Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За паметника на Съветската армия

Трябва ли да се премести паметника? 83 гласували потребители

1. 1. Трябва ли да се премести паметника на Съветската армия?

• Да, защото това централно място позволява на политиците, които не харесвам да си правят пропагандите и се дразня
      18%
    • Не, харесва ми символиката му, тя е символ а на признателност към освободителите
      46%
    • Уж все ми е тая ама ако ме питат обяснявам, че паметници не трябва да се пипат
      8%
    • Имам позиция, но ме е страх да си я кажа, защото не се знае кой може да дойде за ново освобождение и да ми търси сметка за мнението
      1%
    • Аз съм голям идеалист и живея без да имам мнение по тази тема
      0%
      0
    • Бутай като Мавзолея!
      19%
    • Отивам на живата верига да го пазя!
      1%
    • Крия си мнението и искам само да видя резултатите
      4%

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 2 минути, ivottoshev написа:

Третия какво? Трети крак ли ще ти порасне. Ти да не си се навъртал около Чернобил през '86-та?

Заври си го бе! Трети път ти ще ми плащап , защото съдя дтржавата ти и ИМАМ успех. Не ми се пъни - не съм тука, ако не ми беше изгодно

• Отговори 3,9k
  • Прегледи 180,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Паметниците ни са част от историята, премахването на който и да е паметник не я променя . Народ който не познава  историята си е обречен да я повтори.

• Армията, на която е този паметник, не е убила нито един българин и не е разрушила нито една сграда. На ул. Козяк обаче има един паметник на летците избили над 3000 ЦИВИЛНИ българи и разрушили безброй

• Историята е таква каквато е, няма правилна или не, историята е поредица от събития които са се случили и не можеш да ги промениш.

Публикувани изображения

преди 15 минути, Bubbles написа:

Тоест да разбирам че за теб войната започва 41ва и това е твоят отговор на въпроса ми? Е благодаря ти, че поне опита!

Що се буташ в чужди разговори, след като нямаш намерение да продължиш участието си тогава ? 

преди 3 часа, АСПЕКТ написа:

Не знаех, че Сталин е започнал войната. Това явно е от вашата нова история. На ПППП.  По старата история, Хитлер започва войната.

преди 16 минути, Bubbles написа:

Да си ме видял да благодаря? Говорим за неща които са се случили, за факти, няма да се повтарям повече. За глупостите които си въобразяваш за русо-не знам какво нямам какво да ти кажа защото такова нещо не съществува.

Отговарям ти на "чуденката". Ти колко си благодарен не знам, такива има много обаче. Ето ти малко русо-не знам какво си, което не съществува

treti-mart-2023-3.l.webp

treti-mart-2023.l.webp

преди 44 минути, N1K17Y написа:

И паметник на американски летци, загинали за освобождение на цяла Европа от нацисткия ботуш няма, има такъв на гадни кравари с хвърчила, убивали невинни българи с лошите бомби, нали ? :wub:

Иво Сникерсович, борец срещу двойните стандарти и лицемерието. 

Това нали го уточнихме? Забрави ли?

на 8.03.2023 г. в 23:00, ivottoshev написа:

Ако се премахне първо карварския и ако някой гарантира че там няма да изникне поредният МОЛ или бизнессграда - тогава нека се премести в музея.

преди 21 минути, ivottoshev написа:

Ти само това можеш, защото нямаш друг отговор. Това го разбрахме отдавна.

Питаш с кой са се били тук руснаците. Ми очевидно с никой, защото след като са се появили на границата ни, немците са се изнесли. Това че не са се водили битки на наша територия не означава че заслугата за Освобождението ни от нацисткият ботуш не е единствено и само на Червената армия. 

Колко храбро и удобно са дошли да се "бият" с никакви германци! Американците са кравари, но СССР са ангели небесни. Няма значение, че са ни бомбардирали солидарно. Братушките са ни окупирали хуманно. И сме им давали пари за сини очи, а не за репарации?

преди 21 минути, JohnTRIVOLTA написа:
Ако нѣкой вѣрва, че България е била управлявана отъ фашистки режимъ до 1944 г. и Червената армия е донесла освобождение на Родината ни, то този човѣкъ сѫщо така вѣрва, че Българската фашистка армия е била окупирала и Македония и македонския народъ, а македонцитѣ не сѫ българи.
Ако нѣкой вѣрва, че старитѣ българи сѫ тюрко-монголско племе, то този нѣкой изповѣдва тезата на македониститѣ, че българитѣ сѫ татари.

