкрепя държавните университети . Те и без това други източници на средства почти нямат .

Частните са бизнес !

Друг е въпросът , че частните могат да се подкрепят като бизнес - бизнес обаче , който работа не създава !

Т.е. свобода на избор има тогава когато има възможност !

Като няма възможност - каква свобода , какъв избор ?

Тогава е каквото има ! Никаква свобода на избор !

За четвъртата възможност изобщо не ми се мисли !  :(

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Ако изобщо има свобода на избора !

Пример :

а) Дипломираш се успешно....., а работа няма ;

б) Работа има ......, но успешно дипломирани няма ;

в) Има ги и двете .

Е, ако всеки държи да започне веднага работа по специалността, то с учудване ще установи, че навсякъде това невинаги е възможно. Свобода на избора има толкова, до колкото всеки човек сам избира какво да учи и сам избира къде да работи. Работодателят също така сам избира кого да наеме на работа. Да не забравяме, че за постъпване на работа не само професионалните качества са критерий, но и личностните.

Т.е. свобода на избор има тогава когато има възможност !

Като няма възможност - каква свобода , какъв избор ?

Тогава е каквото има ! Никаква свобода на избор !

Възможност винаги има. Тя може да не е точно в момента, в който ни се иска, може да не е на мястото, където ни се иска, нито в държавата, която ни се иска. Но ако човек има здравословна амбиция и воля, не мисля, че има нещо невъзможно. 

Образованието не касае просто професионалната реализация и бъдещото осигуряване на доходи/ прехрана на човека. Сякаш всеки отива да учи, само онова, което иска да работи. Ако не вие самите, то поне не познавате ли хора, които изучават различни предмети подтикнати от чистия копнеж да знаеш - за някои хора да учат е, като хоби, просто им е интересно, забавно и приятно. Качественото образование отива отвъд рамките на утилитарното и комерсиално отношение към живота - образованието не е нещо, като духовност, то Е духовност, защото има изключително съществен принос за пълноценния психологически живот на индивида. Без колкото се може по- добро образование, не знам за какво развитие има мегдан да се говори - а и изобщо. За политика, икономика, за бизнес, за религии, за "системата", за социалната структура - за какво ... какво да плануваш, какво да философстваш, какво да организираш. Големия скок в цивилизацията не е индустриален, нито икономически, нито която и да е била революция - а образованието, без образование ...... просто забравете за всичко останало.

Сега, всичко това го кажи на съседа ми багерист, за който всичко освен елементарната аритметика и четенето на комикси, е абсолютна загуба на време...

Та, когато отидох да работя извън пределите на България, аз не съм заплащал висшето си образование, защото към мен не е имало предявен законно обоснован иск за това.

Един много важен нюанс - изцоцал си каквото можеш от системата тук, заминал си с каквито си взел, макар и малко ползи от българската държава и то без да дадеш нищо в замяна. А в момента най-нагло даваш акъл как трябва младите да бъдат обременявани със задължения, каквито ти не си имал.

Не е държавата, а законите в държавата. Те изискват.

Какво е държавата? Едни хора предоставят част от своите свободи в името на определен ред и т.н Самата държава само борави с парични потоци, в чието създаване по никакъв начин не взема директно участие. Ето за това висшето не го плаща държавата, плащат го данъкоплатците. Моята баба, баща, майка и дядо, както и твоите са платили и това мизерното, което го имаме днес.

Строго против съм всякакви ангажименти и условия да поставя държавата, за да компенсира отблъскващите условия за живот тук. По такъв начин ако си мисли да "привлече" кадри, които да работят за българската икономика, по нищо не се различава от сталинизъм.

Един много важен нюанс - изцоцал си каквото можеш от системата тук, заминал си с каквито си взел, макар и малко ползи от българската държава и то без да дадеш нищо в замяна. А в момента най-нагло даваш акъл как трябва младите да бъдат обременявани със задължения, каквито ти не си имал.

Може ли аз да ти отговоря вместо него?

