Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Напоследък пък пропагандата е точно против този образ, като се стига до там че да го определят като разбойник и едва ли не терорист против османката империя, чието "присъствие", е било нещо много хубаво и е донесло едва ли не златен век за българите.

Златен век, не. Съществуване, много подобно на това при социализма. Не робство, ама нещо подобно.

Не окупация, ама почти.

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

Златен век, не. Съществуване, много подобно на това при социализма. Не робство, ама нещо подобно.

Не окупация, ама почти.

Ей, дочаках да уподобят социализъма на османското не баш робство...Всъщност обратното . Боже, прибери си вересиите!

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Не бяхме силна икономика, колега. Бяхме много, много зле. То и затова фалира строя.

Чети

Колко пък да сме били зле?Я, да ви попитам нещо.Да вземем една фирма, ако тази фирма иска да се развива и става по-голяма и богата, какъв е начина на действие?Трябва да развива нови производства и да подобрява съществуващите, нали?И как става това, като закупи нова техника и технологии, така ли е?Разбира се, фирмата няма свободни необходимите и' средства.И какво прави тогава?Обръща се към някоя банка за заем, от банката проверяват състоянието на фирмата и ако е надежна според банковите стандарти и' отпускат кредит с който фирмата вече може да закупи необходимите машини и технологии за да започне нови производства или да подобри съществуващите.Така сега си представете, че фирмата е поръчала новите машини, инвестирала е в ремонти на старите машини, подобряване сградния фонд и подобряване на условията за труд на работниците си, тоест парите са вложени, но все още не носят възвръщаемост.Но, тъй като предварителните сметки не излизат точни и се налага фирмата да покрива непредвидени разходи и по-този начин остава без налични средства, а се налага да се заплатят суровините необходими за производствата, тя се обръща към банката с молба за отпускане на нов кредит с който да се закупят необходимите суровини.Но банката отказва с мотива, че фирмата вече не изглежда благонадежна, нищо, че до момента фирмата винаги си е връщала заемите.Та въпросът е, в този момент фирмата фалирала ли е?Ако някой реши, да замени фирмата в случая с НРБ и ако реши, че банката е следвала в момента на отказа, не икономическата логика, а друга подсказана и' от много силна и богата фирма, приликите са случайни! :)

.....

Много сложен пример !!! :)

Ходил съм 93-та за заем от 50 000 лв. с всички необходими документи и писмени обосновки и т.н. хартии...

Отговорът на банкера беше прост :

" Бе , момчета ! Вие в кой свят живеете ?...." и всичко със заема приключи..... :(

Ако седна да разправям , едно че няма да ми вярвате . 

Второ , че няма да ми стигнат 25 поста , по един за всяка от последните години....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

..

хахаххха не си ли милионер, няма заем за теб.

хахаххха не си ли милионер, няма заем за теб.

Абсолютно грешно !

Познавам лично един , обикновен полицай беше , дето после строителен милионер стана .

При това след 10 години , имаше към 5 милиона , неизплатени "да взема" .

Нищо не си върна !

И понеже му беше "порастнала работата" , за глупости взе да мисли .

Дето го биха (буквално му счупиха крака) , ами и бизнеса му приключи....няма поръчки за него !

Един друг три пъти му палиха офиса , докато му дойде акъла в главата......сега продължава с бизнеса си.

Трети , личен мой приятел , разви силен рекламен бизнес пак за 10-тина години , даже извън България се чуваше ! Купиха го с парцалите - нямаше на къде да мърда.

Сега добре си гледа старините.....

Ама пак не е "в играта" , така и не стана от "нашите хора"..... !

Запази си семейството , честа и достойнството ....!

И други подобни познавам....който случи и успее да си продаде душата !

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Ми не знам за какво точно ми се привижда. Производствените успехи в индустрията,  селското стопанство, качеството на образованието и здравеопазването, поставящи ни на едни от челните позиции в Европа в онези период, да не би самите европейски статистици, да са си ги измислили? Вероятно са били платени комунистически агенти, тия гадове! Пак казвам, страна с такива показатели не може да фалира, дори да продава на половин от максималната постижима цена. Фалит, ако въобще е имало такова нещо в реалността, а не е хартиен фаршификат целящ да ни дезинформира за тогавашните реалности, може да се случи след упорита и скъпа подривна намеса на външни фактори...Било то западноевропейски, по-на-запад от западно европейските или всъщност еврейски

Ти сериозно ли си вЕрваш на тези пропагандни утопичноносталгични глупости ?

Бих те описал с поговорката "кой ми сра в гащите" .. всички други, но не сме си виновни "ние".

Ще се повторя за синдрома "аз" ,т.е. отсъствието на този израз.