Красотата на двумислието на родните копейки и русороби, най-яростно крякат как Македония е българска и без да им мигне окото щяха с оръжие да я завземат или подкрепят такова завземане, ако имаха възможността, обаче думичка против Матушката не казват по темата. 

преди 12 минути, Гражданин написа:

И до сега се спори че това зверство не е било обосновано, особено върху мирно население, но това оправдание ли е за окупацията ни от СССР/Русия?

Ами тогава да се бутне и техният паметник. Така би било честно, нали?

преди 2 минути, ivottoshev написа:

Кой си ти, че да даващ мнения, бе!? 

Ей, рано или късно....ще "будете" открити - лично ще се кефя да ви ....изчезвам, ма ви чугуни

преди 3 минути, ivottoshev написа:

Какво общо има с мнението ти за самите паметници. Ти забрави ли си собствените твърдения и мнения ?

на 12.03.2023 г. в 19:46, ivottoshev написа:

Не трябва В България да има паметник на летците избили хиляди българи.

Това няма нищо общо с другият паметник, който не е на окупатор, а на освободител.

Та къде каза че е противоречието в думите ми?

Не ти е за първи път.

току-що, ivottoshev написа:

Честно е да се изселите към сибир (то и там ще ви инищожим, ама след време)

преди 1 минута, ivottoshev написа:

Техният паметник е на територията на посолството им. Ако паметникът на Червената армия беше на територията на руското посолство не мисля че щеше да има проблем.

преди 13 минути, NewRedDragon написа:

Трети път ти ще ми плащап

Аз бях готов да ти плащам три пъти на седмица, ама ти не пожела да ме караш абонаментно от Студентски до кв. Лозенец. Може би щото ти казах че знам цените на нормалните бакшиши за този курс, а ти си копърка и сърце не ти дава да возиш клиенти без да ги удариш в сметката :speak:

преди 7 минути, parmobil написа:

Колко храбро и удобно са дошли да се "бият" с никакви германци!

Никакви германци защото са избягали от страх да не ядат бой. Заслугата че са избягали е на Червената армия и точно за това е издигнат този паметник.

преди 1 минута, ivottoshev написа:

Аз бях готов да ти плащам три пъти на седмица, ама ти не пожела да ме караш абонаментно от Студентски до кв. Лозенец. Може би щото ти казах че знам цените на нормалните бакшиши за този курс, а ти си копърка и сърце не ти дава да возиш клиенти без да ги удариш в сметката :speak:

Благодаря ти! Но не ме интересува! То ако говориш за оная маза с джгите - дамо кажи и ще изчезне - барабар с 12-те баби отгоре! Само кажи - кога ще си там и ти! Аз скруполи нямам!

преди 9 минути, NewRedDragon написа:

Кой си ти, че да даващ мнения, бе!? 

Ей, рано или късно....ще "будете" открити - лично ще се кефя да ви ....изчезвам, ма ви чугуни

Я форумната нинджа от клана на бакшишите-копърки от Студентски нещо се е възпалила :lol6:

преди 1 час, Гражданин написа:

Какво какво пак? Никъде не те слагам, ти сам се позиционираш някъде. Още малко ти трябва да се изцепиш с нещо подобно и на "Народният съд е необходимо и неизбежно военновременно правосъдие".

Нищо не му трее, Бабълз вече се изцепи къде къде по-изящно! 

на 18.08.2023 г. в 21:34, Bubbles написа:

Героично може би от Руска гледна точка, от българска просто са натикали в кучи г-з българската управа и са избили т.нар. елит, нещо абсолютно нормално в хода на една война особено с мащабите на ВСВ и нещо което лично аз одобрявам знаейки каква кочина е било всичко дотогава.

преди 22 минути, N1K17Y написа:

Що се буташ в чужди разговори, след като нямаш намерение да продължиш участието си тогава ? 

Отговарям ти на "чуденката". Ти колко си благодарен не знам, такива има много обаче. Ето ти малко русо-не знам какво си, което не съществува

Не съществуват термините които употребяваш още по-малко важат за тези хора, това са си ваши лични измишльотини.
А благодарни има за много неща.

Иии само питам коя е истинската история според теб, ти поне опита да дадеш някакъв отговор за което благодаря, другите и това не направиха.

