Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

"Тимур и неговата команда" 

"Съдбата на барабанчика" 

"Чук и Гек" 

"Героите на нашето време" 

"Повест за истинския човек"

"Разораната целина"

"Те се сражаваха за родината" 

Това набързо. А колко други имаше само за Ленин - детство, юношество, за Георги Димитров, за Сталин…

А и хубавите руски филми за Ширлиц си бяха култови. Култови са и до днес. 

Че това политическа пропаганда ли е, или възпитание в доброто и във високите човешки ценности. Какво лошо да покажеш на ученика, че е добро да помага на старите хора, примерно, вместо да ги омлати и ограби и убие, каквито са капиталистическите "ценности", предавани на младите и по-стари поколения по масмедиите.

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

В същност винаги и на всякъде така е било , е , и ще е ......

Тоест:

Според твоите думи - и преди, и сега не съм можел да променя нищо. До тук равенство.

Но преди ако говоря са ме вкарвали в затвора, а сега не.

Това за мен е позитивна промяна.

Мхм, какво по-хубаво от това да ти се внушава, че най-висша ценност е да жертваш геройски живота си за Партията и за Родината! 

Да се заглуши гласа на здравия разум, който знае, че Животът сам по себе си е най-висшата ценност, а не партията, нито родината.

Даже и съвсем без закон по някога - буквално те отстрелват като вреден дивеч ! .....

Предпочитам да ме отстрелят без закон, да ти кажа честно. Със закон значи, че обществото го е признало (насила или не) за правилно.

И още: "Ленко", "Малкият септемвриец", "Барабанчикът на полка", "Седемте Ястребинчета"... Имаше цяла поредица такива. В момента обаче по същия неверен и целенасочено манипулативен начин ти се представят други събития, само че основно по телевизията и интернет, както се каза и по-горе. Включително в този форум. Така че в това отношение ама нищо не се е променило - пропагандата си работи на пълни обороти, но вече за други възложители. Затова пък със същите цели.

Само да вметна, че "Четиримата танкисти и кучето" беше отречена още по времето на социализма от самите поляци като представяща изкривени факти и несъществуващи събития. Не съм гледал филма, но книгата съм я чел десетки пъти като дете и бях смаян, когато разбрах това. Години по-късно ми стана ясно защо.

И днес за най-висш героизъм се счита да се жертваш за Родината.

И тогава, и сега глаголът "предпочитам" показва само персонално отношение към случващото се и... безсилие да се промени това случващо се. Нещо се случва и ние нито сме го предизвикали, нито можем да го променим.

Лично аз съм на мнение, че не е много редно да се правят сравнения - не можеш да сравняваш две несравними неща. Всяко време - и тогавашното, и сегашното си имаха/имат своите предимства и недостатъци. Като стана дума, че животът е най-висша ценност - така е, ама само по принцип. Сега има куп хора, които пряко или косвено се опитват да отнемат живота на други - военни, нападащи други страни заради петрол и природни ресурси, производители и търговци, които ни хранят и поят с всевъзможни боклуци, благодарение на които в момента в България има невиждан никога бум на раковите заболявания, и т.н. Тогава пък нямаше тоалетна хартия, банани и портокали, караха се Лади и Москвичи, но пък бяхме здрави и здравеопазването беше безплатно, а храната беше качествена. Не можеш да сравняваш синьо със зелено или краставици с домати, искам да кажа.

Редактирано от Wankata (преглед на промените)

Тоест:

Според твоите думи - и преди, и сега не съм можел да променя нищо. До тук равенство.

Но преди ако говоря са ме вкарвали в затвора, а сега не.

Това за мен е позитивна промяна.

Така е !

Но няма никакво значение по отношение на моженето ! 

Единствено ти в повече е възможността да се разтоварваш емоционално !

А бе , да псуваш властта открито !.... :)

Дадено ти е (не си го ти извоювал !) не за друго , а само защото днес животът и без това все повече натоварват емоционално . Не е като едно време да си лягаме с кокошките....

Един вид каналджийство - канализиране , отходен канал за изливане на емоции !

Теб и мен в известен смисъл ни ползва , но управляващите много , ама много повече !

По-малко "глупости" да вършим...да си седим мирно и тихо у дома и утре пак на работа , до колкото я има...., а не по площадите да ходим и създаваме главоболия.... !

Така и става !

То и без това ние , българите сме необикновено търпелив народ ....историята ни е приучила.

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Мхм, какво по-хубаво от това да ти се внушава, че най-висша ценност е да жертваш геройски живота си за Партията и за Родината! 

Да се заглуши гласа на здравия разум, който знае, че Животът сам по себе си е най-висшата ценност, а не партията, нито родината.

Глупости! Изборът винаги е бил между общото и личното. Социализма учи, че има ситуации, когато човек може да се жертва, защото губейки своя живот може да спаси много други, вместо да ги предаде и да евентуално да живее. На това ни е учил и Левски("Ако спечеля,печеля за цял народ, ако изгубя, губя само себе си!") Докато капитализма учи да предаваш и продаваш всичко и всички в името на живота, здравето и личното си облагодетестване.

