Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Спекулация.

Не е спекулация, а факт. При средна заплата 700лв средна цена на жилище от 40-50К Еуро е непосилна. 90% от българите не могат да си закупят жилище, освен ако не се загробят с кредит за 25-30-40години.

Факт е, че по времето на социализма е имало стремеж за развитие на тежка индустрия и в градовете се е строяло, за да се приютят работници за заводите. Да, панелни жилища, но се е строяло. Друг факт е, че много хора от социализма излязоха с по няколко апартамента, апартамент и вила или нещо от сорта. В момента да си вземеш апартамент за 40 бона и да си построиш вила за 20 бона(не говорим за лукс, а 2-3 стаички) е непосилно.

Факт е, че на запад много малко хора имат собствени жилища. Скъпо им е, но на нас ни е по-скъпо в момента с тия феноменални лихви по ипотечните кредити. Много сме зле тук в момента.

Образованието трябва задължително да е платено - само така то ще има стойност за обществото и човека, който го завършва.За талантливи кандидати - малко на брой държавни и частни степендии.

Как предлагаш малкото на брой държавни стипендии да покрият разликата между бедни и богати студенти? Това е абсолютно скандално изказване, при условие че всички студенти, които нямат богати родители общо взето едвам свързват двата края. И стипендиите не стигат. Някога съм взимал - за семестър ти хвърлят 150лв държавна стипендия и то накрая, когато вече не ти трябва толкова много.

българина не е ли виновен и сам за ниското заплащане? Като има много мераклии за 400-500лв.

А ти мераклия ли си да стоиш гладен? А за гърците си прав. Не работят. За това в момента ги разкъсват кучетата.

Животът под наем има и своите предимства - мобилен си, можеш да смениш апартамента примерно при смяна на работата си, дори в рамките на града

Животът под наем има едно велико предимство. Оставаш без работа - автоматично означава, че оставаш ти, бременната ти жена и детето на улицата, да ровите по кофите и да спите в кашони.

Панелните еднодневки са издържали земетресения без значителни конструктивни щети, АКО не им се правят преустройства като махане на опорни/носещи стени.

Моето образованието ми струваше за 8 семестъра х 180/90 лева = около 1 500 лева!

Къде това? 400лв ми е семестъра!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 243,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

Освен "спекуалция" ще добавя и още една квалификация спрямо твоите сентенции - "спекулация и евтин соц популизъм" 

Това отделно от нещата които можеш да видиш ако гугълнеш за имотния пазар ситуацията....

Мда сигурно - ние живеем на марс и не знаем колко струва едно жилище, тряя ни гугъл, за да разберем.

Напротив - тъкмо парите обезцениха образованието. В момента почти всеки платежоспособен идиот, може да завърши университет. Сега сульо и пульо с висшо - това преди го нямаше.

Къде това?

По света не е така - най-доброто образование е платеното. За висше - задължително платено.

...

По света същото - завършили в чужбина ми го казват "трябва да си много нахално тъп, за да не завършиш висшо, при тези пари, които им плащаш". И там няма такива луди, които да бягат от парите.

Не е спекулация, а факт. При средна заплата 700лв средна цена на жилище от 40-50К Еуро е непосилна. 90% от българите не могат да си закупят жилище, освен ако не се загробят с кредит за 25-30-40години.

Факт е, че по времето на социализма е имало стремеж за развитие на тежка индустрия и в градовете се е строяло, за да се приютят работници за заводите. Да, панелни жилища, но се е строяло. Друг факт е, че много хора от социализма излязоха с по няколко апартамента, апартамент и вила или нещо от сорта. В момента да си вземеш апартамент за 40 бона и да си построиш вила за 20 бона(не говорим за лукс, а 2-3 стаички) е непосилно.

Факт е, че на запад много малко хора имат собствени жилища. Скъпо им е, но на нас ни е по-скъпо в момента с тия феноменални лихви по ипотечните кредити. Много сме зле тук в момента.

Как предлагаш малкото на брой държавни стипендии да покрият разликата между бедни и богати студенти? Това е абсолютно скандално изказване, при условие че всички студенти, които нямат богати родители общо взето едвам свързват двата края. И стипендиите не стигат. Някога съм взимал - за семестър ти хвърлят 150лв държавна стипендия и то накрая, когато вече не ти трябва толкова много.

А ти мераклия ли си да стоиш гладен? А за гърците си прав. Не работят. За това в момента ги разкъсват кучетата.