Симка я го питай дали е отбил военна служба (в пряк превод, две години работа за червен кръст или ангария)?

Труд който не му е заплатен! А ти ходили ли войник?

Един много важен нюанс - изцоцал си каквото можеш от системата тук, заминал си с каквито си взел, макар и малко ползи от българската държава и то без да дадеш нищо в замяна...

Ей ма си готин. В замяна аз съм давал (преди да замина) и в момента (след като съм заминал) давам на българската държава, доста повече от теб. Ти си планирал да изцоцаш и да бягаш. Аз докато съм следвал, не съм планирал да имигрирам, докато работех след дипломирането си също. Възможността се появи изведнъж и аз я грабнах. Забележи! При мен не е планирано...

...А в момента най-нагло даваш акъл как трябва младите да бъдат обременявани със задължения, каквито ти не си имал.

...

Това е свободна държава, имам акъл, давам! Ако някой иска, да взима безплатно, ако не иска, никого с нищо не задължавам...

Труд който не му е заплатен! А ти ходили ли войник?

През времето, през което той е кибичил и е чистил плочките на столовата с четка за зъби аз съм сменил 2 коли, няколко лаптопа и други неща. За всяко от което по някакъв начин съм внесъл ДДС, други данъци и акцизи в държавата(въпреки факта, че не всичко е било чисто ново) Смея да твърдя, че в парично изражение за тия години, които е кибичил съм внесъл повече от него в хазната. То не е важно, че си се трудил, а какво си изработил.

Ей ма си готин. В замяна аз съм давал (преди да замина) и в момента (след като съм заминал) давам на българската държава, доста повече от теб. Ти си планирал да изцоцаш и да бягаш.

Забележка. Аз не планирам да изцоцам и да избягам. Обаче ще се поогледам още малко и ако няма перспективи, ще сменя обстановката с по-подходяща. Това е логичен избор. Но не давам акъл и наклон на никого, нито казвам кой какво трябва да плаща. Ти го правиш, което на мен ми звучи доста нахално. Отново ти го отбелязвам. Щото ако е така, предпочитам и със задна дата да се въведе. И ти да си плащаш, а не само на чужд гръб да биеш тояги.

Това е свободна държава, имам акъл, давам! Ако някой иска, да взима безплатно, ако не иска, никого с нищо не задължавам...

Ами с тия задължения като те слушам, не за Тато милееш, а за чичко Сталин направо.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

През времето, през което той е кибичил и е чистил плочките на столовата с четка за зъби аз съм сменил 2 коли, няколко лаптопа и други неща. За всяко от което по някакъв начин съм внесъл ДДС, други данъци и акцизи в държавата(въпреки факта, че не всичко е било чисто ново) Смея да твърдя, че в парично изражение за тия години, които е кибичил съм внесъл повече от него в хазната. То не е важно, че си се трудил, а какво си изработил.

Ти сериозно ли ги мислиш тези неща ?!!!

.......аз съм сменил 2 коли, няколко лаптопа и други неща. ......

Аз не разбрах, може и да съм пропуснал..  а Лада купил ли си ? 

Ти сериозно ли ги мислиш тези неща ?!!!

Приятел, на практика така излиза. Никой не го интересува какво и как работиш или поне не повечето. Всички те гледат в ръцете. Можеш и цял ден да пренасяш камъни между 2 точки с голи ръце и после обратно, много работа си свършил, ама нищо не си изработил. Не че аз съм комерсиален, такъв ни е светът.

Аз не разбрах, може и да съм пропуснал..  а Лада купил ли си ?

Не, ама имам един VW.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Приятел, на практика така излиза. Никой не го интересува какво и как работиш или поне не повечето. Всички те гледат в ръцете. Можеш и цял ден да пренасяш камъни между 2 точки с голи ръце и после обратно, много работа си свършил, ама нищо не си изработил. Не че аз съм комерсиален, такъв ни е светът.

Кажи ми един хирург каква продукция изработва ?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.