Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Симчо, моля те - няколко пъти молих теб и други хора тук да посочат период в човешката история, в който сте били равни.

През социализма сме били равни само в нямането. Твоят баща не е бил равен с Тодор Живков и не е имал шанс да бъдем равен нему.

От друго се оплаквате, но показвате неспособност да идентифицирате проблема.

За децата, смятам, че съвсем спокойно можеш да отидеш да им помогнеш - има редица доброволчески организации.

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 243,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

Симчо, моля те - няколко пъти молих теб и други хора тук да посочат период в човешката история, в който сте били равни.

През социализма сме били равни само в нямането. Твоят баща не е бил равен с Тодор Живков и не е имал шанс да бъдем равен нему.

От друго се оплаквате, но показвате неспособност да идентифицирате проблема.

За децата, смятам, че съвсем спокойно можеш да отидеш да им помогнеш - има редица доброволчески организации.

Това е така, както е вярно, че само с работа досега никой не е успял да забогатее. Нужно е нещо повече. Нужен е интелект или талант, който да произведе продукт с висока стойност. Сферите, където това е възможно, се броят на пръстите - изкуство, медии, спорт, технологии, финанси и здравеопазване. Ако съм пропуснала една-две, моля за извинение.

Богат се става днес предимно в следните случаи: наследство, корупция, спекулация, талант и иновативност.

Това е така, както е вярно, че само с работа досега никой не е успял да забогатее. Нужно е нещо повече. Нужен е интелект или талант, който да произведе продукт с висока стойност. Сферите, където това е възможно, се броят на пръстите - изкуство, медии, спорт, технологии, финанси и здравеопазване. Ако съм пропуснала една-две, моля за извинение.

Богат се става днес предимно в следните случаи: наследство, корупция, спекулация, талант и иновативност.

От тотото :D

..:::

Ако съм пропуснала една-две, моля за извинение.

И чакаш, да ти дадат сертификат за талант и/или иновативност, за да започнеш да го реализираш? Бачкане му е майката, то ще разкрие таланта и иновативността.

посочат период в човешката история, в който сте били равни.

А би трябвало. Ти си сбирщина от атоми нищо по-различна от който и да е друг.

Нужен е интелект

Това го кажи на Никола Тесла. И други гениални хора, умрели в мизерия, докато са можели да дадат нещо на света. Именно защото корупцията не е от днес. И обществото не проявява здрав разум, нито си познава приоритетите!

И чакаш, да ти дадат сертификат за талант и/или иновативност, за да започнеш да го реализираш? Бачкане му е майката, то ще разкрие таланта и иновативността.

Бачкане като какъв? Докато някой прибира стойността на продукта и ти пуска трохички ли?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

А би трябвало. Ти си сбирщина от атоми нищо по-различна от който и да е друг.

Това го кажи на Никола Тесла. И други гениални хора, умрели в мизерия, докато са можели да дадат нещо на света. Именно защото корупцията не е от днес. И обществото не проявява здрав разум, нито си познава приоритетите!

Бачкане като какъв? Докато някой прибира стойността на продукта и ти пуска трохички ли?

Ама ти какво желаеш, няма особено отношение към това, което се случва. За момента не си успял да адресираш простия ми въпрос - къде в човешката история е имало равенство?

Дефинирай "здрав разум на обществото" какво е? Ти отричаш хилядолетни практическо развитие, в полза (вероятно, не съм запознат) на някакви теоретични трудове. Ама то в историята на филосифията знаеш ли колко концепции има :)

Няма проблем, не работи - със сигурност никой няма да прибира нищо от теб :)

Редактирано от Blago72 (преглед на промените)

Благо, не се измятай от поставения въпрос :D

Извинявай, пропуснал съм го. Задай го отново, моля.

Като самият аз чакам отговори :)

Извинявай, пропуснал съм го. Задай го отново, моля.

Като самият аз чакам отговори :)

Този на колегата, за бачкането за някой друг, като път към милиардите. В която и да е сфера, включително и IT, където когато работиш за някого, постиженията ти, било открития или изобретения, са собственост на фирмата по договор :)

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Този на колегата, за бачкането за някой друг, като път към милиардите. В която и да е сфера, включително и IT, където когато работиш за някого, постиженията ти, било открития или изобретения, са собственост на фирмата по договор

О, да - и за кражбите на патенти. Отиваш и искаш да патентоваш нещо, те те влачат. Междувременно с твоят патент се е добила фирма "Х" и го патентова преди теб с връзки и корупция.

