Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Пхах - някой бил защитавал тоталитарния строй. Че кой е тоа?

Аз лично съм много доволен че израснах в соца. Безгрижно детство, безгрижно тийн (актовете за без книжка бяха обществено порицание пред строя) и дойде "демокрацията" точно кога завърших. Аве всичко се нареди като "пей сърце".

Задграничния служебен паспорт и ... 

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

Аз не съм безсрамник. Кво като и ако измрем тук като кучета. Теб ще те интересува ли всъщност?

...

Човек имащ поне малко срам, няма да пише за "бомба над София". И няма да хиперболизира с "измрем тук като кучета". Всъщност, какво друго да очаквам от теб, ти явно мериш за мен според себе си. Продължавай, а аз активно ще ти помагам и ще те поощрявам... Браво!

Пхах - някой бил защитавал тоталитарния строй. Че кой е тоа?

Много са .Обикновенно са тези , които носталгията и приятните илюзии вземат връх над трезвата оценка.

Закономерно или не, те са и тези които доста ласкаво гледат към бивши /сталинистки/ и настоящи /путински/  режими със силна ръка, пак прилагайки правилото за утопичните илюзии и мечти, за сметка на трезвия разум.

Защото от диванчето на сегашния заседнал що годе спокоен живот, е много лесно да "прескочиш" негативите на тези режими, и да гледаш само как "някой" да се грижи за теб.

Подсигурен от този "някой" е по лесно и да псуваш "онея" и "другите" които са виновни за всички несполуки.

В тези изречения забелязвате ли че отсъства отговорността на думата "аз" .

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

Искам да разбера - А ти като избяга, плати ли си на държавата висшето образование? Или то на чужд гръб и 100 тояги са малко. Аз да те питам това образование дали не е платено с данъци на майките ни и бащите ни и как по-точно държавата ще изисква нещо, като държавата е фиктивна инстанция. С други думи само тук има грешното разбиране, че държавата може да изисква нещо. Истината е, че държавата е някакво си юридическо определение хвърчащо, ако няма народ да застане зад нея.

Един нюанс - много важен! Аз не съм бягал! Съвсем легално и по законен ред, със спокойна походка, чиста съвест и открито лице, свободен от всякакви легални задължения, без да се крия, отидох да работя в друга държава. Преминаването на чуждите граници беше на законно основание, при спазване на всичките легални и имиграционни процедури и бе маловажно, изцяло на мои разноски.

Та, когато отидох да работя извън пределите на България, аз не съм заплащал висшето си образование, защото към мен не е имало предявен законно обоснован иск за това. Ако имаше, нямаше да имам друг избор освен да си спазя задълженията.

Тц! Аз изразявам моята гледна точка. Тя най-вероятно не съвпада с твоята, но според мен, е в интерес на държавата и населението и.

Висшето ли? Не!

Ами, как държавата изисква законопослушание от гражданите си? Чрез съответните нормативни актове и органи, които да ги прилагат. Тези органи, уверявам те, не са никак фиктивни. В конкретния случай, би могло изискването да бъде на базата на сключен договор между студента държавна поръчка и някоя подходяща институция. То да се стигне до там (ако някой го сметне за целесъобразно), пък начини за регулации да искаш...

Ти държавата не я мисли...

Не веднъж съм казвал, че обективната истина от последна инстанция е субективната истина на обективиста.

А древните са ме цитирали, още много години преди да се родя, че не е логично спор за истината да се води с рационални аргументи.

А иначе, вие сте принципни, а ние сме безпринципни. Само дето не забелязвате, че вие сами си определяте принципите, и съдите и изисквате "рационалност". Ама по вашите принципи.

Радвам се, че мина онова време, в което цялата държава беше една казарма, а хората се опитваха да ги възпитават под калъп, като горецитираните. Че има само една истина. Едни принципи.

Това и харесвам на демокрацията, че подобни мнения, като горните, са само една малка част, от многото други мнения.

Личи си, че им се иска да наложат спор за истината с рационални аргументи, ама не могат вече. И слава богу, че минаха вече онези времена, в които да мислиш, означаваше да си враг.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Защо повечето, които защитават този тоталитарен строй са някакви хлапета, които дори не са живяли преди 89г.? 

Напротив, много от тия, които го плюят са някави деца, на които са им налели камари глупости в главите. 

Точно напротив!По всякакъв начин се насърчаваше четенето, което не мога да кажа за сега!

Спомням си списъците със задължителна литература, които ни даваха преди всяка лятна ваканция още в началното училище. Две трети от книгите бяха комунистическа пропаганда. Една трета - класика.

Редактирано от мо_хи_ни (преглед на промените)

Напротив, много от тия, които го плюят са някави деца, на които са им налели камари глупости в главите. 

