Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Повечето, които я хвалят дори не са живяли по времето на тази система. Чули-недочули от дядо и тате и по цял ден във форумите политиканстват.

Нямам проблем с това.

Проблемът ми е с грешните им логически допускания:

а) Било е самоподдържаща се система можеща да продължи вечно.

б) Някой друг им го е отнел нарочно, за да им е гадно.

И твърденията:

а) сега не може да се живее по-добре от преди

б) трябва да убедим всички други в това.

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

И Тошето, като отишъл в Швеция рекъл - баго, те тука вече го направили това, което ние мислехме. И те така - с неработещата система.

И Тошето, като отишъл в Швеция рекъл - баго, те тука вече го направили това, което ние мислехме. И те така - с неработещата система.

Да бе, така... Само дето в Швеция хората си работят в частни фирми, не ходят на бригади, няма планова икономика, не ти казват къде да идеш да живееш и да работиш, нямаш гарантирана работа ако си некадърник...

Иначе да - съвсем същото е.

Повечето, които я хвалят дори не са живяли по времето на тази система. Чули-недочули от дядо и тате и по цял ден във форумите политиканстват.

Повечето, които я плюят същото...

....

То така става: баница - режеш и ядеш.

То така става: баница - режеш и ядеш.

Ооо, не се съмнявай. Има и такива на които "баницата" е в ръцете и по рождение, или просто не е мъчена. За тях ние обикновените хора сме роби и просто проблем, от който ще се отърват при първа възможност.

Има и такива на които "баницата" е в ръцете и по рождение, или просто не е мъчена.

Като например хората родени през един конкретен период от миналото, в който съществуването им е било гарантирано от държавата, с едничката цел да си запази формата на управление. И когато балончето се е пукнало, определено не им е било приятно да разберат, че баница наготово вече няма.

В момента има един правилник, наречен ЗБУТ. Тотално не се спазва от работодателите по всички точки. Хората лятото работят на по 50 градуса в полузатворени помещения с източници на топлина, не се спазва работно време, почивки и какво ли не.

Народът трябва да се научи да протестира, да изисква от работодателя си спазване на трудовия кодекс, да уведомява съответните органи за неспазване.

Прав си, че има работодатели(няма да ги нарека безнесмени, защото не са ако не се грижат за сътрудниците си), но има и много, които напълно заслужават лоялността на работниците си.

И мисля, че нещата, макар и бавно се канализират и влизат в нормални релси.

Но трябва и ние, работейки, да държим на правата си. Знам... знам... безработицата е голяма и много хора са принудени да търпят, но не е това правилния начин. Виж, онези в цивилизованите държави какво са си извоювали, докато ние тук бачкахме ленински съботници...

Апропо, Сим, моят работодател осигурява, всичко изброено от теб. Американец(двама всъщност). Но те са възпитани да спазват правилата. И ги спазват. А ние сме лояли към тях. Има защо.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Като например хората родени през един конкретен период от миналото, в който съществуването им е било гарантирано от държавата, с едничката цел да си запази формата на управление. И когато балончето се е пукнало, определено не им е било приятно да разберат, че баница наготово вече няма.

Не, имам предвид синчетата на милионери и милиардери с затлъстели и преситени с удоволствия малки мозъчета и тия, които по един или друг лесен и/или  престъпен начин, са се добрали до мекото на хляба. 

Апропо, Сим, моят работодател осигурява, всичко изброено от теб. Американец(двама всъщност). Но те са възпитани да спазват правилата. И ги спазват. А ние сме лояли към тях. Има защо.

Сигурен съм, че не е печатна грешка.

които по един или друг лесен... са се добрали до мекото на хляба.

Обясни моля, по какъв начин описания от вас живот през соца се различава от цитираното? Какво е било трудното, та нали всеки независимо от способностите си е изкарвал достатъчно да си живее живота?

Това ако не е мекото на хляба, аз незнам какво да кажа.

П.П. Освен това всички защитници на тогавашното време, не пропускате да споменете как ако в днешно време живееш добре, значи или си връзкар или мошеник или нещо друго отрицателно - важното е да натъртите че не е със труд и способности.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Цитирал съм даже при един спор наскоро за златото и как е управлявана БНБ

И публикувани и  в книги и статии са цитирани .. 

Това че ти не знаеш, не означава че ги няма.

Пак ти казвам , това отделно от многото други архиви и документи.