Дефинирай "здрав разум на обществото" какво е? Ти отричаш хилядолетни практическо развитие, в полза (вероятно, не съм запознат) на някакви теоретични трудове. Ама то в историята на филосифията знаеш ли колко концепции има

Никола Тесла е бил революция за своето време. Вместо да му се даде почва и да се възползваме от от неговите открития и теории днес, той е умрял в бедност заради човешката алчност, глупост, недалновидност и корупция. То преди 200 години и електричеството е било "теоретични трудове"

А равенство зависи много от гледната точка и семантиката.

И понеже си недалновиден - повечето неща. които ги има, преди това са били теория.

Този на колегата, за бачкането за някой друг, като път към милиардите. В която и да е сфера, включително и IT, където когато работиш за някого, постиженията ти, било открития или изобретения, са собственост на фирмата по договор :)

Тоест, единственият начин да забогатееш, или хайде, да се развиеш, е да работиш за себе си? Или по някакъв магически начин, по-справедливо да се разпредели произведеното от теб?

Дай идея как - мога да предложа, да поискаш от кандидат работодателите по-висока заплата или да им предложиш граждански договор, в който да уредите както ви е угодно отношенията си.

Или да регистираш юридическо лице и през него да предоставяш услугите си, на каквато прецениш цена.

Какъв е проблемът?

О, да - и за кражбите на патенти. Отиваш и искаш да патентоваш нещо, те те влачат. Междувременно с твоят патент се е добила фирма "Х" и го патентова преди теб с връзки и корупция.

Никола Тесла е бил революция за своето време. Вместо да му се даде почва и да се възползваме от от неговите открития и теории днес, той е умрял в бедност заради човешката алчност, глупост, недалновидност и корупция. То преди 200 години и електричеството е било "теоретични трудове"

А равенство зависи много от гледната точка и семантиката.

И понеже си недалновиден - повечето неща. които ги има, преди това са били теория.

ОК, няма да съм аз човекът, който ще застане между теб и твоята борба за равенство. Успех.

Тоест, единственият начин да забогатееш, или хайде, да се развиеш, е да работиш за себе си? Или по някакъв магически начин, по-справедливо да се разпредели произведеното от теб?

Дай идея как - мога да предложа, да поискаш от кандидат работодателите по-висока заплата или да им предложиш граждански договор, в който да уредите както ви е угодно отношенията си.

Или да регистираш юридическо лице и през него да предоставяш услугите си, на каквато прецениш цена.

Какъв е проблемът?

Идеи много, ма то цяло едно правителство на не кой да е а на Бойко, не може или едва едва може да излезе на глава с "роботоексплоататорите" за някакво минимално увеличение на МРЗ(или поне така изглежда отстрани погледнато) та какво остава кандидата за работа или настоящият работник да почне да се договаря/предоговаря с робовладелеца си. Нали няма да го наемат, или ако е вече нает по-скоро ще го заплашат моментално  с уволнение. Да, ако е ценен кадър, критичен за фирмата и на пазара на труда почти или никакви такива няма, робовладелеца, ще не ще нещо, ще му се откъсне нещо  от сърцето в кеш, или в промяна на някои договорки. Ама колко такива позиции за ценни кадри има в страната на фона на всичките работни места, че да окажат някакво влияние на общата обстановка. Може няколко, или няколко десетки човека, да могат да се уредят по този начин по-близо до кацата с меда и да им се сложи по-голям черпак в ръцете и какво от това?

Богат съпруг да не забравяме също да включим. Макар че наследството го включва индиректно в последствие.

Идеи много, ма то цяло едно правителство на не кой да е а на Бойко, не може или едва едва може да излезе на глава с "роботоексплоататорите" за някакво минимално увеличение на МРЗ(или поне така изглежда отстрани погледнато) та какво остава кандидата за работа или настоящият работник да почне да се договаря/предоговаря с робовладелеца си. Нали няма да го наемат, или ако е вече нает по-скоро ще го заплашат моментално с уволнение. Да, ако е ценен кадър, критичен за фирмата и на пазара на труда почти или никакви такива няма, робовладелеца, ще не ще нещо, ще му се откъсне нещо от сърцето в кеш, или в промяна на някои договорки. Ама колко такива позиции за ценни кадри има в страната на фона на всичките работни места, че да окажат някакво влияние на общата обстановка. Може няколко, или няколко десетки човека, да могат да се уредят по този начин по-близо до кацата с меда и да им се сложи по-голям черпак в ръцете и какво от това?

Ако разбирам правилно, единственият начин е борба с експлоататорите. Ама как по-точно, ще сменяме правителството/Президента/Парламента или ще сменяме системата? Повече детайли имаш ли или е нещо, което се планира потайно?

Ако разбирам правилно, единственият начин е борба с експлоататорите. Ама как по-точно, ще сменяме правителството/Президента/Парламента или ще сменяме системата? Повече детайли имаш ли или е нещо, което се планира потайно?

Аз ако имах платформа, щях вече да съм се кандидатирал :)

П.П. Освен платформа, нямам и "гръб".

