Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Това, което правиш, точно си е мрънкане. Ядосаният човек се ядосва и взима нещата в собствените си ръце. Поне се опитва да направи нещо, за да подобри това, от което е недоволен. Самият ти казваш, че живееш зле и си недоволен от битието си, но нито оправяш нещо на място, за да направиш нещата поносими за самия себе си, нито имаш куража да излезеш навън, за да се изсипе и върху теб рога на изоболието на чужбината.

Сочиш недъзите на политиката, на управлението, на дереджето ни, но не сочиш път за поправянето, нито с нещо се ангажираш лично, за да се случи каквото и да е за някаква промяна.

Всичко е общи приказки. Конкретика има само тогава, когато трябва да се измрънка за нещо или за някого.

Много е нечестно това, което казваш и за работещите и живеещи в чужбина българи. Лично аз познавам поне десетина човека, които работейки в чужбина, изпратиха пари и изучиха племенниците си и помогнаха на близките си. Непрекъснато изпращат пари, за да може останалите в страната им роднини, да се грижат за възрастните им родители. Винаги почиват в България и парите им влизат тук, за разлика от много българи, които почиват по чужди курорти. При това повечето от хората имат намерение да се върнат някой ден в страната си. Та... Никой не е скъсал с пъпната си връв и всеки има право да има отношение за това, което се случва в Родината му в крайна сметка.

Спирам, защото искам да се предпазя от каквато и да е квалификация по твой адрес. Нещо, което ти не спестяваш на тези, които визираш в постовете си. Никой почтен човек не е оставил родния си дом, родния си език и близките си от хубаво. Всеки си търси някаква компенсация, която извоюва с труда си.

И защо трябва да ти се пишат всичките тези общи приказки, които са толкова близко до ума, но не влизат в твоя, не знам...

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

...

Да започна отзад-напред. Днес е времето на глобализацията. От там понятия като "родина" губят своето значение малко по малко, понеже сме всички в глобалното "село". Да не говорим, че ако говорим за "държава", то тя трябва да има независима политика. В момента всичко ни го суфлират от ЕС. Та напускането на родината не знам какво е като акт, но ако го приемеш не като напускане, а че си гражданин на света и просто сменяш обстановката - друго е. Боравим с понятия, с които са боравили нашите прадеди, обаче времето е друго. България е привлекателна територия, например за земеделие. Истината е, че се управлява зле и това я прави много НЕ привлекателна, независимо от природните дадености.

Тук аз пиша от какво се дразня, никъде не съм обаче и опитал да дам примери в личностен план какво съм направил или правя, защото смятам, че това не влиза в работата на някой друг - например как работя аз. Обаче е обща работа всъщност какво става тук и засяга всички.

По-напред мисля, че посочих решение. "Демокрацията е 1 овца и 2 вълка, които гласуват какво ще се яде за вечеря", а от там другата приказка е "Свободата е добре въоръжена овца, която оспорва решението". Харесва ли ти или не, трябва да има лустрация и текущите управляващи да се свалят ако е необходимо със сила. Капитанът на кораба е виновен за неговият курс. За разлика от капитаните обаче нашите управляващи първи напускат потъващият кораб като плъхове.

Честно или не, факт е че "Сит на гладен не вярва" и "Бог високо, Цар далеко". Никой не познава обстановката по-добре от хора, които се сблъскват ежедневно с нея. Дистанционните акъли звучат като да продаваш на ескимос - лед, на краставичар - краставици или на кравар - мляко. Да не говорим, че Дарки не е въобще на място с изказвания, които приличат на опити за заробване, каквото е било по социализма. Учиш, на теб ти избират къде ще работиш и как ще работиш. 21 век е, дявол да го вземе, има свобода. Другият пък казва как трябва висшето да стане непосилно за обикновените хора, при условие че то се плаща от студентите и от данъците ни, на нашите майки, бащи, баби и дядовци. Държавата нищо не може да плати, защото нищо не е произвела, тя само управлява пари. И то много зле ги управляват тези хора, на които са делегирани правомощията.