Не се изразяваш правилно, може и да си прочел някои документи от архива на БНБ, но няма как да си прочел архивите на банки!

Обясни моля, по какъв начин описания от вас живот през соца се различава от цитираното? Какво е било трудното, та нали всеки независимо от способностите си е изкарвал достатъчно да си живее живота?

Това ако не е мекото на хляба, аз незнам какво да кажа.

П.П. Освен това всички защитници на тогавашното време, не пропускате да споменете как ако в днешно време живееш добре, значи или си връзкар или мошеник или нещо друго отрицателно - важното е да натъртите че не е със труд и способности.

Ама ти да не би да имаш предвид, че живееш добре?

Ама ти да не би да имаш предвид, че живееш добре?

да. Поне много по-добре отколкото семейството ми преди 89-а.

Уви, България никога не е била силна икономически. Нито преди, нито по време, нито след соца. Баба ми по бащина линия често ми разказваше как се мизерствали в детството й. Как се е ширела туберколозата. Как с дни са яли по един комат хляб и чаша мляко - постели са почти целогодишно. Как са студували през зимата, тъй като само в една стая е работела печката и то не през целия ден, а предимно привечер са я запалвали. За хора в подобно мизерно положение социализмът със сигурност е бил по-добрата алтернатива.

А иначе колегите тук ги друса носталгията по соца не толкова заради предимствата на самата система, колкото от тъга по изминалата, безгрижна младост. Като си млад не ти е нужно много, за да се усетиш щастлив. 

Това е така, но тук има колеги, които отричат всичко постигнато в иконимически план по времето на социализма с което не мога да се съглася!Друг е въпросът дали при друга система постиженията в икономическо отношение за страната щяха да бъдат повече или по-малко, това никой не може да каже със сигурност!

Това, че ти сега живееш по-добре не означава, че всички живеят по-добре, нали?

Това, че ти сега живееш по-добре не означава, че всички живеят по-добре, нали?

Не съм твърдял подобно нещо никъде.

Така е, за теб е по-добре за други не е, тоест преценката е субективна!

Абсолютно. Само че аз гледам да обсъждам предимства и проблеми на системата, не на индивидите. Очевидно е, че при всяка различна система, различни хора ще живеят добре и различни зле.

Абсолютно. Само че аз гледам да обсъждам предимства и проблеми на системата, не на индивидите. Очевидно е, че при всяка различна система, различни хора ще живеят добре и различни зле.

Точно това е проблема, поради субективността на твоето мнение, няма как да разглеждаш предимствата и недостатъците на системите безпристрасно и коректно!Там където ти виждаш проблеми, друг може да вижда предимства!

А би ли се съгласил и как ще се почувстваш в момента, в който на твоята позиция се намърда някой по-добър от теб? Дали ще продължиш да си добре и щастлив? Колко хора в страната имат доходи като твоите, за да са щастливи?

Нека малко само да  поразсъждаваме по въпроса...

Да речем че  на борсата има 1% от предлаганите работни места, които да са за добре платена работа, но разбира се с доста високи изисквания. Но всичките предлагани в момента в страната свободни работни места са 30000. Това прави ни повече, ни по-малко от 300 свободни работни места с високи заплати. Насреща обаче има 300000 безработни и още извествен брой работещи на по-ниски заплати, които искат да се преместят на по-добре заплатена работа. Както и да е, в крайна сметка ще се намерят хора, които да вземат тези 300 места с високи заплати. Това как ще промени живота на оставащите около 300000 (без тези, които ще се доберат до всичките или до част от високоплатените длъжности. Иначе казано поединично някакъв малък брой хора ще дойдат на твоя сой, дори има вероятност да са повече отколкото въпросните 300 човека, щото някой по-добър от теб може да заеме твоето работно място, когато шефа ти реши че от него ще има повече полза. Не се съмнявай ни най-малко. Въпреки че си добре защитен по нашето трудово законодателство, особено ако си отлично запознат с него, все ще ти намери или изфабрикува "основателен" повод да те отстрани. Как ще промени и живота на тези примерно 1000000 работещи, които са от по-ниски до много по-ниски заплати и дефакто са работещите бедни. Как се връзва за нормална страна, хем да работиш, хем да си беден и да нямаш алтернатива, щото си толкова беден, че нямаш пари дори да си купиш еднопосочен самолетен билет към желана дестинация, а пък дори и да имаш колкото за билета, същевременно на теб чакат безработен съпруг/съпруга и деца, за които времето без твоя доход докато си осигуриш ако успееш работа в чужбина, е достатъчно да ги обрече на гладна смърт? 