ОК, няма да съм аз човекът, който ще застане между теб и твоята борба за равенство. Успех.

Не ми ОК-ствай. Истината е, че талант и труд в тоя безскрупулен свят нищо не значат. Важното е с честни и нечестни способи да си "отгоре" независимо дали си тъп или бездарен. Това е проблемът! Ако хората се почитаха по знания, то такива като capnemo и мен щяха да бъдат много по-горе от разни престъпници, мутри и политици. Само дето е обратното. Изкривена представа за равенство имаш.

На ниво същество всички хора сме равни. Биологично сме идентични. На ниво интелект нещата стоят по малко различен начин. Обаче първо трябва да има условия за развитието на интелект. Децата в Гамбия вместо да работят на 12, да учат и да се развиват. Защото в това време е много важно не да имаш много пари, а човечеството да напредва. Може да ти звучи идеалистично, но ще дойде време когато парите ще можеш да си ги навреш където искаш, но няма да има какво да си купиш с тях. Усилията трябва да бъдат насочени към оцеляването на планетата и човешкият род. Проблемът е че ресурсите ни намаляват. Може да се наложи и релокация. Може да се наложи да се ограничим в потребностите си и да измислим по-ефективни методи. Докато ни ограничава някаква корупция и печалбарство, единственото бъдеще пред нас е да затрием себе си и цялата планета поради собствената си неизмерна глупост.

А за предоговаряне с работодателя забрави. На място с много гладни и много кандидати по-скоро ще си заплашен с уволнение или ще си уволнен при първа възможност, отколкото да постигнеш ефект.

На този зловещ фон който описа, интересно защо ли именно злия запад към момента има едни от най добрите социални придобвики и сфери за подпомагане ?

В какви ли не направления - и фондации за талантливи, за ученолюбиви, за  подпомагане на бедните.. и какво ли още не... ?

Пак уточнявам - в сравнение с други към момента.

На този зловещ фон който описа, интересно защо ли именно злия запад към момента има едни от най добрите социални придобвики и сфери за подпомагане ?

В какви ли не направления - и фондации за талантливи, за ученолюбиви, за  подпомагане на бедните.. и какво ли още не... ?

Пак уточнявам - в сравнение с други към момента.

Аре граби народе социалните придобивки на хамериканските бездомници:  

Видео!

Разбира се, това е доста по-нов вариант. Обаче преди почти забравен брой години, имаше статия в хартиените вестници и по новините по Канал 1 или BT...е тогава още Ефир 2, даваха, как кметът, не помня, на Вашингтон, или Ню Йорк, раздал съвсем истински големи кашони на местните бездомници. Та така, тия талантливи и ученолюбиви граждани на ФАЩ, биват награждавани. Разбира се, разни там църкви, пък вероятно и към общината има и някакъв брой кухни за раздаване на безплатна храна, че ще е прекалено да я хвърлят на улицата съвсем като на пумиярите.

Не ми ОК-ствай. Истината е, че талант и труд в тоя безскрупулен свят нищо не значат. Важното е с честни и нечестни способи да си "отгоре" независимо дали си тъп или бездарен. Това е проблемът! Ако хората се почитаха по знания, то такива като capnemo и мен щяха да бъдат много по-горе от разни престъпници, мутри и политици. Само дето е обратното. Изкривена представа за равенство имаш.

На ниво същество всички хора сме равни. Биологично сме идентични. На ниво интелект нещата стоят по малко различен начин. Обаче първо трябва да има условия за развитието на интелект. Децата в Гамбия вместо да работят на 12, да учат и да се развиват. Защото в това време е много важно не да имаш много пари, а човечеството да напредва. Може да ти звучи идеалистично, но ще дойде време когато парите ще можеш да си ги навреш където искаш, но няма да има какво да си купиш с тях. Усилията трябва да бъдат насочени към оцеляването на планетата и човешкият род. Проблемът е че ресурсите ни намаляват. Може да се наложи и релокация. Може да се наложи да се ограничим в потребностите си и да измислим по-ефективни методи. Докато ни ограничава някаква корупция и печалбарство, единственото бъдеще пред нас е да затрием себе си и цялата планета поради собствената си неизмерна глупост.

А за предоговаряне с работодателя забрави. На място с много гладни и много кандидати по-скоро ще си заплашен с уволнение или ще си уволнен при първа възможност, отколкото да постигнеш ефект.

Чакай, дали разбрах правилно - твоята оценка за теб и capnemo e, че сте много знаещи (не го оспорвам, не ви познавам). Защо тогава, нямате достатъчно търсене на знанията Ви?

Защото са гадни капиталистите ли :) Надали.

Защото има корупция? Не.

Имам конкретно питане - защо не се реализирате извън България? Защото и там е капитализъм?