Аз съм на мнение, че образованието трябва да е достъпно за всеки желаещ и носещ поне минимален интелектуален капацитет, за да го завърши, както и че не може да се обвързва то със стаж в България от задължителен тип или други договорености, за да се прикриват много по-дълбоки проблеми, част от ситуацията в България. Именно това ме разгневи и ме накара да се разфуча. Нито може да се отнема ПРАВОТО за образование, нито може да се поставят условия.

Българите ще се върнат тук тогава, когато има добро заплащане и уважение. Никой не е будала, нито мазохист и всеки жител на глобалното село си търси интереса.

Никога не съм казвала, че имам нещо против лустрацията, за да поставяш въпроса под условие дали ми харесва или не. В постовете ти не ми е харесвала частта за необходимостта от прилагането на сила.

Друг е въпроса, че и лустрацията, като начин за защита на демокрацията, си има своето време и че след 25 години преход си е лекинко безсмислена. Съвсем друг е въпроса за това, че в Закона за радио и телевизия лустрационният текст съществува, но да виждаш някаква промяна или последица към по-добро за съответните медии...

За това, което казваш за родината въобще не искам да коментирам, за да не изпадам в патетика. Наричай го както си искаш, ако щеш и обикновена носталгия, но домът, детството ти, спомените ти, любовта на родителите ти, това са неща, които си остават в родината ти, без значение на кой край на глобалното село се намираш.

Както и да е. Пак си гоним опашките, защото говорим на различни езици.

...В постовете ти не ми е харесвала частта за необходимостта от прилагането на сила.

...които си остават в родината ти, без значение на кой край на глобалното село се намираш.

Аз съм за прилагането на сила, ако е наложително и ще гарантира изчистване. Ракът се отстранява с прецизна ръка и рязане. Само че не знам дали вече не е пуснал разсейки в България. Тогава с рязане в крайна сметка ще остане по-малко здраво, отколкото болно. Няма вариант обаче и за излекуване магически тип поне според мен.

Какво казвам за родината не е важно. Знай, че има хора, които милеят, но са я напуснали и нямат намерение да се връщат да живеят тук. Явно родолюбието стои не на толкова преден план, като децата ти гладуват.

. Знай, че има хора, които милеят, но са я напуснали и нямат намерение да се връщат да живеят тук.

О има, има - поне от хората, които познавам напуснали България, почти всичките не само, че нямат намерение да се връщат тук, а изобщо даже и не стъпват повече. Че за какво - цял месец цигански пиршества на стадиона, целия град дискотека, службите ни чули, ни видели. Да си дойдат, да послушат малко родна цигания.

каквото е било по социализма. Учиш, на теб ти избират къде ще работиш и как ще работиш.

Ама като почнеш да плещиш надълго и нашироко, сам  не се усещаш като натвориш някоя глупост. Тия, които учеха сами си избираха, със своя или на родителите си акъл, какво да учат. Които успешно завършваха каквото са избрали, се назначаваха на съответната позиция в най-близкото предпиятие със свободно такова място, ако няма такова вече се разпределяха в предприятия с нужда от съответният кадър на друго място в страната. Избираше се работа, къде, и как, на неуспелите да се реализират в обучението за професия каквато им се е искало, на необразованите и на лентяите(затова тъмнозелените масово се бутаха в трудови войски) и на тези за които няма свободни позиции по това което са изучавали, докато такива позиции се отворят. 

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Имаше нещо, като разпределение за работа? Или си забравил?

Имаше нещо, като разпределение за работа? Или си забравил?

Ти не си наясно точно за какво иде реч. Ако беше  достатъчно голям, че да работиш него време и да говориш от личен опит, направо щях да те чукна по челото през монитора. Имам познати, които въобще и не са чакали разпределение, а са гонили работни места с най-големите заплати, с които могат да се справят на база образование и/или натрупан опит. Работили са всякакви, от инженери-технолози, до багеристи по каскадите, по свое желание, не по разпределение. 