О моля те не поставяй  името на Левски в едно изречение със "социализъма учи".... това е просто извратена спекулация.

Или казано по иначе "Дявола чете евангелието... "

О моля те не поставяй  името на Левски в едно изречение със "социализъма учи".... това е просто извратена спекулация.

Или казано по иначе "Дявола чете евангелието... "

Хайде не задълбавайте към Левски че и там много пропаганда има около него и образа му на светец.

Хайде не задълбавайте към Левски че и там много пропаганда има около него и образа му на светец.

Напоследък пък пропагандата е точно против този образ, като се стига до там че да го определят като разбойник и едва ли не терорист против османката империя, чието "присъствие", е било нещо много хубаво и е донесло едва ли не златен век за българите.

Като искате може да се обсъжда и Левски, имаше и други теми за това, но в случая тук, за уродливия социализъм и феновете му утописти,  айде недей.... 

Като искате може да се обсъжда и Левски, имаше и други теми за това, но в случая тук, за уродливия социализъм и феновете му утописти,  айде недей.... 

Миро, на теб лично какво толкова ти беше крив социализма? Като ви чете човек и остава с впечатление че бая са ви преследвали комунистите и партията де не сте можели да си разказвате вицовете за бай Тошо.

Ами, уродлив, да не би демокрацията да не е в уродлива форма, където и да е по света и именно обвързването и с капитализма да не е причината за което. Навремето, когато въпросният обществен строй е отпочнат в Елада, в крайна сметка това е било просто даване на известни права на народа да избира част от своите управници. Защото преди това властта се е предавала по наследство, а на по-ниско ниво от царското и с едноличните решения на владетеля. Демокрацията, е нещо от рода на решението на Пилат от Понтия, да даде възможност на народа сам да взема някои решения(на политическо ниво, чрез свои представители произлезли от и/или избрани от народа), които ако са погрешни да вмени вината за това на самите хора от народа с думите: "Това вие си го направихте, моите ръце са чисти". Оттам нататък как точно демокрацията се свързва с останалите човешки свободи, някак си не и е ясно. И преди демокрацията(имам предвид в древността, преди да бъде измислен и  употребен този обществен строй) които не са били роби, са можели да си правят каквото искат, стига да не нарушават законите.

Може и да те разстроя, Форс, ама и в древен Шумер е имало демокрация. :D 

Демокрация не означава да правиш каквото си искаш, съжалявам, че така го разбираш. Демокрация означава равенство пред законите, а много от тях са именно забрани човек да прави, каквото си иска. Демокрация означава не само права, но и задължения. Означава и равен старт и шанс за влизане във властта.

Колкото и да не ти харесва, все пак се оказва най-добрата досега(в историята на човечеството) политическа система.

Демокрация не означава да правиш каквото си искаш, съжалявам, че така го разбираш. Демокрация означава равенство пред законите, а много от тях са именно забрани човек да прави, каквото си иска. Демокрация означава не само права, но и задължения. Означава и равен старт и шанс за влизане във властта.

Колкото и да не ти харесва, все пак се оказва най-добрата досега(в историята на човечеството) политическа система.

Я ми го покажи това равенство пред законите приложено за царете в древен Шумер и в по-късни времена, и спрямо други силни на деня, било най-вече силни с богатството си, без значение как постигнато. Равенството би трябвало да го има, поне спрямо законите и прилагането им, ама желанието ни да е така, не коресподнира с действителността. Т.е няма демокрация, или по-скоро тя е изкривена от досега си с капитализма и с предшестващите го строеве, в които парите са водеща "сила", задно с наследевата власт.

Протодемокрация, Форс(в древния Шумер). Дори това, при нас е протодемокрация. Ще рече, че има основните елементи на политическата система, но няма демократична зрялост на хората(именно заради социализма)

Равенство не означава равни по богатство, колега, а с равни права и свободи. Както и да го гледаш хората не сме еднакви-нито физически, нито интелектуално, нито емоционално.

Ако има изкривяване в системата, не е грешка на системата. Човешка грешка е.

Миро, на теб лично какво толкова ти беше крив социализма? Като ви чете човек и остава с впечатление че бая са ви преследвали комунистите и партията де не сте можели да си разказвате вицовете за бай Тошо.

Извини ме, но ще ти отговоря и аз.

Вицовете си ги разказвахме(знам стотици от време оно). И режимите на ток и вода стоически издържахме. И опашките. И пред корекомите преглъщахме... гаврошовци същи...

Не ми е крив изобщо социализмът, той сам си умря. И няма да се върне. Просто не съм от оплаквачите и смятам, че няма смисъл от идеализирането му. Просто една непригодна политическа система.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Просто не съм от оплаквачите и смятам, че няма смисъл от идеализирането му. Просто една непригодна политическа система.

Тука изобщо не става дума за идеализирането му. Но дявола не беше толкова черен както се опитвате да го изкарате.

Остави го режима на тока и водата, както каза преживяваше се някак си. И лъскавите корекомски опаковки и без тях се преживяваше. Сега на дневен ред са как децата и внуците ви ще връщат ония 16 милиарда "демократични" ....