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Точно това е проблема, поради субективността на твоето мнение, няма как да разглеждаш предимствата и недостатъците на системите безпристрасно и коректно!Там където ти виждаш проблеми, друг може да вижда предимства!

Ми все пак. Логическите грешки в твърденията са доста обективен критерий.

Това. че ти критикуваш сегашната система например, поставя позицията ти в интересно положение, обявявайки се за система в която това е незаконно :D

Не се изразяваш правилно, може и да си прочел някои документи от архива на БНБ, но няма как да си прочел архивите на банки!

Мисля, много добре разбра какво имам предвид.

Ми все пак. Логическите грешки в твърденията са доста обективен критерий.

Това. че ти критикуваш сегашната система например, поставя позицията ти в интересно положение, обявявайки се за система в която това е незаконно :D

То и сега е незаконно! :)

То и сега е незаконно! :)

Нещо не си в Белене, ама...

А би ли се съгласил и как ще се почувстваш в момента, в който на твоята позиция се намърда някой по-добър от теб? Дали ще продължиш да си добре и щастлив? Колко хора в страната имат доходи като твоите, за да са щастливи?

Нека малко само да  поразсъждаваме по въпроса...

Да речем че  на борсата има 1% от предлаганите работни места, които да са за добре платена работа, но разбира се с доста високи изисквания. Но всичките предлагани в момента в страната свободни работни места са 30000. Това прави ни повече, ни по-малко от 300 свободни работни места с високи заплати. Насреща обаче има 300000 безработни и още извествен брой работещи на по-ниски заплати, които искат да се преместят на по-добре заплатена работа. Както и да е, в крайна сметка ще се намерят хора, които да вземат тези 300 места с високи заплати. Това как ще промени живота на оставащите около 300000 (без тези, които ще се доберат до всичките или до част от високоплатените длъжности. Иначе казано поединично някакъв малък брой хора ще дойдат на твоя сой, дори има вероятност да са повече отколкото въпросните 300 човека, щото някой по-добър от теб може да заеме твоето работно място, когато шефа ти реши че от него ще има повече полза. Не се съмнявай ни най-малко. Въпреки че си добре защитен по нашето трудово законодателство, особено ако си отлично запознат с него, все ще ти намери или изфабрикува "основателен" повод да те отстрани. Как ще промени и живота на тези примерно 1000000 работещи, които са от по-ниски до много по-ниски заплати и дефакто са работещите бедни. Как се връзва за нормална страна, хем да работиш, хем да си беден и да нямаш алтернатива, щото си толкова беден, че нямаш пари дори да си купиш еднопосочен самолетен билет към желана дестинация, а пък дори и да имаш колкото за билета, същевременно на теб чакат безработен съпруг/съпруга и деца, за които времето без твоя доход докато си осигуриш ако успееш работа в чужбина, е достатъчно да ги обрече на гладна смърт?

Относно някой по-добър на моята позиция - ами ако нямам работа и не мога да издържам семейството си, очевидно няма да съм щастлив. Обаче ти ми кажи, нима ще е честно този по-способният да е без работа? Нима не е правилно шефовете ми да искат работата да им се върши по-добре? Нима клиентите не искат да получават по-добър продукт, по-бързо? Аз ли да съм най-важният?

Относно представената от теб ситуация.

Как соц системата се справя с нея? Имаш 30000 работни места и 300000 безработни. През соца, щеше да се раздуе изкуствено нуждата от работни места. Щяха да се отворят нерентабилни производства. Продукцията им щеше да е непродаваема на на световните пазари и цялата работа щеше да е обречена. Би работило за определено време в донякъде капсулована система, както и беше, всички знаем резултата.

Точно по същата логика казвам че и сегашната система няма да работи още дълго. Автоматизацията продължава, нуждата от работна ръка ще намалява, определени професии ще изчезнат... Системата също като старата се поддържа донякъде изкуствено, в сегашния случай, като се поощрява агресивна консумация иначе щеше да има още по-малка нужда от работни места (и по-малко печалби естествено).

Сега и продукцията била непродаваема - за това товарните влакове (а не камиончета) не можеха да насмогнат.

Сега и продукцията била непродаваема - за това товарните влакове (а не камиончета) не можеха да насмогнат.

Би работило за определено време в донякъде капсулована система, както и беше

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.