Ти не си наясно точно за какво иде реч. Ако беше  достатъчно голям, че да работиш него време и да говориш от личен опит, направо щях да те чукна по челото през монитора. Имам познати, които въобще и не са чакали разпределение, а са гонили работни места с най-големите заплати, с които могат да се справят на база образование и/или натрупан опит. Работили са всякакви, от инженери-технолози, до багеристи по каскадите, по свое желание, не по разпределение. 

И това без връзки ? 

:) айде бе :)

Ти не си наясно точно за какво иде реч. Ако беше достатъчно голям, че да работиш него време и да говориш от личен опит, направо щях да те чукна по челото през монитора. Имам познати, които въобще и не са чакали разпределение, а са гонили работни места с най-големите заплати, с които могат да се справят на база образование и/или натрупан опит. Работили са всякакви, от инженери-технолози, до багеристи по каскадите, по свое желание, не по разпределение.

Да, тъй като ме хвана точно при моите родители, ги попитах тях, преди да напиша поста.

Имало е разпределение, което не е обхващашо всички, имало е борба за качествените специалисти и за тях не е имало.

Майка ми също е гонила заплата - 150 вместо 98 лева. СмЕх. Това - началото на 70-те.

И това без връзки ? 

:) айде бе :)

Миро, явно нямаш думата в случая. Стига си хейтил, като не знаеш нищо от личен опит. Да, имаше възможност и с връзки да се уреди човек. Да не би това днес да е изчезнало като възможност и да не би да не съществува където и да е по света? Айде бегай у десно, иначе да не те хареса някой еврогей.

Да, тъй като ме хвана точно при моите родители, ги попитах тях, преди да напиша поста.

Имало е разпределение, което не е обхващашо всички, имало е борба за качествените специалисти и за тях не е имало.

Майка ми също е гонила заплата - 150 вместо 98 лева. СмЕх. Това - началото на 70-те.

Аз пък на доста хора знам кариерата. Дори не съм ги питал нарочно. Има нещо в мен...Някаква особеност като съм при някой, той да се разприказва и да си описва живота. Става буквално за минути...По-често говорят за проблемите си, но не пропускат и другото. А съм продавал стоките си (основно пчелен мен и продукти, а през лятото и нещо добито в двора на къщата ми, я домати, я краставици, плодове също, я някоя подправка) доста години по пазарите в околията.

СмЕх , СмЕх , ама тогава цената на тока беше 2.2 стотинки , а сега е 22.0 стотинки !

Тогава един двустаен апартамент струваше 6500 лева , а сега 65 000 дали ще ти стигнат ?

А сега СмЕтАй , начална работна заплата....и кой квалифициран лекар примерно , взема 980 лв. заплата ! За 1500 дори и не мечтае !

НЕма нужда да СмЕтаШ - просто умножение х10 !

Аз за това казвам :"От трън на глог , че по-висок !"...... :)

Щото пък ако вземем да делим на 10 - сега е жалка картинка !

Ягодите 3.50 лв , а пък градинските домати и те 3.5 лв...

Има нещо тотално сбъркано в тази държава , щом доматите се на почит като ягодите.....Разбирай го и в преносен смисъл !

.....те , за това младите хващат пътя и на където им очите гледат....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Миро, явно нямаш думата в случая. Стига си хейтил, като не знаеш нищо от личен опит. Да, имаше възможност и с връзки да се уреди човек. Да не би това днес да е изчезнало като възможност и да не би да не съществува където и да е по света? Айде бегай у десно, иначе да не те хареса някой еврогей.

Аз пък на доста хора знам кариерата. Дори не съм ги питал нарочно. Има нещо в мен...Някаква особеност като съм при някой, той да се разприказва и да си описва живота. Става буквално за минути...По-често говорят за проблемите си, но не пропускат и другото. А съм продавал стоките си (основно пчелен мен и продукти, а през лятото и нещо добито в двора на къщата ми, я домати, я краставици, плодове също, я някоя подправка) доста години по пазарите в околията.