преди 31 минути, IvanKirov написа:

large.888(14).jpg.2d49691a94bd3909f50832d3f371f7ce.jpglarge.888(11).jpg.83002de176519f28a32a99803ef4cb80.jpglarge.888(12).jpg.4bad03b515c7b03675c184bced93a611.jpglarge.888(3).jpg.f144a350efc3f35b32e95739684e5cf7.jpglarge.7777(25).jpg.39f7ae7b16633db86140f5bd66028af1.jpglarge.7777(26).jpg.4858cf83185385bfc5810d18846822b0.jpglarge.7777(27).jpg.71fcb85ccf707cd6f97a07c29d0b5a0a.jpglarge.7777(28).jpg.ae5a6b1d150a41a3cc34cfa9fcd87111.jpglarge.7777(20).jpg.9bb0276a1bb17e5c7e685276d7934392.jpglarge.7777(19).jpg.77096920d4e73bab55805bf0c7b074b1.jpglarge.7777(18).jpg.374e4b7cd71152375112d00cb35a9f3e.jpglarge.7777(17).jpg.f11d385a98412ee5706da5eaa3710dae.jpglarge.7777(13).jpg.1b28324b814532fea645fa441810cfec.jpglarge.7777(16).jpg.554cf4946d131b5a4925cec6fd7f601e.jpglarge.444(15).jpg.34e6f1e0dbc26f416422f8fbf72f7eaa.jpglarge.444(13).jpg.1d66142bf4ca16963ccef6fd11a946ca.jpglarge.fff(7).jpg.fa45e3c42e48d0f7882e29e137b710a6.jpglarge.ww(4).jpg.0dbc7fdee4da4abfcdae78ad1666ad10.jpglarge.ww(3).jpg.3502f2f6556eade40bbaa2938996f2e0.jpg

5a0aa87c85600a6c3508190c-800x445.jpg

Най-впечатляващите съветски военни паметници извън Русия

Редактор

В Европа има стотици паметници, посветени на съветската победа над нацизма и смелостта на съветските войници.

И макар някои от тях да са изпаднали в забвение, за повечето местните власти и обикновените хора продължават се грижат подобаващо. Russia Beyond представя най-завладяващите примери.

Съветският военен паметник в Трептов парк, Берлин

5a0aa58085600a6c350818ff.jpg

Shyamal/Wikipedia

Паметникът на съветския войн в берлинския Трептов парк вероятно е най-известният съветски военен паметник извън Русия.

Представлява 12-метрова фигура на войник, стъпил върху останките от счупена свастика. Той държи момиченце, което е спасил (такива случаи наистина е имало) в едната си ръка и меч – в другата. Според първоначалния план на скулптора Евгени Вучетич той е трябвало да държи картечница, но Сталин предложил това да е меч.

Паметникът на героите от Червената армия във Виена

5a0aa67d85600a6c243eb933.jpg

Томас Лед/Wikipedia

Съветският военен паметник във Виена, известен като Паметник на героите от Червената армия, е построен в памет на 17-те хиляди съветски войници, загинали по време на виенската офанзива през април 1945 година.

Мемориалният комплекс включва балюстрада от 26 колони и скулптура на съветски войник със златен шлем, който държи съветското знаме.

Мемориален комплекс „Славин“ в Братислава

5a0aa6c615e9f941d25f93a2.jpg

Legion Media

Съветският военен мемориален комплекс в Братислава, известен като „Славин“, впечатлява зрителя с излъчването на могъща сила. На върха на стълб, висок 39 м, се издига 11-метрова скулптура на войник.

Тук има гробище с шест масови и 278 отделни гроба на 6845 съветски войници, участвали в освобождението на Братислава през април 1945 година.

Паметникът „Альоша“ в Пловдив, България

5a0aa70285600a6c370560d6.jpg

Сергей Пятаков/RIA Novosti

Инициативата да се издигне паметник на съветския войник идва от обикновените хора в Пловдив, местните власти изобщо не са подбудители за построяването му.

11-метровият паметник, наречен „Альоша“ (галеното име за Алексей) е неофициален символ на града.

Победоносният паметник на съветската армия в Рига

5a0aa73385600a6c33211ad1.jpg

AP

Комплексът, който представлява 79-метров обелиск и две групи от скулптури, е посветен на освобождението на Рига и на съветска Латвия по време на Великата отечествена война.

Днес на това място по традиция се събират хиляди местни жители, за да отбележат Деня на победата на 9 май.

„Бронзовият войник“ в Талин

5a0aa75815e9f941ac6bc87b.jpg

AP

Съветският военен паметник в Талин има тежка съдба. През април 2007 г. естонското правителство решава да премести „Бронзовия войник“ и гробовете на 12 съветски войници, погребани наблизо, извън центъра на града във Военното гробище.