Винаги "някой" съипва цветущите ни постижения, винаги "някой друг" разваля работата

винаги "ние" сме били най убавите и проспериращ строй....

Къде е тук определението "аз направих" , аз сгреших, "аз" се научих ?

Няма го.

Винаги оправдаваш нещата с "външни фактори".

Какви външни фактори в тотално затворена система, където и в градовете и селата и стопанствата управляваха абсолютни неграмотници, а можещите и знаещите като правило /имаше и изключения/  се подтискаха от "по компетентното" мнение на партийния секретар ?

За бригадите ше ме разплачите от умиление :) :)

И аз съм брал грозде, и цвекло съм обирал.

За заплащане нямам спомен... май нямаше.. не помня.

Веселбата си е веселба... няма спор.. но кое е хубавото на този безплатен тинейджърски труд ?

Защо се радвате на хубавите бригади, вместо да се запитате .. а защо във "злия запад" бяха разработили и работеха по въпроса за оптимизиране и по голяма продуктивност на комбайните  , за да НЯМА остатъчна продукция, която "бодри бригади екзалтирани младежи да обират след тях , симулирайки труд ?

Пак казвам - и аз съм супер доволен от соц годините, но поне на акъл порастнах малко за да си задавам въпросите които вие дори и сега, отбягвате.

Сещам се още тогава един негативен момент... който бе по приятел на този който броеше и записваше щайгите грозде на камиона, му пишеха примерно на една донесена - две, а тези които не са "връзкари" - както доде

НЯмам спомен да е имало значение това, но ... дори и в носенето на щайги трабва да "имаш връзки" ....

Ако някой реши, да замени фирмата в случая с НРБ и ако реши, че банката е следвала в момента на отказа, не икономическата логика, а друга подсказана и' от много силна и богата фирма, приликите са случайни! :)

Логиката ти е ... то не е и логика де, но е крайно погрешна.

Нито сравнението е уместно, нито  принципите на управление е като фирма.

Абе вие документални филми , документи и архиви на банките не четете ли ?

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

Да Миро, то и Студена война нямаше, а ФАЩ и останалите нищо не са правили, само са седели и гледали от страни как сами се провляме. Айде бъди малко по-сериозен.

Да Миро, то и Студена война нямаше, а ФАЩ и останалите нищо не са правили, само са седели и гледали от страни как сами се провляме. Айде бъди малко по-сериозен.

Те ли диктуваха "партийната линия" на пленумите ??

Те ли приемаха малоумни решения , и игнорираха далеч по разумни рационализации ?

Пак ти казвам - вземи се хвани и осмисли поговорката "кой ми сра в гащите"

Разбира се че имаше противопоставяне във студената война. Особенно във външната политика и глобални интереси.

И военната област разбира се най вече

Но вътрешното партийно събрание на село за ТКЗС-то и приемането на СПУСНАТИТЕ тезиси на компартията са си наши собствени творения.

Термина в заводите "първо частното " после държавното злите хамериканци ли ни го наложиха ?

Връзкарството и шуробаджанащината те ли ни я наложиха ?

Неефективното тромаво производство и липсата на гъвкави механизми , пак те ли го наложиха ??

:)

и т.н  и т.н. ...

Да те цитирам

Айде бъди малко по-сериозен.

Пак ти казвам - вземи се хвани и осмисли поговорката "кой ми сра в гащите"

Не знам кой ти ... в гащите, само мога да предполагам :D

Ти колко архиви на банки прочете? :D

Чакай малко де! Той също чака, да му ги прочетат от Фашингтон.

Ти колко банки си спомняш от времето на соца? Сигурно ще му дадат да прочете архива на Българска Външнотърговска Банка! :D

Редактирано от M.Николов (преглед на промените)

Ти колко банки си спомняш от времето на соца? Сигурно ще му дадат да прочете архива на Българска Външнотърговска Банка! :D

ДСК и БНБ, то не че ДСК не беше дериват на БНБ, произведен за ползване от гражданите, щото все пак не върви да си правят влоговете и да вземат кредити като физически лица в/от националната банка.

Ти колко архиви на банки прочете? :D

Цитирал съм даже при един спор наскоро за златото и как е управлявана БНБ

И публикувани и  в книги и статии са цитирани .. 

Това че ти не знаеш, не означава че ги няма.

Пак ти казвам , това отделно от многото други архиви и документи.

Които според  оня с фобията за ФАЩ , са фалшифицирани  и му трябва графорадиоблаблабла анализ за да повЕрва че съществуват :) 

Не е нужно да си велик анализатор за да си съставиш приблизителна картинка на некадърното и  изцяло зависимо от друга държава ,управление на цяла НРБългария

Заяждаме се а ? на всяко гърннце похлупаченце :)

Не бяхме силна икономика, колега. Бяхме много, много зле. То и затова фалира строя.