Не знам кои "деца" визираш, но теб те засичам няколко пъти, че говориш без да знаеш(помниш).

Например това:

Е, професора ти е един случай, може да е имало и други, може такива неща да е имало при определени професии, където нуждата от даден кадър в определено учебно заведение или предприятие и липсата на такъв в съответната област към периода от време в което се е налагало да се осигури, да е налагало такива мерки. Пак казвам, такива случаи не може да е нямало поради обективни обстоятелства, но не става въпрос за масова практика, през целият период на социализма...

Наричаше се "по разпределение" и важеше за всички професионални техникуми,полувисши и висши учебни заведения. И беше задължително!!! Тъй като и приема в техникумите и университетите беше на квоти. Ще рече, че имаше точно определена бройка момичета, точно определена бройка момчета, точно определена бройка от окръжен град, от малък град и село. Отделно имаше предимства за прием - за активни борци(по точно за внуците им), професионален(ще рече някой от родителите да упражнява съответната професия), за момчета, отслужили вече казармата, за работещи на национални обекти. И всичко това, Форс, беше заради жителството. А жителство в по-голям град можеше да получиш или ако се омъжиш(ожениш) за жител или ако има национален обект на територията(или наоколо) и сключиш десетгодишен договор с този обект(такъв беше "Кремиковци", примерно)

Ще можеш ли да си спомниш поне една книга от тази комунистическа пропаганда?

"Млада гвардия", "Разораната целина", "Как се каляваше стоманата", "Овчарчето Калитко", "Своя земя". За тези се сетих на прима виста. :)

Редактирано от Нел (преглед на промените)

"Овчарчето Калитко" - днес е нарицателно , като за Миро примерно !  :)

С обратен знак разбира се..... :)

За който чете с разбиране , винаги и на всякъде по света е актуално.....! :)

И за другите посочени от Нел книги е същото !

Разбирането , обаче е трудна работа ! ......

Тогава (такова беше времето) манипулираха с радиото и печата .

Днес предимно с телевизия и Интернет .

Човешкият Ум и Душа обаче са си същите.....

Всяко нещо с времето си....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Сигурно им предвид Ангел Каралийчев за по-малките и Димитър Талев за по-големите...О ужас...Димитър Талев е писател писал за времената от преди социализма, или поне такива негови произведения изучавахме ние...В "Тютюн" сигурно се разказва за отношенията в едно или повече социалистически семейства, също и в "Преспанските камбани" се разказва за борбата на комунистите против агентите на империализма..

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Димитър Талев е писател писал за времената от преди социализма, или поне такива негови произведения изучавахме ние...В "Тютюн" сигурно се разказва за отношенията в едно или повече социалистически семейства, също и в "Преспанските камбани".

Тютюн е на Димитър Димов...

И понеже се спомена Димитър Талев...

Колко от вас, другари и другарки, защитници на онзи строй знаят, че Талев е негова жертва? Без съд и присъда в концлагер в Бобовдол, после рудник "Куциян", а семейството ми изселено от София в Луковит...

В "Тютюн" сигурно се разказва за отношенията в едно или повече социалистически семейства...

Ами разказва се, да ти кажа... не си чел "Тютюн" явно е! :D

Редактирано от Нел (преглед на промените)

"Тимур и неговата команда" 

"Съдбата на барабанчика" 

"Чук и Гек" 

"Героите на нашето време" 

"Повест за истинския човек"

"Разораната целина"

"Те се сражаваха за родината" 

Това набързо. А колко други имаше само за Ленин - детство, юношество, за Георги Димитров, за Сталин…

А и хубавите руски филми за Ширлиц си бяха култови. Култови са и до днес. 

Редактирано от мо_хи_ни (преглед на промените)

Радвам се, че мина онова време, в което цялата държава беше една казарма, а хората се опитваха да ги възпитават под калъп, като горецитираните.

Субектът не може да бъде обективен. Една истина не може да има. Защитавам интереси на определена прослойка и група хора. Обществото ни е поляризирано сериозно поради цялата обстановка. И е въпрос на време да избухне и хората да влязат отново в Парламента, като през 90те.

И няма да хиперболизира...,

Не хиперболизирам. Тук май живеем и умираме като кучета. Или докато тъмно-зелените не ни избият или оберат и последното, което имаме, както в някои селца. Предвид катастрофалните проблеми, които направо отиват до показването на анархическият момент в мисленето ми, направо не знам дали имаме функционираща държава и има ли смисъл да я държим - направо да я разтурваме!

"Съдбата на барабанчика" 

"Чук и Гек" 

"Разораната целина"

Това набързо. А колко други имаше само за Ленин - детство, юношество, за Георги Димитров, за Сталин…

Като ще си спомняме за филми !