Русия?

За планетата и големите мисли - не с мен, аз съм по-недалновиден, както каза, имам за решаване далеч по-прости неща.

Имам конкретно питане - защо не се реализирате извън България? Защото и там е канибализъм?

Необходимата поправка :)

Аре граби народе социалните придобивки на хамериканските бездомници:

Видео!

Разбира се, това е доста по-нов вариант. Обаче преди почти забравен брой години, имаше статия в хартиените вестници и по новините по канал 1 или бт...е тогава още Ефир 2, даваха, как кметът не помня, на Вашингтон или Ню Йорк раздал съвсем истински големи кашони на местните бездомници. Та така, тия талантливи и ученолюбиви граждани на ФАЩ, биват награждавани. Разбира се, разни там цъкви, пък вероятно и към общината има и някакъв брой кухни за раздаване на безплатна храна, че ще е прекалено да я хвърлят на улицата съвсем като на пумиярите.

Плаках. Плаках! като го гледах това видео. Чувствам се щастлив, че поне за малко съм живял в бившия ни справедлив строй. Колко жалко, че нямаме ни платформа, ни гръб, да променим нещо ;)

Дай сериозно, стига с тия клишета - хората (голяма част от тях) добре си живеят там. Преди малко бях в Пирогов (доволен съм от лекарките и скоростта на обслужване), не можеш да си представиш какви орки. Много зле.

Необходимата поправка :)

Спокойно, уверявам те и там хора живеят :)

Ще има даваш има-няма 95-96% от произведеното, ама и с обелката от банана ще можеш криво-ляво да преживяваш (и по соца беше така, спомни си. Ама много беше концентрирана властта и имането, та не дразнеше толкова, нали ;))

Плаках. Плаках! като го гледах това видео. Чувствам се щастлив, че поне за малко съм живял в бившия ни справедлив строй. Колко жалко, че нямаме ни платформа, ни гръб, да променим нещо ;)

Дай сериозно, стига с тия клишета - хората (голяма част от тях) добре си живеят там. Преди малко бях в Пирогов (доволен съм от лекарките и скоростта на обслужване), не можеш да си представиш какви орки. Много зле.

Ами като ни насрочиха за гето на орките...То за това ни и приеха да сме в Еуропата, за помийна яма.

Ами като ни насрочиха за гето на орките...То за това ни и приеха да сме в Еуропата, за помийна яма.

Тези изглеждаха собствено производство, и като възраст и като етнос и като всичко?

А, че нямаме никакво място в Европа съм ЗА с двете ръце, ама на - никаква благодарност, че са ни пуснали в лъскавата къща. Пак е нещо, ей!

Тези изглеждаха собствено производство, и като възраст и като етнос и като всичко?

А, че нямаме никакво място в Европа съм ЗА с двете ръце, ама на - никаква благодарност, че са ни пуснали в лъскавата къща. Пак е нещо, ей!

Те можеха да ни пуснат и без условия, ма не щяха. Иначе нямаше да си ликвидираме производството и малките блокове на АЕЦ-а. Целта беше да станем помийна яма. Да не сме им конкурентни, да си самодепонираме у нас техните отпадъци и третокачествени стоки, че и да плащаме за това.

Имам конкретно питане - защо не се реализирате извън България? Защото и там е капитализъм?

...За планетата и големите мисли - не с мен, аз съм по-недалновиден, както каза, имам за решаване далеч по-прости неща.

Моята оценка за мен е, че имам компетенции и познания в секторите, които се занимавам. Но заплащането е унизително ниско. Аз не съм се реализирал в чужбина, защото не живея там. Свързано е с относително голям риск преместването, както и трябва да преборя предубежденията за нашият народ и образователна система, според които тяхната си система и граждани са най-добри. Често се изисква буквално наново да се учи специалност и да се държат приравнителни.

Лесно е да заминеш на запад да работиш, но е трудно да си намериш работа в друг сектор, освен ниско квалифициран труд. Другаде чужденци трудно се толерират.

А мислите за планетата трябва да те интересуват. Като дойде време не само под моето дупе ще запари, по твоето също.

И тук има. Макар да е доста по-тежко положението. Обикновено там хората си знаят приоритетите и подпомагат младите, защото утре им трябват квалифицирани инженери. Не го правят от доброто си сърце в името на благотворителността. А има много изритани бездомници и там. Иначе например за ФАЩ ми става много неприятно, че да учиш в обществено училище едва ли не е долно и мизерно. Много високомерни. Цял живот когато съм учил съм бил в такова и въпреки всичко знам повече от много от тях.

..да си самодепонираме у нас техните отпадъци и третокачествени стоки, че и да плащаме за това.

Предпочитам нова Лада пред 20годишен VW.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.