Чети

Уви, България никога не е била силна икономически. Нито преди, нито по време, нито след соца. Баба ми по бащина линия често ми разказваше как се мизерствали в детството й. Как се е ширела туберколозата. Как с дни са яли по един комат хляб и чаша мляко - постели са почти целогодишно. Как са студували през зимата, тъй като само в една стая е работела печката и то не през целия ден, а предимно привечер са я запалвали. За хора в подобно мизерно положение социализмът със сигурност е бил по-добрата алтернатива.

А иначе колегите тук ги друса носталгията по соца не толкова заради предимствата на самата система, колкото от тъга по изминалата, безгрижна младост. Като си млад не ти е нужно много, за да се усетиш щастлив. 

...

Е непосредствено преди и в началото на соца е било яко гризане на нокти, ала за по- късния период преекспонираш и не само ти - това да "няма пари" или "няма какво да ядем" или "няма какво да работим", не е било.

Като си млад не ти е нужно много, за да се усетиш щастлив. 

А по тази логика роботодателите държат робите си на минимална, или близка до минималната заплата.

А по тази логика роботодателите държат робите си на минимална, или близка до минималната заплата.

Обаче, далаверата е, че може да избереш, чий роб да си. Докато ако държавата е единствен работодател, няма мърдане.

Обаче, далаверата е, че може да избереш, чий роб да си. Докато ако държавата е единствен работодател, няма мърдане.

Ти тия на държавна работа не ги мисли, нито предишните, още по-малко пък сегашните. На тях държавата плаща здравните и социалните осигуровки и купони за манджа или в кеш и за облекло и са на топло и завет през зимата и на хладно през лятото.

Моята баба е работела в..строителството по времето на комунизма. Един ден неопитен кранист, оставен за момент без надзор интерпретира грешно знаците, които тя подава, прави недопустимо завъртане на крана и повдигане, преди да е закачена баката с бетон с всички обезопасителни куки. При повдигането тя се откача и част от нея пада върху крака на баба ми. Била е с премазан крак и тежко състояние.

От предприятието, в което работи напълно изплащат всичко необходимо за лечението й, заедно с обезщетения и допълнителни нужни грижи, също както и я посещават редовно, за да видят как е.

Моля те, кажи ми, че ако това се случи днес с някого, няма да го захвърлят като мръсно куче, да се опитат да го изкарат, че е негова вина, че сам си е виновен и да направят всичко възможно да НЕ му платят. Днес си роб, но истински роб. Този пример от оно време показва, че поради користни или не причини май е имало малко повече грижа към работниците.

Втори пример - тежките категории труд са имали задължителното кисело мляко навремето. Сега няма нито кисело мляко, няма работно облекло на някои места, сам се спасяваш. Ето ти втори пример.

Държавата е била работодател тогава, не знам дали е разхищавала и какво е правила, но са се поддържали малко по-добри условия, отколкото сега поддържат новите демократични работодатели-мутри, които пестят от всичко, освен от печалбата.

В момента има един правилник, наречен ЗБУТ. Тотално не се спазва от работодателите по всички точки. Хората лятото работят на по 50 градуса в полузатворени помещения с източници на топлина, не се спазва работно време, почивки и какво ли не.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Ти тия на държавна работа не ги мисли, нито предишните, още по-малко пък сегашните. На тях държавата плаща здравните и социалните осигуровки и купони за манджа или в кеш и за облекло и са на топло и завет през зимата и на хладно през лятото.

Явно и аз съм на държавна работа, така като те слушам.

Явно и аз съм на държавна работа, така като те слушам.

Е, има другари и другарки, които са учили, за да не работят при неблагоприятни условия и им е излязъл късмета да си намерят работа по специалността. Ама колко като теб. Не се възгордявай, не си мярка по система DIN

Е, има другари и другарки, които са учили, за да не работят при неблагоприятни условия и им е излязъл късмета да си намерят работа по специалността. Ама колко като теб. Не се възгордявай, не си мярка по система DIN

На кво отгоре да се възгордявам. Аз само казвам че повече ми харесва да съм роб сега, отколкото роб преди.

Вие тук се опитвате да хвалите доказано неработеща система - разбирам само у нас да се беше издънила, ама тя се провали абсолютно навсякъде, като вадите от 10 кладенеца вода. Аз просто ви показвам малките пробойни в логиката - малки, но натрупващи се.

Никъде не твърдя, че сегашната система е работеща - всъщност съм убеден, че не е. Просто е по-работеща от тоталитарния псевдо социализъм.

Повечето, които я хвалят дори не са живяли по времето на тази система. Чули-недочули от дядо и тате и по цял ден във форумите политиканстват.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.