Животът под наем има едно велико предимство. Оставаш без работа - автоматично означава, че оставаш ти, бременната ти жена и детето на улицата, да ровите по кофите и да спите в кашони.

Панелните еднодневки са издържали земетресения без значителни конструктивни щети, АКО не им се правят преустройства като махане на опорни/носещи стени.

Къде това? 400лв ми е семестъра!

Никакво намерение нямам да покривам разликата между богати и бедни студени. Последните или ще са достатъчно добри, за да получат стипендията си или ще чакат за техните деца или внуци. ВиШето не е задължително и не е за всеки.

Двустайни панелни апартаменти по малките градове за 10-15к - бол. Можеш да си купиш по всяко време. Излишно е да напомням, че по времето на соц-а не просто не можеше да си купиш апартамент в София, ами имаше и гражданство.

Интересно - значи е по-евтино да изплащаш кредит, отколкото да живееш под наем. Щом казваш.

По света същото - завършили в чужбина ми го казват "трябва да си много нахално тъп, за да не завършиш висшо, при тези пари, които им плащаш". И там няма такива луди, които да бягат от парите.

Има класации на университетите. Няма много безплатни. Тъпите американци даже смятат стартовата ти заплата според това, къде си завършил. Няма безплатни.

Излишно е да се уточнява, че в американското висше образование в много области е най-доброто в света.

Ма сигурно - даже не ходиш на работа, само защото имаш диплома от университета и ти плащат. Това парица- царица, взе да клати всяка главица - имах си аз най- високо платените университети, да не са в чело на класациите.

Много хубаво си имаше местожително ама оня Желю Желев го махна.Сульо и пульо дойде да си търси късмета в София!И нема работа и тука.

Животът под наем има и своите предимства - мобилен си, можеш да смениш апартамента примерно при смяна на работата си, дори в рамките на града; не носиш финансовия риск да "притежаваш" ипотека; професионалното управление на имоти, отдавани под наем е по-добро от индивидуалното.

Строителството по времето на г-н Живков е в голямата си част доста некачествено - панелни еднодневки. Не ги възприемам като голям актив, а от друга страна, където и да съм ходил извън България все съм виждал хората да имат покрив над главата и то - доста по-добър покрив.

Нещо повече - самите хора (под тежкото влияние на капиталистите, Форс), изглеждат много по-доволни и любезни и човечни (лицемери!), градовете и селата им са по-спретнати и уредени (без Англия, където има купове отпадъци, навсякъде, по свидетелствата на очевидци от форума).

Само да попитам, ти под наем ли живееш?

Ма сигурно - даже не ходиш на работа, само защото имаш диплома от университета и ти плащат. Това парица- царица, взе да клати всяка главица - имах си аз най- високо платените университети, да не са в чело на класациите.

Ма сигурно е така. Какво си имаш - не знам, какво си нямаш - вижда се.

Никакво намерение нямам да покривам разликата между богати и бедни студени. Последните или ще са достатъчно добри, за да получат стипендията си или ще чакат за техните деца или внуци. ВиШето не е задължително и не е за всеки.

Грешка. Ако не искаш да ме разсърдиш много и да обърна много грубият тон със силно вулгарни нотки и споменаване на роднини в коментарите, тоя коментар ще го изтриеш. Не ми пречи едно наказание в повече и не ме плашат правилата, да знаеш.

НЕ Е ПРИВИЛЕГИЯ на един човек да получи образование. Това е право. Ако гражданите в една държава масово са необразовани, не очаквай нищо хубаво за държавата. Все по-високи изисквания относно образование се поставят на пазара на труда.

Значи казваш, че можеш да си богат, но тъп като галош и да минаваш с 3, но ако си беден, добър и минаваш с 5, но малко не ти стига за стипендията, която без това е лимитирана по бройки по твои думи(което означава че дори и да си наистина добър не е гаранция да я получиш) нямаш право на образование, така ли? Ние тук нещо даваме предимство на база на признака финансово положение ли? Как по-точно очакваш по-бедните да се измъкнат от затвореният кръг бедност-липса на пари-липса на образование за децата - бедност липса на пари.... Образованието е един от малкото варианти за такива хора.

Казваш, че може да си ТЪП КАТО ГАЛОШ, но ако си богат имаш повече право да учиш в университет, от добър, но беден човек? Що за извратени фантазии имаш в ума си? Това е просто скандално!

