Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Протодемокрация, Форс(в древния Шумер). Дори това, при нас е протодемокрация. Ще рече, че има основните елементи на политическата система, но няма демократична зрялост на хората(именно заради социализма)

Равенство не означава равни по богатство, колега, а с равни права и свободи. Както и да го гледаш хората не сме еднакви-нито физически, нито интелектуално, нито емоционално.

Ако има изкривяване в системата, не е грешка на системата. Човешка грешка е.

Хубаво, наречи онзи период тогава протосоциалъзъм, или ако щеш протокомунизъм. Ама призови тролската групичка да не прави крайни изказвания и да обижда на червени бабички и "червени чугуни", щото собствените им баби са "червени чугуни". Те пък изведнъж като пеперудки излюпили се вчера от бубите, станаха най-големите демократи и лапнаха демократичните ценности до последния сантиметър, та чак носовете им опряха в корема на моя аватар.

П.П. Как ще изключиш човешкият фактор от системата?   :rolleyes:  Да не мислиш да въвеждаш нов компютърен световен ред :D

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

Те пък изведнъж като пеперудки излюпили се вчера от бубите, станаха най-големите демократи и лапнаха демократичните ценности до последния сантиметър, та чак носовете им опряха в корема на моя аватар.

Кофти аргумент. (общо казано, не за комунисти/демократи: ) Това, че един човек е бил на грешно мнение някога, не значи, че не може/трябва да си го промени. Всъщност е много по-правилно, отколкото да знаеш че си на грешна позиция и се натискаш на нея от инат.

Редактирано от flare (преглед на промените)

....Да не мислиш да въвеждаш нов компютърен световен ред :D

Ти питаш и се хилиш ! А пък на други даже през ум не им минава.....

Ама той вече е тук , чука на вратата - чиповете за черепите са готови ! ......След 10-тина години и ДНК световен ред ще ни нахлузят....І-во качество човеци , ІІ-ро качество ....и "екстра качество" ще има - генно модифицирани !  :(

Де да знам пък - тогава може и на акъл да го докарат , да им узреят зелените тикви....Все си е надежда някаква ! :(

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Миро, на теб лично какво толкова ти беше крив социализма? Като ви чете човек и остава с впечатление че бая са ви преследвали комунистите и партията де не сте можели да си разказвате вицовете за бай Тошо.

Абсолютно не ми е бил крив, и напълно споделям положителните емоции на бленуващите утописти тук. С цялата си искренност го казвам.

Но ще ти издам една голяма тайна - вече порастнах, и не разсъждавам като дете.

С тая разлика че 89 година още бяхме страна със силна икономика и връщането не беше мираж. (ама намали го малко тоя дълг де)

Та, освен че порастнах, чета и излезлите документи и факти, които никой не оспорва, и които ТОГАВА не ги знаехме за РЕАЛНОТО състояните на икономиката.

Които неща ти не си чел очевидно.

screenshotqzuws.jpg

Този фетишизъм  към мен вече ти казах - ми намирисва на някакви твои /ваши/ проблеми, които не искам да ги знам, но отдавна както съм казвал е просто ... банално и детинско  :) 

Ами, уродлив, да не би демокрацията да не е в уродлива форма, където и да е по света и именно обвързването и с капитализма да не е причината за което.........

Уродлив поради простата причина че строя не отразяваше принципите на социализма, и на реалното състояние на държавата .

Виждам и до ден днешен вЕрвате на бившите соц лъжи за "Цветущото ни състояние"., смесвайки привидното лично добруване със цялата държава, да не кажа с целия СИВ.

Тези процеси бяха уродливи не само при нас разбира се. 

СССР  е най показателния пример за уродливост на системата, и ще те насоча за справка не само годините след ВСВ , а най вече ПРЕДИ ВСВ.

Чети, гледай документални филми, поне сега са много .. прави си изводите.

Абсолютно не ми е бил крив, и напълно споделям положителните емоции на бленуващите утописти тук. С цялата си искренност го казвам.

Но ще ти издам една голяма тайна - вече порастнах, и не разсъждавам като дете.

Та, освен че порастнах, чета и излезлите документи и факти, които никой не оспорва, и които ТОГАВА не ги знаехме за РЕАЛНОТО състояните на икономиката.

Които неща ти не си чел очевидно.

Този фетишизъм  към мен вече ти казах - ми намирисва на някакви твои /ваши/ проблеми, които не искам да ги знам, но отдавна както съм казвал е просто ... банално и детинско   :)

Уродлив поради простата причина че строя не отразяваше принципите на социализма, и на реалното състояние на държавата .

Виждам и до ден днешен вЕрвате на бившите соц лъжи за "Цветущото ни състояние"., смесвайки привидното лично добруване със цялата държава, да не кажа с целия СИВ.