Да бе.. отде да знам аз... ти си специалист по всичко :)

Айде отивам при еврогейовете

:)

СмЕх , СмЕх , ама тогава цената на тока беше 2.2 стотинки , а сега е 22.0 стотинки !

Тогава един двустаен апартамент струваше 6500 лева , а сега 65 000 дали ще ти стигнат ?

А сега СмЕтАй , начална работна заплата....и кой квалифициран лекар примерно , взема 980 лв. заплата ! За 1500 дори и не мечтае !

Има нещо тотално сбъркано в тази държава , щом доматите се на почит като ягодите.....Разбирай го и в преносен смисъл !

Да, прав си че има нещо сбъркано в тази държава.. щом толкова елементарно се сравняват неща,

А има и смешна част - сравняват се дефакто тези неща, които доведоха до сегашните кризи и фалит на държавата. /само през соца са три/

Все едно живееш година на кредит, после зъзнеш и си викаш ау че хубаво беше през онази минала година...:)

Да, прав си че има нещо сбъркано в тази държава.. щом толкова елементарно се сравняват неща,

То е писано като за теб бе !

Другото ти е недостъпно за мислене....включваш се в "сбъркано в тази държава"....

Домат да се има за ягода..... :lol6:

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

То е писано като за теб бе !

Другото ти е недостъпно за мислене....включваш се в "сбъркано в тази държава"....

Е хубу де.. знам ти репертуара към мен :)

само дето аз така и не разбрах защо мен визираш, от какво ти се "повръща" от казано от мен, цитатче туй онуй... не за друго, ами да "се поправя другарко"  от вашата градивна критика :)

ето аз например конкретизирам - това твоето е елементарно и неправилно мислене и сравнение на нещата. Дори статията на дойче веле цитирах по назад... 

...а да.. казваш "то е недостъпно за мислене" от мен... :)

добре.. Ваше Височество :)

пп

И един цитат специално за теб :

"Всичко, което те дразни, е тук, за да те научи на търпение.

Всеки, който те изоставя, е тук, за да те научи как да стоиш на собствените си два крака.

Всичко, което те разгневява, е тук, за да те научи да прощаваш и да бъдеш състрадателен.

Всичко, което има власт над теб, е тук, за да те научи как да си взимаш силата обратно.

Всичко, което мразиш, е тук,

за да те научи на безусловна любов.

Всичко, от което се страхуваш, те учи на смелост, за да преодоляваш страха.

Всичко, което не можеш да контролираш, те учи как да се пускаш и да се доверяваш на Вселената."

Джаксън Кидард

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

....

Мда - цената на тока доведе до фалит държавата. Добре, че го вдигнаха и ни сецнаха АЕЦ-а, че не се знае колко още щяхме да загазим - даже е препоръчително още да поскъпне, от къде на къде ще плащаме толкова евтин ток.

...

Мен ме боли заплата и уважението. И дали е уредено. ВСИЧКО. Далеч нямам стимул да работя за жълти стотинки. Изглежда, че и ти, но си седнал да даваш акъл как да загробиш младежите с години стаж за жълти стотинки, едва ли не трудът на един специалист е вид благотворителност.

Истината е, че ти живееш в САЩ, не съм уверен дори дали децата ти говорят добър български или те е срам да се наречеш българин - някои ги е срам. Работата е, че каквото предложиш за България, дори и да пуснат атомна бомба над София - това теб няма да те касае директно. Твоето дупе няма да е там и няма да страда от безумието ти.

Ми кат' не си уверен, недей да дрънкаш! Бомба над София... Безсрамник!

Мда - цената на тока доведе до фалит държавата. Добре, че го вдигнаха и ни сецнаха АЕЦ-а, че не се знае колко още щяхме да загазим - даже е препоръчително още да поскъпне, от къде на къде ще плащаме толкова евтин ток.