Това, което казваш ти е тотална дискриминация. Всеки има правото на образование без оглед на белези като финансово състояние. А според желанието и интелектуалните възможности!

Само да попитам, ти под наем ли живееш?

Разбира се.

Като за последните няколко години съм купил и продал няколко апартамента. В нито един от тях не съм живял.

Да споделя - повечето от това, което пиша е изстрадано, мислено и преценено.

Право? Що не завършиш американския университет?А си във ВХТИ хаха! Даже нямат изискване да знаеш английски.Само вадиш 10 000 долара и си вътре.Отначало ще учиш само английски.

Грешка. Ако не искаш да ме разсърдиш много и да обърна много грубият тон със силно вулгарни нотки и споменаване на роднини в коментарите, тоя коментар ще го изтриеш. Не ми пречи едно наказание в повече и не ме плашат правилата, да знаеш.

НЕ Е ПРИВИЛЕГИЯ на един човек да получи образование. Това е право. Ако гражданите в една държава масово са необразовани, не очаквай нищо хубаво за държавата. Все по-високи изисквания относно образование се поставят на пазара на труда.

Значи казваш, че можеш да си богат, но тъп като галош и да минаваш с 3, но ако си беден, добър и минаваш с 5, но малко не ти стига за стипендията, която без това е лимитирана по бройки по твои думи(което означава че дори и да си наистина добър не е гаранция да я получиш) нямаш право на образование, така ли? Ние тук нещо даваме предимство на база на признака финансово положение ли? Как по-точно очакваш по-бедните да се измъкнат от затвореният кръг бедност-липса на пари-липса на образование за децата - бедност липса на пари.... Образованието е един от малкото варианти за такива хора.

Казваш, че може да си ТЪП КАТО ГАЛОШ, но ако си богат имаш повече право да учиш в университет, от добър, но беден човек? Що за извратени фантазии имаш в ума си? Това е просто скандално!

Давай смело - аз не наказвам простащината по форумите.

Образованието е привилегия и човек трябва да се бори за нея. Иначе става равно на нищо. Всяко подарено нещо не води до добри резултати.

Не казвам нищо такова - минаването трябва да е много трудно. Ако имаш пари, можеш да си платил труда на тези, които те учат, с което ще финансираш и образованието на тези, които нямат пари.

Разбира се.Като за последните няколко години съм купил и продал няколко апартамента. В нито един от тях не съм живял. Да споделя - повечето от това, което пиша е изстрадано, мислено и преценено.

Купил си ти. Ама друг път. И ми говориш за жилища в разни градчета по 10К. Само дето там работа няма и за това такива са цените. А пътуването и то струва скъпо и не е изгодно да си далеч от потенциалните работни места на място с беден избор и малко възможности.

Право? Що не завършиш американския университет?А си във ВХТИ хаха! Даже нямат изискване да знаеш английски.Само вадиш 10 000 долара и си вътре.Отначало ще учиш само английски.

Кого питаш ?

Купил си ти. Ама друг път. И ми говориш за жилища в разни градчета по 10К. Само дето там работа няма и за това такива са цените. А пътуването и то струва скъпо и не е изгодно да си далеч от потенциалните работни места на място с беден избор и малко възможности.

Кого питаш ?

Не съм ли? Дай мейл и ще ти пратя информация - публична е.

А, сега пък ново 20 - не цените били високи, а нямало работа. Аз пък казвам - зависи какво работиш.

Образованието е привилегия и човек трябва да се бори за нея. Иначе става равно на нищо.

Както казах - образованието е право. Всеки, който иска и може трябва да има възможност да се образова, независимо от финансовото си положение. С ограничаване на достъпа до образование не можеш да очакваш нещата да станат по-добре.

Образованието не може да е подарено. А да се придобиват определени знания и да се изисква определен набор от познания. Това, че не си платил за него с пари с торби не означава, че е подарено. Трябва да има достъп, но дали ще придобиеш такова да зависи единствено от интелектуалните възможности, желанието и придобити знания.

Не съм ли? Дай мейл и ще ти пратя информация - публична е.

А, сега пък ново 20 - не цените били високи, а нямало работа. Аз пък казвам - зависи какво работиш.

В малките градчета и селца с евтини имоти обикновен има висока безработица и не добри условия за живот. За това и имотите са евтини. Хората им трябват пари и гледат да се отърват от непотребен товар. Не знам какво работиш, но изглежда искаш да се похвалиш. Давай. Защото дори и със заплата например 2000лв в София ще ти бъде много трудно да си купиш апартамент за 100 хиляди лева или примерно 100 хиляди евро.