Тези процеси бяха уродливи не само при нас разбира се. 

СССР  е най показателния пример за уродливост на системата, и ще те насоча за справка не само годините след ВСВ , а най вече ПРЕДИ ВСВ.

Чети, гледай документални филми, поне сега са много .. прави си изводите.

Ми не знам за какво точно ми се привижда. Производствените успехи в индустрията,  селското стопанство, качеството на образованието и здравеопазването, поставящи ни на едни от челните позиции в Европа в онези период, да не би самите европейски статистици, да са си ги измислили? Вероятно са били платени комунистически агенти, тия гадове! Пак казвам, страна с такива показатели не може да фалира, дори да продава на половин от максималната постижима цена. Фалит, ако въобще е имало такова нещо в реалността, а не е хартиен фаршификат целящ да ни дезинформира за тогавашните реалности, може да се случи след упорита и скъпа подривна намеса на външни фактори...Било то западноевропейски, по-на-запад от западно европейските или всъщност еврейски

Производствените успехи в...  селското стопанство,...

О, тия ги знам... Толкова беше успешно, че ни пращаха от началното на бригади за памук да го дообираме след комбайните.

...Демокрацията, е нещо от рода на решението на Пилат от Понтия, да даде възможност на народа сам да взема някои решения(на политическо ниво, чрез свои представители произлезли от и/или избрани от народа), които ако са погрешни да вмени вината за това на самите хора от народа с думите: "Това вие си го направихте, моите ръце са чисти"...

Пилат Понтийски първо се е уверил, че Исус не е нарушил римските закони, после се е убедил, че не е нарушил законите в съседните царства и чак тогава Го е дал на тълпата, макар, че е могъл да Го пусне поради липсата на престъпен състав. Ще рече, че е взел популистко, а не демократично решение! Първо чети, а после пиши!

О, тия ги знам... Толкова беше успешно, че ни пращаха от началното на бригади за памук да го дообираме след комбайните.

Защо, нещо лошо ли е имало да се използува цялата продукция, а да не се остава да гние? По едни или други причини, било поради тогавашното ниво на техническо развитие не е могло с техника да се прибере всичко.

Пилат Понтийски първо се е уверил, че Исус не е нарушил римските закони, после се е убедил, че не е нарушил законите в съседните царства и чак тогава Го е дал на тълпата, макар, че е могъл да Го пусне поради липсата на престъпен състав. Ще рече, че е взел популистко, а не демократично решение! Първо чети, а после пиши!

Първо съм чел, то сега де ги въпросните демократични решения? Не съм твърдял, че е взел демократично решение. Това вероятно си го прочел нейде между редовете? Показал съм, че демокрацията е същото нещо като светлината в тунела и американската мечта, нещо което за 90+% от народа е само хартиен лозунг. Морковчето пред магарчето.

...

Първо съм чел, то сега де ги въпросните демократични решения? Не съм твърдял, че е взел демократично решение. Това вероятно си го прочел нейде между редовете? Показал съм, че демокрацията е същото нещо като светлината в тунела и американската мечта, нещо което за 90+% от народа е само хартиен лозунг. Морковчето пред магарчето.

Там по-горе си го написал и много добре си го формулирал:

...нещо от рода на решението на Пилат от Понтия, да даде възможност на народа сам да взема някои решения...

Точно на това му се вика демокрация! В цитираното събитие обаче, нямаме демократично решение. Пилат, сам отсъжда, дали Исус е виновен или не според държавните закони...

Което си бе едно от положителните черти на строя - не е никак маловажно, човек да се научи на труд от рано.

Защо, нещо лошо ли е имало да се използува цялата продукция, а да не се остава да гние? По едни или други причини, било поради тогавашното ниво на техническо развитие не е могло с техника да се прибере всичко.

Ми незнам сега, ти ще кажеш:

1. Една толкова развита икономика, а да не може да отдели истинска работна ръка за толкова важна работа.

2. Експлоатация на детски труд, такива работи... Нали уж капиталистите бяха кръволоците?

3. Децата уж на училище, а берат памук, къде отиде образованието е с приоритет? И определено не беше селскостопанско училище.

4. Нали знаеш че памука се обработва с ексфолианти, преди да се минава с комбайн. Убеден съм че са много полезни за здравето, особено на децата... (щото в крайна сметка те не са проектирани да влизат в контакт с ръце) Любопитен съм как щяха да реагират днешните еко-майки, дето пищят на умряло, като детето им пие сокче с консервант.

Което си бе едно от положителните черти на строя - не е никак маловажно, човек да се научи на труд от рано.

Естествено. Сега капитализма експлоатира, а тогава социализма учи на труд... Пфу. Важното е да го наричаме по различен начин.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Там по-горе си го написал и много добре си го формулирал:

Точно на това му се вика демокрация! В цитираното събитие обаче, нямаме демократично решение. Пилат, сам отсъжда, дали Исус е виновен или не според държавните закони...