Нямам нищо против да дискутираме енергетиката, там е огромен батак със заложени много отдавна бомби

Повърхностно и с две думи няма как да ти обясня че в държава с двоен да не кажа троен излишък на електроенергия, се канехме да строим още мощности, които щяха да произвеждат още по скъп ток, на фона на това че тези неколкократни в момента излишъци ние не можем дори да продадем , защото международните цени са по ниски, отделно неизгодните сделки ...

Е, да, така е. Не се насърчаваше прекалено много то четене, че току-виж родило някакви размисли и страсти.

По-на-Запад цяла стена строиха, че там през прозорците се виждаше как се разлага другия свят, нямаше нужда да слушаш забранени радиостанции и да четеш книги на сложни езици.

Точно напротив!По всякакъв начин се насърчаваше четенето, което не мога да кажа за сега!

Ммм...6500 струваше, ама трябваше да се почака, а сега 65к ще стигнат за панелка в София, а извън - и за повече.

Квалифициран лекар не е срамно да взема 980 на ден, може и повече де :D

Познавам няколко такива, с подобни доходи. Ако току-що са завършили и в началото на стажа си, не ги считам за квалифицирани. Да поработят и поучат активно, парите няма да закъснеят.

Проблемът от моя гледна точка е, че в соца с колкото тръгваш, с толкова и приключваш. Като бонус - можеше да не работиш пък.

Че има нещо тотално сбъркано е очевидно, ама не е ЕС и НАТО. Там сме погрешка (тяхна).

Точно напротив!По всякакъв начин се насърчаваше четенето, което не мога да кажа за сега!

Четенето на какво? Да, на художествена литература. Аз друго на английски, практически не съм виждал.

Първите сериозни учебници дойдоха при мен през 93-та, по линия на американска фондация - работех охрана в ПЧБ и следвах в УНСС и онези раздадоха разни книги, кой колкото иска - Маркетинг мениджмънт на Котлър, Management Accounting, Fundamentals of Management. Още си ги пазя, уникални издания, написани по друг начин, нямаше нищо подобно в икономиката и управлението тук.

Ми кат' не си уверен, недей да дрънкаш! Бомба над София... Безсрамник!

Аз не съм безсрамник. Кво като и ако измрем тук като кучета. Теб ще те интересува ли всъщност?

Ама като почнеш да плещиш надълго и нашироко...

За това единият от професорите, който някога беше ми преподавал беше разправял за социализма и колко връзки е трябвало да се използват, за да може да остане в същият град, където имало и в подобна сфера работа, вместо да го пратят на другият край на България, както е било обявено и планирано за него

О има, има - поне от хората, които познавам напуснали България, почти всичките не само, че нямат намерение да се връщат тук, а изобщо даже и не стъпват повече.

Хм!?

За това единият от професорите, който някога беше ми преподавал беше разправял за социализма и колко връзки е трябвало да се използват, за да може да остане в същият град, където имало и в подобна сфера работа, вместо да го пратят на другият край на България, както е било обявено и планирано за него

Хм!?

Е, професора ти е един случай, може да е имало и други, може такива неща да е имало при определени професии, където нуждата от даден кадър в определено учебно заведение или предприятие и липсата на такъв в съответната област към периода от време в което се е налагало да се осигури, да е налагало такива мерки. Пак казвам, такива случаи не може да е нямало поради обективни обстоятелства, но не става въпрос за масова практика, през целият период на социализма...Всъщност има и едно по-масово такова преместване на кадри, когато са се разработвали по-слабозаселени и/или изостанали(изостанали поради особеностите на монархо-парламентарния капитализъм предшестващ социализма) към съответният период части на страната, като северозападна България и Родопите. За целта там са се изграждали различни добивни и преработвателни съоръжения, жилищни сгради за работниците и техните семейства, училища за децата им ,болници и т.н. 

Защо повечето, които защитават този тоталитарен строй са някакви хлапета, които дори не са живяли преди 89г.? 

Пхах - някой бил защитавал тоталитарния строй. Че кой е тоа?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.