Решението предизвиква масови протести сред руското население в Талин и влошава двустранните отношения между Русия и Естония.

Съветското военно гробище във Варшава

5a0aa78715e9f941ae620d25.jpg

СФУ/Wikipedia

В мемориалния комплекс в южната част на града са погребани 21 468 съветски войници, дали живота си за освобождаването на Варшава. Комплексът се състои от 38-метров обелиск и две скулптурни групи.

Брестката крепост-герой в Брест

5a0aa7aa15e9f941af2cd8e1.jpg

Legion Media

Този огромен мемориал е издигнат в памет на мъжеството на защитниците на Брестката крепост, които първи се изправят срещу противника на 22 юни 1941 година. Той включва казарми, картечни гнезда, фортове и други укрепления, обелиск и паметник на име „Мъжество“, както и скулптура, наречена „Жажда“.

Това е най-големият мемориален комплекс, посветен на Великата отечествена война в постсъветското пространство.

Паметникът на война освободител в Харков, Украйна

5a0aa84f85600a6c33211ad8.jpg

Аванес/Wikipedia

Тази огромна скулптура на съветски войник е известна като „Павлуша“ (галеното име за Павел) сред жителите на Харков, по примера на пловдивския „Альоша“.

„Руският паметник“ в Киркенес, Норвегия

5a0aa80e85600a6c46399110.jpg

Legion Media

Паметникът на съветския войник е построен от жителите на северния норвежки гр. Киркенес в знак на благодарност за освобождението на окръг Финмарк по време на Петсамо-Киркенеската офанзива през октомври 1944 година.

преди 4 минути, ivottoshev написа:

Никакви германци защото са избягали от страх да не ядат бой. Заслугата че са избягали е на Червената армия и точно за това е издигнат този паметник.

Пълни глупости! Паметник? Като на отровените от метилов алкохол, паднали за "свободата" на родината?

Няма героично загинали за родината от съветската армия. Кофти е, знам, ама няма откъде да изкарате подвизи на съветската армия на българска територия. 

преди 2 минути, lebel написа:

Нищо не му трее, Бабълз вече се изцепи къде къде по-изящно! 

Изцепил съм се?
Кажи ми според теб когато една армия влезе на вражеска треритория какво се очаква да направи?

преди 1 минута, Cocatron написа:

5a0aa87c85600a6c3508190c-800x445.jpg

Най-впечатляващите съветски военни паметници извън Русия

Редактор

В Европа има стотици паметници, посветени на съветската победа над нацизма и смелостта на съветските войници.

И макар някои от тях да са изпаднали в забвение, за повечето местните власти и обикновените хора продължават се грижат подобаващо. Russia Beyond представя най-завладяващите примери.

Съветският военен паметник в Трептов парк, Берлин

5a0aa58085600a6c350818ff.jpg

Shyamal/Wikipedia

Паметникът на съветския войн в берлинския Трептов парк вероятно е най-известният съветски военен паметник извън Русия.

Представлява 12-метрова фигура на войник, стъпил върху останките от счупена свастика. Той държи момиченце, което е спасил (такива случаи наистина е имало) в едната си ръка и меч – в другата. Според първоначалния план на скулптора Евгени Вучетич той е трябвало да държи картечница, но Сталин предложил това да е меч.

Паметникът на героите от Червената армия във Виена

5a0aa67d85600a6c243eb933.jpg

Томас Лед/Wikipedia

Съветският военен паметник във Виена, известен като Паметник на героите от Червената армия, е построен в памет на 17-те хиляди съветски войници, загинали по време на виенската офанзива през април 1945 година.

Мемориалният комплекс включва балюстрада от 26 колони и скулптура на съветски войник със златен шлем, който държи съветското знаме.

Мемориален комплекс „Славин“ в Братислава

5a0aa6c615e9f941d25f93a2.jpg

Legion Media

Съветският военен мемориален комплекс в Братислава, известен като „Славин“, впечатлява зрителя с излъчването на могъща сила. На върха на стълб, висок 39 м, се издига 11-метрова скулптура на войник.

Тук има гробище с шест масови и 278 отделни гроба на 6845 съветски войници, участвали в освобождението на Братислава през април 1945 година.

Паметникът „Альоша“ в Пловдив, България

5a0aa70285600a6c370560d6.jpg

Сергей Пятаков/RIA Novosti

Инициативата да се издигне паметник на съветския войник идва от обикновените хора в Пловдив, местните власти изобщо не са подбудители за построяването му.

11-метровият паметник, наречен „Альоша“ (галеното име за Алексей) е неофициален символ на града.