Тука изобщо не става дума за идеализирането му. Но дявола не беше толкова черен както се опитвате да го изкарате.

Остави го режима на тока и водата, както каза преживяваше се някак си. И лъскавите корекомски опаковки и без тях се преживяваше. Сега на дневен ред са как децата и внуците ви ще връщат ония 16 милиарда "демократични" ....

:D  Че ние още връщаме онези 10 милиарда външен и 25 милиарда вътрешен дълг, бе човек  :Dсоциалистическите. Дълговете не се топят, освен ако не направим някой икономически бум, което си е направо брутална фантастика в момента.  :D

Редактирано от Нел (преглед на промените)

:D  Че ние още връщаме онези 10 милиарда външен и 25 милиарда вътрешен дълг, бе човек  :Dсоциалистическите. Дълговете не се топят, освен ако не направим някой икономически бум, което си е направо брутална фантастика в момента.  :D

С тая разлика че 89 година още бяхме страна със силна икономика и връщането не беше мираж. (ама намали го малко тоя дълг де)

Сега обаче ученика в пъти надмина учителя си (в кражби и замитане на следи) и само ми е чудно в обран бостан без икономика как ще се връща тая пара де за българската икономика си е направо научна фантастика (да използвам и аз израза ти).

Ако има изкривяване в системата, не е грешка на системата. Човешка грешка е.

"Най-добрата до сега" не означава , че е добра , а е най-малко лошата !

И не е човешка грешка , а е съвсем съзнателно и целенасочено пропагандирана конструкция .

Тук са необходими специфични знания , които никой не е "длъжен" да има ,

но тяхното отсъствие води до много лесна и убедителна заблуда - това "се знае" и толкова !

Всяка , която и да е система се състои от два основни елемента - управляващо устройство (права връзка) и контролен механизъм (обратна връзка).

Тук въпросът е кой какво управлява и кой какво контролира .

Ако това се разбира , никак не е трудно да се види :

От как хора ходят по земята , независимо обществената система , основната схема винаги е една и съща .

Управляващото у-во и контролният механизъм , в същност винаги са едно и също нещо.

Т.е. управляващите са И контролиращи по между си !!!

Моля да ми посочите , в кой от известните ни обществени строеве положението е различно ?

Кого управляват управляващите и кой контролира управляващите ?

Те сами себе си контролират...до колкото искат !

Казано по народно му :"Гарван гарвану око не вади !".

Към всичко това като добавим и съществуващите парични отношения - става ЗАКОН , който никак не зависи от "човешка грешка" !

Закон - управляващите/контролиращите стават все по-богати , а управляваните все по-бедни .

Няма Човек който да устои срещу този закон на развитие.....

В крайна сметка може да се види , че в наистина най-добрата система , извеждаща системата в стационарно равновесие , следва   -    

Управляващите управляват управляваните , а управляваните контролират управляващите !

Е , те такова нещо до сега никъде не е имало !

Това обаче няма и как да се случи , защото по неизбежност (от лакомия ***) управляващите имат ресурса и извземат функцията , и на контролиращи....

Т.е. стигаме до утопия , възможна за осъществяване само при високо ниво на съзнание !

Остава ни това което ни остава и да чакаме Апокалипсис !

П.П. Може да ви се види ужасно смешно , но тоалетните ви казанчета у дома ви са далеч , далеч по-съвършени като система , от която и да е обществена система съществувала до сега..... :)

Всички до сегашни обществени системи , приложени като тоалетно казанче у дома ви , ще ви наводняват постоянно къщата....освен в случаите когато ви спрат водата централно ! :)

А иначе плащате и водата....! :)

*** Лакомияhttps://www.kaldata.com/forums/topic/216864-%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%87%D0%B0%D1%81-%D0%BE%D1%82-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0/?view=findpost&p=3189156

С тая разлика че 89 година още бяхме страна със силна икономика и връщането не беше мираж. (ама намали го малко тоя дълг де)

Сега обаче ученика в пъти надмина учителя си (в кражби и замитане на следи) и само ми е чудно в обран бостан без икономика как ще се връща тая пара де за българската икономика си е направо научна фантастика (да използвам и аз израза ти).

Не бяхме силна икономика, колега. Бяхме много, много зле. То и затова фалира строя.

Чети

Не бяхме силна икономика, колега. Бяхме много, много зле. То и затова фалира строя.

Чети

Историята я пишат победителите.

Това нали не са от на Миро линковете ? В смисъл да знам дали да си правя труда да го чета изобщо.

Чети

Аз ли криво чета , криво ли разбирам ?!

Ама това което пише е , че : 

"Строят" не е фалирал сам по себе си , а са го фалирали ....! 

Че и постоянно , и сега го фалират !.....Ей , преди малко окрадоха вкупом 4.5 милиарда без да им мигне окото , от и без това съсипаната ни държава...нови 16 милиарда вече ни ги туриха , готови за ограбване ......То вече се забрави.....За преди това не говоря...! 

Защото няма контролен механизъм , който да отиде да ги спре и да им каже :

" Хайде , стига бе ! Не се ли накрадохте , не се ли наядохте .... лакомията ви край няма ! Бездарието ви е отделно ! "

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.