Всяко подарено нещо не води до добри резултати.

Платеното образование е подарено - критерия е лесен: да имаш пари.

Кого питаш ?

Тебе! И мисля си осъзнал че цял живот ще си беден. ;)

Тебе! И мисля си осъзнал че цял живот ще си беден.

В нито едно не позна. Сигурно има причини да уча, иначе нямаше да го правя. С хубаво образование и лесно ще се изнеса навън. А ти си стой тук и се чуди как да завършиш счетоводителското, икономическо ли, банкерско ли..не го знам какво беше образование, което го влачиш от 10 години. Квалифициран беден специалист е оксиморон.

Платеното образование е подарено - критерия е лесен: да имаш пари.

Не мисля. Платеното образование е платено.

Безплатното - подарено от обществото.

Не се лъжете по безплатните неща, приятелски съвет. Почти никога има нещо недобро в тях.

...

Квалифициран беден специалист е оксиморон.

Това някак противоречи на други твои постове, в които доста се оплакваш от несправедливостите в заплащането.

Но сега си много прав.

Както казах - образованието е право. Всеки, който иска и може трябва да има възможност да се образова, независимо от финансовото си положение. С ограничаване на достъпа до образование не можеш да очакваш нещата да станат по-добре.

Образованието не може да е подарено. А да се придобиват определени знания и да се изисква определен набор от познания. Това, че не си платил за него с пари с торби не означава, че е подарено. Трябва да има достъп, но дали ще придобиеш такова да зависи единствено от интелектуалните възможности, желанието и придобити знания.

В малките градчета и селца с евтини имоти обикновен има висока безработица и не добри условия за живот. За това и имотите са евтини. Хората им трябват пари и гледат да се отърват от непотребен товар. Не знам какво работиш, но изглежда искаш да се похвалиш. Давай. Защото дори и със заплата например 2000лв в София ще ти бъде много трудно да си купиш апартамент за 100 хиляди лева или примерно 100 хиляди евро.

Същите са причините за ниските цени по време на социализма - гадни условия на живот в държавата. Ти сигурно не си го спомняш, но цените през 90-те бяха доста ниски.

Какво можеш да си купиш със заплата от 2000лв не е в сферите ми на интерес - според мен, с тези пари човек може да живее приемливо, а ако иска апартамент, може да вземе нелош двустаен ново строителство за 40-45к, миналата година продадох такъв до бул. Цар Борис.

Разбира се.

Като за последните няколко години съм купил и продал няколко апартамента. В нито един от тях не съм живял.

Да споделя - повечето от това, което пиша е изстрадано, мислено и преценено.

Е, щом така си решил, твое право.А дали си прав или не, живота ще покаже.

Те това е - не мислиш, а плащаш. Какво му е образователното на това?!

Има неща, за които парите не могат да бъдат критерий, не могат да бъдат водещи - ала масата луднахте с тези пари. Безплатното образование изискваше да се учиш, да имаш интерес - но вместо да се акцентира на интелектуалния капацитет на хората, се акцентира на финансовия. После що имало толкова корупция - е след като дори и образованието се продаде за пари, то какво друго да се очаква .....

Е, щом така си решил, твое право.А дали си прав или не, живота ще покаже.

Той вече го показва, а и има сравнително проста математика. Не знам какво визираш?

Те това е - не мислиш, а плащаш. Какво му е образователното на това?!

Има неща, за които парите не могат да бъдат критерий, не могат да бъдат водещи - ала масата луднахте с тези пари. Безплатното образование изискваше да се учиш, да имаш интерес - но вместо да се акцентира на интелектуалния капацитет на хората, се акцентира на финансовия. После що имало толкова корупция - е след като дори и образованието се продаде за пари, то какво друго да се очаква .....

Нещо не разбирате - начинът на завършване няма общо с начина на влизането. Завършването трябва да е еднакво за всички и много трудно.

А който има пари да финансира системата, да заповяда - сто пъти да си плати и да се яви на изпит, така само помага на системата, като трансферира своя ресурс към по-нуждаещи се.

Корупция има навсякъде, където има безплатни неща - училища, детски градини, обществени услуги.

Много сте незрели, мда.

Е па живееш под наем и караш таратайка!

Ти все едно за мен говориш - карам кола за 5-6к и живея под наем. Какво заключение си правиш за мен?

Редактирано от Blago72 (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.