Победоносният паметник на съветската армия в Рига

5a0aa73385600a6c33211ad1.jpg

AP

Комплексът, който представлява 79-метров обелиск и две групи от скулптури, е посветен на освобождението на Рига и на съветска Латвия по време на Великата отечествена война.

Днес на това място по традиция се събират хиляди местни жители, за да отбележат Деня на победата на 9 май.

„Бронзовият войник“ в Талин

5a0aa75815e9f941ac6bc87b.jpg

AP

Съветският военен паметник в Талин има тежка съдба. През април 2007 г. естонското правителство решава да премести „Бронзовия войник“ и гробовете на 12 съветски войници, погребани наблизо, извън центъра на града във Военното гробище.

Решението предизвиква масови протести сред руското население в Талин и влошава двустранните отношения между Русия и Естония.

Съветското военно гробище във Варшава

5a0aa78715e9f941ae620d25.jpg

СФУ/Wikipedia

В мемориалния комплекс в южната част на града са погребани 21 468 съветски войници, дали живота си за освобождаването на Варшава. Комплексът се състои от 38-метров обелиск и две скулптурни групи.

Брестката крепост-герой в Брест

5a0aa7aa15e9f941af2cd8e1.jpg

Legion Media

Този огромен мемориал е издигнат в памет на мъжеството на защитниците на Брестката крепост, които първи се изправят срещу противника на 22 юни 1941 година. Той включва казарми, картечни гнезда, фортове и други укрепления, обелиск и паметник на име „Мъжество“, както и скулптура, наречена „Жажда“.

Това е най-големият мемориален комплекс, посветен на Великата отечествена война в постсъветското пространство.

Паметникът на война освободител в Харков, Украйна

5a0aa84f85600a6c33211ad8.jpg

Аванес/Wikipedia

Тази огромна скулптура на съветски войник е известна като „Павлуша“ (галеното име за Павел) сред жителите на Харков, по примера на пловдивския „Альоша“.

„Руският паметник“ в Киркенес, Норвегия

5a0aa80e85600a6c46399110.jpg

Legion Media

Паметникът на съветския войник е построен от жителите на северния норвежки гр. Киркенес в знак на благодарност за освобождението на окръг Финмарк по време на Петсамо-Киркенеската офанзива през октомври 1944 година.

Patrioti.jpg.fe9bc601b22ad9a60e7f1e2da78c9983.jpg51_n.thumb.jpg.c47b5fb0687ee666136a1eaf203861ed.jpg92.jpg.ba51efed21b56136c4aebcac649f23f1.jpg

преди 16 минути, N1K17Y написа:

Какво общо има с мнението ти за самите паметници. Ти забрави ли си собствените твърдения и мнения ?

Не ти е за първи път.

Не ти е за първи път да не ти се отдава четене с разбиране.

Да, според мен не е правилно да се маха паметник на армията, която ни е освободила, но щом се е взело решение за премахване на паметници, би трябвало първо да се започне от карварския. Къде видя противоречие?!? Нали знаеш значението на думичката "започне". 

на 8.03.2023 г. в 15:17, ivottoshev написа:

Армията, на която е този паметник, не е убила нито един българин и не е разрушила нито една сграда. На ул. Козяк обаче има един паметник на летците избили над 3000 ЦИВИЛНИ българи и разрушили безброй сгради в София, Враца и други български градове. Ако ще се бутат паметници по-логично е да се почне от втория, нали?

преди 7 минути, Bubbles написа:

Изцепил съм се?
Кажи ми според теб когато една армия влезе на вражеска треритория какво се очаква да направи?

Стига се прави на ампе. Не ти отива. А може и да не съм прав.

на 18.08.2023 г. в 21:34, Bubbles написа:

Героично може би от Руска гледна точка, от българска просто са натикали в кучи г-з българската управа и са избили т.нар. елит, нещо абсолютно нормално в хода на една война особено с мащабите на ВСВ и нещо което лично аз одобрявам знаейки каква кочина е било всичко дотогава.

(болдът - мой)

току-що, ivottoshev написа:

Не ти е за първи път да не ти се отдава четене с разбиране.

Да, според мен не е правилно да се маха паметник на армията, която ни е освободила, но щом се е взело решение за премахване на паметници, би трябвало първо да се започне от карварския. Къде видя противоречие?!? Нали знаеш значението на думичката "започне". 

Кравария е много, ама много след МОЧА. Къде протестираше срещу гадните американци, които се бореха заедно със СССР срещу гадните нацистите?

И аз мога да питам. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.