И не ги изпълнява спрямо Варава...

Ми незнам сега, ти ще кажеш:

1. Е...

Странно, как още си жив и пишеш тук, а не си жертва на пръскания памук.

П.П Сега се сетих, ах тази моя памет, да се възползувам от това че си се разровил в спомените си. Децата как така на училище през лятото. Аз поне съвсем ярко си спомням, че през лятото имахме една хубава и дълга лятна ваканция. Също така знам, че именно лятото е сезона, в който основно се отглежда и прибира по-голямата част на селскостопанската  продукция. Изключая някои сортове грозде, къснозреещи ябълки и "зимни" домати, основно консервни сортове, на каквито бригади съм ходил и аз. Най-често в извънучебно време след обяда или примерно в съботите. Бригадите бяха общо по няколко дни в годината, не е като да сме ходили всеки ден. Освен това съвсем ясно си спомням, че на бригади не ходеха малките ученици, а се започваше от горните класове...Та баш деца не сме били и ефекта е бил по-скоро трудово възпитателен, едва ли толкова млади хора, ръчно биха постигнали за няколко дни кой знае какви количества добити.

Бригадите бяха общо по няколко дни в годината, не е като да сме ходили всеки ден.

:D  Пак послъгваш...

В началното училище ни водеха на опитно поле, на бригада в полето не сме ходили.

В основното още от пети клас ходехме когато и където сме нужни. Все още помня лозовите масиви на с.Въбел... вали снят и ние берем грозде. В седми клас бях.

Гимназията - есенна бригада - обикновено започваше две-три седмици(а понякога и по-рано) след започването на учебната година. Траеше поне две седмици. Имаше и лятна, комсомолска бригада - един месец(обикновено август), можеше да се освободиш, но трудно, пък и беше весело - лагера, китарите... да, наистина беше приятно на бригадите, бяхме млади и не ни бъркаше, че работим.

Университета - е как без бригада?

Така, че бая трудодни съм навъртяла за благото на народа. :D Е, плащаха ни по 20-30 лв. за месец.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Ухаа комсомолка :) Приятно ми е! Ние бяхме по "сендовската"система, може да е имало някакви разлики с училищата, щоито са провеждали занятията по друга система.

На мен за работата на полето не ми плащаха. Но пък за сметка на това си заслужих стипендия за олични оценки.

.....

Глупости - сега никой не учи на труд. Завършили специалност ДВГ - примерно - а все още не са разглобявали двигател. Тогава какво са учили?!

Странно, как още си жив и пишеш тук, а не си жертва на пръскания памук.

Днеска си номер 1 по обективни аргументи. Това, че нещо не е фатално или няма очеизвадни моментални последици, не значи че не е вредно.

Децата как така на училище през лятото. Аз поне съвсем ярко си спомням, че през лятото имахме една хубава и дълга лятна ваканция. Също така знам, че именно лятото е сезона, в който основно се отглежда и прибира по-голямата част на селскостопанската  продукция. Изключая някои сортове грозде, къснозреещи ябълки и "зимни" домати, основно консервни сортове, на каквито бригади съм ходил и аз. Най-често в извънучебно време след обяда или примерно в съботите. Бригадите бяха общо по няколко дни в годината, не е като да сме ходили всеки ден. Освен това съвсем ясно си спомням, че на бригади не ходеха малките ученици, а се започваше от горните класове...Та баш деца не сме били и ефекта е бил по-скоро трудово възпитателен, едва ли толкова млади хора, ръчно биха постигнали за няколко дни кой знае какви количества добити.

Продължаваме с кофтите аргументи.

Освен тънкия намек че лъжа - памука може да се прибира и до края на септември- от Чирпан съм между другото, там имаше институт по памука и го има в герба на града, поне допреди 15ина години си сееха доста, сега не знам.

Бях 4 ти клас, и съм от 6 годишен на училище. след това нямаше комунизъм вече - т.е. 10 годишен. Наказанието за неизпълнена норма беше да не си изядеш яденето, дето са ти пратили вашите от къщи.

Дето се казва, малко съм хванал да го намразя, ама качествено.

Да, не сме ходили всеки ден 2-3 - до обиране, но бройката не е важна, ами принципа. Принудителен труд на деца, не само законен но и поощряван от държавата.

Глупости - сега никой не учи на труд. Завършили специалност ДВГ - примерно - а все още не са разглобявали двигател. Тогава какво са учили?!