Пропускаш "Четиримата танкисти и кучето"  :)

....(поляците тогава друга песен пееха !)  :)

Изглежда многото пропаганда не ви е повлияла. Хубаво е, че днес няма пропаганда и ценностите са толкова различни от онова време...

Субектът не може да бъде обективен. Една истина не може да има. Защитавам интереси на определена прослойка и група хора. Обществото ни е поляризирано сериозно поради цялата обстановка. И е въпрос на време да избухне и хората да влязат отново в Парламента, като през 90те.

Не хиперболизирам. Тук май живеем и умираме като кучета. Или докато тъмно-зелените не ни избият или оберат и последното, което имаме, както в някои селца. Предвид катастрофалните проблеми, които направо отиват до показването на анархическият момент в мисленето ми, направо не знам дали имаме функционираща държава и има ли смисъл да я държим - направо да я разтурваме!

Не само си въобразяваш , ами си и противоречиш във въображението .

За да се случи което и да е от горното , обективни предпоставки трябва да има - това е една истина и я има ! 

Другото е "така искам" и няма много общо с истината !

Истина е само до колкото така искам !

Казано по друг начин - истина е че искаш нещо , ама истината е че го няма (или пък го има според случая) !

Т.е. субективни истини колкото хората , всеки със своята истина , вярна или не вярна !

Обективната истина е една - вярно отражение на действителността !

Субектът може да бъде обективен в своята оценка повече или по-малко !

Когато е малко , казваме че си измисля !  :)

Нито едно от твоите твърдения не отговаря на истината ! Няма как да се случи....

"Съдбата на барабанчика" 

"Чук и Гек" 

"Разораната целина"

То сега има нови рашистки филми за Щирлиц на млади години. Стават за гледане. Но рашизмът си прозира така или иначе де.

Изглежда многото пропаганда не ви е повлияла. Хубаво е, че днес няма пропаганда и ценностите са толкова различни от онова време...

Изобщо не може да сравняваш наличието на пропаганда с директното и законно насилствено налагане на определена позиция. Днес никой не те вкарва в затвора, защото плюеш властта.

Не само си въобразяваш , ами си и противоречиш във въображението .

Има обективни предпоставки, ама не съвсем. Сам работиш през собствената си призма и мислене. И самото претегляне кое е обективно и не се пречупва малко или повече през личните желания.

Изобщо не може да сравняваш наличието на пропаганда с директното и законно насилствено налагане на определена позиция. Днес никой не те вкарва в затвора, защото плюеш властта.

Защото ти си никой и не ги е страх от теб. По онова време се е държала власт със сила, в момента - с пари. Мафия-та плаща на политиците да си платят кампаниите, като дават на тъмно-зелените пари да гласуват за тях. Ти не си фактор. После политиците се преизбират и между другото работят за мафия-та.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Защото ти си никой и не ги е страх от теб. По онова време се е държала власт със сила, в момента - с пари. Мафия-та плаща на политиците да си платят кампаниите, като дават на тъмно-зелените пари да гласуват за тях. Ти не си фактор. После политиците се преизбират и между другото работят за мафия-та.

Предпочитам да съм никой и да говоря каквото желая, отколкото да съм никой и да не мога да го говоря, каквито бяха хората тогава. :D

Като ще си спомняме за филми !

Пропускаш "Четиримата танкисти и кучето"  :)

....(поляците тогава друга песен пееха !)  :)

Е, може много филми да изредим от онова време. Имаше хубави филми, спор няма. Ако някой го мъчи носталгията: http://cinema.mosfilm.ru/films/

Чи днес хамериканските дяца, освен относително добри писатели и поети изучават и ...комикси и всякакви глупости. Плява да търсиш в учебния материал винаги ще намериш някаква.

Не те вкарва в затвора защото си напълно безсилен да промениш каквото и да е по закон !

Така са си ги направили и правят !

Мен и теб питат ли , най-малкото да можем по закон да отзоваваме депутати когато не си вършат работата за която са уж избрани ? Нали уж народът е работодателят.... !   :)

Я , кажи сега , ти като работодател какво правиш в подобни случаи !  :)

Последните промени в закона (!!!) видя ли ги - след като му мине мандата , ако случайно не е пак депутат - 4 години продължава да се ползва от всички облаги.....

Как мислиш ? Аз като един работодател , това дали бих го гласувал закон да бъде ?!!!

А идиота горе не мога да го помръдна...!

Я , само опитай да посегнеш към статуквото , че тогава да видиш какво ще ти се случи .....

А то се случва !

Даже и съвсем без закон по някога - буквално с пушката те отстрелват като вреден дивеч ! ....

В същност винаги и на всякъде , за всичко така е било , е , и ще е - закон Божи  ......като не става със закон - тогава с пушката !

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.