Принудително това не се учи. Не и по такъв начин. Освен това както гледаш, аз не се занимавам с бране на памук. Каква полза ми беше тази бригада. БТВ аз тогава си губех времето следобедите да чета за Правец-82 и Бейсик, а от 5и клас имаше вече и кръжок по информатика, та определено си мисля че баш бригадата по памук ми е била полезна.

От тази година пак се сее, доколкото чух. Имам роднини в село на десетина километри от града - Градина - и скоро наминахме да ги видим. От Меричлери нататък чак до Поповица има засят памук. И отсега наемали цигани да го дообират.

На бригади съм ходил - основно беряхме памук. Имаше един-два случая на алергии и един смъртен случай - хванали се на бас, че не може някой си да изяде татула от няколко корена. Е, изял го и спечелил баса... Ходеше се по две седмици, че и по три сме ходили - веднага след началото на учебната година. Но сме брали и грозде, и улици сме мерили с маркшайдерите на общината... Абе, където имаше нужда от работна ръка. После даваха по 15-20 лева, колкото за един чифт маратонки "Ромика".

От Чирпан съм между другото, там имаше институт по памука и го има в герба на града, поне допреди 15ина години си сееха доста, сега не знам.

А аз помня, бяхме някъде в първа група в детската ясла, когато дойдоха едни чичковци и ни казаха, че партията разчита на нас да помогнем за събирането на сламата от полето, защото нямало кой друг.Брей още ги помня тея бали, много тежки бяха!Е, вярно дадоха ни после по 2лв и мама ми купи с тях шоколад!

Е, плащаха ни по 20-30 лв. за месец.

Плащането беше символично , ама тя и работата такава . :)

Останалото   -   50-100 човека на куп и на един акъл , веселба си беше ! :)

Който не го е преживял , не може да си го представи !

Пък за 2-3 седмици един изгърбен нямаше .

Това което си спомням са само приятни неща , даже и когато се случваше да има по-тежичка работа...да се поозорим и поизпотим ....кога друг път ще ти се случи...

Нищо лошо в това и тогава , и сега не виждам .

Във всеки случай по-порастнали се чувствахме , справяйки се с извън домашните трудности . По-силни , по-бодри и уверени в собствените си сили...самостоятелност , способност сам да се грижиш за себе си....

За студентски бригади пък дума да не отварям . Там си беше денонощна веселба (и не само , който ме разбира... :) )

На едната бригада за ябълки , що ябълки и печен шаран от близкия язовир се изядоха , ама не у дома , ами там всред природата , край огъня..... :)

И истински приятелства , не като сега "през стъклото" , и дезинфекцирани от всякъде....Сегашните дали могат да си го представят ?  :)

И от полза за стопанството си беше....не кой знае какво , ама все е нещо .

Искам да кажа , че никак не го намирам за недостатък на системата !

В същност за всяка система може да се приложи .

И аз съм "ЗА" ! Де да можех там да се върна .....поне за 1 седмица...!  :(

И с поздрав една песен от тогава , дето на един тогавашен грамофон я въртяхме :

https://www.youtube.com/watch?v=iLnVOyhqSi8

От другата страна на плочата беше (знаете ли ги тези малките , дето с две песни бяха ? :) ) :

https://www.youtube.com/watch?v=2ea0LXJuV2U

Пък и други имаше! 

Как да пропусна това :  :)

https://www.youtube.com/watch?v=VyK1bZZ7E-s

https://www.youtube.com/watch?v=MbXcs8HC_lU

Пфффф ! Разкиснах се.....

От бригади, освен замерянето с козаци, хубави спомени нямам, но помня екскурзионните летувания всяко лято, че и по два пъти през лятото, за символични суми; зелените училища, разменните групи с деца от чужбина - ГДР и Съюза... Тия неща вече ги няма. Та спомените ми от това време са повече полочжителни, отколкото отрицателни. Апартамент в града на изплащане, виличка в лозята до него, къща на село и кола. Ай сега някой да си го позволи с една (в случая три - и на бабата и дядото) заплата. Повтарям, заплата. Па ако ще на целия род. Другото в момента е повече демагогия и неверни приказки.

От виличката в момента не е останал камък върху камък - каквото успяхме, изнесохме оттам, за останалото, включително за целите лозя, "грижата" поеха циганите.

Принудително това не се учи. Не и по такъв начин. Освен това както гледаш, аз не се занимавам с бране на памук. Каква полза ми беше тази бригада. БТВ аз тогава си губех времето следобедите да чета за Правец-82 и Бейсик, а от 5и клас имаше вече и кръжок по информатика, та определено си мисля че баш бригадата по памук ми е била полезна.

Точно (липсата на) тези 2-3 седмици в годината са ти объркали информатиката и програмирането !

Не се майтапя ! 

Истина ти казвам ! Вярвай ми !  :)

....

Е при мен не беше принудително, но и не беше памук, а царевица и картофи - и ми плащаха.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.